SVT rapporterade · Swedbanks bolagsstämma 2019

Välkomna till SVT:s liverapportering med anledning av dramatiken i Swedbank. 

  • I dag håller Swedbank bolagsstämma. Bara någon timme innan den öppnas kom beskedet att banken sparkar vd Birgitte Bonnesen.
  • 74 procent av ägarna röstade på stämman nej till att bevilja Bonnesen ansvarsfrihet. Detta för att enklare kunna väcka eventuella skadeståndsanspråk senare. 
  • Flera av storägarna, bland annat  Folksam am, AMF och Alecta valde däremot att bevilja övriga ledamöter ansvarsfrihet, trots kritiken. Många mindre aktieägare opponerade sig och ville hålla hela styrelsen ansvarig för bankens kris. 
  • Avgörande för beslutet är att Ekobrottsmyndighetens förundersökning mot banken utökats till att, förutom insiderläckor, även omfatta grovt svindleri. 
  • Bakgrunden är SVT:s avslöjande att det misstänks ha pågått omfattande penningtvätt i Swedbanks verksamhet i Baltikum. Misstankar som bankens ledning på olika försökt tona ned utåt. 
  • Stockholmsbörsen stoppade handeln med Swedbanks aktie på grund av osäkerheten. Sedan avslöjandena kom i mitten av februari har Swedbanks börsvärde rasat med omkring en fjärdedel eller 60 miljarder kronor. 
- Förtroendet har raserats, och det är styrelsen som måste ta ansvar. Till sist når man en punkt när det inte fungerar.
Så sent som för en vecka sedan sade han sig stå bakom Bonnesen
09.05

Ramsay Brufer, Alectas chef för ägarstyrning, säger till Sveriges Radios P1-morgon att senaste dygnets utveckling kring Swedbank, har förändrat situationen.

– Vi är absolut inte nöjda över hur Swedbank har hanterat den här frågan, säger Ramsay Brufer.

09.07

Alecta, AMF och Folksam kommer att rösta nej till ansvarsfrihet

SVT NyheterSwedbanks storägare Folksam, Alecta och AMF kommer att rösta nej till ansvarsfrihet under bankens bolagsstämma i dag. Det meddelar de under morgonen.
09.09
Ansvarsfriheten är i första hand en symbolfråga, men en viktig sådan. Även en styrelse som beviljats ansvarsfrihet kan bli stämd i efterhand om det visar sig att ledamöterna brutit mot regler eller inte lagt alla kort på bordet.
09.16
Aktiespararnas vd Joacim Olsson säger till Morgonstudion att han välkomnar storägarnas besked att man inte tänker bevilja Swedbanks vd Birgitte Bonnesen ansvarsfrihet.
- Vi tycker dock att beslutet bör omfatta hela styrelsen, inte bara vd
09.18
Enligt aktiespararnas Joacim Olsson skulle beslutet att inte bevilja styrelsen ansvarsfrihet göra det enklare att ställa personer till svars för eventuella fel som begåtts i banken. Det kan till exempel handla om skadeståndsprocesser.
09.20
- Det är också en viktig markering som sänder signaler till marknaden att man tar misstankarna mot banken på allvar, säger Aktiespararnas vd Joacim Olsson.
09.21
På börsen har Swedbanks aktie fallit ytterligare på torsdagen. Just nu, kl 9.22, har den tappat drygt 4,4 procent av sitt värde.
09.27
- När Ekobrottsmyndighetens förundersökning utvidgades till att omfatta även grovt svindleri bestämde vi oss för att inte bevilja vd Birgitte Bonnesen ansvarsfrihet, säger Carina Lundberg Markow, chefstrateg på storägaren Folksam.
09.28
- Ingen är misstänkt för brott, men vd är den som är ansvarig för att informationen om misstankarna är korrekt, säger Carina Lundberg Markow.
09.29
- Det är mycket allvarligt att förekomma i en utredning om grovt svindleri, säger Carina Lundberg Markow.
09.31

Alecta, AMF och Folksam kommer att rösta nej till ansvarsfrihet

SVT NyheterSwedbanks storägare Folksam, Alecta och AMF kommer att rösta nej till ansvarsfrihet under bankens bolagsstämma i dag. Det meddelar de under morgonen.
09.41
Klockan 11 börjar stämman i Folkets hus i Stockholm. SVT kommer att vara på plats och direktrapportera under dagen, både i text och i sändning.
10.01
Just nu: Swedbanks vd får sparken, meddelar banken i ett pressmeddelande
10.11
Nu börjar vår direktsändning. Vår reporter Peter Rawet finns på plats där Swedbank håller stämma.
10.12
Allt utspelas i realtid, säger Peter Rawet.
10.14
Att Birgitte Bonnesen får sparken handlar om att hon tidigare, innan Uppdrag Gransknings program, nekat till att Swedbank var inblandad i  oegentligheter, säger Joachim Dyvermark.
10.16
Joachim Dyvermark säger att Birgitte Bonnesen kanske har stått i vägen för en extern utredning om bankens inblandning.
10.17
Henrik Bergsten, reporter på Uppdrag Granskning, säger att det är oerhört stort att vd:n för banken som de granskade får sparken.
10.19
Frida Bratt, sparekonom säger att det här är exeptionella händelser.
- Jag vet inte när vi senast fick handelsstopp för ett så här stort bolag.  
10.19
Hon säger att även styrelsen på Swedbank kan komma att tvingas ställa upp till omval.
10.20
Böter kan vänta från amerikanska myndigheter, säger Frida Bratt.
10.23
SVT:s USA-korrespondent säger att Swedbank kan hindras från att handla med dollar.
- Blir du av med ditt tillstånd så dör du som bank.
10.26
Henrik Bergsten, reporter på Uppdrag Granskning:
- Vi har fått tillgång till en läcka, som vi har analyserat och letat efter misstänkta indikatorer. Analysen har gjorts utifrån det som bankerna ska göra. 
10.27
Vi ska vara tacksamma som har så duktiga grävande journalister som bl.a de på svt:s uppdrag granskning. Utan dem skulle våra makthavare, bolag m.fl kunna härja fritt.
10.27
Tack för ett fantastiskt bra arbete och att ni granskade detta!
10.28
Om en halvtimme håller Swedbank årstämma.
10.30
Aktieutdelningen ska diskuteras under stämmas, 14 kr per aktie hade SWedbank föreslagit att ägarna skulle få. men nu när aktien pressats ner är frågan om utdelningen blir på den nivån.
10.32
Joacim Olsson, vd Aktiespararna:
- Jag välkomnar beskedet att Bonnesen lämnar, men jag betonar att det inte får bli en åtgärd som isolerar ansvaret till henne, utan det här är en fråga som berör fler än bara Bonnessen och styrelsen har ett ansvar här. 
10.32
"Vi ska vara tacksamma som har så duktiga grävande journalister"
Verkligen! Det är sånt här man vill läsa om.
10.32
Äntligen kommer bankvärldens baksidor fram, jag är så trött på att bankerna gör som dom vill och dessutom tjänar otroliga pengar på oss vanligt folk.
10.34
Joacim Olsson:
- Man behöver göra många åtgärder för att kunna återuppbygga förtroendet på marknaden.
10.34
En eloge till att UG:s gräv ledde till detta! Så skönt att vi bor i ett land där sånt här inte kan ske utan att undgå upptäckt!
10.35
Kunder på Swedbank kan behöva känna en oro eftersom Swedbank saknar marknadens förtroende, säger Joacim Olsson.
10.37
SVT:s ekonomireporter Peter Rawet på plats utanför Swedbanks årsstämma:
- Folk vill veta vad som egentligen har hänt. Hur involverad var banken? När kunde banken ha stoppat det?  
10.37
Aktieägare registrerar sig till stämman på Folkets hus i Stockholm. Om tjugo minuter är det dags.

10.38
Swedbank kan komma att behöva betala stora böter, säger Peter Rawet.
10.38
Bra att SVT granskar penningtvätten. Ren girighet.
Märkligt att man kan kvittera ut en fallskärm?
Vilken bank skall man lita på nu?
10.38
Är stolt över att betala till en public service som med sådant tålamod och så proffesionellt gräver i maktens korridorer. Fortsätt så! Ni blir folkets hjältar, de som bryter mot lag och etik, förpassas till historiens skräphög.
10.39
Oavsett vad jag kan tycka om public service och annat så tänker jag hålla med gott om att ni ska ha en stor klapp på ryggen och bära det med stolthet.
10.44
Henrik Bergsten, reporter på Uppdrag Granskning, om arbetet med granskningen: 
- Många svar från Swedbank har mer eller mindre varit att de inte kan svara. Att "vi samarbetar fullt ut med berörda myndigheter", vilket är mer som budskap. Ett svar är att man bemöter en fråga. Men de vill inte bekräfta eller dementera uppgifter. 
10.45
10.47
10.48
Hade detta kommit fram utan uppdrag gransknings undersökning?
10.51
Inne i kongressalen. Nu börjar det strax.

10.58
Ett förväntansfullt sorl fyller kongresshallen i Folkets hus i Stockholm. De flesta av aktieägarna som samlats här ser ut att vara pensionärer. Eller åtminstone inte några ungdomar.
10.59
Innan stämman bjöds de aktieägare som är på plats på kaffe, smörgås och småbakelser.
11.00
Enligt det ursprungliga programmet skulle vd Birgitte Bonnesen hålla tal i inledningen av stämman. Vi får se hur det blir med den saken nu när hon fått sparken.
11.06

UG:s reporter: "Hon har tagit väldigt stora risker" 

11.06
Fantastiskt hur noggrant och professionellt ni verkat. Som många säger, ni är en stolthet för public service! Att ett team granskande journalister på SVT gör ett så bra jobb gör mig stolt över den svenska journalistkårens relativt oinskränkta frihet och värdeskapande arbete. Däremot ställer jag mig än mer frågande gällande varför myndigheter med lagstadgat kontrollansvar inte har nått dessa slutsatser.
11.06
Stämmans inledning blir något försenad, meddelar man. Orsaken är att man på grund av det stora intresset nyligen bytt lokal, från Oscarsteatern till Folkets hus, och att vissa aktieägare kan ha missat detta.  Det är dessa som nu får en chans att dyka upp.
11.09
11.10
11.12
Nu är stämman i gång. Lennart Haglund, utsedd av Sparbankernas Ägareförening, tillika valberedningens ordförande inleder
11.13
Han säger sig vara bekymrade men betonar att Swedbanks resultat 2018 på drygt 21 miljader kronor är bankens bästa hittills.
11.13
Han betonar att Swedbank tar arbetet mot misstäckt penningtvätt på största allvar. Banken lägger ner stora resurser, både personellt och tekniskt,säger han.
11.16
Skrev fel förut, det är styrelseordförande Lars Idermark som inleder, en dryg timme efter beskedet om att vd Birgitte Bonnesen fått sparken.
11.17
- Vi på Swedbank utvecklas i takt med tiden och förändrade regelverk.
11.18
- Vi har anledning att vara självkritiska och tar till oss av kritiken, säger Lars Idermark om bankens kommunikation efter att misstankarna om penningtvätt blivit kända.
11.19
- Det räckte inte med en tre veckor lång utredning för att gå till botten med frågan. Därför skav vi nu samverka med myndigheterna om en fördjupad analys.
11.19
- Vi kommer att dela fakta i den mån det är möjligt.
11.20
Nu pratar Lars Idermark om gårdagens polisrazzia mot huvudkontoret i Sundbyberg. Han tillbakavisar att banken mörkat för amerikanska myndigheter om vissa kunder.
11.21

Miljonfallskärm väntar Bonnesen efter att hon fått sparken från Swedbank

SVT NyheterI dag beslutade Swedbanks styrelse att sparka vd:n Birgitte Bonnesen. Nu kan hon få ut så mycket som 21,5 miljoner i fallskärm.
11.22
- Swedbank är ett välskött företag som får människor, samhällen och företag att växa, avslutar styrelseordförande Lars Idermark och får applåder. Nu ska stämmans ordförande utses.
11.24
Wilhelm Lüning blir stämmans ordförande. Nu blir det mest formalia.
11.30
Från TT: 

Ägaren Första AP-fonden som förvaltar en del av kapitalet i det statliga inkomstpensionssystemet meddelar att man kommer att rösta för att Swedbanks styrelse beviljas ansvarsfrihet, rapporterar Reuters.

Samtidigt kommer man att rösta emot att den nu sparkade vd:n Birgitte Bonnesen beviljas ansvarsfrihet.

11.32
Flera ägare har sagt att man inte tänker bevilja den nu sparkade vd:n Birgitte Bonnesen ansvarsfrihet. Formellt ansvarig för ett aktiebolag är dock styrelsen, så frågan är om storägaren tänker bevilja denna ansvarsfrihet. Svaret får vi under dagen.
11.35
En aktieägare har begärt ordet yrkar att ett stort antal punkter ska strykas från dagordningen. En annan yrkar på att en ny bolagsstämma ska hållas.
11.37
Stämman säger nej till förslagen och fortsätter nu med att fastställa formalia.
11.38
Fniss i salongen, ordförande äskar tystnad.
11.39
Tack för ett ytterligare fint grävande, klockrent med Öfk och nu Swedbank. Ni spelar en viktig roll i vår demokrati. Alla och allt ska tåla att bli belysta och granskas. För "democracy dies in darknests" Starkt och bra jobbat
@Cb - Hej! Tack för fina ord, det värmer! /Henrik, producent Uppdrag granskning
11.41
Finanschef Anders Karlsson tar över rollen som vd efter sparkade Birgitte Bonnesen.
11.42
Nu ska ansvarige revisorn redogöra för revisionsberättelsen 2018.
11.50
– Vi tillstyrker att aktieägarna beviljar vd och styrelsen ansvarsfrihet, säger Patrick Honeth.
11.51
Hur kan Birgitte Bonnesen själv bli skadeståndsansvarig? Det är väl hela styrelsen som bär ansvaret?
@Niklas - Hej Niklas! Precis så är det, styrelsen ansvarar för banken och kan också bli skadeståndsansvariga. /Henrik, producent Uppdrag granskning
11.52
– Vår revision utgår från den informationen som var tillgänglig den 19 februari, säger Patrick Honeth.
Det vill säga innan misstankarna om penningtvätt växte sig riktigt allvarliga.
11.53
Revisorerna rekommenderar stämman att bevilja styrelsen och vd ansvarsfrihet för 2018.
11.53
Varför riktas rapporteringen mot Swedbank istället för de ansvariga? Swedbank är ju en juridisk person som mig veterligen inte kan hamna i fängelse för grovt svindleri.
@Niklas - Hej! Stämmer att själva bolaget inte kan åtalas för grovt svindleri. I nuläget har ingen person delgivits misstanke, därav rapporteringen om själva Swedbank. /Henrik, producent Uppdrag granskning
11.53
Det är upp till Ekobrottsmyndigheten att utreda om brott kan ha begåtts, menar Patrick Honeth.
11.54
Nu förre finanschefen Anders Karlsson, som tagit över som vd efter den sparkade Birgitte Bonnesen.
11.55
-Att stå här i dag är en märkligt situation. De senaste veckorna har varit en omtumlande situation för Swedbanks anställda, kunder och ägare.
11.56
- Vi har starka värderingar, kompetenta medarbetare och levererar lönsamhet i världsklass. Men de senaste veckorna har varit otroligt tuffa, säger Anders Karlsson och syftar på förtroendekris och börsras.
11.56
Anders Karlsson var Chief Risk Officer 2013-2016, är inte det tidsperioden vi pratar om ang pengatvättandet?
@David - Hej David! Du har helt rätt, under den perioden sker ett stort flöde av pengar genom de så kallade högriskkundernas konton i Baltikum. Ska poängteras att vi pratar om att banken kan ha använts för att tvätta pengar. /Henrik, producent Uppdrag granskning
11.57
- Jag har sett min chef bli hårt ansatt i medierna, men jag har också sett den energi som finns i banken. Därför var det självklart att säga ja när jag fick frågan att ta över som tillförordnad vd medan styrelsen letar efter en ordinarie.
11.58
Anders Karlsson talar om skadat förtroende. Hur banken överskattat omvärldens kunskap om vad penningtvätt är. Att det handlar om tungt kriminella som utnyttjar banksystemet för att göra svarta pengar vita. Han menar att bankerna ensamma inte kan bekämpa denna kriminalitet.
11.59
Han efterlyser bättre samarbete med myndigheter och andra aktörer i samhället.
12.00
Tillförordnade vd Anders Karlsson menar att Swedbank kunde ha varit bättre på att förklara sig när det gäller anklagelserna om penningtvätt, men att man begränsats av banksekretessen. Han menar att banken kunde ha förklarat detta bättre för media.
12.01
Nu pratar Anders Karlsson om hur nöjd han är med Swedbanks historiskt goda resultat. Mer än 16 procents avkastning på eget kapital 2018.
12.03
Applåder möter tillförordnade vd Anders Karlsson. Blev lite fel tidigare i rapporteringen. Revisorerna kan inte bevilja styrelse och vd ansvarsfrihet, men de rekommenderar stämman att göra det.
12.03
Det måste alltså vara ett stort antal banker som är inblandade om pengar har flyttats över hela världen. Och får Bonnesen någon ersättning från Swedbank. Fallskärm eller dylikt.?
@Leif - Hej! Precis så fungerar den internationella penningtvätten, pengar slussar via flera banker. Bonnesen har ett avtal om avgångsvederlag där hon kan få upp till cirka 21 miljoner kronor. /Henrik, producent Uppdrag granskning
12.05
Nu talar Johan Sidenmark, vd för storägaren AMF pension.
12.06
Han säger att de senaste händelserna är väldigt allvarliga och vill att styrelsen garanterar att man tar dessa på allvar och gör det på ett öppet sätt.
12.07
Att revisor yrkar på ansvarsfrihet är väl inte konstigt då han annars skulle underkänna sitt eget arbete?
@R - Hej! Så behöver det inte vara, utan revisorerna skulle kunna säga att de varken av- eller tillstyrker att stämman beviljar ansvarsfrihet. Det kan ju även handla om ansvarsfrågor som står utanför revisorernas kontroll. /Henrik, producent Uppdrag granskning
12.07
Tre frågor från AMF:
- Litar ordförande på att han fått korrekt infomation om penningtvätt
- Fungerar kontrollfunktionerna
- Och hur ska ägarna få information av vad man kommer fram till i utredningen av misstänkta penningtvätten.
 
12.08
Ordfarande Lars Idermark svarar ja på första frågan och att han inväntar ytterligare utredningar .
12.09
Idermark menar att kontrollfunktionerna fungerar men att de kan förbättras. Han säger sig också sträva efter öppenhet när det gäller utredningen om penningtvätt, men att sekretessen kan vara en begränsning.
12.10
Nu Aktiespararnas vd Joacim Olsson, som tidigare varit mycket kritisk mot Swedbank.
12.12
Joacim Olsson menar att Swedbanks förtroende är allvarligt skadat av de senaste turerna.
12.13
- Birgitte Bonnesens avgång är bra men inte tillräckligt. Vi kommer att yrka för att hela styrelsen inte beviljas ansvarsfrihet. Både som en markering och för att kunna driva eventuella skadeståndskrav i framtiden.
12.14
Han uppmanar också valberedningen att snabbt hitta ledamöter till en ny styrelse som kan återställa förtroendet för Swedbank.
12.14
Amerikanska myndigheter "tankar in" många miljarder från banker som misskött sig.
Varför kan inte vi göra detsamma i Sverige?
@Peter - Hej Peter! Finansinspektionen kan lägga sanktionsavgifter, ett slags böter, och dessa kan komma upp i stora belopp när det gäller en bank av Swedbanks storlek. /Henrik, producent Uppdrag granskning
12.15
Aktiespararna föreslår också att stämman ställer sig bakom förslaget om en särskild granskning som ska ha till uppgift att lägga alla kort på bordet.
12.19
Rungande applåder efter Aktiespararnas tal.
12.21
Stämmans centralgestalter. 
Foto: Firat Celik, SVT
 
12.23
 
Foto: Firat Celic, SVT
 
12.25
Varför stoppades handeln med Swedbanks aktie? Det råder ju ingen osäkerhet, alla är väldigt eniga om att aktien ska ned.
@erik - Hej! Det har ju att göra med senaste dygnets dramatiska händelseutveckling. Nasdaq OMX meddelade att stoppet görs för att "säkerställa en sund och välordnad handel" och att handeln återupptas efter att stämmokommunikén offentliggjorts.
12.26
Nu storägaren Folksams Carina Lundberg Markow.
12.27
Hon efterlyser svar från Swedbank på det som framkommit i Uppdrag granskning. Hon menar också att banken brustit i sin kommunikation.
- Inte ens analytikerna har förstått vad banken har försökt säga. 
12.28
Hon vill att styrelsen som i dag väljs snabbt presenterar en plan för hur man ska gå till botten med anklagelserna.
12.29
- Våra kunder är bekymrade och vill ha svar.
12.30
- Vi har förstått att vi måste bli bättre på kommunikation utåt, och det kommer vi jobba hårt med säger ordförande Lars Idemark som svar på frågan.
12.31
Tack för svar, men Finansinspektionens "böter", typ 50 miljoner, är väl knappast avskräckande när banken drar in en årsvinst om 20 miljarder? Det är ju kaffepengar i sammanhanget.
@Peter - Nejdå, generaldirektören har själv sagt att "för allvarliga överträdelser gäller det mångmiljardbelopp", i samband med vårt första avslöjande i februari. /Henrik, producent Uppdrag granskning
12.33
Ordförande Lars Idermark och tillförodnade vd Anders Karlsson. Foto: Firat Celic, SVT
 
12.34
Frågor från olika aktieägare fortsätter att komma in, och många handlar om den misstänkta penningtvätten. Voteringen om styrelsen ska beviljas ansvarsfrihet kommer senare.
12.37
Nu talar Lars-Erik Forsgårdh, tidigare vd för Aktiespararna. Han berättar att han under många år kritiserat Swedbank för att sakna moralisk kompass.
12.38
- Vi har matats dagligen med alarmerande uppgifter om Swedbanks oförmåga att under de senaste tio åren leva upp till kraven om penningtvätt. Kommunikationen har varit ett totalt haveri, säger Lars-Erik Forsgårdh.
12.40
Även Lars-Erik Forsgårdh efterlyser att banken tillsätter en särskild extern och oberoende granskning för att gå till botten med problemen.
12.43
- Frågan om ansvarsfrihet har blivit en ren förtroendefråga. Jag yrkar på att inte heller ordförande eller vice ordförande beviljas ansvarsfrihet, säger Lars-Erik Forsgårdh. Han går mycket hårt åt bankens styrelse.
12.43
Vad jag förstår är Bonnesen avskedad pga svindel inte penningtvätten..Förklara gärna vad det är för svindel?
@linda - Hej Linda! Det är i nuläget ingen person som delgivits misstanke för grovt svindleri. Styrelsen för Swedbank har "entledigat" Bonnesen nu på morgonen, och inte preciserat någon specifik anledning. /Henrik, producent Uppdrag granskning
12.43
Forsgårdh riktar också skarp kritik mot storägarna. Han menar att bankens problem är deras ansvar.
12.44
- Lika viktigt som att se ut en ny vd blir att se till att en stor del av bankens ledning byts ut, avslutar Forsgårdh.
12.45
Starka applåder följer den totalsågningen.
12.45
I vilken roll uttalar sig Lars-Erik Forsgård?
I egenskap av aktieägare. Men han var tidigare stridbar vd för Aktiespararna. 
12.47
är det inte konstigt att ni bara släpper ni in de positiva kommentarer , är ni inte journalister? varför tål ni själva inte kritik då ?? ni bör skämmas tycker jag
@markusSkoog - Hej Markus! Det stämmer inte att vi bara släpper igenom positiva frågor. Vi svarar på frågor om granskningen och Swedbank - men om du har någon kritik du vill att vi ska svara på så är det bara att skicka in det. / Ella, redaktör på Uppdrag granskning
12.48
varför livesänds inte ljud och bild från stämman?
@mange - Hej! Vi har bett om att få göra det, men fått nej från Swedbank. /Henrik, producent Uppdrag granskning
12.53
hej varför anser sig amerikanska myndigheter vara drabbade att de kan stämma en svensk bank? vad har de med saken att göra, detta hände ju i Baltikum
@örja - Hej! Det handlar om att USA anser sig ha rätt att bötfälla banker som handlar med dollar. Som en slags världspolis mot internationell penningtvätt. /Henrik, producent Uppdrag granskning
12.55
Hur kan Bonnesen få en fallskärm när hon gjort fel?
@Felix - Hej Felix! Vi vet ännu mer säkerhet om och isåfall hur mycket hon får i avgångsvederlag. I bankens senaste årsredovisning kan man dock läsa hur hennes avtal ser ut: ”Vid uppsägning från Swedbanks sida får Birgitte Bonnesen 75 procent av lönen under uppsägningstiden, som är 12 månader. Utöver det utgår ett avgångsvederlag motsvarande 75 procent av lönen under 12 månader."
12.56

Sparekonomen: Ingen fara för vanliga Swedbank-kunder

SVT NyheterSom vanlig kund i Swedbank finns det inget att oroa sig över när banken nu genomgår sin stora kris. Men samma lugnande besked har Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, inte till människor som äger aktier i Swedbank. – Det är så osäkert att veta vart det här ska ta vägen, säger hon.
12.57
Intressant uppgift i @SvD - Swedbanks nye tf vd Anders Karlsson hade fram till 2016 ansvaret för koncernens riskhantering
13.03
Försöker hitta info på vad som sker om en bank (ex Swedbank) skulle gå i konkurs. Gällande tillgångar så finns ju insättningsgaranti, men vad sker med privatpersoners eventuella lån i en bank?
@Anna - Hej Anna! Swedbank är en så kallad systemkritisk bank, där staten skulle gå in och ta över i händelse av kris och hotande konkurs. Banken är helt enkelt för viktig för Sveriges ekonomiska system för att tillåtas gå i konkurs. /Henrik, producent, Uppdrag granskning
13.05

Guide: Vad är det man röstar om på stämman?

SVT NyheterVd Birgitte Bonnesen har fått sparken, men Swedbanks årsstämma genomförs trots det som planerat. SVT Nyheter och ekonomireporter Knut Kainz Rognerud reder ut vad det är man egentligen ska rösta om.
13.07
Det blev många frågor på detalj- och individnivå från aktieägere, många av dem svåra att svara på under en stämma. Men det visar vilket missnöje många känner med "sin" bank. Till slut yrkade någon på streck i debatten, och detta antogs.
13.08
Ordf bekräftar även idag på stämman att de varit sanningsenliga i myndighetskommunikation, som med t ex USA. Om detta senare visar sig stämma, hur kommer UG då följa upp det och vilket ansvar för de enorma värden som gått till spillo värderar ni då?
@Henrik - Hej! Vi följer naturligtvis händelserna med finansmyndigheten DFS i New York. Som vi igår kunde avslöja anser DFS att svaren från Swedbank saknat väsentlig information: "Utifrån vår genomgång av materialet som vi fått framstår det som att detta svar kan vara ofullständigt". /Henrik, producent Uppdrag granskning
13.08
Nu uppmanar ordföranden deltagarna att ta fram sina röstdosor.
13.09
Man röstar om Aktiespararnas förslag att banken ska tillsätta en särskild granskning av anklagelserna om penningtvätt.
13.09
Omröstningen slutar med att 97 procent av rösterna säger nej till en särskild granskning.
13.10
- Ynkligt av er storägare att inte ställa upp på granskningen. Vad vill ni dölja? frågar sig aktieägaren Lars-Erik Forsgårdh.
13.11
Storägarna sade alltså nej till Aktiespararnas förslag om en särskild granskning.
13.12
Nu ska man rösta om hur vinsten ska disponeras, bland annat utdelningen.
13.13
Swedbanks aktieägare del av årsvinsten: Drygt 15 miljarder. Swedbanks akties värdeminskning sedan SVT:s avslöjanden: Drygt 50 miljarder.
13.13
Det handlar om 15 miljarder kronor som ska delas ut till aktieägarna. En enskild ägare säger att dessa pengar bör stanna inom banken och motsätter sig förslaget.
13.15
Nu ska man rösta om slopad utdelning.
13.16
99,2 procent röstar för att utdelningen ska ske i enlighet med styrelsens förslag.
13.16
Nu huvudfrågan: den om ansvarsfrihet.
13.16
Spänningen är stor.....
13.17
Man ska alltså rösta om samtliga styrelseledamöter samt vd individuellt.
13.17
Risken är att flera ledamöter inte beviljas ansvarsfrihet, att vd inte får det står redan klart. Birgitte Bonnesen fick sparken i morse.
13.18
Att inte beviljas ansvarsfrihet innebär innebär att aktieägarna har möjlighet att i efterhand väcka skadeståndsanspråk och kräva dem på pengar. Om man kan visa att de orsakat aktieägarna ekonomisk skada under 2018.
13.20
Stämmans ordförande redogör för alla förutsättningar. Det är helt klart krångligt.
13.20
Nu ska ledamöterna prövas i bokstavsordning.
13.21
AMF säger redan innan votering att man kommer lämna ansvarsfrihet för styrelsen men inte för vd.
13.23
Fler storägare redogör att de inte beviljar vd ansvarsfrihet. Men att man kommer rösta för att övriga styrelsen beviljas ansvarsfrihet.
13.24
Det lutar åt att styrelsen beviljas ansvarsfrihet men att vd Birgitte Bonnesen inte får det. Men hon fick ju sparken redan i morse.
13.24
Bara en av storägarna, uppfattade inte vilken, vill neka styrelsen ansvarsfrihet.
13.26
Ansvarsfrihet eller inte för 2018 kan väll inte påverka ledamöterna om banken ljög för de amerikanska myndigheterna 2016. Där har de ju redan fått ansvarsfrihet och kan inte ställas till svars för de som skedde under då, eller?
@Elin - Hej! Det är även under 2018 som Swedbank svarat till den amerikanska myndigheten. /Henrik, producent Uppdrag granskning
13.26
En aktieägare riktar skarp kritik mot att storägarna inte ställer styrelsen till ansvar och drar ner stora applåder.
13.27
- Hur vet storägarna att det just är vd som inte ska få ansvarsfrihet medan resten av styrelsen slipper undan när förundersökningen pågår? Har de fått information som vi andra inte fått, undrar en upprörd aktieägare.
13.30
Hur många punkter är kvar på stämman?
@NR - Hej! De är på punkt tio nu vad jag förstår, så det innebär 15 punkter kvar.
13.30
Birgitte Bonnesen säger till Expressen att "de senaste månaderna har varit påfrestande."
13.31
Nu ska voteringen börja något försenat. Styrelsens ledamöter ska prövas individuellt om de ska beviljas ansvarsfrihet. Bodil Eriksson är först ut och beviljas ansvarsfrihet. 0,2 procent röstar nej.
13.31
Hon berättar också vad hon har för planer.
- Nu ska jag börja ett nytt liv, säger Bonnesen till Expressen.
13.32
Ulrika Francke beviljas ansvarsfrihet med 99,6 procent av rösterna.
13.32
Mats Granryd beviljas ansvarsfrihet med 99,6 procent av rösterna.
13.33
Ordförande Lars Idermark beviljas ansvarsfrihet med 98 prockent av rösterna.
13.34
Bo Johansson beviljas ansvarsfrihet med 99,8 procent av rösterna.
13.35
Anna Mossberg beviljas ansvarsfrihet med 99,6  procent av rösterna
13.35
Peter Norman beviljas ansvarsfrihet med 99,6 procent av rösterna
13.36
Annika Poutiainen beviljas ansvarsfrihet med 99,6 procent av rösterna
13.37
Siv Svensson beviljas ansvarsfrihet med 99,6 procent av rösterna
13.37
Magnus Uggla beviljas ansvarsfrihet med 99,6  procent av rösterna
13.38
Camilla Linder  beviljas ansvarsfrihet med 99,6  procent av rösterna
13.39
Roger Ljung beviljas ansvarsfrihet med 99, 6 procent av rösterna
13.40
Ingrid Friberg beviljas ansvarsfrihet med 99,8  procent av rösterna
13.40
Henrik Joelsson beviljas ansvarsfrihet med 99,9 procent av rösterna
13.41
Åke Skoglund beviljas ansvarsfrihet med 99,9  procent av rösterna. De senaste ledamöterna har varit arbetsdagarrepresentanter.
13.42
Nu vd Birgitte Bonnesen.
13.42
74 procent av rösterna vill INTE bevilja Bonnesen ansvarsfrihet.
13.44
Snabbt avhandlat. Men det visar tydligt att storägarna tycker att det räcker att Bonnesen hålls ansvarig för krisen i Swedbank. Övriga styrelsen, som enligt lagen är ytterst ansvarig för ett aktiebolag, slipper alltså undan. Trots att kritiken mot dem inte varit nådig från småägarna.
13.45
Nu lämnar många av de mindre aktieägarna lokalen.
13.48
Lite känsla av västgötaklimax bland de små aktieägarna. De trodde not att de kunde få några av storägarna med på förslaget att inte bevilja styrelsen ansvarsfrihet. Men så blev det inte.
13.48
Frågan är hur stor del av styrelsen som kommer att bytas ut ändå det närmaste året. De blev hårt åtgångna av många småägare.
13.51
Nu talar Sparbanksgruppens ordförande Lennart Haglund. Han representerar Swedbanks största ägare och har stort inflytande över hur banken sköts.
13.52
Han menar att styrelsens beslut att fördjupa den så kallade FRA-utredningen kommer att kunna återställa förtroendet för Swedbank.
13.53
- Jag underkänner inte den sittande styrelsen, men vi tror att den kan behöva utökas med ny kompetens, säger Lennart Haglund.
13.54
Han föreslår Kerstin Hermansson som ny ledamot i styrelsen. Hon presenterar sig som en jurist med bakgrund i banksfären. Hon är vd för Fondhandlarnas förening och har en mängd styrelseuppdrag.
13.57

Birgitte Bonnesen sparkas som vd för Swedbank

SVT NyheterSwedbank meddelade under torsdag förmiddag att Birgitte Bonnesen sparkas från sin tjänst som vd för banken. Tidigare under dagen gick Swedbanks storägare Alecta, AMF och Folksam alla ut med att de planerar att rösta nej till Bonnesens ansvarsfrihet. Detta efter den polisrazzia som genomfördes på bankens huvudkontor under onsdagen. Följ SVT Nyheters direktrapportering nedan.
14.07
Vad anser SVT om att bara vd får ta hela smällen?
@Peter - Hej Peter. Vi har inga åsikter om det, men det är tydligt om man ser till kommentarerna som kommer in till oss nu att det är många som är frågande till att styrelsen beviljas ansvarsfrihet - men inte Bonnesen. Detta kommer säkerligen att analyseras och diskuteras mycket framöver. / Ella
14.09
- Det var en väldigt märklig stämning där inne, när små aktieägare väldigt tydligt ropade på storägarna: "Vad har ni att dölja, varför vill ni inte ha den här externa granskningen?", säger reporter Axel Gordh Humlesjö som jobbat med Swedbank-granskningen i SVT:s livesändning.
14.13
Axel Gordh Humlesjö menar också att det som hänt under bolagsstämman är en strategi från styrelsen och storägarna för att försöka gå vidare och peka på Birgitte Bonnsesen.

- Sanningen är ju att styrelsen ända sedan oktober 2018 har stått bakom henne och haft samma kunskap som ledningen haft. Senast i fredags satt de bredvid henne och sa "Vi tycker inte att hon vilselett marknaden, vi tycker att hon agerat korrekt och vi stödjer henne fullt ut".
14.17
- Man försöker göra henne helt till syndabock och inte ta sitt eget ansvar. Det tror jag är en uppgift nu, om banken inte vill gå vidare och utreda sig själv, att journalister och myndigheter fortsätter att se på helhetsansvaret och inte bara en person. En bank är mycket större än bara sin vd, säger Axel Gordh Humlesjö, en av reportrarna bakom granskningen av Swedbank.
14.18
Swedbanks stämma, med 97,6 procent av rösterna, bifaller valberedningens förslag om höjda arvoden till styrelseordföranden och resten av styrelsen, rapporterar TT.

Men beslutet fattades först efter att det hade begärts votering i frågan.

- Det är helt obefogat att öka. Jag skulle helst vilja sänka arvodena, men nöjer mig med att yrka på oförändrade, sade en aktieägare i debatten som föregick beslutet.
 
14.20
Och såhär säger Aktiespararnas vd Joacim Olsson till TT om beslutet att Birgitte Bonnesen inte får ansvarsfrihet:

- Jag är besviken över att de inte gick på vår linje.

Hur kan du vara säker på att styrelsen har haft kännedom eller varit inblandad i det som hänt?

- Jag är inte säker men det är inte de som beviljat ansvarsfrihet heller, säger Joacim Olsson.
- Därför är det märkligt att inte ge ansvarsfrihet till vd men till styrelsen.
 
14.21
Bonnesen syndabock, övriga styrelsen klarar sig, en klassiker.
14.21
Vid så grov överträdelser av bankreglerna som penningtvätt och spark av VD ska VD inte få gå med en fallskärm på 20 mil kr. Var finns rättvisan mot bankens kunder och aktiesparare?
14.21
Är det inte som vanligt? Styrelsemedlemmarna sitter i många styrelser, känner varandra, gått i samma skola, spelar golf eller jagar tillsammans. De ger varandra ansvarsfrihet
14.28
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) säger till SVT Nyheter att han är "förbannad" på hur Swedbank har hanterat det hela.

- Jag tycker att man visat väldigt tydligt att man inte tagit det ansvar som behövs och som jag förväntar mig av en svensk bank.
14.29
För tillfället närmast sömnig stämning på Swedbanks stämma. För en stund sedan beslutade man att bifalla valberedningens förslag att höja arvodena till styrelsens ordförande och övriga ledamöter.
Men beslutet fattades först efter votering.

- Det är helt obefogat att öka. Jag skulle helst vilja sänka arvodena, men nöjer mig med att yrka på oförändrade, sade en aktieägare i debatten som föregick beslutet.

14.29
Bolund riktar kritik mot bankens penningtvättsarbete och säger att man "uppenbarligen inte" följt hans råd och varit transparent med den information man har.

- Det har visat sig vara ett fatalt misstag, säger finansmarknadsministern.
14.30
Det sägs i er rapportering att staten "har fonderade medel" för att kunna rädda en kraschad banks kunders insättningar. Stämmer det verkligen? Går inte bankernas inbetalningar direkt in i statskassan/statsbudgeten??
@Olle - Hej Olle! Insättningar skyddas av statliga insättningsgarantin, och sen har Riksgälden en så kallad "resolutionsreserv", som i nödfall kan användas för att hålla igång en bank som Swedbank. /Henrik, producent Uppdrag granskning
14.34
Ministern säger att han hade velat se banken ta ett större moraliskt ansvar när det gäller arbetet mot penningtvätt.

- Att man inte bara sett en möjlighet att tjäna pengar utan att man också tog sitt ansvar och stängde dörren för internationella organiserade brottsliga ligor som försöker tvätta pengar.
14.34
Stämman pågår alltså alltjämt även om huvudfrågan, den om styrelsens ansvarsfrihet, är avklarad. Swedbanks aktie är dock fortfarande stoppad från handel på Stockholmsbörsen till stämman är slut. Innan den börsstoppades hade aktien backat med närmare 4 procent.
14.38
Per Bolund säger att han är bekymrad över bristen på öppenheten han sett hittills från Swedbanks sida.

- Jag kommer att kalla till mig bankföreningen för att ställa dem till svars.
14.42
Nu avlutas stämman med klubbslag och applåder. Strax presskonferens med bland annat ordförande och tillförordnade vd:n.
14.43
- Det här är någonting som skadar förtroendet för inte bara Swedbank utan för det finansiella systemet i sin helhet - men som också riskerar att svärta ner Sveriges rykte i utlandet, och jag tycker att det är oacceptabelt, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till SVT.
14.43
Varför talas det inte om fängelse för så pass grova och smutsiga brott.
@Dansoder - Hej! När det gäller misstankarna kring grovt svindleri så finns fängelse upp till sex år i straffskalan. /Henrik, producent Uppdrag granskning
14.44
Har stämman beslutat om utdelningen, 14.20 per aktie ?
@Elsa - Ja, förslaget till utdelning gick igenom. /Henrik, producent Uppdrag granskning
14.45
Hur kan man få förtroende för en bank. När ledningen förnekar allt som läggs till bevis för penning tvätt mm. Och uppe på allt detta, fallskärmar på över 20 milijoner. Fy skäms ingen respekt för alla era kunder.
14.45
Väldigt ovanligt att ordförande får ansvfrihet men inte vd! Ordförandes ansvar är att leda och följa upp vd. Att styrelsen hålls fri från ansvar hade inte hänt i ett mindre mediabevakat företag.
14.46
Styrelsen har alltid ett ansvar men Swedbank styrelse känner inget ansvar det är samtidigt osmakligt att stora ägare ger den sittande styrelse ansvarsfrihet
14.47

Bolund: ”Jag är förbannad”

SVT NyheterHela Swedbanks styrelse beviljas ansvarsfrihet, men inte förra vd:n Birgitte Bonnesen. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) är upprörd över bankens beslut.
14.48
Vilken roll har sparbankerna i detta, är inte de också ägare?
@ChristerNilsson - Hej! Sparbankerna är tillsammans med Sparbanksstiftelserna de största ägarna i Swedbank. Så deras röster väger tungt idag på stämman. /Henrik, producent Uppdrag granskning.
14.49
Journalister och fotografer trängs nu där aktieägarna nyss satt. De väntar på att få ställa frågort till bankens ledning.
14.59
Trängsel bland journalisterna i väntan på bankdirektörerna.
14.59
Ännu så länge är podiet tomt.
15.02
De personer som alla väntar på är förmodligen ordförande Lars Idermark samt tillförordnade vd:n Anders Karlsson. Eventuellt kan någon representant för storägarna dyka upp, men det är tveksamt.
15.02
Är det artisten Magnus Uggla som sitter i styrelsen?
@Stina - Nej tyvärr, det är en annan person med samma namn. 
15.03
De viktigaste besluten som fattats under stämman är att INTE bevilja den sparkade vd:n Birgitte Bonnesen ansvarsfrihet för 2018. Däremot ställs inte resten av styrelsen till ansvar för den kris som uppstått i Swedbank efter SVT:s avslöjande om misstänkt penningtvätt.
15.04
De stora ägarna sade också nej till intresseorganisationen Aktiespararnas förslag att tillsätta en extern utredning för att gå till botten med anklagelserna.
15.05
Nu ordföranden Lars Idermark.
15.05
- Det var ett styrelsebeslut i går kväll att entlediga Birgitte Bonnesen och utse Anders Karlsson till tf vd.
15.06
- Det har varit en turbulent tid.
15.06
-Ingen behöver vara oroligt, Swedbank är en stark bank säger Anders Karlsson.
15.07
Styrelsen träffades under onsdagskvällen och kom då överens om att entlediga vd Birgitte Bonnesen, säger Lars Idermark
15.07
Han talar om duktiga medarbetare och rekordhög lönsamhet. Men att de senaste veckorna varit jobbiga.
15.07
Det pågår utredningar och dem vill jag inte föregripa, säger Anders Karlsson om den misstänkta penningtvätten.
15.08
Vi har en tydlig plan för bankens utveckling framåt men de senaste veckorna har varit enormt tuffa. Förtroendet har skadats, säger Anders Karlsson
15.08
Nu frågor till Lars Idermark
15.08
Processen att hitta en ny vd inleds omedelbart, säger ordförande
15.09
När är ny vd på plats?
 
- VI sätter igång rekryteringsprocessen omedelbart
15.10
Enligt Lars Idermark är det det senaste dygnets utveckling som fått honom att tappa förtroendet för Birgitte Bonnesen.
15.10
Hur ser du på ditt ansvar som styrelseordförande?
 
- Jag har ett ansvar som ordförande, jag tycker jag haft en väldigt bra dialog med Birgitte Bonnesen om de här frågorna (arbetet med att förhindra penningtvätt)
15.11
Lars Idermark känner inte igen kritiken att banken inte skulle samarbeta fullt ut med myndigheter som Ekobrottsmyndigheten.
15.12
- Jag har fått stort stöd som att fortsätta som ordförande, säger Lars Idermark.
15.13
Vi kommer samverka så mycket vi kan med den fortsatta utredningen, säger Lars Idermark.
15.14
- Vi kanske uppfattas som fyrkantiga och slutna i kommunikationen, men det är ett avvägande vi måste göra på grund av banksekretessen.
15.14
Lars Idermark säger att han inte ens tänkt tanken på att avgå.
15.15
Det är en brottsmisstanke mot Swedbank men styrelsen och styrelseordförande sitter kvar - inger det förtroende och nytänkande?
 
-Jag hoppas att vi ska kunna visa på det och det är vår ambition, säger Lars Idermark
15.17
Lars Idermark får frågan hur länge han vill sitta kvar som styrelseordförande: "Det tänker jag inte svara på, det är inte vad det handlar om"
15.21
Fråga från TT: I senaste Uppdrag Granskning sa du att du inte kände till förfrågan från amerikanska myndigheter - då hade en anmälan från USA varit i huset i en månad. Hur är det möjligt att du i en månads tid inte känt till det?
 
- Jag kan inte kommentera det, vi måste hålla oss till regler och förordningar.
 
Har du yppandeförbud?
 
- Jag kan inte kommentera det på det sättet, säger Lars Idermark.
15.22
Presskonferensen avslutas med ett batteri frågor från Uppdrag gransknings reportrar om hur många konton som banken kommer att granska, detta med anledning av en rapport som kommit in som visat att de är många.
I stället för att svara på frågorna avslutar Lars Idermark pressonferensen och går därifrån.
 
Fortsättning lär följa.
15.23
Fråga från Uppdrag Granskning? Har du läst Erling Grimstads larmrapport som kom till Swedbank runt årsskiftet?
 
- Jag har inte tagit del av den. Jag och styrelsen har inte haft kännedom om den, säger Lars Idermark. 
15.28
En av Swedbanks storägare, pensionsjätten Alecta, kommenterar dagens stämma i ett pressmeddelande:
 
"Vi vet att Swedbank består av många kompetenta medarbetare som under många år levererat god avkastning till våra kunder. Vi tror på bankens underliggande kärnverksamhet och bankens medarbetare. Dock är vi mycket missnöjda och besvikna på hur ledning och styrelse har hanterat penningtvättshistorien. Det är inte acceptabelt. Det har skadat förtroendet för banken. Förtroende är, utöver dess medarbetare, verksamhetens viktigaste tillgång." skriver man bland annat.
15.30
Alecta skriver också: 
 
"Det vore fel mot Alectas kunder att kräva att hela styrelsen ska avgå omedelbart. Swedbank är en systemviktig bank och att riskera att banken står utan en styrelse vore direkt skadligt för våra kunder och det svenska finansiella systemet."
 
Man skriver också att det var bra att Bonnesen fick lämna som vd.
15.30
Nu börjar både journalister och bankfolk droppa av härifrån Folkets hus i Stockholm, där Swedbank har hållit en dramatisk bolagsstämma. Jag tänker göra. Fortsätt dock att följa den senaste utvecklingen på SVT: s webb, i appen eller på TV.
15.41
Stockholmsbörsen häver handelsstoppet i Swedbankaktien. Handeln återupptas klockan 15.50, enligt ett pressmeddelande.
15.42
Swedbank hann falla 3,7 procent innan aktien handelsstoppades strax före klockan tio på torsdagsförmiddagen. Under gårdagen föll den nästan tolv procent.
16.02
Efter att handeln med Swedbanks aktie återupptagits fortsätter den sitt tidigare fall på 3,7 procent till ett ras på drygt 6 procent, skriver DI.