SVT rapporterade · Fråga doktorn om dina alkoholvanor

08.12
  

Kira, nykter alkoholist: ”Jag drack i min ensamhet varje dag”

SVT NyheterMed två promille i blodet föll Kira till marken och fördes medvetslös till sjukhuset med ambulans. – Jag drack en kort tid därpå och det enda jag lärde mig var att jag skulle hålla mig inne när jag drack, berättar Kira.
14.02
Hej alla! Leif Eriksson, överläkare på Beroendecentrum, är här och har börjat skriva så smått. Fortsätt gärna att skriva frågor!!
14.15
Leif Eriksson är nu på plats och kommer att svara på era frågor. Fortsätt gärna ställa fler frågor.
14.19
Finns det någon typ av alkohol som är bättre än andra, eller spelar det ingen roll om det är öl, vin, cider eller sprit?
Leif svarar: All alkohol räknas på samma sätt. Vi räknar standardglas, som alla innehåller fyra centiliter starksprit.
Ett glas vin på 15 centiliter innehåller fyra centiliter sprit. Och det gör 33 centiliter starköl också. Kontentan är att ingen sorts alkohol är bättre eller sämre än någon annan.
14.19
Vad kan man göra om man behöver hjälp med att dricka mindre men inte vill söka vård för det?
Leif svarar: Om man inte kan få hjälp av anhöriga och bekanta måste man söka vård. Vår rekommendation är att man tar kontakt med socialtjänsten som kan missbruksfrågor. Man kan också vända sig till primärvården eller beroendecentrum. 
14.21
Hur långt tid tar för det levern att återhämta sig om man druckit mycket under flera år, och slutar tvärt?
Leif svarar: Det är helt individuellt, och beror på om levern är skadad och hur skadad den är. I värsta fall hämtar den sig inte. 
14.23
Vilka är de största riskerna med att dricka för mycket?
Leif svarar: Det finns både medicinska och sociala risker. Risken för olyckor ökar. Man riskerar också sitt sociala sammanhang som arbete, studier, partner, körkort med mera. 
De medicinska riskerna kommer senare.
14.26
brukar dricka fyra-fem öl två gånger i veckan. Är det för mycket?
Leif svarar: Det beror på ditt kön och vikt. Män kan dricka femton procent mer än kvinnor som väger lika mycket. Om du är man och dricker mer än tio burkar starköl i veckan är du i riskzonen. Det motsvarar 70 centiliter sprit eller tre flaskor vin.
14.28
Är det sant att man förlorar hjärnceller när man dricker sig full?
Leif svarar: Det är inte huvudsakliga risken med alkohol. Det finns ett tillstånd med b-vitaminbrist som beror på stort alkoholintag. Det kan leda till att man förlorar förmågan att lära in nya kunskaper. Det kräver ganska lång period av missbruk. Skadad är då lokaliserad till ett område som hanterar närminne (Korsakows syndrom).
14.32
Om man dricker två gånger i månaden anses det som missbruk då?
Leif svarar: Nej. Berusningsdrickande räknas dock alltid som riskbruk. 
14.36
Hjälper det kroppen att ta en vit vecka om man har druckit för mycket ett tag?
Leif svarar: Det påverkar inte det medicinska utfallet om man inte fortsätter vara nykter. En vit vecka ger i vilket fall en indikation på att man kan avstå från alkohol. Då har man visat sig själv att man kan låta bli.
14.39
Är det sant att många med asiatiskt ursprung saknar ett enzym som gör att de inte kan dricka lika mycket alkohol som andra?
Leif svarar: Ja, så är det. Det är samma enzym som blockeras av antabus. 
14.41
På varje universitet och högskola finns det kårverksamhet som nästan alltid går ut på att supa redlöst. Detta sker såvitt jag förstår med skolledningens goda minne och kårverksamheten brukar dessutom vara något som man är stolt över. Borde inte ledningen på lärosäten säga ifrån?
Leif svarar: Kårverksamheten står studenterna för och inte lärosätet. Problemet verkar ha funnits i alla tider. Under studietiden flyttar många hemifrån, och studierna innebär ofta en stor stress, som man försöker dämpa med alkohol. 
Diskussionen borde föras inom kårens verksamhet också. 
14.48
Det kommer ju då och då rapporter om att det är bra med ett glas rött vin några gånger i veckan. Alltså inte att man dricker sig berusad, men tar ett glas till maten. Stämmer det?
Leif svarar: Nej, det finns inga hållpunkter för att alkohol är nyttigt ur medicinsk synvinkel. 
14.50
Är det skadligt att dricka 2 flaskor vin varje helg? Hur skadligt? Kan man få beroende av det så man får abstinensvesvär i veckodagarna?
Leif svarar: En flaska vin motsvarar fem glas. Fem glas vid ett tillfälle räknas som riskbruk för en man. Två flaskor vin varje helg är ett riskbeteende. Men eftersom du är kvinna bör du hålla dig under fyra glas per tillfälle. 
Abstinensbesvär får du inte om du "bara" dricker på helger. Abstinensbesvär får man om man dricker varje dag.
14.55
Har du något tips på hur man ska tänka för att stå emot grupptryck och alkoholhets på fester?
Leif svarar: Hur du ska göra är svårt att svara på, men våra missbrukare med stora problem behöver för det mesta byta hela sitt umgänge. Om de träffar sina gamla kompisar är risken mycket stor att de återfaller i missbruk. 
14.57
Vad är det egentligen för skillnad på att ta två alvedon eller ett glas vin när man känner att man behöver slappna av?
Leif svarar: Så vitt jag känner till så har inte alvedon någon lugnande effekt som alkoholen har. Det är viktigt att man inte kombinerar stora mängder alkohol med alvedon eftersom båda är leverskadande och förstärker varandras skador på levern.
15.01
Tror inte min mage tarm klarar ens små mängder alkohol typ ett halvt glas vin längre. Jag är 64 år och aldrig missbrukat men tyckt bra om ett halv kanske ett glas vin till maten. Fått för mig att det är alkoholen så nu värmer jag bort den i en stor kastrull och vispar , sedan kyler och förvarar. Tycker det funkar ! Lättöl går bra likaså. Kan det vara enzymet som falerar vid ökad ålder?
Leif svarar: Det där är ingenting som jag har hört talas om förut. Det låter osannolikt att sammansättningen av enzymer skulle påverkas av ålder. Men fungerar det för dig så är det ju bra. 
15.03
Vad kan jag göra om jag är orolig för att en vän eller anhörig dricker för mycket? Och hur kan jag fråga hur det är, utan att personen tar illa upp?
Leif svarar: Det är ett gammalt problem. Det är inget lätt samtal, men ibland behöver man ändå ställa frågan. Det är nog svårt att helt undvika att personen i fråga tar illa upp. Om det finns barn i hemmet kan man ändå vara tvungen att vidta någon åtgärd. Man kan då kontakta socialtjänsten och göra en orosanmälan. 
15.10
Nu avslutar vi chatten och tackar Leif Eriksson, överläkare på Beroendecentrum, för att han har ställt upp och svarat på era frågor.
 
Som avslut vill Leif dela med sig av sex punkter. Om tre av dem föreligger bör man söka hjälp:
1. Sug/tvång - Sug efter alkohol eller känner tvång att dricka.
2. Kontroll - Du tappar kontrollen över alkoholintaget.
3. Tolerans - Du märker att du kan dricka mer än vanligt.
4. Abstinens - Du känner abstinens efter flera dagars alkoholintag.
5. Ointresse - Du tappar intresset för annat än alkohol. 
6. Skador - Du dricker trots att kroppen säger ifrån.