SVT rapporterade · Rättegång om styckmordet i Kalix

Rapporteringen är nu avslutad och här kan du läsa hela vår direktrapportering från rättegången i Haparanda tingsrätt.
12.46
Rätten meddelar att domen kommer den 25 mars kl 11.
Och den åtalade ska sitta kvar i häktet tills domen meddelas.
Nu avslutas rättegången.
12.15
Domaren hamnar i en ordväxling med den åtalade som vill ha mer tid att berätta sin egen historia. Han berättar högljutt och animerat och kräver ytterligare en timme. Rättens ordförande avbryter den åtalade och säger att han redan fått berätta under tre timmar och 40 minuter. Hon avslutar förhandlingarna.
Inom kort får vi veta om han måste stanna kvar i häktet i väntan på domen.
12.12
- Mina handlingar är en konsekvens av polisen och migrationsverkets handlingsförlamning.
- Pudelns kärna är följande: åklagaren riktar förfärliga anklagelser mot mig bara för att jag vägrat råna gamla människor i Sverige.
- Jag har endast velat försvara mitt liv.
 
12.05
Nu talar den åtalade till sitt eget försvar:
- Åtalat är så pass förfärligt att jag inte kan säga annat än att jag är djupt upprörd.
- Jag kan utan större besvär avfärda de flesta punkter. 
- Jag å andra sidan kan bevisa alla saker jag säger.
- Jag vill lyfta fram särskilda vittnesuppgifter. Åklagaren har vid flera tillfällen ändrat vittnenas historier.
Domaren bryter in och ber den åtalade inte upprepade det som tidigare sagt i rätten.
Den åtalade hävdar att han aldrig fått åtalspunkterna översatta för honom.
- Jag har försökt berätta i flera förhör med blir hela tiden avbruten.
11.47
- Den starkaste bevisningen för min klient är den tekniska bevisningen. Den stödjer den åtalades egen historia om att han har handlat i nödvärn.
- Min klient ska frikännas helt.
11.44
Advokaten menar att han går och stjäl yxan efter fem menlösa försök att få hjälp av polisen. Dessutom har hans tidigare rumskamrat samma dag lämnat Kalix för en längre resa.
- Han delar nu alltså sin lägenhet med en georgisk boxare som inte har något emot att förnedra honom. Han har ingen annan hjälp. Jag tror att han har tagit yxan för att kunna försvara sig inte för att planera ett mord. 
- Och det dummaste han kunde göra är att vända sig till polis fem gånger innan han begår brottet.
- I samma sekund som min klient slår yxan i huvudet på mannen ska den stora jaktkniven som offret hade varit på en till en och halv meter ifrån min klient.
11.36
- Mordoffret å andra sidan beter sig smått paranoid, gömmer sig i garderober, står och spanar ut genom fönster.
- Vi har också hört hur ett vittne berättar hur den georgiska mannen örfilar min klient. Han väljer det mest förnedrande typen av milt våld. Hur reagerar min klient? Han börjar gråta.
- Varför börjar min klient direkt när han kommer till Kalix jaga polisen för att få hjälp? Om man tänker döma honom för mord eller dråp tycker jag att man med en rad förklarar för min klient varför han trots upprepade försök att få hjälp inte får det.
- I en sos-rapport står det att trots medverkan av en tolk väljer min klient att lägga på.
Jens Arnhof berättar hur hans klient går och hämtar en annan man på boendet för att hjälpa till och tolka eftersom han trots tolken inte lyckas göra sig förstådd.
11.28
Det finns flera uppgifter som advokat Jens Arnhof menar talar mot att det här skulle handla om ett överlagt mord. 
Enligt åklagaren skulle det handla om ungefär när han stjäl yxan.
- Åklagarna har antytt att det ska handla ett överlagt mord. Men det finns inget bevis för det.
- Det ska ha inträffat något som är så allvarligt i Kalix att han tar risken att döda en ytligt bekant, säger han och menar att det inte finns något som antyder att det skulle vara så.
- Att ta upp mordåtalet från Ryssland är nästan lite elakt. Han har suttit flera år oskyldigt dömd och det är också därför han sökt asyl här.
11.22
- I mål där det inte finns vittnen till brottet. Det handlar istället om att den tekniska brottsplatsutredningen blir helt avgörande.
- I det har inte låtit så i det här målet. Sakkunnige får frågan om det kan ha gått till som den åtalade påstått och det säger han "det är fullt möjligt".
- Det som sägs i polisförhör räcker inte för att fälla en person i Sverige längre, det visar flera domar i Högsta domstolen. Särskilt inte i ett så här allvarligt fall.
11.16
- Håller åklagarens egen bevisning att döma den åtalade för mord? Om det inte är så ska man genast ogilla åtalet. Det spelar ingen roll om den åtalade ljuger eller inte. Det är upp till åklagaren att bevisa att han är skyldig.
11.14
Jens Arnhof, försvarar den åtalade.
11.13
Nu ska Jens Arnhof,advokaten som försvarar den åtalade ryske mannen, slutplädera:
- Det här kommer bara att handla om skuldfrågan. Är det en mördare eller ett brottsoffer som sitter här bredvid mig.
 
11.11
Nu avslutar Frida Larsson sin plädering.
11.00
- Under tiden som han hade kroppsdelar under sägen har vi hört vittnen berätta att den tilltalade agerade helt normalt. Dessutom publicerar han bilder på sig själv och den dödade mannen på sociala medier.
- De som jag företräder vill se att den åtalade får livstid.
10.51
Frida Larsson menar att rätten helt ska bortse från att den misstänkte ska ha varit rädd för den man han dödade. Hon menar att det inte finns belägg för detta - varken via vittnesmålen eller via polisens händelserapporter.
10.42
Målsägandebiträdet menar att allt tyder på att männen var vänner. Dessutom visar hon upp de händelserapporter som den åtalade hänvisar till:
- Vid den första anmälan finns anteckningar om att det handlar om två män som ska vara från Afghanistan. En polispatrull har besökt boendet efter det.
- Andra gången är det en man som inte vill lämna sina uppgifter som menar att det finns en man på boendet som vistas illegalt i Sverige och att polisen bör ta fingeravtryck på honom. Ärendet lämnar över ärendet till gränspolisen.
- Tredje gången lägger personen på efter att ha sagt ungefär samma sak som tidigare.
- Fjärde gången tror inte den som tagit emot anmälan att han inte tror på mannen. Han verkar inte vara i nöd.
- Den sjätte oktober är det sista samtal. Anmälaren lämnar varken namn eller nummer till operatören och lämnar liknade uppgifter om att det finns en man som vistas i Sverige illegalt.
10.32
- Den åtalade skaffade en yxa för att försvara sig så det framgår att han inte var främmande att använda våld, säger Frida Larsson.
- Den tilltalade vill ge sken av att han inte var vän med honom utan istället var rädd för honom. Vittnen menar istället att de var vänner. De lämnade ofta bostaden tillsammans och till och med delade en nyckel.
10.27
Nu återupptas rättegången och det är nu målsägandebiträdet Frida Larsson som ska slutplädera.
10.27
Målsägandebiträdet Frida Larsson som representerar mordoffrets anhöriga i målet.
10.10
Åklagaren menar att den georgiska mannen är det perfekta brottsoffret.
- Han håller sig undan myndigheter. Han säger att han ska lämna Kalix så ingen kommer att sakna honom. Han väljer en tidpunkt när det är minst trolig att hans brott kommer att upptäckas. Det enda klädesplagg som är skadat är kalsongerna. Alla andra kläder är hela. Vi menar att brottsoffret tagit av resten av kläderna för att gå och lägga sig. Vi menar att offret var helt försvarslöst.
- Vi menar att det här är att likna en ren avrättning.
- Vi menar att straffvärdet uppgår till livstids fängelse och han bör utvisas och tills dess stanna kvar i häktet, avslutar åklagaren Klara Dahlström åklagarnas slutplädering.
10.03
Den andra åklagaren Klara Dahlström fortsätter:
- Den 11 mars ändras hans historia drastiskt. Tidigare har han påstått att de suttit på varsin sida av ett bord i rummet när mordoffret ska ha attackerat honom med kniv vilket gjorde att han försvarade sig med en yxa.
- Det som skiljer sig nu är att han ändrar sin historia till att han brottar ner mordoffret och sitter honom på honom i tio minuter. Något vittnen sagt inte är fysiskt möjligt. Sedan släpper han upp honom och inleder det han kallar försoningssamtal med brottsoffret. Han ska sedan ha druckit te och gått ut och rökt. Och efter det uppstod bråk och han hugger brottsoffret med yxan.
- I sex månader har han berättat en historia. Och efter att han får ta del av rättsläkarens uppgifter ändrar han sin historia till det som han tror passar bättre till den historien. Men det stämmer inte. Det går fortfarande inte ihop. Vi tror helt enkelt inte på honom.
09.54
Genom att den åtalade inte meddelat migrationsverkets man på plats på boende, menar åklagaren att han inte kan ha varit så rädd som han påstår.
Men åklagaren menar att det inte finns anledning att ifrågasätta att han känner sig pressad av situationen med att ha den georgiska mannen boende hos honom.
Han förnekar länge att det var hans yxa utan påstår att det är offrets. Trots att han får se övervakningsfilmen när stjäl yxan.
- Vi ser att blodet på väggen och sängen visar att offret legat i vittnet Vasilii Voiteschik säng. Och rättsläkarens slutsatser visar att han troligtvis ha handlat om två slag men troligtvis tre slag. 
Åklagaren återkommer igen till de saknade genitalierna.
 
09.40
Nu börjar slutpläderingarna. Och åklagare Anna Väppling börjar.
09.37
Den åtalade lämnar över en dom som enligt den åtalade visar att han friats från det brott som han påstås ha begått i Ryssland.
Han vill också påpeka att människorättsaktivister i Ryssland har engagerat sig i hans ärende.
- Jag har med 1000 sidor som visar att fler människor kan vara inblandade.
- Migrationsverket har tillräckligt med bevis för att jag inte ska utvisas. Den visar att jag riskeras att mördas om jag tvingas återvända.
Han menar att han suttit fängelse för att han bekämpat brottslighet i Ryssland. Han säger att Ryssland hotat hans bror med långa fängelsestraff.
Han ber också att få säga några ord själv efter Jens Arnhof har hållit sin slutplädering. Det får han.
09.28
Den åtalade kom till Sverige i april 2018. Migrationsverket anser att det inte finns några hinder mot att den åtalade utvisas till Ryssland om han fälls för brottet.
09.25
Domaren läser upp frivårdens uttalande där de menar att den åtalade både försvarar sitt brott och att det är en medelhög återfallsrisk. Dessutom har han svårt att lösa konflikter när han är arg. Och genom att han saknar kopplingar till Sverige är det svårt att genomföra eventuella frivårdsinsatser och därför menar de att han inte är lämplig för frivård.
Den åtalade själv säger att han inte alls har svårt att tygla sitt temperament utan agerade i självförsvar. 
Vid brottstillfället säger han att det svartnade för ögonen och blev känslomässigt avstängd. Och därför agerade han som han gjorde.
09.20
Domaren pratar om den åtalades historia och säger att han är helt ostraffad i Sverige och att vi inte har tillgång till hans brottsregister i Ryssland.
09.17
Nu börjar rättegången igen. Men då det här är en extradag som det inte planerats för innebär de att flera är med på länk.
09.05
Målsägandebiträdet Frida Larsson väntar på att rättegången i Haparanda tingsrätt ska börja. Det har pratats om två starttider - kl 9 och 9.30. Det lutar mot den senare.
15.29
Nu avslutas förhöret med mannen som delat rum med den åtalade. Och därmed tackar vi för oss och avslutar vår direktrapportering.
Tack för att ni läst!
15.27
Samma dag som Vasilii Voiteschik lämnar Kalix går den åtalade och stjäl en yxa.
Han ringer även polisen en gång till och lämnar en detaljerad beskrivning av den georgiska mannen.
Advokat Jens Arnhof frågar:
Så om kalixpolisen bemödat sig att kontrollera den här mannen hade vi kanske inte suttit här?
- Ja så kan det vara. Polisen var vid boendet två gånger men de gick aldrig upp för trappen.
15.22
Känner du till polisanmälningen som den åtalade gjort mot den georgiska mannen?
- Nej det vet jag inte.
15.20
- Jag har en bestämd uppfattning att det inte var någon slump att den georgiska mannen befann sig i Kalix. Han hade ett mål och där passade inte alkoholismen in i bilden.
Brukade han kalla den åtalade svag i sinnet och dum?
- Ja han flera gånger. Den åtalade svarade aldrig emot.
Vad heter brottsoffret egentligen?
- Han växlade mellan fyra fem namn. Min uppfattning är att en viss typ av personer har anledningar att hålla sina riktiga personuppgifter hemliga. 
Vasilii Voiteschik berättar att brottsoffret sagt att han var efterlyst i Georgien. Men han vet inte varför han valt att vara i Sverige illegalt. Han antog att mannen ville kunna lämna landet snabbt om han ville det.
15.12
En viktig fråga. Hur reagerade den georgiska mannen de gånger du tog fram din mobiltelefon?
- Han vände bort ansiktet från mobilens kamera. Han var oerhört misstänksam och brukade undvika att stå när om jag bara höll den i handen.
Brukade han gömma sig i en garderob?
- Ja det hände.
Tror du att han ville att det åtalade skulle sluta dricka för att inte dra till sig uppmärksamhet?
- Ja helt klart. Det hade inget att göra med att han var orolig för den åtalades hälsa.
15.06
Var du rädd för den georgiska mannen?
- Jag var inte rädd då han aldrig hotade mig. Men han gillade inte när folk inte gjorde som han sa.
Jag påstår att den åtalade kände sig trygg så länge du fanns kvar i rummet men att han var väldigt rädd för den man som han senare döde. Kan det vara så?
- Nja. Jag anser att den åtalade får ta ansvar för sitt eget liv.
Var du orolig att bli av med dina tillhörigheter?
- Inte bara sådär. Men när jag åkte bort och var borta länge så var jag rädd att mina saker skulle bli förstörda under festande.
15.01
Nu ställer den åtalade mannens advokat Jens Arnhof frågor till Vasilii Voiteschik som alltså delade rum med det åtalade.
Han frågar vad han sa till migrationsverket strax innan brottet:
- Jag berättade att en person vistades i mitt rum illegalt. Och att de drack vilket kunde leda till farliga situationer.
- Jag berättade även att den åtalade hade suttit i fängelset som den åtalade hävdade var påhittade. Men det lugnade inte mig. Och tjag yckte att de borde screena personer bättre innan de placerar dem tillsammans på boendena.
- Den här illegala mannen verkade ha mycket i bagaget och var väldigt stressad. 
 
14.55
14.49
Brukade de låsa in sig på rummet?
- Ja det gjorde de. Ibland låste de in sig när de var inne på rummet. Jag förstod det att det var för att den georgiska mannen var rädd för migrationsverkets personal.
14.47
- Jag försökte också få den georgiska mannen att åka men insåg direkt att han inte hade några planer på att göra det. På sätt och vis försökte han även manipulera mig. Han visste vad han skulle säga till folk.
14.43
- Den georgiska mannen försökte få den åtalade att sluta dricka. Det kändes som att den nu döde styrde och manipulerade den åtalade. Han sa till exempel att den åtalade behövde hjälp att ta sig ur sitt alkoholmissbruk.
- Jag upplevde att den åtalade var rädd för den georgiska mannen. Han ogillade att den georgiska mannen bodde där men att han stod ut för att den georgiska mannen snart skulle åka.
14.36
Åklagaren ber Vasilii Voiteschik beskriva de båda männen.
- Svårt. Jag försöker ha så lite som möjligt att göra med personer som jag inte ser någon mening med att blanda mig med.
- Den åtalade upplevde jag som mer tystlåten och målinriktad.
- Brottsoffret upplevde jag som deprimerade.
- Men ingen av de båda var särskilt vanliga personer. De hade ett särskilt bagage som de hade med från sitt förflutna.
14.31
- Den georgiska mannen beskrev dem som vänner. Det var inget anmärkningsvärt. Jag tänkte inte så mycket på det.
- Jag sa att jag inte gillade att de brukade dricka.
- De drack tillsammans både på morgonen och kvällen. Inte varje dag - det var en del uppehåll.
 
14.27
Vasilii Voiteschik berättar att han bott i huset sedan början av 2017. I början av september 2018 flyttade den åtalade in.
- Han kom inte ensam utan tillsammans med en annan man som befann sig i Sverige illegalt.
14.20
Här är Vasilii Viteschik som delade rum med den åtalade. Han kontaktade Migrationsverket bara fyra dagar innan brottet och sa att han uppfattade den åtalade som farlig.
12.32
Den misstänkte mannen ska ha använt den här kniven, som sedan hittades bland soporna.
 
12.07
Nu tar rätten lunchpaus och fortsätter med för hör med olika poliser klockan 13:35.
12.07
Domaren vill veta hur mycket en person blöder om man styckas när man är död.
- Det finns inget som pumpar ut blodet så det rinner ut passivt.
11.56
Han beskriver att huvudet på offret var så pass skadat att det utan tvekan lett fram till döden och att det krävts en hel del våld. Björn Bäckström beskriver hur den nedre delen av bålen är svårt sargat.
- Det är svårt att avgöra om det skett en medveten avskiljning av genitalierna. Det kan ha skett när man skurit i andra delar.
11.48
Nu ska rättsläkaren Björn Bäckström höras om obduktionen.
- På huvudet finns minst två eller tre slag.
 
11.29
Under rättegången målas en bild av den åtalade som en lugn och tystlåten man som var vänlig mot sin omgivning. Men han dricker en hel del alkohol och då brukar han gå och lägga sig för att sova.
 
Den georgiska mannen som numera är död skröt om att han tränat kampsport och var fysiskt överlägsen den åtalade. Han förvarande en stor jaktkniv vid huvudänden av den säng där han sov och brukade gå omkring med kniv.
 
Rättegången drar ut på tiden. Under dagen kommer ytterligare vittnen att höras och troligtvis fortsätter den även på måndag. Då kommer inte offrets syster att vara på plats eftersom hennes flygbiljetter inte gick att boka om.
11.14
Tror du att den här mannen (den åtalade) haft möjlighet att försvara sig om den georgiska mannen gett sig på honom?
- Nej, inte ens tio procents chans ärligt talat. Han skulle inte ha haft någon chans. Den döde var för vältränad. Han var en man full av energi.
11.10
Advokaten ställer frågor om tillfället när han sett de två männen bråka.
Vittnet förtydligar att det var den åtalade som höll ner huvudet och att han inte gjorde något för att försvara sig.
11.04
Under hela rättegången sitter den åtalade och skriver anteckningar på ett papper.
11.03
Den åtalades advokat ber vittnet berätta hur han uppfattar den ryska mannen.
- Den åtalade är en bra person. Han är ganska tyst och lugn. 
Är det korrekt uppfattat att den ende som den åtalade bråkade med var offret?
- Nja, han bråkade även med en annan man som vi kände.
 
10.54
Vet du hur länge de båda männen känt varandra?
- Enligt den georgiska mannen hade de känt varandra länge. Jag uppfattade att de känt varandra 7-8 år. Den georgiska mannen sa att den ryska mannen var som en bror för honom.
Uppfattade du att den nu döde var rädd för den åtalade?
- Enligt min uppfattning så ja. Men de pratade ju ryska så det kan ha varit på det sättet. De pratade ju ofta högljutt.
- Den åtalade var ju en bra man - han var snäll mot mig - som en bror. Men ibland blev han så arg.
Var den åtalade vaken när du lämnade de två den där söndagskvällen?
- Han höll på att somna.
Den unge grannen berättar att han och den döde pratade på engelska om att offret planerade att åka vidare till en annan man och att de troligtvis inte skulle ses mer.
10.42
Åklagaren frågar om dörren till de båda männens lägenhet brukade vara låst.
- Ibland var den låst och ibland inte. Inget jag tänkte närmare på.
Vittnet berättar att den nu döde mannen hade en stor jaktkniv som han brukade gå runt med.
10.39
Åklagaren berättar att vittnet tidigare berättat att brottsoffret hade lånat hans dator för att titta på affärer som köper guld.
- Han sa bara att han ville kolla upp priset på guld.
10.33
Alla drack tillsammans den här söndagen. Den åtalade gick och la sig för att sova när alkoholen var slut. 
Den nu döde lånade vittnets sociala medier för att kontakta sin familj. Han skickade en bild och ett röstmeddelande till sin mamma.
Nu beskriver mannen rummet där männen sov och var de olika männen låg och sov.
Den tredje mannen som bodde i samma rum hade inte varit på plats i rummet på ungefär två veckor.
10.30
En jacka hittades vid strandkanten längs Kalixälven. Foto: Polisens förundersökning.
 
10.27
Nu pratar de mycket om hur mycket de båda männen dricker. 
Det framgår att den unge mannen tycker att den åtalade dricker en hel del. I polisförhör har vittnet sagt att han drack varje dag.
Han berättar att den dödade mannen under kvällen berättade att han skulle lämna Kalix för att åka till en annan man. Han sa: "Du kanske aldrig se mig nå mer" ska han ha sagt den sista söndag som han såg honom.
10.21
Den unge vännen till den åtalade berättar för rätten att de båda männen var trevliga med alla i lägenhetskomplexet. Hälsade och var allmänt vänliga.
10.17
- Ibland var männen väldigt trevliga med varandra men ofta tjafsade de med varandra. De hade en lite märklig relation. Inte bråkade men pratade högt på ryska.
Såg du att de bråkade rent fysiskt med varandra?
- Ja vid ett tillfälle. De satt i köket. Den åtalade sa en sak som jag inte förstod och bad den andre mannen tolka. Då slog den nu döde honom så hårt i huvudet att han for in i väggen. Den åtalade sa inget utan tittade ner och såg ut att ha gråten i halsen.
 
 
10.11
Kan du beskriva männens relation?
- Jag såg upp till de båda som mina större bröder.
Umgicks du med dem?
- Ja, ibland kollade vi på film.
Kan du beskriva deras relation?
- Ja, den åtalade är som min bror. Men han har problem. Ibland blir han för arg och han dricker för mycket.
10.08
Känner du till den åtalade och hans rumskompisar?
- Ja jag känner till dem. 
När träffade du dem?
- Vi kom med samma tåg till Kalix men vi satt inte tillsammans. 
Den unga mannen som nu vittnar kallar den döde vid ett annat namn än det han heter och berättar att den mannen gömde sig för migrationsverket när de kom fram till Boden. Enligt det mannen berättat senare så hade han tjuvåkt på tåget.
09.57
Nu fortsätter rättegången och ett nytt vittne ska nu höras.
09.53
Det är färre journalister som följer rättegången idag än första dagen.
09.39
Här skedde det misstänkta styckmordet.
 
09.35
Nu tar rätten en paus i 15 min.
09.33
Nu ställer målsägandebiträdet frågor om hur grannen uppfattade mannen som dödats.
- Han betedde sig trevligt.
Nu avslutas vittnesförhöret med grannen som bodde närmast den åtalade.
09.32
Har du någon uppfattning vilken relation männen hade med varandra?
- Nej, det enda jag visste om dem var när jag träffade dem i köket när de lagade mat.
 
09.26
Grannen bodde i rummet intill den åtalades och hörde ljud ett kort tag mitt på natten och sedan blev det tyst.
Han funderade på att gå och knacka på dörren och be dem vara tysta. Då hade det varit höga ljud som pågått från kl 21 till midnatt.
Åklagaren om det var bråk eller fest?
- Det var två stycken som bråkade med varandra. Det var ett sådant ljud säger mannen.
 
09.22
Åklagaren börjar förhöra grannen.
Gick det att höra något mellan rummen i lägenheterna?
- Bara vid ett tillfälle. Vid tolv ett på natten hörde jag ett bråk från den åtalades rum. Men jag förstår inte deras språk.
09.15
Nu ska mannen som bodde granne med den åtalade mannen vid brottstillfället vittna. Det är en äldre man som får rättens deltagare presenterade för sig. Han visar inga tecken på att känna igen den åtalade som han bodde granne med i Kalix.
09.15
Här hittades delar av den styckade kroppen. Foto: Polisens förundersökning
09.11
Efter det röker han några cigaretter.
- Jag är trött. Jag tar säckarna och går direkt till sjön.
Där slutar visningen av rekonstruktionsfilmen.
09.08
Nu berättar mannen om hur han styckar kroppen. Att han spyr flera gånger när han gör det. Sedan stoppar han kroppsdelarna i sopsäckar.
09.07
- Jag tänkte att jag måste få bort kroppen så att ingen någonsin kommer att få reda på det.
- Jag ville inte gå till polisen - polisen här i Kalix är värdelös. Jag har ju berättat att han är efterlyst och att han brukar gömma sig i garderoben om någon kommer. De har inte brytt sig om det en enda gång.
09.05
- Då tänker jag att jag måste göra mig av med kroppen. Jag tänker att man måste stycka den. Ta bort ben och armar och sätta dem i säckar.
- Jag kom ihåg att det fanns säckar i en sopcontainer så jag gick dit och tömde ungefär fem stycken på sopor och gick tillbaks till lägenheten.
09.03
På filmen där en polis hela tiden ställer frågor finns även mannens advokat med.
- Jag funderar på vad jag ska göra men tänker "Varför ska jag ringa polisen? Jag har ju varit hos dem fem gånger och de har inte ens kollat hans id-handlingar.", säger den åtalade som säger att han hela tiden funderar på hur han ska göra sig av med kroppen.
09.01
Sedan gick han tillbaks och såg att han fortfarande blödde. Då flyttade han ner honom på golvet.
- Sedan tog jag ett underlakan och la under och över mannens huvud så att blodet inte skulle sprida sig.
08.58
Den åtalade berättar hur mannen ligger på golvet och blöder. och gör ett konstigt ljud. En dörr öppnas i huset och han tar loss yxan från huvudet och kastar iväg den. Sedan lyfter han upp mannen på sängen och brer över honom med mannens egen sovsäck.
Han släckte ner i lägenheten och gick ut och rökte.
 
08.54
Efter mordet sitter han mot dörren i rummet och försöker förstå vad som hänt.
- Vi har ju ofta grälat med varandra men det aldrig gått så här långt.
 
08.53
Mannen som dödats sitter på sängen reser sig upp och gör ett utfall med kniven mot den åtalade.
- Han snubblar mot ett bord och då tog jag yxan och slog honom i huvudet, säger den åtalade på filmen och visar hur han svingar en pappersyxa i bakhuvudet på den polis som låtsas vara den georgiska mannen.
08.49
Den åtalade säger:
- Du får packa dina grejer och dra härifrån. Du har sagt att du bara ska övernatta en eller två dagar och nu har du bott här en månad.
Den åtalade säger att han ska tillkalla polis.
08.48
På filmen går den åtalade runt i rummet och berättar hur offret går runt och viftar med den yxa som den åtalade hade stulit. Dessutom hade offret en kniv i handen och försöker övertala den åtalade att följa med och göra inbrott.
Foto: Polisens förundersökning
 
08.44
Just nu visas en rekonstruktionsfilm där den åtalade visar vad som hände i rummet där brottet ska ha skett.
08.43
Nu fortsätter rättegången som började i onsdags.
07.43
Vi återupptar idag fredag direktrapporteringen från rättegången i Haparanda tingsrätt, som inleddes under onsdagen. Följ den här!
 
Så här ser planen för rättegången ut:
  • onsdag: Offrets syster och den åtalade hörs.
  • fredag: Flera grannar till den åtalade hörs. Rättsläkare och poliser.
  • måndag: Slutpläderingar och personalia.
15.46
- Jag ångrar den här gärningen och kommer leva med den resten av mitt liv och förstår ej hur jag kunde göra detta.
 
Där avbryter domaren för att vi ska hinna med ytterliga förhör.
 
Och därmed avslutar även vi på SVT Norrbotten direktrapporteringen för i dag men vi fortsätter under rättegångens andra dag, på fredag, med rapporteringar från rättegången. / Erica Larsson, reporter
15.43
Men en säck orkade han inte bära så dem lämnade han i containrarna nära boendet, enligt honom själv.
15.42
Han berättar vidare hur han tömde säckarna med kroppsdelar i älven och i soporna.
15.38
Den åtalade berättar om dådet och om timmarna efter och hur han hämtade sopsäckar.
15.37
- Jag vet inte hur jag kunnat agera men plötsligt kom jag på hans ord. Jag tog åter igen kniven men vet inte vad jag gjorde, jag vet inte hur jag skurit i honom, säger den åtalade.
15.36
Den åtalade fortsätter att berätta om händelseförloppet och att han var rädd, chockad och stressad.
15.34
- När jag kvicknar till ser jag honom på sängen, jag ser blodet, slänger yxan.
15.34
- Det har svartnat för ögonen och jag kunde ej riktig förstå vad jag gör för jag har blivit blockerad, jag vet att jag slagit en gång, säger den åtalade.
15.33
- Han säger att han ska döda mig för att jag kommer att gå till polisen och han tar kniven och då tar jag tag i yxan.
15.32
- Jag ber honom kasta mig tändaren, innan viftade han med yxan och frågar om han får ta med den. Han tittade på mig och hans ansiktsuttryck ändrade sig och blodet syntes i ögonen, allt hände blixtsnabbt.
15.30
- Jag häller upp te och tänder en cigarett och lägger telefonen i fickan och går mot dörren, säger den åtalade.
15.29
Nu ber domaren att den åtalade ska fortsätta berätta om när de drack te.
15.28
Nu börjar den åtalade backa och prata om äldre händelser igen.
15.27
- Han började då hålla på med kniven och jag frågar varför, då la han den på sängen under kudden.
15.26
Efter 40 minuter och en timma vill offret dricka te enligt den åtalade.
15.25
- Han låste då dörren och jag frågar varför, säger den åtalade.
15.24
Nu säger domaren till den åtalade igen att komma till saken.
15.22
- Han ber om ursäkt, säger den åtalade. Sen gick de ut och rökte enligt den åtalade.
15.21
- Jag tänkte att jag kommer att springa, jag slår sönder en ruta så att polisen tar mig för det är omöjligt att vara här, säger den åtalade.
15.20
- Han lovade att han skulle bli lugn om jag släppte honom.
15.20
Den åtalde menar då att offret sa att han skulle åka bort nästa dag.
15.20
- Han blev rädd att någon skulle kalla på polisen efter allt oväsen, jag satt på honom i tio minuter och visste inte vad jag skulle göra, säger den åtalade.
15.18
Domaren ber honom berätta vad han gjorde med kastrullen.
- Jag slängde den, säger han
15.17
- Jag slängde kniven åt sidan och tog tag i en kastrull men jag är ganska lugn och laglydig, jag har något att förlora för jag har släkt som är beroende av mig, säger den åtalade.
15.16
- Allt hände blixtsnabbt. Jag satte mig på honom och vände hans arm med kniv bakom hans rygg och jag hotade att sticka honom och då släppte han kniven.
15.15
Han säger att offret börjar jaga honom men att han snubblar.
15.15
Den åtalade ställer sig upp och visar hur offret ska ha svingat en kniv mot honom.
15.14
- Jag vet inte vad som flög in i mig men jag sa stick härifrån annars överlämnar jag dig till polisen, sen ångrade jag mig, säger den åtalade.
15.13
- Jag var så trött på detta men jag förstod att jag absolut under inga omständigheter får närma polisen i detta sammanhang för då skulle han bli helt galen, säger den åtalade.
15.08
- Då sa han till mig att vi ska göra inbrott i en juvelbutik i Kalix, säger den åtalade.
15.05
- Den aktuella kvällen fick han besök av två han kände. De grälade med varandra.
15.04
Nu kommer den åtalade fram till dagen då allt hände.
15.04
- Han tog då yxan och bar hem den, där han la den i nedersta byrålådan. Han sa också att den kan vara bra om jag ska fly polisen, säger den åtalade.
15.03
Offret ska då ha sagt att han inte tänkt göra den åtalade något, men då ska offret ha sett yxan.
15.02
- Jag stoppade min hand innaför jackan, han ler och frågar om jag tänkt försvara mig.
15.01
- Det var 10 meter till huset, så plötsligt dyker han upp (han talar om offret).
15.01
Nu börjar den åtalade närma sig kärnan med sin version i det här åtalet
 
- Jag stal yxan, säger han.
15.00
- Vad skulle jag göra, jag hade ju ringt polisen flera gånger och inget hände, men nått måste jag göra för jag har ingen som kunde hjälpa mig. Detta var mellan den 14 och 17:e och på macken hade jag sett att det finns knivar och yxor
14.55
Nu ber domaren den åtalade att närma sig den aktuella dagen...
14.52
-Jag gav honom pengar och han åkte iväg men sen kom han tillbaka och sa att han fått problem, säger den åtalade om offret.
14.40
Den åtalade säger att den andra boende också var rädd för offret.
14.37
Under tre veckor har den åtalade gjort fem anmälningar men ingenting hade hänt, säger han.
14.36
 
- När jag släpps från akuten går jag hem och hoppas att han ej är kvar. Men han är hemma och ingen hade kollat upp honom, som om inget hade hänt, säger den åtalade.
14.35
Men varken polis eller migrationsverket hör av sig och då går den åtalade till polisen, enligt hans berättelse.
 
- Jag vädjade till dem, jag mår dåligt och tuppade nästan av och fick köras till sjukhuset av polisen, säger den åtalade.
14.34
- Jag är inte rädd för någon förutom gud men jag var orolig, för den här personen hade en kniv, säger den åtalade.
14.30
Den åtalade talar nu i högre ton och verkar upprörd samtidigt som han berättar om händelsen.
 
 
14.28
- Jag hade gått ut för att röka och plötsligt dyker han upp från bakdörren, han hade stått och väntat bakom ett träd. Han sa förlåt och att han gjort allt i stundens hetta. Han sa att jag hoppas verkligen på dig, alla andra vill bara gå till polisen. Då frågade jag men varför hoppas du på mig?
14.27
- Man kunde se på hans ögon att han var beredd att döda, säger den åtalade som då ringde polisen.
14.26
Den åtalade menar att han var tydlig mot offret med att han inte kommer att hjälpa honom att stjäla. Offret ska även ha berättat att han suttit fängslad utomlands i fyra år och var efterlyst i nästan hela Europa. Och enligt den åtalade blev då offret mycket oförskämd eftersom han förväntade sig hjälp.
14.23
Den åtalade berättar vidare:
 
- Han tänkte inte åka någonstans. Han sa att han inte hade några pengar. Han ville att jag skulle hjälpa honom att stjäla men jag sa att jag har inget med kriminalitet att göra, säger han.
14.21
Den åtalade talar tydligt och vänder sig mot rätten ofta och gestikulerar förklarande med händerna. Han verkar samlad.
14.19
Den åtalade fortsätter och berättar att offret ville till Finland eftersom han såg det som omöjligt att få asyl i Sverige och att han frågade om han fick övernatta hos den åtalade eftersom det var nära till Finland därifrån.
14.15
Nu startar förhöret. Han ska nu själv få berätta om händelsen.
- Jag är mycket ledsen över det som hänt, jag kommer få leva med det hela livet men gud är mitt vittne och jag gjorde allt för att undvika det som hände och jag kontaktade både migrationsverket och polisen, inleder han.
 
14.13
Nu ska den åtalade snart höras. Nu kommer han in i rättssalen igen.
13.53
Det här är en känslig fråga. Har din bror någonsin varit intresserad av andra män?
- Män?! Nej hemma hade han en kvinna.
När träffade du din bror sist?
- För fyra år sedan.
När pratade du med din bror senast?
- För en månad och fem dagar sedan.
Är din uppfattning att din bror hade en god relation med brottsoffret då, när du pratade med honom?
- Ja.
13.49
Nu ställer den åtalades advokat Jens Arnhof frågor till systern:
Är du säker på att han varit helt ärlig med dig?
- Ja i hela livet har jag varit hans rådgivare.
Vet du om din bror har varit i bråk eller drabbats av olyckor i sitt liv eller av andra anledningar fått skador?
- Självklart. Inget som jag vet om.
Och du är säker på att han inte druckit någon gnutta alkohol?
- Nej. Det är jag säker på. Inte efter det han gått igenom.
Har du sett provresultaten i den här utredningen?
- Ja men jag tror inte på dem.
13.44
Via den åtalade mannen höll brottsoffret kontakt med sin familj. Den åtalade mannen lånade ut både sin mobil och sin sociala medieprofil till att kontakta offrets mamma i Georgien.
- Han sa bara att han (den misstänkte) var en vän, säger systern.
13.38
Systern fortsätter att berätta gråtandes:
- Vi är väldigt fattiga. Ni kan inte förstå. Jag har tagit ytterligare lån från en kvinna för att kunna betala de lån de har.
- När min brors son ska lägga sig brukar han lukta på mig och säga att jag luktar som hans pappa.
- Jag vet inte hur det ska gå nu.
- Jag vet inte hur jag ska förklara - men en halva av mig finns inte längre.
13.28
Hur påverkade det dig när du fick höra vad som hänt med hans kropp - att han styckats - hur påverkade det dig?
- Det är hemskt. Jag vill inte att ni ska misstolka men jag känner jag vill hämnas på samma sätt. Det är så sadistiskt. Varför? Varför kunde han inte bara kasta ut honom - inte döda.
13.24
Hur var det när du får höra att han är död?
- Aldrig någonsin har jag haft kontakt med polisen. Jag blev förvånad när de knackade på och ville att vi skulle följa med till polisstationen. Jag undrade vad vi hade gjort. Jag tänkte aldrig att det skulle handla om min bror.
- När min man berättade att min bror inte fanns mer. Efter det minns jag inte något på tre dagar, säger hon gråtande.
13.19
Domaren slätar över och systerns berättelse fortsätter.
13.19
Den ryska tolken kommer in och avbryter och ber den georgiska tolken tala in i mikrofonen då de sitter utanför rättegångssalen med den åtalade och översätter men har svårt att höra. Det blir en ordväxling mellan tolkarna där den georgiska tolken tycker att den ryska tolken ska tona ner när hon talar med henne.
13.17
Hur nära var ni? Vad kunde ni prata om?
- Allt. Vi försökte skydda varandra. Det är som att halva min kropp har försvunnit.
13.15
Hur ofta brukade ni ha kontakt?
- Varje vecka. Han skickade hem pengar. Min pappa förlorade hörseln och behövde operation och för det åkte min bror iväg för att tjäna ihop pengar så vi inte skulle bli bostadslösa.
13.13
- Hans son och min dotter sover som syskon i samma säng. Vi har alltid bott ihop hela familjen, säger systern när målsägandebiträdet frågar henne om deras relation.
13.10
Systern säger att hon är tacksam för att hon fick komma hit.
- Han lämnade hela familjen till mig och han skulle försörja oss. Han var omtänksam och han var rädd och försiktig i livet och ville andra väl.
- Vi brukade varna honom att vara lite försiktig. Men vi kunde aldrig tro att någon så brutalt skulle döda honom, säger systern.
13.07
Nu fortsätter rättegången och brottsoffrets syster kommer nu att berätta sin historia.
11.41
11.34
11.28
På grund av tekniskt strul så tar rätten en lunchpaus till kl 13. Vi pausar därför vår rapportering.
11.12
Under rättegången säger den åtalade mannens advokat Jens Arnhof:
- Om någon tagit min klients anmälningar på allvar hade det här brottet kanske aldrig skett. Om jag hade gjort liknande anmälningar hade jag aldrig accepterat den här väntetiden.
11.01
Nu tar rätten en paus innan förhören börjar.
11.01
Advokaten berättar om hur det uppstod ett bråk mellan de båda. Den åtalade mannen säger att han attackeras två gånger och att den nu döde mannen hade en kniv. Vid den andra attacken slår den åtalade mannen honom med en yxa.
10.56
Den 30 september ringer den åtalade 112.
I 40 minuter pratar då en larmoperatör på SOS med den åtalade.
SOS skriver att han upplever mannen mycket trovärdig och att hans historia bör undersökas. Totalt ringer han fem gånger till SOS alarm.
Ingen gång går polisen vidare med hans rop på hjälp.
10.54

Man åtalas för mord i Kalix – bålen hittades på återvinning

I artikeln kan du läsa mer om mannens kontakter med polisen och SOS Alarm.
10.53
Två dagar efter att han kommit till Kalix ringar han 112 och säger att den döde hotat honom med en stor kniv i tvättstugan. Den åtalade får mycket liten hjälp av polisen.
10.51
Advokaten säger att den nu döde mannen var påväg till Finland för att söka asyl där. Den nu döde mannen började uppträda hotfullt när han bodde med den åtalade. Den åtalade ringer vid ett tillfälle 112 och gör flera polisanmälningar när han hotas av den nu döde mannen.
10.47
Nu tar mannens advokat  Jens Arnhof ordet och berättar om sin klients historia.
10.46
Den nu döde mannen försörjde hela familjen - mamma, pappa, syster och barn.
10.43
Målsägandebiträdet visar bilder från den åtalades sociala medier och visar bilder då de båda männen poserar tillsammans som vänner. På en bild håller brottsoffret en arm om den åtalade.
10.39
Vi får komma in igen och målsägandebiträdet tar nu över.
10.35
Nu ska bilder på kroppsdelarna visas och vi journalister och andra åhörare får gå ut.
10.34
Kniv som hittades i soporna utanför männens bostad. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll
 
10.28
Den misstänkte har berättat i polisförhör att han slagit mannen en gång med yxan i huvudet. När mannen sedan rosslade till och försökte resa sig fick han panik och högg honom med en kniv i huvudet.
10.24
Nu fortsätter rättegången och åklagaren fortsätter berätta om vad obduktionen av kroppen visat.
10.16
10.05
Rätten tar 15 min paus.
10.02
Målsägandens tolk ber om att få ta en paus. Det är mycket grafiska detaljer som åklagaren redogör för som tolken måste översätta för den anhöriga.
09.59
Åklagaren går igenom kroppens skador och den dödes anhöriga som är på plats gråter och blundar och skakar på huvudet.
09.56
Sängen där teknikerna menar att mannen legat när han dödats. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll
 
09.56
Under rättegången kommer åhörarna få gå ut när bilder av kroppsdelarna visas. Åklagaren påpekar särskilt att offrets genitalier saknas.
09.51
Åklagaren berättar att teknikerna menar att mannen måste ha legat på sängen när han dödades genom minst två slag. Därefter ska han även ha styckats i rummet. Polisens undersökningar stämmer alltså väl överens med den åtalades egna berättelse.
09.50
Blod på väggen i rummet där de båda bodde. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll
 
09.45
När bilder från rummet där de båda bodde tittar den åtalade bara kort på bilderna innan han tittar ner på ett papper framför honom. Vid ett tillfälle skakar han nästan obemärkt på huvudet. Åklagaren redogör för att det hittats blod på kuddöverdrag, sängben och andra möbler i rummet. Till och med uppe i taket finns blodstänk.
09.36
Både offrets och den åtalade personens dna finns på yxan som polisen hittat.
09.35
Här stoppar mannen på sig yxan. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll
 
09.34
Åklagaren visar en video när mannen stjäl yxan från en butik. Efter att ha stoppat på sig yxan innanför jackan går han till kassan och betalar för två öl. Han går ut ut butiken och kommer sedan tillbaka och köper en plastpåse. Han säger själv i polisförhör att han inte minns händelsen för att han var för berusad. På filmen går han rakt och är lugn utan att se berusad ut.
09.33
Även vid en återvinningscentral i Kalix gjordes fynd. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll
 
09.32
Här vid strandpromenaden i Kalix gjordes fynd. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll
 
09.29
Här är yxan efter att den hittats av polisen. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll
 
09.28
Den åtalade berättade i det första polisförhöret med honom att han dödat den georgiska mannen och berättar direkt för polisen vad han gjort med de olika kroppsdelarna. De har dumpats i älven, i en kontainer utanför sjukhuset och på återvinningscentralen i Kalix. Även yxan som han ska ha dödat mannen med genom att slå honom i bakhuvudet, hittas av polisen.
09.24
De två åklagarna beskriver hur männen lärt känna varandra och hur de bor ihop i en lägenhet i Kalix. De visar en video från en övervakningskamera från en matbutik i Kalix där offret och den åtalade går in tillsammans.
09.18
En kvinnlig anhörig gråter högljutt när bilder visas på den döde.
09.17
Brottet ska ha skett någon gång mellan den 22-24 oktober enligt åklagaren som nu presenterar sin del av åtalet.
09.17
09.15
Den åtalade vill inte betala några skadestånd till offrets anhöriga men går med på att betala för den dödes begravningskostnader.
09.09
Den åtalade erkänner brott men hävdar att han handlat i nödvärn.
09.08
Nu börjar rättegången. Salen är full med personer. Den åtalade har gröna kläder från häktet och har en rysk tolk som översätter rättegången för den åtalade och en georgisk tolk som översätter för målsäganden.
08.53
Många väntar på att rättegången ska börja.
 
07.41
Hej och välkomna till vår direktrapportering från rättegången i Haparanda.
Förhandlingarna i Haparanda tingsrätt startar klockan 9:00. Följ den här.