SVT rapporterade · Smitta på förskolan - chatta med smittskyddssjuksköterskan för tips och råd

06.37
Hej! Kan man vara immun? Varken jag eller någon på min mammas sida har haft magsjuka
Vissa människor kan sakna en receptor, d v s ett ställe där vinterkräksjukeviruset kan fästa. Då passerar viruset utan att orsaka sjukdom. Men det finns andra typer av magsjukevirus och dom är man inte skyddad emot.
07.44
Kan man bli mer resistent? Mannen och barnen har haft flera gånger under åren men inte jag, inte en enda gång sen vi fick barn har jag haft magsjuka och även när maken haft tidigare har jag klarat mig. Men jag vet att jag hade magsjuka som barn och tonåring. Sista gången jag hade var när jag var typ 25-26.
Vissa människor kan sakna en receptor, d v s ett ställe där vinterkräksjukeviruset kan fästa. Då passerar viruset utan att orsaka sjukdom. Men det finns andra typer av magsjukevirus och dom är man inte skyddad emot.
09.48
Funkar verkligen 48-timmarsregeln? Varför just 48 timmar? Känns som folk ändå inte följer det....
09.48
Hej! Jag undrar hur länge efter en kräkning man har virus kvar i munnen. T ex om man hostar några timmar efter kräkning, kan man då fortfarande ha kvar virus i munnen, trots att man druckit vätska och haft saliv som rensar ur munnen?
Det är svårt att svara på. Man kan ju låta bli att pussa någon tills man är pigg och frisk.
10.49
Jag är förälder till ett barn med vattkoppor. Finns det risk att jag bär med mig smittan till jobbet osv, trots att jag själv haft det?
Nej, det är framför allt en luftburen sjukdom. Men har man sjuka familjemedlemmar hemma oavsett vad det är, är det en god idé att se till att man har rena händer när man går hemifrån..
10.51
När kan man ropa hej? Om en person i familjen har magsjuka, efter hur lång tid kan man ropa faran över om ingen annan blivit sjuk?
Vinterkräksjukevirus är ett tåligt virus som kan bli kvar i miljön, t ex på toaletten. Har man otur kan man bli smittad av det. Det är med andra ord svårt attatt säga när man kan ropa hej! Men risken minskar ju förstås. Vinterkräksjuka har en inkubationstid (från smittotillfälle till insjuknande) på max 2 dygn.
11.39
Vart finns svaren på frågorna som andra har ställt?
Hej Data-Pata! 

Frågorna besvaras från klockan 14. Då kommer du att kunna se svaren här i chatten! :) 
12.32
Smittar personen dagen innan hon själv får det Alltså om jag träffar personen frisk en måndag och på tisdag är hon sjuk Kan hon då ha smittat mig innan hon ens själv visste att hon skulle bli sjuk?
Symtomen på magsjuka är kroppens svar på smittämnets invasion i kroppen, alltså dess försvar. Innan symtom kan man vara smittsam men det är svårt att säga hur lång den tiden är.
12.33
Om alla förskolor tog bort sina sandlådor så skulle säkert utbredningen av magsjuka minskas ytterligare, det är väl känt att just jord och sand innehåller massor av bakterier...
Anlägg fallskyddsmattor istället
Vinterkräksjuka som är den vanligaste magsjukan som drabbar barn i förskolan, drabbar enbart människan. Det finns nog inte så mycket av den varan i sandlådor. Inomhusmiljön är nog mer riskabel ur den synpunkten sett. Däremot är det viktigt att barnen tvättar händerna ordentligt när de kommer in för lunch och mellanmål.
12.33
Har hört att klorin är det enda rengöringsmedlet som dödar magsjukevirus med säkerhet, stämmer detta eller funkar ytdesinfektion också lika bra på ytor som kräkts på?
Klorin fungerar bra mot vinterkräksjukevirus. Vanligt alkoholbaserat ytdesinfektionsmedel har inte lika bra effekt.
12.33
Angående rengöring av leksaker på förskolor. Hur ofta bör leksaker på förskolan rengöras och vad är bästa sätt att rengöra leksaker i smittotider?
Svår fråga. Det är bra om man har leksaker som kan göras rena, t ex tål tvätt- eller diskmaskin. I tider med mycket smittor kanske man kan plocka undan sådant som inte går att rengöra.  I den mån man hinner är det ju bra om man ofta gör rent leksakerna, alternativt har extra uppsättning av leksaker så man kan lägga in en omgång en tid.  
12.33
Hej!

Hur länge finns viruset kvar på ytor, textilier (i luften, enl nya rönen)? Går de bort i tvätten, spelar det roll om en tvättar vid 40 eller 60 grader? Eller är det bara ytdesinficering som funkar, och går det att få tag på som privatperson?
Det är bra att tvätta i maskin i så hög temperatur som ett plagg tål, helst 60 grader och över. Torktumling är också en omild behandling av smittämnen. Ytdesinfektionsmedel finns ofta på apotek, Klorin i en del mataffärer.
12.33
Är det betydligt större risk att smittad i offentliga miljöer så som badhus, lekland osv eller räcker det med att vara noga med att tvätta händer? När brukar risken för smitta sjunka?
Att vara noga med sina händer är det bästa sättet att undvika det flesta av våra vanliga smittor (magsjuka, förkylningar t ex).I miljöer där det finns många människor finns ju också mer smittämnen. Att tvätta händerna ordentligt, d v s att skölja händerna, gno in tvål ordentligt och sedan skölja är ett bra sätt att bli fri från smittämnen. Extra viktigt när man varit på toa och innan man ska äta. 
12.33
Om en vuxen kommer tillbaka till kontoret innan 48h gått sedan sista symptom men säger sig må bra, hur smittsam är personen? Kan smitta då spridas om personen tömmer diskmaskinen och använder den gemensamma toaletten? Har hört att 48h egentligen borde vara minst 72.
I förskolan säger man oftast 48 timmar, i sjukvården säger vi 24 timmar efter sista symtom men den dag man kommer tillbaka ska man inte hålla på med mat. Det viktigaste är att man är noga med.  sina händer, d v s att man tvättar sig ordentligt efter toalettbesök.  Annars finns risken att virus finns kvar på händerna och hamnar i miljön. Därifrån hamnar de på andra händer och kan följa med smörgåsen ner i magen!
12.44
Jag har läst på 1177 att handsprit inte hjälper mot vinterkräksjuke-viruset - stämmer det? Och i så fall är det någon poäng att använda ytdesinficering vid sanering av lokaler?
Handsprit har inte full effekt mot vinterkräksjukevirus. Att tvätta händerna ordentligt med tvål och vatten är ett bra sätt att skydda sig.
12.47
Hej! Har förskolepersonal något ansvar att begränsa smittor på förskolan? Att se till att barnen har god handhygien till exempel? Hur ser smittskyddssjuksköterskan på det?
Förskolor är generellt sett duktiga på att arbeta för att smittor inte ska spridas. Ett litet barn har inte lika utvecklat immunförsvar som vi vuxna har. Av naturen drabbas barn av många infektioner och i en miljö med många barn på liten yta sprids smittor lätt. Men jag tycker att förskolepersonal i allmänhet är beundransvärd i sin strävan att försöka hålla barnen friska! 
13.02
Hur länge finns smittan kvar i hemmet efter magsjuka????
Vinterkräksjukevirus kan finnas kvar länge. Det är ett tåligt virus. Det gäller att städa noga, framför allt där kräkningar har hamnat.
13.10
Finns det några huskurer som funkar mot magsjukesmitta (eller förkylning också för den delen)? Funkar det att ta vitpepparkorn eller sån där sprit med örter i för att döda bacillerna eller göra sjukan lindrigare? Eller funkar ingefära mot förkylning till exempel?
Det här har jag inget svar på. Tron spelar förstås en viss roll. Min bästa huskur är noggrann handtvätt!
13.45
Men snälla! Påtala att calici (vinterkräksjukan) är flera olika virus. Det behöver inte vara samma virus alla 42 ungar fått.
Hej Lena! På förskolan Myran ska det inte ha handlat om vinterkräksjuka alls, enligt personalen, utan annan magsjuka.
Det finns flera olika virus som kan orsaka magsjuka. Calicivirus/norovirus/vinterkräksjukevirus är en typ som ger vinterkräksjuka som i de flesta fall är besvärlig men rätt snabbt övergången. Rotavirus däremot kan ge långvarigare symtom och leda till att barn måste läggas in på sjukhus. Numera erbjuds våra spädbarn vaccin mot rota.
13.47
Hej. Hur kommer det sig att jag ibland inte blir sjuk trots att barnet typ spyr över mig? Kan ju inte undgått att fått bacillerna.
Smittämnen som orsakar magsjuka ska in genom munnen för att orsaka sjukdom. Du har troligen klarat dig från detta.
13.47
Vid städning av förskolan skall man främja användandet av miljövänliga mindre skadliga rengöringsmedel, men är dessa lika bra på att elimera bakterier och virus som kanske starkare rengöringsmedel? Och vilka ytor anser du är vikrigast i rengöringen för att minska smittspridning?
Viktigt är det vi kallar "den mekaniska rengöringen", d v s att man verkligen gnor. Vanligt rengöringsmedel och vatten är bra. Det är också viktigt att den som städar har kunskap i hur man städar. Det är inte samma sak som hemma.
13.55
Hej, jag bor i Thailand och ibland får man diarre och spyr om man har ätit något som inte är helt tilllagat eller färskt, men hur länge måste jag bo här för att min mage ska vänja sig vid dessa bakterier? För de som är födda här får ju inte alls samma problem som mig.
Jag vet inte om man kan vänja sig vid att äta sådant som inte är ordentligt tillagat eller annars inte riktigt ok.Jag tror att även de som bott där länge kan råka ut för symtom från magen.  Det bästa är att inte äta det som verkar suspekt. Varm mat ska vara varm, kall mat ska vara kall. Det är en bra riktlinje, även här hemma i Sverige!
14.03
Vår son blev magsjuk förra fredagen, kräktes hela natten sen pigg. Kräktes igen måndag kväll, sen fredag morgon och inatt blev vår dotter sjuk.Eäcker det verkligen med 48 timmar? Är inte 48 timmar från att barnen är friska igen, inte sista spyan eller blöjan?
Vi brukar säga sista symtom, d v s för det mesta .kräkning eller diarré. Det är lätt att virus blir kvar i miljön och ger magsjuka hos någon lite senare.
14.03
Smittar viruset bara genom att virus kommer in via munnen, eller kan de även smitta genom att komma in genom näsan eller ögonen?
Framför allt via munnen när man äter med fingrar som härbärgerar virus.
14.10
Avbryt all inomhusverksamhet och gör det pedagogiska arbetet utomhus i en veckas tid .Minst. Småbarnen får sova i vagnar vindskyddat och övervakat läge där det inte stojjas mycket. Maten tillreds inne eller ute. Endast toabesök med övervakad hygien. Så gjorde vi vid epedemier på familjedaghemmet. Fungerar finfint. Jätteroligt dessutom.😎😎(fam.daghem är bäst)
Bra idé. De flesta av våra banala infektioner smittar inte alls lika bra ute som inne. Det är förstås kanske lättare att genomföra i familjedaghem än en förskola.
14.16
Hur kommer det sig att förskolepersonal ofta har så lite kunskap om vinterkräksjukan? De tror att de hjälper att decinficera och vädra. Varför finns det inga regler som borde gälla alla förskolor för att undvika smittspridning när det är ett så vanligt problem under säsongen? Ex. akuthinkar, Virkon mm?
´Det är mycket man ska kunna som förskolepersonal. Många är väldigt duktiga på det här men jag tror kanske att man inte uppmärksammar de här med smittor och smittspridning tillräckligt  i utbildningarna.
14.16
Är Virkon lika effektivt som klorin mot vinterkräksjuka? Räcker det att torka ytan eller krävs mekanisk rengöring?
Virkon är lika bra. Det är viktigt att medlet får tid att verka. Instruktion finns på förpackningen.
14.22
Jag vet att det är svårt att veta hur länge calicivirus överlever på ex toaletten. Men handlar det om dagar eller veckor?
Det kan nog handla om veckor tyvärr.
15.09
Nu avslutar vi chatten med Bodil Petersén, men frågorna och svaren ligger självklart kvar för att kunna läsas i efterhand.
Tack till alla som ställt frågor om smitta på förskolan!