SVT rapporterade · Allsvenska upptaktsträffen

18.20
Om 10 minuter drar den allsvenska upptaktsträffen i gång med själva scenprogrammet.
18.25
18.35
Mats Enquist, generalsekreterare för Svensk Elitfotboll, inleder pressträffen. Berättar om organisationen, hur viktiga supportrarna är, osv. Nu kommer en spelfilm om allsvenskan. Till själva lagen kommer är vi nog en bit bort.
18.35
Men det vi förstått är att man börjar "nedifrån" – hur man nu kommer fram till vad som är nedifrån.
18.44
Dagens snackis har såklart varit: 

Avslöjar: Misstänkt fusk bakom Östersunds FK:s fotbollsunder

SVT SportÖstersunds FK:s fotbollsframgångar trollband inte bara Jämtland och Sverige – utan även Europa. SVT:s Uppdrag Granskning kan nu avslöja att en plats i Superettan och i Allsvenskan kanske aldrig hade varit möjlig om det inte vore för en misstänkt skenförsäljning av en oansenlig restaurangbarack. – Jag kommenterar ingenting, säger klubbens ordförande Hans Carlsson när han konfronteras med uppgifterna.
18.45
En del har såklart handlar om det i dag.
18.46
Kanske mer om det senare för nu är Henok Goitom, AIK, på sen.
18.46
Han får frågor om guldet av programledaren Anna Brolin
18.47
"Det finns flera sätt att vinna guld på. Vi kanske inte hade den bästa starten. Vi fick flera skador bland annat Nisse Johansson. Men trots utmaningarna tyckte vi aldrig synd om oss själva. Vi tog utmaningarna som de kom och till slut vann vi det."
18.47
Han pratar om ett intressant ämne, om mättnaden efter ett SM-guld. "Den rösten kan komma ibland, man får trycka ner den", säger Goitom.
18.52
Fotbollsexperten Alexander Axén på scenen nu. Får svara på sina egna citat.
18.54
Än har det riktiga contetet, det vill säga klubbarna på scenen, kommit i gång än.
18.55
Nu kommer klubbarna – baserade på mediatipset. Börjar bakifrån och börjar uppåt.
18.57
De fyra lagen som tippas längst ner på scenen. Det är Falkenberg, AFC Eskilstuna, Sirius och IFK Göteborg
18.58
Brolin: Ni är tippade i botten. Hur känns det?
Tibor Joza (Falkenberg): Chockad... Nä, jag skoja bara. (river ner garv). 
18.58
Säger att de är bättre. "Tycker vi längre fram i år än vad vi gjorda förra året den här tiden. Bättre spelare i år, fått behålla stommen", säger Joza.
19.00
Brolin: Hur tycker du Hasse Eklund utvecklats?
Joza: Jag tycker han tar kliv framåt hela tiden (river ner garv). 
19.01
Axén: Förra året vid den här tiden blev Sundsvall tippade sist. Så kom de åtta – kan vi förvänta oss samma från er?
Eklund: Det tror jag inte. (skratt) Det är väldigt svårt att etablera sig. Vi är jätteglada om vi lyckas hänga kvar. Att sluta åtta är verkligen en vision, en dröm i så fall. 
19.05
AFC hyllas – tränare Nemanja Miljanović: "Jag vet inte om vi är så pass bra som du säger. Men cupen bådar gott för starten i allsvenskan. Men vi måste fortsätta vara ödmjuka och jobba hårt varje dag, varje vecka. Vi är fortfarande ett frågetecken. Nu gäller det att vi utnyttjar det bra spelet som vi haft i cupen."
19.07
Felix Michel hyllas, som varit grym i cupen: "Han har tagit de stegen han ska ta. Han har kapacitet. Sen när laget stämmer så brukar de här individerna komma fram. Det kan vara en mognadsfråga också, från säsong till säsong. I Felix finns kapacitet för mer"
19.09
Anel Raskaj (AFC): "Om jag hade varit sportchef i ett allsvenskt lag hade jag självklart hållit ögonen på Felix Michel."
19.11
Sirius nu och nye tränaren Mirza Jelecak: "Det första jag gjorde var att jag blev lite chockad kan man säga. Jag hade inte väntat mig det och jag hade trott att vi skulle fortsätta och ta det här vidare. Det blev en omställning här. Sen börjar man tänka vad betyder det här för mig och vad får jag för roll. Ganska snabbt från Ola som är sportchef fick jag förfrågan att vara kval och det var det jag ville, så det kändes kul."
19.12
Jelecak om att släppa in två mål per match: "Jo, definitivt. Vi har jobbat mer med anfallsspel tidigt och mer med försvarsspel i senare skede. Vi måste släppa in mindre mål annars åker vi ur. Men vi också göra fler mål, vi behöver bli bättre i alla delar av spelet."
19.13
"Vi försöker hitta varandra i och med vi bara sporadiskt känner varandra sen innan", säger Jelecak om samarbetet med Henrik Rydström – delat ansvar där. 
19.18
Poya Asbaghi om att de röstas lågt av media: "Den är som Sebban säger, hyfsad väntad ändå. Vi har kommit tia, elva. Vi har utåt sett tappat de narmnstarkaste spelarna. Tobbe, David, Emil och har ersatt med spelare som folk inte vet någonting om. Så att vi tippas två placeringar lägre än förra året känns logiskt."
19.20
"Som tränare kan du alltid önska efter optimala förutsättningar. Sen är vardagen alltid något annat, för mig är det samma sak som för ett år sen, på något sätt blir det ännu mer ärofyllt om du får vara med om det största förändringsarbetet i Sveriges största klubb och göra den största föryngringen, då är det en kittlande utmaning. Det finns många allsvenska tränare här med betydligt mer erfarenhet med mig. Man får vända på det i stället. Lyckas man göra det bra finns en fantastisk belöning"
19.21
"Om man ser det som en spelare att en spelare droppar 15 meter och att det blir ett nytt spelsystem så kan det stämma", säger Asbaghi på frågan om de hade nio olika spelsystem förra året.
19.24
Lag 13-16 är klara. Nu kommer lag 9-12.
19.26
Andreas Granqvist är den enda spelaren som ej dök upp här tidigare under mediatimmarna – men nu är han här. Och ser honom på scenen. Han är en av de fyra på spelarna, vilket innebär att Helsingborg kommer att tippas 9-12.
19.27
Platserna 9–12: Kalmar, Örebro, Helsingborg och Elfsborg.
19.27
Victor Elm, Kalmar: "Känns som vi har satt bra grunder. Känns som vi börjat helt från början, fått med alla på tåget, de yngre vet inte ibland hur de ska springa. Det känns som vi har en stabil grund att stå på. Det är givetvis försvarsspelet. Nu sista veckorna tror jag vi kommer vässa anfallsspelet lite grann. Känns jättebra"
19.32
Magnus Pehrsson om de unga spelarna kommer att få spela: "Ja – det tror jag. Vi har bra konkurrens. Vi har några självskrivna, några unga som är riktigt riktigt bra. Otrolig fart och löpkapacitet. Sen har de fått massa konkurrens. Det har hittills bara varit positivt. Men som du själv sa: De som är bäst oavsett ålder ska spela."
19.33
Granen nu!
19.34
Andreas Granqvist: "Det har varit en bra försäsong, tyvärr var vi inte med i cupen och har planerat lite annorlunda."
19.35
Granqvist: "Vi har ett intressant lag, ett rutinerat lag som krävs som nykomlingar. Tror inte de andra lagen ser oss som en vanlig nykomling. Offensivt lag, bollförande lag som ska försöka dominera matchbilderna."
19.35
Granqvist: "Det blir en utmaning att göra det (mot tungviktarna". Vi möter Norrköping på hemmaplan direkt, vi ska försöka göra vårt bästa för att äga mycket boll"
19.37
Ljung om man verkligen kan säga Helsingborg är nykomling: "Gillar inte underdog-mentaliteten men någonstans måste man respektera det. Det handlar om att leva i nuet och förstå vilka utmaningar vi har framför oss. Första steget oavsett drömmar är att återetablera oss i allsvenskan. Vi ska nog börja med det. Vad är det, 30-33 poäng som krävs? Låt oss sikta på det. Gör vi det har vi en möjlighet 2020 att ta nästa steg. Det tog 5-6 år senast vi var nere i superettan och 5-6 tog det att ta sig till toppen. Det kan vi väl ha som målbild tycker jag?"
19.40
Nordin Gerzic om att vara motorn: "Nej, det tycker jag inte. Jag tycker vi alla är motorer."
19.42
Nordin Gerzic, Örebro: "Oftast i fotboll mår människan bra så presterar man bra. Det har jag fått lära mig den hårda vägen. Mitt mål är egentligen självklart att fokusera på spelaren på planen, men mitt mål är att få dem att känna sig så trygg som möjligt utanför planen. Då får man oftast mest ur folk, i stället för att hålla på att gnälla och skrika. Bättre att ge en high five eller ge en kram. Jag tror på den grejen. Sen tappar jag också huvudet, men jag har definitivt ändrat på mitt sätt att tänka. Funderat på hur en lagkamrat ska vara, hur jag vill vara mot mina lagkamrater, det är nog nummer 1 helt enkelt."
19.44
Axel Kjäll, manager i Örebro om sin roll: "Kanske lite mer helikoptersyn. Har lite mer att säga till om där jag mer varit bollplank tidigare."
19.44
Kjäll: "Det tror jag inte. Man pratar om att manager är mer vanligt utomlands. I vissa länder ja – i andra nej. Inget jag har reflekterat över."
19.45
Kjäll: "Vi fick lite för bra betalt under våren utifrån våra prestation. Sen fick vi lite för dåligt betalt under hösten. Sen två år i rad när det börjar dra ihop sig och det inte kan hända så mycket uppåt eller neråt så har vi inte plockat så mycket poäng. Och sen så var vi väldigt bra på fasta situationer i början och sen på hösten slappade vi lite på det. Sen detaljer i spelet som jag kan prata om länge som vi tappade."
19.48
Elfsborg nu, Kevin Stuhr Ellegaard: "Känner mig både dansk och boråsare. Barnen är väldigt svenska i alla fall, de kan inte räkna på danska i alla fall. Jag trivs väldigt väldigt bra i Borås." 
19.50
Kevin Stuhr Ellegaard om vilken av målskyttarna han fruktar mest: "Marcus (Rosenberg) och Goitom är fina spelare."
19.50
Kevin Stuhr Ellegaard om Elfsborg tippade nia: "Jag bryr mig inte riktigt. Jag tittar framåt och upp i tabellen, det är där jag vill vara. Vad ni gissar på spelar inte så stor roll. Vi vill mer än nia, det kan jag säga."
19.56
Liten paus nu. Sen tar vi övre halvan!
20.06
Janne Andersson var halvtidsnumret: "Tror Malmö FF vinner"
20.06
Nu lag 5–8. På plats 8: GIF Sundsvall
20.07
Linus Hallenius om hur många mål det blir i år: "Svårt att stå och prata om mål nu, men om laget funkar som det ska så vill jag också fortsätta och hoppas jag kan peta in några bollar i år också."
20.13
På plats 7: Östersunds FK
20.14
Tom Pettersson svarar på frågor om Uppdrag Granskning – hur det påverkar laget: "Jag har väl tränat hela dagen på att svara på de frågorna så jag kan svara. Det påverkar inte oss egentligen, vi vet inte mer än andra om vad som kommer hända."
20.14
"Det kommer ju utifrån hela tiden. Det är artiklar mest hela tiden tycker jag. Till slut orkar man inte läsa. Det är bara vänta och se vad som händer. Det går mycket bra att skärma av sig, det är mycket annat som är roligare som händer i Östersund som man kan sysselsätta sig med. "
20.15
Pettersson: "Cupen gick ju åt skogen där. Samtidigt fick vi en reality check att det inte bara går att åka någonstans och ställa ut skorna. Inte ens i Värmland, Karlstad."
20.21
På plats 6: Hammarby
20.24
Stefan Billborn om hur han ska toppa fjolåret: "Ah, jag vet inte. Vi får väl se."
20.26
Billborn om vad han är mest nöjd med från i fjol: "Att vi trodde på vår egen förmåga. Att spelarna var så pass villiga att ta till sig det vi ville göra."
20.28
På plats 5: Djurgården
20.29
Kevin Walker om nya tränarduon: "Fantastiskt kul med Kim (Bergstrand) och Tolle (Lagerlöf). Bara för att få ge en inblick i processen så är de på mig att vända upp. Och är på mig efter träningarna "varför vände du inte upp här?". De ställer krav."
20.34
Nu är det dags för toppen. Som man säger i allsvenskan: Guld, silver, lilla silvret och brons. Märkligaste nånsin.
20.34
Alltså idén om "lilla silvret" är märklig. Inget annat.
20.36
På plats 4: Häcken
På plats 3: AIK
På plats 2: IFK Norrköping
På plats 1: Malmö FF
20.40
Andreas Alm om att bara ta 3 av 24 poäng mot topplagen: "Mestadels mentalt. När det står och väger på bortaplan, att inte backa tillbaka."
20.40
Häckens tränare alltså.
20.45
Henok Goitom, AIK: "Känns bra, det handlar om att återhämta sig så snabbt som möjligt, det är det fysiska som man försöker bli bättre och bättre på."
20.46
Goitom om framtida tränarrollen: "Vi har mycket diskussioner jag och Rikard, intressanta diskussioner. Vi måste avbryta våra möten, annars kommer vi sent till spelarmöten. Man har varit med om många bra tränare utomlands. Jag hade Andreas Alm tidigare, man plockar lite grejer därifrån, alla har något bra att säga."
20.47
Rikard Norling, AIK, om Goitom: "Det är som han säger, jag använder nog Henok som en av nästintill som en assisterande tränare redan nu fast han spelar. Det handlar om små nyanser när vi ska välja väg i matchplaner och så. Kanske inte det här i träningsupplägg, det är sällan vi pratar om det. Det är mer vägval tidigt i veckan, hur vi ska agera i taktiska sammanhang, som jag känner att Henok är oerhört långt gånget och det är bra för AIK att han blir involverad i den processen."
20.49
Nu blev det väldigt internt med "hög risk" och "låg risk" och tränarutbildningar och hela faderullan... Men några skrattar. Och några låtsas att de hänger med.
20.51
Dags för tippade tvåan. IFK Norrköping. Alexander Fransson: "Klart vi är nöjda med det tipset. Vet inte om det är rätt sorts förväntningar. Men vi ska i alla fall vara där uppe i toppen och slåss om Europa-platserna."
20.58
Dags för tippade vinnaren!
20.58
Malmö FF.
21.01
Rosenberg: "Det är en försäsong som ser lite annorlunda ut när vi behövde hitta en riktig topp mot Chelsea. Så det kan vara bra med en liten paus nu för att komma i gång igen men man vill aldrig vara skadad. Jag hoppas vara tillbaka till premiären men eftersom jag inte tränar just nu så kan jag inte vara säker."
21.02
Rosenberg: "Finns jättemånga lag som är våra konkurrenter. För tillfället är det AFC och Häcken som är största konkurrenterna (lagen i cupfinal)"
21.03
Lämnar er härifrån nu, med MFF som vinnare. Mer på SVT Sports sajt och i Sportnytt 22.
21.03
Tack för i dag.