SVT rapporterade · Ska hundar få springa lösa eller hållas kopplade i naturreservat?

Tack för att ni delade med er av era tankar! Nu stänger vi denna chatt för den här gången.
17.13
Vad tycker du om koppelkravet? Är det en överdrift att behöva hålla hunden året om – eller ser du goda anledningar till att inte låta hundarna springa lösa? Välkommen att diskutera här i vår chatt!
19.47
Jag tycker de ska hållas kopplade. Har själv fyra hundar och vi är ofta ute i skog och natur med dem. Hundar är ju rovdjur och har jaktinstinkt och det märks verkligen. De spårar upp både det ena och det andra. Även om de kommer på inkallning så är självklart att hålla dem kopplade. Det skulle inte kännas tryggt att släppa dem lösa i naturområden där det finns älg, rådjur och vildsvin. Sedan är det ju huggormar och annat som kan utgöra en fara för hundarna.
19.47
Naturreservat är ju till för att vilda djur ska ha en fristad. Mänsklig aktivitet finns det tillräckligt av i övriga delar. Fler och fler skaffar hund och jag förstår att de behöver rastas men då borde kanske fler avsedda hundrastplatser anordnas. Låt naturreservat vara för natur!
19.47
Nej, jag tycker inte vi ska ha ytterligare förbud som inskränker hundars möjlighet att röra sig på ett naturligt sätt då vi redan har extremt långtgående sådana. God djurhållning och sunt förnuft ska råda!
19.47
Dom ska va kopplade precis som utan för naturreservatet,måste vara samma regler som över allt annars!
19.47
Hundar ska självklart vara kopplade!
19.48
Nej Nej det skall inte vara hundar i naturreservat och är dom där skall de omedelbart avlivas av polis
19.53
Det är ju koppetvång från mars till september. Detta måste respekteras. Dessemellan skall hunden hållas under mkt stark tillsynd och inte komma springande 20-30 meter före husse/matte. I naturreservat skall självfallet koppeltvång råda. Uppmanar till slarviga och nochalanta hundägare att skärpa. Alla älskar inte era hundar och många är dessutom rädda. Har t.o.m dålig erfarenhet från lösa hundar.
20.24
Naturreservat ska vara skyddade. De djur som finns där ska inte riskera jagas av hundar. Och man kan och ska inte göra skillnad på "lydiga och olydiga" hundar. Finns andra områden där hundar få springa och orkar man inte rasta hunden ska man ingen hund ha.
20.24
Jag tycker att dom ska vara kopplade
20.24
Hundar skall hållas kopplade.
20.24
Hundar skall hållas kopplade året runt. vissa hundägare säger att deras hund är så snäll och gör inte en fluga förnär...det kanske stämmer (i 2 fall av 10)
20.24
Självklart att hunder inte ska vara lösa i naturreservat. Det är många som tycker det är obehagligt när en uppspelt hund kommer springande i full fart. Tyvärr finns det alldeles för många nonchalanta och/eller okunniga hundägare som inte respekterar människor omkring sig. Dessa hundägare gör att de som verkligen sköter sig och tar ansvar för sin hund får lida.
20.24
Ännu ett område där egot ograverat råder. Är man hundägare tar man självklart för sig utan att ta hänsyn till övriga som oxå vill ta del av naturreservten.
Har man inte större förstånd och inte förstår att hunden naturligtvis skall vara kopplad i naturreservat, är det samtidigt ett tydligt tecken på att man inte är lämplig att äga och hålla hund.
Det är mycket obehagligt att träffa på en lös hund var det än inträffar.
Då och då inträffar mycket svåra olyckor!
Obestridlig fakta.
20.24
Självklart kopplade den period som är angiven. Det är nonchalant av hundägarna. De säger, de litar på sina hundar. OK, men om hunden får ett gott spår, syn på ett djur som flyr, då vaknar jaktinstinkten.

Att skärpa kraven med koppeltvång året om, förstör för oss andra som har sina hundar kopplade, som plockar upp efter hundens toalettbesök
20.24
Inga problem med att ha hundarna kopplade.
MEN, vad ska göras åt alla som cyklar Mountinbike, kör mopeder/motorcyklar i naturreservat utan att ta hänsyn
Enligt Allemansrätten är det tillåtet MEN hänsyn ska tas och gående ska lämnas företräde
Detta är ett större gissel än hundar.....
20.25
Nej, inte mer regler igen! Ta hellre bort åtminstone delar av det koppeltvång som redan finns. Låt hundarna få springa fritt. Deras kroppar är byggda för det.
20.25
Jag tycker att det är själklart att hunarna skall vara kopplade åre om i naturreservat.
På våren stör dom fåglar under häckningstiden, dom är också läskigt att möta en lös hund som man inte vet vad den skall hitta på. Hundrädd
20.25
Självklart ska en hund hållas kopplad. Ett naturreservat är till för alla, även de som är hundrädda.
20.25
Hundar ska vara kopplade.
20.25
Hundar liksom barn ska hållas under uppsikt men har då också rätt att vistas i naturen. Har tyvärr sett hundratals gånger hur barn kastar sten på fåglar utan att deras föräldrar ingriper. Så både hundägare och föräldrar måste skärpa sig,för se vilda djurens skull och för att vi andra sja slippa se hur de vilda djuren blir lidande .
20.25
Även tamhundar behöver få vara ”fria och springa av sig” ibland. Med ägarens noggranna övervakning, av respekt för naturen och de vilda djuren naturligtvis.
20.25
Som hundägare tycker jag att alla ska hålla sina hundar kopplade där det finns chans att träffa på andra människor eller hundar.
20.25
Det är koppeltvång överallt mellan vår till höst då tycker jag att det ska vara samma i naturreservat men hela året där finns känsliga djur och växter där som ska skyddas alla borde ta reda på vad som kan hända om hundar går lösa där jag hade alltid min hund kopplad där man måste!
20.25
Eftersom det är ett Naturreservat som är till för naturen så tycker jag att Sofia nedan är inne på helt fel spår. Släpp hundarna fria men avliva alla korkade människor som försöker ta sig in istället!
20.29
Inget att snack om. På med kopplen!
20.40
Det är klart att hundarna ska va kopplade ibland , särskilt nu när älgar och rådjur bygger bon !
20.40
Följ jakt lagen
20.43
Koppel på!
20.50
Oavsett var i landet du är så får en hund INTE släppas lös på en mark där du inte har jakträtt! Och mellan 1/3 tom 21/8 så råder förbud mot lösa hundar överallt med vissa undantag, och dessa undantag är också kopplade till jakträtt, jakttider och vissa arbetande hundar.
21.03
Det är som Håkan nyss skrev. Naturreservat eller inte... Hunden ska hindras från att löpa lös. Den ska vara kopplad eller hållas under sådan kontroll som om den vore kopplad.
21.03
Hundar ska hållas kopplade, vill inte hundägare respektera detta så ska de betala böter och plus skadan som deras älsklingar orsakar. Sluta och gör skit för hund ägare som sköter sig. Naturen är till för alla och inte bara för ansvarlösa hundägare.
21.41
Hundkoppel på året om, överallt utom på särskilda platser avsedda för hundträning.
Betala ansvarsförsäkring för djuren och följ lagar om koppel.
Ta upp all hundavföring efter era djur.
Det behövs kontroll och sanktioner.
Tack för ordet
21.41
Jag tycker att hundarna ska vara i koppel för visa hundras kan man inte lita på har själv två st hundar alltid i koppel jag åker ut med dom i hundrastgård så dom kan springa av sig.man måste ha bli på sin hund mvh Eva nyberg
22.10
Ja till koppeltvång. De flesta som släpper sina hundar har inte full kontroll på sina hundar. Risken att råka illa ut när man möter en löshund är alltför stor. Talar av erfarenhet efter flera års dagliga promenader i Steningekustens reservat med min hund.
22.10
Koppel på! Givetvis!!
22.10
Naturreservat brukar vara skapade av en anledning så det borde vara koppeltvång där alltid. Hundar borde även hållas kopplade där man riskerar att träffa på andra människor. En hundrädd människa vars första instinkt är att springa iväg när hen ser en hund utan koppel bryr sig inte om att hunden "brukar vara _så_ snäll"
22.10
Alltid, alltid koppel, om det inte är jakt eller av annan särskild anledning.
22.10
Vilket jävla gnäll! Det räcker att man har kontroll på sin hund ,har man inte det så är det koppel som gäller , men har du en lydig hund så ska den kunna få hålla sej i din närhet utan koppel. Dra inte alla hundar över en kam. Människan bästa vän har mer behållning av ett naturreservat än byråkrater som genom enstaka fall vill förbjuda hundars frihet. Jag behöver knappast berätta vad vissa människor gör med djur men det betyder inte att alla människor ska hållas utanför eller kopplade i ett naturreservat.
22.10
Hundar ska få plats i naturreservatet, finns inget vilt får under tillsyn röra sig inkopplade. Bytesdjur i reservatetska inte hindra hund och hundägare. Utan hundägare i reservatet blir det inte många människor där, men det är kanske den dolda agendan.
09.39
Klart hundar ska gå löst
09.40
Självklart med koppelkrav året runt. Det även människor som är rädda för hundar. Hoppas det snart kommer koppelkrav på katter i tättbebyggda samhällen! Inte så roligt att ha tio katter på sin altan!
09.41
Är kanadagäss också djur som skall ”skyddas” så borde alla skötsamma hundar ha samma ”frihet” under ägarnas ansvar utan koppeltvång
09.42
Med tanke på djur och fåglar och med hänsyn till andra människor, kanske även hundrädda, bör hund självklart vara kopplad även i ett naturreservat. Vi har alltid vår hund kopplad i skog och mark.
09.43
Alltid kopplade!! Ta hänsyn till barn, hundrädda och vilt!!
09.46
Älskar hundar men avskyr att möta en lös hund var det än är.
09.46
Hålles kopplade , klart....
09.51
2 gånger har jag oprovocerat blivit biten av okopplade hundar. 90% av alla hundägare får tyvärr lida för minoriteten som inte klarar av att hantera sin hund. Jag blir ogärna biten en 3:e gång så “koppel på” tack!
09.59
ALLA hundägare som säger att de har "KOLL" på sin hund har 110% fel. Ingen hundägare har koll på varken sig eller sin hund. Låt både hund och ägare vara kopplade året om.
10.02
Ska vi ha vargar i hagarna.
10.05
Ett naturreservat ska vara till för att skydda naturen. Jag tycker det är självklart att den även ska skyddas från hundar! De är levande djur med instinkter, vilket måste anses vara en del av charmen med att ha hund, men innebär att de inte bör vara lösa där det kan finnas djur och folk som kan fresta dem att jaga och bita. Jag träffar MÅNGA lösa hundar när jag rör mig i naturreservatet i stan. Ofta vandrande längs stigen med husse/matte nästan utom synhåll.
10.26
Alltid koppel eller så god lydnad att hunden inte skadar eller förföljer djur. Gäller överallt om man inte är markägare. Tydligt i jaktlagen. Är själv hundägare och förvånas över många andras brist på respekt mot djur och andra människor.
10.31
Absolut att de ska vara kopplade! Det finns ju en anledning till varflr det är ett reservat och inte en rastgård.
10.42
Nej nej nej. Litar inte för en sekund på hundar. Håll de kopplade överallt utanför din egnien tomt.
13.40
Dom ska vara kopplade!

13.57
Självklart ska hundar hållas kopplade i naturreservat. Ska dessutom ha total uppsikt över sin hund då vilda djur har ungar. Är själv hundägare och ser alltför ofta hundar som löper fritt utan att ägare har koll.
14.09
Kopplade!, ser incidenter varje år där hundar stör ruvande fåglar, skrämmer människor som badar eller vandrar i naturreservat i Långasand
14.10
Verklig kontroll över hund kräver koppel, när inget önsketänkande f.ö.
14.13
Kopplade så klart .med hänsyn till små barn
14.29
Självklart kopplade! I Sönnerbergen-Mönster har tyvärr några nonchalanta hundägare förstört området för andra i många år.
14.33
Tycker det ska bara krav på både koppel och uoplockning på allmän plats inkl naturvårdsområden. Har själv hund som alltid är kopplad men blir lidande av att andra inte sköter sig. Med tydligare regler blir det bättre för alla!
15.22
Självklart koppeltvång. Förr respekt mot alla. Har själv alltid hunden kopplad och får emellanåt be mötande koppla sina hundar på reservaten runtomkring Steninge . Vi har mkt vilt härute..
15.26
Självklart ska hundar inte få springa lösa i ett naturreservat! Vad är det för fråga egentligen?!
Möter ofta på hänsynslösa personer som låter hunden löpa fritt, utan minsta tanke på att både djur och människor kan skadas, i värsta fall dö. Om vi vågar göra upp med den flumideologi som ska tillåta allt och alla, överallt och när som helst, så behöver vi inte ens svara på sådana här onödiga frågor i fortsättningen!
16.48
Kopplade såklart!!!