SVT rapporterade · Vad gör du för att minska din klimatpåverkan? Tipsa andra!

07.30
Bivaxdukar istället för plastfolie.
Hej Hendrik. Intressant, berätta mer! Hur fungerar en bivaxduk?
07.59
Sköljer och diskar i hett vatten utan diskmedel och använder det sedan till vatnning av blommor och tomater m.m, Halvduschar i bland över badkaret och samlar vatten i hink för att ha att spola i toaletten, spar även vattnet i badkaret för spolning. Kommunalt vatten har blivit ďyrt och kommer att bli dyrare. Bra sätt att spara på grundvattnet.
Vilka bra tips Erika! Gissar att det tar lite tid att ställa om tänket?
09.03
Sparar duschvatten i hink till att spola med i toaletten, tillverkar egen tvål för tvätt, hårvård och kroppsvård, odlar egna grönsaker samt äter mest vegetariskt, letar först på loppis efter det vi behöver, förvarar vatten i kylen istället för att låta vattnet rinna för att få kallt vatten, återanvänder burkar för att lägga in egna grönsaker, bakar eget surdegsbröd, flyger inte och njuter istället av vårt vackra land. Det går att göra så mycket i vardagen som inte är jobbigt, men det sparar pengar, påverkar inte miljön negativt och får mig, och kanske dig, att må bättre.
09.14
Bojkottar ALL engångsplast och köp aldrig vatten på flaska. Ät all mat du köper. Vänj dig vid svalare innetemperatur. Duscha mindre och stäng av vattnet när du tvålar in dej. Enkla trick.
09.15
När jag kör bil så tankar jag biogas. All el jag använder kommer från kärnkraft. Är det miljövänligt? Det beror så klart på vad man prioriterar, men vattenkraften har förstört mer markyta, dödat fler människor, fördrivit fler människor och utrotat fler djurarter än kärnkraften. De fossila kraftslagen håller på att förstöra klimatet och vind och sol har, förutom all markyta som förstörs, inga tekniska förutsättningar att ge oss bas-eller reglerkraft. Så, ja, kärnkraft är elen för miljövännen.
10.57
Ett av mina miljötips kunde ha varit att sy egna shoppingkassar av stuvbitar etc.,
men jag har tyvärr erfarit att butikerna bär sig illa åt mot oss som har tygkassar.
Jag har råkat ut för kränkande och olagliga kroppsvisitationer pga av att man tror i vissa butiker att man är en snattare då man har en tygkasse med sig. Dessa butiker besöker jag aldrig mer. Tråkigt att konsumenternas miljövilja ska sänkas totalt av intolerans och misstänkliggörande.

11.00
Har köp mig biovaxduk tar återanväbdbara påsar när jag handlar diskar i maskin eftersom de är mindre energidrivande, storhandlar eftersom jag måste anväbda bil då vi har långt till butik . Diskar och sköljer ur alla buttar återanvänder många gånger även glasburkar till eget bruk tex till sylt rödbetor, sallader jag gör av vitkål o morötter så har du alltid sallad till maten slipper tänka på att ha grönt i frysen . Köper nästan aldrig grönsaker som fraktas hit för att vi ska äta . Man gör nog mycket i många hem fast man inte tänker på det . Kompostera gör jag och de kan ju inte alla göra men man kan ev fråga nån med kompostering om man får lämna och då kanske man kan få lite jord till sina blommor då de är dax att plantera om dem. Kött köper vi lokalt.
11.58
Det spelar ingen roll vad kunderna tycker, ersätt plast med papper där det funkar.
11.58
Kör min gamla dieselmerca på rapsolja :)
13.03
Papper absorberar den etengas som speciellt lök avger men även andra frukter och grönsaker, så papperspåsen gör att de håller längre. Alla butiker borde använda papperspåsar. Vinteräpplen slog man alltid in i papper och lagrade svalt förr.
13.52
Har en påse jag sytt själv av helsiden, som jag packar varorna i när jag handlar. Sedan när jag kommer hem och har packat upp varorna så viker jag kassen och stoppar ner den i handväskan igen. Har läst att en tygkasse måste användas 300 gånger för att kompensera för dess tillverkning. Men det går ju fort, ett par år bara.

Ett av problemen miljörörelsen har är att det måste vara så fult alltid. Därför har jag en kasse av helsiden, med kinesisk kalligrafi på, det kan vara elegant.
14.51
Vill problematisera frågan om miljötips i vardagen. Hemma gör man ju som bekant lite som man vill, men förhoppningsvis håller de flesta rent och snyggt omkring sig. Ingen vill väl leva i en smutsig och ofräsch miljö. Men när man bor på hotell alt. vandrahem, då förväntas alla vara smutsgrisar, och dessutom gilla det. Det är ju t o m en trend. Allt för miljöns skull. Det är inte ett sunt förhållningssätt. Ett hotell med många gäster måste vara välstädat, och använda rengöringsmedel för att få bort bakterier, smuts och virus. Det går inte att slarva med detta, av ’miljöhänsyn’. Likaså måste linne och handdukar tvättas i 90 grader. Få upplevelser är så otrevliga som att upptäcka att hotellrummet man betalat dyrt för, slarvar med städning pga ’tanke på miljön’. Enda verkliga motivet är att girigt spara pengar. Visst, man bör utveckla miljömedvetandet, men inte på bekostnad av hygien och hälsa. Miljötänkande behöver också skärskådas kritiskt, det som allting annat.
16.41
Använder alltid egna tygpåsar när vi handlar. Komposterar och sopsorterar.
17.35
Källsorterar,tygkassar för handling av matvaror och en efterlängtad papperspåse att ha frukt och grönsaker i..bra👍🐣
18.31
Klipp av tuber, tandkräm, handkräm och ta tillvara hela innehållet.
19.27
När jag brygger kaffe åt mig själv under dagen använder jag samma kaffefilter både till morgonkaffet och till eftermiddagskaffet. Jag tycker att färre träd behöver avverkas på så sätt. Smaken påverkas inte ett dugg för det.
15.15
Bor i en tätort vilket är klart minst belastande (efter självhushåll) då du kan ta dig överallt inom gångavstånd. För övrigt skulle jag gärna använda tygkassar om helsvarta fanns att få tag på ...
13.44
Elda upp allt möjligt på tomten eller i sin kamin så slipper vi transportera runt allt så mycket. Sparar mycket pengar också nu när jag slipper köra runt allt skräp med dessa skatter på drivmedel som vi har för tillfället.
08.16
Åker buss när den möjligheten finns, alltid egen kasse i affären, drar upp egna plantor istället för att konsumera färdiga, sopsorterar, använder burkar istället för plastpåsar, städar med såpa, köper bröd i affären istället för att värma upp ugnen titt som tätt. Men det räcker inte!!! Läget är MYCKET allvarligt! Inför kraftigt höjda priser på flyget, skattbelägg bilresande i tätort, gratis kollektivtrafik, reglera industriutsläppen MYCKET mer, ät säsongens grönsaker o frukt istället för att transportera dem halva jorden o väldigt mycket mer. Jorden är inte min - jag lånar den av mina barn oc barnbarn... Lyssna på dem!!!
08.17
Skaffa en vedeldad ångbåt istället för bensin eller diesel båtar. Som ångbåten Domnarfvet nu gjort i 156 år.