SVT rapporterade · Vilka är dina erfarenheter av akuten i Uppsala?

10.50
Jag har fått gott bemötande och relativ snabb vård båda gångerna jag varit där
10.50
Lååååååånga väntetider. Bra personal
10.51
Jag låg på akuten i ca 7 timmar i måndags. O tycker synd om personalen som gör sitt allra yttersta för att de ska funka. All personal på akuten är guld värda.
10.52
Nu har jag inte behövt söka akuten i nuläget utan förlitat mig på min VC istället. Men jag tycker att akutens personal gjort ett bra jobb när jag varit i behov av den.
10.53
Sambon blev så dåligt bemött och blev i i frågesatt varför hon kom dit. Hon bröt ihop...
10.53
Personalen är fantastisk men lokalerna är inte dimensionerade rätt o personalen ständigt stressad.
10.55
Med cancersjuka mamma på akuten. I 15 timmar på en brits i korridoren. Utan varken mat, vatten eller beslut om åtgärder. Bedrövligt. För alla.
10.56
Lång väntetid men bra hjälp när man faktiskt fick tid
10.58
Väntetiden vid röntgen är otroligt lång. En gång satt jag utanför i fyra timmar efter att ha röntgas bara för att få svar. Fyra timmar i smärta!
10.59
Kan någon förklara vad som ligger bakom dagens situation på akuten? Möjligheten till vård bestäms ju av två faktorer - utbud av vård och efterfrågan på vård. Någon av dessa måste ha förändrats påtagligt, vilken?
11.13
Var där för några veckor sedan med smärthugg i hjärttrakten. Fick komma in snabbt och ekg och blodprov togs. Därefter tog det dock sex timmar innan en läkare hann komma och undersöka mig och meddela att jag kunde åka hem. Men personalen är proffsig och låter inte stressen gå ut över patienterna.
11.15
Närakuten kunde ha öppet dygnet runt så de som hade "vanliga" akuta ärenden kunde åka dit. Akut-akuten skiljer inte på om du har tarmvred eller spik i foten.

Sjukvården får kosta hur mycket som helst. Usel vård kostar samhället mångdubbelt på alla andra ställen.
11.16
Min sambo åkte in för njurstensanfall. Vi kom kl 13.45. Han blev liggandes i en korridor till kl 22, då han äntligen fick röntgas, sen vänta i korridoren tills läkaren kom efter någon timme. Inget fel på personalen. De gjorde allt de kunde.
11.22
Några år sedan jag var där.men låg mer än nio timmar, till slut gick jag min väg och ingen saknade mig. Konstigt att man inte kollade vart jag tog vägen och blev utskriven.
Tycker de som jobbar där gör fantastiskt jobb ändå och en eloge att de ändå stannar kvar i röran.
11.23
Efter 12 timmars väntan blev sambon hemskickad med livshotande infarkt i njuren och blodförgiftning. Lyckligtvis kunde vi komma tillbaks nästa morgon och få rätt hjälp.
11.23
Jag är stolt att vi har ett så bra sjukhus i regionen...har besökt akuten många gånger själv och med anhöriga alltid alltid toppklass. Tack för att ni finns.
11.23
De som jobbar på akuten är hjältar. De behöver mer pengar och mer resurser.
11.23
Det gick bra, med alla prover tog det några timmar.
Är glad att jag fick hjälp
11.35
Vården behöver bli bättre kring att utbilda allmänheten om NÄR man ska söka vård på akuten och när det räcker att gå till närakuten. Det finns också ett behov av att nyanlända integreras och får utbildning i hur det svenska sjukvårdssystemet fungerar, då de kan komma från ställen i världen där feber kan vara första tecknet på livshotande sjukdom och de går då till akuten på en gång, vilket inte alls är konstigt!
11.35
Tycker man borde ha närakuten öppnad dyngnet runt. Ebba Buch tor ville att regeringen skulle ta över landstinget.
11.35
Bara god erfarenhet. Snabb hjälp när jag varit riktigt sjuk. Heja akuten, ni är bäst!
11.35
Har flera erfarenheter av akuten. Man får ett helt fantastiskt mottagande av all personal även fast dom har en riktigt jobbig situation.
Man kan sätta sig in i vilken hemsk situation det är när det ligger folk överallt som behöver hjälp men det finns inga vårdavdelningar att skicka dom till.
11.35
2018. Efter en tidigare olycka med bland annat en kotkompression gick kotan sönder ännu mer efter en månad. Det på grund av att jag bara sträckte fram händerna. Jag fick ligga på akuten i väntan på röntgen i 10 timmar på en hård brits. Hade fruktansvärda smärtor och fick hela tiden mer och mer morfin. Det gjorde sen att jag blev fruktansvärt sjuk av morfinet på hemvägen då allt kom ut i alla utvägar på kroppen. Inte kul med den smärtan som redan fanns i ryggen. Det var en hemsk upplevelse!
11.35
Ett STORT problem är att alltför många använder AKUTmottagningen som en vårdcentral. "Akut" är inte öronvärk, två dagar gammal feber, stukad tumme. "Akut" är brutet ben, hjärtinfarkt, misstänkt hjärnblödning etc. Tidigare fanns möjligheten för personalen i receptionen att avgöra "akutnivån" och hänvisa till annan vårdgivare. Inte möjligt idag. Jag är förvånad över att det ö.h.t. finns personal som vill jobba på akuten på Akademiska sjukhuset.
11.35
Det var sådant kaos där en gång att jag som anhörig sittandes på en stol kände att jag måste hjälpa till, hjälpte några till taxin, toan m m. De som behövde hjälp var tacksamma, personalen själva fattade nog inte att de blev avlastade.
11.46
Instämmer med dem som säger att allmänheten måste lära sig skillnaden på närakut och akuten på Akademiska! För mig är det obegripligt att inte en sköterska har en sållande funktion när pat anländer. Ibland så finns så enkla, logiska förbättringar att man undrar vad administratörer och chefer i vården, inte vårdpersonalen som sliter ut sig!, har för utbildning och kunskaper??!!
12.00
Totalt kaos när jag kom akut med hematuri! Ingen smärtlindring. Fick vänta en heldag med svåra smärtor innan jag blev flyttad till vårdavdelning och fick bra hjälp där. Detta pga av platsbrist på urologen. Detta var 2016. Jag skrev brev till landstings politikerna och UAS ”ledning” de kände till problemet och INGET har hänt.
12.12
Har aldrig varit med om att ett besök på akuten tagit mindre än 8 timmar. De ligger alltid flera personer i korridoren. Dom gånger jag varit med som anhörig har man fått hjälpa till för sköterskorna har för mycket att göra. Oftast har det tagit runt 12 timmar innan man får besked om vad som händer, om man får åka hem eller bli inlagd. Sköterskorna gör ett toppenjobb!, men dom är för få. Läkarna borde vara stationerade på akuten och inte ha jour på ex kirurgen så akuten står utan bedömmande läkare.
12.13
Jag åkte in på juldagskvällen en gång. Då var det ganska lugnt. Jag blev väl omhändertagen och fick ligga i ett avskilt rum. Men toaletten var supersnuskig. Den hade inte städats på ett par dagar tror jag. Personalen hann inte.
12.17
Hej,
Jobbar själv som röntgensjuköterska på Akademiska sjukhuset
Det som händer på akuten är ett symptom för hela sjukhuset, Akademiska är svårt sjuk för tillfället
Brist på sjuksköterskor och man föröker lösa problemen genom flytta runt problemen i tron att de ska försvinna
Jag har själv varit patient och väntat i nästan 7 timmar, hur är det möjligt

Ledningen består idag av "inavel" man har gjort och förnekat på samma sätt under en längre period men till slut går det inte längre

Jag vill inte gå till jobbet, jag får ont i magen och som jag skrev hamnade på akuten

Poliktierna är bara politiker som bär ett stort anvsvar till det som händer men som sagt "inavel" också där
Man lägger fokus på ekonomin och ute efter antal pinnar, kortsiktiga kvartalsrapporter
Vädigt besviken som medarbetare och frustrerad som patient
12.17
När det verkligen behövs är vården där perfekt liksom på övriga Akademiska. Det gäller bara att söka rätt vårdnivå.
12.17
Sittande på en stol med en bruten arm i 7 timmar den hjälp jag fick var en Alvedon, så otroligt dåligt tycker jag / 70-årig Uppsalabo.
12.18
Under all kritik. Dementa och akut sjuka patienter får vänta halva dygn på att slussas till rätt vård. Utan anhörigas insats är det tveksamt om patienten hade kunnat hållas kvar i väntan på vård, vilket hade varit livshotande för patienten.
12.18
Trots fullt så vi stod dubbelparkerade i korridoren vid desken på akuten i våra sängar så upplevde jag personalen som väldigt bra. Men det märktes att det var väldigt trångt. Stort plus för röda korset som var där och hjälpte till
12.19
Är det inte så att många av dom som kommer till akuten inte behöver? Utan skulle kunna boka en tid på vårdcentral i stället? Är det inte ganska svåra tillstånd o olyckor som ska behandlas akut? För influensa, halsont, feber ska ju inte till akuten.
13.15
Det här är ett ledningsproblem. Akademiska lider i grund och botten av att inte ha chefer på olika nivåer som är kompetenta. Icke kompetenta chefer rekryterar fler chefer som inte håller måttet. Sen är karusellen igång.
13.15
Personalen gör ett kanonarbete med dom förutsättningar dom har.
Varför finns det inte fler lättakuter med röntgen i länet som kan avlasta stora akuten på Akademiska`?
13.39
Den mesta tiden går åt till att vänta på att läkarna ska bli färdiga på op. När de är borta händer inte så mycket. Så jag förstår att patienter i korridoren tycker det är konstigt att personalen hänger i "glasburen".
13.40
Min mamma var inne med sin man som hade misstänkt stroke. Han behövde gå på toaletten och sköta magen. Men personalen hade inte tid att hjälpa honom så hon fick hjälpa honom. Han var sängliggandes och fick sköta magen på britsen....
13.40
I oktober inkom med ambulans mkt bra bemött och proffsigt bemötande de är änglar allihopa.
Allt från ambulanspersonal akutpersonal läkare.guödstjärnor till dem alla.
13.40
Vi har varit på barnakuten, läksren va jätte bra, men under sköterskan och sjuksköterskan hälsade inte på oss . Dem hade så mycket och göra! Hann knappt med att se se oss och veta vad vill vill! Jätte tråkigt upplevelse och det va i fredags!
13.41
Som många skriver är väntetiden på akuten väldigt lång. Som många märker så jobbar vi på så fort vi kan och tar hand om de mest akuta först. Detta gör att vi inte hinner med många saker som att hjälpa patienter till toaletten eller ens hinna med att ge fika.
Som hälso- och sjukvårds lagen säger så ska alla ha rätt till samma vård och den som är sjukast ska få vård först. Detta gör att vissa patienter som vi vårdar ”går före i kön”. Ett väldigt stort irritationsmoment för många som väntat i timmar.
Men ett hjärtstopp eller ett trauma går före en huvudvärk!

Vi vill hjälpa alla som kommer till akuten och vi är tvungna av lagen att vårda alla som kommer vare sig de rör sig om huvudvärk som patienten haft i flera månader eller en bröst smärta som kommit plötsligt för 30 minuter sedan och det är där vi avgör vilken prioritet patienten får. Sjuksköterskan som sitter i receptionen gör en första bedömning och kan sedan guida oss som jobbar på golvet att detta borde ses över direkt eller kan vänta en stund.
Som någon nämnde tidigare, med det mer akuta kan vi ta in patienten och göra en undersökning för att se mer vad patienten har för symtom och tecken. Vi konsulterar ofta med läkarna om vad som skall göras och får en samlad bild och bedömer utefter det vi fått reda på samt det vi sett.

Jag skulle kunna skriva mer men just detta kan belysa några kanske vad som gör att det kan bli väntetider även fast man har smärta eller obehag.

Då vi har det som mest jobbigt på akuten är när vi har för många patienter överallt på rum, övervakningsplatser och korridorer samt att det sitter många och väntar i väntrummet. Vi vet att det tar tid och att just du som patient har väntat x-antal timmar på att få träffa en läkare eller komma upp till röntgen. Det är mycket vi vill ändra på och att det ska ske snabbt men vi måste få godkänt av högre sittande personer som knappt har en aning om läget på hur våran vardag ser ut.

Jag älskar att jobba på akuten för mina kollegor är helt fantastiska. Vi behöver mer hjälp från högt uppsatta chefer och politiker. Det behöver göras en förändring och det behövdes för några år sedan men det har fortfarande inte skett. Vi knegar på och gör vårat bästa för våra patienter!
13.53
Jag blev ombedd av min dotter att komma till akuten. Det var kaos minst sagt. Sköterskan i information var mycket otrevlig. Akademiska är en skamfläck för svensk sjukvård.
13.53
Med tanke på skattetrycket så tycker man ju att det inte borde vara något problem att erbjuda såna arbetsvillkor och löner att man med lätthet kunde bemanna några vårdavdelningar för att avlasta akuten.
14.02
Jag var in mitt i natten för ett par veckor sen med kraftiga magsmärtor, kunde inte stå eller sitta och skrek/kved nästan konstant av smärtan. Men jag blev otroligt bra bemött och vi fick snabb hjälp, 3 h efter att vi kommit in låg jag på operationsbordet och vid lunch kunde jag åka hem. Tack för ert grymma jobb!
16.32
Alltid överfullt och väntetiden är har varit mellan 4 och 12 timmar.
16.35
Jag var på barnakuten i måndags och kan tyvärr inte säga att läget är bättre där! 1,5h innan vi ens fick komma in i ett triagerum, för inskrivning! Över 1h innan vi hann säga till den stressade personalen att vi satt där med ett hjärtbarn! I 20 min härjade en pappa runt med sin magsjuka son och skrek på personalen.. för han vägrade vänta på sin tur.. tack och lov att vi snabbt efter inskrivning, fick ett rum och därför snabbt kunde få komma där i från efter ett besök med läkare..
16.35
Var på akuten för ett par veckor sedan med min 18-årige son som fått akut blindtarmsinflammation visade det sig. Till saken hör att min son har diagnoserna ADHD och atypisk autism.
Vi fick ett otroligt professionellt bemötande av all personal på akuten, där man verkligen gav sig tid att se till att min son var införstådd med vad som hände och vad som skulle ske senare.
Lika professionellt var det sedan när han fick komma till 70E2 i väntan på operationen.
16.35
Senast jag var där fick jag snabb hjälp antagligen pga att de tagit in fler läkare eller så var det såna som var på praktik eller något sådant. Tidigare har jag väntat 8 timmar för att få hjälp. Ni borde ta upp köerna på psykakuten istället där är det ännu värre. Såna som kommer regelbundet får snabbt hjälp men andra får vänta åtminstonde 6 timmar det har varit standard när jag varit där.

Varför kan man inte få en tid då man kan komma tillbaka man vågar inte lämna sin plats ens för att äta någonting av rädsla för att förlora sin plats i kön. Just osäkerheten är det jobbigaste tycket jag.
17.33
Primärvård, första-linjens-sjukvård har väldigt länge haft ett behov av tillskott i form av pengar och personal. Om och när primärvården fått det som behövs lär vi nog fortsätta få vänta på.
Tack till akutens personal, ni är fantastiska! Jag önskar er alla lycka till med ännu ett högt rop på hjälp!
/Annica

17.34
Blir ledsen av att höra att folk har blivit så dåligt bemötta. Man får räkna med att det tar lång tid på akuten tyvärr, den inställningen har jag alltid haft när jag kommit dit. Senast fick jag åka till akuten pga en allergisk reaktion. Jag själv såg inte allvaret i situationen, men både läkare, ssk och uskorna var helt fantastiska! De ville hålla kvar mig för reservation trots att jag mådde superbra och fått medicin. Både läkare och ssk var på gott humör och skämtade mellan raderna trots den högs stressen. Vårdpersonalen är fantastisk, utan dem hade varken jag eller min som levt idag! ❤️
18.01
Pappa väntade på att få komma till avdelning hela natten. Blodförgiftad. Han blev förvirrad och försökte klättra ur sängen (han kunde inte gå pga genomgången stroke). Vi väntade på läkare i 8 timmar. Underbemannat förstod man ju direkt. Värsta natten i mitt liv. Stort beröm till alla som arbetar med akutsjukvård. Ställ chefer och politiker mot väggen.
18.35
Jag väntade 10 timmar i väntrummet, då jag kom in med synrubbningar. Personalen var märkbart stressad, bad om ursäkt flera ggr och sprang i korridorerna. Flera patienter låg i korridoren på provisoriska platser.
Personalen var fantastisk på alla sätt ❤️ gjorde sitt absolut bästa för att försökta rädda det ”skepp som var på väg att sjunka”. Det märktes tydligt att de var alldeles för få i förhållande till arbetsbelastningen!
19.42
Satt och skakade i fem timmar i väntrummet med blindtarmsinflammation. Sex timmar efter att man fick komma in blev man inlagd. Personalen var suverän men det märktes att det var personalbrist...
19.42
Det tar lång tid från att du tagit nummerlapp tills du får möta nån som ska bedöma dig, detta gäller både vuxenakuten och barnakuten. Att vara jätteakut sjuk och inte komma in med ambulans är ingen höjdare eftersom kötiden för bedömning är lång. Så får det inte vara. Jag har kommit med både astmaanfall och allergisk reaktion med andningspåverkan till akutmottagningen och tagit mig dit själv, alltså jag har fått skjuts. Då ska jag ta nummerlapp och vänta på bedömning, när jag väl fått bedömning får jag komma in direkt. Kötiden för bedömning MÅSTE lösas. Det ska gå fort att bli bedömd. Det ska inte vara så att jag måste tänka ambulans för att få vård direkt. Även vi som får skjuts av anhöriga kan vara jättesjuka.