SVT rapporterade · Hur ser säkerheten ut på din arbetsplats?

Känner du dig trygg på jobbet? Har du eller dina kollegor varit med om några incidenter eller olyckor på jobbet? Vi vill veta hur det är på din arbetsplats. Du kan kommentera anonymt.
11.48
Jag jobbar på tung industri där säkerheten ofta förbises och nonchaleras, speciellt av de äldre som jobbat här sedan Hedenhös tid. Allt arbetsmiljöarbete som arbetsgivaren ändå försöker införa fnyser man åt och tycker är löjligt och jobbigt. Kanske blir man nonchalant när man kan hela anläggningen på sina fem.
De yngre har ju inte mycket till val än att ta efter beteendet, för inte vågar man ju protestera och vara omständig som nykomling.
Förhoppningsvis är detta en generationsfråga som löser sig själv med den yngre generationens medvetenhet.
12.33
Har som skyddsombud inom fastighet fått tvinga fram flertalet arbetsmiljöåtgärder. Varje förslag och ifrågasättande har mötts av motstånd från närmaste arbetsledning, och det har ansetts besvärligt att jag ställer såna krav. När det fått sjunka in blir det dock en annan attityd och det jag säger genomförs. Ingen vill att någon ska skadas.
Trots det är det oerhört tröttsamt att bli ovän med chefer och jag har valt mina strider. Då handlar det ändå om självklarheter som fallskydd, hörselskydd och elsäkerhet.
Men oavsett vad som beslutas om skyddsutrustning och annat så sitter lösningen på problemet mycket i attityden hos personalen. ”Såhär har vi alltid gjort” och ”Jag ska bara”. Machoattityden och tankar att det är töntigt att arbeta säkert skadar och dödar.
12.50
Vi håller stenhårt på säkerheten. Totalt förbjudet att ens lägga ut en förlängningssladd på golvet utan skydd.
12.58
Vi vill gärna vara ett föredömme när vi jobbar i en kemisk industri. Tycker att matchokultur bör brytas ner mer utbildning på golvet och mer krav på uppföljning. Hjälper inte till att arbetsmiljöverket knappt har tid för besök? Var är detta påväg om vi vill göra det bästa men inte vill lägga resurser i den utsträckning som behövs! Jag tycker att detta ämne bör prioriteras.
09.56
Vi fick ett mejl från 66-årige Jörgen Karlsson som upplevde en dödsolycka på väldigt nära håll. Jörgen skriver: "Jag var 19 år när min egen far omkom i en olycka mitt framför mina ögon. Är idag 66 och ser det dagligen framför mina ögon. Jag gick tillbaka till jobbet andra dagen efter olyckan. På en tiden fanns det ingen hjälp att få vilket har påverkat hela mitt vuxen liv."