SVT rapporterade · Moskéskjutning i Nya Zeeland

Ett terrordåd har begåtts i staden Christchurch i Nya Zeeland. Detta har bekräftats så här långt:
 
  • Med start 13.40 lokal tid (01.40 svensk tid) attackerades två moskéer i Christchurch, mitt under fredagsbönen. Åtminstone en beväpnad person gick in i Al Noor-moskén och öppnade eld mot gudstjänstdeltagarna. 
  • Minst 49 människor har dödats i attentatet. Ett fyrtiotal vårdas på sjukhus för skottskador de ådragit sig i vad som premiärminister Jacinda Ardern beskriver som ett terrordåd. 
  • Tre män har gripits efter terrordådet, ingen av dem har funnits med på polisens observationslista. Också en kvinna greps, men är nu släppt. En av männen är australisk medborgare och beskrivs av landets premiärminister Scott Morrison som en "våldsam, högerextrem terrorist"
  • Den huvudmisstänkte terroristen, Brenton Tarrant, ställdes inför domstol under natten mot lördagen, svensk tid, han anklagas för ett mord men enligt domaren kommer åtalet troligtvis att utökas. Nästa gång han ska till rätten är den 5 april.
05.45
Godmorgon och välkommen till denna direktrapportering med anledning av moskéskjutningen i Christchrurch, Nya Zeeland.
05.50
Mitt under fredagsbönen, i natt svensk tid, åtminstone en person öppnade eld mot moskéerna i Christchurch. Sannolikt rör det sig om flera inblandade gärningsmän.
05.52
Ännu har inte polisen, eller någon annan myndighet i Nya Zeeland heller för den delen, gått ut med några uppgifter om antalet döda. Nyzeeländska medier rapporterar om allt mellan 9 och 27 dödsoffer.
Detta är alltså fortfarande mycket osäkra uppgifter.
06.07
Ett terrordåd har begåtts i staden Christchurch i Nya Zeeland. Här är vad som bekräftats så här långt:
 
  • Med start 13.40 lokal tid (01.40 svensk tid) attackerades två moskéer i Christchurch, mitt under fredagsbönen. Åtminstone en beväpnad person gick in i Masjid Al Noor-moskén och öppnade eld.
  • Minst 49 människor har dödats i attentatet. Ett drygt fyrtiotal vårdas på sjukhus för skottskador de fått i det som av premiärminister Jacinda Ardern beskrivs som ett terrordåd. 
  • Flera sprängladdningar har hittats i anslutning till en bil, bekräftar nyzeeländsk polis. Dessa har desarmerats. 
  • Tre män har gripits efter terrordådet, ingen av dem har funnits med på polisens observationslista. Också en kvinna greps, men är nu släppt. En av männen är australisk medborgare och beskrivs av landets premiärminister Scott Morrison som en "våldsam, högerextrem terrorist"
  • Den huvudmisstänkte terroristen ska ha livesänt mördandet och postat en film som polisen försöker få bort från sociala medier. Det cirkulerar även ett textdokument där mannen påstår sig ha inspirerats av olika terrordåd i Europa, bland annat lastbilsattacken på Drottninggatan i Stockholm 2017.
  • Mannen kommer att ställas inför domstol på lördagen, anklagad för mord. 
  • Både Nya Zeeland och Australien har höjt sin anti-terrorberedskap till högsta nivå
  • Enligt UD finns inga uppgifter om drabbade svenskar
 
06.10
Det finns även en video som cirkulerar på nätet som påstås vara filmad av en man som uppges vara en av de misstänkta gärningsmännen. Polisen har gått ut med att man är mån om att gå bort denna film från nätet. Äktheten i videon har inte kunnat bekräftas.
06.21
Skolor runtom i Christchurch stängdes ned helt kort efter dödsskjutningen i natt. Polisen på sydön rapporterar på Twitter att man nu hävt denna nedstängning
06.23
Polisen pratar med vittnen i centrala Christchurch efter dödsskjutningen, natten mot fredag svensk tid. Foto: Mark Baker / AP
 
06.34
Polisen i Nya Zeeland säger nu att man uppmanat samtliga moskéer i landet att stänga sina dörrar, rapporterar Reuters.
06.40
På den misstänkta filmen, som alltså påstås komma från en misstänkt gärningsperson inblandad i skjutningen, ska en man ses gå genom en moské i Christchurch och skjuta urskillningslöst. Tidningen New Zealand Herald uppger att den misstänkte skytten sänt det live på Facebook under 17 minuters tid. 
Detta är dock ingenting som polisen har bekräftat eller kommenterat i nuläget.
06.44
En landskamp i cricket mellan Nya Zeeland och Bangladesh skulle ha spelats i Christchurch under fredagen. Denna match har ställts in.

Den stora majoriteten av befolkningen i Bangladesh är ju muslimer. Flera spelare från landets cricketlag beskriver att de nätt och jämnt lyckats undvika dödsskjutningen på fredagen.
06.44

Premiärministern: ”En av Nya Zeelands mörkaste dagar”

SVT NyheterFlera personer har dödats efter att skott avlossats vid två moskéer i Nya Zeeland. Landets premiärminister höll under fredagen en presskonferens där hon uttryckte sin sorg. – Det är en av Nya Zeelands mörkaste dagar, säger hon.
06.44

Vittne: ”Jag var den sista som kom ut från moskéen”

SVT NyheterDet var mitt under fredagsbönen som en skottlossning inträffade vid två moskéer i staden Christchurch på Sydön i Nya Zeeland. Ett vittne berättar hur han han gömde sig under bänken för att överleva. – Jag såg honom inte för jag la mig bara under bänken. Om jag hade rest mig skulle jag ha blivit skjuten, säger Ramzan Ali.
06.45
UD säger till SVT Nyheter att de i nuläget inte har några uppgifter om några skadade svenskar i samband med dödsskjutningen.
06.58
JUST NU: En av de gripna personerna är en australisk medborgare, uppger Australiens premiärminister Scott Morrison vid en pressträff.

Totalt är fyra personer gripna, tre män och en kvinna, för masskjutningen i Christchurch. Detta har nyzeeländsk polis bekräftat.
07.04
Polisen uppger fortfarande inte hur många personer som har dödats i attentaten, men säger att det är "ett betydande antal".
 
07.09
Den australiske medborgare som gripits beskrivs av Australiens premiärminister Scott Morrison som en " våldsam, högerextrem terrorist".
07.12

Morgonstudion - Idag 06.00

SVT PlayDagens viktigaste nyheter och analyser med ständiga uppdateringar. Vi sänder direkt inrikes- och utrikesnyheter inklusive sport, kultur och nöje. Dessutom intervjuer med aktuella gäster. Nyhetssammanfattningar varje hel- och halvtimme med start kl 06.00. Lokala nyheter från kl 07.05. Väder kvart i och kvart över.
07.12
Elever i Christchurch hölls inne i skolorna under flera timmar under eftermiddagen och polisen uppmanade människor att hålla sig borta från gatorna. Strax före klockan 18 lokal tid meddelades föräldrar att de kunde hämta sina barn från skolorna.
 
07.23

Premiärministern: ”En av Nya Zeelands mörkaste dagar”

SVT NyheterFlera personer har dödats efter att skott avlossats vid två moskéer i Nya Zeeland. Landets premiärminister höll under fredagen en presskonferens där hon uttryckte sin sorg. – Det är en av Nya Zeelands mörkaste dagar, säger hon.
07.24
- Jag hörde tre snabba skott, sedan, efter ungefär tio sekunder, började det igen. Det måste ha varit ett automatvapen, ingen kan avfyra ett vapen så snabbt, säger en person som var inne i en av moskéerna till AFP.
 
07.25
Elever i staden hölls inne i skolorna under flera timmar under eftermiddagen och polisen uppmanade människor att hålla sig borta från gatorna. Strax före klockan 18 lokal tid meddelades föräldrar att de kunde hämta sina barn från skolorna.
 
07.28
40 personer har dödats vid skjutningen i Christchurch i Nya Zeeland, enligt premiärministern, rapporterar AFP.
 
07.32
Landets premiärminister Jacinda Ardern kallar dådet för en välplanerad terrorattack.
 
07.36

Enligt premiärministern finns det i nuläget inget som talar för att fler inblandade i terrordådet ska befinna sig på fri fot. 

07.40
Premiärminister Jacinda Ardern sade att Nya Zeeland höjt säkerhetsnivån till högsta möjliga. Hon sade också att de fyra personer som gripits har extremistiska åsikter, men att de inte funnits på polisens observationslista.
07.41
- Det här kan bara beskrivas som en terroristattack, säger Jacinda Adern på en presskonferens.
Hon tillägger att gärningsmannens världsbild "inte hör hemma i Nya Zeeland eller någonstans i världen".
 
07.47

- Vi ska inte ge något syre åt den här våldshandlingen, och vi ska fördöma det som har hänt, säger hon, och uppmanar alla att vara försiktiga med det material från dådet som sprids på sociala medier, säger premiärminister Jacinda Ardern.
 

07.49
Det cirkulerar uppgifter i sociala medier om ett dokument där det refereras till olika terrordåd i Europa, bland terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017.
08.19
Polis bevakar Masjid al Noor-mosken
 
08.22
Det står nu klart att polisen har gripit tre män, ingen av dem ska ha varit på någon "övervakningslista" för terrorbrott. Den den kvinna som tidigare uppgavs vara gripen nämns inte längre i kommunikéerna, men det finns ingen officiell förklaring till varför.
08.23

Han mötte den misstänkte skytten i dörren

SVT Nyheter40 personer har dödats efter en terrorattack i två moskéer i staden Christchurch i Nya Zeeland. Mohamed Jama, före detta ordförande för moskén Masjid Al Noor, mötte den misstänkte gärningsmannen i dörren på väg till moskén. – Han hade ett maskingevär, och en pistol. Han gick förbi mig, säger Mohamed Jama
08.26
Muslimska politiska och religiösa ledare fördömer terrordådet mot moskéerna  i Christchurch i Nya Zeeland där 40 personer dödats.
"Indonesien fördömer kraftfullt den här skjutningen, särskilt som det hände på en plats för dyrkan under en pågående fredagsbön", säger utrikesministern Retno Marsudi i ett uttalande. Hon har tidigare sagt att flera indoneser fanns inne i moskéerna.
 
08.28
Plisen utesluter inte fler gripanden:  

Polischef: ”Vi har gripit fyra personer”

SVT NyheterEn situation utan motstycke i Nya Zeeland. Så beskriver landets polischef, Mike Bush, dödsskjutningen i Christchurch under fredagen. Vid en pressträff sade Bush att man inte utesluter att fler personer kan komma att gripas.
08.40
Australiens premiärminister Scott Morrison på Twitter: 
Out of respect and in condolence for all those killed in the terrorist attack in New Zealand, I have asked for flags to be flown at half-mast.
08.47
Enligt sjukhuskällor så vårdas 48 personer för skottskador, skriver The Guardian. Många sägs vara allvarligt skadade.
08.52
Bland de som skottskadats finns ett antal barn.
09.01
Svenska Johanna bor precis bredvid moskén: "Nu är jag orolig"  

Svenskar i Christchurch chockade över terrorattacken

SVT NyheterVanligtvis lugna Christchurch har nu blivit platsen för det som premiärminister Jacinda Ardern kallar ”Nya Zeelands mörkaste dagar”. – Just nu är jag orolig och känner mig inte riktigt säker, säger Johanna Hartung som befann sig nära attacken mot ena moskén.
09.03
Inom kort kommer polisen i Nya Zeeland hålla en presskonferens där man uppdaterar läget. SVT sänder direkt.
09.07
Flera av de personer som vårdats för skottskador har avlidet. Enligt polisen är antalet dödsoffer nu uppe i 49.
09.07
Polisen tror att en av de fyra personer som gripits inte har med terrorattentaten att göra. Däremot var personen i fråga beväpnad.
09.12

Polischefen Mike BUsh säger att en person har åtalats för mord och kommer att ställas inför domstol i morgon lördag. Han beskriver terrordådet som välplanerat. 

09.13
Polisen har desarmerat en sprängladdning och arbetar med att desarmera ytterligare en. De ska ha hittats i en bil.
09.17
Här griper polisen den misstänkte terroristen: 

Se polisens ingripande – efter terrorattacken i Christchurch

SVT NyheterFlera personer har dödats efter en terrorattack vid två moskéer i Nya Zeeland. Enligt polisen har tre män gripits. I klippet ser man hur två poliser griper en misstänkt person kort efter dådet i Christchurch.
09.21
- Det här var en mycket välplanerad attack, säger polischefen Mike Bush.
Mannen som misstänks för masskjutningen är i sena 20-årsåldern. Han kommer att framträda i domstol i morgon. Han var inte tidigare känd av polisen.
Polisen letar inte längre efter fler misstänkta.
 
09.30
Polis bevakar parken i anslutning till Masjid al Noor-moskén. Polischef Mike Bush berömde sin personal för agerandet i samband med terrordådet.
 
09.34
Jeanette Åkerlund, mamma till Ebba Åkerlund som mördades i attentatet på Drottninggatan, vänder sig mot att dotterns minne utnyttjas av extremister som den som misstänks för terrordådet mot moskéerna i Christchurch. 

Ebba Åkerlunds mamma efter terrordådet i Nya Zeeland: ”Går emot allt som Ebba stod för”

SVT NyheterEbba Åkerlunds mamma säger att det är djupt tragiskt att hennes dotterns död utnyttjas i propagandasyfte. – Det här går emot allt som Ebba stod för, säger Jeanette Åkerlund.
10.09
Europarådets ordförande Donald Tusk fördömer dådet: 
Harrowing news from New Zealand overnight. The brutal attack in Christchurch will never diminish the tolerance and decency that New Zealand is famous for. Our thoughts in Europe are with the victims and their families. PM @jacindaardern can count on our solidarity.
10.12
USA:s ambassadör i Nya Zeeland: 
We’re heartbroken over the events in Christchurch today. We stand with our Kiwi friends and neighbors and our prayers are with you. Kia kaha.
10.15
Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) om det inträffade: 
Shocked by attack in Christchurch, New Zealand. We condemn terrorism in all forms. My thoughts are with the victims, their families and loved ones.
10.23
 

Det här är vad vi vet om den misstänkta gärningsmannen efter terrordådet i Nya Zeeland

SVT NyheterDen gripna 28-åringen som misstänks för terrordådet i Christchurch, Nya Zeeland, nämner Sverige flera gånger i ett dokument där han beskriver sina motiv. Här är vad vi vet om den misstänkta gärningsmannen.
10.29
Pakistans cricketlandslag var en hårsmån från att hamna mitt i skottlossningen 

Cricketlandslaget skulle gå in i moskén – då inleddes massakern

SVT SportBangladeshs cricketlandslag var en hårsmån från att hamna mitt i skottlossningen när ett stort antal människor dödades i ett attentat i nyzeeländska Christchurch.
10.34
"Frankrike vänder sig mot alla former av extremism" skriver president Macron och uttrycker sina kondoleanser med moskéattackernas offer och deras anhöriga. 
Toutes nos pensées pour les victimes des crimes odieux contre les mosquées de Christchurch en Nouvelle-Zélande et pour leurs proches. La France se dresse contre toute forme d’extrémisme et agit avec ses partenaires contre le terrorisme dans le monde.
10.47
Frankrike inför extra bevakning vid religiösa kultplatser med anledning av moskéattackerna i Nya Zeeland. Det skriver inrikesminister Christophe Castaner: 
Par précaution, j’ai immédiatement appelé nos préfets à la plus grande vigilance et leur ai demandé de renforcer la surveillance des lieux de culte de notre pays. Des patrouilles seront assurées à proximité des espaces confessionnels.
10.49
 

Se den utpekade terroristens väg

SVT NyheterUnder fredagen dödades flera personer i ett terrordåd vid två moskéer i staden Christchurch på Sydön i Nya Zeeland. Den utpekade terroristen live-sände hela sin väg. Så här färdades han till attentatsplatsen.
11.21

Sociala medier plockar bort innehåll från gärningsmannen bakom attacken i Christchurch

SVT NyheterGoogle, Twitter och Facebook och Instagram arbetar nu med att rensa sina plattformar från innehåll som den misstänkte gärningsmannen i Nya Zeeland har spridit. – Vi tar bort hyllningar och stöd för brottet och skytten, skriver en talesperson för Facebook.
11.44
"Förfärad över terroristattacken under fredagsbönen i Christchurch. Våra tankar går i dag till Nya Zeeland, och speciellt till offrens familjer och vänner", skriver Sveriges statsminister Stefan Löfven på Twitter.
11.45

Ledare världen över fördömer terrordådet

SVT NyheterLedare över hela världen fördömer terrordådet i Christchurch i Nya Zeeland där 49 personer dödats. Från svenskt håll twittrar ministrar och partiledare ut sin bestörtning.
11.59
Den brittiska drottningen uttrycker sina kondoleanser 
...I also pay tribute to the emergency services and volunteers who are providing support to those who have been injured. At this tragic time, my thoughts and prayers are with all New Zealanders. Elizabeth R. (2/2) bit.ly/2F6yUBI
12.01
 

Svenska Youtubern Pewdiepie om terrordådet i Nya Zeeland

SVT NyheterDen svenska Youtube-stjärnan Felix ”Pewdiepie” Kjellberg nämns i ett videoklipp som ska ha laddats upp av den 28-åring som misstänks ligga bakom terrordådet i Christchurch, Nya Zeeland. Nu fördömer Pewdiepie attentatet.
12.07
Flera flygningar till den terrordrabbade staden Christchurch har ställts in.
 
12.11
Blommor vid entrén till en moske i Nya Zeelands huvudstad Wellington hedrar offren för terrordådet. Foto: Marty Melville TT/AFP
 
12.20
Nyzeeländsk polis har evakuerat närboende till en fastighet i staden Dunedin på Sydön. Den tros ha koppling till terrordådet.
2/2 Alternative accommodation has been provided for residents requiring it and cordons are in place in the Somerville Street and Everton Road area. There is no further information available at this time.
12.21

Det här är vad vi vet om den misstänkta gärningsmannen efter terrordådet i Nya Zeeland

SVT NyheterAustaliske 28-årigen Brenton Tarrant, som misstänks för terrordådet i Christchurch, Nya Zeeland, nämner Sverige flera gånger i ett dokument där han beskriver sina motiv. Här är vad vi vet om den misstänkta gärningsmannen.
12.39
Vapen och bensindunkar som visas i den misstänkte gärningsmannens film.
 
12.41
Nya Zeelands flagga på halv stång vid parlamentet i huvudstaden Wellington. Foto: Marty Melville, TT/AFP
 
12.58
Snart kommer statsminister Stefan Löfven (S) kommentera terrorattacken i Nya Zeeland. SVT sänder presskonferensen direkt.
12.59
"Det är ett avskyvärt våldsdåd riktat mot det öppna samhället och vars mål är att skapa rädsla och så splittring. Det är i de svåraste tiderna som gemenskapen är som viktigast", skriver Stefan Löfven i ett skriftligt uttalande.
13.01
Presskonferensen äger rum på Socaldemokraternas partihögkarter på Sveavägen 68 i Stockholm.
13.03
Det blir bara en kort frågestund med statsministern, säger SVT:s utsände Johan Romin.
13.10
Statsminister Stefan Löfven har fortfarande inte dykt upp på den utannonserade pressträffen.
13.12

Många muslimska politiska och religiösa ledare reagerar starkt på dådet som skedde vid fredagsbönen i två moskéer: 
"Indonesien fördömer kraftfullt den här skjutningen, särskilt som det hände på en plats för dyrkan under en pågående fredagsbön", säger utrikesministern Retno Marsudi i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån Reuters.
Hon har tidigare sagt att flera indoneser fanns inne i moskéerna
13.13
Nu är statsministern på plats: "Tidigt i morse nåddes jag av den fruktansvärda nyheten om terrordådet".
13.14
- Den åstadkommer ärr för resten av livet hos de som drabbas, säger Löfven.
13.14
Löfven säger att Sverige står sida vid sida med Nya Zeeland och lovar att bistå om så behövs.
13.15
Stefan Löfven vill inte uttala sig om motivet bakom dådet förrän polisen har utrett det.
13.17
Enligt Stefan Löfven så följer svenska myndigheter, bland annat Säkerhetspolisen, ständigt utvecklingen för att garantera att Sverige är så säkert som möjligt. Han säger ingenting om beredskapen behöver höjas.
13.18
- Vi ska leva våra liv som vanligt men samtidigt vara vaksamma, säger Stefan Löfven om det rådande säkerhetsläget.
13.19
- Alla former av extremism är ett hot mot vår demokrati, säger Stefan Löfven.
13.21
Därmed var den korta pressträffen med statsminister Stefan Löfven över.
13.24
- Det är ett fegt, avskyvärt dåd, som släcker människors liv, skadar och åstadkommer ärr för resten av livet för så många människor, sade statsminister Stefan Löfven på en pressträff om terrorattacken mot moskéer
- Det här är också en attack mot det öppna samhället och en attack mot demokratin, tillade han.
 
13.39
USA:s president uttrycker sina sympatier med Nya Zeelands folk och offren för terrodådet: 
My warmest sympathy and best wishes goes out to the people of New Zealand after the horrible massacre in the Mosques. 49 innocent people have so senselessly died, with so many more seriously injured. The U.S. stands by New Zealand for anything we can do. God bless all!
13.40
Vita huset kallar i ett uttalande attacken för en "ond handling av hat". USA:s president Donald Trump skriver på Twitter att han fördömer den "fruktansvärda massakern" och uttrycker sin "varma sympati" till Nya Zeelands befolkning.
 
13.49
Polisen i New York har satt in extra bevakning vid vissa av stadens moskéer inför fredagsbönen. 
Extra NYPD officers have been deployed to visit Mosques through NYC during early morning (Fajer) prayers. The NYPD is committed to the safety of all houses of worship, and the freedom to practice your religion freely without any fear. #Christchurch
13.52
Poliser utanför ingången till Stockholm Moske på Södermal med anledning av det misstänkta terrordåden i nyzeeländska Christchurch. Foto:
Naina Helén Jåma/TT
 
14.09
Polisen utför kontroll av fordon utanför moskén i Malmö på fredagen. Foto: Johan Nilsson/TT
 
14.29
FN:s generalsekreterare kommenterar dåden: "Vi måste stå eniga mot det antimuslimska hatet samt alla former av bigotteri och hat"
I’m saddened & strongly condemn the shooting of innocent people as they prayed peacefully in mosques in New Zealand. I express my deepest condolences to the victims’ families. Today and every day, we must stand united against anti-Muslim hatred, & all forms of bigotry & terror.
14.50
Terrordådet i Christchurch har orsakat ett intensivt flöde av nyheter, men de senaste timmarna har det börjat avta. SVT pausar därför denna direktrapportering, men återupptar den så snart det finns nyheter att rapportera. Tack för visat intresse!
20.47
God kväll, vi återupptar nu vår rapportering om terrordådet i Nya Zeeland. Klockan 9 på morgonen lokal tid, det vill säga 21 svensk tid, väntas premiärminister Jacinda Ardern hålla presskonferens.
20.51
Tidigare på lördagen lokal tid sa borgmästare Lianne Dalziel att hon var chockad att en sådan här attack kunde ske i Nya Zeeland. "Hans röst var hatets röst", sa hon om den misstänkte mannen. "Han var inte härifrån, han kom med hat i hjärtat och med avsikt att döda."
 
20.58
Enligt nya uppgifter är det nu 42 personer som fortfarande får vård för sina skador, bland dem ska det finnas små barn.
20.59
Polisen i landet uppmanar fortfarande människor att vara försiktiga och kontakta polisen om de ser något de uppfattar som underligt.
21.03
Den misstänkte mannen väntas komma till domstolen under lördagsmorgonen. Polisen säger att utredningen fortfarande pågår.
 
Our investigations are in their early stages and we will be looking closely to build a picture of any of the individuals involved and all of their activities prior to this horrific event.
21.11
Turkiska myndigheter uppger att den misstänkte mannen har rest till Turkiet flera gånger och tillbringat en längre tid där. Man vet ännu inte varför han har gjort det, uppger källan för nyhetsbyrån AP.
21.25
Brenton Tarrant, som misstänks för terrordåden, ska ha inspirerats av serbiska nationalister och inför dådet lyssnat på en låt tillägnad den serbiske krigsförbrytaren Radovan Karazdic. Serbiens utrikesminister fördömde attacken tidigare idag.
"Serbien har inget med detta att göra, vi vill inte att någon ska hämnas serber. Vi fördömer den här typen av missbruk", sa han.
21.27
Enligt myndigheterna i Nya Zeeland uppsökte totalt 90 personer vård för skottskador. 20 av de drygt 40 som fortfarande får vård är allvarligt skadade.
21.30
Nu håller premiärminister Jacinda Ardern presskonferens. Hittills summerar hon det vi till stora delar redan vet.
21.31
Den misstänkte mannen är en australier som har tillbringat en längre period i Nya Zeeland. Han har rest runt i världen. Tre personer är fortfarande gripna, en fjärde person som greps tidigare har släppts. Ingen av de gripna var kända av polisen tidigare, varken i Australien eller Nya Zeeland.
21.32
Den fjärde personen som greps men nu har släppts hade ett skjutvapen, men ville samarbeta med polisen.
21.33
Den misstänkte mannen hade en vapenlicens och använde fem olika vapen under attacken. "Våra vapenlagar kommer att förändras", säger premiärministern.
21.35
Jacinda Ardern berättar att polisen i Christchurch har fått förstärkning av kollegor från andra håll.
21.36
Hon sammanfattar nu vad som hände under fredagen i Christchurch.
21.37
Ardern påminner om att det är mot lagen att sprida filmen på händelsen på nätet.
21.38
Gränssäkerheten kommer tillfälligt att stärkas.
21.39
"Vi söker svar", säger Jacinda Ardern. "Vi är enade i vår sorg."
21.43
Mannen ska ha börjat köpa vapen i december 2018.
21.44
Det finns ännu inga konkreta förslag på hur Nya Zeelands vapenlagar ska förändras, säger Jacinda Ardern.
21.47
Det är fortfarande oklart om de övriga två gripna - förutom 28-åringen - var involverade i attacken.
22.55
En fångtransport eskorterad av polisbilar har anlänt till domstolen i Christchurch, enligt The New Zealand Herald.
22.57
Samtidigt kommer uppgifter, i samma tidning, om att en civilperson beväpnad med en kniv har försökt ta sig in i domstolen men nekats. Enligt The New Zealand Herald bar han en kniv och sade att han skulle anfalla terroristen med den. Enbart ackrediterad media är tillåtna som åhörare på grund av hotbilden.
23.27
Den misstänkte terroristen Brenton Tarrant har nu hörts i domstolen. Han misstänks för mord, enligt The New Zealand Herald.
23.28
Enligt tidningen bar han vita fängelsekläder. Han ska ha varit tyst och inte sagt ett ord i rättssalen.
23.30
Enbart tre medieföretag var tillåtna inne i rättegångssalen.
23.33
Terroristen misstänks alltså i nuläget bara för ett mord på en man. Det är oklart om det här eventuellt bara är en första rubricering som sedan kommer ändras. Domstolen gick inte ut med namnet på vem av de döda mordet gäller. Påföljden kan oavsett bli livstids fängelse, konstaterar CNN.
23.35
Enligt The New Zealand Herald gjorde Tarrant någon form av vit makt-hälsning medan han fotograferades i rättssalen.
23.44
Brenton Tarrant var bara i rättsalen i en minut medan domaren läste upp vad han är misstänkt för, enligt AP. Nästa gång han ska till domstolen är den 5 april.
23.44
Efter att Tarrant lämnat domstolen konstaterade domaren att "Det är bara en misstanke om mord just nu men det är troligt att det kommer att bli fler", enligt AP.
01.26
39 skadade är kvar på sjukhuset, enligt The New Zealand Herald. De flesta av dem är män i åldrarna 30-40 år. Men även barn finns bland de skadade.
01.43
Under en presskonferens nu under natten, svensk tid, säger polisen att de civilpersoner som ingrep under terrordådet troligtvis har räddat flera liv.
01.44
Polisen säger samtidigt att Brenton Tarrant inte gav upp frivilligt.
01.46
Det ska ha funnits flera vapen i bilen som Brenton Tarrant satt i när han greps.
01.48
Polisen har ännu inga uppgifter om ifall de övriga gripna hade något med terrordådet att göra eller inte. De utlovar detaljer om det så fort de vet mer.
03.51
Premiärminister Jacinda Ardern, som är i Christchurch i dag, säger till medierna på plats att polisbevakningen på moskeér runtom i landet kommer att finnas kvar tills vidare.
03.54
Även polisen påpekar att den extra bevakningen kommer finnas kvar i hela landet - samtidigt som polisutredningen går vidare. Enligt polisen i Nya Zeeland kan även andra människor komma att åtalas för brott som begåtts genom sociala medier efter dådet. En 18-åring häktades för hatbrott under lördagen, enligt New Zeeland Herald, det är dock oklart om det är kopplat till dådet.
03.57
Premiärminister Jacinda Ardern bekräftar tidigt på lördagsmorgonen, svensk tid, att 39 skadade fortfarande vårdas på sjukhus. 11 av dem ska finnas på intensiven.
03.59
Jacinda Ardern säger också att det finns en misstanke om att den misstänkte terroristen Brenton Tarrant planerade att fortsätta terrordådet då han greps av polisen."Det var absolut hans intention att fortsätta attacken", säger hon enligt New Zealand Herald.
04.01
Flera planerade sport- och nöjestillställningar har ställts in i Nya Zeeland efter attacken. Bland annat en rugby-match en pridefestival och en Bryan Adams-konsert har ställts in under lördagen.
05.44
Genom crowdfunding har 2.5 miljoner dollar samlats in till de som drabbades under terrordådet, rapporterar  New Zealand Herald.
06.21
06.46

USA:s president Donald Trump uttryckte under fredagen sympati för offren i Nya Zeeland och beskrev hur ”platser för bön hade förvandlats till scener av ondskefullt mördande”.

06.47

På frågan om han anser att så kallad vit nationalism är att betrakta som ett växande hot runt om i världen svarade Trump nekande: ”Inte direkt”.

06.47

”Jag tror att det handlar om en liten grupp människor med ett väldigt väldigt allvarligt problem”, sa den amerikanske presidenten.

06.58
Det är fortfarande oklart vad som händer med de övriga två gripna och om de - förutom 28-åringen - var involverade i attacken. En uppdatering gällande deras status väntas lämnas under söndag.
07.00
39 personer är skadade varav 11 fortfarande vårdas på intensivvårdsavdelning, uppgav Nya Zeelands premiärminister under lördagen.
07.02
Barn fanns bland dödsoffren men det är fortfarande inte klarlagt hur många, sa premiärminister Jacinda Ardern. En majoritet av offren var män.
07.09
Den nyzeeländska tidningen Newshub skiver att många familjer fortfarande försöker ta reda på om deras anhöriga finns bland offren efter fredagens attentat.
07.09

Det är brukligt att inför bönen lämna ifrån sig plånböcker, telefoner, smycken, skor och andra accessoarer. Det har gjort det svårare för polisen att identifiera några av offren, skriver tidningen.

07.20
Den misstänkte gärningsmannen Brenton Tarrant bodde sedan 2017 i staden Dunedin, drygt 35 mil söder om Christchurch på Sydön i Nya Zeeland.
07.22
Tarrant var sedan 2018 medlem i en skytteklubb utanför Dunedin, i vilken han ska ha övningsskjutit med ett halvautomatiskt vapen.
09.32
Klockan närmar sig sen kväll i Nya Zeeland och nyhetsrapporteringen börjar mattas av. Därför gör även vi ett uppehåll i vår direktrapportering. Vi återkommer när det finns nyheter att berätta om.