SVT rapporterade · Hur tänker du kring barn och allergier?

Tack för alla inlägg och kommentarer. Hur tänker ni när det handlar om barn och allergier? Många barnprodukter innehåller parfym, tvärt emot riktlinjerna. Undviker ni det i vardagen eller handlar ni av bara farten? Dela mer er!
06.09
God morgon! 
Allt fler utvecklar en allergi mot parfymämnen samtidigt som det sker en ökning av parfym i allt fler produkter.
Hur reagerar du på parfymerade produkter? Dela med dig av dina erfarenheter i vår chatt.
06.42
Som ung trodde jag det var normalt att det tog tvärstopp i andningsvägarna när en välparfymerad person kom i närheten. Värst var hotellfrukostar med nypåtagna produkter. Som tur är räcker det för mig att backa några meter så kan jag andas igen
06.42
Man behöver inte vara allergisk mot dofter för att uppleva obehag med parfym och parfymerade produkter. Den som sprider stark parfymdoft gör ett intrång i min personliga sfär där jag vill kunna andas frisk luft och inte känna obehag av kemikalier.
06.51
Både herrar och damer som har starka doftartiklar på sig ger mig huvudvärk på några minuter om jag inte lyckas undvika dem. Dofterna ligger kvar länge i hissar, bussar och lokaler.
07.04
Är doftöverkänslig och önskar att all kollektivtrafik och alla arbetsplatser var doftfria...
07.11
Förutom att förpesta tillvaron för oss som vill kunna gå ut på konsert, restaurang, gå i affärer... De tror dessutom att deras parfym ska spela nån roll bland hundra andra? Idiotiskt. Meningslös fåfänga.
07.24
Jag måste flytta på mig om jag hamnar nära någon med stark parfymdoft på pendeln. Män doftar värst. Måste skura tvättmedelsfack noga innan jag tvättar i tvättstugan annars får jag besvär av mina rena lakan o kläder. Sköljmedel, är det verkligen nödvändigt?!
Jag hade inga besvär fram till 50 års ålder.
07.26
Reagerar på alla dofter. I kollektivtrafiken doftar alla från parfymer och cigarettrök till otvättade kläder. Flyttar mig hela tiden
Tänk så svårt att bara använda vanligt oparfymerat tvättmedel.
07.33
Jag är inte allergisk men har ändå svårt för parfymerade människor. Dofter som nästan suger andan ur en när man passerar och kan ligga kvar i utrymmen en längre tid. Sitter hellre bredvid en äldre man som luktar gubbsvett än en äldre dam som stinker av parfym.
07.39
Jag tänker spontant att jag inte använder parfym medvetet, men det finns troligen i flera grejer jag använder. Uppskattar inte starka dofter av nåt slag, men jag gissar att vissa som svettas kraftigt söker skydd bakom produkter som doftar mycket.
07.42
Jag reagerar på hårspray, cigarettrök och syntetiska parfymer. De borde förbjudas.
07.42
Har på senare år blivit mer och mer känslig för parfymerade produkter. Att komma nära välsprayade personer på buss, gym, butik eller restaurang kan förstöra min dag då det utlöser migrän. Särskilt vissa söta tunga damparfymer är extra besvärliga.
07.45
Reagerar på allt ifrån parfymer, städmedel, cigarettrök och stearinljus så är svårt att vara bland folk då det är få personer jag tål
07.46
Tvättmedel, shampoo, tvål, rengöringsmedel; listan kan göras lång. Det är en djungel av dofter som man måste försöka undvika när man är doftkänslig. Samtidigt måste jag lukta på det jag köper för att veta om jag klarar av doften!
07.51
Är starkt doftöverkänslig sedan sju år tillbaka och begränsas nu av alla parfymerade produkter. Andras parfymer hindrar mig från att vistas ute i samhället utan att bli sjuk.
08.01
rent ut sagt: alltför många luktar för j.......ligt !!!
08.02
Det är hemskt. Förstår inte denna parfymhysteri. Ofta kan ju dessa ämne även vara siåsådär för hälsan av andra anledningar. Fram för fler oparfymerade produkter!
08.02
Självklart inte, tycker det ger en fräschör att vara nyduschad och ha en god doft på sig. Det som är hemst är att sitta på T-bana, pendeltåg, bussar med folk som inte vet vad en dusch är. Dessa skulle förbjudas!
08.13
Ett starkt obehag med nysning, tinande näsa och tungt huvud när folk har stark doft på sig
08.13
En enda person med för mycket parfym kan förstöra dagen, svårt att andas trots medicin och huvudvärk resten av dagen. Får skura tvättmedelsfacken varje gång jag ska tvätta i tvättstugan och börja med en tvätt med sådant som inte gör något om de luktar.
Min mamma har fått åka ambulans in till akuten bara för att hon har hamnat för nära parfymluktande människor UTE, sedan har hon varit dålig en vecka efteråt.
08.13
Många använder parfymerade tvätt- och sköljmedel som finns kvar i tvättmaskinen även om jag rengör facken för medel. Får ofta tvätta om min tvätt för att klar att använda kläder och tvättkläder. Miljöslöseri med både kläder, vatten och ström.
08.38
Ja jag avstår från många saker för att människor måste lukta parfym. Jag får svårt att andas och tappar rösten. Illa är också att oparfymerade produkter är dyrare än de med parfym. Avstod från att köpa diskmedel igår på grund av det. Blev så arg, men vet inte om det är tillverkarna eller handlarna jag ska vara arg på?
08.41
Jag är född i Jämtland. Gillade parfymer på kroppen och använde en del. Likaså gillade jag att det doftade gott av städ- och tvättprodukter. Plötsligt, vid 49 års ålder, började jag få slembildning och lite svårt att andas av vissa parfymer. Det har ökat med åren. Jag reagerar även på matos, eld-rök och liljor. Det gjorde jag inte tidigare. Jag tycker det är problematiskt att det snart inte finns en enda plats där man kan slippa parfymer. Taxi, butiker, flygplan. Man jagar rökard men inte parfym-marodörer.
09.11
Astmahostar tills jag spyr ( närapå)
Känner dessutom parfymens smak i munnen länge - Urk!
09.11
Ja, parfymer utlöser migrän hos mig.
09.11
Känner ofta obehag av parfymer och kan få andningsproblem samt börja nysa och snora. Det känns vidrigt att passera en parfymavdelning i varuhusen eller på taxfree på Arlanda
09.12
Jag är doftöverkänslig sedan två år tillbaka och kan inte längre vistas med människor. Måste ha egen tvättmaskin p.g.a. sköljmedel, kan inte jobba och har blivit isolerad. Jag blir förvirrad, täppt i näsan och utmattad av dofter. Människor förstår inte och har ingen insikt i detta med doftöverkänslighet.
09.14
Har varit allergisk mot parfym i många år och det är jobbigt när man måste lämna tex buss mitt i skogen eller när man måste lämna matkön . Hjälper inte om man frågar om dom har badat i parfym.
09.15
Får huvudvärk och blir irriterad i halsen av parfymerade produkter, speciellt sköljmedel som folk verkar överdosera. Själv tvättar jag med parfymfritt tvättmedel och har inte använt sköljmedel på 13 år, funkar hur bra som helst.
09.18
Ja, jag har blivit overkansligt mot parfym o parfymerade produkter. Kan inte kopa annat an oparfymerad av allt, duschkram, tvattmedel etc. Tur att de finns.
09.18
Allt som luktar skarpt förstör. Blommor, parfym, tobak, tvättmedel, matos m.m. Nyser, känner mig febrig, skarp huvudvärk, andnöd osv. Van med detta sen många år tillbaka.
09.18
Fruktansvärt att åka kollektivt när man är doftkänslig. Eller överhuvudtaget vistas bland folk. Blir snurrig i huvudet, illamående, får svårt att andas... ögonen tårar sig och så vidare. Rökare är värst men alla dessa människor som använder parfym eller starkt parfymerade produkter för att de vill "lukta gott" ligger inte långt efter. 😥
09.19
Ja tyvärr. Jobbade på en arbetsplats där folk visade hänsyn, en parfymfri policy på kontoret, jag hade eget rum och ledningsgruppen stod bakom mig. Ändå tär det på hälsan och man blir sämre och sämre av de som ändå bara måste parfymera sig. Parfymister är väldigt svåra att komma åt och gör riktigt stor skada. Parfymöverkänslighet är heller inget skäl för sjukskrivning så folk måste gå till jobbet tills vi blivit utbrända i stället. Kan ta flera år av kämpande och lidande innan man är utbränd. Nu letar jag ett jobb som jag tex slipper åka kollektivtrafik till och en lite mindre arbetsplats där det är färre medarbetare att hålla koll på. Men det är ju sjukt att så många ska behöva sjukskriva sig/säga upp sig på grund av andras parfymerande.
09.38
Reagerar på alla parfymerade produkter, sköljmedel är bland det värsta du kan utsätta dig själv och dina barn för. I parfym döljer sig nämligen en massa giftiga kemikalier som tillverkaren inte ens behöver deklarera och det är dessa som man blir sjuk av. Var för sig är de kanske inte jättefarliga men när det finns parfym i allt från tvål, schampo, balsam, hudlotion, sköljmedel, rengöringsmedel och rumsdofter så blir det en giftig cocktail och vi blir sjuka. Köp parfymfria alternativ för allas bästa.
09.58
Det är också besvärligt när tex vård- och hemtjänstpersonal inte förstår att alla parfymerade produkter de har på sig är besvärligt för oss som reagerar starkt på dofter. Det hjälper inte att de bara undviker ren parfym.
09.58
Min arbetsplats ska vara doftfri men...
"Vadå parfym? Jag har ingen parfym på mig!"
Kanske inte idag men tröjan har gårdagens kvar. Och sköljmedel, hårsprej, hudkräm, deo - all kosmetik har doftämnen.
Jag får migrän o illamående.
09.58
Hej, jag får huvudvärk, ibland röda ögon och känningar i halsen. Det är inte bara vissa parfymer, det är hyacinter och andra starkluktande blommor. Jag kan på flera meters håll känna var vissa personer finns, jag undviker och ibland förklarar jag att jag inte tål deras parfym.
09.59
Blev sjuk av mögel som fanns i en skola jag jobbade i. Fick sjukdomen SHR/MCS. Är numera allergisk mot alla parfymerade produkter, ex sköljmedel, tvättmedel, parfym, hårspray, rök, bensin mm. Det är de kemiska ämnena som jag blir sjuk av.
Det är en fruktansvärd sjukdom som gör att livet blir väldigt isolerande då det inte går att röra sig fritt ute i samhället. Miste jobbet pga detta.
Symtom mm finns att läsa om på 1177 eller astma och allergförbundet.
10.14
Ja jag är överkänslig mot parfymer och parfymerade produkter sedan tre år tillbaka. Sorgligt nog styr det ens liv att hela tiden tänka på vad man kan göra och hur för att undvika dofterna. Samma sak gäller på jobbet att hela tiden mejla och påminna och planera.... Tröttheten över detta är oändlig och oftast är det enklare att stanna hemma än att vara social. Man orkar helt enkelt inte med konsekvenserna migränanfall, hosta, trötthet osv....
10.31
God Morgon!

Vår familj med fyra barn insjuknade i ett sjukt hus. Mycket forskning talar för att sjuka hus kan utlösa den här sortens känslighet. Det rör sig inte om en "allergi", utan är en överkänslighetsreaktion. Inte sällan utlöst av toxiner av olika slag. Diagnosen heter MCS, Multiple Chemical Sensitivity eller kemisk intolerans på svenska.

I frisk miljö har vi läkt och blivit bättre. Men när vi var som sjukast var vi svårt isolerade. Bara att gå till affären och handla kunde vara en omöjlighet. Eller annat som ingår i ett normalt liv, så som gå på bio, äta på restaurang eller delta i fritidsaktiviteter. På grund av parfymerade produkter på andra.

Symptomen kan variera från huvudvärk och trötthet till mer handikappande symptom som total utmattning, feber, värk, förvirring, kognitiv nedsättning, yrsel, illamående och gravt nedsatt funktion.

Innehållet i en parfym behöver inte deklareras. Därför är det inte många som förstår hur många kemikalier som kan döljas i en enda parfym. Vid kontroller och analyser visar det sig nästan alltid att några parfymer innehåller ämnen som är förbjudna. Och som regel finns cancerframkallande och hormonstörande som kopplas till allergier, infertilitet och kroniska sjukdomar av olika slag. Som om det inte vore nog så kan parfym finnas i alla hygienprodukter och som nämnt, fler därtill. Till och med leksaker parfymeras.

Då rehabilitering saknas i Sverige är jag en av de drivande bakom att implementera en rehabiliteringsmodell. Bakom modellen finns både beprövad erfarenhet och vetenskap/forskning. I stället för att rekommendera "undvikande" och "isolering" som är rådet från vården idag, rehabiliteras 70-80 % av sjukskrivna åter i arbete igen. Något att kämpa för - eller hur?
10.32
Jag har utvecklat MCS (kemisk intolerans) sen 2 år tillbaka efter att ha utsatts för höga halter mögel under flera år. Jag klarar inte ens ytterst små doser av kemikalier i parfymerade produkter i form av parfym, sköljmedel, tvättmedel, lotion, handkräm, schampo, balsam, hårspray, mousse etc. När jag utsätts så får jag migrän, frossa, hjärndimma, svårt med talet (sluddrar), blurrig syn, värk i kroppen, yrsel, influensasymtom, svidande ögon, stickande hud, hosta, astma, nyser etc. Detta begränsar min vardag enormt, jag kan inte arbeta på en vanlig arbetsplats, ej åka kommunalt, gå på bio, gå ut på restaurang, handla, jag kan ej vistas i allmänna utrymmen mer än korta stunder pga av alla parfymerade produkter som mina medmänniskor har på sig och också pga all parfymering som många butikerna handhar i form av doftljus, doftstickor etc
11.30
Min man är diesel allergisk, men dom flesta skrattar åt det, anser att det inte finns något som heter det, i städer kan han knappt andas plus han svullnar upp, på landet där vi bor, åker alla traktorer och bilar på diesel, så fina kvällar och helger på landet, är för oss stängda dörrar och fönster inomhus.
11.32
Jag har sensoriskt hyperreaktiva luftvägar och reagerar på bland annat parfym, avgaser, dofter. Värst är parfym för det finns precis överallt. Jag kan inte gå och handla eller göra ärenden utan att bli sjuk, oftast i flera dagar efteråt. Nu för tiden är mitt umgänge med andra väldigt begränsad.
11.34
Jag har svåra allergier, astma och är parfym- och kemikalieöverkänslig. Får stora problem i mitt eget hem när hantverkare eller hemtjänstpersonal doftar. Jag reagerar på nivåer som friska inte ens känner av så jag får ofta höra att personen inte tycker själv att dom luktar. Dom tycker inte dom haft på sig parfym när dom i själva verket har parfym i hårprodukter, deodorant, tvål, tvätt- och sköljmedel i kläderna mm. Många verkar tro att parfym dunstar efter en stund, när det i själva verkat kan sitta kvar parfymrester i flera dygn på huden. Parfymer har många kemikalier tillsatta just för att doften ska sitta kvar länge. Kommunen där jag bor vägrar sätta krav på sin hemtjänstpersonal att inte använda parfymerade produkter, men har som krav att personal ska vara doftfria. Det blir ju en omöjlig ekvation, och det skulle kunna jämföras med att låta en busschaufför dricka vad han vill på sin fritid nån timme innan arbetspasset börjar, bara den är nykter vid körning. Tyvärr har vi drabbade inga somhelst rättigheter och blir diskriminerade i samhället och i våra egna hem på grund av folks överkonsumtion av parfymer, dofter och kemikalier. Jag kan bli sjuk i ett dygn efter exponering, och reaktione kan komma med fördröjning. Symtomen kan bli influensaliknande med migrän, tung andning men även med svår klåda. Det finns ingen medicin som förebygger eller lindrar.
Tack för att ni lyfter detta!
11.35
Ja jag och min dotter gör det. Reagerar med att bli röda, sk flush, som bränner. Utöver det slem i lungor, migrän, värk, trötthet, influensakänsla, illamående, värk i bihålor etc. Sköljmedel som folk har i kläderna är det allra värsta. Hur kan man vilja gå med denna kemikalibomb mot huden hela dagarna?
11.58
Jag reagerar med kraftig migrän, illamående, domningar i ansikte och svalg, dimmsyn, koncentrationssvårigheter, hosta, andningsbesvär av parfymerade produkter. Parfymer, sköljmedel och doftsprayer är värst för mig. Det finns inga fredade zoner i samhället. Bussar, tåg, butiker, sjukvården ... överallt utsätts man för dessa kemikalier. Det forskas på kemikalier en och en men jag är övertygad om att det många gånger är kombinationen av kemikalier som gör folk sjuka.
11.59
Toppen att ni lyfter detta!
Det är ett enormt handikapp att det finns så många parfymerade produkter som människor använder.
Det finns i allt: hudkräm, smink, schampo, lypsyl, tvättmedel m.m.
Ute finns det även i affärer med doftljus,parfympinnar m.m. som ska locka kunder.
Jag som doftkänslig kan inte gå på dessa ställen.
Det är svårt att åka tåg, buss, gå på bio, teater, restaurang m.m.
Även svårt att tvätta i gemensam tvättstuga pga alla starka tvätt och sköljmedel-
Det borde införas doftfria zoner och hänsyn bör tas till oss som blir isolerade pga detta.
Önskar mer information och förståelse i samhället för doftkänslighet!
11.59
Får huvudvärk och mår allmänt dåligt när andra har för mycket parfym . Kan inte använda det själv. Får då klåda . Gäller även användning av tvål, tvätt medel och deodoranter som är parfymerade.
12.06
Tyvärr ja, jag är kemikalieöverkänslig och reagerar skarpt på parfym, vilket gör det svårt att pendla med kollektivtrafik, jobba heltid, handla med mera, de flesta aktiviteterna som innebär att vara social både att bjuda hem personer och att vara ute i samhället blir svårt om jag inte vill ha huvudvärk, svårt att andas, vara extremt trött och så vidare efter några minuter. Det värsta är att det sällan är en allergi mot parfymen som ger besvären för de flesta vilket många tyvärr tycks tro så det finns inga mediciner att ta som hjälper och känsligheten försvinner inte bara för att det inte doftar skarpt utan jag reagerar redan på mycket små mängder kemikalier där parfym består av många kemikalier.
12.18
Blev gravt kemiskt intolerant efter att ha arbetat i sjukt hus. Reagerar på parfymerade produkter, nya byggmaterial osv. Otroligt handikappande då det är stora svårigheter att vara bland andra människor pga alla dessa parfymerade produkter. Värst är sköljmedel. Har idag blivit av med jobbet och saknar inkomst pga detta förnekade problem.
12.18
Ett stort problem för mig som reagerar på många dofter! Alldeles för många använder alldeles för mycket av starkt parfymerade produkter. Får svårt att andas, luftvägarna blir extremt irriterade o börjar hosta! Många har också svårt att förstå hur jobbigt det är för de som är doftkänsliga!
12.19
Stefan, är det duschen eller bussar du syftar på ?? :-)
på badhuset(herravd) sprayas det skit" så jag snabbt får ta mina kläder
under armen och rusa ut om jag inte vill få andnöd, huvudvärk mm
spray sprider sig i hela lokalen snabbt och är skadligt för lungorna b.la
hellre lite naturlig" svettlukt. eller vanlig oparf. tvål
12.19
Ja, jag har svårt att åka buss, tunnelbana, shoppa, bio, teater osv på grund av starka dofter. Får andnöd och migrän. Att vara fräsch är inte samma sak som att använda starkt doftande ämnen som finns i olika produkter.
12.19
Jag måste alltid köra tvättmaskinerna tomma innan jag tvättar min tvätt i tvättstugan. Synd att många tror att tvätten inte blir ren utan parfym. En enda människa med doft kan förstöra resten av dagen. Hostar, snorar, får migränhuvudvärk, mår illa osv. osv. Svårt när man är doftöverkänslig. reagerar även på mycket annat, som stearinljus, och en djungel av andra saker. Ingen bio, teater eller annat socialt liv.
12.27
12.29
Jag hade oturen att ha mögel i både bostad och på arbetet där de ansvariga inte tog sitt ansvar. Jag blev väldigt sjuk och efter det har jag blivit kemikalieintolerant där parfym är absolut det värsta och mest begränsande. Alltfler butiker har börjat med parfymerad inomhusluft å det menar att det blir bättre försäljning av exemirlvis doftljus. Detta är väldigt tråkigt då det stänger ute många människor, det är också ansvarslöst mot den personal som ska stå och andas in kemikalier hela dagarna eftersom de riskerar att få livslånga problem. Exempel på butiker som infört parfym i inomhusluften är Zara Home, Indiska och Lagerhouse.
12.36
Bra att ämnet tas upp! Jag reagerar på sånt som parfym, cigarettrök, rök från eldar, rengöringsmedel, mat och framför allt blommor såsom hyacinter och liljor. Överkänsligheten yttrar sig som kraftig huvudvärk. Har jag redan huvudvärk blir jag dessutom som en blodhund och känner alla dofter i mångdubbel styrka. Jag upplever att det blivit sämre år för år och det försvårar givetvis i umgänge med andra, jobbar i offentlig miljö så många möten är omöjliga att välja bort utan att byta jobb. Otroligt många som inte har någon förståelse alls och inte tänker ett smack på andra.
12.36
Hej. Har utvecklat MCS sedan jag jobbat många år i mögelhus och andra kemikalier. Är väldigt kännslig för kemikalierna i parfym och andra parfymerade produkter. Reagerar även på olika material som har plaster i sig. Hela kroppen reagerar. Anvä nder inga parymerade produkter.
12.37
Det är riskfyllt att åka tunnelbana eller gå och handla på grund av att så många parfymerar sig starkt. Kan få besvär som varar i veckor om jag får en reaktion. På mitt jobb har vi helt parfymfritt och Brf:en håller på att införa parfymfri tvättstuga. Problemet är att folk inte håller reglerna. I dagsläget kan jag inte ens gå in i tvättstugan.
12.41
Tusen tack för att ni delar med er av era erfarenheter! Det här verkar sannerligen vara ett ämne som berör många. Fortsätt gärna tycka till.
Vår rapportering - och chatten - kommer fortsätta under dagen, häng med!
12.45
Jag kan inte vara ställen där det finns andra människor, för att dem användar parfymerade produkter eller luktar av sigarettrök. Tvättmedel, tvål, schampoo, body lotion, you name it. Och även hälsopersonell använder det, så vården är inte tillgänglig för mig, om de kommer hem till mig är jag tvungen at andas med gasmask i flera dager efteråt. Det är onödigt at tilsätta luktämnen i annat än själva parfymflasken, då kan folk ta det på när de tror det ÂR okej att förgifta andra.
12.56
Jag reagerar starkt på vissa dofter. Är allergisk mot de flesta parfymer, hårspray, duschprodukter med viss doft och vissa ämnen, blommor som doftar för mycket, (pollen,) cigarettrök...
Sen kan jag ju även tycka att vissa parfymer luktar rätt äckligt och/eller ge mig huvudvärk även om jag inte blir allergisk med hosta, nysningar och rinnande ögon/näsa.
Och då tänker jag även, att om jag tycker att den doften inte luktar så gott så kanske den personen som använder den tycker att sånt som jag finner väldoftande luktar dåligt i sin tur....
Så varför ska en då använda sig av sånt som doftar så kraftigt?

Mina besvär kom i gymnasiet för ca 18 år sen då det var svartmögel i lokalerna där vi hade flest lektioner och det har inte blivit bättre med åren.
12.56
Ja jag reagerar mot starka lukter i mitt jobb fick vi ej ha parfym och det var skönt .Det är svårt när man åker buss om man hamnar med starka parfymer.
12.56
Ja. Det är jobbigt att andas in skiten om det luktar för mycket. Tål inte heller parfym i schampoo, tvål o.likn. Många produkter verkar meningslösa att parfymera som t.ex. diskmedel.
12.57
Jag blev överkänslig mot kemikalier och då även de kemikalier som finns i parfymer för ca 1,5 år sedan. Hela mitt liv omkullkastades, jag var tvungen att byta jobb och kan inte längre vistas i offentliga miljöer utan att bli sjuk. Jag har tappat kontakten med både vänner och släktingar eftersom de använder parfymerade produkter (tvättmedel, sköljmedel, schampo, hudkräm, hårvax m.m.). Det här är ett helvete, både socialt och ekonomiskt.
12.58
Väldigt jobbigt med all blandning av parfymerade grejor/kemikalier, tvätt. Alla/allt doftar starkt av olika dofter. Ett sammelsurium som blir rent ut sagt otäckt. Vi har valt bort mängder med produkter med doft i. Vi känner t.o.m av grannarnas stinkande parfymerade duschar. Och det känns en bra bit ner på gatan då de vräker på sig ; ). Oparfymerade tvättmedel och ättika som sköljmedel är självklart här. Deostick/roll utan parfym. Shampoo duschtvål neutral. Det enda med doft som vi har är grönsåpan till golven. Snälla sluta använd parfymerade produkter !!! Man kan vara renlig utan den stanken!!!
12.58
Reagerar mer och mer på allehanda dofter...
Parfym, rakvatten, deodorant, rengöringsmedel, diskmedel, tvättmedel, skjölmedel, hårprodukter, tvål, vissa blommor mm mm.
Hostar fruktansvärt mycket av alla dofter vilket sliter på kroppen. Stämbanden i första hand en kommer muskelvärk mm p g a att jag hostar konstant.
Varför inte förbjuda detta gissel?
Rökarna är snart bannlysta överallt, gör samma sak med doftmarodörerna!!!
13.00

Kicki är doftöverkänslig: Inte alla som tycker det är värt att umgås med mig

SVT NyheterAtt inte kunna vistas bland folk, träna på en sportanläggning eller gå och handla för att det finns parfymerade produkter överallt. Det är verklighet för Kicki Olson i Umeå. – Jag tror inte folk tänker på hur många saker man har på sig som är doftar på ett eller annat vis, säger hon.
13.01
Tack för alla kommentarer som ni skickar in och fortsätt gärna att göra det! Vi kommer under dagen att fortsätta att publicera artiklar på ämnet.
13.22
Mycket bra att ämnet tas upp!
Jag har fått lära mig att doftöverkänslighet inte är någon allergi eftersom det inte finns något botemedel, och för mig handlar det om att undvika det som gör att jag mår dåligt: parfymer (dock inte alla), hygienprodukter, vissa blommor som doftar starkt, rengöringsmedel, doftljus, färgade stearinljus, doft från eld, mögel, avgaser, fotogen ...
Jag tror besvären blir lite olika hos oss med överkänslighet. Om vi utsätts under längre tid utvecklas problem som kräver medicinering, typ astmatiska lungproblem.
Mvh Monica Collin
13.32
Ja det är jättejobbigt t.ex på buss mm blir väldigt illamående av vissa parfymer hårspray mm
13.33
Jag är känslig mot starka dofter. Sköljmedel är bland det värsta. Fick slita av mig en tröja min svärmor tvättat, svårt att andas, kraftig huvudvärk, tjock näsa och rinnande ögon. Vissa affärer är helt uteslutna att gå in i, får skynda förbi eftersom de luktar ända ut på gatan. Jag klarar att folk doftar lite diskret av parfym, men jag har oerhört svårt att förstå folk som öser på sig så mkt att det fullkomligen ångar om dem på meters avstånd. Får huvudvärk och blir illamående direkt.
13.34
Har tidigare använt parfym vid fester.
NU kan jag INTE vara med människor som använder parfym eller parfymerade produkter.
Tyvärr förstår de flesta inte när jag säger något.
DE SÄGER:
-JAG har INGEN PARFYM och tar åt sig personligt.
Tyvärr har de kanske tvättmedel, balsam, lotion eller annat med parfym.
Om jag utsätts för STARKA DOFTER får jag MIGRÄN och blir sjuk i flera dagar med illamående huvudvärk och KRÄKNINGAR.
Men det bryr de sig inte om jag blir dålig.
I samhället utsätts vi tyvärr mer o mer för starka dofter.
13.34
Lider av KOL, och får väldigt svårt att andas när jag passerar någon kosmetikabutik!
Det borde vara lag på att sådana lokaler ska ventileras med ett visst undertryck, så inte dofterna sprider sig utanför lokalen.
13.34
De förstör mitt liv! Kan inte åka kommunalt pga av all parfym.
13.34
Har jobbat på en skola med mögelproblematik och utvecklat överkänslighet mot mögel och diverse kemikalier/dofter. Reagerar på sköljmedel, pafymerade tvättmedel, parfymer, deodoranter, parfymerade rengöringsmedel mm. Jag får svår huvudvärk, svidande ögon, illamående och blir hes och tappar rösten ibland.
13.35
Intressant att äntligen läsa andras besvär av parfymer o. dyl. Är överkänslig sedan länge men har tilltagit senaste 3-5 åren. Illamående, stickningar på huden/kring munnen, metallsmak i munnen, huvudvärk m fl besvär; blir varm på ett sätt som känns som det har med nervositet att göra. Ja, och så andras oförstående; många vet inte att parfymer finns i nästan alla krämer, sköljmedel etc. Jag börjar mera undvika platser där jag riskerar konfronteras med de här obehagen. Med vänlig hälsning,/Mikael.
13.37
Måste jag tvingas att bli osocial pga att så många vräker på sig parfym o rakvatten? Jag får andnöd!! Jämför rökförbud som klassas som skadligt, men vi som blir sjuka av parfym verkar inte räknas.
13.37
Ja jag reagerar på parfymer i tvättmedel o sköljmedel! Varför så mycket parfym/doft? Jag får klåda i näsan o runt om! Lagom är bäst!
13.38
Har oxå problem med dofter. Huvudvärk och astma. Tänk om samhället kunde bli mer tolerant! Har turen att arbeta på en förstående arbetsplats, men vardagen är jobbig ändå.
13.39
Ja direkt, även på små doser. Får migrän och sjukdomskänsla. Hemskt att det finns överallt! Värst reagerar jag på sköljmedel och doftljus.
13.39
Blev allergisk när jag blev gravid.
Själv blir jag dålig med illamående, huvudvärk, migrän och kräkningar.
Idag finns parfym överallt och människor har svårt
att förstå vad det innebär.
Många blir kränkta om du påpekar att du inte tål parfymerade produkter.
På en arbetsplats blev jag mobbad av en kollega för att jag bad henne sluta med parfym.
Detta var inom palliativ vård och vi som arbetade skulle vara parfymfria.
Det är även mycket svårt att åka kollektivt med alla starka dofter.
Bio, teater, föreläsningar mm.
Får ofta flytta på mig eller gå ifrån pga starka dofter.
13.41
Mitt liv har ändrats drastiskt pga kemikalier, syntetiska dofter. Sitter mest isolerad hemma då jag blir lika sjuk ute som inne av andras parfymer, sköljmedel osv. Snart uppsagd från mitt jobb o utförsäkrad från Försäkringskassan är följden av detta. Nästan inget umgänge kvar då de flesta har svårt att visa hänsyn.
13.52
Instämmer med många som redan skrivit här. Är isolerad hemma, vid 57 års ålder, då jag inte klarar att vistas i lokaler och bland folk med alla dessa kemikalier (dofter) som används överallt. Reagerar även på avgaser, cigarett- och vedrök. Ni som parfymerar er på detta vis, tror ni att ni är skyddade mot att själva bli sjuka? Ni som har barn i ert hem, eller i er omgivning, ni kanske skulle tänka lite på dem och sluta med detta kemikalieanvändande? Även husdjur kan bli sjuka av detta.
14.07
Tyvärr har jag fått Mcs ( kemisk intolerans ) vilket ställer till det för mig om jag vill delta i offentliga miljöer m.m .Många har en egen atmosfär kring sig med tung parfym, hårprodukter, deo, hygienprodukter, sköljmedel osv. Detta gör att jag ofta får stanna hemma eftersom jag blir sjuk av detta med illamående, koncentrationsvårigheter, migrän, yrsel, hjärtklappning, trötthet, obehag i halsen m.m. Trist att inte kunna hänga med på tillställningar, restaurang, bio och en massa annat som de flesta tar för självklart.
Elle
14.07
Jag reagerar på alla luftburna kemikalier. De gör mig riktigt sjuk. Parfymer, tvätt- och sköljmedel, schampoo, rengöringsmedel. Det är ett funktionshinder fast enormt svårt att få förståelse för.
14.27
Instämmer i kören. Oerhört trist att parfymerade produkter sprider sig i samhället. Varför ska leksaker, dambindor ovh värst av allt sköjmedel dofta. Många är vi som blir utestängda från samhället.
Värre än värst är dock att de unga som växer upp i dag säkert kommer drabbas längre fram i livet. ”När glaset är fyllt förändras livet.”
14.27
Fick MCS för fem års sedan. Blev tvungen sluta mitt jobb pga sjukdomen. Alla parfymer innehåller massor av giftiga kemikalier, värst är att inte få tillräckligt med luft.. ett isolerande handikapp som det inte finns medicin för. Blir yr och klen, utslagen helt.
14.27
Har mcs sen snart 30 år. Sköljmedel är det absolut värsta. Skolor, dagis och fritids stinker av parfymerade produkter. Fruktansvärt för barnen.
14.28
Bra att ni tar upp det här! Jag har MCS (Multipel Chemical Sensitivity) eller kemisk intolerans (som det heter på svenska) vilket det handlar om och inte allergi (parfymallergi är en kontaktallergi med besvär i huden). Detta påverkar mitt liv i mycket hög grad med tanke på SÅ MYCKET parfymerade produkter mm det finns överallt! Jag kan inte arbeta då jag inte än funnit en parfymfri arbetsplats, ekonomin är därav kass, jag kan inte röra mig fritt i samhället och det begränsar mitt sociala liv mm. Även om inte Du blir lika dålig som jag av parfymer så påverkas alla, i varierande grad, av kemikalierna i allehanda parfymerade produkter. Så för ALLAS bästa - KÖR PARFYMFRITT!!
14.28
Ja, det är hemskt. Blev parfymintolerant 2008.

När utsätts för parfym får man omedelbart svår huvudvärk, förvirring, hjärtat rusar och det går inte att andas. Man får släppa allt och springa utomhus.

Arbetsplatsen vägrade att göra något åt det. Är nu sjukskriven för andra orsaker tack o lov.
14.29
Lider av MCS, Kemikalieintolerans och är oerhört handikappad att vara bland folk pga av alla dessa kemikalier. Blir otroligt sjuk och isolerad.
14.30
Jag älskade goda dofter och gör det än, innan jag fick MCS själv. Sparade tex på dofttvålar och minismå söta parfymflaskor. Om jag lyckas undvika alla kemikalier under en väldigt lång tid så klarar jag av att utsättas för lite en kort tid som när jag måste gå in på apoteket eller gå förbi en som har parfym på sig. Fast huvudvärk får jag alltid mer eller mindre. Något andra inte ser eller kan tro alltid att jag har eftersom jag sällan visar det. Men plågsamt och handikappande är det ändå. Ibland ligger jag med svår migrän några timmar efter att jag blivit utsatt. Nåt som kan sitta i många dagar.

Alla ni som anser att ni är snälla var snäll och tänk på alla oss som har Multiple Chemical Sensitivity
14.33
i 20 år har jag reagerat starkt på parfymer som finns i tvättmedel schampo hudkräm mm även om andra använder det. nuförtiden har jag tom svårt att åka kommunalt eller handla detta medför alltid stort allergiskt påslag .Detta sociala handikapp har gjort mig isolerad från arbete vänner och sporter.
Om samhället kunde minska på parfymer i det stora mängder som konsumeras så skulle jag kunna leva ett fullödigt liv.
Carin Lindholm
14.34
Min familj utvecklade MCS (kemisk intolerans) när vi bodde i ett fukt- och mögelskadat hus för några år sedan .
Vi reagerar olika i familjen på parfymkemikalier, bl a får vi huvudvärk, muskelvärk, hosta, icke allergisk astma, arytmi, utmattning, klåda, öron-näsa- och halsbesvär mm.
Tyvärr går många aktiviteter som vi skulle vilja göra bort pga detta.



14.35
Efter att ha bott i mögel för många år sedan har jag nu utvecklat MCS. Det är svårt handikappande i vardagen och gör det mkt svårt för mig att t.ex åka kollektivt, vistas på restaurang, arbetsplatser, kyrkan, umgås med släkt och vänner osv. Tänk om folk kunde förstå vilka allvarliga konsekvenser parfymerade produkter har för oss ALLA som vandrar på denna gjord. Vi "känsliga" är ju bara toppen på isberget. Infertilitet, autoimmuna sjukdomar, hormonella obalanser, allergier, ADHD med mycket mera, är alla exempel på konsekvenser av dessa kemikalier.
14.40
Först och främst: det är inte en allergi och inte heller överkänslighet! Det är tvärtom sunt att reagera på kemikalier. Som många andra här redan har skrivit, innebär vårt numera, av kemikalier stinkande samhälle social isolering, förutom sjukdom.

Några av mina dagliga symptom är migrän, yrsel, illamående, ångest, muskelvärk, ledvärk, svidande ögon, rinnande näsa, svullna bihålor, stickningar i olika kroppsdelar. Och noll förståelse från omgivningen.

14.47
Blev kemikelieöverkänslig efter att ha blivit sjuk av amalgam/kvicksilver/koppar som fyllning i tänderna. Tåler idag inte metaller, kemikalier, mögel och vissa parfymer och tobak. Reagerar även på tillsatser i mat. Svårt att dricka vatten som renats med hjälp av klor. Måste koka allt vatten innan jag dricker det. Kan i princip enbart äta EKO-mat. Reagerar med nästäppa, röda ögon, klåda i ögonen huvudvärk, ont i halsen, förkylningssymtom, värk i muskler och leder, nedsatt kognition, feber, diarré, illamående m m. Fick fler symtom efter att ha blivit placerad i ett mögelhus på jobb. Fick säga upp mig och sluta arbeta i förtid. Svårt att umgås med människor som parfymerar sig eller röker. Svårt att åka buss p g a killar som dränker in håret i gelé.
14.47
Jag reagerar på kemikalierna i parfymerade produkter. Det börjar med huvudvärk, sedan fortsätter det med svårigheter att andas, hjärndimma, irrationella tankar, ilska, depression, beroende på hur stor dosen är och hur ofta jag utsätts.
Oftast tar det några timmar tills jag återhämtar mig, men ibland upp till fyra dagar. Det beror på hur ”full hinken är”.
14.54
Jag mår dåligt av parfymdoft, rök och tvättmedel och andra starka dofter. Blir illamående, får ont i huvudet, hjärtklappning svettning, stickningar i näsan och halsen och täppt i näsan .
15.00
2016 började jag reagera på parfymerat. Allt ifrån i shampoo, balsam, tvätt & sköljmedel, deo och smink. Men det slutar inte där.
Nyinköpta kläder måste tvättas minst 5ggr innan användning. Nya möbler med kemikalier i sig måste vädras i veckor/månader innan vi ställer in det i vårat hem. Min hals svullnar igen. Ansikte och bröstkorg blir högrött, får skyhög puls, till och med långvarig retning i nervsystemet och i värsta fall svår anafylaxi.
I.o.m detta så har livet blivit extremt begränsat. Alla som kommer hem till oss måste vara 100% parfymfria. Jag kan inte strosa obehindrat på ett köpcentrum längre, eller åka kommunalt. Det är inte ett liv värt som 35åring med en son på 10. Och det värsta med det hela är nog BRISTEN PÅ FÖRSTÅELSE OCH VÅRD här i västra Götaland.
Hur skall man lyckas läka och/få symptomlindring om inga läkare hjälper?

Och Varför.... varför varför varför Måste det vara parfym och kemikalier i ALLT?

Vill även tillägga att det kallas inte Allergi utan kemikalieintolerans.
15.12
Ja, jag är kemiskt intolerant (MCS) och har svårt att åka buss, gå på bio eller restaurang osv. Reagerar på parfymerade produkter, tobaksrök, trycksvärta m.m.
Jag får halsont, yrsel, feber- och sjukdomskänsla och blir extremt trött och matt. Tyvärr blir det bara mer saker att undvika när doftljus ställs vid kassorna, entréer doftsätts osv. Förståelsen för ens bekymmer är dessutom oftast väldigt låg.
15.20
Måste ha munskydd när jag går ut jätte jobbigt med alla dofter.
15.21
Har astma och reagerar på parfymerade och rökande medmäniskor som ej accepterar när man säger ifrån. Glad att det blir förbjudet att röka vid entréer och offentliga platser ute och uteserveringar. Även jag vill kunna sitta ute och ta en fika eller äta med vänner och bekanta utan att få ett astmaanfall som slutar i besök på akutmottagning för hjälp med medicinering mot andnöd något som hänt flera gånger
15.26
Jag har SHR. Det är INTE en allergi. Ingen medicin hjälper mot detta. Endast att inte bli utsatt för triggande ämnen.
15.27
Jag är känslig för starka lukter främst parfym som finns i så många kroppsnära produkter.

Man kan inte komma ifrån alltid och det finns överallt. På bion, tåget, köer, besök, dans, puben, centrum, arbetsplatsen och även inom vården...
Rökare får mer och mer gå till speciella platser men parfymerister är överallt.

Visst vill man lukta "gott" men tyvärr blir det för mycket oftast. Luktsinnet blir till slut avtrubbat men det hjälper tyvärr inte oss.
Huvudvärken och andnöden avtrubbas inte utan tvärtom.

Bra att ta upp detta ämne till diskussion även om det inte handlar om en allergi som går att behandla.
15.32
Reagerar med astma på alla parfymerade produkter, handkräm, tvål, doftljus, doftsättning i varuhus etc. Det offentliga rummet är stängt för mig pga medmänniskors användande av tex skjölmedel. Många år sedan jag var på bio, restaurang osv
15.42
Ja jag reagerar starkt på parfymerade produkter, kan inte vara i folksamlingar, gå i stan eller åka buss/tåg. Ja tom att gå på ICA är problematiskt! Så det krånglar till en hel del tyvärr. Önska att fler blev medvetna om det här problemet - tror att många är känsliga utan att veta om det (plus att det är skadligt för alla även om man inte reagerar direkt så bryter det ner kroppen långsiktigt. Som med rökning, vissa får astma etc på en gång när de utsättts för rök, andra märker det inte direkt men det är fortfarande skadligt för dem). Själv får jag migrän, hemskt handikappande eksem eller astma av parfym. Mer medvetenhet behövs, tack för att ni tar upp det!
15.43
Jag blir sjuk av parfymer. Mest reagerar jag på parfymerat sköljmedel. Stort handikapp då det mesta är doftsatt. Svårt att åka kommunalt, gå till frisören eller gå på fest.
15.43
Jag reagerar med yrsel, huvudvärk, röda utslag som kliar. Detta sker vid direktkontakt med huden men även om jag vistas i närheten av någon som har använder starkt parfymerade produkter eller i ett rum med starka parfymerade dofter i luften.
15.48
Ja jag får slem i halsen och det sticker i ögonen ofta innan jag ens hunnit lokalisera var lukten kommer ifrån och ibland innan jag känner den. Får ofta byta plats på buss och tåg.
15.50
Jag får migrän av parfymerade produkter värst är sköljmedel, hårspray, rakvatten och parfym.
15.51
Ja, det kassa är att många skolor skriver att de är parfymfria fast alla har parfymer/kemikalier i tvättmedel, sköljmedel, hårspray och skolan till och med köper in diskmedel och tvättar handdukar med parfym. Man får ju reaktioner på alla produkter som är parfymerat när man har MCS inte bara parfym. I vårt fall var det mögel i skolor som orsakade överkänslighet mot kemikalier/parfymer.
15.54
Parfymer är vad cigaretter var på 80-talet, de finns överallt och i mängder. Är man intolerant så är omöjligt att göra sådant som de flesta tycker är naturligt som att åka tunnelbana, buss, tåg, handla mat, handla kläder, gå på bio, restaurang, teater, träna på gym eller gå till simhallen och många andra ställen.
Många människor omger sig med ett kemiskt moln och förstår inte hur mycket parfymerade produkter de har på sig egentligen, det kan röra sig om 10-20 st olika saker som parfymerade tvätt och sköljmedel, parfymerade hår och hudprodukter, parfymerad styling, smink och sen lite ur parfymflaskan ovan på detta. Parfympartiklar håller sig ju inte på ett ställe, det är som med cigarettrök, det fyller hela rummet. Är rummet dessutom parfymerat med doftspray, parfymerat rengöringsmedel för golv, bord, fönster etc så blir det väldigt mycket parfymkemikalier.
Jag besökte ett ställe igår som samarbetade med Astma allergiförbundet och de påtalade stolt detta. Jag klev in i lokaler som stank parfym och blev sjuk ganska direkt. Sen rullade städvagnen förbi med doftspray, parfymerad toarengöring och parfymerad golvrengöring . En grupp människor passerade som stank parfym också.

Jag förstår inte hur det kan vara otillåtet att röka, men tillåtet att ha så mycket parfymerade produkter på sig och kring sig som folk har på sig och gör andra sjuka. Det är en väldigt okunskap.
15.58
Jag får migrän av parfymerade produkter värst är sköljmedel, hårspray, rakvatten och parfym.
16.25
16.27
Jag är jättekänslig mot parfymer och bodylotion. Får migrän och mår dåligt.
16.27
Jag reagerar med astma och andnöd på parfymer, tobaksrök, vedrök, avgaser, kyla, ansträngning och hög luftfuktighet. Försöker handla på tider när de flesta inte handlar, undviker restauranger, kommunala färdmedel, flygresor, bio, teater mm.
Det känns emellanåt bittert att gå här hemma i skogen, ensam. Jag var fullt frisk till för 8 år sen när jag jobbade i en fukt och mögelskadad arbetsplats
16.27
Jag reagerar på alla dofter så som blommor,parfym,sköljmedel,tvättmedel samt mycket annat. Ända som hjälper är att vara så långt bort som möjligt från dessa saker. Finns inga mediciner för detta.
16.28
Klimathotet, det demonstrerar om det här nu.
Politiker måste ta sitt ansvar till vad som ska säljas och ta in i vårt land av doft produkter.
Det skulle ju minska av varor men det ökar.
Rådet är bojkotta doft varor i butikerna, märkligt att smink,hårvård mm än doftar.
Tillverkare måste få råd om att sluta och politikerna ställa helhetliga krav på doft i produkter, kontroller och uppföljning.
16.37
Jag får tyvärr allt större problem med parfymerade produkter. Det kan vara hårvax, kroppsparfym, sköljmedel och en hel del annat. Alltså helt ”vanliga” produkter som används av alla och överallt. Skulle verkligen önska att t ex tvättstugor i flerbostadshus blev lagstadgat parfymfria, liksom köpcenter etc.
16.42
Tack för att ni tar upp denna livsviktiga fråga!

Jag blir illamående och får huvudvärk, ibland migrän, av parfym och parfymerat sköljmedel från andra. Våra söner har blivit så sjuka av parfymer/sköljmedelsdoft från klasskompisars kläder att vi fått åka in akut med dem ett stort antal gånger.

Deras skolgång är en katastrof pga att rektorerna på de olika skolor de gått inte velat ta upp detta med andra föräldrar med motiveringen "vi kan inte tala om för folk hur dom ska tvätta sig och sina kläder." Skolverket har inte svarat när vi hört av oss till dem för att påtala problemet.

Så rätten att marinera sig med parfym är idag i praktiken överordnad rätten till en skolgång i Sverige, och i förlängningen, rätten att kunna försörja sig.

Vi som blir akut sjuka av parfymer kan inte välja att sluta andas. Men alla kan välja att inte ta på sig parfymerade produkter. Så lösningen på problemet är enkel: Välj parfymfria alternativ som Änglamarks, Skonas och Neutrals produkter mfl så att vi andra också kan ha ett liv, kan gå i skolan och ha ett jobb.

Det är fullständigt sjukt att en så komplett onödig sak som parfymer och parfymerade krämer och sköljmedel – skadliga för ALLA, inklusive miljön, och handikappande för många – inte ens ifrågasätts! Vi vill alla dricka rent vatten och andas ren luft – varför förgifta den med parfymkemikalier (formaldehyd, ftalater mm mm) då?!
16.56
Känner igen så mycket i artikeln .Man blir totalt isolerad för att man väljer att inte bli sjuk .Vissa tror att det hjälper om jag skärper mig,och säger lite får du väl ändå tåla .Jag har också varit med i en studie på Sahlgrenska Nu vet jag att jag är extremt överkänslig mot allt Det sitter inte i huvudet utan det är konstaterat att jag har Mcs
16.57
Oroväckande att det fortfarande förekommer parfymerade produkter till barn. Det rimmar mycket illa med att vi vill ha en kemikaliefri och plastbantad förskola. Det är inte framgångsrikt att släcka en brasa och parallellt tända en ny.
16.57
19 februari lades jag in på sjukhus, för en operation. Jag hade skickat in papper med sånt jag inte tål, både allergier och SHR. En första allvarlig reaktion, fick jag, när narkosläkaren kom. Med sig hade hon ett moln av doft. Min medhavda pappmask förslog inte.
Efter operation, på uppvak, gick det runt en sköterska, hon hade använt parfymerad bodylotion på morgonen.
I samband med ronden, samma dag jag skrev ut mig, så var det en sjuksköterska som stank parfym. Det fanns ingen möjlighet att komma undan! En dörr, låsta fönster. Grannen i rummet bredvid hade besök. Jodå, öppen dörr och ett moln på min väg till toaletten. Det har gått en månad och jag är fortfarande dålig. Halvsitter och sover och hostar för minsta lilla.
Min primära doktor blev arg och upprörd över det jag råkat ut för. Jag hade träffat en ssk, på min vårdcentral. Hon hade inte heller tänkt! Även hårvax är parfymerat! Min reaktion på hårvax, hade dock det goda med sig, att all personal fick skärpta åthutningar och bättre rutiner.
17.31
Förr gjorde jag ju inte det. Men för några år sen började jag reagera på det och allt slags kemiskt i luften som rök och avgaser och mögel osv också. Och nu är minsta lilla molekyl av ngt parfymerat tom på lååångt håll, gör mig direkt jättesjuk!
Jag tappar rösten direkt, hostar och kräker och kan inte andas, och kan till slut inte ens stå på benen, inte tänka och inte funka och blir såå sjuk. Hela kroppen reagerar.
Därför så fort jag känner minsta lilla av ngt som jag inte tål, minsta lilla parfymlukt osv, så jag MÅSTE bort FORT till frisk luft, om det ens finns i närheten , vilket ju det sällan finns numera.
Och ju mer parfymerat folk har på sig, desto värre är det ju...
men det räcker med en enda sak de har på sig som är parfymerat så är det kört...
Och är det fler saker som ngn har på sig el fler människor där som har ngt parfymerat el ngn använder ngt parfymerat ex rengöringsmedel av ngt slag, så blir det ju förstås ännu värre.
Ja när der räcker med att ngn egentligen har en enda parfymerad sak på sig, men de flesta har kanske 20 olika parfymerade saker på sig plus fler människor som har likadant ... plus omgivningen runt om, lokalerna, så blir allt omöjligt... sökas kemisk man kan förstå vidden av det lite lättare...?
Och så fort de rör sig alla med sina doftmoln flyttas ju doftmolnen omkring och förpestar ännu mer. För lukten följer ju med alla vart de än går.
Även om de själva inte längre kan känna det för ju mer parfymerat man använder desto mer bedövad för det blir man, precis som med rökare.
Men våra kroppar reagerar på det.
Det känns som om alla stinker tårgas!!! Precis så känns det! Det är fruktansvärt! Och det går ju inte att skydda sig emot det alls!
Det finns inget att ta som lindrar el botar el någonting...
och ngn hjälp får vi inte..
för det finns ingen..,
Ja detta är fruktansvärt...

Så vårt enda hopp är att alla börjar ta vårt ansvar med detta, och att vi inser en gång för alla att det är både farligt och absurt att utsätta alla för dessa mängder med skräp, som parfymerat ju är även om det luktar gott, så hälsosamt är det inte för ngn. Betänk sen coctaileffekten på det också.. och dessa mängder vi utsätter alla för...
både för miljöns skull, för alla stackars oskyldiga barns skull, och för allas vår hälsa och börja införa PARFYMFRITT på ALLT! Särskilt där det vistas människor.

Företagen får allt vackert ta och tjäna pengar på ngt annat istället...
kanske tillbaka till mer naturliga saker igen!
och vi måste sluta låta oss luras av alla företag som enbart vill sälja på oss nya grejer som inte är hälsosamma för oss..


17.34
Jag kan inte längre åka buss, tåg, gå och handla, gå på bio etc. Får andningsbesvär, blir allmänt påverkad och hängig ibland ett par dagar efteråt beroende på hur mycket jag utsatts. Hur mäts det? Vad säger man till folk så de förstår? Detta är ingen allergi, det är en överkänslighet som inte kan medicineras, men man säger allergi, för att folk ska förstå. Parfym och doftsättning finns överallt. Ren parfym är nog inte det värsta- sköljmedel i kläder, parfymerade hårprodukter och hudkrämer är nog vanligare och glöms ofta bort av de som försöker visa hänsyn. Doftsatta produkter ökar i vårt samhälle, allt fler blir sjuka av de kemikalier som ohämmat och okontrollerat släpps ut i luften som är till för oss alla. Allt fler hotellkedjor, gallerior mm doftsätter sina entréer med parfymerade s k luft"renare", t ex. Doftljus doftar även då de inte brinner, överparfymerade tvättmedel/rengöringsmedel sprider doft över livsmedelsbutikerna. Parfymering ökar och finns nu exempelvis t o m i tamponger, blöjor och soppåsar. Att detta är tillåtet är mina ögon helt oansvarigt av de som bär det egentliga ansvaret (politiker/makthavare) som att släppa handel med knark, andra hälsovådliga produkter och vapen fri. Om inte kemikalier begränsas/förbjuds hos tillverkare/producenter, som tjänar pengar på detta kommer försäljning/användning fortsätta att öka. Och så även antalet överkänsliga människor (läs även barn). Parfymförbud räcker självklart inte- hur förbjuder man doft på en akutmottagning, t ex? Som läget är nu ligger ansvaret enbart på oss konsumenter och det finns oerhört lite kunskap om detta hos den som inte ännu har drabbats av överkänslighet. Tills vidare får vi som drabbats hålla oss isolerade. Kunskap om kemikalier och vår verklighet måste öka hos framförallt våra makthavare.
Det som inte syns, finns inte. Eller?
17.42
Jag får migrain av parfymerade produkter.
17.42
Bra att det tas upp. Fast någon allergi är det ju strängt taget inte, så det kan tyvärt inte lindras med allergimediciner
17.44
Blev plötsligt allvarligt sjuk för ett tiotal år sedan. Influensaliknande symptom, brännande smärta på hud och allmänt ”trög”. Efter någon tid kopplade jag ihop det med möten med överparfymerad kvinna. Vi snackar parfym, schampoo, hudlotion, blå comfirt sköljmedel mm. Då var det försent. Jag bad arbetsgivaren om att införa restrektioner mot parfym, de tittade på mig som om jag var dum i huvudet. Vårdcentralen fattade noll och hjälpte än mindre. Efter egen research, jag hade blivit överkänslig mot kemiska dofter, skrev jag en egenremiss till Sahlgrenska och fick genomgå tester. Diagnos: Sensorisk Hyper Reaktivitet, ha ha, låter inget vidare. Kunde visa intyg för arbetsgivaren och de lyssnade. Fick förståelse efter samtal med samtliga kollegor. Numera lever jag ett bra liv, ber alla jag träffar att undvika dofter, det funkar för det mesta, men allt luktar. Reser med mask. Vägrar isolera mig. Tack för att ni tar upp ämnet❤️
18.54
Funkar inte med starka dofter.. kan nysa ihäl mig och sen får jag huvudvärk!
18.54
Blir sjuk av alla kemikalier , kryddor blommor mm luktar var man en går butiker som har doft utsläpp ( var in på Hm home ) fyfan reagerar även då jag träffar nya personer på grund av deras kroppslukt !
18.54
Tack för att ni tar upp detta.
Det är socialt isolerande med parfymöverkänslighet.
Svårt att åka buss, flyg, tåg, gå på bio, möten och möta kollegor.
Dessutom är det svårt att prata om eftersom folk liksom inte förstår när jag nämner det före nåt sker, och ofta tar illa upp när jag måste gå ut från ett möte eller annat pga andras parfym.
Känslan av att vara gnällig och besvärlig är ibland tung att bära.
18.54
Snabbt påkommen heshet, hosta, rinnande ögon och näsa, slemhosta typ kikhosta tills man kräks, och allmän sjukdomskänsla. är nåt jag levt med i över 20 år. Utlöses av avgaser, kopieringsmaskiner, trycksvärtor, möbler/ spånskivor, vissa plaster, parfymerade produkter såsom tvättmedel, diskmedel, hudcremer etc doftljus. Jo det blir ett labyrintspel i livet för att slippa må dåligt. Munskyddet finns som följeslagare på bussar, flyg etc..
18.55
Jag lider sedan lång tid tillbaka av doftallergi, man blir som en fånge i sitt eget hem nästan då de ska parfyrmeras överallt och människor som inte förstår och kan visa hänsyn. Tycker de är värst då man ska till lasarett där de oftast står att man ska avstå från starka dofter men de inte respekteras. Ibland måste man ju dit oavsett om man vill eller inte. Jag får stickningar i halsen och ansiktet, blir tungandad och irriterad i ögon och näsa. När jag blivit utsatt tar de lång tid att ta igen sig. Har jag vistats länge i doftmiljö kan jag även få lite feber.
19.02
Jag har astma jobbat som badmästare 25 år.Fick sluta klarade inte alla dofter värst herrparfym/ rakvatten när jag skulle stänga och städa måste öppna / vädra .Får andnöd hostar så jag kräks folk tror man är berusad huvudvärk trötthet när man är på div. trevligheter buss flyg tåg familj å vänner är fantastiska.
19.02
Jag har blivit allt sjukare i doftöverkänslighet. Andnöd, kraftig nästäppa, slemhosta, astmasymtom till att börja med. Nu är det värsta känslan av att vara riktigt sjuk efteråt. Feberfrossa, halsont, svår migränhuvudvärk. Ljuskänslig, sängliggande osv.
Det är inte svårt att själv välja bort parfymerade produkter. Men det är så ledsamt att inte andra i min närhet kan välja bort parfymerade produkter så jag får umgås och vara en vanlig social varelse. Hela tiden har man känslan av att de inte tror mig eller att det skulle vara "psykiskt" i bemärkelsen rent hittepå/inbillning.
Jag har fått SHR diagnos på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.
Jag har en underbar man och barn som visar mig hänsyn. De blir också starkt begränsade i sin vardag tyvärr. Barnen kan inte ta hem vänner då även parfymerade tvätt och sköljmedel i andras kläder gör mig sjuk.
Det skulle vara så oerhört befriande om det hittas ett botemedel emot detta.
Detta är en sjukdom som gör livskvaliteten starkt begränsad och man känner sig bortvald, utesluten och deprimerad av isoleringen. Jag kan inte heller arbeta så ekonomin är usel.
Dessutom skäms man när inte folk vill visa hänsyn eller tror på en. Det känns inte som man är en riktig människa.
19.26
Jag har så stora problem med andras parfymer och parfymerade produkter att jag har problem att jobba kvar, så söker nytt jobb men är lika besvärligt överallt med dessa kemikalier. Värst efter vanlig parfymering är sköljmedel, doftljus, wonderbaums och alla hårstaylingsprodukter. Jag får influensasymptom, hjärtklappning, problem med öron, och känner mig sjukt trött mm mm. Finns tyvärr liten förståelse för detta problem i samhället. Jag tiger och lider efter att hållit på att informera inför döva öron.
19.47
Det beror lite på vilka ämnen och i vilken mängd för mig. Om jag tex jobbar eller går på stan med människor i samma lokal men på avstånd som bara har vanlig deo på sig blir jag oftast bara trött, får ont i huvudet och lite varm i några dagar. Om någon med stark parfym går förbi får jag andnöd direkt. Om jag är hemma hos någon som har doftljus framme får jag migrän, får blossande varm och röd hud samt andningsproblem. Om jag är i samma hus som någon som sprayar hårspray eller använder fotkräm är det bara att lämna byggnaden direkt. Detta påverkar varje liten del av livet. Saker som tidigare var enkla kan nu bli mycket komplicerade eller rent av omöjliga. Att köpa kläder på second hand är en omöjlighet pga tvättmedel. Att äta på restaurang eller bara vara ute bland folk är som att navigera ett minfält. Att gå en utbildning eller vara i en lokal med flera människor är näst intill omöjligt. Alternativ ett är att antingen ta på sig en gasmask och acceptera att alla i lokalen undrar vad du är för ett ufo eller om du har en dödlig sjukdom. Alternativ två är att prata med alla som ska vara i lokalen och hoppas att de tar dig på allvar och riskera jobbiga kommentarer eller alla dessa människor som säger "jag använder inte parfym så det är ingen fara" och tror att man bara tycker det luktar lite illa. De inser inte att allt smink, deras tandkräm, hudkräm, hårspray, hårvax, skoputs, tvättmedel osv påverkar oss i hög utsträckning också.

Det jobbigaste, i min mening, är just de människor som förutsätter att man "bara är lite kinkig" och/eller de som säger att "du är bara stressad" alt "det sitter i huvudet" eller tycker att man inte ska "klaga" för att de använder inte parfym men tänker inte på att allt annat doftar också.

Jag förstår verkligen att det är omöjligt för människor som inte har MCS/SHR att förstå vår situation. Det tragiska är att denna ovilja att förstå och att anpassa tillåts existera i så bred utsträckning och vi som ett samhälle gör för lite för att utbilda oss. En lösning är att införa en dag/lektion/vecka/kurs redan i skolan med syfte att utbilda barn och ungdomar att empati är någonting positivt. Låt barnen testa vardagliga sysslor med en ögonbindel för att simulera blindhet, andas endast genom ett sugrör för att simulera astma, ta sig fram på ett ben etc. Med bara en gnutta vilja/förståelse/empati kommer man otroligt långt.
19.57
50 år ung & har absolut inga problem med dofter 🤗
Parfym,Bodylotion,Showergel,
Ansiktskrämer,Rökelser ect..
Favoriten är Patchouli 💖
19.57
Precis som de andra skriver...
Det är rena giftet!

Var på Karlstad sjukhus för inte så länge sen i flera dagar som besökare.
Jisses Amalia, så många av både personal & besökare hade så mycket dofter & (stark) parfym på sig.
Som sagt, rena giftet!
Man kan tycka att på ett sjukhus ska det vara Doft & Parfymfritt, speciellt bland personalen! Otroligt dåligt & skrämmande!

Allerivänligt, Ja tack!
20.02
Det är en sjukdom som gör att man i regel mister nästan hela sitt sociala liv om man inte vill riskera/bli sjuk varenda gång. Detta pga att de flesta i regel använder parfymerade saker. Dessutom är det ingen allergi utan den korrekta benämningen är mcs.
20.35
Jag har varit extremt känslig och har mycket känsliga barn. Vi klarar inte av parfymerade saker i omgovningen, utan får olika symptom pga det. Orsaken till vår känslighet är att vi blivit utsatta för mögelgifter i ett sjukt hus. Nu i friskt boende har min känslighet blivit mindre allvarlig, det är endast vissa kemikalier (i parfymerade produkter) som jag reagerar starkt på numera.

Visste ni att det kan döljas väldigt väldigt många kemikalier under beteckningen parfym, utan att behöva deklareras i innehållet med annat än ordet parfym. Som att en färdigmaträtt skulle endast ha "mat" som innehållsförteckning.

Tyvärr ökar antalet personer med mcs (multipel kemikalieöverkänslighet) hela tiden pga alla sjuka hus vi har i landet. Finländarna har börjat få upp ögonen för problematiken, när tar Sverige efter?
20.59
Ja! Överallt i samhället finns dessa "stinkbomber". Tänk om folk kunde nyttja dem med måtta iaf, men icket! De som är känsliga blir utestängda från allt uteliv. Det går inte gå på restaurang, bio, åka buss, gå på gym, teater eller liknande. Förbjud parfym och nikotin så kanske det går vistas ute i sociala sammahang!
Folk bryr sig inte ens om Allergiförbundets dekaler om doftöverkänslighet. Fullständigt hänsynslöst!
21.00
Jag har SHR/MCS/"doftöverkänslighet" plus kontaktallergi mot parfym. "Doftöverkänsligheten" är värst. Jag reagerar bland annat med migrän, astma, yrsel, koncentrationssvårigheter, nästäppa, hosta, svidande rinnande ögon och näsa, angioödem och ibland blodtrycksfall. Ibland får jag så svåra reaktioner att jag blir sängliggande i en vecka, och jag mår nästan alltid dåligt när jag är ute bland folk. Bland det värsta är oförståelsen och att folk tar det som en personlig kränkning om man försöker tala om att man faktiskt blir sjuk av lukter/kemikalier. Om jag skulle säga att jag är allergisk mot hundar skulle ingen ta med sig hunden till jobbet eller hem till mig, fast det går att medicinera bort besvären av hunden. Om jag skulle säga att jag är allergisk mot nötter skulle ingen arbetskamrat baka en nötkaka till jobbet. Men när jag säger att jag blir sjuk av lukter som parfymer i alla slags produkter, luktande blommor, citrus mm så går folk direkt i försvarsställning "jag använder inte", "jag har så lite", "jag måste faktiskt få lukta gott", "det är faktiskt inte mitt problem, du kanske skulle ha ett jobb där du inte träffar nån", även om man tar upp det i allmänna ordalag.

Chefer som har arbetsmiljöansvaret men inte vill förstå utan ser en som problemet. Vårdpersonal som luktar starkt av parfym eller rök. Vänner som hälsar på och slår sig ner i soffan och sen får man köpa nya soffkuddar, kasta de gamla och "kapsla in" soffan i några månader eller år tills sköljmedlet från kläderna dunstat bort. Butiker som "doftsätter", finare ord för parfymerar, miljöer för dom fått lära sig att det säljer mer. Hotell som parfymerar lobby, korridorer och handdukar för de tror att gästerna vill ha det. De fruktansvärt starkt parfymerade tvål, schampo mm som finns på hotellen och stinker ner hela rummet fast de är så noga med att tvätta sängkläderna parfymfritt. Parfymerad tvål på offentliga toaletter - hallå, vi vill också tvätta händerna efter toabesöket! De "lätt parfymerade" produkterna apoteket säljer - de stinker kraftig parfym! De stolt deklarerande oparfymerade produkterna som säljs som vid granskning visar sig innehålla starkt allergiframkallande parfymämnen som därför inte får deklareras bara som "parfym", men är parfym som både luktar och ger kontaktallergi. Gemensamma tvättstugor, vilken kemikaliebomb! Inte kunna hänga in sin jacka i garderoben på en restaurang för den börjar lukta parfym, som tar tiotals tvättar och vädring att få bort. Att komma hem från en hotellvistelse och vartenda klädesplagg man packar upp stinker parfym de tagit upp från luften. Inte kunna gå på gym för alla parfymer.
21.07
21.30
Hej och tack för alla kommentarer och berättelser som kommit in under dagen! Nu stänger vi chatten för dagen men kommer att öppna den igen imorgon. Då fortsätter vår rapportering om ämnet.
08.27

SVT rapporterar idag om hur försäljningen av parfymerade produkter och nötter på apoteken ställer till det för allergiker och doftöverkänsliga. Har du upplevelser och åsikter du vill dela med dig av? Skriv en kommentar och håll den gärna så kort som möjligt!

09.26
Ja. Jag har fått akuta astmaanfall på våran stadsbuss i värmland så att jag fått tillkalla ambulans. Men det är inte smärtfritt så att säga då värderna över hur mycket syre jag får i mig inte stämmer med verkligheten då jag tränar hårt som sprinter ( kortdistans löpning ) och min kropp är van vid att arbeta utan syre. Så värderna säger att jag har mer syre i kroppen än vad jag egentligen får i mig. Så det blir en strid jag måste ta varje gång ett astmaanfall och måste ha sjukvård.
09.26
Ju billigare doftkemi blir desto mer sprayer de på sig.
Istället av spray rekommendera jag tvätta sig.
Samma problem är det med tvättmedel.
Det är svårt att hitta oparfymerad medel.
Jag vill bara känner vårens, sommarens eller höstens doft.
10.34
Kan man förbjuda rökning på offentliga platser, kan man väl även förbjuda parfym.
10.34
Tack för att ni uppmärksammar detta! Många med mig lider i tysthet och har svårigheter inom arbetsliv och privatliv. Att ständigt bli sjuk av andras parfymerade produkter och inte veta när hostan, migränanfallet och yrseln slår till ger en känsla av att man måste vara på sin vakt. Har kompisen/kollegan tagit på sig parfym idag trots allt,??!!"det är ju så lite". Tyvärr reagerar jag även på det och hela dagen och kvällen är förstörd..... Säger man ifrån anses man besvärlig och överkänslig....
11.39
Jag åker tåg idag. Jag har redan fått flytta på mig två gånger och då har jag bara rest i 23 minuter. Hela restiden är 3,5 timme. Många flyttar återstår. Än så länge kan jag sitta, annars måste jag stå mellan vagnarna. När ska vi få en vagn som är fri från parfym?
11.41
Jag har haft stora problem med rök och dofter sedan jag var 4 år, och har SHR (sensorisk hyperreaktivitet - doftöverkänslighet). Slemhinnorna överreagerar på doftpartiklar och rökpartiklar och när det blir illa orkar inte lungorna, utan kroppen domnar bort kroppsdelar en efter en pga syrebrist i blodet. Jag har tvingats åka ambulans flera gånger, och vid ett tillfälle vaknade jag upp ur ett komaliknande tillstånd och hörde ambulanspersonalen säga "Nu börjar han syresätta sig lite bättre, och blodtrycket har kommit upp till 75/55." Den gången hade jag bara suttit intill en person som hade lite rök i sina kläder....
När man lever med detta tvingas man reducera livet till vad som går att göra. Att gå på bio eller gå på krogen är lönlöst, och att gå och se en musikal (något jag verkligen skulle vilja göra) är en omöjlighet om man inte bär mask (och då blir man ibland inte insläppt ens med biljett!). Folksamlingar tvingas man undvika, och att besöka en offentlig toalett är otänkbart (stinkande tvål, stinkande rengöringsmedel och kanske annat stinkeri också). Man kan umgås med de personer som ställer upp och håller sig doftfria, men de flesta väljer sina stinkerier framför kontakt med mig - och det finns inget jag kan göra åt det.
I princip dagligen får man höra att man är "fjantig" eller "överdrivet känslig", och det är fruktansvärt jobbigt. Hade jag haft möjlighet att byta ut min SHR mot valfri annan funktionsnedsättning hade jag gjort det utan att tveka (undantaget dövhet, som jag tror är ungefär lika illa), och alla dagar i veckan hade jag föredragit att vara förlamad från midjan och neråt om jag sluppit min SHR - för då hade ju folk brytt sig samtidigt som det varit ett mindre hinder än det jag har!!!!!

Ca 500000 personer har SHR i Sverige, och ungefär 30% av Sveriges befolkning upplever att dofter är besvärande. Tyvärr är det inte många av oss som vågar säga ifrån - de flesta av oss väljer att gå undan och avstå från ohållbara situationer för att inte riskera att göra någon av stinkarna ledsen - och det gör att folk i allmänhet inte vet att vi finns.....
12.09
Nej
12.09
Använder aldrig parfym
12.41
Jag har inga problem med att andas in dofterna men får hudreaktioner av många produkter. Värst är parfymerade tvätt- och sköljmedel som ger klåda och utslag. Använder själv endast oparfymerade produkter men är alltid tvungen att noga göra rent efter andra hyresgäster i vår gemensamma tvättstuga. Antiperspiranter /deodoranter tål jag endast två olika oparfymerade, andra sorter orsakar besvärliga sår. Hudkrämer varierar men ibland tror jag att det är andra tillsatser som orsakar mina problem. Upplever att känsligheten ökat.
12.41
Om jag besöker ett apotek eller passerar parfymavdelningen (= kemikaliehandeln) i ett varuhus så svullnar mina ögon upp i flera timmar efteråt och i värsta fall får jag huvudvärk. Det finns dock en allvarligare sida av saken: de mängder av farliga och onödiga kemikalier som sprids i naturen.
12.53
Jag reagerar bara på vissa parfymdofter, men jobbigast är att tvätta i den allmänna tvättstugan där många använder kraftigt parfymerade tvättmedel och aldrig gör rent tvättstugan eller maskinerna efter sig.
13.29
Jag reagerar med hosta och andningsbesvär av parfymer och alla produkter som innehåller parfymer, tvättmedel m.m. Jag kan inte åka hiss med risken att åka eller fastna med en kraftigt parfymerad person. Jag får andningsbesvär i butik vid parfymer och tvättmedel även om det är nya stängda förpackningar lämnar dom mycket besvärande ämnen i luften.

Jag har pratat med personer jag möter regelbundet i omklädningsrum, vissa frågar varför jag hostar och tar hänsyn. Medan andra struntar fullkomligt i andra och fortsätter använda spray som är den värsta formen man kan sprida parfym med i luften. Det finns dom som hittar på anledningar till att dom måste använda pray. Kan inte använda sköljmedel, men det är inget jag saknar, det gjorde ingen nytta.
13.32
Jag reagerar på parfym/starka dofter med att få en rejäl huvudvärk, samt att det börjar klia i ögon, näsa och hals. Mina barn är också känsliga och reagerar på ungefär samma sätt, men yngsta får även symptom från luftrören.
Jag förstår inte varför det ska vara så svårt att låta bli parfymer när man ska vara bland andra. Här har vi kämpat på både förskola och skola för att barnen ska få må bra under dagarna.
Tvättstugan ser jag fler som nämnt och ibland måste man köra en tom maskin för att bli av med grannarnas extremparfymerade tvätt och sköljmedel. Men det är minst lika hopplöst att behöva gå ut i trapphuset/åka hissen när vissa av grannarna nyligen passerat.

Något som stör mig rejält är de gånger man behöver uppsöka vårdcentral eller sjukhus (av annan anledning) och knappt kommer innanför dörrarna förrän det stinker. Det borde vara lika förbjudet med parfym som rökning inom sjukvårdsområden. Tyvärr även vårdpersonal som använder en hel del.
13.58
Har man lätt för att få migränanfall är parfymer och andra starka dofter ett stort problem, jag kan inte passera dessa tvålbutiker om butiksdörren är öppen likväl kan det vara problematiskt att ta sig in i vissa varuhus då man måste passera kosmetika diskarna. En välparfymerad person i en hiss är besvärligt då man inte kan lämna hissen hursomhelst.
14.46
Får extrem huvudvärk, illamående svårt att andas.
Det gäller att komma tidigt
14.46
Hej! Jag reagerar starkt på parfymer, kemikalier, rök etc. Att handla i parfymerade butiker är periodvis helt uteslutet. Förstår inte hur det kan vara tillåtet att fritt doftsätta offentliga miljöer, köpcenter etc. Det är oerhört svårt att lyfta detta även på en arbetsplats eftersom många tar det så personligt -jag vill ju bara kunna andas...
14.46
använder aldrig parfym numera. har arbetat inom vården då sådant var förbjudet.
14.46
I morse var jag tvungen att snabbt byta plats i bussen p.g.a. två kvinnor som satte sig bredvid mig som hade alldeles för mycket parfym på sig. Jag reagerade direkt med irriterad hosta och rinnsnuva, fick då ta en allergitablett. Jag är noga med att tala om för dessa personer att hen bör tänka på att det finns allergiker.
14.58
Av någon underlig anledning så tror "parfymälskarna" att deras stinkande är detsamma som att de doftar "rent och hygieniiskt". Nej parfymstinkande är inte att dofta rent !!!!!!!!!!
14.58
Förbjud att sälja nötter på alla apotek Bara sälj produkter med nötter online. Problemet löst.
15.54
Jag får smärta i ett av mina känsliga ögon samt huvudvärk som ibland utlöser migränanfall med kräkningar.
15.54
Det är en pest att komma in på apoteket. Det luktar alla möjliga dofter. Tyvärr är det förbjudet för mig att gå och handla, arbeta, umgås med människor, bio, åka med kollektivtrafik osv. Måste bo i en bubbla. Orättvis att alla andra fysiska handikappade kan få rampler, hissar osv medan vi som drabbas av astma, allergi och SHR sensorisk hyperreaktivitet måste leva ett helt isolerad liv.
15.54
Det är helt horribelt hur apotekernas varor har blivit förändrade. Det finns mycket som inte hör hemma där. Visst skulle de kunna sälja hudsalvor, tandkrämer m.fl men UTAN parfymer och andra onödiga ämnen som man kan vara utan. Kändisars hudkrämer och parfymer hör inte heller till apotekernas varuutbud. De skall säljas i varuhus och specialister av varorna. Jag vill inte heller se idrottsidolernas reklamvaror på apoteket. Det gynnar inte köparna utan endast företagens intäkter. Skall det verkligen vara så? Är det någon kund som har efterfrågat det? Knappast...
15.54
Hej!
Jag är en av många som reagerar på dofter parfym, färg, rök och mat kryddor.
15.54
Finns många miljöer som är svårhanterade. Gallerior som gärna har doftande kosmetikabutiker vid ingångar. På flygplatsen i tex Umeå tvingas man gå genom parfymbutiken. På flygen säljs parfymer och värdinnorna är välparfymerade. Bussar kan vara svåra då chaufför och resande är parfymerade. Vissa butiker luktsätter i butikerna. Sportbutikernas kemiska emmisioner från kläderna. Hotellboende svårt pga rengöringsmedel och doftljus.... erc etc... ja inte är det helt lätt
15.54
Ett apotek ska vara ett apotek! Det är löjligt, som det är nu. Helt onödigt med alla olika varor som säljs där. Vore bättre om Apoteket saluförde medicin och skötte det som det bör skötas. Numera får du springa runt till många apotek ibland, därför att medicinen du ska ha inte finns. Det är faktiskt skandal! Sköt det ni ska och strunta i allt annat som inte har där att göra. Det finns ju så många specialaffärer och varuhus som tar hand om de varorna! Oförskämt att säga, att de som är allergiska ska handla på nätet!
15.54
Fick nästan ett astmaanfall när jag gick förbi en Lush-butik.
15.54
Reaktionerna mot dofter, cigarettrök osv blir tyvärr värre med åren. Att åka buss innebär en risk. Allergiker hänvisas till främre delen av bussen. En busschaufför som stinker rakvatten eller rök och nysprejade passagerare kan förstöra dagen.
Att arbeta i landskap blir allt vanligare och är ett stort problem. Det är inte så lätt att få förståelse för detta handikapp. Om lungcancer ökar bland kvinnor som inte röker skulle man önska forskning om eventuella samband med parfymer.
15.54
Jag är en HSP person alltså doftöverkänslig. Butiker som har doftljus är värst. Parfymbutiker kan jag överhuvudtaget inte gå in i. Det är många butiker där jag får vända i dörren,tyvärr. Så för min del har det blivit ett måste att beställa via e-handeln på nätet. Jag är jätteförvånad att så många män och kvinnor använder starka parfymer på sig dagligen. Jag får ont i huvudet och mår illa om jag känner starka dofter. Dagen blir förstörd om jag blir utsatt för starka dofter.
15.54
Reagerar starkt på parfymerade produkter. Det är svårt att hitta Oparfymerat. Väldigt jobbigt att gå in på varuhus där folk sprejar parfym hela tiden. Alla inredningsbutiker säljer doftljus o doftoljor så där är också hemskt att gå in. Vissa butiker har dessutom en egen signaturdoft som sprids i butiken ex Hunkemöller och Rabalder. Går inte in där.
15.54
Överkänslighet? Det handlar väl snarare om ett förgiftningstillstånd. De flesta upplever de här besvären längre fram i livet, när ens system blivit överfullt av allehanda parfymerade (kemikaliestinna) krämer, sköljmedelspartiklar, hårfärgningsmedel, deo osv osv.

Jag reagerar med illamående och huvudvärk/migrän som kan hålla i sig i flera dagar, det är oerhört frustrerande att andra personer har rätt att göra en sjuk för att de vill lukta på ett visst sätt! Kostsamt också. Men säger man något till de som marinerat sig med parfym så blir man i 9 fall av 10 utskälld!? När det är DE som borde bli utskällda och utfrysta, istället! Åtminstone bli behandlade som rökarna blir – parfymer är helt i paritet med cigarettrök!

Med tanke på att 30% av den svenska befolkningen mår dåligt av parfymer och rätt många på ett sånt sätt att de inte kan jobba/gå i skolan, så kostar parfymerade produkter samhället massor av pengar. Det är mycket märkligt att varken sjukvården eller våra politiker har någon som helst kunskap eller plan kring hur denna komplett onödiga skol/VAB/jobbfrånvaro ska elimineras.

Parfymälskande personer säger ofta: "Men om det vore så farligt så skulle det ju stå i tidningen eller så skulle dom prata om det på TV!" Anledningen till att media inte vill upplysa om detta är för att privatägda tv-kanaler och magasin lever på annonser från kosmetika-, hygien- och tvättmedelsbranschen och där finns alltid parfymer med i bilden. Dessa artiklar som ni publicerat här på statsägda SVT skulle ALDRIG kunna läsas någon annanstans.

Tack för att ni tar upp ämnet! Detta är ett folkhälsoproblem!
15.55
Känner igen mig exakt i det hon säger i filmen! Det är svårt att förstå att vårdpersonal vägrar låta bli parfymerade produkter som de vet (till och med efter upprepade tillsägelser) att andra som de träffar ofta och som inte kan välja bort kontakten mår dåligt/mycket dåligt av dofterna!
Men man blir varm i själen över de som anpassar sig så att man ska slippa må dåligt.
Svårt att handla, då de placerat alla parfymerade tvättmedel intill den mat vi behöver handla ofta... Borde vara straffbart... Instämmer i att man borde kunna införa parfymförbud likt rökförbud.
15.55
Jodå, nog har man avstått från att besöka både butiker och apotek där vissa avdelningar fullkomligt badar i starka dofter. Jag har ”lindriga” besvär som ”bara” orsakar huvudvärk (dock i vissa fall migrän) men det finns ju gott om dom som har det betydligt värre än så! Det är väl en grej om en butik med inredningsdetaljer säljer doftljus mm och en ”mode-butik” säljer parfym och dylikt men att apotek får hålla på på det sättet förbryllar mig. Det borde vara doftfritt på alla allmänna platser, i synnerhet medicinskt inriktade instanser som apotek och sjukhus. Annars är det ju direkt diskriminerande mot den del av befolkningen som får andnöd, svullnader och utslag mm. Alla har väl rätt att vistas på offentliga platser, eller? Som det stod i en av artiklarna, sälg det som doftar och nötter mm på nätet istället för att indirekt porta kunder som behöver personlig assistans av tex apotekspersonal. Vi är fler än ni tror!
15.55
Ja. Jag har MCS/kemikalieintolerans och reagerar på parfymer och andra kemikalier. Det innebär stora svårigheter att kunna ha ett socialt liv, att vistas i samhället och att ha ett jobb. Jag har förlorat jobbet p.g.a. att jag blir för sjuk på arbetsplatsen och av att vistas i offentliga miljöer. Att åka kollektivt och att vistas på stan några timmar innebär oftast sängliggande i ett till fem dygn efteråt där det ofta börjar med hjärndimma, minnes- och koncentrationssvårigheter, skaka tänder, hjärtklappning och skakighet efter de första parfymerade människorna som kommer i närheten. Kan bli rödflammig på mage och hals men symptom syns inte alltid och det är det som inte syns som är värst. Vanligtvis börjar migränkänningarna efter någon/några timmar, illamående, blodtrycksfall, skakar, slutligen svår migrän och blir liggande på badrumsgolvet med kräkningar och ibland diarré. Får muskelryckningar och blir svag så det är svårt att hålla upp kroppen för att kräkas, kan ibland kännas som jag tappar medvetandet korta stunder. Detta håller ofta i sig 6 - 12 timmar. Dagarna efter har jag svårt att stå upp, blir andfådd och får hög puls av det, känner mig influensasjuk och är sängliggande till största del.

Vården och omgivningen är ofta oförstående och okunniga och det är svårt att få hjälp och att bli trodd (några av de hårdast parfymerade jag råkat ut för är läkare i tjänst på sjukhus). Det syns ofta inte på mig att jag är sjuk då det är de fördröjda reaktionerna som är svårast och då har jag oftast hunnit hem. Även de som säger sig vara parfymfria luktar mycket starkt generellt, det är deo, hudkrämer, smink, kläder som tvättats i parfymerade tvättmedel och sköljmedel, handväskor som kanske använts då personen varit parfymerad osv. Det är svårt att komma undan då det normala är att allt innehåller parfym idag. Det är ett osynligt men mycket stort handikapp som påverkar varje del av ens liv. Nonchalansen och okunskapen är stor och det gör det mycket svårt för oss att få hjälp och stöd samt att röra oss i samhället eller att jobba. Det som utlöste MCS för mig och min sambo var att ovetandes bo i mögelskadat hus.
15.55
Många förstår inte hur otroligt begränsande astma och allergi är. Att inte kunna röra sig bland folk, knappt gå till jobbet, ta bussen, taxi, restauranger, butiker. Inte ens kunna hälsa på hos släkt och vänner pga parfymer, pälsdjur och tobaksrökning. Folk tar ju tom med sig hundar in i butiker. Sjukvårdspersonal som har starka parfymer och rakvatten. Tandläkaren. Klippa håret. Överallt där alla har ett behov av att befinna sig.

Det är än ingen mänsklig rättighet att parfymera sig. Det kan för andra innebära total livsfara. Apoteken borde verkligen vara fredade från dofter och nötter.
15.55
Jag får problem att andas nära personer med skarp parfym o/el hårspray, när jag tvingas gå igenom en flock rökare vid entrén samt ofta inne på och vid toaletterna på köpcenter och liknande ställen. Rengöringsmedlen som används är ofta starkt parfymerade och värst är det där det dessutom sprutas ut extra doft varje gång toalettdörren öppnas/stängs. Att gå förbi butiker som säljer parfym går inte utan att hålla andan och gå in i dem är numera helt uteslutet.
Att be arbetskamrater visa lite hänsyn med sitt val av parfym och hårspray var mycket svårt att få gehör för. Jag reagerar inte på alla dofter så det var ju inte så att jag behövde be någon sluta använda parfym eller hårspray helt. Bara de skarpaste sorterna...
15.56
Som migräniker med all typ av doftöverkänslighet är alla butiker svåra att besöka då även tvätt o sköljmedel , tvålar etc
Att sedan människor har på sig parfym gör att vi med migrän inte kan åka kommunalt eller besöka restauranger , butiker och omklädningrum.
Det är en enorm begränsning som man försöker parera varje dag man lämnar hemmet.
15.56
Ett företag som säljer läkemedel som säger att det är efterfrågan på parfymerade produkter som är orsaken till att de säljs, tar inte ansvar för vad de gör och biter förhoppningsvis sig själva i svansen. Varför inte sälja Cannabis? Människor som använder alla parfymerade produkter utan att veta vad de egentligen innehåller och orsakar är lurade och lyckligt ovetande. Ansvaret ligger på tillverkarna, som inte heller verkar (vilja) förstå. Mer kunskap/forskning om kemikaliers påverkan och större kontroll på hur och var dessa används är det enda som hjälper. Men utan att först forska, finns det ju redan stora bevis för att något drastiskt måste hända för att stoppa dessa luftföroreningar, som redan gör många av oss så sjuka. Vi behöver bekämpa roten till detta och få till större restriktioner vad gäller dessa i nuläget helt okontrollerade kemikalier- det är ju dessa som gör oss sjuka, inte själva doften. Jag är ren och fräsch, men parfym- och kemikaliefri sedan många år p g a ökande överkänslighet och vill ha parfymfritt även i luften i vårt gemensamma samhälle- det är ju också en efterfrågan som går att tjäna pengar på om man vill.
15.56
Är också allergisk mot nötter och parfym och måste hämta medicin på Apoteket rätt ofta :( För några år sedan hände något som blev riktigt besvärligt för mig när jag skulle hämta slemlösande medicin. Inne på Apoteket stod en kvinna med en bur med i en katt i ! Hon skulle hämta medicin åt sin katt och expediten började gulla med katten som ägaren placerat på disken. Ibland är det svårt att förstå att människor , som är utbildade, inte förstår att djur kan innebära livsfara för oss som har riktigt svår astma. En äldre expedit tog tag i situationen och bar ut katten efter att jag uppmärksammat henne på det. Sen - blev det min tur att hämta ut medicin vid samma disk där katten just stått !? Jag vägrade och undrade om hon var vid sina sinnens fulla bruk. Jag hade svårt att andas i ett par dygn. Apoteket skickade mig senare tre checkar på hundra kronor.....Detta efter att jag mejlat deras huvudkontor. /A
15.56
Jag har levt med doftöverkänslighet (sensorisk hyperreaktivitet) i över tre år nu. Det påverkar hela mitt liv på alla plan: hälsan, relationer, arbete, ekonomi, fritid.

Alla produkter i hemmet är oparfymerade, det är svårt att laga mat pga matoset eftersom vi har så dålig fläkt, har köpt flera luftrenare, var tvungen att köpa egen tvättmaskin eftersom det inte går att tvätta i tvättstugan pga av allas parfymerade produkter.
Vad få verkar inse är att parfymer är en kompott av oerhört många kemikalier och att dessa ”fastnar” i organiskt material som textilier, hår till och med hud och därför kan en person med doftöverkänslighet reagera på något som den som bär inte märker.

Jag kan inte resa i kollektivtrafiken på de tider då flest personer åker som tex morgontrafik då alla är nyparfymerade och nyduschade, jag får chansa om jag reser någonstans längre och har med mig en kolfiltermask alternativt en byggmask ha med ombyteskläder, och behöver ha någon med mig så kan ta hand om mig ifall det utlöses ett anfall av andningssvårigheter som i värsta fall kan krampa igen allt.

Jag förlorade arbetet eftersom arbetsplatsen inte ville försöka anpassa arbetsplatsen (bl.a. att följa de riktlinjer som fanns om doftfrihet i vården) och har svårt att hitta ett arbete där man ser till min kapacitet och inte fokuserar på mitt funktionshinder. För det är ett funktionshinder men det är ett sådant som kräver att andra behöver anpassa sig och det verkar vara få som är villiga att göra det för en ny kollega.

Jag försöker att göra saker fortfarande, gå på bio men på dagen, köpa en billig biljett till dansföreställning men sitta med byggmask eller sitta på golvet när utgången om folk är parfymerade, umgås med vänner som anpassat sig och gå till restauranger/pubar utan öppet till kök och rymligt med plats på tider det är färre folk.

Det sorgliga är att det utlöstes av att leva i ett mögel/fuktskadat boende och att jag lever i vetskapen att mitt liv aldrig hade behövt bli så här om hyresvärden hade tagit sitt ansvar för att tillhandahålla en god och säker boendemiljö.
15.56
Ja. Jag har MCS/kemikalieintolerans och reagerar på parfymer och andra kemikalier. Det innebär stora svårigheter att kunna ha ett socialt liv, att vistas i samhället och att ha ett jobb. Jag har förlorat jobbet p.g.a. att jag blir för sjuk på arbetsplatsen och av att vistas i offentliga miljöer. Att åka kollektivt och att vistas på stan några timmar innebär oftast sängliggande i ett till fem dygn efteråt där det ofta börjar med hjärndimma, minnes- och koncentrationssvårigheter, skaka tänder, hjärtklappning och skakighet efter de första parfymerade människorna som kommer i närheten. Kan bli rödflammig på mage och hals men symptom syns inte alltid och det är det som inte syns som är värst. Vanligtvis börjar migränkänningarna efter någon/några timmar, illamående, blodtrycksfall, skakar, slutligen svår migrän och blir liggande på badrumsgolvet med kräkningar och ibland diarré. Får muskelryckningar och blir svag så det är svårt att hålla upp kroppen för att kräkas, kan ibland kännas som att jag tappar medvetandet korta stunder. Detta håller ofta i sig 6 - 12 timmar. Dagarna efter har jag svårt att stå upp, blir andfådd och får hög puls av det, känner mig influensasjuk och är sängliggande till största del.

Vården och omgivningen är ofta oförstående och okunniga och det är svårt att få hjälp och att bli trodd (några av de hårdast parfymerade jag råkat ut för är läkare i tjänst på sjukhus). Det syns ofta inte på mig att jag är sjuk då det är de fördröjda reaktionerna som är svårast och då har jag oftast hunnit hem. Även de som säger sig vara parfymfria luktar mycket starkt generellt, det är deo, hudkrämer, smink, kläder som tvättats i parfymerade tvättmedel och sköljmedel, handväskor som kanske använts då personen varit parfymerad osv. Det är svårt att komma undan då det normala är att allt innehåller parfym idag. Det är ett osynligt men mycket stort handikapp som påverkar varje del av ens liv. Nonchalansen och okunskapen är stor och det gör det mycket svårt för oss att få hjälp och stöd samt att röra oss i samhället eller att jobba. Det som utlöste MCS för min sambo och förvärrade symptomen för mig var att ovetandes bo i mögelskadat hus (jag började få symptom i tidig ålder och misstänker att mögel var vad som även startade det för mig då).
15.56
Ja, detta påverkar som många tidigare har nämnt inte bara den egna kroppen utan också det sociala -och ekonomiska livet, då man utsätts för ett väldigt begränsat liv med stora inskränkningar, för man kan inte vistas i skolor/arbetsplatser/resor och nöjen, ute bland folk, -allt hindras och skapar en enormt dålig livskvalitet. Man kan inte träffa de personer man önskar och göra vad man vill, för man får anpassa sig hela tiden och undvika allt man kan reagera på, överallt stinker det av rök och parfymer och många andra irritanter, på busshållplatser, på perronger/vänthallar, inne i bussar, tåg, flygplan, bilar, sjukresor taxi, sjukhus, skolor, arbetsplatser et.c. Det är enormt påfrestande och stressande, man kan aldrig koppla av och njuta av livet med dess små och stora glädjeämnen. T.o.m valet av en partner begränsas eftersom man inte kan ha ett socialt liv. Det är ett stort handikapp!

Är faktiskt lika mycket värd som alla andra människor och vägrar att skämmas över något som egentligen är sunt -att reagera på onaturliga kemikalier. Vill också ha rätt till ett fungerande liv och ha en tryggad ekonomi trots ett stort handikapp som man faktiskt kan avlida av eftersom man kvävs. Man faller mellan stolarna, det spelar ingen roll hur hög IQ/betyg man har, när man inte kan gå i skola eller arbeta, inte har SGI och måste leva på existensminimum och inte kan ta sig ut och skapa ett nätverk av kontakter, man kommer inte ens få en dräglig pension, -det är inte alla som har släkt och en partner att förlita sig på.
15.58
16.31
Jag blev för tre år sedan plötsligt överkänslig mot alla former av parfymer, men även byggmaterial som spånskivor, mdf och ny elektronik. Innan dess hade jag aldrig haft allergi.
När min förra arbetsplats flyttade in i nyrenoverade lokaler med helt nya möbler kunde jag knappt vistas där då jag direkt fick huvudvärk och ont i halsen av lukterna från materialen. Något som de flesta inte märker.
Av parfymer så är syntetiska och billiga dofter värst, särskilt i tvättmedel och billiga hudvårdsprodukter. Däremot så klarar jag fortfarande av äkta eteriska oljor än så länge, vilket jag tycker antyder något om att det kanske inte är doft i sig utan kemikalierna de kommer med som inte är bra för hälsan. Det är socialt väldigt obekvämt att tala om det för folk, då det anses självklart att kunna ha parfym på sig. Men för min del är ju arbetsplatsen därmed som om att alla hundallergiker hade fått stått ut med och bita ihop ifall deras kollegor hade velat ha med hunden på jobbet.
16.47
Ibland. Och jag tycker definitivt att apoteken ska ge alla kunder möjlighet att besöka dem, genom att plocka undan en massa trams som de inte behöver ha där!
16.47
Nej, men en familjemedlem. Alla vill göra så gott vi kan och bli parfymfria, vilket de flesta av oss är nu. Dock med svårigheter att köpa tex på apotek. DÄR om någonstans borde det finnas ett sortiment parfymfritt... eller?!! Men, pga efterfrågan är det många produkter som saknas. Det är ett JÄTTEPROBLEM för alla drabbade, familjer och vänner... BRA att ni lyfter upp detta u ljuset!!! TACK🌷
16.47
Har inte några problem med varken nötter eller dofter.
16.47
Jag är allergisk mot bland annat parfym och jag är vansinnigt trött på att parfym finns överallt. Inte ens på förlossningen och BVC slipper man parfym! Bedrövligt med tanke på att bebisar om några inte bör utsätta för parfym och andra kemikalier. Mina svärföräldrar tar inte min parfymallergi på allvar. Jag förstår inte varför många har så svårt att respektera parfymallergi. Ingen hade väl medvetet utsatt en nötallergiker för nötter? Varför anses det vara okej att utsätta en parfymallergiker för parfym? Vad är skillnaden?
16.48
Tur att det finns apotek på nätet! Handlar allt där.
17.02
Jag har inga allergiska besvär alls och behöver egentligen inte bekymra mig. Det är inte kunderna som efterfrågar dessa produkterna från början utan det har kommit efterhand. Den enda anledningen till att de numera finns i sådan mängd på apoteken är att det skall tjänas ännu mer pengar. Jag vill inte alls ha dessa produkterna på mitt apotek de tar bara plats och servicen blir sämre. Det är dessutom billigare och handla nötter och smink i de butiker som är avsedda för det. Få bort med dem från hyllorna och låt apoteken bli riktiga apotek igen.
17.14
Lider med dessa allergiker måste vara hopplöst, själv är jag allergisk mot hundar som jag numera möter inne på apoteket varje gång jag är där för att hämta mina allergi mediciner.
17.28
17.59
Detta är ett osynligt, men fruktansvärt handikapp att leva med och som i princip påverkar hela ens liv. Det värsta är den ofta oförstående omgivningen. Dessa människor förstår inte att deras ”nöje” kan i värsta fall kosta någon livet. Numera drar jag mig inte att säga ifrån om det behövs och tackar gärna vårdpersonal som inte använder parfymerade produkter. Vill också påpeka att även eteriska oljor kan kan göra människor sjuka. Tack för att ni tar upp detta!
17.59
"Kunder som är allergiska hänvisas till möjligheten att hämta ut medicinerna i webbshoppen."

Om jag som har astma och allergi blir akut sjuk och får läkemedel utskrivet av läkare. Medicin jag bör börja med samma dag. Kan inte gå in på apoteket pga dofter. Leveranstiden från webbshoppen är troligen ca 2 - 5 dagar.

Hur tänker apoteken?
18.10
Jag blir dålig med andnöd, illamående och våldsam huvudvärk av minsta mängd av vissa parfymämnen. Alltså inte bara av parfymer utan även shampo,tandkräm etc. Varför man parfymerar tandkräm fattar jag inte. Sköljmedel och parfymerade tvättmedel används av så många att till och med att handla mat är riskabelt. Bytte precis arbetsplats pga oförstående kollegor
18.20
Jag har fått lov att sluta med min favoritbinda o trosskydd. Parfymerade utan att det står tydligt på förpackningen. Underlivets slemhinnor tyckte inte om detta! . Fann att även pappersnäsdukar var parfymerade, utan att det står på förpackningen. Mycket ironiskt att bli ännu mer snuvig av snytpapperen!
18.27
Jag reagerar på vissa parfymer och på vissa inte ibland när jag känner dom jag inte tål går jag därifrån och handlar på nåt annat ställe men värst tycker jag är när någon dränker in sig i parfym eller cologne och kommer för nära tål inte visa duschgeler heller det är så hänsynslöst tycker jag att göra så!
18.28
Hur klarar dessa allergiker att handla i en vanlig matvarubutik? Vill inte verka okänslig men det handlar ju om förpackade produkter. Om kravet på apoteken ska hålla borde allergiförbundet rimligtvis kräva samma sak av samtliga affärer oavsett om det är ett apotek eller ej.
18.28
Ja, jag får huvudvärk av vissa parfymer.
19.13
Jag har helt nyligen upptäckt att en orsak till min årslånga hosta är doft allergi. Inte alla parfymdofter, ibland är det någon oidentifierad doft som knappt känns. Som tex på en sportaffär som hade nyuppackade jackor, kanske något impregneringsmedel? Som gjorde att det bara var att vända om och gå ut. Eller när jag lagar mat Och naturligtvis när någon i närheten röker, även utomhus!
"Hostan"
19.13
Ja jag blev sjuk för ca 1 år sedan. Minns fortfarande hur det var när jag upplevde att parfymerade produkter luktade rätt normalt. Nu är upplevs de många gånger starkare, jag får ont i halsen och huvudet samt migrän , sjukdomskänsla, ibland frossa och trött. Det är väldigt svårt att förklara för människor hur det upplevs och tydligen är det oerhört känsligt.
19.13
’Parfymen’ undrade hur man klarar av att handla i matvarubutik.
Man vet var tvätt- och städhyllan finns, går dit snabbt, tar det oparfymerade medlet eller det man vet att man tål och går därifrån igen. Samma vid tvål och parfymhyllan.
19.28
Jag har många gånger klagat på störtskyltning av parfymerade produkter vid ingången till Apoteket eftersom dofterna ger mig huvudvärk som kan sitta kvar i timmar, och ibland illamående. Personalen tycktes inte alls förstå problemet.
På ett apotek bör detta vara självklart, och apoteken borde ha ett sortiment med oparfymerade produkter. Även detta har blivit så mycket sämre sedan privatiseringen av apoteket.
På andra affärer undviker jag avdelningar med ljus, som numera oftast tycks prepareras med stinkande kemikalier.
Rengöringsmedel är också svårt, jag har nu lärt mig att hitta medel som jag kan använda efter att ha tvingats ge bort de parfymerade.
Parfymavdelningar undviker jag också, trots att jag inte reagerar på alla dofter, och uppskattar vissa parfymer.
19.39
Jag kan inte åka kollektivt eftersom jag inte tål andras sköljmedel och parfymer. Man har drastiskt minskat antalet parkeringsplatser i närmaste stad för att öka andelen som åker kollektivt så det svårt att hitta en p-plats och om man ändå hittar en så kostar det numera flera hundra kronor per dag. En enorm prisutveckling för vanliga löntagare. Handikapparkering är jag inte berättigad till. Även kemikaliekänsliga behöver kunna ta sig till jobbet och försörja sig.
19.40
Svar till parfymen.

"Dessa allergiker" klarar inte av att gå och handla hursomhelst och närsomhelst som en "normal" person, många gånger får de avbryta ärenden och de får faktiskt vänta flera dagar på att försöka gå och handla lite saker (-och faktiskt gå hungriga ifall inget finns hemma). Ibland får någon annan hjälpa till att handla men inte alla allergiker har någon att be om hjälp, eller så beställer man hemleverans men det är dyrt och det är inte alla gånger det funkar heller.

Har du t.ex. någonsin handlat tvättmedel så borde du veta att parfymdoften luktar genom förpackningen, dessa aerosoler ligger i luften och vi andas in dessa kemikalier som triggar igång vårt immunförsvar och ger oss, astmatiker/allergiker/doftkänsliga, en attack som kan bli livshotande. Det korkar igen luftröret med tjock extremt slem som man måste få ut annars kvävs man ihjäl och för att få upp detta måste man anstränga alla muskler till det yttersta för att hosta upp det men slemmet fortsätter att bildas konstant upp i flera timmar till dagar och täpper igen, det finns inget luftutrymme i det trånga luftröret och man kan dö av det, det tar bara ca 6 minuter att kvävas av slemmet om det vill sig illa.
20.24
Det skulle vara underbart om det fanns parfymfria vagnar i tunnelbanan.
Jag hoppar runt på olika platser, där det inte doftar allt för mycket. Fredagkvällar när festfolket ska ut är i stort sätt omöjligt att åka.
20.24
Svar till Sara.

Du har ju lösningen. Gör exakt på samma sätt när du handlar på ett apotek så ska det nog gå bra.
20.56
Svar till Lisa.

Synd om dig. Verkligen. Men dessa extremfall kan inte diktera villkoren för hur produktutbuden i apotek eller matbutiker ska se ut. Dessutom är min poäng att försöka belysa det orimliga att kräva en sak av apotek och samtidigt ha överseende med att precis det man invänder mot sker i vanliga matvarubutiker. Låt apoteken bestämma sitt utbud själva precis som Ica gör idag. Samtidigt vet vi att många självdiagnostiserade allergiker reagerar på rädslan av att eventuellt reagera på något som de tror sig vara allergiska mot så det är svårt att ta alla alarmistiska utspel likt dem i detta forum på fullt allvar. Och återigen, nötterna är förpackade. Likaså deodoranterna, och de andra hygienprodukterna på apoteket.
20.56
Arbetar inom skolan och fasar varje gång jag ska besöka högstadieskolorna i kommunen. Oftast får jag ”fly” då jag inte klarar parfymdofter. Jag får migränliknande huvudvärk av starka parfymdofter och trots upprepade informationskampanjer så struntar både elever och vuxna i detta. Att jag får ändra riktning/trottoar på promenaden kan jag leva med men på arbetsplatsen är det bedrövligt att inte bli respekterad.
21.08
Jag är nog egentligen inte allergisk, men mår fysiskt dåligt när jag tvingas gå genom parfymavdelningar på Taxfree på flygplatser och genom doftljusavdelningen på IKEA.
21.20
Slutat använda tvål (utom parfymfri handtvål) och schampo. Människan är enda "djur" som använder sådana produkter. Så det måste vara rätt onödigt
21.27
Lite underligt ändå att apoteken hänvisar till efterfrågan. Det är efterfrågan på väldigt många varor. De säljer väl inte allt som det är efterfrågan på? Det är inte heller direkt ont om försäljningsställen för vare sig nötter eller parfymerade handkrämer, så att säga.
21.37
Lider av kronisk migrän och starka parfymdofter, men även rök och inpyrt matos, kan trigga eller förvärra migränen.
Åker kommunalt varje dag och många gånger är det en pina.
Värst är när man åker längre sträckor med tåg eller flyg, då kan man ju hamna jämte någon med stark doft i flera timmar.
21.38
Svar till Parfymen

Du skriver ”samtidigt vet vi att många självdiagnostiserade allergiker reagerar på rädslan att eventuellt reagera...”. Hur vet vi det? Kan du hänvisa till en källa? Tack!
21.38
Svar till Hans.

Människan är även det enda ”djur” som använder bil, mobiltelefon, diskmaskin och ugn. Med ditt resonemang borde du sluta använda även dessa.
21.41
Ja, och det brukar för det mesta vara olika hygienprodukter jag reagerar på. Äkta parfymer brukar gå bra, medans jag får astmaanfall av sköljmedel.
Jag får besvär med både luftvägarna och huden, men jag misstänker att det är någon annan väldigt vanlig kemikalie i produkterna som ger mig besvär. För jag kan t.ex få nässelutslag av allergivänliga hudlotioner, medans vanlig såpa (som innehåller parfym) ger mig inga besvär alls.

Hudreaktioner har jag haft sen jag var barn, men problemet med luftvägarna kom först i vuxen ålder efter jag bodde i en fuktskadad lägenhet.

Jag är väldigt missnöjd över bemötandet jag har fått från vården när jag har sökt hjälp. Det tog väldigt lång tid innan jag fick en inhalator utskriven, trots att jag berättade flera gånger för läkarna att hade väldigt mycket problem med andnöd.
Det har resulterat till att jag väldigt lätt blir stressad i onödan nu när jag känner lukten av parfym..
09.15
Hej och välkomna till vår direktrapportering! Idag berättar vi bland annat om Therese, som börjat leva parfymfritt. Har du upplevelser kring allergi och doftöverkänslighet som du vill dela med dig av? Skriv en kommentar och håll dig gärna så kort som möjligt!
09.39
Det är ett j*kla gnäll på Astma- och allergiförbundet. Jag har suttit i HSO:s styrelse i 10 år och det finns inga gränser för gnället och kravet på andra människor.
09.39
Fick sjukskriva mig flera dagar då mitt apotek började sälja en extremt starkt luktande serie. Migrän på migrän utlöstes.

Ringde facket som pratade högre upp då vi var flera medarbetare och kunder som reagerade. Inte mycket hände.

Kedjan vägrade ta bort produkterna då influencers fått mycket pengar för den och vi som skulle jobba i det fick göra en egen lösning: inga tester framme. Alla förpackningar packades i cellofan-påsar för att minska doften och då kunde jag faktiskt fortsätta expediera recept. Vi misstänkte att själva plastförpackningarna som krämer och duschtvål låg i var alldeles för tunna i materialet så att doften trängde ut genom hela förpackningen.

Det var en hemsk doft och första gången som jag under mina många år på apotek inte klarade av att arbeta i detta.
09.53
På riktigt; kunder som är allergiska hänvisas till att hämta ut mediciner via webbshoppen? Vet apoteken inte själva om att de inte skickar särskilda läkemedel per post?
11.16
Hej! Fantastiskt bra att ni tar upp detta!

Jag blev i princip ALLERGIFRI genom att bli parfymfri!

Vi började leva parfymfritt när vi förstod att våra pojkar mådde dåligt av parfymerade tvättmedel, sköljmedel, städmedel, schampoo osv. Sedan dess är jag inte längre lika allergisk! Jag har tvingats spendera massor på antihistamin och cortisonpreparat i 40 års tid för kattallergi, pollenallergi, gräsallergi mm, men sen vi slutade med parfymer har jag inte behövt "puffa" en enda gång, och jag har kanske tagit sammanlagt 5-6 antihistamintabletter de senaste 5 åren. Ganska fantastiskt! :D
11.16
Apotek och sjukvård MÅSTE bli parfymfria! Allt annat är diskriminering enligt lagen för tillgänglighet.

Vi har behövt ringa ambulans flera gånger pga reaktioner hos familjemedlemmar mot parfymkemikalier, och sen har ambulanspersonalen kommit och stinker parfym som om de var på väg till disco!!?? Och när man äntligen kommer in möts man av läkare och sjukvårdspersonal som stinker after shave alternativt hudkräm och hårspray, och som dessutom skriver in i ens journal saker som mellan raderna betyder att man har psykiska problem, bara för att man påpekat det olämpliga i att de bär parfym/hårspray...?!!

Det är är verkligen svårt att förstå att vårdpersonal vägrar låta bli parfymerade produkter som de vet att det finns många patienter (30% procent av Sveriges befolkning och sannolikt en ännu högre procent av de som ofta befinner sig på sjukhus!) – som ju inte kan välja bort kontakten – mår mycket dåligt av dofterna!
15.18
Jag blir oerhört ledsen och beklämd av Parfymens attityd och påstående om att människor som jag blir sjuka för att jag är rädd. Verkligen sorgligt. Jag är inte rädd. Jag har inte ångest. Och jag är inte allergisk. Men jag blir sjuk av kemikalier i parfymerade produkter.
15.18
Svar till Parfymen

Du skriver ”samtidigt vet vi att många själv-diagnostiserade allergiker reagerar på rädslan att eventuellt reagera...”.

Hur vet du att personer som skriver här är själv-diagnostiserade och vad de reagerar på i diverse situationer?

Kan upplysa dig om att det existerar olika tester på sjukhus av överläkare/kvalificerad vårdpersonal, för att ställa diagnoserna, -vilket nog de flesta här har kunskap -och erfarenhet om, men det har visst gått dig förbi, som tydligen är självutnämnd doft -och allergiexpert.

Det är ingen idé att du själv söker vård/undviker potentiellt farliga situationer i framtiden för det är nog bara förmodat din egen rädsla för att reagera...

17.20
Parfymen vill bara provocera antar jag. Det är alltid lätt att ge sig på människor som redan är diskriminerade. Om parfymen tror att det ger sjukdomsvinst att inte tåla kemikalier så har hen verkligen fel. Har man stora problem med kemikalieintolerans så blir man helt isolerad och med mycket små möjligheter att kunna försörja sig. Vad är vinsten med det?
19.22
Ja allergi i huden mot parfymerade tvätt och sköljmedel. Samt doftöverkänslig. Kommit vid 30 års ålder. Aldrig haft problem innan. Jobbigt.
19.24
När EU gick igenom dåvarande direktiven för Kosmetiska produkter i början av 2000, läste jag de föreslagna förändringar (och kommenterade skriftligt). Alla européerna kunde utrycka sig beträffande förändringar i den kosmetiska lagstiftningen.
I draft-dokumentet stod det e.g. att användningen av dofter/doftkemikalier skall vara förbjudet i kosmetika riktad åt barn under 3 är.
Det här finns inte i den slutliga texten. Varför inte? Konsumenterna måste ha friheten att välja, var förklaringen.
20.10

Många barnprodukter parfymeras – tvärtemot riktlinjerna

SVT NyheterMånga produkter för barn är parfymerade – trots att riktlinjerna är att de bör undvika parfymämnen. – Om man redan som liten använder parfymerade produkter ökar risken, säger professor Ulrika Nilsson i analytisk kemi.
20.20
Fler dofter med åren!
Känns dumt att måsta hålla andan på affärer
Då dofter passeras varor eller människor.
Förbi tvättstugor också.
21.03
  Nu avslutar vi chatten. I videon nedan tackar vår reporter Ida Thellenberg för all respons från er. Fortsätt tipsa oss! Mejla: vasterbotten@svt.se