SVT rapporterade · Hur skyddar du dig mot fästingar?

Tack för era kommentarer! Nu stänger chatten för i dag.
18.07
Hej! Nu när värmen återkommer börjar krypen vakna till liv igen. Bland dem finns fästingar, och de senaste åren har men hittat fall av TBE-smitta på nya ställen i Västra Götaland. Hur gör du för att skydda dig från fästingar, som kan sprida både TBE och borrelia?
19.24
Vaccination och Djungelolja
19.24
Jag har tagit TBE-sprutor men fästingar gillar som tur är inte mig utan mitt blod är för myggor, blinningar och allt annat elände. Tog en fästing på hästen och två på hunden i lördags
19.25
Vi har katt som får fästingar, trots medecin. Vi får gå och vaccinera oss även om det inte i dagsläget har rapporterats fall från närmiljön. Någon kommer ju bli rapporterad som fall nr.1 och det vill jag inte att det ska vara någon från min familj.
19.28
Brukar smörja in pungen med tigerbalsam. Funkar toppen!
19.37
Jag sätter upp en skylt med "fästingar förbjudet"
@Carina - funkar det? ;) 
20.12
Länk till kartan funkar inte i android appen
@Niels - Ajdå. Vi har uppdaterat länken. Hoppas att det fungerar nu. Annars får du återkomma!
20.12
Det är 💉 som gäller!
20.25
Vaccination för oss. Men för husdjur finns det receptbelagda tabletter, Bravecto, mot just fästingar. När fästingarna satt sig dör dem efter ett antal timmar och faller av. Funkar fint för våra hundar.
20.39
Kartbilden är ju värdelös,hur suddig som helst,skärpning
@Patrick - Hej Patrik! I texten finns en länk till kartan i ett större format. 
20.44
Min far har det går det att bli av med det?
@Skzi77 - TBE går dessvärre inte att bota. 
21.28
Jag skyddar mej inte alls,har inte tagit några sprutor heller,,jag går ut i skog å mark och e det så att jag hittar en på mej tja jag plockar bort den o bränner den sen inget mer,,har till och med hittat de som sats sig fast ,,tar bara bort den det kan ha blivit lte rött runt,,men jag e inte särskilt hysterisk av mig,,finns värre saker att oja sig för =)
21.28
Går inte att skydda sig. De kan sitta i kläderna flera dagar och kryper om kring tills de hittar bar hud. Jag får fästingar varje år hur jag än bär mig åt och har redan haft en i år. De är redan på bettet.
21.54
Ser ingen länk någonstans till kartan???
@Anna - Hej! Det finns markerat på ordet "karta", du hittar den här också: https://www.vgregion.se/halsa-och-vard/vardgivarwebben/vardriktlinjer/smittskydd-vastra-gotaland/tbe--fastingburen-encefalit/karta-over-riskomraden/