SVT rapporterade · Vad tycker du om EU?

09.10
Vi ska absolut vara med i EU skulle vi gå ur skulle det bli katastrof.
09.16
Nya Sovjetunionen. Fattar inte vart ni lyckats hitta alla som är positiva till EU för era opinionsundersökningar? Känner knappt någon och är övertygad om att om Sverige skulle få rösta igen om saken som engelsmännen så skulle det bli en ny "chock" för de styrande. "undersökningarna sa ju att det enkelt skulle röstas ner men ändå vinner nej-sidan?!?!
Hej! Siffrorna kommer från SCB, Statistiska centralbyrån, i texten om att allt fler västerbottningar är positiva till EU. Men en ny Novus-undersökning pekar också på att allt fler ställer sig positivt till EU. /Julia, webbreporter. 
09.25
Europa samarbete är till godo. Men en ofantlig byråkratiskt organisation som sväller och främjar sig från sin invånare, är farlig. Man pratar om miljö men samtidigt är de topparna innom EU och des ministrar som står för mycket av flygande.
09.35
EU är lagstadgad högerpolitik. Motsatsen till socialism. Skapades av storföretag och förstör nationernas självbestämmande, demokrati och ekonomi. Tvingar länder till lönedumpning, höga politiska arvoden, diktatur och fake news. Intressant att politiker som Jonas Sjöstedt och Jimmy Åkesson är EU-vänner. Den tidigare hade ett saftigt arvode som parlamentariker och den förre lyfter inte ett finger för Swexit. Många länder är på väg ur EU.
09.36
Jag vill veta vilka EU-kandidater som INTE redovisar vad de gör för 45 000 kr/månad.
09.50
Ska hälften av våra skattepengar gå till politiker i och utanför Sverige?
Borde vara bättre redovisning för folket hur de badar i våra pengar!
Hejsan, tack för din kommentar! Hur menar du med att hälften av våra skattepengar går till politiker i och utanför Sverige? Var har du fått den uppgiften ifrån? /Julia, webbreporter. 
09.55
EU är toppen! Ett perfekt samarbete som är kritiskt för Sveriges Byteshandel och överlevnad. Samarbete med EU länderna är något som är kritiskt inte minst inom Invandrings,Miljön frågorna men också när det gäller den aggression som Ryssland har utgivit under som senare åren.
10.09
Tyvärr brister det i journalistiken och frågorna till Västerbottningarna är felställd.
De allra flesta ser nog fördelarna med ett Europeiskt samarbete (EG) tror däremot att de allra flesta inte tycker om att det ska bli ett Europeiskt förenta stater (EU) där EU får mer överstatlighet.
Så ja till gamla EG (Europeiska Gemenskapen) och nej till EU (Europeiska Unionen)
10.13
Eftersom jag studerat de krafter som styr EU och som skapade EU, så vore det enda logiska att lämna denna organisation. Tack och lov har Sverige sin egen valuta kvar så att gå ur är inga större problem. Så klart skulle ett lämnande föra med sig besvär men de är kortvariga och de kommande fördelarna överväger. Folkets röst tillbaka i det egna landet.
10.15
Tack för att ni är med och kommenterar! Skicka gärna med vilken fråga som är viktigast för dig i EU och vad vi på SVT Nyheter Västerbotten bör lyfta i vår bevakning. /Julia, webbreporter.
10.15
Migrationsfrågan är för mig den absolut viktigaste frågan.
10.18
 Christian i Vilhelmina: "Jag ska rösta" 
10.23
EU är en byråkratisk organisation som inte värnar om mänskliga rättigheter och demokrati. Vet inte hur vi kan kalla det demokrati när jag inte kan rösta på vem som är president eller hans närmaste medarbetare. Demokrati när andra länder ska bestämma över mig?
10.40
Jag tycker det är otroligt oroväckande att så många personer kommer med helt absurda påståenden om EU som de inte har belägg för.
"EU ...... inte värnar om mänskliga rättigheter." Vad menar du Linus, vad i hela friden baserar du det på?
"...så gå ur är inga större problem." Har du sett på nyheterna senaste tiden, Storbritannien har också egen valuta. De verkar ju inte ha några problem med att lämna EU... Jag undrar på vilket sätt du "studerat de krafter som styr EU", kvällskurs i kroki räknas inte.
Med andra ord: Allt ni säger är skräp.
10.43
Klimatfrågan är den absolut viktigaste frågan. Tycker också att det är bra att vi är med i EU
10.46
Thorsten Rasmuson flyttade till Sverige som EU-medborgare från Tyskland för 11 år sedan. "Vi måste vara enade mot extremism", hör honom i klippet nedan.  
11.04
Migrationen är den klart viktigaste frågan. Har inte förstått, att man inte kunnat enas om lika regler inom Europa. Hur invandringen kontra utvisningarna ska hanteras.
11.10
Elsy Andersson och Jan Finnberg, Umeå:  
- Jag tycker om att vi har stöd av andra, säger Elsy Andersson som njuter av solen på Rådhustorget i Umeå tillsammans med Jan Finnberg.
- Jag är jätteförskräckt över att England går ur. Jag tänker rösta, men ska läsa på lite inför 26:e. 
 
11.28
Det är väl två frågor.
1. Miljön och införande av biodrivmedel ( biodiesel, biobensin och bioflygbränsle) i hela EU. Det ger alla som inte har råd med en elbil att få ett 0 utsläpp med sin gamla bil och kan bo kvar i byn där man alltid har bott.
2. Låt hela EU leva, inte bara statsreligion, ta lärdom av Norge som har en fungerande glesbygds politik.
11.31
Migrations frågan berör alla eu länder måste få en lösning överskuggar allt annat.
11.37
De är bara en utgift
11.50
Bojkotta EU-valet! Annars använder EU-funktionärerna valresultatet som förevändning att EU fungerar.
11.53
 Rolf-Martin Nilsson från Robertsfors brukar inte rösta i EU-valet: "Det är bara slöhet"
12.12
Tycker bra om EU .men.lite mer lag och ordning i trafiken vore bra
12.23
EU skall bara ha övergripande uppgifter migration rättsväsende säkerhet miljö mm inte ta över och inte påverka inhemska lagar och regler!
12.37
Bra för oss alla, gå och välj, EU fungerar när man går till val, tänk om inte merkel skulle vara, hon håller ihop oss och det tycker jag att löfven ska göra likadant, jobba ihop och vi har det bra
12.43
 Elin Johansson, Robertsfors, har inte tänkt rösta: ”Nej, det lär jag nog inte göra”
13.01
Jag kommer att rösta, även om jag är reserverad till EU. Det är viktigt att försöka påverka & rösta på det parti som står närmast mina egna åsikter.
13.01
Jag tycker att vi borde prata mer om hur politikerna inom EU reser mellan sina möten. De pratar om klimatet och hur vi ska minska på utsläppen men själv åker de flyg överallt, varför tar de inte tåg och buss? Själv har jag slutat att flyga helt. Och till vilket pris är vi med i EU, vad får vi tillbaka?
13.11
 Agneta Demby från Bygdeå tänker gå och rösta. 
- Men jag måste sätta mig in mer först. 
Vad är viktigaste frågan? 
- Miljön. 
 
14.30
Vi bör lämna EU eftersom det inte gynnar Sverige.
14.59
Tack för alla kommentarer! Fortsätt gärna att skicka in, vilken fråga brinner du för? Vad kommer avgöra din röst vid EU-valet?
15.20
Men hur ska vanliga medborgare klara mer utgifter??För det blir ju vi som får pröjsa😳😳
15.20
Miljö är viktigt, samt borde EU verka för att minska restriktioner för e-cigaretter. Nu är det synd på Brexit då Storbritannien nu är de mest vänligt sinnade länderna för användning av e-cigaretter då de sett dess positiva effekter på befolkningen. Vi har dock Polen kvar som är ledande i nikotinvätskeframställning så förhoppningsvis driver de på också. Vi borde verka för alla alternativ som är bevisat bättre än tobaksrökning för att underlätta för folk att sluta.
15.25
Marita Lundberg, 54 år, från Umeå tycker det är en skyldighet att rösta. 
Marita Lundberg, 54 år, från Umeå tycker att det är en skyldighet att rösta.
15.49
Oscar Sjöberg i Umeå tycker att det ska vara enkelt att resa inom EU.
15.57
Eftersom dom flesta tycker att miljön är viktigast bör dom öka inblandningen i bensinen
16.34
En bra balans på upphovsrätten är viktig.
16.35
Gustav Hansson i Robertsfors tycker att integrationen är en viktig fråga inför EU-valet .
17.10
Starta ett svexit parti så ska jag rösta.
17.13
 Lena Sundberg i Umeå tycker att flyktingfrågan är den viktigaste EU-frågan.
17.24
All makt bör inte flyttas till Bryssel, tycker Staffan Karlsson, 65 år, från Umeå.
18.01
Sebastian Rahm, 21 år, från Robertsfors tycker att EU borde förbättra samarbetet mellan länderna.
18.15
Europeiska Unionen är överstatligt och styrt av byråkrater i Bryssel. Antigen är man för folkstyre och självständighet eller så är man för överstatlighet och byråkrati.
18.17
Jag tycker djurhållningen är allra viktigast, det pratas mycket men sedan händer inget. Och Danmark fortsätter klippa grisknorrar fast de inte får.
18.43
Djurhållningen inom EU samt dessa långa transporter av slaktdjur är en skam!
18.44
Vi måste ta tillbaka makten från Bryssel. Och vi betalar på tok för mycket till EU
18.45
Klimatet är i särklass den viktigaste frågan för mänsklighetens överlevnad. Vi har ingen framtid om det inte blir en förändring i vårt beteende .
19.06
EU är bästa sättet att bevara freden.Miljö handel och migrationsfrågor likaså.
Men ska samarbetet fungera kan ju inte varje land bestämma var för sig. Självklart måste då makt flytta till Bryssel, eller vad menar folk med att makt inte får flytta ?? Det luktar för mycket sunkig och inkrökt nationalism Nä Framtiden kallas samarbete på många fronter.
19.06
Hör Majbritt Bertilsson i Robertsfors som inte har bestämt sig för om hon ska rösta ännu 
19.22
Det absolut viktigaste som jag ser det är att vi inte nonchalerar EU-valet. Vi får inte låta nationalisterna få fäste i parlamentet. Gå till vallokalerna o rösta
21.57
Tack för era inlägg! Nu avslutar vi chatten för ikväll.
06.24
Godmorgon nu öppnar vi chatten igen, passa på att berätta vilken EU-fråga som är viktigast för dig och varför! /Julia, webbreporter.
06.33
 Suzanne Sellin från Vilhelmina: "Ett av de viktigaste EU-valen vi gör"
06.45
 Vilhelminabon Lars Lagerström: "EU bör ta tag i klimatet"