SVT rapporterade · Västerås-Skutskär i SM-finalen i bandy

Västerås-Skutskär 3-3
30' Gabriella Aronsson 1-0
40' Charlotte Selbekk 2-0
43' Tatiana Gurinchik 2-1
59' Gurinchik 2-2
61' Emma Ahlander 2-3
72' Matilda Plan 3-3
11.46
Då är det dags för bandyfinal och vårsol på Studenternas!
11.46
Hur tror ni det går? Så här tror expert Frida Erlandsson:

Experten tror på jämn och målrik SM-final

SVT SportVästerås vann serien och Skutskär är regerande mästare. Nu möts de i en direkt avgörande SM-final på klassisk bandyis: Studenternas i Uppsala. – Jag tror på en jämn, tuff och målrik final, säger SVT:s expert Frida Erlandsson.
11.46

På Studenternas slår historiken klass

SVT SportStudenternas är en bandyarena där historik och rutin alltid firar triumfer. Alltid. Under 2000-talet har det spelats 14 herrfinaler på den anrika SM-finalarenan. Men bara fyra klubbar har stått som segrare i Uppsalafinalerna. Och inte vilka klubbar som helst. Idel ädel bandyadel.
11.47

Skutskär ska försvara skrällguldet: ”Kommer att göra allt”

SVT SportI fjol skrällde sig Skutskär hela vägen till SM-guld i bandy. Nu ska ortens stolthet återvända till Studenternas för att försvara guldet. – Det är en häftig upplevelse som alla vill vara med om, säger lagkapten Malin Andersson.
11.47
Skutskär alltså regerande mästare och de möter idag Västerås som är lite av en uppstickare.
11.47
Hej Hannes!
Godmorgon!
11.50
Västerås stora stjärna är Matilda Plan och vann skytteligan med 31 mål. Hon var en starkt bidragande orsak till att Västerås vann grundserien och en liten rolig detalj är ju att hon också spelar i damallsvenskan i fotboll med Eskilstuna.
11.54
Lagen har mötts två gånger den här säsongen och ena gången vann Västerås med 4-1 och den andra blev oavgjord 2-2.
11.57
Härlig stämning på Studenternas! Vackert väder, lagkaptenernas tal och nationalsången.
11.58
Det är Chris Härenstam och Frida Erlandsson som ska kommentera matchen.
11.58
Erlandsson hyllar Västerås Malin Persson: "Sveriges bästa dambandyspelare just nu".
11.59
Mycket publik också på läktarna i Uppsala. Kul!
12.00
"Det ska bli spännande att se vad det blir för matchbild och hur länge isen håller", säger Erlandsson.
12.01
10 grader i Uppsala, vilket kan vara ett problem för isen.
12.02
Västerås har spelat en final tidigare och det var 2017, då förlust mot Kareby.
12.02
Målvakterna idag är Sara Carlström för Västerås och Ebba Fridlund för Skutskär.
12.02
Där är finalen igång!
12.02

Bandy: SM-final - SM-final damer

SVT PlayBandysäsongen avslutas traditionsenligt på Studenternas IP i Uppsala, med damernas SM-final mellan Västerås SK och Skutskärs IF. Kommentator: Chris Härenstam. Programledare: AnnaMaria Fredholm.
12.03
Skutskär med matchens första hörna.
12.03
En hörnvariant, men ingen utdelning den här gången.
12.05
Carlström i Västeråsmålet åker för att byta handskar.
12.05
Plan skjuter för Västerås och det leder till hörna.
12.06
Inget mål, utan bollen hamnar hos målvakten Fridlund.
12.06
Ahlander med ett bra skott för Skutskär från långt håll.
12.07
Vad kul med bandy i Uppsala igen. Man får dock vara lite flexibel som tv tittare för handbollen är omöjlig att se, så är det bara.
12.08
Skutskär med bollen en längre tid nu. Samlat försvarsspel av Västerås.
12.08
Bra läge Skutskär! Camilla Andersson från nära håll, men inget mål.
12.08
Skutskär har inlett matchen bättre och mer avslappnat.
12.09
"Jag tycker inte riktigt att VSK har kommit igång med sitt spel. Malin Persson bör ha mer boll.", säger expert Erlandsson.
12.09
Snygg sekvens av Västerås som slutar med att Plans skott täcks.
12.11
Skutskär med bollen länge, men det resulterar inte i något.
12.11
Sedan frislag för Västerås i bra läge!
12.12
Persson söker Plan, men Plan får inte på någon ren träff.
12.13
"VSK håller ihop försvaret bra", säger Erlandsson. Så är det också, Skutskär har mycket boll men det ger inte mycket hittills. 10 minuter spelade.
12.15
Det märks att det är lite nervöst inledningsvis. "Lagen känner på varandra", som det brukar heta.
12.15
Skutskärs Rodionova stoppas och det blir frislag i bra läge.
12.16
Jätteläge för Skutskär, men ingen når bollen!
12.16
Frislag Skutskär från kanten.
12.18
Skutskärs stjärna Gurinchik, som kom mitt i säsongen, har inte riktigt hunnit visa vad hon går för än.
12.18
Västerås med ett bra anfall, Eklunds skott räddas.
12.19
Skutskär fortsätter att kontrollera matchen, men Västerås är inte ofarliga.
12.20
Farligt skott Skutskär, men utanför!
12.21
Som Västerås radar sig upp framför målet då Skutskär anfaller. Samlat försvarsspel!
12.21
Västerås anfallsspel handlar MYCKET om Matilda Plan hittills.
12.22
Skutskärs Östlund dribblar, kommer ensam med målvakten och fälls!
12.22
Carlström fäller Östlund, men det blir ingen straff!
12.23
Det är faktiskt lite märkligt att domaren inte blåser straffslag då Östlund fälls.
12.25
Västerås får in bollen från vänsterkanten, men ingen når den.
12.26
"VSK har jobbat in sig i matchen lite", säger Chris Härenstam.
12.26
Mikhaylova i Skutskär dribblar och tar sig fram i plan. Riktigt bra inledning av henne!
12.28
Många bra sekvenser från båda lagen, men hittills saknas slutprodukten.
12.30
Räkna med att det blir snack om straffsituationen om Västerås vinner den här finalen. Den var "solklar" enligt expert Andreas Bergwall.
12.31
Snart en halvtimme spelad och fortfarande 0-0.
12.31
Då får Västerås sin andra hörna.
12.31
1-0 VÄSTERÅS!
12.32
Gabriella Aronsson med ett riktigt bra skott och Västerås har tagit ledningen!
12.33
"Nu släpper axlarna lite på VSK-spelarna.", säger Erlandsson.
12.33
Och det kan man ju förstå! Västerås leder alltså SM-finalen och de kan ta klubbens första SM-guld på damsidan.
12.34
Matilda Plan hämtar boll långt ner i banan.
12.34
Ny hörna för Västerås.
12.35
Variant av Västerås, men det leder inte till något alls.
12.36
Skutskärs Sanna Gustafsson med ett distansskott högt över.
12.36
Efter målet spelar Västerås med ny energi.
12.37
Och där får de en ny hörna.
12.37
Bra hörna, men ingen utdelning.
12.38
Skutskär med skott som räddas av Carlström.
12.38
Det blir hörna för Skutskär.
12.39
Skott av Ahlander, men inget mål.
12.39
37 minuter spelade och Västerås leder SM-finalen.
12.40
Mikhaylova ser till att ge sig själv ett bra skottläge, men själva skottet var inte bra.
12.40
Heja Skutskärs tjejer!
12.41
Mer direkt spel från båda håll nu än i inledningen av matchen. Isen börjar bli sämre.
12.42
2-0 VÄSTERÅS!
12.42
Felpass av Skutskär och då blir norskan Charlotte Selbekk fri och gör 2-0.
12.42
Det är verkligen en bedrövlig felpass nära eget mål.
12.43
Nu märks det verkligen att isen börjar bli dålig.
12.43
Hörna Skutskär.
12.44
Skottläge i dålig vinkel för Rodionova. Det täcks.
12.44
Några minuter kvar av första halvlek,
12.45
Hörna Skutskär igen.
12.45
Ahlander med skott igen, men bollen når inte målet.
12.46
2-1!
12.46
Skutskär gör 2-1 genom Gurinchik!
12.47
Det är Mikhaylova som ligger bakom målet som Gurinchik styr in.
12.47
Det var på tiden att Gurinchik visade sig i den här finalen!
12.48
Vi är inne på tilläggstid i den första halvleken då det blir en till hörna för Skutskär. Deras sjätte i matchen.
12.48
Gurinchik är framme igen, men inget mål.
12.50
Där är första halvlek slut och ställningen är 2-1 till Västerås som alltså är på väg mot sitt första SM-guld.
13.16
Dags för andra halvlek!
13.17
10 grader och sol i Uppsala och det gör att isen är en faktor. Det kommer inte att bli bättre ju längre tiden går.
13.17
VSK:s Matilda Plan börjar med att testa skott.
13.18
Utvisning på Emma Ahlander, Skutskär.
13.19
Malin Persson spelar bra för Västerås, men sedan kontrar Skutskär.
13.21
Det är alltså Skutskär som är i underläge och måste jaga ett mål. Där kan man vänta sig ett rakare anfallsspel i andra halvlek.
13.22
Utvisning på Skutskärs Rodionova. En lite ful bentackling.
13.24
Skutskär spelar bra just nu med två utvisade.
13.24
"Vi får inte glömma att Västerås har vunnit serien och varit ledande den här säsongen", säger Erlandsson.
13.25
Västerås spelar in från höger och vill ha hörna, men får inte den.
13.25
"Min känsla är att det ska vara hörna", säger Chris Härenstam.
13.26
VSK-spelarna är inte nöjda med domarna just nu.
13.27
Väldigt snygga dribblingar av Gurinchik, men hon får inte iväg något avslut!
13.27
Utvisning på Västerås då, Maja Odén.
13.27
Straff Skutskär!
13.28
Gurinchik mot Carlström. Skutskär har möjlighet att kvittera.
13.28
Carlström räddar och tar sin egen retur!!
13.28
Den räddningen kan bli VIKTIG!
13.29
Nu flyger reklamskyltar in på isen. Blåser rejält i Uppsala.
13.29
Västerås med två utvisade nu. Skutskär i numerärt överläge, snart med två spelare.
13.30
Västerås med en missad hörna också.
13.30
Skutskärs Camilla Andersson skjuter, men det blockeras.
13.31
2-2 SKUTSKÄR!
13.31
Vilket mål av Gurinchik!! Solomål!
13.31
Vilken rysare det här håller på att bli!
13.32
Publiksiffra: 6478! Rekord!
13.32
Och där är det 3-2! Vändningen är ett faktum!
13.32
Slarv i VSK-försvaret och det var kanske självmål?
13.35
Västerås tog timeout direkt efter målet. Förståeligt efter de mardrömsminuterna.
13.36
13.36
Bollen utanför.
13.39
"Det är så pass varmt i Uppsala nu att stora delar av publiken inte har jacka på sig", säger Chris Härenstam.
13.39
Ny hörna för Västerås då.
13.39
Skutskär läser hörnvarianten.
13.40
68 minuter spelade nu.
13.41
20 minuter kvar då alltså. Västerås som måste studsa tillbaka.
13.41
Lugnare period just nu. Lugnet före stormen?
13.42
Rodionova skickar in bollen framför VKS:s mål, men bollen hamnar hos målvakten Carlström.
13.44
Västerås Adolfsson fixar fram en hörna.
13.44
Och det är 3-3!!
13.44
Västerås har kvitterat! Matilda Plan på hörna!
13.44
Det är ett riktigt bra skott av Plan.
13.45
Selbekk hade bra läge då hon kom på högerkanten, men trasslade till det lite.
13.46
En kvart kvar och det är 3-3. Vilken match det här är!
13.47
Ska någon av stjärnorna kliva fram och avgöra det här? Plan för VSK eller Gurinchik för Skutskär kanske?
13.47
Västerås lyckas bra med att ständigt ha ett samlat försvar.
13.48
Bra lyft mot Rodionova, men hon lyckas inte ta ner bollen.
13.48
Heja VSK!!
13.48
Börjar bli en del vatten på isen.
13.49
"Det står och väger", säger expert Frida Erlandsson.
13.50
Det är bara cirka tolv minuter kvar nu.
13.53
Hörna för Västerås.
13.53
Plan igen, men den här gången strax över ribban.
13.55
Just nu ser matchen alltså ut att gå till förlängning.
13.57
Hörna för Västerås, men supportrarna vill ha ett straffslag!
13.57
Fem minuter kvar av ordinarie matchtid.
13.57
Malin Perssons skott blockeras.
13.58
Snurrigt i VSK-försvaret och Rodionova skjuter! Men inget mål för Skutskär.
13.59
Skutskärpubliken vill ha hörna, men så blir det inte.
14.00
Mikhaylova skjuter, men skottet styrs till hörna för Skutskär.
14.00
Rodionova skjuter, men Carlström räddar!
14.00
VSK:s Eklund dribblar, men når inte fram till skott.
14.01
Det är väldigt dramatiskt nu! Ska det bli förlängning i den här SM-finalen?
14.02
Skutskärs Östlund försöker dribbla sig fram, men blir av med bollen.
14.03
Bara två minuter tilläggstid kvar av ordinarie speltid.
14.04
Utvisning på Västerås Malin Hedfors.
14.04
Allt tyder på att det blir förlängning.
14.05
Skutskärs Malin Andersson skjuter, men det blir inget mål. Inte många sekunder kvar nu.
14.06
Frislag Västerås i bra läge. Kan vara det sista som händer under ordinarie speltid.
14.06
Riktigt farligt! Bra räddning av Fridlund! DÄR var ett avgörande nära.
14.06
Hörna för Västerås ska vi ännu hinna med.
14.07
Där är ordinarie speltid över och matchen står 3-3. Förlängningen får man följa med min kollega Petter Öhrling.
14.07
Och här är jag! Hej på er bandylovers.
14.09
"Jag har en känsla av att laget som vinner slantsinglingen nu vinner matchen", säger SVT:s expert Andreas Bergwall.
14.09
Han tror att Matilda Plan kliver fram som matchhjälte för Västerås.
14.10
Där är förlängningen i gång.
14.11
Västerås lyfter in ett frislag mot motståndarkassen och ser ut att få en hörna, men Skutskär protesterar vilt och får bollen.
14.12
Aj, aj, aj. Camilla Andersson och Linda Lohiniva krockar rejält, men reser sig upp och verkar vara okej.
14.12
Tre minuter har passerat av förlängningen.
14.13
Kom ihåg att det här är sudden death. Det lag som gör mål vinner SM-guldet.
14.13
"Jag skulle vilja veta hur många mil Matilda Plan har åkt i dag", säger Frida Erlandsson.
14.14
Hon ligger bakom väldigt mycket av VSK:s offensiv.
14.14
Västerås pressar på, den här gången är det Lohiniva som störtar fram, men Skutskär försvarar sig till en hörna.
14.14
Bra skott, men också bra blockerat. Inget mål.
14.15
"Det är tuffa närkamper nere på isen nu. Härlig kamp", säger SVT:s kommentator Chris Härenstam.
14.15
"Nu är det bara VSK det handlar om", fortsätter Härenstam.
14.15
Men här vänder Skutskär spelet genom Rodionova...
14.16
...och det blir farligt! Lågt placerat avslut. Hörna följer.
14.16
Emma Ahlander skjuter, men skottet blockeras. Hon skjuter igen! Men även det försöket blockeras.
14.16
Klockan passerar sju minuter och VSK får frislag på offensiv planhalva.
14.17
Skutskär kände nog att det var farligt när lagkaptenen Malin Persson avancerade fram, fram, fram och var tvungen att stoppa henne.
14.19
Tre minuter kvar på Malin Anderssons utvisning. Skutskärs kapten som fick tio minuter för fasthållning 1.53 in i förlängningen.
14.19
Jösses! Skutskär är nära att avgöra!
14.20
"Kul att det verkligen är chanser och känslor och dramatik i en sån här match", säger SVT:s expertkommentator Frida Erlandsson.
14.20
Den första förlängningen är slut.
14.20
"VSK har det mesta av spelet, men Skutskär hade den bästa målchansen", summerar Andreas Bergwall i studion i pausen.
14.21
Nu är spelet i gång igen.
14.22
Halvminuten kvar på Malin Anderssons utvisning. Hon är viktig för Skutskär.
14.22
Andersson är inne på isen igen.
14.23
Angelica Östlund utmanar från vänsterkanten och skär in i banan, men Lohiniva försvarar bra och bryter.
14.23
Skutskär får iväg ett avslut, men från en dålig vinkel.
14.24
Mer bollinnehav för Skutskär i andra förlängningen. Att Andersson är tillbaka på isen påverkar förstås. Hon är viktig i deras speluppbyggnad.
14.26
Vi har spelat fem minuter av den andra förlängningen nu och Skutskär hämtar boll långt ner på egen planhalva. Vi är på väg mot straffar!
14.27
VSK rensar, men bollen hamnar rätt i famnen på Rodionova. Slarvigt.
14.27
Västerås målvakt Sara Carlström lämnar en retur på ett inlägg och det kändes farligt för en kort stund.
14.27
Mycket mer Skutskär nu.
14.28
Tre minuter kvar till straffläggning.
14.28
Ett mål räcker för SM-guld. Det här är sudden death.
14.28
Och här kommer Skutskär...
14.28
...men mycket kompakt försvar av VSK. Fantastisk brytning och hemåtjobb av Malin Persson.
14.29
Två minuter kvar nu.
14.29
Ebba Fridlund försöker med ett långt utkast, men Skutskär blir av med bollen.
14.30
Bara halvminuten kvar nu. Det här går mot straffar.
14.31
Domaren blåser i pipan. SM-finalen ska avgöras på straffar. Vilken sanslös dramatik!
14.31
Nu blir det paus i några minuter.
14.31
"Jag hade nog tagit en straff om jag fått frågan", säger Frida Erlandsson.
14.32
Andreas Bergwall: "Det är speciellt med en straffläggning i en SM-final. Som målvakt har du allting att vinna – som skytt har du allting att förlora. Som målvakt har jag hört i hela mitt liv att 'du tar inte en straff'".
14.33
Vilken fantastisk final trots allt. Tvåmålsledning för Västerås, Skutskär som vände till 3–2, VSK som hämtade ikapp... och nu straffar. Och allt inför 6 478 åskådare på Studenternas IP.
14.33
Matilda Plan lägger den första straffen. För Västerås.
14.34
Hon dundrar in den.
14.34
"Vilken träff hon får! Ingen som helst tvekan där. Perfekt", säger Chris Härenstam.
14.34
Emma Ahlander träffar stolpen för Skutskär!
14.35
Oj, det är en svag straff. Löst och mitt på målvakten.
14.35
Hon fick ingen ren träff alls, Mikhaylova.