SVT rapporterade · Vårbudget

07.43
Hej och välkommen till dagens rapportering om regeringens presentation av vårändringsbudgeten!
07.44
Under dagen kommer Socialdemokraterna och Miljöpartiet lägga fram det första resultatet av sitt budget- och regeringssamarbete med Centern och Liberalerna.
07.46
De flesta av förslagen i vårändringsbudgeten gjordes upp i grova drag redan under de utdragna regeringsförhandlingarna några veckor över jul och nyår.
07.47
Jag Marit Sundberg rapporterar direkt från regeringskvarteren, där finansminister Magdalena Andersson håller presskonferens klockan 9. Men budgeten släpps redan klockan 8.
07.50
Här är några hålltider: 
09.00: Presskonferens med Magdalena Andersson i Rosenbad
09.30-13: Oppositionen håller presskonferenser
13-16: Budgetdebatt i riksdagen
07.53
07.57
SVT:s politikreporter Mari Forssblad säger att den här budgeten är första testet för fyrpartiuppgörelsen. ”Det är starten på samarbetet”
07.58
Här under den svarta duken ligger budgeten som ska delas ut till journalisterna. Rummet är välfyllt.
08.00
Här är budgeten.
08.03
I ett pressmeddelande skriver regeringen: 
"Med januariavtalet som grund bygger vi nu förändring som är hållbar över tid. Vi vill skapa förutsättningar för ett samhälle där sammanhållning och trygghet går hand i hand med människors frihet och möjligheter."
08.03
Vår inrikespolitiske kommentator, Mats Knutson, skriver så här i sin analys: 
Sämre tider är i antågande och med det krympande budgetmarginaler. Det kan skapa ökade motsättningar mellan de nya samarbetspartierna och göra mandatperioden till en svår prövning för den rödgröna regeringen.
08.04
Regeringen skjuter till 4,5 miljarder mer än höstbudgeten som M och KD fick igenom i riksdagen förra året.
08.05
Regeringen höjer skatten med 1,3 miljarder för att delfinansiera budgeten.
08.06
Här är hela Mats Knutsons analys för dig som vill läsa:
08.09
Regeringen skriver i pressmeddelandet att överskottet i de offentliga finanserna väntas minska i år jämfört med 2018. 
- För att säkerställa långsiktigt hållbara statsfinanser ska överenskommelsen om det finanspolitiska ramverket värnas. De åtgärder vi presenterar i vårbudgeten finansieras därför krona för krona, säger Magdalena Andersson i pressmeddelandet. 
08.10
Så här skriver nyhetsbyrån TT:
Prognosen för arbetslösheten sänks något jämfört med regeringens novemberprognos efter ett starkt utfall för fjärde kvartalet 2018, till 6,3 procent i år och 6,4 procent de därpå följande två åren.
"Storbritanniens utträde ur EU, amerikansk handelspolitik och osäkerheten på den svenska bostadsmarknaden gör dock att det finns risk för att utvecklingen blir svagare än väntat", skriver regeringen i sin bedömning av ekonomins utveckling.
 
08.12
Alla närvarande bjuds på mackor.
08.14
Det som sticker ut är att det är små justeringar jämfört med vårändringsbudgeten för fyra år sedan, när SD röstade igenom Alliansens budget, menar SVT:s politikreporter Mari Forssblad. 
- Det är inga miljardsatsningar på någonting, säger hon. 
 
08.15
122 miljoner extra kommer att avsättas för att förbättra enskilda vägar och järnväg på landsbygd. 
Finansminister Magdalena Andersson (S) säger att det handlar om att hela landet ska ha goda möjligheter för transporter.
08.26
Av de 4,5 miljarder kronors-satsningarna som regeringen föreslår läggs 750 miljoner på det så kallade klimatklivet för klimatåtgärder på lokal nivå, skriver TT.
08.27
Ytterligare 100 miljoner läggs på det så kallade industriklivet, för klimatåtgärder i industrin. Den satsningen har inte presenterats tidigare.
08.27
50 miljoner kronor mer till kulturskolan. Det blev förslaget när regeringen i dag lade fram sin vårbudget. Det är hälften av vad man tidigare har fått i bidrag.

Nu står det klart att regeringen föreslår att bidraget till allmän kulturverksamhet, utveckling samt internationellt kulturutbyte och samarbete ökas med 50 miljoner kronor, alltså hälften av de 100 miljoner kronor som M och KD tog bort i sin budget. Även Liberalerna ville ta bort det stödet i sin budgetmotion, skriver TT.

 
08.28
Kulturminister Amanda Lind (MP) har tidigare sagt att hon vill verka för att kulturskolepengarna ska komma tillbaka.
- Det var olyckligt att de 100 miljoner kronorna togs bort, de har haft betydelse. Vi har börjat diskutera men det blir en fråga för budgetförhandlarna, sade hon till TT.
08.29
Finns det några förbättringar för oss pensionärer i allmänhet och fattigpensionärerna i synnerhet?
@Lawe - I regeringens tabell för reformer finns inga specifika satsningar för pensionärer, säger SVT:s politikreporter Mari Forssblad.
08.33
Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson gästade alldeles nyss Morgonstudion.
- Det som förvånar mig mest är att man trots tredubblade sexualbrott och i princip en gängskjutning per dag minskar på polisen. Det är det som förvånar och upprör mig mest.
08.34
SVT:s politikreporter Pontus Mattsson säger att det som sticker ut i budgeten är alla miljösatsningar. 
- Nästan hälften av de 4,5 miljarderna är satsningar på miljö. 
08.37
Enligt regeringen ska pengarna gå från Polisen till att säkra upp ordningen och säkerheten på häktena. Personalresurser kommer även förstärkas där. Det tycker Elisabeth Svantesson är viktigt, men hon vill inte att pengarna ska plockas från Polisen.
08.37
SVT:s politikreporter Love Benigh lyfter fram två saker med budgeten, att det är en rejäl neddragning för arbetsmarknadspolitiken och skattesänkningar.
- Det här är en skattesänkarbudget, regeringen bekräftar de skattesänkningar som C och KD drivit igenom. 
08.37
Suck! Spara, spara spara... Var är reformer, var är framåtanda och kreativitet? Man måste lägga grunden nu innan ekonomin svalnar om vi ska kunna klara av nästa lågkonjunktur utan att hamna i källaren.
08.39
- Allt är inte dåligt i förändringarna, men prioriteringarna är fel. Vi har ett nytt Sverige när barn rånas när man går från fritids och när det råder mycket stor osäkerhet, säger Elisabeth Svantesson (M).
08.40
Alla väntar på att presskonferensen med Magdalena Andersson ska börja klockan 9.
08.44
Här är vårbudgeten på fem minuter, enligt regeringen: 
https://www.regeringen.se/artiklar/2019/04/varbudgeten-2019-pa-fem-minuter/
08.45
08.45
Enligt TT räknar regeringen med att svensk ekonomi bromsar in i år, enligt den prognos som presenteras i samband med vårändringsbudgeten.
08.51
Nu bänkar sig alla i pressrummet inför presskonferensen med finansminister Magdalena Andersson.
08.53
- Det finns egentligen ingen tydlig riktning, det är dock relativt stora miljösatsningar sett till helheten, säger SVT:s politikreporter Love Benigh.
08.53
- Det är ganska liten vårändringsbudget i jämförelse med den som Stefan Löfven la fram 2015, säger Love Benigh.
08.55
Om fem minuter startar presskonferensen med finansminister Magdalena Andersson (S).
08.57
08.57
Det är bättre man sparar in på politiker. På tok för många kockar...
08.59
Så här skriver TT om äldreomsorgen:
Bland besparingarna finns bland annat återtagande av medel på 725 miljoner kronor från den M- och KD-budget som riksdagen klubbade i december. Där ingår 310 miljoner som skulle ha använts till projekt inom äldreomsorgen, liksom 255 miljoner kronor i omprioriteringar inom miljöpolitiken.
 
09.00
När som helst nu börjar presskonferensen! 
09.00
Nu startar presskonferensen.
09.03
I princip fullsatt i lokalen.
09.03
- Politiken står inför stora uppgifter. Vårdköerna måste kortas, eleverna behöver lära sig mer i skolan, utrikes födda behöver komma i arbete, klimatmålet måste nås och hedersvåldet måste stoppas, säger Magdalena Andersson (S).
09.06
Elisabeth Svantesson (M): Satsa på polisen istället för bäversafari
09.09
200 miljoner kommer att gå till utbyggnad av bredband.
09.12
Jämställdhetssatsningar kommer att göras. En av dem gäller utrikes födda kvinnors företagande. Den satsningen fördubblas på mer än 10 miljoner kronor.
09.13
Investeringsstöder för bostäder återinförs. Tanken är att få ner priserna på det viset.
09.17
Det ser inte ut som att vi kommer att må klimatmålen om vi inte förstärker klimatsatsningarna, vilket regeringen nu ska göra, menar Magdalena Andersson.
09.17
"Sverige ska bli ett fossilfritt föregångsland", lyder rubriken på hennes presentation om klimatsatsningen.
09.19
Välfärden ska stärkas, säger Magdalena Andersson, som menar att fler lärarassistenter kommer kunna avlasta lärare i klassrummen.
09.23
- En del av det biståndet som man har möjlighet att avräkna för inhemska kostnader, kommer vi att avräkna, säger hon.
09.24
Säpo får ett särskilt tillskott för att man tidigare ska kunna vara inne och bekämpa potentiella terrorhandlingar.
09.26
I eftermiddag presenteras fördelningen av medel till kommuner och landsting.
09.28
En ganska nedtonad finansminister som inte är speciellt tydlig i vilken riktning den här budgeten tar, säger SVT:s politikreporter Love Benigh.
09.29
"Alla partier har fått lite grann i budgeten", säger SVT:s politikreporter Love Benigh.
09.33
Nu håller Liberalernas Jan Björklund presskonferens för att ge sin syn på budgeten. Till höger partiets ekonomisk-politiske talesperson Johan Pehrson.
09.36
Sades det något om Arbetsförmedlingen?
Hej Christine! 
Magdalena Andersson fick en fråga om Arbetsförmedlingen. Så här svarade hon:
- Vi lägger tillbaka en del till Arbetsförmedlingen, vi lägger till 340 på programanslagen för att fler arbetslösa ska kunna få stöd från Arbetsförmedlingen. Det man gjorde med Moderaternas och Kristdemokraternas budget var att sänka skatterna med 20 miljarder, pengar som inte går att hämta tillbaka. En finansiering för det var ju mycket kraftig neddragning på Arbetsförmedlingen. Och det är väldigt svårt att lägga tillbaka det när pengarna är borta i skattesänkningar.
09.36
Jan Björklund säger att budgetförslaget i huvudsak är bra, men att man ville justera det på några punkter.
09.37
Björklund menar att det behövs annan personal som avlastar lärarna, det är syftet med lärarassistenter som ska kunna vara till exempel rastvakt.
- Den här budgetsatsningen räcker till ungefär 3000 lärarassistenter.
09.40
L:s ekonomisk-politiske talesperson Johan Pehrson säger att man satsar på assistansen, kvinnojourer och fler poliser.
- Vi stärker rättsstaten, vi lägger på 120 miljoner ytterligare, säger han.
09.40
- Vi fortsätter arbetet med att renodla polisens uppgifter, säger Johan Pehrson.
09.42
- Eftersom största delen är klimat- och miljösatsningar kan man säga att Miljöpartiet och Centerpartiet är de största vinnarna, det är ju deras profilfråga, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.
09.43
LSS, satsningar mot hedersförtryck, lärarassistenter är punkter som vi har drivit fram själva, säger Jan Björklund om partiets avtryck i budgeten.
09.43
Björklund menar att det är en bra utdelning för Liberalerna i budgeten.
09.44
- Januariavtalet var en mycket tuff förhandling. Det här var inte den tuffaste förhandlingen jag har varit med om, säger Björklund om budgetförhandlingarna med regeringen.
09.45
- Stommen gjordes under januariavtalet, men vi har förhandlat i detalj, säger Björklund.
09.46
Nu är Liberalernas presskonferens slut.
09.47
Björklund håller nu enskilda intervjuer i riksdagens pressrum. Han säger att vi redan till hösten måste anställa 3 000 lärarassistenter.
09.47
Björklund menar att de saker som partiet drivit i vårbudgeten har de fått igenom.
09.48
- Vårt mål är att förverkliga vårt valmanifest under den här mandatperioden, säger Björklund.
09.49
Björklund menar att skolsatsningen var viktigast i budgeten, att få in lärarassistenter i skolan.
09.50
hur ser det för solceller blir det ngt stöd i år eller?
Hej Abbe! 
Regeringen sänker stödnivån för installation av solceller från 30 till 20 procent. Samtidigt höjer man det totala solcellstödet med 300 miljoner kronor jämfört med den budget som Moderaterna och Kristdemokraterna drev igenom i höstas.
Här kan du läsa mer: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/stod-till-solceller-sanks-till-20-procent 
09.53
Centerpartiet är näst i tur att hålla presskonferens, därefter följer Moderaterna.
09.55
Full aktivitet utanför riksdagens pressrum.
09.58
Det är Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström som ska hålla i presskonferensen. Han väntas starta klockan 10.
09.59
När tro ni Socialdemokraterna har en gräns för att inte vika sig hela tiden. Finns ju inget i regeringen som är Socialdemokratiskt utan man kan tro C och L som sitter där som största parti. Finns det någon gräns för S
09.59
Pengarna är slut?
09.59
Det är som vanligt att det är pensionärerna som står för kalaset.
10.00
Nu startar Centerpartiets presskonferens.
10.02
Emil Källström menar att den här budgeten är ett första steg för att ta Sverige framåt och att den dokumenterar partiets förmåga att förhandla. Han säger att partiet har varit tydliga med att få bättre villkor för företagande, klimatet och skarpa åtgärder för en levande landsbygd. 
- Vi tycker att vi har fått god utdelning, säger han.
10.03
Källström lyfter fram sänkt arbetsgivaravgift för unga för att få in unga i arbete.
- Det är en kännbar reform för staten, men det är väl värt, säger han.
10.04
Solcellsstödet återställs, man stärker satsningar på hushåll som vill bidra till grön omställning, menar han.
10.05
- Vi finansierar den här budgeten genom en grön skatteväxling, säger Källström.
10.05
Ekonomer anser att regeringen är onödigt snål. Swedbanks chefsekonom Anna Breman, liksom många andra ledande ekonomer, tycker att det är dags att släppa på kravet att varje reform och satsning ska vara "fullt finansierad" eller betalas "krona för krona". Det är inte nödvändigt när regeringens prognos pekar på att statsskulden de kommande åren kommer att sjunka till nästan 28 procent av BNP, påpekar hon. Lägre statsskulder är svåra att hitta i Europa, skriver TT.
 
10.07
- Vi gör ett antal satsningar på levande landsbygd, säger han och lyfter fram ersättning till följd av förra årets torka.
Markägare får ersättning med 150 miljoner kronor.
 
10.07
​Partiet satsar även på bredbandsutbyggnad, som är viktigt för företagande, menar han.
10.08
Det enskilt mest kraftfulla verktyget för att minska klyftorna är att få människor i arbete, säger Källström.
10.10
På frågan om hur det har gått att förhandla säger han: 
- Det har varit bra, det har varit konstruktivt med stor respekt, säger han och menar att ingen av budgetens punkter är svåra att tugga i sig. 
10.10
- Det svåraste var att få Johan Pehrson att sluta prata, säger han skämtsamt om Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson.
10.10
Nu är presskonferensen slut.
10.12
I en enskild intervju säger Emil Källström att det viktigaste man fått igenom är jobbskattesänkningar och satsningar på landsbygd och miljö.
10.15
Här sammanfattar Centerpartiet sina vinster i vårbudgeten.
10.16
Emil Källström gör enskilda intervjuer.
10.22
Ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt pratar just nu med vår politikreporter Love Benigh.
10.23
- Jag är inte särskilt imponerad. Vem har kommit på att vi å ena sidan behöver fler poliser samtidigt som man då gör nedskärningar på Polisen? Vem har kommit på att vi har för mycket pengar till äldreboenden och arbetet mot psykisk ohälsa? Där gör man nedskärningar, säger Oscar Sjöstedt.
10.23
Och här är nyckeltal för prognosen för Sveriges ekonomi fram till 2022.
10.24
- Vi behöver bli fler poliser, de ska ha bättre arbetsvillkor och högre löner, säger Oscar Sjöstedt.
10.25
SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt säger att han inte är imponerad av budgeten.
10.27
Oscar Sjöstedt om det nya samarbetet mellan regeringen, KD och L:
- Det säger någonting om att vi har olika politiska prioriteringar, säger han och menar att det finns ingen plan för att komma till rätta med poliskrisen. 
10.29
Oscar Sjöstedt säger att det vore en intressant utveckling om partiet kan få till ett samarbete med M och KD.
10.30
Sjöstedt säger att han är mest kritisk över nedskärningarna på polisen och äldreomsorgen.
10.32
- Man kan inte samtidigt säga att man behöver bli fler inom polisen och samtidigt göra nedskärningar, säger han.
10.32
Per Andersson, Kulturnyheternas kritiker, har skrivit en analys:
 

”Kulturministern har åtminstone klarat sig levande ur sin första budgetkamp”

Kulturminister Amanda Lind (MP) har inte triumferat, men åtminstone klarat sig levande ur sin första budgetkamp. Den halva återställningen till kulturskolan ger henne den bit realpolitisk mark under fötterna som varje kulturminister behöver.
10.34
Sjöstedt köper inte att regeringen i stället flyttar pengar till Kriminalvården från polisen.
10.34
- När det gäller bäversafari finns det gott om pengar, säger han och ger samtidigt en känga till elcykelsatsningar.
10.34
SD presenterar sin skuggbudget den 25 april och kommer i den att prioritera tryggheten - rättsväsendet och polisen, menar Sjöstedt.
- Det här går i fel riktning, säger han om regeringens budget.
10.38
Sjöstedt tror inte att det är omöjligt att kunna påverka regeringen framöver.
10.38
- Mycket av de här reformerna har dömts ut av myndigheter, säger Sjöstedt om vårbudgeten.
10.39
- Magdalena Andersson och sittande regering har varit alldeles för defensiva. Det blir svårt att sälja in detta till reguljära socialdemokratiska väljare, säger Göran Greider, chefredaktör för den fristående socialdemokratiska dagstidningen Dala-Demokraten.
10.40
Sjöstedt säger att han inte får ihop ekvationen att regeringen säger att man ska satsa på polisen samtidigt som man skär ned på Polismyndigheten.
10.40
Han är också kritisk till att staten ska gå in och köpa skog av privata skogsägare.
10.43
Moderaterna håller presskonferens klockan 11.
10.45
- Man spar på äldre och sviker landets unga, säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson.
10.45
- Det är fattigpensionären eller den ensamstående mamman som man borde satsa på, säger Ulla Andersson.
10.47
- Jag tror att Socialdemokraterna är i ett skede där de borde byta färg på sin logga helt enkelt, säger Ulla Andersson (V).
10.50
Om tio minuter börjar Moderaternas presskonferens.
11.00
Nu startar Moderaternas presskonferens.
11.01
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson håller i presskonferensen. Hon menar att man ser problem trots en fantastisk högkonjunktur.
11.03
- Det mest allvarliga är att tillväxten per person är så pass låg. Det är den som driver och kan säkra välfärden, säger Elisabeth Svantesson.
11.03
- Vi ser problem, trots en fantastisk högkonjunktur, med hög arbetslöshet.
11.03
Svantesson menar att Löfvens regering inte gjort de viktigaste reformerna för landet trots att den suttit i fem år. Gapet mellan inrikes och utrikes födda ökar, man har problem med gängskjutningar med mera.
11.05
- Det är det femte året som Stefan Löfven är statsminister, femte året som Magdalena Andersson är finansminister, man har inte gjort de allra mest nödvändiga reformerna, säger Elisabeth Svantesson, och tar upp det som hon menar är få poliser.
11.06
Hon menar att det hon inte kan se några ambitionshöjningar av polisen i budgeten.
11.06
- De riktigt stora problemen löser man inte, säger Elisabeth Svantesson.
11.07
Värnskatten tar hon dock upp som ett gott exempel, om den genomförs som tänkt.
11.08
Här är en del av Moderaternas kommentar till vårbudgeten. Partiet menar att den inte tar tag i Sveriges problem.
11.08
I vårändringsbudgeten syns flera skattehöjningar, något som kommer att drabba bland annat landsbygdsbor, menar Elisabeth Svantesson, som tror att en skattechock är dålig för ekonomin.
11.09
Pengar till hedersfrågan och Säpo är bra satsningar, anser Elisabeth Svantesson.
11.10
- Man återgår till en ganska ineffektiv klimatpolitik, säger hon.
11.17
Nu följer enskilda intervjuer med Elisabeth Svantesson.
11.18
- Man vill inte ge Sverigedemokraterna något som helst inflytande, och då blir det viktigare än politiken, säger Elisabeth Svantesson om partierna som tagit fram budgeten.
11.24
Här är en sammanfattning av hela budgeten, i siffror.
11.24
- Man ska komma ihåg att det är väldigt svårt för Centerpartiet och Liberalerna att möta hela regeringskansliets apparat, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.
11.30
Även Elisabeth Svantesson ger regeringen en känga för satsningar på bäversafari, i stället vill hon se satsningar på polisen, äldreomsorgen och psykiatrin.
11.31
- Vi tror att det är bättre att ge generella stöd till kommunerna så att kommunerna själva kan avgöra var pengarna gör mest nytta, säger Per Bolund, finansmarknadsminister för Miljöpartiet.
11.34
- Det kommer att vara stora utmaningar att försöka få upp arbetslösheten, säger Ylva Yngveson, privatekonomisk analytiker, om att arbetslösheten inte går ner bland utrikes födda.
11.38
Bäversafari verkar vara lite av dagens ord i samband med vårbudgeten. Både Elisabeth Svantesson (M) och Oscar Sjöstedt (SD)har viftat med ordet som en känga mot regeringen. Det det handlar om är att regeringen åter har sänkt momsen på naturguider.
- Det är ju ett sätt att ställa olika ytterligheter mot varandra och försöka få motståndaren att framstå som oansvarig, säger SVT:s politikreporter Pontus Mattsson.
11.41
Inom kort håller Kristdemokraterna presskonferens.
11.43
Nu håller KD presskonferens.
11.44
KD:s ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed håller i presskonferensen.
11.46
I dag ser vi de första produkterna från den nya regeringskoalitionen, säger han. 
- Vi kan konstatera att den här politiken saknar en tydlig inriktning, säger han och menar att det handlar om ett slags "politiskt påtvingeri" där partierna ska tvinga varandra att anta sina förslag.
11.47
Han liknar den nya budgeten vid en patient som kommer in och får en diagnos från fyra olika läkare.
11.48
- Vi ser att man klagar på våra skattelättnader som vi gjorde, säger han och syftar på KD:s och M:s höstbudget.
11.49
- Socialdemokratin är emot när man sänker skatten för vanligt folk som arbetar, säger han och menar att regeringens skattepolitik inte ens är en "servettskiss".
11.50
- Vi vill i vår budget satsa en äldreboendemiljard för att få fram fler platser, säger han.
11.53
Nu pratar han om sjukvården. Han anklagar regeringen för att vara senfärdig för att få kömiljarden på plats.
11.54
Han går in på satsningar på barn och familj. 
- Vi föreslog att man skulle införa en fritidspeng för barn i utsatta föräldrar, det här stryker regeringen bort i sin budget, säger han.
11.56
Nu går han in på arbetsmarknaden, att människor inte får en chans att komma in på arbetsmarknaden.
- Den här regeringen ägnar sig åt att ta fram ett antal arbetsmarknadsreformer, säger han och menar att de tidigare har visat sig vara ineffektiva.
11.56
Han hävdar att det inte finns en tydlig plan för att få fram fler poliser.
11.57
Nu pratar han om bostadsmarknaden, han menar att unga vill äga sin egen bostad men att regeringen är fixerad vid hyresrätter.
12.00
Han menar att hyresrätter kan bli en fattigdomsfälla och förstärker inkomstklyftorna. - Man får inte del av en värdeförändring i fastighetsbeståndet, säger han och syftar på att bostadsrätter ökar i värde över tid.
12.01
Han anklagar regeringen för att nagga i välfärdsresurser som sjukvården för att få ihop sin budget.
12.03
Nu är presskonferensen slut och det blir enskilda intervjuer.
12.07
Jakob Forssmed säger att KD har ett nära samarbete med M men att ett budgetsamarbete med SD inte är aktuellt.
12.08
- Det är en otroligt stor framgång för Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson, säger SVT:s politikreporter, Elisabeth Marmorstein, om att Ebba Busch Thor öppnar för samtal med Sverigedemokraterna.
12.08
Forssmed upprepar att det allvarligaste med budgeten är att regeringen skär ned på äldreomsorgen.
12.10
Forssmed säger att KD i stället hade valt att göra ytterligare satsningar på äldreboenden, för att motverka boendebristen.
12.17
Nu är presskonferenserna över, vi tackar för oss! 13:00: hålls en debatt med partiernas ekonomiskpolitiska talespersoner om vårbudgeten i SVT2. Se gärna den!