SVT rapporterade · Kopplerihärvan på massagesalonger – följ rättegångens sista dag

09.33
Hej och välkomna till den här direktrapporteringen från Uppsala tingsrätt, där vår reporter Karolina Schützer finns på plats. Här nedan kan ni se vad vi tidigare rapporterat om kopplerihärvan – det är en omfattande rättegång som nu går till ända. Ni kan även ställa era frågor direkt i chatten. 
09.38
Nu startar den sista rättegångsdagen. Förhandlingarna inleds med att advokaten ställer frågor till den åtalade kvinnan om betalningarna.
09.39
Den åtalade kvinnan berättar, via sin tolk, att hon betalat kvinnorna 100 kronor per timme som de masserat.
09.44
Advokaten går igenom många detaljer kring avdrag för mat och andra kostnader som fanns i salongen. Den åtalade kvinnan berättar detaljerat.
09.48
Advokaten frågar den åtalad kvinnan: ”Har du någonsin tagit emot några av de pengar som flickorna fått som du kallar dricks?” Den åtalade svarar: ”Nej, aldrig”.
09.52
Ett tio-tal åhörare finns på plats i sal 13 i Uppsala tingsrätt för att ta del av den sista rättegångssdagen.
 
09.54
Den åtalade kvinnan får frågor om huruvida hon visste att en av kvinnorna som jobbade hos henne tidigare blivit tagen av polisen för att ha masserat men även ”gjort extra”. Advokaten säger: ”Extra? Är det att erbjuda en sexuell tjänst?” Den åtalade svarar: ”Det vet jag inte. Men hon hade problem med polisen”.
09.59
Den åtalade kvinnan berättar att hon sagt till kvinnan som skulle massera på hennes salong att hon inte fick sälja sex.
10.00
Advokaten: ”Har du pratat med de andra flickorna om samma sak?” Den åtalade: ”Ja, precis samma sak. Suttit med dom, förklarat samma sak. Och dom förstod det.”
10.02
Den åtalade kvinnan: ”Jag sa att dom får bara ge massage, inte göra några andra saker med kunderna”. 
Advokaten: ”Du förbjöd alltså?”
Den åtalade kvinnan: ”Ja.”
10.03
Advokaten: ”Fanns det spår av sexuella tjänster i salongen”
Den åtalade kvinnan: ”Nej.”
10.05
Den åtalad kvinnan berättar att hon hade ett annat heltidsjobb och bara besökte salongen i Uppsala sporadiskt.
10.14
Advokaten ställer frågor om en man som ska ha vistats i salongen regelbundet, en granne. Advokaten ställer frågor om huruvida den åtalade kvinnan kände mannen eller inte samt hur mannens kontakt med flickorna ska ha sett ut.
10.17
Advokatens frågor till den åtalade kvinnan har snart pågått i 45 minuter. Inga slutpläderingar har påbörjats ännu.
10.18
Advokaten meddelar att hon är klar med förhöret. Åklagaren vill inte ställa några ytterligare frågor.
10.20
Domaren berättar att den åtalade kvinnan inte tidigare är straffad för något brott och läser sedan upp information om personliga förhållanden, situation kring barn, familj, medborgarskap etc.
10.23
Åklagaren vill nu ställa frågor om den åtalade kvinnans personliga situation. Bland annat om kvinnans bostad som hon har utomlands.
10.25
Åklagaren: ”Används bostaden när du inte är på plats?” 
Den åtalade kvinna: ”Ja, av min storasyster.”
Åklagaren: ”Stämmer det att du har konton i det landet?”
Den åtalade: ”Ja, jag har haft det, men vet inte om det finns kvar. Har inte använt det på länge”.
10.25
Nu är det en kort paus innan slutpläderingarna.
10.48
Nu börjar förhandlingarna igen. Åklagaren börjar med sin slutplädering.
10.52
Åklagaren återberättar om flera av de vittnesuppgifter som framkommit under rättegångens sju dagar. Bland annat om sexuella tjänster av olika slag. Åklagaren fokuserar på ett av vittnena, en av kvinnorna som sålt sex, och hur hennes liv slagits i spillror och menar att hon inte haft någon anledning att ljuga.
10.54
Åklagren lyfter även fram att det finns teknisk bevisning som stärker att det sålts sex i salongerna. Spermier från nio olika män har hittats i en av salongerna, i salongen i Uppsala.
10.55
Åklagaren: ”Den starkaste bevisningen om att den åtalade kvinnan känt till att det sålts sex på salongerna är så kallade bokningslistor”.
10.58
Åklagaren menar att man via listor kan se klockslag, betalningar och sammanräkningar som visar hur sexhandeln gått till. Genom kodordet vit, på denåtalade kvinnans modersmål, har man särskilt sexköp från massage.
11.00
Samtliga boklistor har översatts av auktoriserade tolkar. Efter varje besök har varje kund fått kodord i listorna, menar åklagaren. Antingen ordet vit eller koden/ordet för kung.
11.00
Åklagaren menar att kodordet ”kung” använts när man sålt en sexuell tjänst.
11.01
Kodordet ”kung” kan ha flera liknande betydelse på den åtalade kvinnans modersmål.
11.03
Åklagaren menar att den åtalade kvinnan ändrat sin berättelse, sina uppgifter om kodorden.
11.04
Åklagaren menar också att det inte är rimligt att tro att inbetalningar på 1000 kronor skulle kunna vara dricks för en behandling som kostade 400 kronor.
11.06
Den åtalade kvinnan sitter och tittar ner i bordet under åklagarens slutplädering och rullar ett snöre mellan sina fingrar.
11.08
Åklagaren: ”Hon har varit medveten om att det såts sex, och inte gjort något för att stoppa detta”
11.10
Åklagaren går nu över till att förklara omfattningen av försäljningen. Han hänvisar till ett pm som Skatteverkets gjort. Åklagaren menar att 17 av 18 besök resulterar i angelägna försök att sälja sex.
11.13
Åklagaren: ”Sammanfattande menar vi att det är sannolikt att tro att omfattningen varit stor. Vår uppskattning om antalet fall är lågt räknat”.
11.14
Åklagaren: ”Hon har gjort sig skyldig till koppleribrott”
11.16
Åklagaren går igenom flera vittnesuppgifter där det berättats om hur desperata kvinnorna varit att få sälja sex. Kvinnorna har kommit från fattiga förhållanden i sina hemländer, menar åklagaren, och de ska ha betalat stora summor pengar för att komma till Sverige. Ersättningen ska ha varit 50 kronor per massagetjänst, utan sexuell tjänst. ”Det visar hur desperata kvinnorna var för att få in inkomster från en sexuell tjänst”, säger åklagaren.
11.18
Åklagaren menar att kvinnorna har sovit och levt på samma madrasser som de sålt sex på under dagarna.
11.19
Åklagaren menar att den åtalade kvinnan har tjänat stora summor pengar på verksamheten. Åklagaren menar att straffvärdet bör uppgå till två år och sex månader.
11.20
Åklagaren tror även att det finns risk att den åtalade kvinnan lämnar Sverige om hon försätts på fri fot innan straffet verkställs, om hon kommer att dömas.
11.22
Nu ska advokaten göra sin slutplädering.
11.25
Advokaten understryker att enbart en målsägande har hörts i fallet.
11.26
Advokaten menar att den åtalade kvinnan nekar till brott och att hon nogsamt informerat flickorna om förbudet att sälja sex. ”Hon förbjöd dem alltså”, säger advokaten.
11.27
”Den åtalade kvinnan vill framförallt framhäva att hon tillsammans med flickorna kände sig som en familj”, säger advokaten.
11.28
Advokatens telefon ringer mitt under slutpläderingen. Det blir en kort paus innan hon kan fortsätta igen.
11.30
Advokaten: ”Den åtalade har inte haft anledning att tro att det skulle ha sålts sex, hon var inte där”. Advokaten återberättar att den åtalade kvinnan tidigare berättat att hon endast besökte salongen på lördagar.
11.32
Advokaten menar att ”flickorna lockat männen individuellt till sexuella tjänster, men den åtalade har inte känt till att så var fallet”.
11.33
Advokaten menar att den åtalade kvinnan inte skött bokningslistorna.
11.36
Advokaten pratar om listorna, en slags bokning, och säger att flickorna själva haft hand om dessa listor. ”Dricksen” ska de själva haft hand om. ”Men det väsentlig är att de själva kommit överens om attt de skulle avstå från hundralappen som de fick av den åtalade kvinnan för en massage, om de fått dricks”, säger advokaten.
11.45
Advokaten pratar om hur den åtalade kvinnan reagerade på de större inbetalningar som kom på swish, betalningar på 1000 kronor, advokaten menat att den åtalade kvinnan frågade kvinnorna på salongen om beloppen och att de då ska ha svarat att det var inbetalningar från återkommande kunder.
11.48
Advokaten går nu igenom de olika vittnen som kallats under rättegången. Hon menar att flera av vittnena inte är trovärdiga av olika anledningar. Bland annat att detaljer inte stämmer i deras historier.
11.49
Advokaten menar vidare att kvinnorna själva valt att erbjuda sexuella tjänster, att det inte är något som den åtalade kvinnan ska ”läggas till last för”.
11.50
Advokaten säger att de åtalade männen berättat att de varit ensamma varje gång de erbjudits sex.
11.52
Advokaten: ”Ingen av poliserna har sett att det sålts sex”.
11.53
Advokaten: ”En av poliserna sa ’jag tyckte att jag hörde samlagsljud’, det är viktigt att framhålla att han sa ’tyckte’”.
11.55
Advokaten pratar nu om huruvida den åtalade kvinnan betalt för låga löner eller inte till kvinnorna som masserat. Advokaten berättar om att den åtalade kvinnan även köpt mat till kvinnorna.
11.56
Advokaten: ”Hon förnekar gärning, hon har inte känt till att det förekommit försäljning av sexuella tjänster”.
11.57
Advokaten: ”Hon har inte främjat försäljningen på något sätt”.
11.58
Advokaten: ”Beräkningen att det här skulle ha skett i omfattande utsträckning bygger på antaganden”.
11.59
Advokaten: ”Den åtalade är svensk medborgare, hon har bott i Sverige i många år. Hon har en mycket stark anknytning till Sverige”.
11.59
Advokaten: ”Hon har med största sannolikhet förlorat sitt fasta jobb, på grund av det här frihetsberövandet”.
12.00
Nu ställer domaren frågor till åklagaren om huruvida brottet ska bedömas som grovt eller inte.
12.02
Domaren säger nu att förhandlingen är slut.
12.20
Fredag 29 mars, klockan 14 kommer dom att meddelas. Domaren säger att den åtalade ska stanna i häktet tills dess.
12.21
Nu förs den åtalade iväg och även övriga lämnar rättssalen.