SVT rapporterade · Chatta om övervikt

18.46
Jag har alltid haft lätt att gå upp i vikt, men klarat mig hyfsat med olika dieter. Jag tycker inte att jag blir lika hungrig när jag dricker öl och har ibland kört det. Men är det farligt att dricka 2 öl om dagen? Om jag går ner i vikt av det?
Hej! Ett stort alkoholintag har snarare en koppling till viktökning än viktminskning, alkohol innehåller ju ganska mycket energi. Men det kan naturligtvis ha olika effekter på olika människor. Men mitt råd är ändå att vara lite försiktig med ölen och annan alkohol. 
18.53
Varför går vissa upp i vikt lättare än andra?
Det beror på många olika faktorer: genetik, den tidiga uppväxten (första 1000 dagarna är speciellt viktiga), sociala faktorer och stress (mobbing, frånvarande föräldrar, etc), matvanor, motionsvanor, både i nutid och längre tillbaka. På samhällsnivå beror det mest på klasskillnader, och invasionen av skräpmat (massor med kalorier men lite mättnad) och vår moderna livsstil med stress och brist på sömn och återhämtning. Sedan finns det fortfarande mycket vi inte känner till om varför vissa går upp så lätt men vi lär oss hela tiden. 
18.58
Är det ok att väga hur mycket som helst? alltså bara man mår bra?
Vi kraftig övervikt (BMI 30+) så börjar hälsan påverkas negativt men inte hos alla. Ungefär en tredjedel med BMI över 30 utveckling inte speciellt mycket överviktsrelaterad ohälsa. Det finns många med betydligt lägre BMI som blir ganska så sjuka redan vid liten övervikt. Hälsan beror mest på vad man har för livsstil (motion, mat, stress, sömn, psykisk hälsa). Vikten spelar också roll, men mindre än vad de flesta antagligen tror. Mår man bra så bör man heller inte oroa sig i onödan. Är man osäker så kan man kontakta sin läkare. 
19.01
Finns det nåt man ABSOLUT inte ska äta om man vill gå ner i vikt?
Den ultraprocessade skräpmaten bör vi alla försöka undvika (läsk, godis, chips, etc). Den lagras lätt in som fett, och den är svår att bara äta lite av. Vi kan generellt äta allt, men vissa saker är det sannolikt bäst att undvika helt, som skräpmaten.
19.03
Vilket är bäst att äta för att hålla vikten? Lätta produkter eller med hög fetthalt?
Och nyttigast?

Det kan variera från person till person men generellt sett ska vi försöka äta mat med så hög näringstäthet som möjligt, dvs mat som är så naturligt som det bara går, t ex frukt, grönsaker, bär, nötter, baljväxter. Det är inte så bra för mättnaden är äta lightprodukter. Bättre att äta "riktig" mat. 
19.05
När man går upp i vickt !i övergångsåldern ! Kan.det bero på hormoner ! ?
Ja, absolut. När kvinnor går in i övergångsåldern så ändras hormonprofilen, och många får ett mer manligt utseende. Men kan bli trött och stressad, och känna sig hungrigare. Många går därför upp i vikt under övergångsåldern. Många mår bättre om man går till sin läkare för att lindra symtomen som ofta uppträder i samband med menopaus. 
19.06
Hur tappar man vikt efter graviditet och psoriasis artrit när man ej kan röra på sig så mycket
Lär dig lyssna på kroppens signaler, och gå tillbaka till den livsstil du hade innan graviditeten. Kanske kommer en del kilo att finnas kvar men det är inget du ska ha dåligt samvete för eller må dåligt av. Njut av livet som nybliven mamma.
19.08
Jag tränar styrketräning 3 ggr/v med PT. Går i skogen med hunden 8-12 km/dag. Har bytt jobb pga stress, sover bra och äter max 1300 kcal/dygn sedan 3 månader utan att gå ner i vikt (kanske ett kilo första veckan). Jag blir tokig snart. Vad gör jag för fel?
Du har antagligen en kropp som vill ha en lite högre vikt (dvs högre än vad du vill), och den vill därför inte släppa ifrån sig vikten (skriver om detta i boken). Men det är ingenting du ska må dåligt för, utan med all den motion du gör och med bra mat, mindre stress, bra sömn, osv, så får du otroligt bra hälsoeffekter, oavsett vad du väger. Fokusera på det, och inte vad det står på vågen. 
19.13
Hur stor påverkan har sömn på vikten?
Ganska så stor faktiskt. En god sömn gör att kroppen och vår aptitreglering fungerar mycket bättre. Vi klarar av stressen bättre, och har lättare att stå emot alla frestelser. Att ha en god nattsömn är verkligen en viktig pusselbit till god viktutveckling och hälsa. Människor som sover för lite tenderar att gå upp i vikt. Det är ett stort problem i vårt uppkopplade samhälle, där allt fler sover otillräckligt. 
19.15
Hej. Vet man hur mycket övervikten i sig själv bidrar till ohälsa? Måste vara svårt skilja från effekter av viktstigmatisering ex. Hur ser du på detta?
Vi vet en del, men mycket är fortfarande okänt. Helt klart är att stigmatiseringen bidrar till en del av del ohälsa som övervikt för med sig, dvs det är inte bara fysiologin bakom övervikten som är ett problem, de sociala konsekvenserna är också viktiga rent medicinskt. Och för överviktiga personer är den sociala delen ofta den klart värsta bördan att bära på. 
19.16
Hej,
Jag har hört att högintensiv träning är effektivt för viktnedgång. Jag brukar avsluta min joggingrunda (sista km) med att rusha så fort jag kan mellan varannan lyktstolpe och jogga mellan de andra.
Jag får nästan alltid huvudvärk efter några timmar då jag tränat på detta sett. Vet du varför?
Jag vet inte varför du får huvudvärk, men motion har inte så stor effekt på viktnedgång. Däremot är regelbunden motion bra för hälsan, och högintensiv träning ger många goda effekter. Men se till att du mår bra både under och efter träningen. Kanske behöver du vänja kroppen lite mer gradvis vid hård träning för att undvika huvudvärken. 
19.19
Hur ser du på Viktväktarnas metoder?
Med brasklappen att jag inte är en expert på deras koncept, så tycker jag många kommersiella aktörer borde ta större ansvar för de budskap de använder, dvs där de vill få oss att tro att vi bara kan banta bort extrakilon, men de säger inte mycket om hur vikten nästan alltid kommer tillbaka. Att räkna kalorier ingen bra väg framåt. 
19.21
Är övervikt en genetisk sak?
Gener spelar en stor roll (uppskattningsvis 30-50% av det vi väger), men det är alltid kombinationen av våra gener med vår miljö som gör att vi går upp i vikt. Med miljö menar jag den tidiga uppväxten, livsstil, och den mat vi numera äter, främst. Även minskad sömn och brist på motion är viktiga pusselbitar. 
19.21
Tack!!! Det behövde jag höra!
19.22
Vad anser du om Biggest looser? Många ser på programmet men är det bra att gå ner så mycket på kort tid? Håller de vikten?
Gillar inte alls Biggest Loser. Skickar väldigt konstiga budskap, och vi vet att nästan alla går tillbaka till ursprungsvikten. Det är inte den sortens budskap som behövs. Vi (vuxenvärlden) kan heller inte hålla på och skicka den här typen av budskap/program som sedan ses av våra barn, och så får de samma föreställningar som vi att det bara är att banta bort extrakilon. Vi behöver hitta en balans och en långsiktighet, och att visa upp överviktiga i rutan på detta sätt är bland det värsta jag vet. 
19.23
Vårdpersonal skapar med sitt beteende mot överviktiga ett oerhört lidande för dem. Och ingen ställs till svars för det. Varför? Överviktiga går upp i vikt pga extremt okunniga råd och diskrimineringen de utsätts för. Ett oerhört trauma skapas. Vården får med myndigheternas goda minne utsätta människor för livslångt lidande, och de kommer undan utan att straffas.
Ja, detta är verkligen en situation som inte är acceptabel. Jag vet att frågan börjar uppmärksammas inom sjukvården, men det finns så mycket kvar att ändra på. Det kommer ta ett tag, men det kommer bli bättre tror jag.
19.24
Jag är med i viktväktarna. Men så fort jag unnar mig något gott går jag upp i vikt. Ska jag aldrig få äta, tårta, pizza mm??
Jo, det tycker jag, men du kanske då också får acceptera att du väger lite mer än vad du skulle önska. Men vikten är inte allt, och om du fokuserar på en sund livsstil (där det kan ingå att äta vissa saker bara då och då) så brukar det fungera bra på lång sikt. 
19.24
Hej
Hur ser du på överviktsoperationer? Efter några år ökar ju vikten igen (för många) om än inte till ursprungsvikten, men ändå.
Det kan vara en hjälp för vissa, förutsatt att det finns tydliga medicinska indikationer. Men det är långt ifrån en quick-fix, och det finns risk för vissa allvarliga biverkningar som alkoholism. Metoden måste användas med omdöme och stor försiktighet, speciellt hos unga personer. 
19.24
Jag har varit sjukskriven för en utmattning och gått upp mycket i vikt. Jag har enormt svårt att gå ner i vikt och blivit rekomenderad av vården att prova diverse dieter. Inget har fungerat, vad ska jag göra?
Stress (nära relaterat till utmattning) är tydligt kopplat till viktökning, så din viktökning är logisk. Tycker inte du ska pröva olika dieter utan att fokusera på att må bra psykisk och emotionellt, återhämtning, motion, sömn och bra mat. Sedan får du se vad som händer med vikten, men det finns annat som är viktigare för hälsan, då tänker jag främst på psykologiska komponenter. 
19.26
Hejsan jag har artros i stora delar av kroppen plus fibromyalgi och överviktig. Och när jag söker hjälp för min värk så är allt jaghör att jag ska banta, hur gör jag
Det är en svår situation, men bantning kan på många sätt göra situationen värre (det beror på vilka metoder du i så fall använder). Fokusera istället på att må bra, bra mat, motion (kanske vattengymnastik ed), återhämtning, mm. Ta hjälp av din läkare för din fibromyalgi och smärtlindring. 
19.26
Hej! Stort och varmt tack! Har livslång stress, in o ut på barnsjukhusför bantning mellan 7;5-15års ålder. Bra mathållning hemna, aldrig skräpmat. Lpg ämnesoms. konstaterades. Efter efterbeh. förbrödtcancer 1991, viktiökning, vätska. Kevaxin, som jag förmidligen borde fptt som. barn? 69 år, andra jrämpor. Mobbad, skämsalltid. Straea på brödt 10 år gamnal. Aldrigfått hjälp, slagits bort med usla vanorosv. Snälla, taccksam för ett råd!
Börja med att fokusera på att lindra stress och att må bra psykiskt, det är det absolut viktigaste. Därefter är det lättare att få andra bitar att falla på plats (livsstil, sömn, mat, motion, etc). 
19.27
Jag sökte läkare för jag hade fått trokanterbursit. Läkaren kallade mig ”överviktig kvinna” när hon skrev i min journal. Känns som hon inte såg mig som person. Tycker det du sa verkade så vettigt. Läkaren borde lyssna på dig 😊
Tack! Sjukvården borde kunna klara av att se hela människan istället för att stirra på diagnoser. Vi är inte våra diagnoser, och vi kan ställa högre krav på vården än detta. 
19.27
Funkar KBT för viktminskning? Har vuxit upp i en familj med alkoholiserade (periodare) föräldrar och söker förtvivlat efter svar på varför jag hela tiden nedvärderar mig själv och inte har förmågan att tro på MIG. Tack för en grymt bra bok!
Tack! Ja, KBT kan ha en god effekt. Attityden till oss själva är så viktig (helt central), och vi behöver alla jobba med distraherande och jobbiga tankar om oss själva (alla gör det i perioder, vissa mer än andra), den sk inre städningen.  
19.29
men lik förbaskat säger du ”slinka in på bageriet” och ” ät inte skräpmat”. Du dömer ju mig också. Ja äter inte för mkt men är tjock å ja slinker ta mej tusan inte in där. Å ja minns inte sist ja åt skräpmat.
(Ja vill inte ha nåt svar)
Tack för att du delar med dig! Det är viktigt att vi får höra kritik också.
Hej, det var verkligen inte min avsikt, slarvigt formulerat av mig. 
 
19.30
Hej.
Min son är överviktig och stör mig verkligen på både sjukvården och skolhälsan som så hårt håller på bmi och säger att jag bör banta min son vilket jag vägrar göra, han har ny haft samma vikt i ca 2 år plus/minus ett kilo beroende på årstid och aktivitetsgrad. Äter snällan skräpmat, godis hålls till helger och vill man ha nå bubbligt att dricka brukar vi göra eget tex citronvatten med hjälp av sodastreamen. Gör jag rätt som vägrar banta min son eller ska jag verkligen lyssna på sjukvården?
Jag tycker du gör rätt. Det är inget fel på oss för att vi kanske väger lite mer än vad det står på en tillväxtkurva. Fokus på hälsa och sunda vanor är det viktigaste. 
19.31
Kan bara bekräfta att stigmatisering av fetma är enorm. Jag vägde som mest 130kg, ingen i en klädaffär frågade någonsin om jag ville ha hjälp. Efter en viktminskning till 70kg var samma personer otroligt hjälpsamma...det gör mig arg och ledsen, jag är ju samma person inuti. Nu är min målvikt att inte vara tresiffrig, vilket passar mig perfekt...men omgivningen har uppenbarligen problem med hur människor möter varandra (läs alla) med respekt.. // Anna
Tack för att du delar med dig!
Håller med, detta måste vi ändra på. Vi kan inte låta våra barn växa upp i ett samhälle där bemötandet hänger på hur vi ser ut. 
19.34
Ätstörning, nikotinberoende och alkoholberonde hänger ihop. Det skrivs inget om det. Tog många år innan jag förstod att jag bytte ut ätstörning mot nikotin eller alkohol. Nikotin lyckades jag sluta med för fyra år sedan. Skulle behöva sluta helt (i perioder) med socker (godis/glass) och alkohol. Men funderar på antabus eller liknade. Kan inte sluta på egen hand.
Prata med din vårdcentral, där finns hjälp om man vill dra ner på alkohol eller sluta dricka. Du kan också prata med http://alkohollinjen.se/
Hjärnans belöningssystem är intimt involverade i de faktorer du nämner. Övervikt är mycket biokemi. Vi behöver bli bättre på att förstå detta. 
19.35
Det kommer väldigt många frågor nu. Erik svarar så fort han kan.
19.35
Hej! Man blir glad av att höra dig!
Jag är 57 år,kvinna med hypotyreos och långvarigt utmattningssyndrom. Går inte ner i vikt. Fått höra av vården att jag är fet . Känns inte kul!
Utmattningen har gjort att hela kroppen värker, klarar ingen aktivitet. Har du någon mirakelkur?
Är överviktig.
Mvh
Annette
Må bra psykiskt och minskad stress är grundbulten i allt detta. Ta hjälp av sjukgymnast att röra på dig. Sömn och bra mat hjälper också.
19.35
Skulle gärna vilja veta lite mer om sköldkörtelproblem och vikt. Är jodbehandlad för 7 år sedan och har gått upp åtskilliga kilon som sitter som berget. Äter inte levaxin och har enligt läkaren bra värden.
19.36
Hur ska man tackla när omgivningen tycker att man är för tjock. Är 167 cm o väger 80 kg.
Vi har helt olika förutsättningar (genetiskt, mm) att väga olika, men många förstår inte detta. Ingen människa är sin vikt, vi behöver bli mer accepterande för hur vi ser ut. 
19.36
Gick ner från 101 kg till 67 kg på ganska kort tid.
Blev riktigt otrevligt bemött på vårdcentralen vid ett besök.. fick höra att nästa gång jag ser dej vill jag se mindre av dej. Fick höra att jag skulle sluta slafsa i mig på mc Donalds och äta pizza godis och dricka läsk. Äter aldrig något av det där..
men jag sover dåligt och kan inte hejda mig när det är mat, eller äta nån macka på kvällen.
Han fick som sagt se mindre av mig. Har gått upp till 85 kg nu och det gick blixtsnabbt. Levde på bantningspulver och sallad. Cyklade en mil om dagen.
Blev utsatt för att folk som var smala blev sura, och började nypa i fläsk de inte hade. Tjocka som blev sura ingenting blev bättre är faktiskt hellre lite överviktig.
Så tråkigt att höra att du blivit dåligt bemött. Tack för att du delar med dig!
 
19.36
Är 70 år, promenader ca 1 tim varje dag, bra mat och små portioner. Väger 70-71 kg och vågen står stilla. Kan inte gå ner i vikt och midjemåttet är alldeles för stort. Oroar mig för det inre fettet på magen. Vad gör jag för fel?
Jag tror inte du gör något fel, du har bara en kropp som lätt lagrar energi. Fortsätt fokusera på motionen och bra mat, så behöver inte midjan vara ett stort hälsomässigt problem. 
19.37
Först av allt; Äntligen en läkare med kunskap, TACK
Jag ska köpa boken o försöka tycka om mig själv. Hoppas jag kan lyckas vid 69-års ålder. Lider av stress o fibromyalgi samt dålig sömn.
Tack för att du tittar på programmet. Hoppas att du har många omkring dig som kan hjälpa till att tycka om dig. Vi skickar varma hälsningar till dig!
19.40
Kan leptinresistens vara orsaken till fetma?
Det är bara feta som har leptinresistens.
Leptin är kroppens hormon för att reglera fettmassan.
Absolut, det bidrar, och kan vi få rätsida på detta problem skulle vi antagligen göra bättre framsteg i behandlingen. Mycket handlar om hormoner, och leptin är jätteviktigt. 
19.40
Hej. Jag är beroende av sötsaker! Det här är ett stort problem för mig. Jag kan inte låta bli att köpa och äta kakor, smågodis, choklad osv. Jag går naturligtvis upp i vikt av detta och mår inte alls bra av en stor mage som står ut och gör att byxor och kjolar sitter åt. Jag kan vara på jobbet och längta efter när jag får sätta mig i soffan och äta mitt godis (som jag gömmer för att få ha dem själv).
Att äta frukt, morötter och liknande är inget alternativ. Det är det söta jag vill ha.
Hur ska jag kunna bli av med det här beroendet.
Försök att gradvis minska ätandet av detta, det är inte så lätt, men det går. Handla inte hem det, så blir det lättare att stå emot när kvällssugen kommer. Gå ut och ta en promenad eller liknande när du känner att suget kommer. 
19.40
Tack Erik för din forskning! Är kränkt av läkare som skällde ut mig första gången han såg mig. Sedan bad han mig tänka på operation mot fetma. Mitt ärende handlade inte alls om min övervikt. / Anne
Så for det naturligtvis inte gå till. Men det ska vi ändra på, men sjukvården är inte så snabb när det gäller kulturförändringar. De flesta i sjukvården gör ett fantastiskt jobb men många borde fundera på vad de säger till sina patienter. 
19.41
Hej ! Håller på med 5-2 metoden. Vad tycker du om den ?
Den kan vara en hjälp för vissa, men det aller ju att få till en bra balans och matintag på sikt, och då brukar det bli svårt med dieter. Vi orkar bara en kort tag oftast.
19.41
Hej, jag undrar om det här med bypassoperationer .känner flera som har gjort det , fast dom inte har varit så överviktiga. Tycker du att det är ett bra alternativ? Jag förstår att det kan vara det om man är väldigt överviktig.
19.43
Har du inte fått svar på just din fråga ännu? Kolla lite längre ner i chatten, Erik kanske redan har svarat på en liknande fråga.
19.44
Hej Erik om man har övervikt påverkar de väl blodvärden och ev typ 2 diabetes? Kan man fortsätta väga som i mitt fall 115 kg och 180 lång aktiv varje dag .
Behöver man inte gå ner i vikt?
Viktminskning är ju absolut bra för hälsan, t ex den som har risk för typ-2 diabetes, om den kan bibehållas, men problemet är att kroppen vill återta den mängd fett som den blir av med, dvs vikten kommer tillbaka. Men "bara" små viktminskningar ger dock väldigt goda hälsoeffekter, precis som motion, mindre stress, rökstopp, bra mat, mm.
19.44
Har fått diagnosen Dercums sjukdom, ödemsjukdom, gått upp mycket i vikt. Hur mycket påverkar lymfsystemet vikten ?
19.44
Vissa människor går aldrig upp i vikt hur dom än äter.
Forskar man på dessa, för att kolla gener, vad som skiljer och eventuellt kunna "applicera " på folk med viktproblem.
Ja, till viss del. De skiljer sig inte så mycket i livsstil mellan smala och överviktiga, men det är heller inte så lätt att mäta matintag och motionsnivåer, så forskningen är inte alltid av så bra kvalitet. Det brukar finnas tydliga skillnader i tidiga uppväxtfaktorer, och inte minst gener. Våra kroppar har helt olika förutsättningar att lagra fett. 
19.45
Hur ser du på fekal transplantation och övervikt? Har IBS med besvärliga diarreer och dras med besvärande och ständig uppåtgående vikt.
Vet inte så mycket om detta, men det är möjligt att vissa skulle kunna bli hjälpta (delvis) genom detta. Det återstår att se. 
19.45
Var hos doktorn en gång för jag hade ont i höfterna. Läkaren bad mig lyfta på blusen för att undersöka. Han sa då "hur ser du ut människa du måste ju väga 80 kilo." Jag tog mkt illa vid mig. Nu väger jag 93.7 kilo och går inte till läkare längre. Jag vill inte utsätta mig för det. Det är klart skulle jag bryta benet hade jag inget val.
Ni har helt rätt i att kompetens krävs så man inte blir illa behandlad. Det har tyvärr motsatt verkan.
Så tråkigt att höra att du blivit illa bemött. Tack för att du delar med dig.
Bra att du skriver om detta, så får det verkligen inte gå till. 
19.50
Hur gör man för att tycka om sej själv
19.52
Hej! Jag är ganska trött på att höra dig och många andra prata om skolidrotten som den kanske var för många många år sedan. Att bli vald sist är självklart stigmatiserande, men jag som har arbetat i 27 år som idrottslärare har lika självklart inte låtit en sådan situation uppstå och det gäller säkert 99% av alla utbildade idrottslärare. Vi arbetar förutom med hälsa och idrott även, som i skolan i stort, om allas lika värde och allas rätt till en likvärdig idrottsundervisning
Vänliga hälsningar: Lars
19.52
Är så glad att du tar upp det här! Sjukvården behöver verkligen förändra sin syn på överviktiga. Det är verkligen som du sa, man söker för något som inte ens har med ens vikt att göra. Men ändå måste de påpeka vikten och att det vore bra om man gick ner. Det gör ont på insidan när man vet att man tränar flera gånger i veckan, rör sig varje dag, och försöker äta hälsosamt. Men har flera sjukdomar som migrän, hypofysadenom, njurproblem, problem med fötterna, magmunsbråck osv. Jag sitter sällan ner, är alltid i rörelse. Ändå påpekas detta även om man söker för typ influensa eller halsont etc. Jag är dessutom inte jättetjock. Tack för ditt engagemang!
19.54
Chattar vi med Moa eller Erik?
Jag är onlineredaktör på Fråga doktorn och moderator. Jag hjälper till med de frågor som jag kan. Erik skriver så snabbt han kan.
19.56
Halloj Erik,Anders Bergendal heter jag.
Vi gick grundskolan tillsammans klass 1-9
Har följt å läst dina artiklar genom åren å vill bara tacka för intressant läsning.
Oerhört fascinerande hur världens enklaste sak,(kalorier in vs förbrända kalorier)
Kan bli så svårövervinnelig när kroppens otroligt smarta lösningar och skydd mot
svält slår in.När man sen adderar stress,okunskap,tidsklämman,disciplin med i ekvationen så är oddsen väldigt dåliga när man väl har uppnått en väldigt
Kraftig övervikt.
Enkla regler,ät inte för mycket eller för lite av någonting,
Rör inte för mycket eller för lite på dig,lagom är bäst,klyschigt men sant!
Tack för dina artiklar Erik!

20.02
Nu stänger chatten. Tack för alla frågor! Vi vet att det är många som inte fått svar, men hittar ni inte en liknande fråga med svar i chatten kan ni skicka in er fråga via vårt webbformulär så hoppas vi kunna ge svar i kommande program: https://sverigestelevision.wufoo.com/forms/xxpg2bu1pxg7zw/