SVT rapporterade · Följ rättegången mot jägaren som sköt Olle

adadadasdasdada
 I november sköts den 75-årige Olle Rosdahl under en joggingtur utanför Klippan. Nu åtalas jägaren för mordförsök och grovt jaktbrott. Bland bevismaterialet finns bland annat en film från jägarens sikte som visar händelseförloppet.
08.19
Hej och välkomna till SVT Nyheter Helsingborgs direktbevakning. Rättegången mot den man som misstänks ha skjutit Olle Rosdahl startar klockan nio. Våra reportrar Markus Hjortsman och Winnie Gravlund finns på plats och rapporterar inifrån rättssalen på Helsingborgs tingsrätt.
08.57
SVT Helsingborgs reportrar Markus Hjortsman och Winnie Gravlund är på plats för att bevaka rättegången som är utsatt att starta klockan 09.00.
 
08.58
I november sköts den 75-årige Olle Rosdahl under en joggingtur utanför Klippan. Nu åtalas jägaren för mordförsök och grovt jaktbrott. Bland bevismaterialet finns bland annat en film från jägarens sikte som visar händelseförloppet.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/jagare-atalas-for-mordforsok-mot-joggare
09.01
09.08
Fallet har fått stor medial uppmärksamhet och ett samlat pressuppbåd väntade utanför rättssalen i väntan på att förhandlingarna ska dra igång.Pressuppbådet i Helsingborgs tingsrätt
 
09.08
Nu har rättegången börjat, gott om media på plats. Domaren börjar med att räkna upp närvarande parter.
09.10
Den åtalade jägaren är märkbart upprörd redan från start.
09.12
Nu räknas åtalspunkterna upp. Den åtalade nekar till mordförsök men erkänner vållande till kroppsskada.
09.12
Den åtalade jägaren gråter kraftigt genom uppläsningen av åtalspunkterna.
09.14
Olle Rosdahls ansikte är svårläst. Han följer med i åtalspunkterna i sina egna papper.
09.16
Olle Rosdahl har oftast synts i media i sin gula overall tillhörande det lokala fotbollslaget där han kommer från. Idag har han däremot en grå tjocktröja och neutrala byxor på sig.
09.16
Olle Rosdahl yrkar genom sitt ombud 133 602 kronor i skadestånd.
09.17
Kränkning, sveda och värk och kostnader i samband med skadan är några av grunderna till summan.
09.20
Nu visar åklagaren upp en karta över området där skjutningen skedde genom projektorpresentation.
09.21
Bilder ur polisens förundersökning från platsen där Olle Rosdahl sköts.
 
09.21
Åklagaren berättar hur Olle är ute och joggar nästan varje dag och visar rundan han springer på karta.
09.23
Trots sina numera 76-år är Olle Rosdahl en erfaren maratonlöpare. Han har även spelat hundratals matcher i lokala fotbollslaget.
09.23
Polisens förundersökning innehåller också bilder av det vapen som jägaren misstänks ha avlossat morgonen den 29 november, då Olle Rosdahl sköts på sin joggingtur.Gevär med värmesikte, skjutstöd och ljuddämpare. Bild: Polisen
 
09.24
Åklagaren berättar att Olle sprungit rundan så många gånger runt sitt hus att han hittar även i mörker, utan hjälp av pannlampa eller annan belysning.
09.25
Åklagaren vill lyfta fram att den åtalade jägaren, som varit på jaktresa på platsen många gånger, borde känna till att Olle springer den rundan samma tid varje morgon.
09.27
Nu är det svårt att höra åklagarens berättelse på grund av att den åtalade jägarens gråtande återigen hörs genom salen.
09.29
För att fälla den åtalade för mordförsök måste åklagaren bevisa att jägaren haft uppsåt när han sköt Olle, alltså att han var medveten om att det var en människa som sprang på vägen.
09.30
Den tyngsta bevisningen väntas bli den film från jägarens kikarsikte som visar skottet och när Olle Rosdahl träffas.
09.31
Åklagaren går nu genom den aktuella morgonens händelseförlopp minut för minut, enligt polisens rapport.
09.34
Det dröjde flera timmar innan polis lyckades hitta den åtalade efter skjutningen. Han ska ha hållit sig gömd i ett närliggande buskage, berättar åklagaren.
09.35
När den åtalade grips berättar han lite för polisen om vad han gjort och befunnit sig. Åklagaren påpekar att den berättelsen har han senare ändrat under utredningens förlopp.
09.36
När den åtalade hittas har han endast underställ på sig. Övriga kläder samt vapnet har han gömt en bit bort från gripandeplatsen.
09.37
Det visas bilder från hur området ser ut. "Det är väl inte livsviktigt hur det ser ut i och för sig" säger åklagaren.
09.38
Olle Rosdahl har av media beskrivits som "75-åriga joggaren" men som åklagaren påpekade i början så har Olle nu hunnit fylla 76.
09.40
Om jägaren fälls för mordförsök riskerar han minst två års fängelse.
09.42
Men försvaret behöver i princip bara visa att det finns en möjlighet att jägaren trodde det var ett djur han såg för att sätta tvivel i åklagarens mening att det gjordes med uppsåt.
09.43
Åklagaren går nu genom vilken typ av ammunition som beslagtogs i samband med gripandet. Mycket tekniska detaljer. "En hel vetenskap" beskriver åklagaren det som.
09.48
För att förtydliga så för åklagaren bara talan vad gäller brottet mordförsök och jaktbrott. Olle Rosdahl har en egen advokat som för talan gällande skadeståndet.
09.49
Nu går man genom vilka kikarsikten som beslagtagits, ett är det "värmesikte" som filmen på skjutningen är från. Ett sikte den åtalade inte hade tillstånd att använda.
09.51
Åklagaren fortsätter gå genom beslagen med en måttligt engagerad ton. Mycket formalia nu.
09.57
Åklagaren förklarar att siktet har inbyggt wifi och går att koppla till telefonen. Det är bland annat så man har fått fram filmen från skottet.
10.00
Jägaren var först bara misstänkt för vållande till kroppsskada men misstankegraden skärptes när utredarna insåg att det fanns film från kikarsiktet.
10.01
Åklagaren poängterar att vid gripandet påstod den åtalade att han trodde han skjutit mot en räv vilket han senare, när misstankegraden skärptes, ändrade till rådjur.
10.03
Åklagaren förklarar att eftersom det inledningsvis sågs som en jaktolycka så togs inget blodprov på den åtalade, vilken åklagaren erkänner är en brist i utredningen.
10.05
Avståndet mellan skytten och Olle Rosdahl var drygt 176 meter visar polisens undersökning.
10.06
Polisen har försökt rekonstruera händelseförloppet på platsen för att utreda skottvinkel och avstånd.
10.07
En annan bild från polisens förundersökning visar Olles joggingbyxor som visar var han träffades av geväret.
 
10.09
Åklagaren visar att det var fri sikt mot vägen som Olle sköts på. Det fanns även bakomliggande hus varav några är obebodda, vilket den åtalade känner till.
10.10
Nu ska vi titta på bilder på Olle Rosdahls skador, åklagaren säger att han hoppas det är okej för Olle att vi tittar på det.
10.11
Den åtalade jägaren börjar gråta högt när han ser bilder på Olle Rosdahls skador.
10.12
Bild från polisens förundersökning som visar hur geväret stod uppställt riktad mot vägen som Olle sköts på.
 
10.12
Polisens bilder från brottsplatsrekonstruktionen är tagna i dagsljus men för att förtydliga så var det alltså mörkt vid det misstänkta brottstillfället.
10.15
Olle Rosdahl hade vid tillfället på sig en neongul jacka, av den typen byggarbetare ofta kan ses i. Åklagaren tror däremot inte att det gått att urskilja i mörkret och på långt avstånd.
10.19
Nu släcks salen ner för att vi ska se filmen från kikarsiktet. Filmen där man alltså ser tillfället när jägaren skjuter Olle.
10.20
Åklagaren förklarar att anledningen att man ser Olle så svart och bylsig i filmen är att det är värmen man ser från både Olle och hans kläder. Kikarsiktet fångar alltså upp all den värmen.
10.22
Åklagaren betonar under filmvisningen att man kan se hur det är två ben som rör sig växelvis. Det kommer åklagaren senare jämföra med hur rådjur ser ut när de rör sig.
10.23
Olle själv ger ingen synlig reaktion när filmen spelas upp. Från den åtalade hörs dämpade snyftningar.
10.24
Åklagaren visar filmer från när den åtalade skjuter djur. Han visar hur den åtalade jägaren då ligger kvar med siktet på djuret för att se var det tar vägen. I filmen där Olle skjuts springer jägaren direkt från platsen i stället.
10.25
Nu är det paus! Rättegången återupptas om 15 minuter.
10.39
Kammaråklagare Ola Lavie utanför rättegångssalen på tingsrätten i Helsingborg. Foto: Johan Nilsson/TT
 
10.49
Nu är vi tillbaka igen. Under pausen har det faktiska geväret monterats upp i mitten av rättssalen.
10.52
Alla närvarande parter fick om de ville gå fram och titta i gevärets kikarsikte.
10.55
Nu visar man upp hur geväret fungerar och hur det rycker i sidled och uppåt. "Det är dock en omöjlig rekonstruktion att göra här" säger åklagare Ola Lavie.
10.56
Nu går vi tillbaka till filmen från kikarsiktet men kommer fokusera på stillbilder klippta från den.
10.58
Nu börjar den åtalade återigen gråta högt när åklagaren går genom skottfilmen bild för bild.
11.04
Nu visar åklagaren upp filmer när polisen själva har återskapat skottfilmen med kikarsiktet. Det är svårt att urskilja något vilket enligt åklagaren beror på att det vid rekonstruktionen var varmare ute än i november när skjutningen ägde rum.
11.05
Det är alltså kikarsiktet som fångar upp värme vilket då påverkar hur bra eller dåligt det går att urskilja detaljer beroende på utetemperaturen.
11.08
Åklagaren visar upp andra bilder man plockat från den åtalade jägarens kikarsikte. I en av bilderna syns hur någon siktar på en människas huvud. Den åtalade har dock inte kunnat förklara vem personen på bilden är, det kan vara han själv till och med, har han sagt.
11.09
Sen visas en bild som visar hur någon som använt kikarsiktet, siktat mot Olle Rosdahls hus. Där går det också att se en person utanför huset, enligt åklagaren kan det vara Olle själv.
11.10
Nu visas bilder på rådjur från kikarsiktet för att jämföra. "Vi har ännu inte hittat en bild på ett rådjur som ser ut som Olle Rosdahl säger åklagaren.
11.10
Bild från den åtalade jägarens kikarsikte som visar att någon siktar på en människas huvud. Den åtalade har inte kunnat förklara vem personen på bilden är.
 
11.11
Geväret som monterats upp i rättssalen. Foto: Johan NIlsson / TT
 
11.12
Fler filmer och bilder visas upp från kikarsiktet. Räv och rådjur är det vi ser då.
11.14
Olle Rosdahl har ännu inte gett ifrån sig någon märkbar reaktion på det som visas upp. Däremot verkar han noga följa allt som presenteras.
11.17
Åklagaren fortsätter visa filmer från kikarsiktet när djur jagas för att poängtera hur jägaren ligger kvar med siktet på djuret efter skottet. I filmen när Olle skjuts gör han det inte.
11.24
Nu lämnas ordet till Olle Rosdahls målsägarbiträde Johan Landén för att prata om grunderna till skadeståndet.
11.25
"Olle är en fridsam person som lever ute i skogen, han är flitig idrottare, det är det som håller honom vid liv och ger en meningsfull vardag" inleder Johan Landén sin presentation.
11.26
Han säger att Olle Rosdahl är upprörd över att han ännu inte fått en ursäkt från jägaren, vilket är något han hoppas ska komma under rättegångens förlopp.
11.27
När SVT Helsingborg pratade med Olle Rosdahls ombud under gårdagen var det något som betonades även där, att Olle vill ha en ursäkt.
11.30
Olles ombud Johan Landén går genom medicinska utlåtanden efter skottskadan. Han betonar hur Olle fått starka mediciner "utöver det vanliga" och att Olle haft mycket smärtor från såret strax efter han skrevs ut från sjukhus.
11.31
Olle ska enligt sitt ombud haft svårt med nattsömnen efter händelsen "delvis av de fysiska skadorna men kanske framförallt de psykiska" säger Johan Landén.
11.32
Nu är den åtalade jägaren påverkad av berättelsen om Olles skador och hans snyftningar fångas upp av mikrofonen framför honom.
11.36
Syftet med att ombudet läser upp Olles skador och efterverkningar är för att belägga skadeståndsanspråket.
11.41
Nu är det lunchpaus. Den åtalade jägarens försvarsadvokat vill ha ostörd tid för sin sakframställan och tog hellre det efter lunch.
11.42
Vi återkommer från Helsingborgs tingsrätt och rättegången om en timme. Klockan 12.40.
12.56
Då är vi tillbaka från rättssalen i Helsingborgs tingsrätt. Nu är det försvarets sakframställan.
12.58
Försvarsadvokat Jorge Concha säger att hans klient absolut inte medvetet velat skada eller mörda Olle Rosdahl. Jägaren förnekar alltså de brott han står åtalad för.
12.59
"Jag kommer inte använda några tjusiga hjälpmedel som åklagaren i min sakframställan men min klient mår fruktansvärt dåligt och det har såklart framkommit under den stunden vi varit här idag." säger försvarsadvokaten.
13.00
Försvarsadvokat Jorge Concha säger också: "Han vill be om ursäkt och det kommer han göra när han hörs, han har inte haft tillfälle tidigare eftersom han varit frånkopplad från omvärlden."
13.04
Den åtalade jägaren är övertygad om att det var ett rådjur, säger försvarsadvokaten. Han förklarar vidare att hans klient kommer i sitt förhör senare förklara varför han höll sig borta från polisen och varför han ändrat sig kring vilket djur han trodde han såg.
13.07
Enligt försvaret ska jägaren haft magsmärtor vid tidpunkten för skottet vilket delvis ska vara orsaken till både missbedömningen vid skottet och varför han gett olika uppgifter vid förhör.
13.09
Försvaret hänvisar till forskning som visar hur en hjärna som är helt inställd på att se ett djur kan lura ögat och orsaka en sådan här händelse. Det kan hända även de mest erfarna jägare, menar försvaret.
13.11
Försvarsadvokaten kommer ta in ett expertvittne när rättegången fortsätter på fredag för att stärka den forskning han pratar om.
13.14
Nu ska försvarsadvokat Jorge Concha visa upp en bild för att visa hur "förväntan styr perceptionen".
13.16
En bild visas upp i svart och vitt. Det är svårt att urskilja vad som visas.
13.17
Det är en bild som brukar användas i läroböcker i psykologi. Den ska föreställa en ko.
13.19
Syftet är att visa något om hjärnan och ögats förväntan och uppfattning. Det går inte riktigt fram hos rätten som fortfarande inte kan se vad bilden föreställer.
13.21
Försvarsadvokaten ber att få lämna in utskrivna kopior på bilden i hopp om att rätten ska förstå vad han menar.
13.21
Nu ska Olle Rosdahl höras av åklagaren.
13.22
"Hela min fritid har baserats på idrott" börjar Olle.
13.23
Han förklarar att han sprungit och spelat fotboll hela livet. Han springer nästan varje morgon både vintertid och sommartid. Vid tidpunkten för skjutningen körde han intervallträning.
13.25
Nu förklarar Olle Rosdahl relationen han har med grannen tillika ägaren av det hus som den åtalade jägaren gästade med sitt jaktlag.
13.26
Grannen och ägaren av jakthuset är alltså inte den som står åtalad för skjutningen. Olle förklarar att han och grannen har en god relation, ibland vandrar grannens kor in på hans tomt men annars har de inte alltför mycket kontakt.
13.28
Olle förklarar att anledningen att han springer så tidigt på morgonen, runt 05.00, är att han haft ett jobb hela livet som inneburit tidiga mornar. Han är pensionerad nu men det är av gammal vana helt enkelt.
13.28
Nu förklarar Olle Rosdahl hur han intervalltränar i området runt sitt hus.
13.30
Olle pratar hela tiden tydligt och utan mycket tvekan i rösten. Tonen är stundtals lättsam när han pratar om hur han tränar.
13.33
Nu förklarar Olle Rosdahl vad han upplevde när han blev skjuten. Det är likt den berättelse han berättade för SVT i december.
13.34
Han berättar igen att han skrek "hur fan skjuter ni?". Åklagaren frågar hur säker han är på att han sa det, Olle svarar "hundra procent".
13.35
Olle beskriver hur han kände rädsla efter skottet och hur han tog sig till sin granne för hjälp.
13.37
Viss förvirring uppstår när Olle använder ett skånskt slangord i sin berättelse. Förtydligandet av ordet drar småskratt från rättssalen.
13.38
Olle Rosdahls eget ombud Johan Landén ska nu ställa några frågor till Olle.
13.39
Ombudet säger att Olle inledningsvis trodde någon skulle komma och ge honom "nådastöten" efter det första skottet. Han frågar Olle om han var rädd för sitt liv.
13.39
Olle säger att han var rädd och förvirrad mest.
13.41
På väg till sjukhuset börjar han känna sig trygg igen. Smärtan kände han av först på operationsbordet. Sedan efteråt fick han ta mycket smärtstillande.
13.42
Olle säger att han besökt sjukvården 23 gånger. Hans ombud får det till 24. "Antingen har du eller jag fel", säger Olle Rosdahl.
13.43
Återigen är ombudets syfte med att gå in på efterverkningarna av Olles skottskada att belägga skadeståndsanspråket.
13.45
Olle säger att han idag mår "under omständigheterna bra".
13.48
Nu frågar målsägarbiträdet Johan Landén om Olles psykiska mående. Olle förklarar att det är sådär, "tankarna bara far runt i skallen" berättar han.
13.49
Han har vaknat många gånger om nätterna på grund av sina oroliga tankar.
13.50
Olle tycker det är otäckt att se jägare kikarsiktesbilder där han siktar in sig på hans hus. Han har övervägt att flytta men är rädd att ångra sig då hemmet är det gamla familjehemmet som tillhört hans föräldrar.
13.51
Nu har försvarsadvokat Jorge Concha några följdfrågor till Olle Rosdahl.
13.52
Han frågar Olle om mörkret och sikten på morgonen vid skjutningen. Olle säger att det var en klar morgon men försvaret pekar på att Olle i ett tidigare förhör sagt att det var mulet.
13.52
Olle förtydligar att det var mulet men inte dimmigt.
13.54
Försvaret frågar även Olle Rosdahl om han är säker på att han skrek "Hur fan skjuter ni?" vilket Olle å det bestämdaste bekräftar.
13.55
Nu är det paus och sedan är det förhör med den åtalade jägaren, som rättens ordförande misstänker kommer ta en stund.
14.17
Nu är vi tillbaka och åklagaren påbörjar sitt förhör med den åtalade jägaren.
14.19
Den åtalade får börja att berätta om sig själv. Han säger att han har familj och barn som han älskar och att jakt har varit en stor passion i livet. Han har jagat sen 1986.
14.21
Jägaren förklarar att innan denna händelse skulle han ansett sig vara en trygg jägare och säker i sin hantering med vapen.
14.24
Åklagaren frågar inledningsvis vad den åtalade jagar och hur han gör det. Det är småvilt och vildsvin oftast.
14.25
Han har varit på jaktresor på platsen vid det misstänkta brottet 4-5 gånger senaste åren.
14.28
Åklagare frågar om den åtalade jägaren känner till Olle. Det svarar han att han inte gör. Han har heller inte känt till att han är ute och springer på mornarna.
14.31
Nu frågar åklagare om vapnet. "För mig som lekman ser den rejäl ut för jakt" säger åklagare Ola Lavie. Den åtalade förklarar att den egentligen inte är anpassad för jakt kanske.
14.34
Jägaren använde inte ammunition som expanderar vid träff vilket är brukligt vid jakt då det effektivt dödar djuret och minskar risken för skadeskjutningar. I stället använde han kulor som penetrerar in och ut. Det faktum räddade troligen Olle Rosdahls liv menar han.
14.35
"Jag vågar inte tänka vad som hänt annars, då hade nog inte Olle suttit här" säger den åtalade jägaren.
14.38
Jägaren förklarar att anledningen att han inte hade tillstånd för vissa tillbehör på sitt vapen, som värmesikte och nattsikte, var för att han inte visste det behövdes. "Som erfaren jägare borde jag såklart kollat upp det" säger han.
14.44
Frågorna fokuserar nu på bakgrunden till varför jaktlaget åker till just den här platsen och hur jaktveckan fungerar rent praktiskt där.
14.47
Olle Rosdahl visar inga särskilda känslor när han hör jägarens svar utan tittar bara lugnt på honom genom förhöret.
14.52
Nu har åklagaren avhandlat lite tekniska jaktfrågor och går över till händelserna dagarna runt skjutningen.
14.53
"Vi är ett bra jaktlag" säger jägaren och beskriver att han är nära vän med de övriga i sällskapet.
14.56
Den åtalade jägaren förklarar att de dagen innan Olle sköts fällt vildsvin och att han fick magsmärtor när han försökte dra upp ett vildsvin som var väldigt tungt.
14.58
Han berättar att det på kvällen var trevlig stämning, de var exalterade för de fällt ett antal djur. Alkohol är de däremot mycket restriktiva med, säger han.
15.00
Under natten gick han ut från huset för att kissa. Det var mycket djuraktivitet på fälten runt huset, berättar han.
15.03
Han förklarar flera gånger att de jagat flera dagar och han var trött och sliten samt hade smärtor i magen.
15.04
Magsmärtorna gjorde att han inte kunde sova. Han hade då tagit med sig jaktutrustningen och gått ut ur huset de bodde i. Återigen förklarar han att det var mycket djur ute på fälten vid tidpunkten.
15.09
Jägaren höll sig utomhus. Han berättar att han en tid innan skottet mot Olle ska ha sett en mansfigur promenerandes en bit bort. Vem den figuren var är oklart.
15.10
Han fortsätter berätta att han såg ett rådjur som gick runt. Han sätter då upp sitt gevär på stativ för att eventuellt skjuta rådjuret. Eftersom han glömt ta bilder när han sköt vildsvinet tidigare på dagen satte han nu på inspelningsutrustningen i sitt kikarsikte.
15.12
Han berättar nu, väldigt känslofyllt, hur han tror sig se ett nytt rådjur en bit bort på vägen. Han tittar noga i siktet tills han är säker på att det är ett rådjur.
15.17
Jägaren berättar att han tycker det ser ut som rådjuret rör sig ner för att beta. Han syfte var att sikta på det han uppfattade var regionen runt nacken.
15.20
Han skjuter och hör någon ropa "Nej nej nej". Vem som ropar det vet han inte för han hade öronskydd i, men han förstod inte då att han skjutit en människa.
15.21
Den åtalade jägaren kommer stundtals av sig i berättelsen för att samla sig. "Jag var helt säker på att jag sköt ett rådjur", säger han.
15.22
Olle Rosdahls neutrala ansiktsuttryck har förblivit detsamma genom hela jägarens berättelse.
15.24
Jägaren säger att han vet att han inte borde skjutit mot vägen och att han ångrar att han gjorde det för då hade inget av det här hänt.
15.24
Åklagaren menar att han tycker att reaktionen på filmen från när Olle skjuts skiljer sig märkbart från de när han skjutit djur. Åklagaren undrar hur det kommer sig.
15.27
Det handlar alltså om att i filmen från kikarsiktet när Olle skjuts så tycks den åtalade snabbt lämna platsen efter skottet och i andra jaktfilmer från kikarsiktet ligger han lugnt kvar med siktet och följer djuret.
15.32
Åklagaren ifrågasätter jägarens agerande före och efter skottet. Åklagaren verkar vilja få fram att det inte går ihop om jägaren nu trodde det var ett rådjur han skjutit.
15.35
Åklagaren vill då mena att jägaren medvetet skjutit Olle, vilket valet av ammunition, var på Olles kropp han siktade och jägarens agerande efteråt ska visa på.
15.36
Jägaren förklarar nu att han höll sig undan från polisen för han trodde de sökte honom för jaktbrott. Han ville inte riskera att förlora jaktlicensen.
15.38
Han förklarar hur han gömde sig och kröp runt i ett buskage en bit från platsen där han tidigare skjutit. Han hade magsmärtor och förlorade tidsuppfattningen.
15.39
Hade han vetat att det var en människa han träffat hade han direkt sprungit dit och hjälpt, säger jägaren.
15.40
Han berättar om när han greps. Hur han såg och hörde någon som skrek på honom och han insåg att det var insatsstyrkan. Han la sig då på magen.
15.41
Åklagaren undrar om han fortfarande inte förstått att han skjutit en människa, jägaren svarar att det hade han inte.
15.42
Han säger sig fått reda på av två maskerade personer ur insatsstyrkan att en person blivit skjuten.
15.43
"Det är det värsta jag varit med om", säger jägaren. Han berättar hur han då förstod allvaret och fick panik.
15.46
"Jag är ingen mördare, jag är inte någon som mördar", säger jägaren som är i tårar. Åklagaren har svårt att ställa sina frågor nu.
15.47
Åklagaren undrar varför han inte berättade allt det här vid det första förhöret, när han fortfarande bara var misstänkt för vållande till kroppsskada.
15.48
Jägaren förklarar att han inte då visste vad som fanns på filmen från kikarsiktet. Åklagaren tycker inte det spelar någon roll "du har ju inget att dölja menar du", säger åklagare Ola Lavie.
15.53
Åklagaren ifrågasätter starkt hur den åtalade sagt emot sig själv vid olika förhör och hans agerande om han inte har något att dölja.
15.53
"Varför ljuger du då? Den här logiken går inte ihop för mig" säger åklagare Ola Lavie.
15.56
Åklagarens tonläge är hela tiden lugnt om än stundtals lätt oförstående under frågorna.
15.58
Åklagarens ifrågasättande hårdnar lite. Han säger återigen att inget i jägarens berättelse går ihop. Efter att den åtalade jägaren inte kan ge någon bättre förklaring så avslutar åklagaren sitt förhör med den åtalade.
16.01
Olle Rosdahl är hela tiden neutral i sitt ansiktsuttryck. Nu är det Olles ombud som har några frågor till den åtalade.
16.09
Nu debatteras en paus. Finns lite logistiska problem där en person har en tid att passa medan en annan vill ha paus. Ett samtal ska ringas för att reda ut hur förhandlingen ska gå vidare.
16.13
Nu kom besked, vi tar tio minuters paus.
16.29
Då är vi tillbaka, sista 20 minuterna för dagen. Försvarsadvokat Jorge Concha ställer nu frågor till sin klient.
16.30
Han frågar vad jägaren brukar se för djur på fältet i området där de jagar.
16.34
Han går vidare med att fråga om den åtalades synförmåga.
16.37
Som tidigare förklarat behöver försvaret bara visa att det är möjligt att det kan ha varit ett misstag och inte en medveten handling som åklagaren menar. Om det finns tvivel kring uppsåtet finns möjlighet till lindrigare dom än det han åtalas för.
16.40
Nu frågar försvarsadvokaten kring den åtalades magsmärtor som ska ha berott på ett bråck.
16.42
Försvarsadvokaten träffade sin klient första gången när jägaren låg på sjukhuset för magsmärtorna. Hans försvarare undrar om han minns hela deras samtal då. Det gör jägaren inte.
16.42
Försvaret vill här ge en förklaring till varför den åtalades inledande berättelser kan ha skilt sig från det han sa i senare förhör.
16.47
Jägaren säger att han inte ens är säker att han insåg att han träffade det han siktade på när han sköt. Det ska ha varit ett dåligt skott menar han.
16.49
Nu är det lite avslutande frågor från försvaret gällande de här filmerna från kikarsiktet. Försvarsadvokaten frågar varför det finns en bild från kikarsiktet där han tittar på Olle Rosdahls hus.
16.50
Jägaren är inte säker på att det är han som använt siktet då. Det kan ha varit någon annan i jaktsällskapet.
16.52
Angående bilden från kikarsiktet där det ser ut som någon siktar på en persons huvud så tror den åtalade att personen på bilden är han själv. Det kan ha varit en kompis som använt kikarsiktet och tagit den.
16.53
"Det är mest på lek vi gör så men också för att ställa in skärpan och finkalibrera", säger den åtalade jägaren.
16.54
För att förtydliga så kan kikarsiktet användas utan geväret för att ta bilder. Det behöver alltså inte innebära att ett vapen har siktats mot någon bara för det finns en sån bild från kikarsiktet.
16.55
Nu berättar jägaren, mycket upprört hur det känns för honom idag.
16.56
"Det känns förjävligt, jag har familj som får ta skit, jag kan inte sova" säger den åtalade. Han är upprörd över att hans sida inte blir trodd.
16.56
"Jag ber så hemskt mycket om ursäkt" säger jägaren till Olle som får sin önskade ursäkt till slut.
16.58
Den åtalade är nu mycket känslosam och upprörd och riktar sig till Olle Rosdahl. "Jag är så glad att det gått bra", säger han.
17.00
Och med det avslutas dagens förhandlingar. Rättegången fortsätter igen på fredag. SVT Helsingborg tackar för idag.