SVT rapporterade · Marmorstein svarar

08.14
Hej och välkomna! Från 14:30 svarar Elisabeth Marmorstein på era frågor. Ni kan ställa dem nedan.
14.30
Nu börjar sändningen.
14.31

Erik undrar

Om den här mätningen skulle bli valresultat, hur många mandat får då respektive parti?

Elisabeth svarar: 
M: 3
C: 2
L: 1
KD: 2
S: 6
V: 2
SD: 3
MP: 2
14.33

Joakim undrar

Det verkar som att Sverige har fler ledamöter i detta EU-val än tidigare. Vadan detta?

När Storbritannien lämnar minskar antalet ledamöter och Sverige får då fler mandat i parlamentet. 
14.34

Kristina undrar

Vänsterpartiet får över tio procent i den här mätningen, har de någonsin legat så högt inför valet till Europaparlamentet och vad beror det på?

Elisabeth säger att V har legat högre tidigare, men att de har tidigare tappat mot FI, som saknar Gudrun Schyman som partiledare. Varför V får fler röster handlar om inrikespolitiken i Sverige. 
14.35

Pontus undrar

Liberalerna har inte spikat sin lista än, vem blir egentligen förstanamn på deras lista?
Det spikas på fredag, säger Elisabeth. Den som det talas mest om är Karin Karlsbro.
14.36

Eva undrar

Vilka får rösta i EU-valet?

Man ska ha fyllt 18 år, man ska vara svensk medborgare eller folkbokförd i Sverige. 
14.37

Sixten

Varför ska man egentligen rösta i valet till Europaparlamentet?

Det viktigaste är att det som beslutas i EU-parlamentet påverkar Sverig. Parlamentet har dessutom fått mer inflytande över Sverige. Det är också den enda EU-institutionen som är folkvald. 
14.38

Anna undrar

Miljöpartiet tappar mest, hur nöjda kan de egentligen vara med den här mätningen?

Elisabeth säger att de är lättade och inte nöjda, det är deras näst sämsta resultat till EU-parlamentet. Men men de tanke på att de ligger kring riksdagsspärren så andas de nog ut nu. 
14.39

Marie undrar

Människor slutar flyga, slutar äta kött och verkar allt mer engagerade i klimatet. Varför går det då så dåligt för Miljöpartiet?

Främsta förklaringen är det låga förtroendet för partiet och deras företrädare. Sen är det inte säkert att personliga handlingar manifesterar i partipolitiska handlingar, säger Elisabeth. 
14.40

Rasmus undrar

Tror du att S siffror kommer att gå ner nu när S sa ja till artikel 11 och 13 i upphovsrättsdirektivet?

Elisabeth säger att den frågan engagerar många, och om den frågan fortsätter att engagera så kan man inte utesluta att det kommer att påverka. 
14.41

Erik undrar

Är Liberalerna inne i en dödsspiral som de inte kommer att kunna vända?
Elisabeth säger  att hon inte skulle uttrycka sig så dramatiskt. Partiet måste hitta ledare och det är ingen enkel uppgift. 
14.43

Nu när sändningen är slut kommer Elisabeth att börja svara på era frågor själv. 

14.48
Finns det något EU-kritiskt parti kvar? (som vill minska EUs makt)
@Jompa - Hej Jompa, V och SD har visserligen övergett kravet på ett EU-utträde inför det här valet men de är fortsatt riksdagens mest EU-kritiska partier som nu snarare vill förändra EU inifrån.
14.53
Går det att poströsta i EU valet?
@Anselina - Hej Anselina, du kan brevrösta från utlandet från den 11 april. Vill du förtidsrösta i Sverige är det möjligt från 8 maj.
14.56
Hej, är tillhörigheten till en viss grupp i parlamentet alltid given, eller kan man förhandla och övergå till en annan grupp?
@PerGullberg - Hej Per, nej det är inte givet utan förhandlas fram. Tex Feministiskt initiativ valde att gå med i S&D som är den socialdemokratiska gruppen. Kravet för att få bilda en grupp är att man är minst 25 ledamöter från 7 länder.
15.02
Vad tror du är huvudskälet till att differensen i valdeltagandet är så väldigt stort mellan valet till riksdag, kommun och landsting och EU parlamentet.
@LennarthHambe - Hej Lennart, det finns många förklaringar till det men en är att det inte upplevs som lika viktigt eftersom regeringsfrågan inte står på spel. Sedan tror jag också att en del fortfarande uppfattar EU-parlamentet som något långt bort som inte påverkar vår vardag. Dessutom lägger partierna mindre kraft på sina kampanjer och slutligen är kunskapen om EU-parlamentet fortsatt relativt låg.
15.02
Vad är procent-spärren till EU-parlamentet?
@Martin - Hej Martin, den är 4 procent, precis som riksdagsvalet.
15.06
Hej
är inte ett politikerjobb i EU bara ytterligare ett kariärsteg, födkrok och där du utan krav, på egentligen varken närvaro eller resultatmätning, kan ha det ganska bra?
@Keno - Hej Keno, jag tror att de flesta av de svenska parlamentarikerna jobbar ganska hårt för att få genomslag för sina förslag. Och mäts gör de ju inför varje val av oss i media. Att bara sitta på händerna låter väl också ganska trist. 
15.09
Vet man vilka partier som är störst bland "övriga"? Kan Piratpartiet eller Alternativ för Sverige få mandat eller ligger alla "övriga" långt ifrån så att säga?
@John - Hej John, att Piratpartiet eller Afs eller det nya partiet Vändpunkt skulle lyckas ta sig in i parlamentet ser jag som högst osannolikt. Men är det någonstans små partier snabbt kan lyckas så är det i dessa val.
15.14
Visst är det troligt att SD blir näst största parti i Sverige i detta val?
@Peter - Hej Peter, enligt den här mätningen är de ju det och även i de mätningar som mäter opinionen "om det vore riksdagsval i dag" så är de det så det är klart att det är möjligt.
15.17
Kommer Socialdemokraterna tappa på grund av hur de röstade angående upphovsrättsdirektivet? Man märker protesterna redan nu, främst bland yngre människor.
@John - Hej John, om den frågan fortsätter att engagera och därmed blir en stor fråga i valet så kan det förstås påverka, särskilt bland de yngsta väljarna som S redan i dag har svårt att locka. Men frågan är hur mycket när det hela kommer att vara avgjort när vi går till val.
15.18
Hej
Vem kommer Cecilia Wickström representera? L?
@AndersSandin - Hej Anders, om Liberalernas partiråd får in henne på listan igen på fredag så kommer hon förstås att representera L nästa mandatperiod också. 
15.26
Varför är det inga debatter i SVT?
Förväntas det av staten att alla kan allt om EU och vad de enskilda partierna står för?
@Tomas - Hej Tomas, vår valbevakning har inte riktigt dragit igång än men självklart kommer vi ha både debatter och utfrågningar närmare valet.  
15.30
EU-parlamentet är inget parlament med lagstiftningsmakt och annat som är förknippat med begreppet i fråga. Vore det inte hovsamt att tydligt redogöra för detta i stället för att inte låtsas om att det är en splittrad remissinstans som det vankas val till?
@Lennart - Hej Lennart, EU-parlamentet har fått mer inflytande under årens lopp och har bland annat medbestämmande över budgeten och lagstiftningen i en lång rad frågor. Men fortsatt sätter rådet stopp för en hel del som parlamentet vill driva igenom. 
15.36
Vilka tror du har lättast att mobilisera? EU-vänliga partier eller kritiska partier som V och SD?
@Magnus - Hej Magnus, det avgörs av hur viktig EU-kritiken blir i valet, skulle jag säga. I tidigare val har SD haft svårt att mobilisera sina väljare, möjligen är budskapet att man vill förändra EU inifrån något som får deras väljare att bry sig om EU valet i högre utsträckning än tidigare. Samtidigt ska man komma ihåg att nära 50 procent av deras väljare vill lämna EU och för dem känns kanske inte det här valet som det mest relevanta. När det gäller V har de historiskt varit skickliga på att mobilisera väljare just på sin EU-kritiska linje, nu har ju även de lämnat sitt krav på utträde och det återstår att se hur det påverkar mobiliseringen. 
15.36
Nu måste jag tyvärr sluta för den här gången, tack för alla era frågor. Roligt att så många redan nu är intresserade av valet till Europaparlamentet, Hörs en annan gång.