SVT rapporterade · Brittiska parlamentet röstar om förlängning

17.42
Välkomna till SVT Nyheters direktrapportering om kvällens brexitomröstning.
Vi ska försöka sammanfatta vad som har hänt och vad som väntas hända så begripligt som möjligt här.
  • I går röstade en majoritet i det brittiska parlamentet mot ett EU-utträde utan avtal den 29 mars.
  • I dag röstar man bland annat om en förlängning av förhandlingstiden – som det ser ut i dag avslutas förhandlingstiden 29 mars.
17.44
Hur lång kan en förlängning bli?
Theresa May vill undvika en förlängning som löper ut efter 30 juni, eftersom det troligen skulle tvinga Storbritannien att delta i EU-valet i slutet av maj. Därför föreslår regeringen att man röstar om utträdesavtalet ännu en gång senast 20 mars. Är man då överens sätts deadline till 30 juni.
Är man inte överens före 20 mars väntas EU kräva en "tydlig avsikt" med en förlängning och att Storbritannien deltar i EU-valet – om man behöver mer tid än till sista juni.
17.47
För dem som känner att de vill ha ytterligare fördjupning till kvällens omröstning kommer en förklaring av de olika ändringsförslagen här:

Parlamentet kommer alltså att rösta om fyra ändringsförslag som lagts till förslaget från regeringen. De är följande:

”Förslag H” från Sarah Wollaston i Oberoende gruppen: Förhandlingstiden ska förlängas för att hålla en ny folkomröstning om brexit.
”Förslag I” från politiker i bland annat Labour och Konservativa partiet: Parlamentet ska ta över processen från och med onsdag för att ”hitta en väg framåt som kan samla en majoritet”.
”Förslag E” från Labours Jeremy Corbyn: Förlängd förhandlingstid – oklart hur lång – för att hitta ”majoritet om en annan inställning”.
”Förslag J” från politiker från Labour: Regeringen får inte lägga fram sitt nedröstade utträdesavtal ännu en gång.

Om förslag H går igenom blir det inga omröstningar om I och E. Om förslag I går igenom blir det ingen omröstning om förslag E.
17.55
Parlamentet ska alltså ta ställning till ett förslag om att hålla en ny folkomröstning. Det förslaget väntas dock falla, eftersom både regeringen och Labour har sagt att man motsätter sig förslaget. 

Ni kan följa debatten i spelaren här ovan. 
17.56
De som har motsatt sig förslaget om ny folkomröstning menar att det ikväll inte är rätt tidpunkt att ta ställning till det – oavsett vad de tycker om en ny folkomröstning.
18.03
Nu ska man rösta om förslag H. Förslag H handlar alltså om att förhandlingstiden ska förlängas för att hålla en ny folkomröstning om brexit. Det väntas falla.
18.13
Tack för att ni håller oss uppdaterade. Har det spekulerats i vilka chanser de olika förslagen har? Har May eller någon ur hennes regering uttalat sig om hur de tänker agera om något av förslagen det röstas om idag går igenom?
@Joel - Theresa May hoppas fortfarande på att få igenom sitt avtal som skulle innebära den kortare förlängningen. Det mest troliga är att det blir någon typ av förlängning. EU ser dock ut att vilja ha en längre förlängning.
18.16
Förslag H – om att skjuta på brexit tillräckligt för att hålla en ny folkomröstning – faller. 334 röstade mot och 85 för.
18.18
Nu röstar man om förslag I. Förslag I handlar om att parlamentet ska ta över processen från och med onsdag för att ”hitta en väg framåt som kan samla en majoritet”.
18.28
Är det inte EU som till sist bestämmer om de går med på en förlängning eller ej? Brittiska parlamentet avgör väl slutligen inte det?
@Rolle - Så är det. EU väntas säga sitt i slutet av månaden. 
18.53
Även förslag I röstas ned.
18.54
Förslag I om att parlamentet ska ta över processen röstades ned med mycket liten marginal. 312 var för och 314 emot.
18.57
För läsare som kommer in i rapporteringen nu: Det brittiska parlamentet röstar under kvällen om en rad förslag rörande brexit. Hittills har två förslag röstats ned - förslaget om att skjuta upp brexit för att hålla ny folkomröstning och förslaget om att parlamentet ska ta över brexitprocessen.
19.01
Om avtalet mellan EU och Storbritannien inte godkänns – exempelvis på grund av oenighet i det brittiska parlamentet – finns det risk för ett avtalslöst utträde. I sådana fall kommer en rad EU-regler och EU-tillstånd sluta gälla omedelbart från 30 mars.
19.03
Parlamentet är nu ute för att rösta om förslag E, om förlängd förhandlingstid för att hitta ”majoritet om en annan inställning”.
19.08
Förslag E röstas också ned. 302 för och 318 emot.
19.11
Hittills har tre av fyra tillägg röstats ned. Det sista tillägget, förslag J, handlar om att regeringen inte får lägga fram sitt nedröstade utträdesavtal ännu en gång.
19.13
Parlamentet kommer inte rösta om det sista tillägget.
19.14
Nu röstar man om regeringens förslag - en förlängning av förhandlingstiden.
19.17
Theresa May vill alltså ha en "teknisk" förlängning av förhandlingstiden till sista juni. EU har lutat åt en längre förlängning, vilket bland annat skulle innebära att Storbritannien tvingas delta i EU-valet i slutet av maj.
19.23
Från TT, Stefan Löfven om en eventuell förlängning.
Statsminister Stefan Löfven är öppen för en förlängning, men ser det som logiskt att i så fall ställa villkor.
- Det finns en logik i det naturligtvis, att man inte bara skjuter fram något som ser likadant ut om ett antal veckor eller månader – så att problemet är kvar, säger han på en pressträff i riksdagen.
Hur villkoren ska utformas vill Löfven diskutera med de andra EU-ledarna innan han sätter ned foten.
- Jag vill gärna diskutera med de andra och se, men Sverige har som princip varit för att se om vi kan hjälpa till och göra det här så bra som möjligt, tillägger han.
19.24
Parlamentet röstar för en förlängning av förhandlingstiden till den 30 juni. 412 röstade för och 202 emot.
19.30
Vad hände precis, kanske man undrar nu. Brittiska parlamentet har röstat för regeringens förslag att be om mer tid från EU - i nuläget handlar det om "en teknisk förlängning" till den 30 juni. Datumet gäller dock om man lyckas rösta igenom avtalet med EU till nästa onsdag. Annars kan beslutet kring längden på förhandlingstiden hamna i händerna på EU - och då bli mycket längre.
Om EU säger ja till den förlängda förhandlingstiden kommer brexit alltså inte att ske 29 mars. EU tros dock gå med på Storbritanniens förslag.
20.12
During my consultations ahead of #EUCO, I will appeal to the EU27 to be open to a long extension if the UK finds it necessary to rethink its #Brexit strategy and build consensus around it.
 
EU-rådets ordförande Donald Tusk har under dagen twittrat om att han kommer vädja till berörda EU-medlemsländer om att ge Storbritannien mer tid - om de tycker att de behöver det. Med facit i hand från omröstningen återstår det nu att se om hans vädjan blir hörd.
20.52
Nu avslutar vi den här direktrapporteringen, tack för att ni varit med oss.