SVT rapporterade · Vilken jämställdhetsfråga är viktigast för dig?

Vilken jämställdhetsfråga är viktigast för dig? Vad tycker du? Vilka frågor bör lyftas inför framtiden? Dela med dig av dina tankar här! 

08.01
Rättvisa. Lika lön för lika arbete!
Ja det målet borde ju de flesta kunna ställa sig bakom! Har du (eller någon annan här) någon idé om vad vi kan göra för att nå fram dit?

Jag tror till exempel att arbetsgivarna har ganska mycket makt genom vilken ingångslön de erbjuder när män och kvinnor ska förhandla om samma jobb /Alfred, webbreporter
10.05
När man fastställer att kvinnor tjänar mindre, räknar man då lön per timme, för samma jobb under sammma arbetstider?
Hej!
Av statistiken framgår att det handlar om mediannettoinkomst för personer i Dalarna över 20 år, 2017. Här är länken till källan om du vill titta vidare. 
https://www.kolada.se/index.php?_p=jamforelse&unit_id=27508&tab_id=84758
 
10.26
Har aldrig känt mig sämrebetalt än männen då vi haft samma månadslön arbetat inom restaurang och metall sen berodde de mer på utbildning och kvalitetiation och erfarenhet då ska man klart ha högre lön.. Där emot tycker jag många inte all män ska ta mer ansvar för barn och hem . Kvinnor har ofta den tyngden också så där tycker jag att mycket skulle ändras . hoppas att pojkarna som växer upp har en annan syn på det . Har själv vuxna barn 2killar och de är väldigt måna om sina barn och hjälper till hemma med mat tvätt städning nått de även fick lära sig hemifrån kvinnor behöver okså fritid . Men vet de finns kvinnor som tycker att detta är deras jobb ,lägg ner låt hela familjen ta ansvar .
Heja, det är nog alltid bra att utbilda och träna barn och ungdomar av alla kön i hushållsarbete redan från tidig ålder. Det har alla igen sedan i vuxenlivet, oavsett vilken typ av hushåll man lever i! /Alfred, webbreporter
11.09
P-piller för män.. Inget mer 'oj pillren funkade visst inte'..
P-piller för män är faktiskt på gång! Se till exempel SVT:s artiklar från december 2017: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/manligt-preventivmedel-borjar-testas-i-sverige 
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/varfor-ska-det-bara-ligga-pa-oss
11.09
Detta är skitsnack
Vad får dig att tycka så? Vilka delar av samhällets strävan mot jämställdhet är det som du inte vill ställa upp bakom? /webbreporter Alfred
14.41
Jag själv känner att det är ganska jämställt. Förutom att vi är skapade olika, svårt att påverka.
14.41
Lika lön för lika jobb! varför e inte det en självklarhet??!
15.21
 Jonny Påhls i från Källviken vill se lika löner för lika arbete.
15.23
Lika löner - det är viktigaste jämställdhetsfrågan för Karin Pilström i Ludvika. 
15.59
 Inkluderande rekrytering - det är viktigt för Linnéa Nyström i Falun
16.00
 Hanna Ek i Ludvika: ”Jämställdhet är när man får göra det man vill”
16.01
 - Det är mer jämställt idag än när mina föräldrar var unga, säger Robin Forslund. 
17.03
Brinner för att människor behandlas som individer och inte grupperas efter arv som ej går att ändra. Det finns
19.11
Jag är engegerad emot kontrollen av kvinnors sexualitet i allmänhet och sexualbrott i synnerhet. Kontrollen av kvinnors sexualitet och fertilitet är själva ursprunget och syftet varför män förtrycker kvinnor - och utgör idag som alltid den kärna varifrån kvinnoförtrycket även på andra av livets områden utgår.
20.04
När jag ser på nyheter om jämställdhet så är focus mest på maktpositioner. Varför?
Hej Ronny! Jag tror att anledningen till det kan vara att vilka som sitter på makten påverkar hur samhället ser ut och formas generellt, därför kan det tyckas intressant att titta på. Vilken del av jämställdheten skulle du vilja att vi fokuserade på i vår rapportering?
20.13
Jag uppskattar polisens ansträngningar att göra bättre sexualbrottsutredningar och framförallt riksdagens ansträngningar att stärka kvinnors rättigheter genom flera skärpningar av sexualbrotts-lagstiftningen. När jag sedan märker att förövare går fria även av andra skäl än bristande bevisning, pga att jurister och nämndemän i domstolarna, obstruerar emot lagstiftningen och lagstiftarna så ser jag rött! All offentlig makt i Sverige utgår ifrån folket och utövas av dess valda representanter riksdagen. När domstolarna blandar in sina egna reaktionära värderingar och beslutar enligt dessa istället för att följa lagstiftarens avsikt så saknar det legitimitet. Det är ett ingrepp som minskar demokratins verkan. Domstolarna tar sig en makt som de inte ska ha. De går utöver det rent tekniska lagtolkandet. Jag påstår inte att domstolarna gör någonting direkt olagligt; men juridik är inte en exakt vetenskap utan det finns ett utrymme för bedömning - så domstolarna agerar utifrån sin frånvaro av omdöme. Detta kan inte få fortgå, utan domstolarna behöver på olika sätt styras upp. Exempelvis ska det inte bara vara en rekommendation att låta bli att diskutera brottsoffrets sexuella vandel, klädsel etcetera utan det ska vara förbjudet. Vidare borde det vara obligatoriskt att domare, nämndemän och advokater, vilka medverkar i sexualbrottsmål först ska genomgå en utbildning om hur sexualbrott fungerar och påverkar brottsoffrets reaktioner. Domare har oroat sig för att bli indoktrinerade men självklart ska kurserna bestå av belagd fakta, inte politiska uppfattningar. Andra åtgärder behöver säkert också vidtagas och jag välkomnar alla att lämna förslag på sådana.
Hej Rosita. Tack för att du engagerar dig i frågan!