SVT rapporterade · Falun går till val – vilken sakfråga är viktigast för dig?

Söndagen den 7 april är det omval i Falu kommun. Vad vill du att politikerna ska förändra eller lova för att få din röst? Dela med dig av dina tankar här!
12.31
Bygga om vägen genom centrum och ta bort alla trafikljus på Hanröleden och ersätta dem med cirkulationsplatser.
13.23
Vill veta hur dom ska lösa att det är så stora barngrupper i förskolorna och vilka partier som är för resp. emot OS i Falun..?
14.01
Jag röstar på det parti som har HELA Falun i åtanke och inte bara centrum. Och det parti som kämpar för en rättvis och utbyggd kollektivtrafik i hela kommunen.
15.29
Jag kommer att rösta på det parti som tycker de äldre/ äldsta är minst lika viktiga som de yngre och yngsta.
15.57
Jag har just läst om Kopparstaden som inte vill bygga bostäder i byarna för att det inte är lönsamt. Horribelt. Hur kan ett kommunalt bolag få lov att ha en sån strategi? Hur ska ytterområdena överleva om man inte också satsar på byarna. Nu är det upp till bevis för alla partier, nu kan ni visa att ni vill att hela kommunen ska leva.
17.31
Huvudsaken det blir omval! Kosta vad det kosta vill!! Att man kunnat ta de rösterna som man missat och se om de hade gjort skillnad hör inte hit.
19.08
Gör Falun till den mest aktiva KlimatKommun i Sverige. Gör om kommunala bilflottan helt till fossilfria, elbilar så många får lära sig att de är bra. Bygg den utlovade biogasmacken. Gör om kollektivtrafiken så att alla kan klara sig utan bil även på mindre orter på landsbygden. Sätt solceller på alla kommunala tak. Klimatfrågan behöver åtgärdas nu - utan lösning blir alla andra frågor irrelevanta.
09.11
Kommer att rösta på det parti som kastar minst antal pajer på sin motståndare.
05.10
Varför inte bara räkna med de återfunna rösterna?
Vad kommer omvalet att kosta kommunen?
Hej! Under dagarna efter valet togs det beslutet bland annat eftersom att det inte skulle vara full sekretess gällande vilka som hade avlagt just de rösterna. Tillhörande säcken fanns det ju en lista också med 145 namn, jämfört med alla andra röster som (i alla fall teoretiskt) hamnade i en stor pott. Mer om det kan du läsa här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/valresultatet-i-falun-overklagat

Någon exakt summa för vad omvalet kommer att kosta finns inte än, och kommunen och Postnord verkar inte heller vara eniga än om vem som har brustit i rutinerna. Men staten kommer att betala ut en viss ersättning, dock ej fastslaget exakt hur stor den blir. Läs mer om det här (extern länk till SKL): https://skl.se/demokratiledningstyrning/valmaktfordelning/arkivvalochmaktfordelning/arkivvalochmaktfordelning/omvalifalun.26732.html
10.54
Det parti som inser att Falu kommun är mer än orten Falun. Ni vinner min röst. Vi som bor utanför finns tydligen inte. Bostäder, medborgareservice, vägar som inte har sönder bilarna, bussar, m.m. önskelistan kan göras lång. Vi betalar lika mycket skatt och får tillbaka äran att lösa allt själv??
07.43
Falun måste få ett styre som kan aggera. Fler arbeten måste skapas och den naiva tron att ALLA står till arbetsmarknadens förfogande måste stoppas. Falun har gått på tomgång för länge, det går inte att att bygga ett stabilt samhälle utan att leva i verkligheten.
Varför ökar socialförvaltningens utgifter? En bra början kan vara att redovisa svaret offentligt då är jag säker på att flera dagdrömmare kommer att vakna upp!
07.43
Socialtjänsten går back. Socialtjänsten anlitar privata företag som bland annat tillhandahåller familjehem. I dessa privata företag jobbar socialsekreterare som tjänar upp till ca 40 000:- per månad. Cheferna har ännu högre löner. En placering i familjehem kan kosta upp till 4000:- per dygn för socialtjänsten.
Inte undra på att det går back. Det är våra skattepengar. Mina surt förvärvade slantar som går till chefer och överbetalda socialsekreterare som ibland inte vet vad de ska göra på dagarna för att de inte har tillräckligt med jobb i dessa privata företag. På socialtjänsten går de på knäna för att de inte hinner med sitt arbete. Bort med privata företag som skor sig på invånarnas skattepengar. Det partiet skulle jag rösta på.
13.26
I första hand hade jag röstat på det parti som vill sänka kommunalskatten. I brist på alternativ röstar jag av princip på det parti som vill förbjuda tiggeri.
22.18
Mycket i Falun fungerar väldigt bra, har barn i kommunal skola, bra med friskolevalet, bland de främst idrottstäderna, bra kulturutbud. Klimatfrågan och att attrahera företag till kommunen är frågor som saknas. En ickefråga är trafiksituationen i Falun.
22.18
Återställa den 2+2 filiga genomfarten genom centrum.
22.18
Det parti som fixar genomfarten till lasarettet från söder utan rondeller
13.57
Klimatet! Falu kommun måste ställa om NU och bli så fossilfritt som möjligt. För bättre mående bland folk och klimat!
08.22
Klimat och miljö!

Bort med fossila bränslen, fram med ny teknik! En ren och miljövänligt anpassad livsstil betyder inte att man behöver offra komfort; tvärt om!