SVT rapporterade · Klimatmanifestation med skolungdomar

Välkommen till vår chatt! Under förmiddagen och några timmar framåt kommer skolungdomar genomföra en klimatmanifestation i centrala Stockholm. Gör eleverna rätt? Och vad är dina bästa tips om man vill göra något för miljön?
Hör Greta Thunbergs tal från Mynttorget. Foto: AFP 
11.18



Nu börjar många elever samlas på Sergels torg och skolstrejkar för klimatet. Klockan halv tolv startar programmet. Just nu övar man hejaramsor.
11.20



Alisa Kozlova, Felicia Törning och Alvin Rust Walin går på Lilla Akademiens gymnasie på Odenplan.
De skolstrejkaridag för att rädda klimatet och för att politikerna ska lyssna, berättar de. Alla tre hoppas på ett stort deltagande.
11.30
I går samlades en del av eleverna vid Kungsholmens gymnasium för att förbereda sig inför dagens klimatstrejk vid Mynttorget.
11.45



Nu är skolstrejken i full gång. Stämningen är hög och allt fler strömmar till.
11.51
Jag vet flera ungdomar som kommer vara där i två minuter för att utnyttja skolans "okej"(mot uppvisande av fotobevis) för att sedan ta resten av besöket i city till shopping och fika. Ett skämt, så mycket "engagemang" var det. Skolor blir blåsta.
11.51
Vore det inte bra om ungdomarna går i skolan istället. Så dom kan bli världens nya generation av klimatforskare. Alla forskare har ju haft rätt tills vetenskapen kommit på motsatsen eller något nytt
11.53



Plakaten är många och olika på skolstrejken men med samma budskap.
11.54



Många vuxna ansluter också till skolstrejken.
11.58
Melda Nahnfeldt, 14 år: "Det måste sättas press på politikerna nu" 
11.59
Det var intressant att se varför var det så många ungdomar på tåget när jag är på väg till jobbet!
Det konstiga var att de pratade inte så mycket om demonstrationen utom mest vart de skulle åka och äta och att de behöver ta en bild som bevis till föräldrar mmm... kanske inte det bästa idé att släppa unga själv, kanske hade bättre med något som skolan kan organisera eller ha en ansvar person som tar gruppen?
11.59
Säg till era föräldrar att hålla hastighetsgränserna och inte grilla så mycket kött så sparar de på koldioxidutsläpp.
12.04
Usch vad många av er är negativa mot ungdomarna. Det här är ungdomarnas sätt att protestera hur vuxenvärlden sköter klimatförändringarna. Och vi sköter det riktigt dåligt. Våra klimatkonferenser osv runt om i världen leder ingen vart.
12.05



Skoleleverna som strejkar går nu mot Kungsträdgården vidare mot Mynttorget.
12.11
– Jag är här för att stödja att politiker ska ta tag i miljön. Det går att rädda klimatet, det handlar bara om människors inställning. Det gäller att politikerna i olika länder väljer att jobba tillsammans mot internationella mål, säger Theo Jäger.
12.13
Istället för att fokusera på de ungdomar som kanske väljer att göra annat än att demonstrera för miljön idag så tycker jag att vi istället ska hylla och stötta de tusentals ungdomar som vill få oss vuxna att vakna. Gnäll inte så mycket utan tänk efter istället och försök förstå vad det här handlar om.
12.23



Nu är skolstrejken samlad mellan slottet och riksdagen.
12.24




12.24




12.31



Tova Eneqvist 11 år och Anna Lundberg 11 år går på Farsta grundskola. 
Vi strejkar för miljön och då är det ok att missa skolan lite menar de.
12.35
"Om vi alla går samman kan vi göra vad som helst", säger en av talarna vid Mynttorget. 
12.35
Heja er, dagens barn och ungdomar som vill vara med och påverka framtiden.
/ Karen
12.48



Mellan hejaramsor och musik hålls det även tal på Mynttorget.
12.50



Det är mycket folk vid Mynttorget och det blir väldigt trångt för alla som skolstrejkar.
12.53



Eleverna hänger som klasar runt scenen mellan riksdagen och slottet. Det är ibland svårt att höra talen, men musiken och hejaramsorna går fram.
12.56
99% är med för att slippa en skoldag. Vill ni göra en insats? Gå tillbaka till skolan så att ni en dag kan bli forskare och ingenjörer.
12.56
Intressant med vuxna som ansluter och viftar med plakat som är helt felaktiga. Havsnivån stiger med samma hastighet som den gjort i tusentals år. Maldiverna som alarmisterna skrek om skulle ligga under vatten idag, bygger nu en ny flygplats för att kunna ta emot fler turister.
12.58
Kommer ni lägga ut Gretas tal i denna livesändning?
Greta har hållit sitt tal, det var bara ett par minuter långt. Tyvärr har det varit lite problem med kvalitén på bild- och ljudöverföringarna från Mynttorget så det är osäkert hur mycket av talet som kommer läggas ut här, tyvärr.
13.03
Vi unga ska inte gå tillbaka till skolbänkarna. Det har vi inte tid med och det ger ingen effekt. När det är dags för oss att ta examen och vi får en chans att ordna alla problem som generationerna innan oss orsakar/misslyckats med att lösa - då kommer det redan vara försent. Dagens makthavare måste lyssna på oss, för det är vår framtid som står på spel.
13.09
Alltid välkommet med engagemang i en angelägen fråga. Men man får hoppas att barnen också får lära sig att skilja på stort och smått, dvs att i ett globalt perspektiv så är oavsett hur mycket Sverige lyckas reducera sina CO2- utsläpp så blir det endast till en droppe i havet. Det behövs mer övergripande åtgärder mot t.ex ökande överbefolkning och att få stora länder börja minska sin användning av fossila bränslen. Det vore synd om våra ansträngningar i Sverige stannade vid i det stora hela betydelselösa symbolhandlingar som främst verkar vara till för att stilla vår klimatångest.
13.15



Dags för musik igen. Många strömmar till som vill lyssna på populära band. Andra som kanske är lite hungriga lämnar skolstrejken
13.16
 
– Klimatkrisen har ignorerats i decennier av dem som vetat om det. Vi vet vilka ni är, ni som ignorerat det här. Vi, de unga, har inte bidragit till den här krisen, vi har bara fötts i den här världen. Vi strejkar för att vi vill ha en framtid och det kommer vi fortsätta med, sa Greta Thunberg bland annat i sitt tal på Mynttorget.
13.16
Heja ungdomar! Ställ krav för att stoppa klimatförändringarna!
13.17
De har nog inte riktigt greppat vad en deindustrialiserad värld innebär i praktiken. Brist på mat, ingen sjukvård, kommunikationer som inte fungerar etc. Folk kommer att svälta och frysa, så enkelt är det.
13.22
Fantastiskt.
Dr Flint. Det sker ju inte bara i Sverige, utan i hela världen.
13.28
De som är vår framtid- barnen & ungdomarna säger sitt- bra! Nu är det dags för våra politiker att lyssna på dem och AGERA!
Låt oss visa att Sverige (tack vare Greta och hennes ’följare’) är ett föregångsland för denna planet och faktiskt gör skillnad (så kan Greta gå tillbaka till skolbänken igen :-)
13.28
Elever som idag deltar i denna demonstration har fått lära
sig att vara kritisk när de tar del av media och det gäller
givetvis även i detta fall. Oavsett om det är forskare eller
Greta Thunberg.
13.28
Det är så intressant att det är just ungdomar som genomför dessa klimatdemonstrationer. Den största miljöpåverkan är ju just att skaffa ett barn.
Varför skulle jag som barnlös kvinna i 40 års åldern sänka min levnadsstandard och sluta flyga till förmån för dessa ungdomar? Den här debatten om miljöpåverkan kan dras in i absurdum.
13.29



Nu skingras många och lämnar skolstrejken och manifestationen för klimatet.
13.30
Tekniken och forskningen löser klimatfrågan. Framtiden är ljus.
13.36
Undrar hur många av deltagarna som vill avstå sina kommande resor till Thailand och liknande resmål?
13.36
Bravo ungdomar! Jag är stolt på er! Har själv jobbat med klimatfrågor i många år. En sådan demonstration ger mycket inspiration till er som framtida ingenjörer, ekonomer och beslutsfattare som kommer att hitta hållbara lösningar som skapar välfärd till alla och inte bara några få. Kör på!
13.36
Till Amanda. Det var nog bland det dummaste jag läst. Så jorden ska dö ut för att inga fler ska föda barn för att de påverkar miljön? Bättre att göra något åt miljön så vi alla på jorden kan fortsätta leva. Och du kan också dra ditt strå till stacken genom att tänka klimatsmart istället försatt agera så egoistiskt utan en tanke på de efterlevande.
13.36
DET ÄR NU ELLER ALDRIG! Eleverna har rätt. Politikerna måste börja använda de styrmedel som behövs innan det är försent! Vad är en missad lektion jämfört med en klimatkatastrof?
13.42
En dag som bevisar att skolan och vårdnadshavare har lyckats med att främja barn och ungomars allsidiga personliga utveckling till aktiva, kreativa, kompetenta och ansvarskännande individer och medborgare. En dag när man är så stolt över att vara lärare och förälder. Tack finaste Greta och alla barn och ungdomar för att ni kämpar för att hålla oss vid liv. Ditt initiativ har varit och är viktigt men speciellt idag när vi vaknade upp till en tung verklighet. Att då få se, höra, lyssna på er och se er förenas för vår överlevnads skull övervinner allt ont. Tack till er alla!
13.42
Det är så många det är 10000+ personer som är där och protesterar
13.43
Alla som är kritiska och blundar/ignorerar - är ni medvetna om att klimathotet kan vara en av de största bidragande orsakerna till krig och konflikt?
Detta skulle kunna påverka oss här i Sverige. Har ni redan glömt sommarens svåra torka..?
13.47
Jättebra tal och bra jobbat!!
13.51
Kålle, problemet är att demonstrationerna hålls främst i redan "medvetna" länder. Hur ser det ut i Afrika och Asien och för att inte tala om enskilda stater som Indien och Kina? Hur ska man nå ut till dessa? Kan man detaljstyra hur många barn en familj ska ha, kan man neka utvecklingsländerna en närmande mot vår levnadsstandard? Svåra frågor men dessa ställningstaganden skulle ha så oändligt mycket större inverkan på klimatet än om Sverige skulle slå knut på sig själv och lyckas uppnå en nollvision map koldioxidutsläpp..
13.51
I Slutet på 70-talet läste jag och min man en bok av den norska författaren Eric Damman. Han startade rörelsen ”Framtiden i våra Händer” Den rörelsen påverkade oss mycket och vi har försökt att leva efter devisen att ”inte vara en del av problemet - utan att vara en del av lösningen”. Undrar hur världen hade sett ut idag om sociala medier hade funnits då? Heja Greta och alla som vill vara en del av lösningen! Vi får inte ge upp!
13.51
Som vuxen och fast på kontoret blir man varm av att se dagens aktiviteter bland ungdomarna.
13.51
Heja alla kloka och empatiska ungdomar som kämpar för att klimatfrågan ska tas på allvar. Detta trots den egoistiska och förminskande inställning som uttrycks av vissa vuxna. Vi är dock många vuxna som står bredvid er i kampen för att hejda klimatförändringarna.
14.18
Varför skolstrejk på Fredagar?
Funkar det inte på Lördagar?
14.18
Underbart att se alla er, barn och ungdomar, som klimatstrejkar! Det finns vuxna som stöder er! Kämpa på för systemomställning!
14.18
Full Sympati för våra barn och ungdomar ,i kampen med klimatet ,för hela Moder Jord's
existens ! Fäst en VIT knapp på plagg eller snöre ,för att visa medkänsla o kärlek !!!
❤️ 🌍🌏🌎
14.18
Måste man offra hörseln för klimatet? Det är en enorm basmusik på Mynttorget.
14.18
Rörande att möta 6-7- åringar komma med egna pkakat och hållandes sin fröken i handen
14.31
Egentligen handlar det inte om klimatet. Vi behöver ändra vårt egoistiska beteende och börja omfördela den här planetens resurser. Vi är alla en enhet och ALLA har samma rätt till rent vatten, mat på bordet och en trygg värld att leva i. Genom att vi i de rikaste länderna tar vårt ansvar och börjar avstå från våra nöjesresor och onödiga konsumtion så finns en chans både för klimatet, dvs Moder Jord och för dess invånare att leva ett anständigt liv. Så som vi lever idag är inte försvarbart ur någon aspekt. Är du beredd att förändra ditt liv för en hållbar framtid? En framtid som inkluderar alla levande varelser på planeten. Fundera en stund på vad du kan göra.
Det Greta och ungdomarna nu gör är hoppingivande. Jag har väntat på detta.
14.31
Hur många av alla som kommenterar här, samt de som samlats i demonstrationer, tror ni kommer skippa flyget i framtiden, bli veganer och sluta köpa onödigt mycket kläder och smink?

Hur många kommer sluta äta för mycket? Att vara tjock är också ett hot mot klimatet då man förbrukar onödigt mycket resurser till ingen nytta.

Jämfört med hur många som samlas pga grupptryck. Ett grupptryck som idag är globalt tack vare internet.

Klimathysterin är årtiondets största masspsykos, varför har jag alltså förklarat ovan.
14.31
Blir tårögd av att se @GretaThunbergs timeline idag den 15 mars 2018.

Alla städer, alla unga människor som förstår "our predicament" - krisen vi befinner oss i som civilisation. Och som förstår att vår ansvarslösa framfärd hotar nästan alla andra arter. #Fridays4Future Vi har så ont om tid!
14.31
Det här smäller mycket högre än vissa ideologers patetiska lögner om att omvärlden inte bryr sig om vad Sverige gör - det rentav bevisar motsatsen! Men bäst av allt är att det bygger på intelligens - även om alla inte fattat det ännu.
14.31
Jag var där och gladdes åt att det var så himla många där! Finns det någon uppskattning av hur många som samlades kring riksdagen/Mynttorget. Fältbiologerna talar om 15 000 stycken.
14.42
Jag är full av beundran för den insikt och viljestyrka som den unga generationen här visar. Fortsätt kämpa, det finns hopp! ❤️
14.42
Klart att ungarna hakar på detta. De slipper ju en dag i skolan och sedan om de låtsas strejka för klimatet eller något annat är egalt i detta sammanhang. Undrar just hur många som hade ställt upp om strejken utlysts till en lördag…
Och Greta varför strejkar hon på en fredag och inte på en lördag eller en söndag kan man fråga sig. Äsch hon vill väl också slippa skolan kan man anta.
14.52
Detta är uppvigling. Hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle. Ungarna har skolplikt. Detta skickar fel signaler för framtiden.
14.52
Heja heja Greta!

Tycker det är kul att sånt här sker, MEN vi har skolplikt i Sverige!
14.52
Jag beundrar dagens ungdom som engagerar sig mot orättvisor och klimatfrågan! Till skillnad från vissa vuxna som inte gör något alls mer än att klaga på de unga.
14.56
Ni gör det bra och det kommer från Era hjärtan - det märks. Hoppas "de folkvalda och ekonomerna" lyssnar och försöker förstå allvaret- Det är på tiden att människan kommer i fokus och inte bara mammon. Viktigt att alla kan se fram emot en ljusare framtid.
14.56
Klimatfrågan ska lyftas. Bra! Men nog borde eleverna vara i skolan på skoldagarna. Manistera på annan tid!
14.59
Läser man inläggen här så inser man att de främst präglas av känslomässiga resonemang. Man får tom en känsla att det inte är så viktigt om något verkligt resultat uppnås bara vi får känna skuld och göra bot och bättring. Att känna starkt med övertygelse löser tyvärr sällan några problem. Klimatfrågan är för viktig att överlämnas till människor utan förmåga till analys och eftertanke.
15.00
Greta gör ett betydligt klokare och mognare intryck än sina jämnåriga kamrater. Hon överträffar i sin retorik de flesta politiker. Dessutom på perfekt svenska eller engelska, utan störande eehh. Hon är dessutom smart nog att uppmana alla att ta reda på fakta och komma med förslag på åtgärder och lösningar själva istället för att ge råd.
Hon nämner inga personer eller partier. Hon är sig själv och står stadigt när buffliga vuxna hånar henne. Det bästa är att hennes budskap går viralt och globalt. Det är nämligen en förutsättning för klimatarbetet att alla länder gör sitt jobb.
15.00
Tack för alla inlägg, den här klimatmanifestationen har verkligen engagerat. Nu stänger vi chatten för i dag.