SVT rapporterade · Hur gör du för att undvika att sprida kräksjukevirus?

Tack för alla era kommentarer i dag! Det är sannerligen ett ämne som väcker engagemang. Nu stänger vi kommentarsfältet för i dag. Glöm inte att ni kan tipsa oss om nyheter på vast@svt.se.
06.39
På vår förskola är regeln 72 timmar efter sista kräkning. Verkar fungera mycket bra.
07.04
Det här borde vara ett större drev! Vaccination mot kräksjukan går ju inte ännu, men med tips om god hygien och att inte enkelt smitta sig själv genom att peta händerna i sitt ansikte kommer man långt. - En viktig relaterad fråga är om barn ej vaccinerade mot tex mässlingen bör portas från förskolor & skolor (som flera länder nu gör)?
07.17
Jag tvättar händerna ofta och jag ser till att hosta och nysa på ett lämpligt sätt som exempelvis armvecket. Så enkelt, men ändå effektivt.

Att hosta och nysa i händerna eller rakt ut är att be om onödig smittospridning.
07.20
Två ganska märkliga påståenden bland kommentarerna.

48 h inkubationstid gäller vid magsjuka. Varför tvinga föräldrarna att stanna hemma med sina barn ytterligare en dag. Från förskolans håll måste vi kunna ha saklig grund för våra ställningstaganden.

Absolut att det medför en risk att inte vara vaccinerad, men det finns skolplikt i Sverige samt krav på att det ska finnas förskoleplats inom skälig tid för den som begär detta. Här behöver riskerna vägas mot konsekvenserna för det enskilda barnet som antagligen inte själv medverkat i beslut om att inte bli vaccinerad.
07.27
Tvätta händerna med tvål och vatten noga. Tjatat på mina barn om detta i sjukdomstider. 48h hemma efter sista kräkning eller diarrén. Obs!
Förstår mig inte på att Lärare får gå till jobbet när deras barn har kräksjuka.
Man borde isolera problemen hårdare!
07.51
Tvätta händerna - mot virus?
07.51
När mina barn var små var det stora problem med kräksjuka så det var risk för att behöva stänga avdelningen. Men då ombads vårdnadshavare hålla regeln 72 timmar och det hjälpte! Jag tror många lämnar barnen för tidigt. Jag vet också att en del spyr ena dagen och går till jobbet nästa! Ja, man hostar o nyser rakt ut! Vi behöver visa mer hänsyn för andras hälsa! Det gagnar oss alla!

08.20
Att respektera 72 timmar är det enda som funkar. Det ska du räkna efter att du slutat kräkas eller ha diarré. Inte efter att du kräkts första gången.
Kommentar till Erik: 48 h inkubationstid betyder att det är den tid från smittotillfälle till när du blir sjuk. Och efter du inte längre har symptom smittar du längre än du tror.
08.25
Hade upp detta med mina barns pedagoger då mina barn kräktes efter 1-2 dagar där. Vilket resulterades i att båda barnen fick vara hemma i minst 48 timmar. Då barnen bara går 3 dagar i veckan så blev det att vara hemma resten av veckan för båda. förutom att kräka ner allt och smitta vårt spädbarn hemma blir det nästan som en inskolning varje vecka.
08.46
Vad har hänt var inte så för 10 år sedan.
09.00
@Boris
Ja, att tvätta händerna är ett utmärkt sätt att avlägsna virus från dem
09.01
Tvätta händerna även vanligt folk utan barn, på förskolorna är hygienen viktig men tror folk glömmer att tvätta sig när de kommer hem från affärerna mm, tänk alla handtag, korgar mm!
09.02
Finns väl få personer som är så egocentriska (ej egoistiska) som småbarnsföräldrar. Klart de skickar tillbaka sina ungar för tidigt. Deras barn bär väl inte på någon sjuka, och deras jobb är såklart så viktiga att det inte finns tid att vabba!
09.07
Roligt att så många kommenterar! Vad tror ni det är som gör att många föräldrar inte tycks vilja vabba en extra dag?
09.22
Bortskämd mentalitet av många som uttrycker att föräldrar ”tvingas” stanna hemma med sina barn, det är därför vi har en föräldraförsäkring och subventionerad barnomsorg. Eller så kanske det inte är bortskämdhet utan desperation för att föräldrarna inte klarar sig på VAB-ersättningen i ett allt dyrare samhälle med hög belåning hos hushållen?
09.22
Jag tänker alltid på att mitt barn ska vara fri från smitta jag stannar alltid hemma exra dagar.. det är lika så när jag blir sjuk jag vill inte smitta andra på mitt arbete.. men det är inte många som tänker så.
09.22
Tyvärr tror jag mycket har att göra med ekonomi och jobb så att föräldrar känner att dom inte kan vara hemma för länge med sina sjuka barn.
09.22
Stressen att inte hinna med sina arbetsuppgifter tror jag spelar in när det gäller att inte vilja vabba den där extra dagen när barnet känner sig friskt. Man kanske känner att om jag vabbar en dag extra då har man ännu mer att försöka hinna ikapp när man kommer tillbaka.
09.32
Problemet är om man lämnar tillbaka sitt barn för tidigt trots stress och ekonomi, är att det endast straffar en själv. För sjukan går runt och så får man vabba igen istället för att göra det ordentligt en gång. Men det räcker ju att en person missköter sig så straffar man alla andra föräldrar. Då blir det lite som att min tid är betydligt viktigare än din. Ohyfsat med andra ord.
09.32
Något som många inte vet är att frysta hallon är en mycket vanlig smittkälla. De behöver kokas innan man äter dem. Frysning dödar inte kräksjukevirus, utan bevarar det.

Om man haft kräksjuka flera gånger på raken så får man lätt vitaminbrist och blir ännu mer mottaglig. Så man kan ofta må bättre om man tar D-vitamin, Magnesiumcitrat plus vanliga vitamintabletter.
09.32
Jag tror många småbarnsföräldrar lever på marginalen. Det är ofta den tiden i livet man flyttar till eget hus och huspriserna har varit pressade i topp under lång tid. Rimligt att anta många föräldrar budgeterat för två heltidsinkomster och även om avdraget för vabbning är rätt litet så påverkar det ändå livskvaliten just för att det naggar en liten marginal efter ränta och amortering.
09.33
Där min son går såg jag en hel hög med nappar ligga i samma fack. En av dessa nappar tillhörde min son och trots att nappen har etikett med namn, låg den alltså inte i sitt egna fack! Skall tillägga att hela familjen blev sjuka efter att vår son kom hem magsjuk från förskolan. Säkerligen finns det föräldrar som lämnar för tidigt men jag tycker att man borde ha bättre koll på hur personalen hanterar smittrisken bland barnen, kanske en intern utbildning är på sin plats?
09.37
Det dagliga städningen ska också uppmärksammas. Vi hade jätteproblem på barnens dagis med smutsiga toaletter och golv osv. Tillslut byte man ut städbolaget.
09.37
Emma: du behöver inte annat än vanlig mat när kräksjukan är över - varken magnesium eller d-vitamin! Under kräksjukan är det bra med vätskeersättning (pulver från apoteket eller hemgjort enligt anvisningar på 1177). Det viktiga är sen handtvätt med tvål (viktigare än sprit) och att man stannar hemma tillräckligt länge.
09.43
Det är ett val att skaffa barn och ta hand om . Man skaffar inte barn för att andra ska ha arbete eller fostra . Stoppa undan telefonen , egen tid ska man fundera på innan barn ....
09.43
För många år sedan frågade jag Försäkringskassan om jag kunde få ersättning att vara hemma med sjukt barn när de på dagis krävde att barnet skulle vara hemma några dagar efter att ha tillfrisknat. Personen på Försäkringskassan kunde inte svara!! utan dennes chef skulle ta sig an denna tydligen enormt svåra att fråga vilket tog flera dagar. Eftersom inget svar kom efter några timmar lämnade jag barnet på dagis emot reglerna. Svaret som sedan kom var att jag inte kunde ta ut tillfällig föräldrapenning för detta... Hur gör ni andra, tro?
09.45
Eller så är det helt enkelt så att viruset är tuffare i år än andra år? Och sprider det sig dessutom via luften är det inte konstigt att smittspridningen blir stor.
09.49
Behöver förskolepersonalen vara ännu tydligare med informationen? Alltså att barnet ska vara hemma 48 h ytterligare EFTER sista kräkning och sista diarré?
09.50
Bra handhygien plus äter mycket oregano vid första symptomen - brukar inte bryta ut då om man är snabb :)
09.52
Varför frågade du försäkringskassan när du hade sjukt barn?
Ursäkta den ironiska frågan, men ditt barn är ju inte frisk förrän 48timmar efter han/hon slutat kräkas. Man behöver ju inte spy rakt ut för i räknas som sjuk.
09.52
"Äter mycket oregano" - dra ner på mängden husmorstips här i tråden nu och fokusera istället på vad de professionella säger.
Mer 1177 - mindre familjeliv.se åt folket!
09.53
Tvätta och sprita händer i hemmet ofta under dagen ,var noga med hygienen.
09.56
Ett stort problem är också att både förskolor och föräldrar inte lär barnen att tvätta händerna före man ska äta. Att tvätta efter man äter verkar däremot väldigt viktigt.
09.57
Sjuka barn betyder stanna hemma! Har haft barn hemma ibland men alltid 5 dagar för magflunsa. Aldrig några problem juridiskt eller med FK. Denna fråga uppstår alltid när föräldrarna INTE VILL, för möjligheternq finns. Ta ansvar föräldrar och tänk på spridningen. Oavsett om viruset är värre i år än ett annat. Vi har ett ansvar vsom föräldrar!
09.58
Spritning hjälper inte mot vinterkräksjuka. Tvätta händerna med tvål och vatten.
09.58
Självklart kan man ta ut tillfällig föräldrapenning de sista 48 timmarna. Tillfälling föräldrapenning kan man ta ut om "barnet är sjukt eller smittat". Vid vinterkräksjuka är är barnet smittat (och framför allt, smittar) i bortåt 48 timmar efter sista symtomen. Jag tror inte Försäkringskassan förstod din fråga riktigt.
09.59
Man ska inte försöka hämma själva diarrén och kräkningarna då de är kroppens mekanism för att få ut toxinerna ur kroppen så fort som möjligt, det man kan göra är att dricka mycket vatten och köpa vätskeersättning på apoteket och dricka eftersom man blir av med mycket salter då man kräks och har diarré.
10.04
Kan ju vara bra att uppmärksamma att 48 timmes regeln faktiskt gäller enbart för kräksjuka. För vintersjuka med diarré skall barnen vara hemma 72 timmar efter att barnet slutat få löst bajs. Inte konstigt att vinterkräksjukan hänger kvar då de satta smittskyddsreglerna inte alls följs?
10.07
Barnet kliver ur bilen på parkeringen, kräks! Mamman måste lämna barnet på förskolan då hon faktiskt har en tid hos frissan!
Resultat: ännu en rundgång med kräksjuka! Föräldrar som inte lämnar sjuka barn drabbas gång på gång av dessa (olämpliga/egoistiska/naiva?) föräldrar!
En institution som förskolan är MÅSTE ha god hygien, till ex med städning, att regelbundet tvätta leksaker mm och diska eller koka alla nappar minst en gång i veckan!
10.13
Jag tycker också att det är viktigt att ha barnen hemma om någon annan än barnet i familjen har magsjuka (både syskon och föräldrar). Större barn har skolplikt men mindre barn kan man faktiskt ha hemma!
10.19
Det är samma problem på arbetsplatser, folk kommer till jobbet fast de är sjuka för att de ska visa sig duktiga. Fast i föräldrarnas fall handlar det ju snarare om att spara pengar och slippa ta hand om sjuka barn.

Tror inte det finns någon snabb lösning på problemet. I längden måste föräldrar ta mer ansvar för sina barn, idag prioriterar de jobb och pengar och egen social karriär/status framför barnen.
10.22
Vårt barn hade inga diarrer eller andra symptom på 48h. Lämnade i tron om att det skulle gå bra. Några timmar senare ringer en av pedagogerna och ber oss hämta. Den här omgången av maginfluensa höll i sig i över 2v men det kunde gå upp emot 3 dygn symptomfritt dock fortfarande sjuk. Så vi var ju en av dem som lämnade sjukt barn trots att vi hade följt rekommendationerna och vi trodde att det var över. Aldrig varit med om liknande innan!
10.39
Dagens förskolor använder sig av för klena rengöringsmedel till toaletter/hygienutrymmen( mkt ska vara miljövänligt osv)
Inför klorin och desinfektions-spray som regelbundet andvänds på toaletterna så kan kanske en del av sjukorna kvävs i sin linda.
11.32
Magsjuka sprids via luften, och har alltid gjort det, det hjälper inte att tvätta händerna eller toaletterna! Det räcker med att gå förbi någon på gatan för åt få det, om man har otur.
11.33
Problemet är att 48-timmars regeln inte är förenlig med reglerna för VAB. Enligt dem får man bara ersättning tills dess att barnet inte längre visar symptom. Att förskolan vill ha fler karensdagar efter det påverkar inte rätten till ersättning.
11.55
Helt fel Anna-Lena. Droppsmitta är hur kräksjukan sprids. Varför tror du det sprids mer på vintern? För att vi är mer inomhus, så man kan inte bli smittad av att bara ta en promenad.
12.28
Enligt nya forskarrön är det luftburet Maria!
12.47
Måste allt alltid tas med silkesvantar i det här landet? Lösningen är enkel. Ge kommunjuristen i uppdrag att författa en skrivelse att om man lämnar sitt barn sjukt eller för tidigt riskerar man att få betala för de kostnader som uppstår p.g.a. detta, exempelvis för sanering.
13.21
Min son är tre år och han får nya kläder varje dag till förskolan. Vi försöker tvätta händerna direkt efter vi kommit hem och ta av kläderna från förskolan. Samt om han är sjuk så ser vi verkligen till att va hemma de dagar som rekommenderas annars får vi och alla andra det igen! Jag är ingen bacillskräck-människa för att vi har nya kläder varje dag utan ser det som kanske en liten hjälp på traven.
13.31
Vi är väldigt noga med handtvätt, håller stenhårt på 48 timmars karantäntid, försöker lära barnet att tvätta händerna enligt vårdhandbokens instruktioner för basal vårdhygien. Nerkräkta textilier tvättas så fort som möjligt och så varmt som möjligt, och kräkning räknar vi alltid som om det vore magsjuka (om det inte sker i bilen pga åksjuka).
14.47
Det enda som tar död på vinterkräksjuk-viruset är klorin och så länge många anser att det är tabu med klorin så får dom dras med viruset.....
14.50
Tre fjärdedelar av barnen borta under en vecka. Dessa stannar hemma hela veckan med hög feber och snor som väller ur näsan - utom lille Pekka. Hen kommer tillbaka efter tre dagar. Efter 20 minuter i verksamheten på morgonen bryter lille Pekka ihop på soffan och vill ha nappen och snutten. Hostan skäller i bröstet, gult snor smetas ut på armen, tröjan och soffan och dagen har inte ens börjat. Men vet ni vad? Lille Pekka har ju varit feberfri i en dag hemma. Då är det väl helt i sin ordning att vara tillbaka i förskolelarmet, tänker föräldern. Det säger ju HYFS riktlinjer. TÄNK IGEN, föräldrar.
14.50
Text från sjukvårdsrådgivningen(1177.se)

"Symptom på magsjuka:
*barnet kräks
*barnet har diarré
*barnet mår illa
*barnet har ont i magen
*barnet har feber
*barnet blir trött och orkeslöst
*barnet vill inte äta"

Barn kan återgå 48 h från sista symptom och då får man ha alla ovanstående symptom i beräkningen, inte enbart kräkningar eller diarré! Skulle detta efterföljas så skulle risken för smitta och rundgång på förskolor sjunka drastiskt!
14.51
Forstätt diskutera!
Här kommer en hygiensjuksköterskas bästa tips på hur ni kan minska risken för magsjuka:

Hygiensjuksköterskan tipsar om hur du undviker vinterkräksjuka

SVT NyheterDet är inte lätt att undvika vinterkräksjukan när viruset väl har brutit ut på en förskola eller arbetsplats. Hygiensjuksköterskan Marianne Bengtsson ger tips på hur man kan försöka.
16.02
Fröken i dörren: ”jag såg att ditt barn har kräkts vid bilen. Vi kan inte släppa in er, och jag antar att du vänder hem. Ni är välkomna tillbaka när ditt barn har varit frisk i två dagar, dvs har inte feber, magont, diarré eller kräkts. Hej då, och ta väl hand om varandra nu.”
Man kan utnyttja sjukdomstiden till mycket, tex. Avbeställa frissan, sagostunder, bak, avbrott i stress därmed förebygga utbrändhet, reflektioner över hur man lever, avbeställa resor, osv.
16.33
Är det inte så att föräldrar hellre jobbats än är hemma med sina sjuka(fast alldeles för pigga) barn?
17.57
Varför säter vissa barn till världen när de inte tar hand om dem? Var hemma med era små barn speciellt när de är sjuka och smitta inte ner andra. Upphör aldrig att förvånas över folks dumhet.
18.39
Jag som förälder har Diabetes typ 1, med magsjuka på det kan det vara livshotande. Hur svårt kan det vara att tänka på sina medmänniskor?
18.39
Mindre barngrupper mer utevistelse, mer personal så att tid finns att rengöra leksaker. De mindre barnen undersöker inte bara med händerna utan även med munnen. I värsta fall bör man stänga förskolan under ca. en vecka eftersom alltför många inte respekterar de regler som finns.
18.40
Många föräldrar har press på sig på jobbet och många vabdagar blir en stressfaktor. Det kan nog vara en bidragande orsak till att man vabbar för lite. Mys och sagostund är såklart trevligt men om man inte har någon annan som gör ens arbetsuppgifter under tiden kan det spä på stressen snarare än att minska risk för utbrändhet.
18.41
Vi är inne på andra veckan hemma nu med det friska barnet i förskoleålder pga att magsjuka går runt (inte första gången denna säsong). Det många inte tänker på är föräldrar/andra anhöriga med nedsatt immunförsvar som blir drabbade. Jag, t.ex. har en sjukdom som gör att jag måste behandlas med immunnedsättande läkemedel för att inte bli mer sjuk i min sjukdom. Det gör ju att jag lättare drabbas av det barnen drar hem och riskerar att bli riktigt allvarligt sjuk av en, i normala fall, harmlös bakterie/ett virus. Jag bör t.ex. undvika folksamlingar i influensatider mm. Detta är ju inte självvalt och vi är tyvärr många som har det så här. Jag visste inte att jag var sjuk förrän minsta fyllt 1år och det är ju ingen returrätt på de små rackarna så jag får stå ut tills minsta börjar skolan och sjukdomarna förhoppningsvis minskar..
Vi har tur som har våra föräldrar nära och som kan hjälpa oss med barnen. Hade vi inte haft det vet jag inte hur vi skulle löst det.
Så man måste faktiskt tänka lite längre än bara till sig själv..
19.21
I min familj byter och tvättar vi lakan när man inte längre har symtomen kvar, rengör frekvent ytor som den sjuka varit i kontakt med som toalettstol, kranar, spolknapp på toastolen mm med klorinlösning, god handhygien med tvål & vatten och handsprit, engångshandskar har jag alltid hemma som är bra att använda vid kräksjukan. När man blivit frisk tar man en ordentlig dusch och rengör saker man använt medan man var sjuk (mobil, surfplatta, fjärrkontroller etc) genom att spraya klorinlösning på hushållspapper och torka av sakerna med. Hittills har det bara blivit en familjemedlem i taget som varit sjuk och ingen annan har smittats. Vi håller oss alltid hemma i 48 timmar efter det att den sjuka blivit symtomfri. Det är en fördel att en i familjen har sjukvårdsutbildning och läst mikrobiologi, det har hjälpt oss alla att förstå hur de små virusen förflyttas med händer och via föremål mm. Superviktigt med handhygienen om man som frisk i familjen vill undvika att bli sjuk om man äter med händerna som smörgås eller hamburgare.
19.22
Jag tycker det är för otydligt skrivet från t ex förskolorna. Det står 48 timmar överallt, men inte tydligt från när en ska börja räkna de där timmarna! Det som gäller är 48 h efter sista symtom, ett tydligt symtom kan vara att barnet inte äter som vanligt (för vem vill det i det läget?). Om det istället framgår tydligt att 48 timmar gäller från att barnet äter som vanligt och bajsar som vanligt så borde det vara tydligt för alla. Först då börjar räkningen till 48 timmar. 48 timmar efter en kräkning eller diarré räcker inte alls och jag tror det är därför sjukorna går runt.
19.22
Jag är mamma till 2 dagis barn. En av de fick magsjuka och han stannada måndag till fredag hemma trots att han kunde gå på dagis onsdags. Jag började början av veckan att vara hemma och andra delen min man. Han kom måndags frisk verkligen frisk tillbaka till dagis. Inte nån av oss blev sjuk efter. Tvätta händerna ordentligt och sprit på toan efter varje gång. Hade sprit överallt i lägenhet. Vi kunde undvika det på det sätt. Om alla kunde göra som vi och hålla barnen 1 till 2 dagar till hemma så kunde man minska magsjukan utspridda sig!
20.06
Det är lite intressant att det alltid är någon annans fel och att föräldrar bara är lata, egoistiska och inte vill vara med sina barn i denna typ av kommentarsfält. De flesta gör verkligen allt de kan och är hemma de extra dagarna men det finns så klart undantag (de som inte gör det). Jag skulle dock vilja se alla er som hyllar långa vab tider utrycka samma sak på era jobb och gladeligen kliva in och ta över kollegornas jobb utan att gnälla. Jag är inte den enda föräldern som förvandlas till gratis arbetskraft under vab då allt måste jobbas ikapp på nätter och sovstunder så mindre utbränd av vab - glöm det!
20.08
Jag skulle vilja säga att calicivirus/vinterkräksjuka kan finnas kvar i avföringen så länge som 3 veckor och i vissa fall längre om immunförsvaret är nedsatt av andra orsaker. Det är därför av stor vikt att personalen på förskolorna vet om detta och att man har goda hygienrutiner vid blöjbyte och städning av utrymmet där magsjuka lätt kan spridas. Det är viktigt att tvätta händerna med tvål och vatten innan och efter varje blöjbyte samt bära handskar. Komplettera också med att sprita händerna men att tvätta och skrubba med tvål och vatten är det allra viktigaste! Viktigt att vara ren om händerna innan man sätter på sig handskarna så att det inte kommer virus på handskkartongen! Detta är en källa till smittspridning på förskolorna. Det är viktigt att påpeka detta så att inte allt ansvar hamnar hos föräldrarna! En sak till som är viktigt är att använda virkon- eller incidin-medel för att få bort virus från utrymmen där blöjor byts samt på leksaker och dörrhandtag. Detta är det enda sättet att få rent dessa ytor från viruset! Virus kan överleva 3 veckor på ytor och det räcker med ett fåtal partiklar för att orsaka sjukdom! Finns denna kunskap på förskolorna?
20.08
Dessa epidemier gäller inte bara magsjuka och så här var det inte för 30-40 år sen. Vi reser mer osv nu för tiden. Inför 1-2 dagar karantän efter hemkomst. Sen anser jag att det är tre huvudorsaken till varför smittorna blir så långvariga och omfattande nu för tiden.
1. För stora barngrupper och för stora förskolor med för lite personal. Detta är politikernas ansvar. Dom säger spara men under februari 2018 tror jag det var 600.000 vabbdagar i Sverige vad kostar det? Samt med för lite personal så tar man in vikarier från poolen och dessa åker runt på alla förskolor så risken för smittspridning ökar mellan förskolor.
2. Hygienen på förskolorna och det ligger på personalen.
3. Föräldraansvar. Se till att hålla barnen hemma. Förskolan är inte förvaring utan pedagogisk verksamhet. Om alla skulle sköta det skulle alla behöva vabba mindre.
20.08
Vad har hänt med sunt förnuft och medkänsla?
Skulle du som vuxen vilja gå till jobbet och känna dig ämlig? Ingen matlust? Ingen ork? Känslan av att vilja vara nära hink eller toalett?
Inget jobb är någonsin viktigare än ens sjuka barn.
Slappna av och ta hand om det viktigaste du någonsin kommer att ha och få. Ditt barn.
Det handlar ändå bara om några veckor på ett helt år, eller några månader utslaget på de år som man som förälder vabbar. Värt varenda minut.
Ta hand om varandra!
20.45
Detta känns lite knepigt, hela utvecklingen i övrigt går ut på att man aldrig skall sjukskriva sig arbeta även om man har feber och till och med cancer. Sjäv tar jag bara en hög piller och går till jobbet. Det är ju inte mitt problem om någon annan blir smittad, det är ju helt klart budskapet från politikerna. Och så allt bråk om VAB så varför skall föräldrar ta till sig detta, obegripligt.
21.37
Poängen är ju att om alla sköter 48 h så kommer smittillfällena att minska drastiskt och då kommer det också att bli färre vabdagar - för alla. Win win liksom! Men det krävs en attitydförändring först, om allas ansvar för att inte sprida smitta. Däremot ska man inte skuldbelägga vare sig föräldrar eller personal tycker jag, de flesta gör nog så gott de kan.
22.11
Det är inte så att magsjukan eller andra sjukdomar bara går på förskolan. Det låter ofta så att det bara är där som smittan sprids. det kan lika gärna vara föräldrar som går för tidigt till jobbet när de varit sjuka och så smittar de andra vuxna som sedan smittar sina barn. Viktigt att föräldrar tänker på att inte träffa andra någonstans när barnen eller de själva har någon smitta. Arbetar själv på en förskola och upplever att de flesta föräldrar gör det de kan för att förhindra smitta. Förskolan är inte alltid boven i dramat.