SVT rapporterade · Marmorstein svarar

07.04
Hej och välkomna! Här kommer Elisabeth Marmorstein svara på era frågor. Hon sätter i gång 14.30, men det går bra att ställa frågor redan nu.
14.22
Hej och välkomna! Om ungefär tio minuter svarar Elisabeth Marmorstein på era frågor i en direktsändning. Efter det fortsätter hon svara här i chatten.
14.28
Elisabeth är på plats i studion och alldeles strax kör vi igång.
14.30
Nu startar sändningen i spelaren ovan.
14.31
Elisabeth Marmorstein säger att hon inte är förvånad över dagens besked från KD, om att de är beredda att samtala med alla riksdagens partier.
14.32
Peter undrar:

Kan M och KD nu komma att välja att bilda det konservativa block som Jimmie Åkesson vill se?
 
- KD har inte sagt att de vill det. Jag tror fortsatt att det blir svårt för Jimmie Åkesson att få till det här blocket, säger Elisabeth Marmorstein.
14.33
Kristina undrar:
L ska välja ny partiledare i sommar, hur troligt är det att det blir Nyamko Sabuni?
 
- Hon är den som många lyfter fram. Hon har tydligt signalerat att hon vill. Men hon har många i den socialliberala falangen i partiet emot sig, säger Elisabeth.
14.34
Hur mår Liberalerna?
 
- De mår inte bra alls. De har hamnat i ett sällan skådat katastrofläge, säger Elisabeth Marmorstein.
14.35
Elisabeth Marmorstein säger att hon inte tror att det blir något extraval före nästa ordinarie val.
14.36
Åsa undrar:

Kommer Socialdemokraterna att kunna luta sig mot C även efter nästa val?
 
- Det är alldeles för tidigt att svara på, det beror på valresultatet och hur stora protesterna blir från fackrörelsen mot januariavtalet, säger Elisabeth Marmorstein.
14.37
Peter undrar:

Kan SD få över 25 procent i EU-valet tror du?
 
- Nej, det tror jag inte. I den mätning som hittills gjorts får SD 18 procent vilket är en fördubbling från förra EU-valet.
14.39
Blir Per Bolund nytt språkrör för Miljöpartiet?
 
- Det mesta talar för det, men det krävs mycket för att lyckas vända opinionen, säger Elisabeth Marmorstein.
14.44
Sändningen är avslutad, men Elisabeth fortsätter att svara på era frågor här i chatten.
14.46
Många goda vänner uttrycker att de inte har något parti att rösta på (borgerligt). Tror du att det kan uppstå ett nytt kraftfullt parti i det tomrum som har uppstått
@Göran - Hej Göran, nej det tror jag inte. Försök att bilda nya partier görs ju med jämna mellanrum men att samla så pass mycket stöd så att man lyckas ta sig in i riksdagen är mycket svårt.
14.49
Innebär inte Ebbas besked att KD behåller i princip samma hållning i praktiken?
@Ludvig - Hej Ludvig, det återstår väl att se vad beskedet betyder i praktiken. Men särskilt revolutionerande är det inte om man ser till vad EBT sagt tidigare. Men uppenbarligen kände hon ett behov av att tydliggöra den här hållningen och därmed öppna dörren för förhandlingar i sakfrågor där man tycker lika. 
14.54
Kommer valdeltagandet i EU-valet öka jämfört med tidigare EU-val?
@Leif - Hej Leif, ja det tror jag. Dels för att EU-frågorna är viktigare än på länge, inte minst till följd av Brexit, dels för att det ligger så nära regeringsbildningen. Det är inte omöjligt att den får effekter även på valdeltagandet. Den mätning som hittills gjorts av Sifo visar på ett rekordhögt valdeltagande. Drygt 70 procent säger att de ska rösta jämfört med 55 procent inför förra EU-valet 2014.
15.00
Varför tror du att det inte kommer att kunna bli ett konservativt block i Sverige när det bevisligen finns i många andra Europeiska länder? Dessutom med partier längre till höger än vad SD är.
@Hasse - Hej Hasse, åtminstone i dagsläget värjer sig Moderatledningen för det, bland annat av oro för att tappa sina liberala väljare. 40 procent av de som röstade på M i höstas definierar sig som liberaler. Men att ta stöd av SD för att ta regeringsmakten har ju M-ledningen länge sagt ja till och  skulle M,KD och SD tillsammans lyckas få över 50 procent av rösterna kan det förstås leda till ett samarbete på sikt.
15.02
Hur stor chans har Partiet Vändpunkt i EU-valet?
@Marre - Hej Marre, det skulle vara en sensation om de lyckades ta sig in i parlamentet. Med andra ord så tror jag inte att de har så stor chans. Men visst kan de få röster och säkert ta en del som tidigare röstat på MP.
15.04
Det jag länge inte fått ihop är Kd:s kristna värdegrunder vs. närmande till högerpopulismen( läs sd) Saknar debatten kring det.
@Roger - Hej Roger, när det går bra för ett parti tenderar den interna debatten att tystna. Sen tror jag faktiskt att EBT har relativt starkt internt stöd för sin linje. Partiet är förstås väldigt glada att slippa ligga runt riksdagsspärren som de gjort i så många år. 
15.07
En het potatis är ju Socialdemokraternas förhållanden till facken, och januariavtalet. Kan S hålla facken på gott humör, eller kan kritiken från facken mot S eskalera och bli så kraftig så att regeringen kanske t o m spricker så småningom? Hur ser du på det?
@Jan-Åke - Hej Jan-Åke, du har rätt i att det finns kraftig kritik från fackligt håll men samtidigt tycker även kritikerna att uppgörelsen med C och L var nödvändig, att alternativet var värre. Men det kommer att bli besvärligt under mandatperioden när de här eftergifterna ska förverkligas dock tror jag inte att det blir så stökigt så att uppgörelsen spricker. Men säker är jag inte.
15.12
Både KD och SD har en förmåga att flyta runt lite i politiken så denna kombination
känns lite som gungfly. Vad spm helst kan
hända alltifrån kärnkraft till abortlagstiftning. Media har inte direkt varit skickliga på att ställa något parti mot väggen. Vad tänker ni göra nu?
@Birgitta - Hej Birgitta, tråkigt att du inte tycker att vi gör vårt jobb men ambitionen är alltid att granska vad partierna säger och gör och göra ansvarsutkrävande intervjuer. Det kommer vi fortsätta med men vi kan säkert bli bättre. 
15.16
Hej,
Hur kan KD:s besked om att börja tala med SD och V påverka M att göra detsamma?
Och när L får ny partiledare, finns det en reell chans till att januariavtalet spricker?
@Majvor - Hej Majvor, det ska inte uteslutas men det ska mycket till. De partier som ingick avtalet har investerat mycket i det vägvalet, dessutom finns rädslan för ett extraval, inte minst hos Liberalerna. De partiledarkandidater som hittills varit på tapeten i L har ju tydligt deklarerat att de tänker följa avtalet, en tydlig majoritet i partiet var ju för det vägvalet. Men saker kan ändras fort i svensk politik så säker kan ingen vara. 
15.20
Spiken i kistan för Alliansen. Min bedömning är att C och L aldrig, oavsett ledarskap, kommer förhandla med SD, eller ett KD och M som förhandlar med M. Vad tror du Elisabeth?
@Alex - Hej Alex, jag tror som du att det fortsatt skulle vara mycket svårt både för C och L. Men skulle de borgerliga partierna bli tydligt större än de rödgröna i nästa val ska ett borgerligt samarbete förstås inte uteslutas, även om det inte sker under epitetet alliansen.
15.21
Har jag fel, eller har EBT inte sagt det har förr? Under både valrörelse och regeringsbildning var väl KD:s ståndpunkt att samtala/samarbeta med alla partier som stöder Allianspolitiken i enskilda frågor? Vad är egentligen nytt med det här?
@Max - Hej, det är snarlikt det hon tidigare har sagt och väldigt likt det AKB sa i januari 2017. Sen vad det innebär i praktiken återstår att se. 
15.27
Chanserna att EBT blir statsminister 2022. Hur ser du på det?
@Pontus - Hej Pontus, KD är inne i en stark uppåtgående trend men det är långt till nästa val. Jag antar att du menar att det skulle bli verklighet om M,KD och SD fick egen majoritet och att KD blev större en M. Dit är det ju en bit, kan man säga. 
15.28
Får EBT lämna uppdraget som partiledare nu på samma sätt som AKB fick göra när M förde fram samma tankar?
@Gustaf - Hej Gustaf, det korta svaret är förstås nej.
15.32
Hej!
Dagens skiljelinjer går inte vänster / höger utan värderingar som grundar sig i ”anywheres” eller ”somewheres”!! Varför tas inte detta upp i debatten i dagens globala värld!!?
@Thomas - Hej Thomas, jag håller inte riktigt med. Just den skalan du refererar till är inte lika vanligt förekommande som GAL-TAN men visst kretsar väl debatten väldigt mycket kring de här nya skiljelinjerna. De var ju grunden för regeringssamarbetet mellan C, L, S och MP. Men sådana här alternativa skiljelinjer brukar dock på sikt "ätas upp" av höger-vänster, återstår väl att se när eller kanske om det händer. 
15.33
Hur skiljer sig EBT:s utspel från det som AKB gjorde för några år sedan? Eller är dom helt och hållet jämförbara förutom V-aspekten?
@Justus - Hej Justus, för mig är de snarlika men jag har ännu inte hört EBT utveckla detta, det lär hon förstås göra. Hon kommer tex till Aktuellt ikväll. 
15.40
Hej Elisabeth! Hur stora kan KD bli, kan de bli som CDU i Tyskland? Gå om M och bli det största borgerliga partiet?
@Märstabo - Hej Märstabo, KD är inne i en uppåtgående trend, men så sent som i augusti låg de på 3 procent. Det svänger med andra ord fort i svensk politik. Om Moderaterna skulle falla ihop totalt så finns förstås den möjligheten men jag har svårt att se det i dag. Och att locka stora skaror väljare från andra sidan blockgränsen tror jag är svårt för KD. 
15.47
Skulle EBT:s uttalande kunna betyda något för V och isåfall vad?
@John - Hej John, nja, att V skulle inleda något slags samarbete med KD är förstås helt osannolikt. Och när det gäller Jonas Sjöstedts "misstroendelöfte" har ju EBT och Ulf Kristersson redan sagt att de inte är främmande för att fälla regeringen med V  Men då behöver de ju hitta en fråga att skriva ihop sig kring och den har jag fortsatt svårt att se. 
15.51
Vad tror du om Reformisterna? Kan de bli en politisk kraft på sikt?
@Jan-Åke - Hej Jan-Åke, det är de väl redan i viss mån. De påverkar förstås den interna debatten i S och kan också "hjälpa" Stefan Löfven i så motto att de ger honom argument när han förhandlar med C och L, dvs att han kan peka kritiken från Reformisterna och andra som ett hinder för att gå för långt när det gäller kompromisser. 
15.52
Nu måste jag tyvärr logga ut för den här gången. Tack för era frågor, roligt att se att intresset för politik håller i sig. Ledsen att jag inte hann svara på allt, hörs en annan gång.
15.54
Då tackar vi Elisabeth för den här gången. Tack till alla er som varit med oss!