SVT rapporterade · Är det rätt att plocka bort de mänskliga kvarlevorna?

07.34
Tycker de ska vara kvar. Censur är aldrig bra
07.34
Stor skam! Begrav dom så de äntligen får frid. Jag skulle inte vela ha mina släktingar el barn i en skål!!!
07.34
Mänskliga kvarlevor ska inte visas upp på museer, ej heller förvaras i arkiv och dylika ställen - de ska hanteras på ett respektfullt sätt och begravas! De var någons dotter, son, Mor, Far, syster, bror - inte några föremål. I de fall där de mänskliga kvarlevorna tillhör Ursprungsfolk ska respektive Ursprungsfolk lokaliseras och ett samarbete med representanter därifrån, inledas, i syfte att återlämna och åter begrava den eller de individer som förts hit till Sverige/Europa. I samarbetet med berörda Ursprungsfolk finns ett ypperligt tillfälle att lära sig mer om kulturen, situationen för dem, historien,viktiga föremål, lämna tillbaka ceremoniella föremål och till slut kunna berätta en mer detaljerad och med sanningen överensstämmande historia om dessa folk.
07.34
Låt dom vara kvar! Men i en bra kontext.
07.35
Begrav dem!!
07.36
Om det skall tas bort för att det är etiskt fel att det finns kvar, då skall väl allting av mänsklig karaktär tas bort, oavsett tidsrymd, även rester av djur bör tas bort, det är väl inte heller ok, eller vi ska sätta en gräns för vad vi tycker är ok, var och vem kan bestämma den gränsen?
Löjligt! Viktigt att material finns kvar att studera och i lärandesyfte, annars får vi snart plocka bort allting eftersom nån kan ta illa vid sig.
07.40
Håller med dig i allt Carina G, och att frågan öht ställs år 2019 är bedrövligt! Det finns utbildningsmässigt inte heller något skäl att ha kvar samlingar av det här slaget, vi har en fantastiska tekniska och digitala hjälpmedel i dagens undervisning!
07.51
Så fascinerande, aldrig sett förut! Vet man var de kom ifrån o.s.v!? Jag tycker de ska få vara kvar!
07.57
De siamesiska tvillingarna ska vara kvar! Har sett dessa sedan barnsben. Är numera pensionär. Om några år kanske det kommer en ny korkad beslutsfattare som vill ta bort något annat viktigt föremål
08.18
Begrav dem fint och låt dem vila i frid. Jag minns med skräck och äckel när jag var där som barn och såg burkarna
08.19
Tar man bort hjärnan så kan kan man lika gärna avlägsna hela modellen. Tycker nog att man visat tillräckligt stor takt och respekt.
08.22
Foster i en tid då de aldrig skulle kunna överleva utanför livmodern .
Idag aborteras foster och slängs i papperskorg upp till v 22+6
Detta är en rättighet kvinnor strider för trots forskning gått fram och foster överlever i samma vecka .

Att nu ställa dom i ett mörkt rum , ändra det som var då , historia? Varför ?
Vad är det som kan uppröra så?
09.08
Scanna av kvarlevorna och 3D-printa ut nya kopior som kan användas i utställningen. Besökarna kommer inte att se någon skillnad. Så kan originalen begravas med värdighet.
09.08
Låt dom vara vi vet inget om vad som kommer Det är bättre där dom är .Naivt att tro ngt annat
09.08
Självklart ska mänskliga kvarlevor få lov att in as på våra fina museum.
09.08
Vart är Sverige på väg ? Trodde i min enfald att man år 2019 skulle tåla att se siamesiska tvillingar från 1863. Kanske borde man se över personalens kompetens på västarvet
09.09
Har i år och dar suktat efter att få se dessa små varselser i burk. Är djupt besviken. Dom har väl inga känslor enna?
09.09
Idag vet vi väl bättre än att vi placerar och visar upp mänskliga kvarlevor, det spelar ingen roll hur gamla de är. Jag såg dessa stackars foster när jag växte upp och inte tycker jag det är ok för den sakens skull. Vill inte att mina barn får se dessa på museumet. Undrar hur de som är för skulle ställa sig till att placera deras egna siamesiska (el helt ”vanliga” foster) här? Någon jämförde människor med andra djurarter och om en skall dra det dit så -ja varför skall uppstoppade arter visas när vi har modern teknik? Fastän jag kan tycka det blir mer barbariskt när vår egen ras (människan) visas upp så har det alltid känts märkligt att gå runt och kolla på djuren.
09.09
I denna sak kan jag verkligen uttala mig - jag har arbetat med just dessa mänskliga kvarlevor och spritpreparat, för ett antal år sedan. Jag är själv naturhistorisk konservator, jämte ett antal andra yrkestitlar på det kulturbevarande området. Jag anser inte att det finns någon kompetens på Västarvet dit nu kvarlevorna flyttas, att ta hand om dessa preparat, man kan inte sätta en icke-specialiserad konservator till detta, inte heller ngn som övh. inte har någon konservatorsutbildning, och som här uttalat sig mycket förmätet från Västarvets sida. De anatomiska preparaten skall helt givet vara kvar på NHM i Göteborg. De har insamlats i en kontext som är mycketviktig att visa på, inne på museet. Likaså de frenologska samlingarna, och bensamlingar. När det gäller samiska kvarlevor är dessa lätta att skilja ut, och dessa bör, men endast på förfrågan från Sametinget, lämnas tillbaka. Det är det enskilda museet som innehar samlingarna som dialogen skall föras med, inte via Västarvet. Det är helt riktigt att samlingarna kan skadas svårt av att transporteras, så gör man bara inte. Det liknar mest förmynderi och härskarteknik från Västarvet. Det bygger på en särskild politisk inriktning i sk New Museology, där genusvetenskap och PK-maffia sätts att härska över vetenskap och beprövad erfarenhet. Så är det, jag har själv läst dessa tokerier på ett högskoleprogram och vet hur strategierna ser ut. Synd att jag inte är kvar på museet, då hade jag vägrat släppa samlingarna, och jag hade demonstrerat mot PK-tramset.
09.10
Begrav dem respektfullt eller skicka dem till deras rättmätiga ägare. Idag kan vetenskapen illustrera hjärnan, tarmar mm med en 3D printad modell - så slipper vi titta på mänskliga kvarlevor.
09.11
Håller inte med om att dessa föremål saknar utbildningsvärde och lätt kan ersättas med bågot digitalt. Tvärtom, de representerar en grym chans att se något på riktigt. Finns ingen anledning att ta bort dem nu. Gällande folks äckelkänslor när de var små, så är det väl så att folk äcklas av olika saker. Jag äcklades inte och nu är jag forskare...
09.11
Censurera inte våra museum och vår historia. Fruktansvärt! :(
09.16
Jag tycker att det är självklart att vi ska kunna visa mänskliga kvarlevor på våra museer. Vi visar ju ben och foster av olika djur så varför ska vi fjärma oss från vår egen kropp? Samtidigt så måste ju informationen som ges och sättet man ställer ut dem på spegla vår samtid och ge ett sammanhang. Vår historia är full av övergrepp och annat som vi utsatt olika människor för. Vi ska inte städa undan det utan komma ihåg att det har hänt så att det aldrig händer igen.
09.16
Det är som med allt annat inget ska vara på riktigt längre i denna data ålder var kommer det sluta tro
09.17
Från forskningens synpunkt vill man ha "riktigt" material att arbeta med. I materialet kan det finnas t.ex. DNA med ngn unik kombination som kan vara av avgörande betydelse för att diagnostisera framtida fall av just det felet som är.
Människor i allmänhet tänker inte längre bort än vad näsan räcker, tyvärr.
09.28
Självklart ska tvillingarna och annan mänsklig materia vara kvar. Det var dom som när jag själv var barn fick mig intresserad av museet, vetenskap och som också påverkade mitt yrkesval. Det är ett yttryck av ängslan och missriktad politisk korrekthet att inte våga visa verkligheten som den är. Ingen, inte heller tvillingarna, blir lidande av att de och annan human materia blir kvar som nu. Vi kommer att få en väldigt liten och inskränkt världsbild om vi anser att allt som kan stöta någon tas bort. Förr gömde vi undan levande människor med funktionsvariationer på institutioner, av en lång rad orsaker som vi nu förstått var alldeles befängda. Nu finns de med oss i vardagen och livet har blivit bättre rikare och mer insiktsfullt för oss alla. Jag tycker att det är en skymf mot tvillingarna att de nu ska gömmas undan och inte längre kommer att kunna ses. Det går att fatta ett nytt och bättre beslut, låt den få vara kvar på museet så att vi fortsatt kan se och besöka dem.


09.36
Man kan ju vara säker på att kvarlevor hanteras enormt respektfullt på ett museum, bättre än när den begravs.
Istället för att brännas eller begravas så att det förstörs så kommer dessa delar till användning i flera hundra år i ett utbildningssyfte.
Om det hade varit delar från mig så hade det varit mer respektfullt att bevara mig och visa upp mig än att jag bara slängs bort av allmänheten i en grop.
Nej, visa respekt och låt allt stanna kvar!
09.36
Alla mänskliga kvarlevor ska ges en värdig begravning! Låt göra kopior i något material för undervisning.
Att visa upp kvarlevor på detta sätt är oetiskt och kränkande i allra högsta grad!
Någon nämnde aborter i sammanhanget. Ja, det är skrämmande att kvinnor och män över huvud taget kan se dödande av en annan människa som en rättighet! Men det finns förlåtelse - både för museipersonal och blivande föräldrar - i Jesus Messias. Vänd om ty Han kommer snart.
09.56
Klart de ska vara kvar! Politikerna har i detta fallet tagit orimliga beslut där de kör över alla som vet bättre än dem själva. En digital display kommer aldrig kunna ersätta dessa föremål eller historien de speglar och den moralen samhället stod för på den tiden. Det blir även lite skevt hur vi höjer oss själva till skyarna jämfört med de andra varelserna på muséet, en enda mänsklig hjärna ska få begravas med värdighet medan tusentals kor och gris-hjärnor kasseras på slakterier varje dag. Nog kan vi också stå för en del av samlingarna om vi är en del av historien.
09.56
Det är inte ”vår” historia utan en släkts foster ifrån Kina! dessutom! Förr gick vi långt i att visa upp det som vi tyckte avvek från vårt ”normala” släkte, vi är mer pålästa idag och vet bättre än att fortsätta leka Gud över världens arv!
09.56
Jag tycker vi skickar tillbaka allt på muséet, allt är ju stulet från någonstans och hör inte hemma på NHM.
Som så många har sagt så kan ju allt tittas på digitalt, varför skulle någon vilja se saker i verkligheten?
Nej stoppa alla dessa moralösa museum runt om i världen, dom är oetiska och fruktansvärda platser.
Att se saker i verkligheten är något helt värdelöst när man kan sitta och titta på bilder och filmer på sin dator. Varför skulle man lära sig något av att se ett fysiskt föremål när vi lever i en digital värld.
Nej, stoppa allt, skicka tillbaka allt. Kommer det inte från Sverige så ska vi inte ha det.
Och även om det är svenskt så måste vi ta reda på vart i Sverige det hittats/stulits från så att vi vet om det var på privat mark eller inte, om det var på privat mark så borde markägaren få tillbaka sin blomma eller dylikt som stulits från marken...
09.57
En 3D-modell bygger givetvis på data som kommer från döda kroppar, så en sådan kan vi ju inte heller visa upp, eller? Utan samlingar ingen forskning. Verkar som Västarvet har en vetenskapsfientlig agenda med religiösa undertonen.
09.57
Vad är det som är så speciellt med oss människor? Jag åt revbensspjäll igår, benresterna slängde jag i soppåsen för matavfall, så nu ingår de i det eviga kretsloppet. Det kommer vi människor också att göra i sinom tid. Om några miljarder år kommer atomerna vi består av att sväva omkring i det eviga universumet. Då är det ingen som kan bry sig.
09.57
Beslutet att flytta föremålen känns som ett rent politisk korrekt beslut av ett antal politiker i lättkränkta klubben. Varför lyssnar man inte på personalen och museets ledning? Flytten syftar ju i förlängningen till att förstöra dessa gamla historiska föremål. Västsrvets beslut kommer knappast att bli något annat än det tror jag. Vi kan inte ha det så att politiskt nyckfulla beslut permanent och oåterkalleligt ska kunna förstöra gamla museiföremål bara för att föremålen inte känns politiskt korrekta för stunden.
09.57
Oerhört dåligt beslut att flytta kvarlevorna på detta sätt. Men helt uppenbart är det någon småpåve som satt prestige i detta utan att ha en tanke på konsekvenserna.
10.21
Svår fråga. Men gamla saker hör ju hemma på museum. Sakerna samlades in förr, nu vet vi bättre. Men samlingar och föremå ska behandlas varsamt och med respekt.
10.21
Preparaten är välskötta och bra för både utbildning och folkbildning och där etiskt försvarbart. Självklart bör museet få behålla dem, som andra medicinska museer i andra länder.
10.21
Bara för att 1 av 100 000 personer höjer rösten. Att de vill att de skall bort. Så skall givetvis de som klagar få sin vilja igenom. De är minnen ifrån min barn då jag var på museet, att se tvillingarna i burken, mm. Låt de finnas kvar!
10.39
Historielöst och kortsiktigt att rensa museet på gamla föremål. Tråkigt för kommande generationer.
10.39
Vi skall värna om människovärdet, forskning i all ära men den etniska aspekten av att ställa ut siamesiska foster som dessutom härstammar från ett annat lands arv måste problematiserar/ diskuteras.
10.56
Låt tvillingarna vara kvar på NaturHISTORISKA museet. Tycker inte att politiker ska lägga sig i detta
11.06
Varför inte sätta upp en utställning om vad som fanns i museer förr i tiden. Vår syn har ju förändrats med tiden om vad som är etiskt eller inte. Detta skulle vara mycket intressant i utbildningssyfte och lägga grunden till många diskussioner.
Vad som händer nu är inte helt genomtänkt. Tycker också det är på tiden att Göteborg satsar lite mer pengar på detta museum.
12.28
Håller med David Nilsson. Det är så mycket man minns från sin barndom av de där "burkarna", var - och är så spännande. De skall absolut finnas kvar på naturhistoriska.
/BB
12.28

Ännu ett exempel på politiker som visar maktfullkomlighet, historielöshet och inkompetens...
Står medicinhistoriska på tur härnäst ?
12.29
Museivärlden i Sverige idag är en liten ankdamm där några få, med hybris och kunskapsförakt, tillåts styra skattefinansierade kulturinstitutioner som museer. Nepotism och svågerpolitik är några av dess främsta kännetecken. Den som inte tycker ’rätt’ dvs ifrågasätter PK-styret, inkompetensen, flummet och ryggdunkandet, får heller inga tjänster.
Det är en mycket farlig väg man är inne på, med att gallra ut det som man för stunden inte gillar, och faktiskt inte heller begriper sig på. Biblioteken står på tur, nu ska vi inte längre få välja att läsa de böcker vi vill, en bibliotekarie skall guida oss till de ’ rätta’ böckerna. Och som i detta fall med NHM, endast de ’rätta’ föremålen och objekten ska visas, vår evolutionära historia ska döljas i att preparat och samlingar gallras bort. När ska Västarvet ge sig på typexemplaren som förvarad på NHM? Och elefanten - den är väl uttryck för kolonialism? Den måste ju monteras ner och skickas tillbaka. Och näst på tur står väl dinosaurieben och geologiska samlingar. Det går säkert att hitta något politiskt inkorrekt i dem också.
13.48
Jag är 75 år nu men minns så väl när jag var liten och var på Naturhistoriska och fick se de siamesiska tvillingarna
Jag blev väldigt ledsen och upprörd och frågade mamma om hon skulle lägga sitt barn i en burk om det dog
Det är en självklarhet att dessa barn och andra kvarlevor ska bli begravda på ett anständigt vis och inte få fler barn att må dåligt
16.10
Självklart skall föremålen vara kvar i utställning. Vi är många som betackar oss för politikers
klåfingrighet.
16.10
Jag bor inte i Göteborg men vad är detta? Två obegravda barn i en burk! Detta var bland det sjukaste jag sett. Var har museet fått dom ifrån? Begrav dom omedelbart! Så ovärdigt!
16.11
Personligen tycker jag att det är provocerande att jag måste begravas. Jag ser hellre att min döda kropp används till något mer samhällsnyttigt än att ta upp plats i onödan. Ge den till forskare, läkarstudenter, visa upp den på ett museum eller gör biogas på den. Men slösa inte bort den genom att begrava eller elda upp den.
16.27
Viktigt att komma ihåg i diskussionen är att de siamesiska tvillingarna inte är de enda objekten i samlingarna. Mänskliga kvarlevor har repatrierats och gallring görs alltid i samlingar. Men det finns andra objekt också, som är viktiga för forskningen. Låt inte diskussionen handla enbart om tvillingarna. Tack!
16.39
Alla ni som förfasas över mänskliga kvarlevor på museer och ropar på begravning: Vet ni hur det går till inom begravningsverksamheten idag? Nej, jag trodde väl det. Jag har erfarenhet av både museivärlden och begravningsväsendet. Hur tror ni att aborterade foster hanteras - värdigt? Och är det värdigt att låta människor ligga i bårhus över en månad (kanske längre)? Och är det värdigt att inte ens tillåta (av ekonomiska skäl) begravningsritual och jordbegravning av dem som av någon anledning har en god man eller förvaltare (dessa kremeras alltid och askan sprids i anonyma minneslundar, utan att den avlidne tillfrågats om sin vilja då hen levde)? När det gäller nutida ovärdigt behandlande av avlidna, och hur deras integritet skändas, då är det minsann ingen som ropar högt. Det vore betydligt mer välbehövligt om vi kunde få en kritisk diskussion om hur vi behandlar våra avlidna idag, än att förfasas över anatomiska samlingar på museer, som dessutom har ett stort vetenskapligt och historiskt värde.
19.58
Såg de på museet när jag var liten och gick i skolan. Kan väl inte direkt säga att det tillfört nåt att se de där inklämda i glasburken. Mer äcklat mig. Tycker det är fascination över nån annans elände, precis som varför folk fotar på olycksplatser. Bra att de tas bort.
21.19
I reportaget pratar Västarvets representant om att visa respekt för och ha förtroende för deras kunskap ( Västarvets). Men det är ju på Museet kunskapen finns. Västarvet vill gärna bestämma över processen på Museet men det blir ofta fel, eftersom de varken förstår värdet av samlingarna eller den forskning som bedrivs av specialister inom sina områden på Museet. Låt museipersonalen sköta samlingarna.







21.19
Låt dem vara kvar på Naturhistoriska!De är en del av historien.
08.27
Fel. Ingen plastmodell kan ersätta "på riktigt".
Och de har dragit besökare.