SVT rapporterade · VM-final: USA-Finland

USA-FINLAND 2–1
Matchen avslutad.
Första perioden: -
Andra perioden: 15.46 1-0 Annie Pankowski (Kendall Coyne Schofield), 18.29 1-1 Susanna Tapani (Petra Nieminen, Minnamari Tuominen)
Tredje perioden: -
Förlängning: -
Straffläggning: Amanda Kessel, Annie Pankowski, Minnamari Tuominen
Skott: 51-27(17-4, 7-10, 13-4, 14-9)
Publik: 6 053

22.29
Varför underkänns målet och konsekvensen blir utvisning på USA:s målvakt?
22.29
Finland förtjänade guldet USA vann på klantiga domare heja soumi
22.28
Tack!! Suomi ni gav amerikanskorna en match.
Bra jobbat alla, ni tar dom nästa gång❤️❤️❤️
22.28
Då är denna VM-turnering slut alltså. USA försvarar titeln och står återigen som världsmästare. Finland var nära och hann till och med fira guldet i förlängningen innan Nieminens mål dömdes bort. USA sedan starkast på straffavgörandet där Amanda Kessel och Annie Pankowski stiligt sätter sina straffar. Minnamari Tuominen blev den enda finländska spelare att sätta sin straff.
22.25
Vilken skandal. Dags att spendera lite resurser på att professionalisera domarkåren även på damsidan?
22.23
Otroligt besvikna finländska spelare i båset. Luften gick ur oss alla på sättet som det avgjordes.
22.23
Häng med lite. I samband med Finlands bortdömda mål så tar domaren en utvisning på målvakten. Sedan ringer man på om finländska spelaren påverkat målvakten. Vi de verkar komma fram till. Men det är inte en utvisning. De kan inte reviewa utvisningen domaren har på armen, således 4-3 Finland.
22.22
USA är därmed fortsatt världsmästare och vinner mot Finland på straffar.
22.22
USA FÖRSVARAR TITELN!!
22.22
Hon drar till med en av de konstigaste straffvarianterna men lyckas inte.
22.20
Hon drar bort Rigsby men missar att lägga in pucken.
22.19
Tuominen tredje straffläggare för Finland.
22.19
Två missade för Finland och två gjorde för USA.
22.19
Lägger enkelt in den och nu är Finland riktigt illa ute.
22.17
Varför reagerade inte någon, klockan rullade flera sekunder efter avblåsning under amerikanskornas sista utvisning i OT.
22.17
Hon missar.
22.17
Och första straffläggare blir Michelle Karvinen för Finland.
22.16
Nu ska det alltså avgöras.
22.16
Ja bra att Finland har bra målvakt men någon måste göra avgörande målet också 🤔
Men heja Finland 😃😃🇫🇮🇫🇮🏒🏒
22.15
Vilka som blir straffläggarna återstår att se.
22.14
Men det var en minst sagt speciell förlängning vi fick bevittna. Vad hände? Finlands mål dömdes alltså bort på grund av målvaktsinterference MEN målvakten utvisades för tripping och Finland fick chans till powerplay. Hur är det ens möjligt? Det saknar sannerligen logik.
22.12
Finland skapar en rejäl målchans i slutsekunderna!! Det är nära nära.
22.12
11 sekunder kvar.
22.12
Avgörs det inte i denna förlängning har vi alltså en straffläggning att vänta.
22.11
20 sekunder kvar nu.
22.11
Savolainen med nästa avslut.
22.11
Nieminen skjuter men pucken går utanför.
22.11
Finland tillbaka i offensiven nu och försöker etablera ett spel.
22.10
Hiirikoski med pucken i egenzon, flippar iskallt över pucken till Tapani.
22.10
Heja Finland!

22.10
soumen naiset no: ykkönen
22.10
Det är Megan Keller som åker ut för USA.
22.10
"Det blir inte ett bättre läge än så här" - Peter
22.09
USA drabbas av en utvisning med två minuter kvar av förlängningen.
22.08
Räty fortsätter att storspela. Det är helt sinnessjukt.
22.07
Becker med skott. Går rätt i magen på Räty.
22.07
Mindre än tre minuter kvar nu.
22.07
USA med burskydd.
22.07
Finland med pucken nu. Savolainen lägger ner.
22.06
Coyne flippar pucken som går över både Räty och målburen.
22.06
USA med pucken i anfallszon.
22.06
4 minuter kvar.
22.06
Karvinen med pucken försöker dra bort USA-backen men denne blir inte lurad.
22.05
5 minuter kvar och USA är i anfallszonen med pucken.
22.04
Hiirioski med pucken, går in i anfallszon och skjuter. Ett lurigt skott som Rigsby tappar men ingen är där på returen.
22.04
USA är fulltaliga.
22.04
Tuominen med ett avslut som går utanför.
22.03
Lite mer än 6 minuter återstår av förlängningen.
22.03
Nieminen skjuter men Rigsby räddar.
22.02
Har sändningen avslutats på nåt sätt? Jag kan inte se live, varken här eller i SVTPLAY
Matchen sänds på SVT24 samt SVT Play.
22.02
Hiirikoski skjuter på täckande spelare och USA har chans att vända spelet men åker i stället offside.
22.02
Karvinen, Tulus, Hiirikoski och Lindstedt ute på isen för Finland som just nu har ställt upp i anfallszon.
22.01
Äh, hade det gällt USA eller Kanada hade det dömts mål.
22.01
Och sitts alltså av av Carpenter.
22.01
Det är målvakten som får en utvisning.... (?)
22.01
Carpenter sätter sig i utvisningsbåset för USA och Finland får spela i numerärt överläge.
22.00
Yes..yes..yes🇫🇮🇫🇮🇫🇮
22.00
Spelarna redo för tek och det ser ut att bli tre mot tre.
21.59
Nu har domarna ledsnat på Coyne och skickar iväg den amerikanska spelaren till båset.
21.59
Det där är inget mål. Målvakten är ju dessutom i målgården när hon blir påkörd.
21.59
"Smått parodiska scener just nu faktiskt hur allting hanteras" - Peter
21.58
Jonas Andersson håller på USA men han själv fick endast istid i finska ligan under karriären...
21.58
Domaren är tillbaka igen i speakerbåset för att dubbelkolla något.....
21.58
Just nu är allt ett enda stort frågetecken?
21.58
Dramat fortsätter alltså och i stället för ett mål sitter USA:s Cayla Barnes i utvisningsbåset.
21.56
Mere end 7 minutter, kom nu domarne
21.56
Hur ska Finland återhämta sig från det här?
21.56
INGET MÅL ALLTSÅ!
21.56
Domaren ute på isen igen och visar tecken för att målet DÖMS BORT.
21.54
Minst sagt en olidlig situation för spelarna just nu.
21.53
Pasi Mustonen drar igång publiken genom att klappa händerna.
21.53
Frågan är, kan det bli mer spännande än såhär?!
21.53
Finskorna har samlats i en ring ute på isen och hela arenan väntar på domarens beslut.
21.51
"Hur tråkigt det här än är så tycker jag att det borde bli bortdömt" - Jonas
21.50
Jaaaaa!!!! 😍😍
21.50
Jonas Andersson tycker att det är en utvisning.
21.50
Kendall Coyne Schofield är framme och pratar med domarna.
21.50
Ena domaren håller tydligen upp armen för utvisning samtidigt som den andra huvuddomaren blåser mål.
21.50
Frågan är om det är en målvaktsinterference?
21.49
Jaaa!!!
21.49
Bravo Suomi och speciel Michelle Karvinen. Gratiss
21.49
Målet är dock inte officiellt än utan domarna ringer för att kolla målet.
21.49
Det är Jenni Hiirikoski som bär in pucken i anfallszonen, skjuter och Nieminen är där på returen.
21.48
Glädjejublet bryter ut fullständigt i hela arenan och de finska spelarna samlas i en stor hög.
21.47
FINLAND GÖR MÅÅÅÅÅÅÅÅÅL!!!!!!!!!
21.47
Skott från Savolainen.
21.46
Nieminen med ett backhandsavslut nu ger Finland en chans att få teka i anfallszonen.
21.45
Skott från Keller och räddning av Räty.
21.45
Finland fortsätter att ligga bra i skottlinjen och håller USA-spelarna utanför.
21.45
10 minuter kvar.
21.45
Hyvä suomi:)
21.45
Inget längre anfall för finskorna utan USA vinner tillbaka pucken och kan störta på mål.
21.44
Savolainen skjuter men pucken går till Karvinen.
21.44
Savolainen till Tapani som går in med pucken i anfallszonen.
21.44
Men spelet vänder snabbt och USA är tillbaka i offensiven.
21.43
Nieminen jobbar sig tillbaka pucken och kan kliva in i mittzon.
21.43
Tulus förlorar tekningen i försvarszon.
21.43
11 minuter återstår av förlängningen.
21.43
Reprisen på USA:s senaste målchans visas och det är helt otroligt hur den pucken inte gick in?! Förstår ingenting.
21.42
Finland begär time out.
21.42
Kom igen nu Suomi! 🇫🇮
21.42
Jisses Amalia, det är svårt att sitta still just nu! VILKEN ISHOCKEY VI FÅR SE.
21.42
Finland är i alla fall fulltaliga.
21.41
USA tillbaka in i anfallszonen och fortsätter att tabba sig. Räty med fortsatta SUCCÉ-räddningar.
21.41
Finland kan rensa undan.
21.41
Räty ligger ned på magen och när pucken sedan når en amerikanska spelaren får hon inte riktigt koll på pucken och avslutet kommer för sent.
21.40
Herregud! Nu var det riktigt riktigt nära ett USA-mål.
21.40
USA tappar pucken en aning och Hiirikoski kan stöta undan. Dock går inte pucken ut.
21.39
Tapani vinner nästa tek.
21.39
Otroligt spännande just nu!
21.39
Knight skjuter men Räty räddar och släpper ingen retur.
21.39
Finland förlorar tekningen.
21.38
Venla Hovi utvisas två minuter för tripping.
21.38
USA tar en time out.
21.38
Aj aj aj. Finland drabbas av en utvisning och kommer alltså att få spela i numerärt underläge i denna förlängning.
21.37
Mera sisu tack! Trodde VM gick i Nordamerika så är det ju inte utan i Finland! Hej Finland!
21.37
Är det 20 min och sedan straffar?
Korrekt!
21.36
Farligt farligt! Finland släpper ett helt fritt läge och har endast TUR att amerikanskan skjuter utanför.
21.35
Mycket USA nu.
21.35
Brianna Decker med nästa luriga skott. Räty räddar.
21.34
03.25) USA trampar in i anfallszonen, Savolainen vinner tillbaka pucken och kliver fram.
21.33
Är det sudden i förlängningen?
Det stämmer!
21.33
USA med flera farliga chanser så här i inledningen.
21.33
Räty med nästa viktiga räddning!
21.33
Coyne med pucken trampar runt i offensiven och försöker hitta ett passningsalternativ.
21.31
Tycker finnarna har lite av det som thailändarna kallar för Tiger! Den här extra glöden ni vet!
21.31
Fy fan, så jävla spännande. Heja på FINLAND!!!
21.16
Hehe... "kul att se" lol... försök inte. Det är INGEN här på sportbaren som nu är på dom tycker så. Framför tv:n dom visar den matchen sitter ingen. Nu hörde jag frpn referatet "härlig match". Vad är det som pågår?
21.15
Och där är den tredje perioden avslutad.
21.14
30 sekunder kvar!
21.14
Farligt anfall av USA nu med Knight i spetsen. Vad hade Finland gjort utan Räty?
21.13
Försöker hämta mig efter Djurgårdens soppatorsk mot Färjestad. Nu jobbar vi in Finland. Vilket tryck!
21.13
USA lägger ner pucken.
21.12
2 minuter och 21 sekunder kvar nu.
21.12
Aldrig sett något liknande uppoffrande spel! IMPONERANDE.
21.12
Välimäki täcker ett skott som annars hade kunnat blivit riktigt farligt.
21.11
Ett spel som passar Finland alldeles utmärkt.
21.11
Inte välvårdat passningsspel hos USA nu som fortsätter att kasta iväg puckarna i anfallszonen.
21.11
Mindre än fyra minuter kvar nu. USA med pucken i anfallszon.
21.10
Hiirikoski sticker iväg med pucken och får till ett avslut.
21.09
7000 åskådare som stöttar sina hjältar.
21.08
Fortsatt bra tryck i arenan. "SUOMI, SUOMI, SUOMI"
21.08
USA snurrar runt i anfallszonen, men Finland håller de fortsatt utanför och undviker därmed några farliga chanser.
21.07
13.23) Finland spelar bättre och bättre i egenzon. USA får knappt till några målchanser längre.
21.05
Sju minuter återstår av den tredje perioden.
21.05
Marie Lehmann och Maria Rooth konstaterar att USA är skärrade. Vad tror ni?
21.04
Finland ser otroligt pigga ut.
21.04
Tapani kliver fram igen och bryter en passning i mittzon, trampar in och skapar en farlig målchans. Denna gång är Rigsby med.
21.03
OJ OJ OJ! Missvisad passning av Knight och USA slarvar rejält nu när de väl skapar sina chanser.
21.02
"Det är mest panik i USA nu känns det som", konstaterar Peter.
21.02
Räty fortsätter att prestera i målet när puckarna väl går igenom försvaret.
21.02
Sallinen med nästa anstormning.
21.01
Inte denna matchbild de hade föreställt sig kan jag tänka mig....
21.00
Även Jonas och Peter uppmärksammar USA:s irriterade ansiktsuttryck i båset.
21.00
"Alla spelar för laget", säger Jonas om Finland.
20.59
Finland fortsätter att göra sig stora i egenzon och håller amerikanskorna utanför på ett alldeles ypperligt sätt.
20.59
Snart halva perioden spelad. Riktigt spännande det här!!
20.58
Savolainen går från egenzon och lägger pucken på mål.
20.58
07.35) Nieminen försöker skära sig in i banan och fortsätter att ta för sig i den här matchen.
20.57
När kameran visar amerikanskornas bås ser vi sammanbitna och fokuserade USA-spelare. När kameran i stället riktas åt Finlands håll ser vi glada och exalterade spelare...…..
20.56
Viktigt för Finland som nu får en tekning i offensiven!
20.55
Men Tapani får tillsist tag på pucken och kan bära in den i anfallszon. Vänder om och Niskanen går på avslut.
20.55
Känslan är nästan att USA spelar powerplay just nu.
20.55
Trötta finländskor är inne på isen nu.
20.54
"En utvisning för Finland ligger i luften nu", säger Jonas Andersson.
20.53
04.45) Spelet vänder fort och istället hamnar Räty återigen i centrum när hon står för nästa räddning.
20.53
Ett mer samlat Finland nu som går in i anfallszonen.
20.53
Hakala med ett bra läge för Finland. Gör några snygga dragningar men kommer tillsist för nära Rigsby och avslutet blir aldrig riktigt av.
20.52
Publiken fortsätter att heja på sitt lag.
20.51
Snygg nedplockning av Knight vilket bäddar för en fin kontring för USA men Finland fortsätter att vara stabila i försvaret.
20.51
Och där var Sallinen tillbaka på isen igen och Finland är därmed fulltaliga.
20.50
Riktigt imponerande att se hur Finland hela tiden offrar sig för att täcka skott!!
20.50
Höll på att bli ett riktigt farligt läge för USA men domaren blåser för offside i målgården.
20.49
Nieminen får tag på pucken och håller lugnt i den samtidigt som hon tar sig in i anfallszon.
20.49
En minut återstår av utvisningen nu.
20.48
Knight klipper till men Räty räddar.
20.48
00.15) USA får börja om i egenzon men tar sig snabbt i in i offensiven.
20.47
Då är det dags. Pucken är i isen och Finland vinner även den tekningen genom Tapani.
20.47
Samtidigt talar statistiken för Finland som har mästerskapets bästa boxplay. En intressant start att vänta med andra ord!
20.43
Minst tjugo minuter kvar av den här matchen alltså och SNART dags för nedsläpp. En tredje period som Finland alltså kommer att få starta i spel fyra mot fem.
20.42
7-10 i Finlands favör blir alltså skottstatistiken för den andra perioden!!
20.31
Och där var den andra perioden SLUT. Svettigt det här!
20.31
Det är HV71-spelaren Riika Sallinen som utvisas två minuter för hakning.
20.30
Damhockey, varför sänder ni sådant?
Eva, varför skulle vi inte göra det?
20.30
Med en sekund kvar av den andra perioden drar Finland på sig en utvisning och USA kommer därför att få inleda den tredje perioden i numerärt överläge.
20.30
Ska bli intressant att se nu hur USA hanterar det här kvitteringsmålet. Kan den regerande mästaren bli skakig tro?
20.29
30 sekunder kvar av den andra perioden.
20.28
Nieminen hittar alltså fram till Tapani som kan sätta pucken i det första krysset.
20.28
”Du kan aldrig räkna ut det här finländska laget! Avslutet är magnifik!!”, säger Jonas Andersson.
20.27
OCH DÄR KOM KVITTERINGEN!!! Tapani klipper till och sätter 1-1.
20.26
Ser nästan ut att bli ett litet slagsmål.
20.26
Karvinen hamnar i en tilltrasslad situation bakom USA:s mål.
20.25
Hiirikoski är uppe och forecheckar.
20.25
Tre minuter kvar av den andra perioden.
20.25
Nieminen nu med nästa chans. Kör så hårt på mål att hon åker in i målburen som tappar sitt läge.
20.24
Rigsby ser dock darrig ut i mål och släpper först ut den returen också innan hon kan blockera skottet.
20.24
En oväntad situation dyker upp för Finland och Noora Tulus får chans till ett friläge. Men avslutet blir inte det bästa.
20.22
36 minuter tog det, ungefär, att spräcka den nollan.
20.22
Annie Pankowski drar pucken förbi Hiirikoski och kan göra sitt fjärde mål i den här turneringen.
20.21
DÄR SPRACK DET! USA tar ledningen.
20.21
Finland får chans till en kontring men Savolainen är lite för snabb över blålinjen och domaren blåser för offside.
20.20
Räty är aktiv i mål när spelet vänder och kan hjälpa sina landslagskollegor att spela upp.
20.20
Tillsist får Finland ut pucken ur zon. USA får börja om med ett nytt uppspel.
20.19
Och snart har hela den andra perioden gått. Endast fem minuter kvar nu.
20.18
Och Räty tillsist med en viktig räddning.
20.18
Otroligt underhållande att se!
20.18
Långt anfall för USA nu men finskorna spelar otroligt uppoffrande. Slänger sig och täcker skott till höger och vänster.
20.17
Får se om frustrationen börjar växa snart hos de nordamerikanska giganterna som är vana vid att göra mycket mål - speciellt i det här mästerskapet.
20.17
I stället Knight med en farlig målchans för USA. "Det blir inte närmare än så", säger kommentator Peter Jonsson.
20.16
Lurigt backhandsskott av Niskanen nu. Rigsby lämnar en retur rakt framför målet men inget mål.
20.15
Många närkamper längs med sargerna nu. Finland håller amerikanskorna utanför.
20.15
Finland vinner den tekningen men slänger ur pucken till en icing.
20.14
11.20) Fortsatt mållöst alltså och USA får chans till en tekning i anfallszon.
20.14
Cameranesi med skott men Räty är fortsatt med.
20.13
Får tillfälligt ut pucken men USA är snabbt inne igen.
20.13
Farlig spelvändning från USA nu men finskorna backcheckar rejält och kan rädda upp situationen.
20.12
Laitinen står för en fin soloprestation och fintar bort den amerikanska backen och kan skjuta. Dock går skottet utanför.
20.11
Då är USA fulltaliga igen och tillbaka i anfallszonen.
20.09
15 sekunder kvar av utvisningen och USA kan rensa undan.
20.09
Slarv från Finland nu och det har inte skapats något ännu i powerplayspelet.
20.08
08.03) Hilary Knight kontrar och får nästan ett friläge.
20.08
Och i situationen senare blir det en utvisning för USA. Det är Brianna Decker som åker ut två minuter för tripping och Finland får därmed sin andra chans att öppna upp målskyttet i numerärt överläge.
20.06
Publiken buar nu och vill ha en utvisning.
20.06
Finland börjar sakta men säkert att "äta sig in i matchen" som man brukar säga.
20.06
Snart 27 minuter har gått alltså av matchen och ännu inget mål. Vilka tror vi blir först med att spräcka nollan?
20.04
Lite mer Finland nu. Tapani med pucken kämpar sig förbi och tar sig nästan hela vägen in mot  mål.
20.04
Hiriioski bär upp pucken från egenzon och får till ett skott på Rigsby.
20.03
Finns ju en anledning till att det inte har blivit några mål.... än!
20.03
Nog för att USA är rejält offensiva får man inte glömma bort att uppmärksamma Finlands försvarsspel.
20.02
USA fortsätter att äga pucken men än har det inte skapats några direkt farliga chanser.
19.59
Heja Finland 😃😃🏒🏒🇫🇮🇫🇮🥇🥇
19.58
Trots spel i numerärt underläge kan USA kontra och där var laget fulltaliga. Inget mål alltså för Finland.
19.57
Finland får inte till något etablerat powerplay-spel utan USA rensar undan.
19.56
00.25) Och där fick vi matchens första utvisning. Amerikanskan Dani Cameranesi utvisas två minuter för hakning.
19.55
Finland vinner även den här tekningen och den andra perioden är i gång alltså!
19.54
17-4 i skott alltså i USAs favör. Får se om Räty kan stå för en lika enastående andra period nu.
19.40
Då tar vi en kort paus innan det är dags för den andra perioden.
19.39
”Hon håller de kvar i matchen”, ja det handlar återigen Noora Räty.
19.38
Och där var det första perioden slut.
19.37
19.15) Visst frustration hos USA nu. Pucken går aldrig in.
19.36
Finland får tillsist ut pucken ur egenzon.
19.36
Kan ha varit en ramträff dessförinnan det också. Som sagt, USA öser på.
19.35
Ytterligare ruskigt nära ett ledningsmål för USA. Först Räty med en räddning och därefter agerar Hiirikoski målvakt och rensar undan pucken ur målgården.
19.35
"SUOMI, SUOMI", eskalerar hela hallen.
19.35
Två minuter kvar nu och fortsatt mållöst. Vågar man säga så?
19.34
Knight skjuter på täckande spelare vilket i stället skapar en tre mot två situation för värdnationen.
19.34
Finland spelar upp. Niskanen kan gå igenom hela USA-försvaret men blir tillsist av med pucken.
19.33
Lite mer än tre minuter som återstår av den första perioden nu.
19.32
Amerikanskan Keller ruskar på huvudet och förstår inte vad som hände....
19.32
Nog för att det varit mycket Räty så här i inledningen i direktrapporten men JISSES vilken räddning hon stod för nu!!!
19.31
Hovi med nästa skott för Finland.
19.31
15.15) Finland med ett avslut nu. Storstjärnan Karvinen som får pucken på mål.
19.30
USA med större delen av puckinnehavet.
19.29
Fem minuter kvar nu av den första perioden och Finland har fått en tuff inledning.
19.27
Kom igen🇫🇮
19.27
14.00) Och pucken tillbaka till amerikanskornas ägo.
19.27
Finland på kontring nu. Valimäki skjuter på täckande spelare.
19.27
H E R R E G U D. USA öser på. Nu börjar det ändå lukta mål?
19.26
Finländskorna slarvar en del i försvarszonen. Sallinen senast med att bara vifta iväg pucken vilket resulterar till en amerikansk chans i slottet. Plockpotatis dock för Räty.
19.25
Det vänder fort. USA tillbaka i offensiven.
19.25
12.00) Finland för första gången på ett tag nu med ett etablerat anfallsspel.
19.21
11.15) Desto mer USA nu.
19.21
Pannek senast med ett backhandsskott, men Räty har växt sig stor i kassen.
19.21
Jonas instämmer med Maria: "Räty har börjat alldeles strålande".
19.20
Farlig styrning av Scamurra men Räty är fortsatt med i målet.
19.19
Publiken har tänt till ordentligt och det låter som att det är en grym stämning i arenan.
19.18
OJ OJ! Tuominen slänger upp pucken rätt upp i slottet i egenzon vilket såklart en amerikanska utnyttjar. Skjuter dock utanför målet.
19.17
USA öser på nu, Hilary Knight med nästa chans.
19.17
USA bryter in på mål genom Hannah Brandt och det blir farligt för en sekund.
19.17
Precis som Rooth säger, det är ett ruskigt tempo ute på isen och Finland - som man ändå kan säga är en underdog i detta mötet - har faktiskt skapat en del chanser.
19.16
”Hon ser ut att vara med direkt från början. Lugn och cool”, säger Rooth om Räty i målet.
19.15
Och så var det dags för matchens första powerbreak.
19.14
Inget mål men nära nära. Sådana misstag kan kosta dyrt i slutändan.
19.14
Räty höll på att ställa till det ordentligt när hon lämnar målburen för att passa pucken till sin back. I stället snor en amerikanska åt sig den och skjuter från en (turligt nog för Finland) dålig vinkel.
19.13
USA kan rensa undan pucken och Finland får börja om.
19.12
Finland nere nu i den offensiva zonen.
19.12
03.15) Pankowski med ytterligare ett skott men pucken går på täckande spelare i stället.
19.12
Än så länge jämnt puckinnehav mellan de båda lagen.
19.11
02.10) Finland tvingas börja om i egenzon.
19.11
Finland var nära ett friläge men i stället kontrar USA och Pankowski kan avsluta på mål.
19.10
Där kom det första riktigt farliga skottet för USA. Räty räddar.
19.10
Finland med sitt andra skott på mål kommer efter ett samlat uppspel. USA inte ännu med något kontrollerat anfall.
19.09
Och Finland kan direkt storma på mål efter att ha vunnit tekningen i mittzon.
19.08
00.01) Då är pucken i isen och det är Finlands Sallinen som vinner tekningen.
19.06
Vore super bra för dam hockeyn om Finland kunde vinna ikväll ! Go Finland go!!!
Det vore absolut ett mäktigt tronskifte!
19.06
Häng med oss och kolla VM-finalen mellan USA - Finland kl 19.00 på SVT! Första VM finalen för Finland någonsin. Kan bli kul det här! #twittpuck #hockeyforall #svt
19.04
Heja Finland 🇫🇮🇫🇮
19.04
”Hon är absolut viktigast i dag”, säger expertkommentatorn Maria Rooth om målvakten Noora Räty
19.02
Och arenan rymmer alltså 7000 åskådare.
19.02
Jajemän finndamerna tar detta lätt 🏆🏆🏆🏆🏆🏆
18.58
Då så, bara några minuter kvar till VM-finalen nu och vad jag fått höra nere från Esbo så sålde arenan slut på samtliga finalbiljetter TRE MINUTER efter att Finland slog Kanada i går.
18.34
Och ni som kan er damhockey vet då alltså att det är TIO finländska landslagsspelare som till vardags spelar i den svenska ligan, SDHL: Tapani, Sallinen, Karvinen, Hiirikoski, Tulus, Nieminen, Savolainen, Lindstedt, Hakala OCH andremålvakten Eveliina Suonpää.
18.31
Och Finland ställer upp såhär:
Första femman: Susanna Tapani, Riika Sallinen, Michelle Karvinen, Nelli Laitinen, Jenni Hiirikoski
Andra femman: Noora Tulus, Linda Valimaki, Petra Nieminen, Minnamari Tuominen, Ronja Savolainen
Tredje femman: Annina Rajahuhta, Tanja Niskanen, Venla Hovi, Rosa Lindstedt, Isa Rahunen
Fjärde femman: Elisa Holopainen, Viivi Vainikka, Sanni Hakala, Emma Nuutinen, Ella Viitasuo

18.25
Så jag tänkte passa på att börja med att presentera laguppställningarna.
USA ställer upp med följande lag:
Första femman: Hilary Knight, Kelly Pannek, Dani Cameranesi, Emily Pfalzer, Lee Stecklein
Andra femman: Annie Pankowski, Brianna Decker, Kendall Coyne Schofield, Megan Bozek, Kacey Bellamy
Tredje femman: Sydney Brodt, Alex Carpenter, Amanda Kessel, Cayla Barnes, Megan Keller
Fjärde femman: Jesse Compher, Hannah Brandt, Hayley Scamurra, Melissa Samoskevich, Michelle Picard

18.24
Men i kväll, klockan 19.00, i SVT2 är det alltså dags för denna historiska VM-final. Tror ni att Finland kan "skrälla" ytterligare en gång?
18.23
18.22
Enda sedan 1990 har VM-finalerna alltså spelats mellan de nordamerikanska giganterna Kanada och USA men i går skrev Finland historia när de vann med 4–2 mot Kanada i semifinalen.
18.21
Hej och välkomna till direktrapporteringen för VM-finalen mellan USA och Finland (!!!) denna härliga söndagsafton.