SVT rapporterade · Svåra val om man köper ny bil

09.31
Välkomna till chatten! Skriv och kommentera i tråden. Ställer ni frågor ska vi försöka besvara de så gott vi kan.
09.45
Hur kan en elhybrid utan extern laddsladd bli miljövänligare än en vanlig bil? Batterierna kan ju bara laddas via bensin eller dieselmotorn.
09.49
Om man själv inte är gråtig över miljön.

På vilka sätt tror du att regering/stat kommer att göra det obekvämare att ha en antingen ny eller gammal dieselbil inom de närmsta 10 åren?
10.17
Den som absolut inte måste köpa en ny bil idag bör avvakta några år. Att köpa en ny bensin eller dieseldriven bil idag är nog den absolut sämsta ekonomiska affär man kan göra. Vi är mitt uppe i en historisk omställning från fossil till el.

Om två-tre år finns det billigare elbilar (runt 200 000 kr) som har en räckvidd på 4-500 km (vilket är mer än tillräckligt för de allra flesta). Att då sitta med en par år gammal fossildriven bil är som att ha svarte-Petter på hand. Efterfrågan på en sådan bil kommer att vara minimal och andrahandsvärdet rejält lågt, om den nu överhuvudtaget går att sälja.

Har du en fungerande bil idag kan du nog krama ur några 1000 mil till och avvakta med bilköp några år. Och då köpa en elbil.
10.32
Angående HVO och andra så kallade ”miljödrivmedel” så tänk så här:

Kan jag låta bilen stå på tomgång i mitt stängda garage? Om nu HVO nu är så miljövänligt så borde det inte vara något problem. Eller?

Men de allra flesta svarar nog nej på den frågan med motiveringen att det är ju livsfarligt att andas in avgaser från förbränningsmotorer. Tänk då på att det som är farligt för dig, nog inte är så hälsosamt för miljön heller. Oavsett om det nu släpper ut mindre koldioxid så är det en hel del annat otrevligt som kommer ur avgasröret vid förbränningen av HVO.
11.30
Har alla laddhybrider automatväxling? Jag undrar om man kan fickparkera och krypköra med samma precision om man använder automatväxel?
11.41
Om några år när det svenska känslosvallet börjat trappa ner
och istället fakta och vetenskap får fotfäste i klimatdebatten så
normaliseras även Sverige igen.
Om 5 år när mitt bilbyte är aktuellt köper jag en miljövänlig
dieselbil.En bil för mig är ingen investering utan en ren
förbrukningsvara såsom en tvättmaskin.
13.26
Vi tackar för de svar som kommit in under förmiddagen. Fortsatt trevlig dag!