SVT rapporterade · Vad tycker du om att införa rökförbud på badstranden?

09.58
God morgon. Varbergs politiker vill göra kommunala badplatser till rökfria zoner. Bra eller dåligt? Välkommen att diskutera frågan här i vår chatt.
09.59
Å vad skönt!
10.07
Bra eller dåligt? Nollfråga! Självklart ska man ha rökfria stränder! Det går att anordna särskilda rökplatser långt från strandremsan för de som behöver. Stränder är allmän plats och majoriteten skulle må bäst av ett förbud, både för rök och lämnade fimpar.
10.07
Mycket välkommet!! Hoppas på fler platser i landet.
10.14
Fimparna är det största problemet - och jag är less på att plocka upp sådana efter rökare. Helt rätt med rökfria stränder!
10.14
Märkligt att viss förbränning oroar så. Kraftverken och bilarna får fortfarande hosta ut extrema mängder skit i atmosfären. Men visst om politikerna förbjuder att ta sig till stranden med fordon som använder sig av förbränning av fossila ämnen. Förövrigt är även elbilar och elcyklaar smutsiga pga av sina batteri och elproduktionen i Sverige som inte alla gånger är så trevlig heller. Det är märkligt att vi reagerar på de "lilla" i vår miljö istället för det stora, men jag antar att det distraherar och tillfredsställer. Sen så får rökning gott förbjudas, men då får andra skadliga grejor också bli förbjudet, annars är det verkningslöst och hyckleri.
10.14
Hoppas det blir fler som följer efter detta bra förslag
10.18
Mycket förståndigt så man slipper alla dessa fimpar som ligger överallt.
10.20
Rökare sprider hälsovådlig och illaluktande cigarettrök som dessutom leder till obehag för omgivningen. Utöver detta så lämnar de cigarettfimpar på stranden där filtret består av plastfibrer som sedan sprids i havet. Totalförbjud rökning och inför kännbara påföljder. Rökning bidrar inte till något gott vare sig för individen, omgivningen eller samhället. De enda som tjänar på rökningen är tobaksbolagen.
10.21
Äntligen!
10.28
Erik, ska vi alltså förbjuda allt som leder till obehag för omgivningen? Äntligen, listan blir lång 😊
10.28
Utmärkt!
10.30
👍
10.36
Det är märkligt att man inte har infört något sorts straff. Lika som för de som urinerar på allmänna platser.
10.37
En del väljer att ställa rökningen mot utsläpp av bilavgaser och förbränning i värmevärk för att på så sätt peka på absurbiteten i debatten. Alla i samhället utsätts för avgaser från moderna bilar med katalytisk avgasrening vilket nu även finns på bussar och lastbilar. Trotts detta har heltidsrökare som grupp en medellivslängd som är cirka 10 år kortare än ickerökarkollektivet. Det säger en del om cigarettrökningens skadeverkningar.
10.52
Erik, jag visste inte att livet var en tävling där man skulle bli så gammal som möjligt. Men om vi vill göra något mer positivt för folkhälsan så lovar jag dig att det är bättre att röra på kroppen istället för att ta bilen. Det bidrar också till folkhälsan. Även köttätning och främst då rött kött har visat sig skadligt för hälsan och dessa individer som konsumerar detta lever kortare, desamma gäller stora mängder socker. Så om det är folkhälsan du är orolig över har vi mycket mer att tänka på än fimparna. Hade varit spännande att se och jämföra mängden avgaser som kommer från industrin, värmeverken och trafiken och jämföra det med all rökning och se hur stora proportionerna är. Det är stora rör i de där värmeverken... Men visst, man ska ju ha varmvatten och köra sin dagliga 10 minuters dusch. Livet på en pinne!
11.08
Bra förslag, men varför inte ordna med en rökruta samtidigt? Då blir alla tilllgodosedda och fimparna hamnar på rätt ställe.
11.56
Ok men se till att det finns en avsedd plats att röka på
En plats att sitta ner o ett askfat
12.02
Kanske enda sättet att slippa alla hemska fimpar som grävs ned i sanden på stranden. Kanske får rökarna att tänka till om inte annat...
12.02
Mycket bra förslag. Inte minst då stränderna vimlar av fimpar som rökare inte tar med och slänger. Dessa ska sedan barn få i sina sandhinkar och de sprids i haven när vågorna tar dem med. Rökruta fungerar ju bra för de som har behov av att röka. Böter borde utgå om man bryter mot bestämmelsen. Finns givetvis andra saker som påverkar miljön - men många bäckar små... dessutom kan de som minskar på rökningen leva längre och få en bättre hälsa. Bra förslag för alla!
13.25
OK. Men rökruta motsv bör finnas
13.25
Dåligt förmynderiförslag.
13.25
Det är få rökare nuförtiden. En cigarett här och där är mindre skadligt än kolgrillsrök som man utsätts för. Vi som har astma går aldrig till stranden pga grillandet. Hade aldrig struntat I stranden pga enstaka rökare. V.kommun med än fler "smarta" beslut
14.05
Visst kära medborgare, visst är det ett elände med gömda fimpar i sanden men..samma människor som klagar på detta har inget som helst problem att åka charter utomlands, strunta i sopsortering eller plocka upp efter sina hundar och annat gott för miljön? Har själv lagt pipan på hyllan sedan två år tillbaka och kan nog tycka att hyckleriet får räcka nu.
14.39
Positivt och att slippa fimpar som ligger i sanden!
15.16
Det bästa med förbudet är att antalet fimpar blir mindre. Måste man absolut röka så kan man väl gå åt sidan dit där inte finns något folk och inte kasta fimpen på marken. Tänk efter och visa hänsyn så löser det mesta sig.
15.16
very good
16.11
Förbjud alla hundar på stränderna .
Samt all snus , som man kan se , här och där .
Sätt upp förbudskyltar , på kommunala badstränder , ang. hundar.
17.01
Nej tack till passiv rökning.

De som vill röka kan gå upp ifrån stranden och göra det på någon annan plats än just på stranden - om de nu verkligen inte kan avstå att röka!

17.32
Varför alltid hoppa på rökare, snusar som kastar sina prillor överallt, jävligt äckligt att trampa i en prilla. Alla rökare slänger inte sina fimpar i stranden, jag har alltid med mig en liten burk till stranden att lägga fimpar i.
17.32
Det som är SÅ GOTT , med ett BLÅSS efter kaffet ! Det är ju upp till var och en. Men jag tycker inte dom skall lägga sig i detta ! Dom bör väl ha viktigare saker att göra , tycker jag !
Titta hur det ser ut i stan , det går ju knappt komma fram , för ALLA VÄGARBETEN , snart kommer turisterna !
17.43
Jätte bra det är på tiden
17.43
Tycker vi skall förbjuda allt som kvarlämnade matrester, grillar och turister 🤣😃
18.31
Väldigt bra med förbud, det borde det vara på alla offentliga platser. Men om det inte blir straffbart blir det knappast verksamt. Det är väl Sverige som är så mesigt när det handlar om konsekvenser för olika saker. Feglandet. ☹️
18.31
Mycket bra. Det borde vara förbjudet på alla offentliga platser.
18.31
Rökning luktar illa och stör min strandupplevelse
18.31
Mycket bra! Längtar tills det blir förbjudet att röka på tågperronger och utanför ICA-butiker. Allvarligt. Varför står folk och röker vid ingången till matvarubutiker? Är rökare dumma i huvudet eller?
18.40
Ett självklart förslag som även ska gälla på Kallbadhuset där jag brukat bada. Detta är kommunens bad där endast kafe'delen arrenderas. Förfärligt att få röken i sig när det blåser (alltid)!
18.40
Gäller det även vattenpipa?
19.14
Hoppas det gäller all typ av rökning, även elektronisk och vattenpipa!
19.14
vore toppen och slippa rök och äckliga fimpar Öntligen!
20.43
Bra initiativ tycker jag! Det är få saker som stör strandupplevelsen så mycket som cigarettrök gör!
20.43
Inför rökfria zoner på kaféer restauranger, och utanför butiker. Låt oss slippa dessa äckliga giftpinnar.