SVT rapporterade · Hermanssons (S) framtid som gruppledare i kommunstyrelsen avgörs

RESULTATET: Ann-Sofie Hermansson får inte fortsatt förtroende. 197 röster mot 49.
09.29
Nu avgörs Ann-Sofie Hermanssons (S) framtid som gruppledare i kommunstyrelsen. ­SVT rapporterar direkt för att uppdatera er på det som sker på extrakongressen samt svara på era frågor. Självklart är även ni välkomna att kommentera på ämnet.
09.33
Ann-Sofie Hermansson ankommer till Folkets hus i Göteborg
 
09.47
Socialdemokratiska medlemmar strömmar just nu in i kongressalen i folkets hus. Ungefär 400 personer beräknas delta i dag.
 
09.53
Sex timmar är avsatta för dagens extrakongress där ärendelistan alltså bara innehåller punkten om Hermanssons framtid.
 
09.57
Avgående kommunalrådet Shahbaz Khan gick precis in i kongressalen. Han hoppas att dagens diskussioner ska handla om vilken slags politik (S) ska driva framåt.
10.00
Trots att många är bedrövade över att behöva vara här råder familjär och avslappnad stämning i kön på väg in.
10.02
Kön till kongressalen har nu stannat och det är tydligt att alla som vill inte kommer att få plats i salen.
 
10.03
Nu ropas namnen på enskilda ombud upp för att säkerställa att de med rösträtt får plats i salen.
10.22
Ann-Sofie H har varit tydlig i sitt engagemang att bekämpa hedersförtrycket i Göteborg. På vilket sätt och hur kraftfullt kommer S att driva dessa frågor i framtiden?
10.25
Pernilla Stafsén är en av medlemmarna som inte verkar komma in i kongressalen idag. Hon blickar redan framåt och tänker på arbetet ned att läka ihop partiet. – Men jag är trygg i att vi kommer att lösa det här, säger hon.
 
10.35
Så här såg det ut när Ann-Sofie Hermansson anlände till Folkets Hus
10.44
Gör Anna Johansson comeback?
@PeterOlsson -  Det senaste beskedet som har lämnats från Anna Johansson är att hon inte ställer upp för omval. Läs gärna mer här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/mitt-i-s-krisen-anna-johansson-lamnar-sin-post-i-april
10.55
240 röstberättigade ombud finns på plats av 253 röstberättigade. Distriktsstyrelsen och revisorerna läggs till de ”vanliga” ombuden.
11.00
11.08
Varför lyssnar hon inte på partiet?
@Per - Så här sa Hermansson i en intervju med SVT den 11 februari: "Min bedömning är att jag är vald av distriktskongressen, det är där man tar upp frågan. Jag ser inga skäl för att avgå för att en mindre krets i styrelsen tycker det". Och av den anledningen är den här extrainsatta kongressen. Läs gärna mer här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/ann-sofie-hermansson-bemoter-avgangskraven
11.10
Disrtriktsstyrelsen har juast delat med sig av en lång lista med, vad man kallar, åtgärder som man gjort för att inte hamna i den här öppna förtroendekrisen. Enligt dokumentet ska arbetet med att försöka förändra Ann-Sofie Hermanssons ledarstil ha inletts redan under våren 2016.
11.23
När kan en ny ledare väljas?
@OlaKarlsson -  om Hermansson röstas bort idag kommer Marina Johansson i egenskap av att vara den som suttit längst i kommunstyrelsen att ta över tillfälligt. Sedan börjar Valkommitténs jobb att hitta ett förslag till ersättare. Och det arbetet kan nog dra ut på tiden även om förhoppingen torde vara att ha en kandidat framme till ordinarie kongress 6 april.
Men det är inte alls ett måste.
 
11.27
Vem är favorit att ta över?
@PeterAndersson - Jag vet faktiskt inte. jag har hört olika namn nämnas, men det är av enstaka medlemmar som tycker till. Jag har inte fått en tydlig indikation på någon helt självklar kandidat.
11.33
Det är känslosamt i kongressalen rapporterar ombuden som hjälper oss i pressrummet att hänga med i vad som händer bakom de stängda dörrarna.
Ca 25 personer står just nu i kö för att tala.
11.35
Är detta Folkets Hus största sal?
@Doris - Kongressalen är den näst största salen och tar 400 personer. I Draken ryms 708 personer.
Största konferenssalen kan man nog säga. Men ja, det hade gått in betydligt fler i Draken.
11.37
Göteborgsmedierna har mobiliserat den här dagen. Vi får följa det som händer i kongressalen så gott det går från ett rum strax intill.
 
11.43
Ytterligare några röstberättigade ombud har anslutit. 247 av 253 är på plats.
En hyfsat hög siffra får man säga.
11.55
Blir det en man som tar över. Varannan Damernas?
@jp - om Hermansson röstas bort idag kommer Marina Johansson i egenskap av att vara den som suttit längst i kommunstyrelsen att ta över tillfälligt. Sedan börjar Valkommitténs jobb att hitta ett förslag till ersättare.
11.57
Nu är det för mycket pajkastning där inne säger en medlem och går. Resultatet får man ju alltid reda på i efterhand, menar han.
12.01
Största anledningen till missnöjet?
@jp - Så här sa Håkan Linnarsson (S), ledamot i distriktsstyrelsen, till SVT 11 februari: "En av de viktigare saker för att vi inte har förtroende för henne är arbetsmiljösituationen i kommunstyrelsegruppen. Det är en situation där det är en liten klick runt Ann-Sofie som styr. Förtroendevalda känner sig kringskurna och hindrade". Läs gärna mer här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/svt-erfar-distriktsstyrelsen-kraver-hermanssons-avgang
12.02
Soffan har imponerat med sin rättframhet. För S är det en katastrof om valet så småningom faller på någon av dessa grå möss som alltid har fingret i luften för att stämma av vindriktningen.
12.03
12.03
Hur vanligt eller ovanligt är det här?
@Jocke - Det riktigt ovanliga i detta är nog att Ann-Sofie Hermansson inte gick direkt när distriktsstyrelsen uttalade sitt misstroende. Och att den här diskussionen därmed fördes offentligt. 
Väldigt många medlemmar jag talat med säger att "så här gör vi inte i vårt parti, vi löser saker"
12.07
Varför är politiker mest intresserade av sin egna värld och inte alla frågor som allmänheten behöver ha svar på? Utarmade förorter, kass äldrevård, borttagna P-platser, inga jobb till unga, Västlänk, trängselskatt, kass stadsplanering, nedhuggning av gamla träd, skadad kulturmiljö, trivsel, brist på dialog.
12.08
Allt handlar om att Ann-Sofie är motståndare till islamism och hedersförtryck. Vissa tycker att det är fel att göra detta.
12.09
Med 27 talare kvar på listan har kongressen nu satt punkt för fler anmälningar att tala.
12.11
Ditt stalltips. Hur går det?
@Jocke - Det är faktiskt omöjligt för mig att ha ett. Under morgonen hörde jag betydligt fler än jag kanske väntat mig uttala sitt stöd för Hermansson. Hon fick många  kramar och dunkar i ryggen på väg in. Samtidigt har ju många uttryckt att det skulle bli ohållbart för henne att vara kvar. 
Det är svårgissat.
12.23
Eddy har rätt !!

Citerar en strof ur Internationalen

"... sista striden det är.."
12.23
Rätt Kenneth Andersson,
Fy för klättermöss i den politiska undervegetationen!
12.31
Vad händer med Hermansson om hon tvingas avgå? Ska hon ändå jobba kvar där men med andra uppgifter?
@Hannamöllås - Hur tankarna går hos om det vet nog bara hon själv. Å ena sidan borde det vara svårt att arbeta tätt med människor som uttalat att de inte tror på dig. Å andra har Ann-Sofie Hermansson jobbat för Socialdemokraterna i hela sitt vuxna liv. hon har otroligt mycket erfarenhet.
Hermansson kommer att träffa pressen vid Gustav Adolfs torg efter kongressen är avslutad. Om hon röstas bort idag kommer vi att ställa frågan till henne.
12.37
Ja men vi kan väl låtsas som vore detta vårt samhälle en demokrati ett tag till?
12.39
Undrar varför hon utmanar sin egen styrelse ?
@Madeleine -  Så här sa Hermansson i en intervju med SVT den 11 februari: "Min bedömning är att jag är vald av distriktskongressen, det är där man tar upp frågan. Jag ser inga skäl för att avgå för att en mindre krets i styrelsen tycker det". Och av den anledningen är den här extrainsatta kongressen. Läs gärna mer här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/ann-sofie-hermansson-bemoter-avgangskraven
12.48
Hur stort stöd har S nu i Gbg?
@PeterAndersson - Socialdemokraterna fick 20,4 procent av rösterna och gjorde därmed ett historiskt dåligt val. Tappet var 2 procentenheter och partiet har  de senaste två decennierna halverat sitt väljarstöd. Men så vitt jag kan hitta finns ingen ny opinionsundersökning för S stöd i Gbg sedan valet.
12.54
Soffan sa i ett inlägg att blir hon avsatt kommer hon att söka jobb som vem som helst. Jordnära som alltid och nära sina väljare. Förhoppningsvis fångar Socialdemokraterna upp henne centralt. Hon är så mycket Socialdemokrat och tilltalar en bred löntagargrupp.
12.54
Vad händer om Soffan förlorar men ändå får ett hyfsat brett stöd? Då kvarstår fortfarande ett problem inom S i Gbg. En uppslutning av folk som inte är helt nöjd med de sittande.
12.59
@Claes uppenbarligen gick hon inte alls hem i stugorna med tanke på att hon gjorde ett historiskt katastrofalt valresultat under all kritik.
12.59
13.01
Finns det någon ledig plats som landshövding någonstans?
@Fredrik - Inte vad jag vet!
13.06
Under tiden föräldrarna sitter inne i kongressalen kan deras barn pyssla armband i ett rum bredvid.
 
13.11
Utan "Soffan" hade (S) i Gbg fått ett ÄNNU SÄMRE valresultat.
13.16
Som jag ser detta är det lite av ett ödesval för socialdemokratin och en lokal lackmusmätare, ska man fortsätta vara ett parti som accepterar religiösa värderingar och åsikter som egentligen inte hör hemma inom socialdemokratin, men som ger röster, eller ska man vara tydliga i sitt avståndstagande, och potentiellt för förlora väljare till MP och vänstern. Ska bli intressant att se dagens resultat.
13.18
Känns som att alldeles för många socialdemokrater är kvar i gamla strukturer och tror att politik och samarbete kan föras som det alltid gjort. På riksplanet blockerar alla partiers ovilja att ens prata med sd så mycket, och i Gbg är alla rädda för Demokraternas framgångar. Hermansson inser att nya grepp behövs och att man måste söka samarbete i nya konstellationer för att nå framåt. Jag är definitivt inte sosse (eller sverigedemokrat för den delen) men jag tror mycket mer på Hermansson än på trögtänkta gråsossar.
13.32
Man kan inte lasta Soffan för valresultatet. Det var ett missnöjesval. ( Även M fick ta sin smäll. )Det är gamla synder som ligger till last av allehanda affärer tillbaks i decennier och hanteringen av infrastrukturdebatten folk inte köpte. Soffan har öppnat upp för att lyssna och samtala med väljare som har åsikter. Det finns flera i partiet som varit involverade i knepigheter utan att namnge dem vid namn som vill ha väck Soffan. Det kan bli en fortsatt belastning när man skall vinna tebax förtroendet hos traditionella S-väljare som röstat annorlunda ett par mandatperioder.
13.38
Hur lång är talarlistan? När kan omröstningen väntas vara?
@KennethGustafsson - Hej, enligt ansvariga på plats är uppskattningen att omröstningen kan dra igång någon gång vid halv tre. mvh Louise redaktör
Nu är beskedet att det är ungefär 20 minuter kvar till votering.
Sedan kontrolleras rösterna, vilket kanske tar 20 minuter till.
 
 
13.54
Återremiss har begärts av det förslag kongressen ska ta ställning till.
det innebär att kongressen börjar med att rösta om det.
13.56
Debatten är nu avslutad.
13.58
Mötet har beslutat att frågan skall avgöras idag.
Det blir alltså ingen återremiss.
 
14.02
Det kommer bara att bli en votering.
Bifall eller avslag till styrelsens förslag: Att kandidatförsäkran gäller alla samt att entlediga gruppledaren i kommunstyrelsen.
Vid ja kommer Ann-Sofie Hermansson att få lämna den posten.
14.07
Jag sympatiserar inte med socialdemokratin, men jag har stor respekt för att Hermansson
hade civilkurage nog för att sätta ned foten då det gällde ’kulturaktiviteter’med ytterst tveksamt innehåll, och med extremistiskt innehåll. Jag beundrar henne för det, det var starkt gjort i det PK-fäste som Göteborg är.
14.09
Väntan i pressrummet
 
14.14
Kommer Ann-Sofie bemöta kritiken om JO-anmälan från reclaim pride?
@Erik - Vi har inte fått information om att detta kommer diskuteras i dag. Ärendelistan innehåller bara punkten om Hermanssons framtid som gruppledare i kommunstyrelsen.
14.24
Heja Soffan som är rak och ärlig hon är bra för Göteborg
14.24
Något är förmultnat i Sverige.
14.24
Soffan har fått värja och fäkta sig mot en getingsvärm av diffusa anklagelser som skiftat efter tidens gång. Är det så det skall vara att den som inte rättar sig in i leden skall utsättas för något som tenderar vuxenmobbning. Är Soffan måltavlan för att man retat upp sig på hennes stabschef? Man begriper att det staplas skandaler i S kommunala verksamhet när man hanterar ärende mer känslomässigt än efter förnuft. Tycker jag ärendet kring Soffan visar och jag tror att S får betala sitt pris då Ann-Sofie Hermansson är medborgarens val. 80% av personrösterna.
14.29
Sen när har kandidatförsäkran varit i bruk?
@Doris - Hej, det är tyvärr inget som framgår i de handlingarna vi har. 
14.29
Tänk vad Västlänken kan ställa till det. Inte nog med att mycket i staden skövlas till ingen nytta. Demokraternas framfart har gett en sådan turbulens att S hamnat helt vid sidan om. Med en stoppad Västlänk hade S fått ett bra valresultat, och varit långt ifrån dagens kris. Så länge Anna är kvar finns inga gränser för hur mycket man kommer att förstöra för oss Göteborgare.
14.45
Bra med rannsakan !!


14.48
Någon som minns Juholt? Som Socialdemokrat gör man bäst i att sitta lugnt i båten och styra mot nästa isberg.
14.48
Att släppa dokument under kongressen. Inte uttala sig som enskild i DS och KS i ärendet. Vag dokumentation som är svag att bemöta för den på den anklagades bänk. Man har gjort allt för att undergräva Soffans möjligheter att sitta kvar och få tillräckligt med röster. Det framstår som Distriktstyrelsen och Kommunstyrelsen med sina underskrifter framstår som manipulativa och inte riktigt ärliga som politiker i sin strävan att få ett röstresultat de önskar. Man kommer få betala ett pris mot vanligt folk helt klart.
14.48
Heja soffan
14.48
Klarsynthet verkar inte vara något som sossarna i Göteborg premierar. Den kan ju störa den ända väljarbasen som finns kvar för deras del.
14.48
Deta känns som en utfrysning, mobbning av en kvinna som gjort väldigt mycket för (S) i Jöteborj under väldigt många år.F.D statsrådet Anna Johansson bör avgå och lämna sina poster.Hon har skätt detta väldigt illa!
14.48
När väntas ett resultat?
@Åsa - Resultatet har kommit: Hermansson röstades bort.
14.48
De som startar enfrågepartier och de som röstar på dem, förstör demokratin. De förenklar politiken och tar inte ansvar för helheten som krävs för att bygga ett samhälle som är bra för alla.
14.48
Bra nu börjar det osa hett!
14.49
Någon som minns Juholt? Som sosse sitter man snällt i båten och styr mot nästa isberg. Ska folket förstå detta en dag?
14.49
Att det inte blev så dåligt som det kunde ha blitt är tack vare alla hårt jobbande valarbetare som knackade dörr. TROTS Soffans 'arbete' Hon har samma ledarstil som Göran Johansson. Hon är definitionen av en gammal gråsosse. Hon är en
livs levande representant för "det var bättre förr"-Sossar. En kader av blinda lojalister i pensionärsåldern stöttar henne fortfarande. Men hon och alla andra Sossar som varit aktiva sen sent 80-tal måste bort.
14.52
Heder och Tack åt de 49 som vågade stå emot partipiskan.
Skall bli intressant att se hur man möter väljarna nu....
14.54
Anna Johansson (S): "Vi har ett förtroende att ta igen hos Göteborgarna"
 
14.55
Ett i alla avseenden odemokratiskt parti, partiet har på både nationell o regional nivå förändrat sin politik 180 grader från valdagen. Alltså genomför precis tvärtompolitik i förhållande till valrörelsen. Allt handlar bara om makt o utnämningar till sektens medlemmar som tycker som stundens makthavare
14.59
Sossarna styr demokraturen med järnhand. Lycka till, Sverige.
14.59
Bra beslut !!!🤟
14.59
Man måste sluta jaga bekräftelse på FB och få ut socialdemokratisk politik, då får man folk som litar på politiken. Då får man tyngd, kalla det grå sosse eller vad du vill, det är politiken det handlar om inte personen som jagas i media!
14.59
Ett parti med en uns självbevarelsedrift kvar hade det här alltid låtit gå så här långt!
15.05
Luktar konstigt .
15.05
Socialdemokratin fortsätter att gräva sin egen grav. Man säljer kortsiktigt ut partiets kärnfrågor för att potentiellt, och kortsiktigt, vinna några väljare. Traditionella S-väljare måste se detta som en katastrof.
15.05
Kan inte hela S(r) avgå? Det är ändå partiet som ligger bakom upplösnibgen av vårt land.
15.05
Nytt val, ny väljarbas, mina vänner...
"Socialdemokraterna ska bli ett parti för strävsamma nyanlända." - Tomas Bodström
15.06
"Idag är det Socialdemokraternas dag här i Finspång och med oss på plats har vi vår utsände, Mats Knutsson. Vad kan du säga så här en timma innan domstolsförhandlingarna drar igång? Det ser dessutom ut att vara en strålande dag där du är."
15.06
När vi om och om igen röstar ner västlänken i folkomröstningen men det endå pushas av S, ja då finns det väldigt lite förtroende kvar! Synd att man ser snett på samarbetet med demokraterna dock som förespråkar direktdemorakti.
15.06
Socialismen skall krossas vilket med fördel kan ske inifrån då ingen utomstående kan beskyllas, hehe
15.06
Soffans öde kanske avgjordes av soffliggare?
15.06
Grattis V och alliansen. Nu får ni snart äran att möta en sosse som lyder partipiskans vinande rapp och är försiktig i sina uttalanden. En grå diplomat som ska jobba sakpolitiskt och få fram ett socialdemokratisk idé fundament utan att stöta sig med någon. En ballerina!
15.07
Stig-Björn, och Widar, är de bästa såssarna, tack för er uppriktighet och objektiva analyser! Respekt!
15.08
Har man inom socialdemokratin inte lärt sig något från exemplet Danmark, och deras socialdemokrati?
15.08
Den sovande svensken kommer fortsätta rösta på S i ungefär samma utsträckning. Av den simpla anledningen att det var så hen gjorde förra gången.
15.17
Kanske är självförstörelse en av Socialdemokratins viktigaste åtaganden i det globalistiska tidevarvet?
15.35
Soffan anländer till presskonferensen hon strax ska hålla
 
15.36
Jag tror hon startar eget eller går med i något borgligt oarti, eller Demokraterna. Då skulle många S-are byta parti.
15.39
Ann-Sofie Hermansson: "Ibland får man ta vissa fighter, och denna tog jag gärna men vann den inte."
 
15.39
– Det handlar om anständighet och integritet. Inga problem med att gilla läget. Det svider men jag kommer igen. Jag har också fått så mycket kärlek att jag känner mig överväldigad, säger Ann-Sofie Hermansson.
15.40
Hermansson uttrycker en oroad för partiets utveckling.
– Jag blir en vanlig partimedlem nu, säger hon.
15.40
Fallskärm till Hermansson? Visa att det går att leva på hoppet...
15.41
Hermansson: "Vad jag gör framöver är inte klart men jag kommer att fortsätta engagera mig"
 
15.42
– Finns alltid saker man kan göra bättre men för egen del ser jag inte att jag gjort några misstag. Det finns attityder som kommit fram som gjort mig mörkrädd. Det har ibland varit taskigt ton i debatten. Vi hade kunnat hantera det bättre kollegor emellan, säger Hermansson.
15.45
– Allvarligt talat, det här har inte gått mig under skinnet. Det är ingen som gått och dött. It’s not the end of the world, även om jag inte vad jag gör framöver. Man kan ibland ta en fight, även om man inte vinner den, säger Hermansson.
15.53
Så är det idag när man jobba för Löfven
15.53
Misströsta ej, Hermansson. Juholt behöver sällskap i sin karantän på Island.
15.53
Lycka till.
Tänk på att det som inte dödar härdar.
16.22
Ikaros
16.35
Finns hon på riktigt?
Ja, högst sannolikt så gör hon det Knut! :) 
16.41
Det blir mycket intressant att följa Anna Johanssons fortsatta manövrerande vad gäller s-politiken i Göteborg.
I vilken roll och position dyker hon upp framgent?
16.44
För egen del ....... Fullkomligt sanslöst , ett sånt uttalande kan bara göras av en politiker som är i total avsaknad av insikt om sitt beteende !!!!!!
16.48
Är det någons förtroende som är förbrukat är det väl Anna Johanssons!
16.48
Har hört att de söker efter ambasad personal på Svalbad !
16.55
Just Wait and see...
16.55
Lycka till med annat i livet det kanbara bli bättre kram
17.02
Det borde varit Anna Johansson hon har förbrukat sitt förtroende för längesedan.
17.02
Väldigt tråkigt beslut. Är medlem i S o bor i Göteborg. Tycker ledning o ombud skött detta väldigt dåligt. Staden behöver Ann-Sofie
17.02
17.12
17.31
Före valet kungjorde Hermansson att förtroendet för s var stort. Inga den här dispyten tyckte hon att många hade förtroende för henne . Resultaten motsvarar inte hennes troende
!
17.44
Utan att vara insatt i problematiken, är det nödvändigt att blåsa upp hela den här historien som om det gällde livet ? Politik är att vilja någonting, att komma överens och att genomföra bra resultat. Om en person befinner sig i den politiska hetluften, då måste personen kunna ta och bemöta kritik. Hur skall annars politiken fungera ? Det är väl inte HSB som skall gälla. (HSB -hen som bestämmer )
18.49
Har verkligen uppskattat Soffan. Känns sorgligt.
Det kändes som om hon kom med ngt nytt i den stelnade sossemaffian.
Jenny Larsson
18.55
Socialdemokraternas Partisekreterare Lena Braastad Rådström har redan uttalat fortsatt förtroende för Ann-Sofie Hermansson. Hon är övertygad att Ann-Sofie kommer hitta en ny politisk plattform efter det hon sa efter kongressen idag. Soffan har med andra ord fortfarande ett gott anseende i partihögkvarteret. Nog bara en tidsfråga innan hon går vidare och får ett nytt uppdrag i Socialdemokraternas tjänst. Kanske inte konstigt hon var vid hyfsad god vigör medans Anna och hennes kamrater såg rätt urlakade och tagna av situationen trots valets utgång.
20.33
Ja, Göteborg gör som man alltid gjort - skämmer ut sig totalt. Man tycks inte förstå att övriga landsändar tittar på och ömsom skrattar, ömsom knyter näven i fickan åt spektaklet. För det är vad vi gör, vi andra som brottas med dyra mat, el-och bensinpriser i glesbygden, förutom hög arbetslöshet, icke-existerande vård och BB-resurser, dålig infrastruktur, ökande kriminalitet och extremism, och kommuner som går i konkurs. Men pampväldet inom vissa familjer i Göteborg, det måste bestå, och varje anskag till förändring brutalt slås ned. En upplysning: i de tidigare mest röda partiområdena i landet, där har folk vänt ryggen åt socialdemokratin. Tycker Göteborg ska vakna upp. Skaffa insikt om verkligheten, lyssna på vad vanligt folk tycker och tänker, och skippa naiviteten runt extremism och hedersvåld. Göteborg skulle kunna vara ett föredöme, men alla sådana chanser kastar man bort.