SVT rapporterade · Påverkas du av hallbristen i Stockholm?

Hej och välkommen!
Nu öppnar chatten om Stockholms brist på idrottsanläggningar. Påverkas du eller dina barn? Dela med dig av dina erfarenheter.
09.46
2016 revs badmintonhallarna i Spånga till förmån för bostäder trots att det redan då var brist på idrottshallar. Det känns märkligt att politikerna river hallar när det råder brist. Men bostäder går uppenbarligen före allt annat, även om politikerna säger annat.
09.52
Kungsholmen, Stockholm 68 000 invånare och 0(noll) fullstora idrottshallar. Unikt sämsta stadsdel i hela Sverige. Kungsholmen Basket med 1 300 medlemmar inte sällan 60 barn i samma hall samtidigt - motsvarar 450 barn samtidigt på en fotbollsplan som liknelse för ett beskriva det på annat att hur trångt det är..
09.56
I dag kan 100 barn trängas i en hall för att spela handboll, basket eller innebandy. På fotbollsplaner (om det finns träningstider) trängs barn på minimala ytor. Idrotten glöms inte bort, den prioriteras bort till förmån för bostäder som ger pengar till kommunerna. Det är så sorgligt, idrotten behövs för folkhälsan nu och i framtiden!
10.05
10-åringar i vår innebandyförening tränar till 21.00 och de äldsta i föreningen till 22.30 och man kan absolut inte räkna med 2st träningar i veckan. Får något lag det är man otroligt lyckosam. Man tappar både ledare och spelare för att träningstiderna är alltför dåliga.
10.06
Ishallar är det också en stor brist av i Stockholm. Det är nästan pinsamt hur få vi har och när Zinkens ishall behövdes stängas i höstas blev det än mer brist. Våra Söderbarn tvingas nu åka runt i olika ishallar runt om i Stockholms län för att kunna träna hockey osv. Och eftersom hockey är en materialsport är det inte enkelt att få detta att fungera för familjer utan bil.
Hej Lotta,
Det har du rätt i. Östermalms konståkningsklubb har också berättat om hur stängningen av Zinkensdamms ishall påverkar dem.
 
 
10.08
Hela Stockholm är brist på stora hallar.
Det kommer nya idrotter så som futsal.
Där 30år sedan vad det innebandy som var ny.
Staden och skolförvaltningen synkar inte vid skolbyggnader utan rektorerna får ta beslut om småhandlare istället..
Se www.hallar i Stockholm.nu
10.13
Vi har i dagsläget ingen ordinarie träning i storhall för flickorna som spelar seriespel i innebandy. Vi får istället träna 23st tjejer i en liten skolgymnastikhall utan sarg. De lag vi möter utanför Stockholm tränar oftast 2 ggr i veckan på storplan.
10.16
Vi tränar 6 lag samtidigt alltså totalt ca 120 gymnaster i samma hall. Från upp till 6 olika föreningar. Det gör att ljudnivån är väldigt hög och vi får trängas för att få plats att volta. I min förening finns det dessutom nästan lika många aktiva som det finns barn i kö in till oss. Hur ska de få plats?
10.46
Vi kör aldrig mindre än 3 grupper samtidigt, dvs ofta 60-70 barn i samma hall. Det kräver en nästan omänsklig disciplin av barnen, "Nu har vi 25 minuter hopp", ljudnivån är inte av denna värld. Hur ska någon som har lite svårt att koncentrera sig men älskar att röra på sig klara det? Barn slås ut av hallbristen. Och köerna för att få börja är längre än vad vi har aktiva i föreningen.
10.49
Det är inte endast i Stockholm utan även kranskommunerna som har hallbrist. Ex Skuru IK Handboll har små möjligheter att utveckla/behålla sin barn- & ungdomsidrott på grund av brist på halltider. Riksidrottsförbundets Strategi 2025 blir svår att uppnå i Stockholmsområdet. Samhällskostnader om vi misslyckas lär bli stora.
10.49
100 barn trängs på 7-spelsplaner. 160 barn tränings på 11-spelsplaner. Så ser det ut för nästan alla fotbollsföreningar upp till 12-13 år. Det är inte så konstigt att fotbollens drop out är som störst vid 11-årsålder eftersom de redan har trängts på alla träningar i 5-6 år.
10.59
Som verksam ledare inom innebandy i Stockholm så blir man ju avundsjuk när man kommer till Uppsala där dom både har IFU Arena samt Furishov. Tänk om Stockholm hade haft två IFU Arena en i söderort och en i norrort vad mycket yta det skulle kunna ge till alla idrottande barn.

Lugnet i Falun är ett annat bra exempel där man har otroligt mycket hallyta. Nyköping med Rosvalla arena, listan skulle kunna göras lång med bra exempel på där fokus varit på att ge ungdomsföreningar förutsättningar att sätta barn i rörelse.

Verkligheten vi lever i är att vi får trycka ihop grupper och många lag som spelar i seriespel får inte möjlighet att träna på stor plan med sarg och tyvärr så istället för att samarbeta så blir det ju i stort konkurrens mellan föreningar inom olika sporter vilket i sig är ju också väldigt tråkigt.
10.59
Givetvis så drabbas Stockholm med kranskommuner väldigt hårt av den orättvisa kommunala utjämningssystemet där många kommuner ute i landet med många färre invånare får pengar av Stockholmare. De kan sedan enkelt bygga dyra hallar medans Stockholmare som är i störst behov av detta får spara in på utgifterna för att betala andra kommuners hallar. Magdalena Andersson vill försämra ännu mer på detta område. Antalet invånare i Stockholmstrakten stiger konstant så det lär bli ännu sämre framöver.
11.17
Hallbristen märks tydligast på träningstiderna och antalet hall-timmar i veckan. Träningar som ibland börjar så tidigt som 16 på vardagar vilket gör att ideellt engagerade ledare och tränare inte kan prioritera sitt ledarskap över studier/jobb för att man helt enkelt inte hinner till träningen. Detta går såklart ut över spelarna. Andra gånger har äldre spelare träning till 22:30 och många måste då hoppa över träningen för att orka med skolan dagen efter. Lägg till detta att de flesta lag i vår förening endast har 2 timmar träning i veckan varav 1 timme på fullstor plan. Mina spelare (10-12 år gamla) befinner sig i en av de bästa åldrarna för att utvecklas inom sin idrott med får inte möjligheten eftersom de inte får tillräcklig träningstid.
11.18
Handbollsklubben IK Bolton på Södermalm i Stockholm kan inte utveckla sin verksamhet pga hallbrist. 10-12 åringar tvingas åka från Söder där de bor till Farsta på kvällarna för att träna. Stadens oförmåga att bygga idrottshallar planera in grönområden för spontanidrott i samma takt som man bygger bostäder kommer få stora konsekvenser på barns hälsa i framtiden. Det är kortsiktigt att inte satsa på hallar som ger möjlighet till hälsofrämjande fritidsaktiviteter för barn och ungar. Stilla sittandet ökar kanske inte bara pga av skärmtid - det måste finnas alternativ. Att inte bygga idrottshallar är en urusel samhällsplaneringsstrategi som riskerar att stå oss dyrt i framtiden med fler som drabbas av diabetes, fetma, hjärt- kärlsjukdomar, depression och annan psykisk ohälsa.
11.18
I regionen har vi mer än 20 000 utövare av kampsport, men saknar nästan helt egna anläggningar, och ingen dedikerad tävlingsarena!!! Helt vansinnigt.
Klubbar och arrangörer är i många fall helt hänvisade till privata alternativ. Det går heller inte i regel att bedriva reguljär kampsportsträning i de befintliga kommunala anläggningarna - i den mån man får halltider överhuvudtaget - då dom inte har de materiella resurser som behövs!
Vi går mot en idrottslig katastrof inom kampsporten i regionen!
11.18
I vår klubb har vi över 400 barn i kö (barngymnastik, trupp & trampolin) men på grund av att det inte finns tider eller rätt redskap i de få hallar som finns tillgängliga i kommunen så kan vi inte ta emot fler. Våra grupper är fyllda till bristningsgränsen och våra äldre gymnaster får åka till grannkommuner och deras specialhallar för att kunna utföra de svårare volterna på ett säkert sätt (Detta kan handla om 1-2 gånger per år eftersom dessa tider är svåra att få). Hos oss får vi varje träning dra/slita fram alla tunga redskap för att sedan när träningen är slut plocka ihop allt igen. Tungt och slitsamt för oss ledare plus att det tar tid från vår träning. Drömmen för oss skulle vara att få tillgång till en specialhall. Då skulle vi kunna erbjuda fler barn plats och vi tror även att det skulle locka fler till att bli ledare. Bättre hallar + fler ledare = fler barn får möjlighet till att träna gymnastik.
11.22
Det finns bara en inomhus Skateboardhall i Stockholm som tusentals medlemmar ska trängas i på vintern. Det måste vara en av de tydligaste exemplen på hallbrist i Stockholm (ja Skateboard är en idrott).
11.41
Visst behöva massor av idrottshallar dit ungdomar kan ägna
sig åt positiv fritidssysselsättning som dessutom är hälso-
skapande.
Men vi alla är överens om att de huvudsakliga resurserna
skall läggas på våra nyanlända som bättre behöver våra
resurser.
12.34
Bygg om (alla) gymnastiksalar vid stadens skolor som inte har fullstor storlek (omkring 24x42 m). Detta skulle medföra maximalt nyttjande både dag och kvällstid mycket kostnadseffektivt.
12.34
Anläggningsbristen påverkar också förutsättningarna för det avgörande ideella ledarskapet. För att kunna vara ideell måste du arbeta med ett flexibelt jobb som gör att du kan lämna arbetet före 15 för att hinna till träning. Inte klokt.
12.51
Men visst har väl Eric B rätt att resurserna bör läggas på nyanlända, som har haft det mycket svårare i livet och behöver dem bättre.
13.25
Bra att ni tar uppfrågan. Jag har jobbat i Bajen innebandyn sen 1993. Det är jättebrist finns knappt anläggningar på hela Södermalm. Vi har en verksamhet där våra lag dels får börja träna 1600 och dels träna ihop. Visa skolor får man inte komma in i. Det behövs verkligen byggas anläggningar i Stockholm å innerstaden
13.55
Vår förening, Taekwondo klubb Viking måste lämna sina lokaler i december pga att hela området där vi är rivs och i stället för föreningslokaler bygger man bostäder. Kommunen har inga alternativ. Så vi är i princip på väg att lägga ner hela föreningen som har ca 250-300 medlemmar. Så situationen är inte bra alls. Jag blir beviken även på den orättvisa fördelningen av resurser. Trots att de flesa "stora idrott" tappar medlemmar och kampsport växer så fortsätter man satsa mycket mer på dessa "stora" idrott. Kampsportsklubbarna tvingas ut till privata aktörer och måste betala marknadshyror medan andra idrott får allt kostnadsfritt via kommunen mm. Det byggs otroligt mycket bostäder men idrott lämnas helt utanför.
14.17
Hej bygg fler idrottsanläggningar för både friidrott och övrig idrott det finns tok för lite idrottsanläggningar sikta mer på idrotten är mitt tips bygg fler friidrottsanläggningar så som Sollentuna Friidrottshall och IFU Arena i Uppsala så svårt är det inte
14.18
Ur ett hälsoperspektiv är inte organiserade idrotter med specialhallar nödvändiga. Det är själva motionen och rörelse som är viktigt. Varför inte gå ut och leka/springa/spela boll/klättra med era barn? Kostar ingenting och är hälsofrämjande på ett fysiologiskt och psykiskt plan. Det finns många grönområden runt omkring i staden som är till förfogande för medborgarna.
Visst behövs det fler hallar i staden då populationen ökat och föreningslivet är starkt, men helt ärligt hetsas barn allt för mycket åt att testa alla idrotter och bli bäst. Ett barn i 5-9års åldern behöver inte träna 3-5 olika idrotter i veckan i klubblivet.
14.45
Var i Nyköping med ungarna. Jäklar vilket sportkomplex de har i Rosvalla. Där har Stockholm och Sollentuna något att lära av.
14.45
Jag har barn som spelar fotboll, men kommer det att finnas någon fotbollsplan att spela på i Sickla. Bakgrund: Om 2 år finns inte Nacka IP!! JA, du läser rätt! Kommunstyrelsen har röstat för att riva Nacka IP med start 2021. Mellan 2021-2026 så kommer det knappt finnas några 11-mannaplaner på Sicklaön.
15.30
Grundproblemet är att det inte planeras för hallar och idrottsplatser när man bygger nya bostadsområden eller när man förtätar befintliga områden. Eller så bygger man PÅ idrottsplatserna. Detta samtidigt som det hela tiden kommer larmrapporter om att barn rör på sig för lite.
Vad gäller just truppgymnastik så har alla föreningar långa köer + att det är jättesvårt att få tider i de få specialhallar som finns i Stockholm (3 st). Visst funkar det att träna i gympasalar, även om det är tungt att släpa redskap och bygga stationer, men för att kunna utvecklas inom sporten måste man ibland få tillgång till specialhallar med hoppgropar mm.
Truppgymnastik är en av de största idrotterna i Sverige sett till antalet aktiva utövare. Då är det lite synd att de specialhallar som finns inte kan användas fullt ut till just gymnastik eftersom föreningar inom andra idrotter, som också har brist på halltider, också måste träna där.
16.11
Hallbristen har medfört GALNA (sena) halltider som i sin tur inneburit sent i säng och därmed kämpigt vissa skolmorgnar.
16.35
Man får nog tänka lite nytt och galet om man ska få ihop detta. Varför inte bygga idrotts-hallar på hustaken på vissa industrilokaler. Över tunnelbanestationer och liknande byggnader. Alternativ, är att ha hallarna under markytan. Istället för att bara bygga EN boll-plan på Årstafältet så bygg en fullstor gymnastikhall under markytan och placera sedan bollplanen på taket i marknivå.
16.43
Vi har två barn som spelar handboll resp innebandy i Solna. Sämre och yngre lag får mindre halltid och halltider i Solnas mest nedgångna skolhallar som är otroligt hälsovådliga (Råsunda, tallbacka). Äldre lag i gymnasieåldern får så sena tider att klockan blir 23 innan de är hemma. Hur kan politikerna låta bli att se till att våra ungdomar får röra på sig. Eller är idrott bara för de som man tror blir elit!?!
18.32
Tack till alla som har deltagit i chatten. Härmed avslutar vi för idag.