SVT rapporterade · Hur noga ska man vara när man köper husdjur?

Tack för alla era kommentarer, nu stänger vi denna chatt. mvh/Cecilia, SVT Nyheter Väst
15.36
En bra regel är att alltid hälsa på hos uppfödaren innan man bestämmer sig. Och om möjligt träffa båda föräldrarna till kullen eller i alla fall tiken. Det är viktigt att se hur hundarna har det, och också träffa hundar av den ras du vill ha. En bra uppfödare har dessutom massor med kunskaper om hundarna så passa på att ställa frågor. Om uppfödaren är helt i mot att du kommer, då är det ofta något som inte stämmer. Kontakta då en annan uppfödare.
16.01
Köp en rasren hund istället. Då gör man en insats för hundarnas hållbarhet istället för att gynna genetisk utarmning.
16.18
Som hundköpare har man ett mycket stort ansvar och måste inse att det finns många som försöker lura godtrogna människor. Det finns en hel del suspekta annonser på nätet och risken finns att hunden är smugglad till Sverige. Tänk alltid på hundens bästa i första hand, ställ många frågor och var misstänksam. Ett tips är att kontakta Svenska Kennelklubben för mer info.
16.50
Du bör vara extremt noggrann vid val av uppfödare.Gå in på Cockerpoo Sveriges hemsida läs på .
Där finns tips på saker att kontrollera inför ev köp av valp.
Vik dig inte en tum och allt ska vara skriftligt så att du kan kontrollera evidensen av dokument .
17.57
Ang. tidigare kommentarer. Blandrashundar gynnar inte genetisk utarmning. Det är tvärtom. Att blanda ger större genetisk diversitet. Det är positivt. Däremot får du högre förutsägbarhet hos renrasiga djur. Du vet vilka rastypiska egenskaper och brister du kan vänta dig.
17.58
Det är år 2019 och det finns fortfarande folk som köper hund på blocket? För 17 000kr?! Hur i hela fridens namn säger jag? Jag känner verkligen med personerna, det gör jag, dock får det vara en måtta på naivitet hos hund och kattköpare eller djurköpare på blocket. Uppfödare ska inte bara vara registrerade dem ska även ha ett bra rykte hos föreningar osv osv. Ingen vettig person köper en hund för 17 000kr på blocket, vare sig ens vänner köpt från samma person eller ej.
17.58
Vi har en tysk schäferhund, vi fick stamtavlan utan att fråga efter, nu blir hon 14 år den 5 maj,
17.58
Köp alltid hunden hemma hos uppfödaren. Inte ute utan hemma hos uppfödaren, och om det verkar skumt så kolla hos en annan uppfödare.
17.59
Pudel är allergivänlig. Cockerspaniel är det inte. När man köper en blandras så kan du aldrig veta vad den hunden har i sin genetiska profil. För att vara på den säkra sidan ska man köpa en rasren hund med stamtavla där du kan följa pudel-pudel-pudel bakåt i generationer. Även en cockerpo kan ha sån otur att det blir cockerspaniel som dominerar genetiskt och då tål inte allergiker den ändå. Så please! Rasren hund med hälsotestade föräldrar. En blandras är just blandad och plötsligt dyker en ras upp som kanske var farfar och som ni inte alls är beredda på.
17.59
Självklart tråkigt att de blivit lurade men att säga att denna blandning mellan cockerspaniel och pudel skulle vara mer allergivänlig än andra raser stämmer inte. Det finns ingen ras eller blandning av raser som är. Det är fakta som lätt gå att hitta. Jag är själv allergiker och vet att många med hundallergi har "provat" sig fram genom olika hundmöten. Det kan man ev få hjälp med av en seriös uppfödare. Därmed inte sagt att man blir besvärsfri när man sedan utsätts för allergenet dygnet runt.
18.01
Som djurvän och i synnerhet kattvän ställer jag mig frågande till valet av bild(!)
Hej! Som både katt- och hundägare håller jag med, har bytt bilden. mvh/Cecilia, SVT Nyheter Väst
18.02
Man ska alltid vara nog när det gäller djur överlag. Köp en renrasig hund från en seriös uppfödare, än att köpa ”grisen i säcken” som det ofta blir med blandraser.
18.03
Blir så irriterad över marknadsföring det finns INGA ALLERGI VÄNLIGA HUNDRASER. Det finns individer som man reagerar mindre emot och det kan du kolla genom ett DNA prov.
18.03
Både köpare och säljare har ett stort ansvar inför ett beslut om eventuellt köp. Köpare måste begära papper som visar valpens stamtavla helst flera generationer tillbaka och en seriös säljare är nog lika angelägen om detta. CockerpooSverige har ett stort register över cockerpooer. Där framgår andelar av olika raser och bevis utfärdas för varje valp som registreras där.
18.03
Jag har bara ett råd. Köp aldrig en hund på blocket! Varför göra det när det finns hur många seriösa uppfödare och hundstall som helst. Tycker tyvärr inte synd om er. Man skaffar inte bara en hund som man skaffar en fåtölj lr dy.. Tänk efter först!!
18.03
Köp absolut INTE rasren hund om du vill stå för genetisk hållbarhet. Inavel och missbildningar är extremt vanliga bland hundraser som vi människor själva avlat fram, blandraser är mycket bättre för djuren i längden.
18.04
Jeanette har köpt en blandrashund (till samma pris som en renrasig) och då kan man aldrig veta exakt vad man får vare sig mentalt eller exteriört. Hon fick tyvärr lära sig det den hårda vägen.
Klart man ska vara noga när man köper en hund, hon får nog acceptera att hon gjort ett dåligt val och skylla sig själv.
18.07
I dessa fall önskar man att det fanns en klubb där alla som någonsin får en kull måste registrera kullen i. Vi behöver få veta vilka individer som reproduceras, vem ägaren är (identifiera med bankID kanske?) så att det blir tryggare för konsumenterna
18.07
Har en engelsk cocker. Vi behövde inte ens be om stamtavla. Kollade däremot innan köpet upp fler uppfödare och kunde se att det var kullar med ”lånade hundar” som stämde överens med varandra på flera uppfödare. Då kan man vara lugn med att det är vettiga uppfödare kan jag tycka.
18.14
Att skriva något så dumt som "köp inte rasrent om du vill ha genetisk hållbarhet" är ungefär som att säja "skaffa inga barn". Tyvärr är det så här det är när du köper blandras, finns ingen stamtavla som garanterar hundens genetiska bakgrund. Mkt stor risk att bli lurad
18.14
Angående rasrena hundar kontra blandraser. Vad gäller andra djurraser så kan man se att första generationen blandraser ofta är friskare än rasrena djur men den effekten avtar från andra generationen. Vad gäller myten att blandrashundar är friskare än rasrena hundar så handlar det om att man helt enkelt inte har statistik på sjukdomar för blandrashundarna och således inte kan veta hur vanligt förekommande sjukdomar och defekter är.
18.23
Se till att träffa bägge föräldrarna till valparna, äpplet faller sällan långt från trädet, skriv köpesavtal med krav och skyldigheter.
19.20
Tullverket varnar regelbundet för liknande bluffar med försäljningar av hundar. Av personlig erfarenhet så kan jag säga att vissa människor inte drar sig för något och ljuger fullkomligt medvetet.
19.20
Har uppfödaren även flyttat? Vart hämtades hunden? Man besöker väl en uppfödare/säljare ett antal gånger innan man hämtar hem sin nya familjemedlem, redan då borde man väl börja misstänka att allt inte stämmer.
19.21
Naivt av köparen! Det finns inga allergihundar. Köp en renrasig hund om du vill ha några garantier om hundens härkomst eller köp från någon du känner.
19.21
Man bär alltid ett ansvar vid köp av husdjur. Dock kan det vara svårt att veta, speciellt som förstagångköpare, hur man skall gå tillväga. Kontakta SKK eller erfarna människor i din omgivning.

Roligt att blandraser får mer uppmärksamhet. De bidrar till att vidga genpoolen och motverka den genetiska utarming vi ser pga den strikta rasavel som vi har idag.
20.05
Adopt Don't Shop!
20.06
Renras är aldrig bra.
20.52
Enligt S:t Görans Allergi- och Astmamottagning finns det inga allergivänliga hundar. När ska folk lära sig att allergenet inte sitter i hårstråna? Coockerpoo är rena kejsarens nya kläder.
20.52
Självklart att man tänker noga först! Lika självklart att man träffar hund och uppfödare i förväg. Det är en familjemedlem man tar ansvar för och inte en ny "pryl".
21.01
Köper bara raskatt med stamtavla. Jag vill inte bidra till onödigt lidande. Sommarjobbade på djursjukhus där vi fick kattungar i kartonger lämnade utanför dörren som vi inte kunde hitta ägare till. De fick avlivas efter en vecka.
Köper man från en seriös uppfödare så vet man att man får en katt med bra hälsa från grunden. Man får vara noga så att man kan lita på uppfödaren.
Visst är det mysigt med en drös kattungar en stund men sen ska de hitta nytt hem. De ges bort ibland och värdet på deras framtid är lågt redan där. Därför borde fler stödja seriös uppfödning vare sig det är blandat eller rent.
Tyvärr finns marknaden då inte tillräckligt många inser vad dom bidrar till eller så vet man inte hur man bär sig åt när man köper.
Djurägare borde oavsett ha mer ansvar. För att kunna driva uppfödning och sälja katt borde man vara registrerad i sverak exempelvis. Gör det besvärligt så fler kastrerar och steriliserar.
21.02
Ledsamt att köparen känner sig lurad. Samtidigt undrar jag över hur en person som är pälsdjursallergiker har så lite kunskap om sitt eget tillstånd. Att det heter just pälsdjursallergi beror på att djuret man är allergisk,överkänslig mot är ett pälsdjur. Främst finns allergener i saliv och talg. Är du allergisk mot just det djuret kommer du mest troligt att vara det oavsett pälskvaliteten. Jag hoppas att köparen inte är allergisk mot just sin hund och att de kommer att älska varandra trots att de raser som hon består av kanske inte är just de hon trodde de var. Hoppas hon älskar Penny! Lycka till.
21.02
Som förstagångsköpare av hund och på Blocket ger man sig ut i en djungel. För att vara säker i sitt val behövs långvarig kontakt med uppfödare o andra hundägare.
21.18
Om man adopterar något av de hundratusentals djur som behöver ett hem istället, så slipper man krångla.
21.18
Varför köpa blandraser? En produktion av hundar utan någon som helst kontroll. Vänder man sig till SKK uppfödare finns en viss garanti och det finns juridisk hjälp att vid behov få.
21.40
Usch det är så sorgligt med allergier. Jag fick adoptera bort mina fina älskade katter, jag tänker på dem ofta fortfarande. Jag hoppas verkligen kvinnan i reportaget får behålla sin lilla Penny, man fäster sig något så otroligt vid de små liven.

Skam till hunduppfödaren som verkar skita i både människors och djurs hälsa. Hur kul blir det för de hundar som nu måste byta hem ännu en gång...
22.10
Hur länge ska folk gå på och sprida myten att blandrashundar är friskare än renrasiga?