SVT rapporterade · Följ SM-finalen mellan Linköping–Luleå

DIREKT: Linköping-Luleå 1–5
Målen:
Första perioden: 01:25 0–1 Melinda Olsson (Rebecca Stenberg, Chiho Osawa), 06:03 1–1 Sidney Morin (Nicoline Söndergaard Jensen), 16:33 1–2 Jenni Hiirikoski
Andra perioden: 08:46 1–3 Linn Peterson (Chiho Osawa)
Tredje perioden: 07:42 1–4 Petra Nieminen, 19:43 1–5 Emma Nordin (Michelle Karvinen, Johanna Fällman)
13.32
Hej och välkomna till direktrapporteringen från den tredje SM-finalen mellan Linköping och Luleå! Linköping leder alltså finalserien (som avgörs i bäst av fem) med 2–0 och om trenden håller i sig blir LHC i dag svensk mästare.
13.33
Sändningen börjar inte förrän om sisådär 30 minuter, 14.10, i SVT2 men jag tänkte börja redan nu med att presentera laguppställningarna.
13.39
Vi börjar med gästande Luleå, den regerande mästaren alltså som hittills inte lyckats överlista Linköping.
Första femman: Michelle Karvinen, Emma Nordin, Chiho Osawa, Jenni Hiirikoski, Pernilla Forsgren
Andra femman: Rebecca Stenberg, Noora Tulus, Petra Nieminen, Ronja Savolainen, Ebba Berglund
Tredje femman: Josefine Hoegh Persson, Melinda Olsson, Christa Alanko, Ida Boman, Johanna Fällman
Fjärde femman: Sandra Rannerud, Zsofia Jokai Szilagy, Linn Peterson, Lisa Berglund
13.42
Här ser vi glädjande nog att världsbacken Hiirikoski är med i laguppställningen. Finländskan utgick i den första perioden i gårdagens match efter en krock med Linköpings Madelen Haug-Hansen men som det ser ut var det alltså inte så allvarligt och hon verkar kunna spela i dag.
13.42
Hur är det med Hiirikoski? Jag ser ju att hon finns i laguppställningen men är hon helt ok?
Hej Johan! Noterade precis detsamma. Inte hört något mer om läget kring Hiirikoski men eftersom hon står med i laguppställningen antar jag att hon borde vara fit for fight för att spela. Vi får invänta sändningen och se om Chris eller Dusan har någon annan information :)
13.45
Vi ser också att japanskan Osawa är tillbaka i den första formationen tillsammans med Karvinen och Nordin. I går provade nämligen tränaren Fredrik Glader att ta upp danskan Hoegh Persson för att få till en förändring i laget.
13.46
Nu till Linköpings laguppställning!
13.48
Första femman: Susanna Tapani, Pernilla Winberg, Kennedy Marchment, Emilia Ramboldt, Lene Tendenes
Andra femman: Emma Murén, Nicoline Söndergaard Jensen, Denise Altmann, Ingrid Morset, Sidney Morin
Tredje femman: Moa Wernblom, Madelen Haug Hansen, Brooke Stacey, Josephine Asperup, Amalie Andersen
Fjärde femman: Marhte Brunvold, Emilie Kruse Johansen, Annie Sjöstrand, Tatiana Istocyova
13.51
Om man ska lita på Madeleine Östlings laguppställningen har hon valt att göra en del förändringar sedan gårdagen även hon. Vi får se sedan hur det ser ut ute på isen!
13.52
Knappt 20 minuter kvar nu! I går fick vi se en händelserik och fartfylld ishockey – kan nästan lova er att denna match kommer att bli ÄNNU bättre.
14.06
Så vad tror vi, kommer Gladers gäng och storfavoriterna Luleå att komma igen och förhindra att Linköping i dag säkrar guldet?
14.07
Norrbottningarna har definitivt kniven mot strupen i dagens match och måste steppa upp några nivåer för att lyckas vinna.
14.09
Ska Linköping ta SM-guld idag? Svar får vi senare i eftermiddag. Sändningen kör vi igång alldeles strax i SVT 2 med start klockan 14.10. Spännande! twitter.com/ulfnil/status/…
14.12
"Hon spelar och är helt återställd" säger Luleås tränare Fredrik Glader om backen Jenni Hiirikoski.
14.13
Nu börjar det närma sig nedsläpp och det ska bli otroligt spännande att se hur den här matchen utvecklar sig. I går tog Linköping ledningen efter endast 43 sekunder genom finländskan Tapani – går det lika snabbt i dag tro?
14.14
Sara Grahn och Eveliina Suonpää vaktar målen även i dag. Och som de båda målvakterna har storspelat hittills!
14.16
Ser ut som att Linköpingsborna hittat till Stångebro ishall i dag också, bra stämning på läktaren, KUL!
14.16
Linköping vinner den första tekningen och trycker direkt på i anfallszonen.
14.17
Luleå återtar pucken. Karvinen provar skott och är direkt framme och stör Suonpää i dag igen.
14.18
MÅL! 1 minut och 25 sekunder tog det i dag för att Luleå ska ta ledningen genom Melinda Olsson.
14.19
Det är japanskan Osawa som provar skott och Luleå stormar på kassen. Olsson sist på pucken alltså och kan trycka in det viktiga 1–0-målet.
14.20
Händelserik inledning av den första perioden! Linköpings Moa Wernblom utvisas två minuter.
14.22
Linköping spelar bra i boxplay och stör Luleåspelarna. 45 sekunder kvar av utvisningen.
14.23
Skott ifrån Hiirikoski men pucken går ut i mittzon. Inga jättefarliga målchanser för bortalaget i det här numerära överläget.
14.24
Målskytten Melinda Olsson forecheckar fast pucken i anfallszon. Det är ett annat Luleå vi fått se hittills i dag, de är mer på tårna än tidigare!
14.24
Emma Nordin provar skott och Karvinen får tag på pucken och testar ett backhandsskott.
14.25
Luleå med mest puckinnehav så här långt, 6 minuter spelade.
14.26
Tji fick jag! Linköping kvitterar till 1-1 genom Sidney Morin.
14.27
Väldigt snyggt mål av hemmalaget! Det är Nicoline Jensen som bär in pucken i anfallszon och hittar Morin i slottet. Ett direktskott från amerikanskan och pucken går in bakom Grahn.
14.27
Jag säger det igen, VILKEN INLEDNING!
14.28
Jensen testar skott men denna gång är Grahn med i målet.
14.29
Linköping snurrar runt i offensiven just nu. Luleå håller de utanför.
14.29
Linköpings Wernblom får ner pucken anfallszon. Tendenes testar skott.
14.30
Bra byte nu av LHC!
14.30
Tulus vänder spelet och får ett skott på Suonpää.
14.31
9 minuter och 47 sekunder spelade och båda lagen har hittills skapat bra målchanser.
14.32
Karvinen trycker till Tendenes en bit från sargen och LHC-spelaren blir liggandes kvar på isen.
14.32
Publiken buar och Karvinen får sätta sig i utvisningsbåset.
14.33
Tendenes uppe på benen igen och LHC etablerar sitt spel i anfallszon.
14.33
Morin testar skott.
14.34
Luleå spelar bra och får ut pucken.
14.35
Tydligen fick Karvinen ytterligare 10 minuter för game misconduct. Men Luleå är åter fulltaliga.
14.36
Men det tar inte lång tid innan Luleå drabbas av ytterligare en utvisning. Denna gången är det Ronja Savolainen.
14.36
Det är verkligen irriterat mellan lagen och mycket känslor där ute på isen just nu!
14.36
Varför har kommentatorn Luletröjan på sig, skandal att inte vara närheten av neutral
Hej Tom! Vem menar du skulle ha en Luleåtröja på sig?
14.37
45 sekunder kvar av utvisningen och Luleå håller LHC utanför.
14.38
Morin skjuter och Grahn ser knappast ut att se något men pucken går utanför.
14.38
Luleå fulltaliga med fem minuter kvar av den första perioden.
14.39
Nytt numerärt överläge men denna gången för Luleå.
14.39
Hur många SM-guld har de här lagen?
Luleå har två SM-guld (år 2016 och 2018) Linköping likaså (år 2014 och 2015).
14.41
MÅL! Hiirikoski står för en riktig soloprestation och gör 2-1 på egen hand.
14.42
Hur ser Hiirikoski ut, verkar hon påverkad av gårdagen?
Hiirikoski ser riktig stark ut och inte alls påverkad av smällen från i går! Visade nyligen världsklass när hon på egen hand gick från mittzon och satte 2–1.
14.43
Den manlige kommentatorn
Ingen av våra kommentatorer eller programledare har någon Luleå-tröja på sig.
14.43
Tycker att Luleå ser starkt ut. Det här kan vara början på en mäktig vändning.
Jag håller med! Vi har fått se en betydligt bättre inledning av Luleå denna match.
14.45
Lite mer än en minut kvar av matchen nu och det är Luleå som håller i pucken.
14.45
Nieminen vinner tillbaka pucken och bortalaget forecheckar högt på LHC.
14.45
Nu i stället ett farligt läge för LHC!
14.46
Morin lägger in pucken på mål och returen går ut mot Tapani. Men Grahn är säker i kassen och fortsatt ledning för Luleå.
14.47
Där var den första perioden slut och det är Luleå/MSSK som har en 2–1-ledning.
14.47
"Det var skönt, vi har pratat om att få puckarna på mål nu och det var skönt att sätta dit den", säger Luleås första målskytt Melinda Olsson.
14.52
Första perioden:
Luleå började på ett imponerande sätt och kunde göra 1-0 genom Melinda Olsson.
Linköping svarade sedan, knappt fem minuter senare, genom att sätta 1–1 efter att en explosiv Nicoline Jensen stod för en fantastisk framspelning till Sidney Morin. Ett direktavslut och matchen var kvitterad!
Ett svagt byte av Linköping i numerärt underläge och Hiirikoski utnyttjade detta på bästa sätt. En soloprestation av finländskan som satte 2–1 i det bortre krysset.
14.56
Skall inte de som kommenterar vara lite neutrala. Det är bara Luleå hela tiden. Titta på helheten, Linköping spelar smart, men det fattar inte de två.
14.56
Härenstam har väldigt svårt att dölja sina sympatier, Karvinens 10:a var ”högre toleranser idag”, mm mm, tur att domaren tyckte annorlunda. Skärpning Chris!
14.58
"Tuff start, vi har tagit ledningen i alla de andra matcherna så vi får se hur vi klarar av att hantera det här nu", säger Linköpings sportchef Kim Martin i pausen.
14.58
Tror du att Luleå vänder finalserien nu?
Oj, det är jättesvårt att säga! Linköping har varit det bättre laget i två matcher nu men tycker definitivt att Luleå har steppat upp och visat ett bättre spel den här matchen. Det går ju dock "fort i ishockey" och det återstår två perioder så mycket kan hända. Men vinner Luleå i dag tror jag absolut att de lyckas vända finalserien sedan på hemmaplan.
15.01
Man tröttnar Luleå är inte ensamma på isen, eller hur Svt.
Tycker de pratar lika mycket om de båda lagen, just nu har de ägnat större delen av periodpausen för att prata med Linköpings sportchef och lagbygget i LHC!
15.04
Då är den andra perioden i gång! Får se hur Linköping hanterar det här underläget – blir de stressade eller finner de den tryggheten de haft i sitt spel de tidigare SM-finalerna?
15.05
Hoegh Persson får till ett fint avslut på Suonpää.
15.07
Pernilla Winberg skjuter och Grahn har lite svårt att få tag på pucken. Karvinen kommer samtidigt ut från utvisningsbåset.
15.08
Två mot en situation för Luleå. Nieminen och Peterson men det blir ingen direkt farlig målchans.
15.08
Fällman faller olycklig och det blir en avblåsning men ingen utvisning.
15.09
Johanna Fällman som råkat ut för två hjärnskakningar den här säsongen... Vi får hoppas att det inte var någon smäll som tog i huvudet för hennes del.
15.09
Luleå snurrar runt i anfallszonen.
15.10
Upplever att Linköping är lite mer passiva nu än tidigare. Luleå öser på med skott på Suonpää.
15.11
Luleå har kopplat greppet om den andra perioden och LHC slänger i väg puckarna så fort de får tag på den.
15.11
Suonpää, som varit rena muren i målet de tidigare matcherna, släpper mer returer än vanligt.
15.12
Hiirikoski fortsätter att vara offensiv och går på skott.
15.12
KOM IGEN NURÅÅÅÅÅÅÅ LHC!
15.13
Vackert spel av Linköping nu, två mot ett läge där Haug Hansen får chansen!
15.13
Grahn är med och räddar.
15.15
Tendenes får sitta av två minuter för LHC. Olyckligt för hemmalaget.
15.16
MÅL! Luleå tar direkt tillvara på chansen i numerärt överläge och utökar sin ledning till 3–1 genom Linn Peterson som styr in ett backskott... från vem, det hann jag tyvärr inte se.
15.17
Det är japanskan Osawa som skjuter från backposition. Peterson med sitt första mål alltså i slutspelet.
15.17
"Linköping spelar inte lika säkert som tidigare men det är också för att Luleå förbättrat sitt spel" säger expertkommentatorn Maria Rooth.
15.18
Luleå vinner närkamper, är först på returer och är betydligt hetare än tidigare.
15.18
Linköping har problem med att få ut pucken ur försvarszon just nu. Och Luleå öser på med målchanser. Flera trötta spelare i Linköping.
15.18
Nu tar vi hem de Lule!
15.19
9 minuter återstår av den andra perioden.
15.20
Kom igen nu Linköping...
15.21
Lule leder rättvist, å Chris verkar ha fått en tillsägning...
15.21
Viktigt powerbreak för Linköping nu som behöver hitta tillbaka till sitt tidigare spel!
15.22
Ronja Savolainen bär in pucken i anfallszon, och det blir grötigt längs med sargen.
15.23
Suonpää fortsätter att göra många räddningar för sitt LHC. Om det inte vore för den finländska målvaktens insats hade siffrorna sett annorlunda ut.
15.25
Linköping med mer puckinnehav nu och Luleås Michelle Karvinen blir utvisad - IGEN! Nu har LHC läget att komma tillbaka in i matchen.
15.26
Knappt fem minuter kvar av matchen och Morin skjuter ett stenhårt skott från blålinjen.
15.26
Morin som får otroligt mycket speltid just nu.
15.27
Bra spel av Linköping men Altmann är inte nöjd med sitt avslut utan ruskar på huvudet.
15.27
Luleå sätter stenhård press på hemmalaget.
15.27
Karvinen är tillbaks på isen.
15.28
Winberg får ett gratisläge framför Grahn, helt fri, men lyckas inte få in pucken.
15.28
Vilken chans!!
15.29
Två minuter kvar av perioden nu.
15.29
Linköping har ryckt upp sig nu de senaste minuterna och lyft upp sitt spel!
15.30
Annars är det ombytta roller sedan de tidigare matcherna. Luleå är det laget som är spelförande och totalt sätt har skapat flest farliga chanser, åker mer skridskor och är mer aggressiva i närkamperna.
15.31
Men Linköping fortsätter att spela bra, Tapani nu med ett bra läge!
15.31
Finländskan fick dock ingen fullträff.
15.32
Då var den andra perioden slut. Luleå vinner perioden med 1–0 (totalt 3–1 till norrbottningarna) där Linn Peterson i numerärt överläge kunde styra in pucken bakom Suonpää.
15.34
"Vi har väl släppt på axlarna lite, vi är inte favoriterna nu längre så det är bara att tuta och köra", säger Luleås målskytt i den andra perioden Linn Peterson.
15.35
Linköpings Pernilla Winberg är däremot inte stressad av 1–3-underläget: "Det är 20 minuter kvar av hockey, så det är bara njuta av det som är kvar av matchen"
15.36
Potentiellt en period kvar av den här matchen alltså med Luleå i förarsätet!
15.48
Snart dags för den tredje perioden! SPÄNNANDE! Kommer Linköping klara av att vända matchen och knipa SM-guldet på hemmaplan eller lyckas Luleå ta den här finalserien vidare?
15.48
I så fall väntas en fjärde finalmatch på onsdag i Luleå!
15.49
Och där är den tredje perioden i gång!
15.50
Karvinen bryter in på mål och gör ett backhandavslut.
15.51
Svagt uppspel av Linköping, rakt i gapet på Melinda Olsson och Luleå fortsätter att spela runt i anfallszon.
15.52
Linköping med pucken nu. Bra avslut på mål men Grahn är med!
15.54
Brook Stacey testar skott.
15.54
Ytterligare ett bra läge för Linköping att komma tillbaka målmässigt i den här matchen när Luleås Ida Boman utvisas två minuter.
15.55
Luleå rensar undan pucken.
15.55
Karvinen är högt uppe och stressar LHC-backarna.
15.57
Linköping kommer inte in i anfallszon utan får börja om uppspelet i egenzon.
15.57
Luleå har åter fem spelare på isen.
15.59
Trots att Luleå bara har en tvåmålsledning känns bortalaget säkra och stabila. Spelar med stort tålamod och fortsätter att skapa lägen.
16.00
MÅL!! Petra Nieminen får ÄNTLIGEN göra mål – ytterligare en soloprestation av Luleå och ett backhandsskott från Nieminen högt upp, nästan i krysset.
16.00
Kan Luleå punkterat matchen där tro?
16.02
Ytterligare ett powerplay till fördel för bortalaget nu.
16.03
10 minuter kvar av den tredje perioden och Luleå får börja om i egenzon.
16.05
Linköping rensar undan och 10 sekunder återstår av utvisningen.
16.05
LHC nära reduceringsmål! En riktig bjudning från Luleå.
16.06
Haug Hansen trampar in och skjuter. Grahn räddar.
16.07
Marchment skjuter men chanserna är inte tillräckligt farliga för att det ska bli en reducering.
16.07
Luleå betydligt bättre i försvarszon nu än tidigare.
16.09
Fortsatt 4-1 för Luleå med knappt 7 minuter kvar av den tredje perioden.
16.11
Lurig avslutning av Tapani som försökte placera pucken som i stället går utanför.
16.12
Ännu en utvisning. Nicoline Söndergaard Jensen utvisas två minuter för tripping och Luleå med numerärt överläge.
16.13
Fyra minuter kvar av perioden nu.
16.13
STENHÅRT skott av Hiirikoski.
16.13
Luleå håller pucken inom laget och är försiktiga med att spilla bort pucken till några kontringar.
16.14
Linköping fulltaligt och tre minuter återstår.
16.15
Madde Östling väljer att ta ut målvakten och Linköping spelar sex mot fem.
16.15
Nu har vi vänt på det! SM-guldet till Norr!
16.15
Ett mål per minut är absolut inte omöjligt, men det känns tufft för LHC att lyckas vända.
16.16
Linköping får till ett läge men Grahn räddar. Luleås bästa spelare hittills i den här finalserien.
16.16
Linköping tar time out.
16.17
Madde visar att hon tror på det här och att inget är över förrän slutsignalen ljuder. Härligt! Kamp in i det sista.
16.17
LHC fortsatt med spel sex mot fem. Knappt två minuter återstår.
16.18
Skott av Tapani och en farlig retur. Men Grahn är som en MUR i dag.
16.18
Linköping har steppat upp nu – men känns lite försent?
16.19
Haug Hansen drar på sig en utvisning med knappt en minut kvar. Onödigt!
16.19
Luleå begär time out.
16.20
MÅL!! Med 17 sekunder kvar får Emma Nordin göra mål, 5–1 till Luleå och nu kan vi definitivt ta ut segern till den regerande mästaren.
16.21
Matchen är avslutad och det är inget snack om saken, Luleå var betydligt bättre i dag och vinner med 5–1!
16.22
Därmed har vi alltså en fjärde SM-final att vänta. Linköping leder med 2–1 i matcher.
16.23
"Det är fantastiskt skönt, vi har haft två lite trevande matcher men vi har ändå en speciell styrka och den plockar vi fram i dag så det är jävligt skönt", säger Luleås Emma Nordin.
16.25
Det var allt för mig och missa för guds skull inte det fjärde finalmötet i Luleå på onsdag klockan 18.00.