SVT rapporterade · SM-final 5: Luleå-Linköping

DIREKT: Luleå-Linköping 5–1
Målen:
Första perioden: 00:23 1–0 Emma Nordin, 10:24 Noora Tulus (Petra Nieminen), 18:35 3–0 Linn Peterson (Petra Nieminen), 19:54 4–0 Rebecca Stenberg (Chiho Osawa)
Andra perioden: 02:39 4–1 Sidney Morin (Pernilla Winberg, Denise Altmann), 08:29 5–1 Rebecca Stenberg (Melinda Olsson, Chiho Osawa)
17.18
Luleå vinner ikväll
ha en fint middag
17.18
Sänds finalen på tv:n eller bara på SvT play?
Hej! Finalen sänds både på TV:n, SVT2 och sedan övergår sändningen i SVT24, samt på SVT Play :)
17.21
Hej och välkomna! I kväll är det dags för den femte och avgörande finalen mellan Luleå och Linköping. En vinnare ska koras, pokalen ska höjas och medaljer ska delas ut! Vilken kväll vi har att vänta, häng med!
17.22
Finalen sänds i SVT2 med start 18.00 och under matchens gång kommer sändningen att flyttas över till SVT24, ni kan även se matchen i SVT Play eller såklart, följa med mig här.
17.23
Spelarna äntrar nu isen för uppvärmning och vi hoppas på att se betydligt fler i publiken i dag! Åskådarna börjar sakta men säker att hitta sina platser i arenan.
17.23
Var en fågel som viskade i mitt öra att man hade sålt 3000 biljetter när klockan var ungefär 16.00.
17.24
Medan spelarna värmer upp passar jag på att dela med mig av laguppställningarna. Vi börjar, som alltid, med bortalaget Linköping.
17.26
Första femman: Kennedy Marchment, Madelen Haug Hansen, Denise Altmann, Sidney Morin, Emilia Ramboldt
Andra femman: Pernilla Winberg, Nicoline Jensen Söndergaard, Susanna Tapani, Lene Tendenes, Ingrid Morset
Tredje femman: Moa Wernblom, Brooke Stacey, Emma Murén, Josephine Asperup, Amalie Andersen
Fjärde femman: Annie Sjöstrand, Emilie Kruse Johansen, Tatiana Istocyova
17.28
Och i Luleå har vi följande laguppställning.
Första femman: Michelle Karvinen, Emma Nordin, Josefine Hoegh Persson, Jenni Hiirikoski, Pernilla Forsgren
Andra femman: Petra Nieminen, Noora Tulus, Linn Peterson, Ebba Berglund, Ronja Savolainen
Tredje femman: Rebecca Stenberg, Melinda Olsson, Chiho Osawa, Johanna Fällman, Ida Boman
Fjärde femman: Sandra Rannerud, Szofia Jokai Szilagy, Christa Alanko, Lisa Berglund
17.42
Psykkriget har börjat redan på uppvärmningen. Luleås stora stjärna, Michelle Karvinen, har nämligen tröjnummer 48 på sig. Vilket är Natalie Fernos som inte befinner sig på isen på grund av hjärnskakning.
17.42
Såg däremot hur Linköpingstränaren Madeleine Östling och Anna Rydberg ruskade på huvudet och skrattade, så den gick de minsann inte på!
17.48
Tidigare i dag listade vår expert Maria Rooth sin all star-femma från de båda finallagen. Håller du med henne?
17.50
Dusan är sminkad och redo – slå på SVT2/Play 18.00 och se SM-finalen. twitter.com/ulfnil/status/…
18.01
Då är det snart snart dags för nedsläpp!!! Jisses, jag börjar nästan bli lite nervös.
18.01
"Det här är ju helt fantastiskt, det är bara att gå ut och njuta nu", säger LHC:s tränare Madeleine Östling.
18.02
"Vi har Sveriges bästa publik", säger Luleås tränare Fredrik Glader och ja... det är inte fullsatt men det är BRA med folk! KUL!
18.02
Kan jag inte se på TV1 eller Tv2????
Jodå, matchen sänds i TV2.
18.04
Första  femman är presenterad och nu är det nära.
18.05
Och då var matchen igång! Nordin mot Winberg.
18.05
Emma Nordin vinner den tekningen.
18.05
MÅL!!!!!
18.05
Hur många sekunder tog det där?!??! Inte många i alla fall.
18.06
Det är Emma Nordin som testar skott, ett hårt och precist skott som går rätt upp i krysset.
18.07
23 sekunder in i den första perioden alltså kliver Nordin fram, som varit lite osynlig de senaste finalmatcherna. Vilken otroligt viktig inledning för hemmalaget!
18.08
Ett skott, ett mål. Bra utdelning så här långt till hemmalaget alltså. Och vilken mardrömsstart för LHC.
18.08
Icing och hemmalaget får chans att teka i anfallszon.
18.09
"De som verkligen verkligen vill vinna och är redo att betala priset för det, de kommer att bli svensk mästare", säger Maria Rooth.
18.10
Och Luleås förstakedja har minst sagt vaknat på rätt sida idag. Emma Nordin och Michelle Karvinen kommer i ett två mot ett läge, men pucken går över.
18.10
Oj oj, ett klurigt skott för Suonpää i LHC-målet nu som släpper en retur och det ser ut att bli riktigt farligt.
18.11
Luleå har börjat den här matchen med en REJÄL fart och pressar på ordentligt i offensiven.
18.11
Samtidigt ser Linköping ovanligt nervösa ut, och har svårt att skapa ett lugn i spelet nu när hemmalaget öser på.
18.12
Haug Hansen testar skott men Jenni Hiirikoski agerar målvakt och täcker det skottet.
18.12
Karvinen helt ohotad bakom målet, lägger pucken helt ren i slottet men där fanns ingen medspelare.
18.12
Det vänder snabbt nu. Morin skapar ett farligt läge.
18.13
Luleå vänder upp spelet nu med fart.
18.13
Brooke Stacey bär in pucken i anfallszonen och skjuter mot Grahn innan hon åker och byter.
18.14
Heja! Är det mycket folk på plats?
Det är riktigt bra med folk! Inte fullsatt men skulle gissa på 4000-5000 i alla fall?
18.14
Finländskan Nieminen testar skott. Luleå fortsätter att trycka på.
18.14
Lycka till Luleå
18.15
Suonpää blockerar.
18.15
Linköpings Jensen bär in pucken och bortalaget får till ett anfall. Ett kort sådant däremot.
18.16
Luleå har ett helt annat spel än tidigare finaler.
18.16
Karvinen går in på högerkanten, försökte hitta Nordin men LHC försvaret bröt den passningen.
18.17
Nieminen går in mellan två Linköpingbackar och publiken buar när finländskan faller.
18.17
Ronja Savolainen nu med en riktigt bra målchans. Men domaren blåser för spelare i målgården.
18.17
Känner att jag knappt hinner rapportera alla chanser, men ja, Luleå är dominanta just nu.
18.18
Hiirikoski skjuter.
18.18
Riktigt irriterat mellan Wernblom och Hoegh Persson just nu.
18.18
Först Hoegh Persson med en knuff och Wernblom var inte sen med att svara.
18.18
MÅL!!!!!
18.19
Det är Luleås Noora Tulus som sätter 2–0 som helt ensam i slottet kan med ett löst skott lägga in pucken längs med isen vid den bortre stolpen.
18.20
En fin passning från landsmanninnan Petra Nieminen också.
18.20
Men vilken START av hemmalaget!!
18.20
Linköpings Madeleine Östling får mycket att fundera på nu inför den andra perioden.
18.21
Ja det var en minst sagt nöjd Fredrik Glader vi fick se i powerbreaket.
18.22
Oerhört viktigt skede nu i matchen där Linköping inte får släppa in ett till mål.
18.23
Morin med pucken och chans att starta ett anfallsspel men domaren blåser av för offside.
18.24
Linköping har fortsatt problem att spela sig ur egenzon.
18.24
11–1 i skott till fördel för hemmalaget. Det återspeglar ganska bra hur matchen ser ut också.
18.25
Marchment med bortalagets bästa chans så här långt.
18.26
Tapani går på skott men det blockeras av Ida Boman.
18.27
Altmann spelar fram till Haug Hansen som försöker få till ett avslut men lyckas inte.
18.27
En bra sekvens där av bortalaget.
18.28
Brooke Stacey försöker få ut pucken i mittzon. Pernilla Forsgren håller kvar den.
18.28
Morin tar fart och trampar in i anfallszon.
18.28
Den amerikanska landslagsbacken som kommer att gå mycket mycket istid den här matchen.
18.29
En pass av Ingrid Morset som i stället går till Nieminen och det blir en bra målchans för Luleå.
18.30
Endast tre minuter kvar av den första perioden. Jisses vad fort det har gått!
18.30
Och vilken ishockey vi har fått bevittna!
18.31
Nu kommer Luleås första kedja igen och vänder spelet.
18.31
Ännu en gång lyckas de skapa något riktigt bra. Nära nära en 3–0-ledning.
18.32
MÅL!!!!!
18.33
Linn Peterson kan sätta 3–0 efter att Nieminen bjöd på en FIN dragning när hon tog sig in i offensiven och fortsatte in bakom mål. Lägger in pucken framför mål där Peterson finns och kan stänka in den.
18.33
"Det här är förödande för Linköping", säger Chris Härenstam.
18.34
Med 6 sekunder kvar blir det ännu ett MÅL!!!!!
18.34
Rebecca Stenberg sätter 4–0 med ett slagskott i övre slottet.
18.35
Suonpää är på den pucken men den hittar sig ändå in i målet.
18.35
Vad är det som händer?!
18.35
Publiken står upp och applåderar åt sitt Luleå som stått för ett fantastiskt spel i den här första perioden.
18.36
Frågan är om Linköping kommer klara av att komma tillbaka från den här urladdningen?
18.39
Fantastiskt Luleå, hoppas det håller hela matchen!
18.39
Nu väntar 14 minuters paus och jag är tillbaka här igen när den andra perioden drar igång.
18.45
💛❤️🖤
18.46
Vilken bra produktion av finalserien SVT! Fint jobb av Chris Härenstam mfl med intervjuerna i periodvilan, tydlig analys av Maria Rooth i vilan också. Kul att se och följa, ger goda förhoppningar inför VM!
Vad kul att höra!! Tackar ödmjukast för de fina orden, ska förmedla det vidare till mina kollegor.
18.50
Nu börjar spelarna att äntra isen igen. Linköping först ut, vad ska de hitta på den här perioden tro?
18.50
Något måste i alla fall att göras, det tror jag vi alla är eniga om.
18.51
Om inte, kommer det att bli tvåsiffrigt i det här finalmötet.
18.51
Just nu visas reprisen på Emma Nordins inledande mål. Den kan man se om och om igen. Vilket skott!
18.51
Första bytet. Ett skott. Ett mål.
18.52
"Det var inte alls såhär vi ville starta matchen. Vi var allt för rädda för att förlora den här första perioden och så vill vi inte spela", säger Madeleine Östling.
18.53
Nordin mot Winberg även denna gång i teken. Och nu fick "den gamla damen" som hon kallas sin revansch.
18.53
Pernilla Winberg alltså.
18.54
Brooke Stacey skjuter. Inte alls dumt men pucken går inte på mål.
18.54
LHC har bitit sig fast i den offensiva zonen.
18.54
Pucken går ut en kort stund men Linköping är tillbaka i anfallszon.
18.55
Fin passning från Hiirikoski till Rebecca Stenberg som tar in pucken i offensiven.
18.55
Blev inget med det anfallet. I stället är Linköping i anfallszonen.
18.55
MÅL!! Där fick Linköping sin reducering!
18.56
Sidney Morin gör ännu ett mål. Kliver in från backposition och får gott om tid att tänka och bestämma sig för vart hon skulle placera pucken.
18.56
Och om det var välplacerat.... Pucken gick in i det bortre krysset. Viktigt för bortalaget som startat den här perioden med betydligt bättre energi.
18.58
Luleå tillbaka i anfallszonen nu.
18.59
Hiirikoski testar skott vilket studsar på en spelare och gör det lite svårt för Suonpää.
19.00
Skott från Tedenes och styrning på Tapani. Blir riktigt riktigt nära ytterligare en reducering när Sara Grahn är skymd framför mål.
19.00
Ett helt annat Linköping som är ute på isen nu!
19.01
Morin med ytterligare ett avslut och ja, LHC fortsätter att skymma Grahn där bak. Vilken scenförändring!!!
19.01
Linköping är betydligt mer kompakta och har ett annat självförtroende nu i offensiven.
19.01
Kontring nu med Karvinen och Nieminen i spets.
19.02
Spelet vänder tillbaka och det blir en icing 7 minuter in i matchen.
19.02
Linköping nära nära nu!
19.03
Det är Linköping för hela slanten. Blev Luleå lite för nöjda nu kanske efter den första perioden och tagit ut segern i förskott?
19.03
MÅL!!!!
19.03
Och inte åt Linköping som man kanske skulle kunnat tro. Utan det är Luleås Rebecca Stenberg som återigen hittar nätet. En puck som går rätt upp i nättaket.
19.04
En sämre inledande period av hemmalaget alltså men de är sylvassa med sina kontringar.
19.05
Snart halva perioden spelad.
19.06
Jensen och Marchment nu med en riktig bra målchans för LHC! Marchment väntar och väntar, får all tid i världen men skjuter ändå utanför.
19.07
Trots målet är det Linköping som totalt har tagit över spelet nu.
19.08
Ramboldt med pucken ser inte Chiho Osawa bakom sig som försöker sno åt sig pucken. Hade kunnat bli en riktigt farlig kontring men LHC reder ut det.
19.09
Tulus lägger ner pucken och Rebecca Stenberg kan lägga pucken på mål. Enkelt för Suonpää.
19.09
LHC med spel i anfallszonen nu och som vanligt mycket spelare framför Grahn.
19.10
Luleå har svårigheter med att få ut pucken.
19.11
Det sägs att det är 4 804 st på plats i publiken. Bra jobbat Luleå!
19.12
"Vi har börjat åka skridskor så det känns mycket mycket bättre, men vi har en jävla uppförsbacke nu så det är bara att fortsätta kämpa", säger LHC:s Östling i powerbreaket.
19.14
Mer stillastående och passivt nu i Luleå. Kommer de att börja spela på resultat snart tro och försöka hålla igen mer bakåt?
19.14
Går det att få Luleå referat istället för Cluben referat? Rooth är duktig, men Chris pratar bara Linköping, trots 5-1 till Luleå. Vart så hela finalserien
Jag håller inte med, tycker de refererar och pratar mycket om de båda lagen! Var en Linköping-supporter här om dagen som kommenterade exakt samma sak fast åt det andra hållet. Beror nog lite på hur spelet ser ut och just nu spelar LHC bättre trots resultatet.
19.16
1 minut återstår av den här perioden och Luleå stormar mot sitt tredje SM-guld.
19.17
20.00 byter vi till SVT24 så förbered er på ett kanalbyte! För detta vill ni ju bara inte missa?!
19.17
Hiirikoski tar fart och trampar in hela vägen från försvar till anfall.
19.17
Vilken skridskoåkning!
19.18
Och vilken stämning det är här inne!
19.19
Där är den andra perioden slut. En period som alltså slutar 1–1, totalt 5–1 till hemmalaget Luleå.
19.35
Och då var det dags för den tredje perioden!
19.35
Blir det den sista perioden denna SDHL säsong tro?
19.35
Pinsamt när kommentatorerna så uppenbart håller på Linköping . Dem säger inte ens Luleå utan Linköping mot laget från Norrbotten!
19.36
Morin med ett försök till avslut.
19.36
Kontring nu, Hiirikoski.
19.36
Väljer dock att dumpa ner pucken och byta i stället för att trampa in.
19.38
Karvinen med pucken nu, försöker trycka in den vid stolproten men Suonpää är där.
19.39
Osawa skjuter och pucken studsar knepigt och det blir svårt för LHC målvakten.
19.40
Men Suonpää stöter bort pucken.
19.40
Men inga utvisningar än så länge denna match alltså?!
19.41
OJ OJ OJ! Tulus FRI framför mål.
19.41
Pucken går däremot i stolpen.
19.41
Riktigt nära för Luleå att utöka ledningen!
19.41
Byt till Expressen mer opartiska kommentatorer! Och man nämner ”Luleå” som Luleå!
19.42
Det fortsätter att applåderas här i arenan. Det har publiken nästan gjort sen mitten av den andraperioden.
19.42
Och klacken är i full gång med sin sång.
19.42
Tror norrbottningarna börjar se sitt tredje SM-guld framför sig.
19.43
Tapani skjuter, rätt i magen på Grahn som enkelt räddar.
19.44
Och där kommer matchens första utvisning. Det är Linköping som får chans till numerärt överläge. En möjlighet som de måste ta för att ha en chans att säkra guldet.
19.44
Det är Jenni Hiirikoski som utvisas också. Luleås kanske bäste spelare.
19.44
Vad ska Linköping hitta på nu?
19.45
Det är Morin, Marchment, Tapani, Winberg och Jensen som är inne för LHC.
19.45
Trots powerplay-spel för LHC får Luleå en kontring genom Emma Nordin. Farligt!
19.46
Luleå fortsätter att spela lugnt och tryggt. Rensar undan pucken så fort LHC kommer in i offensiven.
19.46
Och där är Hiirikoski inne på isen igen.
19.46
Kan den här finalen vara avgjord?? Fyra mål krävs för LHC och nu återstår drygt 11 minuter av den tredje perioden.
19.47
Tapani med pucken till Morin som skjuter. Men det var ett enkelt skott för Sara Grahn.
19.48
Luleå vänder spelet genom Nordin, Hoegh Persson och Karvinen.
19.49
Och precis innan powerbreaket åker Luleå på ännu en utvisning. Det är Ida Boman som åker ut två minuter.
19.50
Kommer Madeleine Östling att ta ut Suonpää nu kanske?
19.50
Suonpää är kvar i målet.
19.50
Tapani med ett hårt skott från backposition.
19.50
Hiirikoski slänger sig och får ut pucken.
19.51
Publiken applåderar i takt.
19.51
Altmann spelar in till Morset som får till ett riktigt bra avslut.
19.52
Får vi ett 2–5 mål här nu? LHC har bitit sig fast i offensiven.
19.52
Ramboldt skjuter på täckande spelare och Nieminen får ut pucken.
19.52
Där är hemmalaget fulltaliga.
19.53
7 minuter kvar nu.
19.55
Linköping fortsätter att kämpa på med att få in en reducering.
19.55
Haug Hansen får in pucken i mål men domaren har redan blåst av.
19.56
Hoegh Persson med en perfekt framspelning till Karvinen. Turligt nog för bortalaget träffar hon inte mål.
19.56
Fem minuter kvar nu.
19.56
Det känns som att detta är avgjort, eller?
19.57
Jensen lägger in pucken på mål men det är mycket trafik framför Grahn så pucken når inte ens fram till målet.
19.57
Fyra minuter kvar nu.
19.57
Vågar nästan påstå att Luleå kommer att försvara sin SM-titel.
19.57
Och bli svensk mästare för tredje gången.
19.58
Med 3 minuter och 54 sekunder kvar av matchen drabbas Linköping för en utvisning.
19.58
Ett mål från hemmalaget nu och matchen är d e f i n i t i v t punkterad.
19.58
Det är Lene Tedenes som utvisas två minuter för tripping.
19.58
Karvinen med skott.
19.58
LHC rensar undan.
19.59
Och nu börjar publiken att ställa sig upp.
19.59
Vilken stämning! Det kommer att bjudas på en riktig fest här i Luleå ikväll.
19.59
Stående ovationer för hemmalaget som har lyckats göra det omöjliga. Vänt ett 0–2 underläge i finalserien, och leder just nu den femte och avgörande finalmatchen.
20.00
Tempot börjar gå ner nu på isen och LHC ser hopplösa ut.
20.00
Mindre än två minuter kvar nu.
20.01
Ledarna i Luleå börjar krama om varandra.