SVT rapporterade · Chatta om mun och tänder med Björn Klinge

19.21
Hej,
jag har Lichen i munslemhinnan. Hur påverkas munhälsan av det? Min tankläkare har dessutom upptäckt en "skada" på käkbenet. Kan det ha med Lichen att göra? Kan LIchen påverka min hälsa i övrigt?
Lichen kan ge smärta och sår som kan vara viktigt att ha koll på med regelbunden koll hos tandvården Svårt att veta vad det är för skada på käkbenet. Ev kan du be om remiss till specialisdt i oral medicin
19.21
Undrar hur man kan få hjälp med tand vård om man har så dåliga tänder att man dagligen äter värktabletter runt 15 st för att klara dagen
Tyvärr kan jag inte ge nåt enkelt svar. Du får börja med att söka tandvården. Viss medicinering kan ge möjlighet till utökat bidrag
19.21
Är det bäst att borsta tänderna före eller efter frukost?
Efter frukost och efter sista kvällsfikat så kan fluor i tandkrämen verka bäst
19.21
Kan tandhälsa påverka luktsinnet ? Har inget luktsinne sedan flera år tillbaka men däremot kroniska polyper. Har också svårt att hålla rent mina tänder och har tyvärr inte råd att gå till tandläkare så ofta som jag borde
Ja det kan det göra. Kolla med tandläkaren
19.21
Frågan om blåsor i munnen: den frågande hade problem med magen. Brist på mineraler o vitaminer som vid obehandlad celiaki tex kan ge blåsor i munnen. Egen erfarenhet från mig.
Tack för din kommentar
19.21
Jag är torr i munnen under sömnen. Jag har en vattenflaska bredvid, men fins det annat att använda?
<hej. Sover du möjligen med öppen mun?
19.25
Tänkte på frågan om saltsmak i munnen, min bortgångne särbo hade sår i tolvfingertarmen som opereras och efter det hade han salt smak i munnen, kanske tips//Anneli
Tack för ditt tips
19.25
Burning mouth tips!!
Fick rådet av min tandläkare att kolla mig skälv, om jag sög på tungan eller gjorde något krampaktigt. Yes gjorde det och upptäckte att han hade rätt. När jag skulle somna sög jag på tungan. Slutade med det, slappnade av och japp mitt onda gick över!! Vidarebefordrs det till frågeställaren o hela världen. Hälsn Birgitta
Tack för dina kommentarer
19.27
Hej!
Pga osteoporos får jag bisfosfonater i tablettform. Vet att en eventuell biverkan kan vara käknekros. Hur märks i så fall det, vilka tecken ska man vara uppmärksam på?
Risken är mycket liten med tablettmedicinering, men bra att vara uppmärksam på små sår i tandköttskanten
19.27
Varför är det så dyrt att gå till tandläkaren?
Tjahadu - den frågan får du nog ställa till dina politiker
19.28
Hej. Min man fick muncancer för fem år sedan. Han fick diagnosen hos sin tandläkare efter det att han varit hos vårdcentralen ett antal gånger. Han har aldrig snusat eller rökt han blev opererad då de tog bort halva käke och gom. Det jag undrar är varför han fick muncancer. Mvh Laila
Hej Laila, omöjligt att svara på så här men ibland kan det vara nån trasg fyllning elelr annat som gett upphov till ett sår-
19.28
Är det verkligen omöjligt att utveckla ett munsköljmedel som påkemisk/biologisk väg rengör tänder och munhåla effektivt i alla skrymslen? Detta är år 2019, nog är det väl hög tid att ersätta den äckliga borsten med något bättre? Skulle definitivt köpa om det fanns, även om det var kostsamt.
Hade det varit enkelt att fixa hade det säkert redan funnits. Ett problem är att inga sköljmedel når ner under tandköttskanten och det är där problemen finns vid tandlossningssjukdom.
19.28
Hur får man vita tänder? Är det antalet gånger som jag borstar som spelar roll eller en annan faktor?
Det finns en stor naturlig variation mellan hur vita tänder är. Ibland mer grå eller gula. Du kan be tandvården om råd om det ev kan vara aktuellt med tandblekning.
19.28
En fråga om visdomständerna, jag har alla mina 4 kvar, har hört att de är ingå har till infektioner och bör dras ut.
Är 63 år och mår prima men är detta bara en skröna ?
Om visdomständerna är besvärsfria finns ingen anledning att ta bort dem.
19.29
Hej!
Har en krackelerad tunga sedan lång tid tillbaka, så länge jag kan minnas. Jag är 67 år. Den är alldeles sprucken, det ser jag när jag med tänderna viker tungan. När jag äter Och dricker en del saker, bl a tomat och vitt vin. Är det någon sjukdom bakom? Jag har undrat så länge och är TACKSAM för svar från dig. TACK!

Troligen ingen sjukdom, men s.k. fissurerad tunga kan vara tecken på järn- eller vitaminbrist. Kolla på vårdcentralen
19.29
Tidigare fanns munsalva Kenacort T, som hjälpte tämligen bra mot aftösa sår. Denna tycks vara avregistrerad. Ersättare?
Vänlig hälsning från pensionerad dl.
19.37
Mitt barnbarn, sex år och adopterad från Sydafrika, har svarta prickar på sina tänder. Detta finns
även på de permanenta tänderna som nu börjar komma. Han får gå till tandhygienist och slipa bort fläckarna med jämna mellanrum. Vad är detta och skall det försvinna spontant någon gång? Ev.annan behandling?
19.37
Hur påverkar nikotintuggummi tandhälsan?
Finns inga klara forskningsresultat. Inget som talar emot användandet.
19.37
Jag får en eller två små vita blåsor på tungspetsen, ibland ganska ofta. Vad kan detta bero på är det brist av något slag?
Eivor
19.38
För 30 år sedan gjordes en rotfyllning som inte blev bra och jag känner värk från och till. Har i många år haft diverse hudproblem i ansiktet som ingen kan bota. Kan det finnas ett samband?
19.38
Man kan ju se viss historisk relevans, men vilken är dagens beslutfattares och administratörers motivering till att tandvård inte är (kropps)vård?
I huvudsak en ekonomisk fråga, om jag uppfattat argumenten rätt.
19.39
Det kommer väldigt många frågor just nu och Björn svarar så fort han kan! Kolla gärna längre ner i flödet om en fråga som likar din redan fått svar!
19.39
Tänderna sitter tätt, tandtråd kan inte användas... vad rekommenderas istället?
Be om hjälp av tandhygienist eller tandläkare med val av rätt produkt
19.39
Den gråvita beläggningen på tungan tycker jag ibland aktiveras av att jag skrapar på tungan. Kan det vara så. Äter inga mediciner. Ålder 66. Har pågått i åtm 10 år.
19.40
det är en tandläkare som har tagit fram en "tandborste" som stoppas i munnen och skall göra rent alla tänder på några sekunder, den har visats på fb är det något som du har sett och kan kommentera. Tack
Finns ingen publicerad utvärdering (har oxå sett annonser)
19.46
Bra att även byta tandborste efter en förkylning/halsont.
Finns även tungskrapor på apoteket som är ett mycket
bra hjälpmedel för att hålla tungan "ren".

19.46
Problem med inplantat som blir inflamerad. Har opererats flera ggr, men tycker att det är för jobbigt. Vill ta bort inplantatet.
Andra lösningar? Hänger det ihop med att skruvarna har bytts ut? Min inplantat ä ung 20 år. Har börjat krångla efter en stroke för 7 år sedan.
19.46
Jag ha problem med en visdomstand som är hål i och luktar illa- Tandläkaren vill inte dra ut tanden pga min sjukdom (KLL). Det kan bli värre bekymmer om jag gör det. Vad tror du?
Tycker att en specialist i oral medicin skall bedöma hur detta bäst hanteras. Be om en remiss.
19.46
Ska man undvika att borsta tänderna med tandkräm direkt efter intag av citrusfrukt, ex apelsin ? Eller är det en gammal ” skröna ”?
Hej Det är ingen skröna utan ett klokt råd. Syran i juice/frukt löser upp ytskiktet på tanden som sedan kan remineraliseras om man inte borstar på ett tag
19.46
Jag har i ca 6 månader haft en blåsa bakom en tand i överkäken. Jag har varit hos tandläkare och blivit röntgad, de säger att det inte är något farligt, det känns som en förkylnings blåsa men jag tycker den borde försvinna. Sköljer munnen med Corsodyl och har också använt Afta Clear men utan resultat. Vad ska jag göra? Bodil
19.46
Jag har enl min tandläkare muntorrhet. Jag är 70 år äter blodtrycksmedicin. Vad ska jag ändra på?
Flera läkemedel, inkl medicin mot högt blodtryck ger muntorrhet som biverkan. Ta upp det med din läkare och se om det blir bättre genom att byta preparat.
19.47
Hade dålig andedräkt i många år ( c:a 55 ). Fast att jag tog hand om min munhygien ?. Blev opererad och läkaren tog bort Gallblåsan ( inflammerad ). Efter detta har jag inte dålig andedräkt ?.
Tjahadu det kanske var en ovanlig orsak, men det kanske finns nåt samband?
19.47
Hej undrar vad det kan vara, får vita små klumpar ganska långt bak i munnen i gommen både på höger o vänster sida, försöker peta lös klumparna ofta sitter de som i en grop ganska svårt att få ut, klumparna är mjuka, klumparna är några mm och är luktfrian.
19.47
Ökar risken för allergi eller cancer när man har både bryggor och jacketkronor i munnen?
Beroende på vilket material som finns i bryggor och kronor kan allergiska reaktioner ovanligtvis förekomma. Kolla med tandvården (i Sverige). Finns ingen känd ökad cancerrisk.
19.50
Har fått förlänge sen fast protes på överkäken som tyvärr var jord helt fel. Mina tänder i underkäken har på grund av deta blivit hemska. Har ont åckså hela tiden. Protesen har gått sönder par gånger. Jag är säker en så dålig protes har ni aldrig sett
Vad skall jag göra? 3

Som du förstår svårt att svara på med knapphändiga uppgifter. Kanske det kan vara skäl att låta någon annan tandläkare undersöka dina problem
19.50
Gnisslar tänder, har nu bettskena!
Har korta framtänder och jag mår dåligt! Jag vill le igen! Finns det något jag kan göra
19.51
Jag vill fråga om smaksinnet kan försvagas av läkemedel. Har också funderat om åldern/81 år) kan ha betydelse för detta. Medicinen som jag har är Metoprolol, amlodipin, men även atorvastasin för blodtryck.
19.51
Hej, min tandläkare vill laga mina bara tandhalsar. Det är tandborstskador. Är det nödvändigt ? Vad händer om han inte gör det?
19.52
hej igen, tycker du björn att man ska rotfylla 41 och 31 på gammalt vis och inte maskinellt,pga smala rötter? min 41 fick 2 sprickor var tvungen efter 5 år exa,vem ska stå för detta? hoppas svar vad du tycker.
19.52
Har fått parodonit trots undersökning av tandläkare årligen. Ska inte tandläkare upptäcka detta innan och skicka vidare till tandhygienist ?
Mvh Stina
19.53
Hej !
Hur är det med bisfenol A ? Är det ngt som förekommer eller har förekommit i plastfyllningar ?
19.53
Jag har snusat i många år och har fått blottade tandhalsar på framtänderna i överkäken. Jag har frågat olika tandläkare om det är farligt och kan orsaka tandlossning. De har då sagt att det inte kan göra det. En sa t o m att det kan motverka tandlossning pga att tandköttsfickorna inte blir så djupa då. Stämmer detta?
Skälet till att tandhalsarna blottas är att tandköttet blir skadat av snuset, man får ibland en etsskada. Viktigt att inte lägga prillan på samma ställe. Finns ingen känd koppling mellan snusning och tandlossning.
20.00
Jag skakar pga Essentiell tremor och tandläkaren vågar inte ens undersöka för att inte sticka mig. Vad göra?
Kanske kan en specialist på oral medicin/sjukhustandvård hjälpa dig. Be tandläkaren om en remiss.
20.01
Är tandsten skadligt för tänderna? Kan man få hål i tänderna p.g.a det? Hur blir man av med det? Jag är 70 år och har haft problem med detta i hela mitt liv men inte fått något tips.
Tandsten är oftast förkalkade bakteriebeläggningar. Tandsten kan bildas under eller ovanför tandköttskanten. Ibland kan man ha mycket minerla/kalk i saliven och då bildas tandsten särskilt på underkäkständernas insida där spottkörtlar mynnar. Bör tas bort regelbundet av tandhygienist eller tandläkare. Man får inte hål i tänderna pga tandsten
20.01
Det jag skrev var väl inte tänkt som chattinlägg utan snarare ett meddelande, som jag ville framföra till läkaren och tandläkaren
Vänliga hälsningar.
@Marianne - Du kan skicka ditt meddelande till fragadoktorn@svt.se så kommer det till Karin!
20.02
Är riskerna större med rotfyllning i förhållande till utdragning?
Det måste förstås göras en individuell bedömning i varje aktuellt fall. Men möjligheten att ta bort tanden finns ju kvar om man först har försökt behålla tanden med hjälp av rotbehandling. Är den borta så är den borta.
20.02
Har fått problem med isande tandhalsar sen ett tag vad kan man gör för få bort dessa besvär ?
Du kan pröva med någon specialtandkräm mot isande tandhalsar (köps på apotek), men tänk på att det kan ta flera månader innan du märker nån effekt
20.03
Kan man ta bedövning när man har fått behandling för benskörhet
Barbro
Javisst
20.04
Hej Björn!
Jag är en 67-årig man med knappt några tänder kvar. Vilket sätt föredrar du att tipsa om, löständer som hel protes eller såna här borrade in i käkbenet-tänder?
Många patienter tycker att det fungerar bra med avtagbara proteser, andra föredrar nåt som sitter fast på implantat. Det är också en ekonomisk fråga. Be tandläkare ge några olika förslag på avtagbart eller fastsittande
20.04
Varför hår man oral liccen? Har fått den svåraste varianten i november, och har det fortfarande. Använder Sensodyns tandkräm. Det har blivit lite bättre, genom att inte göra så fruktansvärt ont.
20.04
Man lär så länge man lever heter det ju. Många bra råd och tips i ert program om tänder. Tack!
Tcck för din uppmuntran.
20.05
Hej, jag har skruvar i munnen. Måste jag också borsta så ofta?
Ja, det är precis lika viktigt att vårda implantat som egna tänder. Ibland krävs speciaella hjälpmedel för att kunna göra rent ordentligt. Be tandhygienist eller tandläkare om råd i just ditt fall.
20.10
Hej Har djupa tandfickor hur kan jag få bort dom? Gör allt som min tandhygienist säger till mig men inget hjälper.

Marianne
Hej Marianne. Låter besvärligt, som du förstår svårt att ge ett mer detaljerat svar utan undersökning. Du kan be om en remiss till specilaist i parodontologi (tandlossningssjukdomar)  om din egen tandhygienist/tandläkare har svårt att konmma tillrätta med problemen
20.11
Vad anser du om gamla amalganfyllningar, bör man ta bort dem? Har oklara sympton, hudproblem mm, svårt att veta om det är en biverkning. Är orolig över att ha kvicksilver i munnen och därmed troligen i resten av kroppen.
20.11
hur länge bör man avstå från blodförtunnande eliquis inför en tandutdragning? har en pace maker sen två år
gösta 85 år
Det baseras på svaret av ett labprov. Beror också på vilket preparat du tar. Tycker att en specialist i oral medicin på sjukhuset skall hantera detta. Be din tandläkare om remiss.
20.11
Hej
På nätet har jag sett en tandrengörare. Den är som en vibrerande bettskena som gör rent utan borst. Kan det vara seriöst?
Kanske det, men finns inga publicerade studier som visar hur bra den är.
20.11
Hej!
Läste i Illustrerad Vetenskap att tandtrollen härjar mest de fem första minuterna efter måltid,sedan tar saliven hand om neutraliseringen för att få mindre skada på tänderna. Ligger det sanning i detta?

Bengt
Dom härjar ganska mycket upp till 30 minuter. Därför är det viktigt att tänderna får "vila" mellan måltiderna.
20.18
Har diafragmabråck något med tandhälsa, mun eller tänder att göra? Vad göra i så fall??
Kerstin!
20.18
Hej hela GÄNGET. Jag har tittat på ert program i kväll och reagerade på er diskussion om grönt kort.Vilket ändras för ett antal år till Gult kort och har återigen ändrats vad jag vet. Alla kommuner har handläggare inom LSS och Sciatjänsten som har skyldigheter att upplysa alla som har tillhörighet inom LSS/med funktionsnedsättningar och Psykistripat. att kunna ansöka och beviljas detta kort. Övriga personer ska med läkare intyg vända sig till Försäkringskassan om detta inte har ändrats sedan jag jobbade inom dessa lagstiftningar.Jag har skrivit ut massor av gröna kort till många behövande. Bra om ni ger denna informationen. Idag är jag pensionär och God Man o Förvaltare till personer med tandvårskort vilket hjälper dem till bra tandvård. Jag bor i Skåne och där har vi haft en mycket god kontakt med Tandvårdshälsan på Landstinget i Kristianstad.
20.18
Tagit ut visdomstand.
Efter detta svår närvsmärta i vänster arm och hand.
Kan detta bero på tandurtagningen
Det är inte troligt
20.18
får man mindre antal hål om man har tandsten
Nej
20.19
Jag är tandläkare och fick lära mig på en kurs nyligen att mot tungsveda och BMS, ska man skölja med 1tsk bikarbonat + 1dl vatten ,3ggr/dag. Kan vara värt att prova. (Tungsveda kan bero på tungpressning)
Tack för tipset
20.20
Jag har fått gråaktig tunga efter många antibiotikabehandlingar. Att skrapa tungan fungerar inte. Kan man göra något åt detta?
Om det beror på antibiotikabehandling kan problemen ibland minska efter några veckor/nån månad. Ibland beror beläggningen på överväxt av svamp. Be tandläkaren kolla (ev ta svampprov) och i så fall särskilt läkemedel mot svamp.
20.24
Ska omformulera mig:
Vill ej dra ut mina tandrester, går det att undvika? Alternativ till helproteser trots inflammationer som är svåra bli kvitt??
20.28
Finns det ett samband mellan vissa tänder och inre organ. Har t.ex hört att viss tand har en koppling till hjärtsjukdomar
Inte så vitt jag vet. Däremot finns stark koppling mellan infektion/inflammation vid tänderna (tandlossningssjukdom) och hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, rheumatoid artrit och en del andra allmänsjukdomar
20.31
Nu stänger chatten! Tack för alla kloka frågor. Det har kommit nästan 1000 stycken, varav flera var liknande. Vi har tyvärr inte kunnat visa alla. Kolla gärna igenom flödet ifall en fråga som liknar din fått ett svar. Har du inte fått svar, skicka frågan till programmet genom den här länken.