SVT rapporterade · Påsktrafiken

Hej, och välkomna till SVT:s liverapportering om påsktrafiken!
13.02

Polisens varning: Kör försiktigt i påsk

SVT NyheterPåsken är en svart trafikhelg med mycket trafik och många olyckor. Här är vägarna du ska försöka undvika – och ett gäng viktiga tips för hur du ska undvika incidenter när du kör bil med nära och kära.
 
13.05
Stopp på E20 i riktning mot Ängelholm innan Östra Karup
Enligt Trafikverket har det skett en olycka på vägen. Det ska ha medfört stor påverkan på trafiken. Enligt Trafikverkets prognos kan det vara problem fram till klockan 14.30.  
13.07
Kaos söderut mellan Stockholm och Södertälje
@Simon - Enligt Trafikverket har det skett en olycka vid Trafikplats Bredäng (152) i riktning mot Södertälje. Det ska ha stor inverkan på trafiken.
13.18
Vilka vägar ska man undvika när man kör från Stockholm- Halmstad?
@Ida - Det är svårt att säga vilka vägar man ska undvika, men på Trafikverkets hemsida kan du se det aktuella trafikläget och planera din resa utifrån det. Vissa vägar, som till exempel E4, är alltid vältrafikerade kring påsken. Även den så kallade "Nissastigen", RV 26 mellan Halmstad och Jönköping, tenderar att vara olycksdrabbad.
13.18
Västernorrland På E14 mot Jämtlandsfjällen har ”lådbilsrallyt” inletts även om trafiken ännu är måttlig.
13.20
Varför omkörningsförbud och filmning efter Gävle norrut?

@EvaGustafsson - Enligt polisen och Trafikverket är det för att minska risken för stopp och incidenter i köerna.
13.26

Trafikverkets tips: Så kör du säkert i påsktrafiken

SVT NyheterPåskhelgen stundar och många väljer att ge sig ut på vägarna redan på skärtorsdagen. Enligt Trafikverkets presschef Bengt Olsson är en viktig faktor för en säker resa att hålla humöret uppe bakom ratten. – Man måste lämna stressen hemma, säger han i Morgonstudion.
13.28
JÄMTLAND: En singelolycka har inträffat på E45 norr om Häggenås. En personbil har kört av vägen. Väg 45 från Häggenås till Granbo är avstängd i båda riktningarna.
13.29
Hur ser det ut Stockholm - Södertälje
@Elisabet - E4 mellan Stockholm och Södertälje brukar vara både vältrafikerad och olycksdrabbad. Det har redan bildats en del köer där.
13.29
Är det idag stora trafikdagen är eller imorgon?
E4 från Stockholm innerstad och söderut.
Båda dagarna är trafiktäta, och man bör räkna med köer oavsett. Ett tips är att vara ute i god tid och se till att man inte har för bråttom till sin slutdestination.
13.29
jag tar det lugnt jag har inte fått igång min moped än men snart sätt i battdriet
Att ta det lugnt och inte stressa är ett av Trafikverkets tips för att undvika olyckor, så det låter som en bra idé!
13.29
Jag brukar alltid fastna i köer vid 13 tiden när jag brukar åka norr ut från Göteborg. Tänkte bara fråga, hur brukar det vara vid 9 på morgonen. Tänkte jag skulle försöka komma fram innan köerna denna gången. Ska åka på lördag.
13.30
Hjälp hur ska jag göra för att inte råka illa ut?
Trafikverkets presschef Bengt Olsson tipsar om att inte ha för bråttom, och att planera sin resa i förväg. Använd blinkers och håll avståndet, tipsar han om.
13.34
Josephine, jag skulle rekommendera att påbörja din färd innan 06:30, däromkring brukar det tjockna till.
13.36
JÖNKÖPING: Under helgen är det en stor motormässa i Jönköping. Drygt 80 000 besökare väntas och det kommer att bildas köer framförallt under långfredagen och påskafton.  Det är främst E4 genom Jönköping samt riksväg 40 mot Göteborg och Nässjö som drabbas. Hastigheten kommer att sänkas på dessa vägar till 70 km/h
 
13.43

Sänkt hastighet på E4 genom Jönköping i påsk

En av årets absolut största mässor är motormässan på Elmia som lockar tiotusentals besökare. Eftersom den sammanfaller med påsken som är en stor resehelg har Länsstyrelsen beslutat om att sänka hastigheten på E4 av säkerhetsskäl.
13.44
Hur är E6an norr ut från Göteborg?
@Hannes - Det är lite köer in i Tingstadstunneln, men på Hisingen verkar det flyta på norrut. 
13.47
Olycka på Hallandsåsen södergående. Kö några km norrifrån & upp på åsen.
13.50
Imorgon klockan 04:30 bär det av från Kalmar mot Arlanda. Hur lång tid kan det tänkas ta och vilken väg bör jag ta?
@Sebastian - Det är svårt att uppskatta hur lång tid det kan ta, eftersom trafikläget kan förändras snabbt. Det är alltid bra att planera in lite marginal, så man slipper stressa. På Trafikverkets hemsida kan du alltid se aktuell trafikinformation.
14.08
Hur tar man sig snabbast från Näsbypark till Ensta?
14.08
Blev i från körd av en EU moped scooter som körde mer än tillåtna 45km/h .annars lugn trafik här
14.14
VÄSTERBOTTEN: Två personer har skadats i en trafikolycka vid Örträsk i Lycksele kommun. Ambulanshelikopter larmades till platsen och tog med sig en av personerna till sjukhus. Den andra personen hämtades med ambulans. Trafiken flyter på vid olycksplatsen.
14.28
14.52

Flera SL-tåg ställs in under påsken

Under påsken kommer det att vara störningar på många håll i den spårbundna trafiken i Stockholms län. Anledningen är att flera spår och broar ska rustas upp under helgen.
14.55
Hur ser E4 norrut från Norrköping ut?
@Isabella - Såvitt jag kan se så finns det inga olyckor inrapporterade, men det tenderar att vara mycket trafik på hela E4 kring påsk.
15.06
SÖDERTÄLJE: Biltrafiken över motorvägsbron i Södertälje flyter på
 
 
15.16
Hur ser läget ut på RV26 och vidare upp mot Sälen?
@Christoffer - Utöver vägarbeten mellan Månseryd och Mullsjö ser det inte ut att vara några trafikhinder. Värt att tänka på är att det ofta är mycket trafik längst RV26 mellan Halmstad och Jönköping, och att Trafikverket har uppmanat till extra försiktighet.
15.19
Hur ser det ut på E4 mellan Gävle och Hudiksvall?
@Åsa - Mellan Gävle och Tönnebro har man stängt omkörningsfälten, så där kan det gå lite långsamt. Omkörningsförbudet kommer att gälla till 20:00.
15.24
Från vilken dag gäller förändringarna som påverkar spårbunden trafik i Stockholm? Det står påskhelgen men den startar ju egentligen idag i och med Skärtorsdag.
@Evelina - Här har SVT Stockholm skrivit om hur tågen påverkas under påsken: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/installda-sl-tag-i-pask-spar-rustas-upp-och-byggs-ut
15.29
15.31

Dessa tåg är inställda i Västsverige under påskhelgen

SVT NyheterSka du åka söderut med Öresundstågen från Göteborg eller ta Västtågen till Mölnlycke, Ytterby eller Säffle? Räkna då med längre restid i påsk. Tågen är inställda och ersätts av buss på grund av banarbete.
15.38

Omkörningsförbud på E4 norr om Gävle under påsk

Ska du ta bilen till fjällen i påsk? Då ska du tänka på att E4-sträckan mellan Gävle och Tönnebro även denna påsk kommer att ha omkörningsförbud. 
15.39
Jag ska åka Krösatåg till Bodafors via Jönköping imorgon. E4:an har sänkt hastigheten till 70 km/h. Gäller det på järnvägen med?
Enligt de uppgifter vi har från Trafikverket så kommer tågen att gå som vanligt på den sträckan.
15.42
Jag ska hälsa på min pyssling i Kallinge ett par timmar på påskafton. Vad är ditt bästa tips?
@Rikard - Som det ser ut nu är det inga större händelser som påverkar trafiken runt Kallinge, eller runtom i Blekinge. Men det kan ändå vara bra att vara ute i god tid, för att undvika att behöva stressa i trafiken.
15.43
Hur tror man att läget för väg 152 mellan Gnosjö och Värnamo kommer se ut över helgdagarna?
@MarjaÅs - Det är ju alltid mycket trafik under helgerna, men enligt de uppgifter vi har ska det inte vara något annat som påverkar trafikflödet. Men kör försiktigt!
15.45
15.49
Hej och tack för arbetet ni gör! Min fråga är hur trafiken ser ut mellan Falun och Sälen?
@EdvinM - Varken polis eller trafikverket har rapporterat om några störningar på den sträckan hittills, men det är säkert mer trafik än normalt. Både riksväg 69 och riksväg 66 är med på vår lista över de mest trafikerade vägarna över påsk: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/polisens-varning-kor-forsiktigt-i-pask
15.51
 Ann-Kristin Petersson kör mellan Falkenberg och Linköping idag men stannade till för en korv utanför Jönköping.
16.08
JÖNKÖPING: En trafikolycka har inträffat på E4 genom Jönköping i södergående riktning mellan trafikplats Ryhov och trafikplats Ljungarum.  Det ska handla om flera bilar som kolliderat och det kan enligt polisen dröja fram till 17-tiden innan det är full framkomlighet.
Ha tålamod när ni passerar Jönköping, trafiken går långsamt.
16.12

Trafikverkets tips: Så kör du säkert i påsktrafiken

Påskhelgen stundar och många väljer att ge sig ut på vägarna redan på skärtorsdagen. Enligt Trafikverkets presschef Bengt Olsson är en viktig faktor för en säker resa att hålla humöret uppe bakom ratten. – Man måste lämna stressen hemma, säger han i Morgonstudion.
16.14
Hur ser trafikläget ut på Ölandsbron? Flyter det på i bra takt, eller?
16.16
VÄST: Trafiken går långsamt på E6:an, både i norrgående riktning genom Göteborg och i södergående riktning mot Malmö. Ett körfält är bockerat i södergående riktning i höjd med Lackarebäcksmotet efter att en personbil har fått stopp. Vägassistans är på plats, inväntar bärgare, det beräknas pågå till 16.30.
16.21
16.25
SÖRMLAND: En trafikolycka inträffade under eftermiddagen vid Svista, norr om E20, i Eskilstuna. En personbil hamnade i diket och två personer fördes till sjukhus. Trafiken ska inte ha påverkats av olyckan och räddningstjänsten har lämnat platsen.
16.38
Västernorrland: Vårvärmen i Norrland har lockat fram motorcyklisterna som här i Fränsta.
16.43
 VÄSTERBOTTEN: Hör trafikanten Pontus Silverhall från Umeå hur han tänker i trafiken i påsk: “Man får vara uppmärksam"
16.47
17.26
UPPSALA: En personbil har voltat på E18 vid Enköping och vägen är avstängd i båda riktningarna. En person är fastklämd och räddningstjänsten arbetar just nu med att få loss personen.
- Vi hoppas inom kort att kunna öppna körfältet mot Stockholm, men mot Västerås kommer det vara avstängt lite längre, säger Lars Lindberg på Storstockholms brandförsvar.
17.42
 

E4 avstängd i höjd med Stångån efter kollision

Omkring klockan 17.15 kolliderade en personbil och en lastbil med varandra i norrgående riktning på E4 i höjd med Stångån vid Linköping.
17.48
 

Biljakt slutade med krock på E18

VÄSTMANLAND: En kvinna som körde i fel riktning på E18 krockade på torsdagseftermiddagen med två andra bilar i höjd med Frösvi rastplats.
17.55
18.10
SÖRMLAND: En singelolycka har inträffat på väg 56 vid Kvicksund. En bil ska ha kört in i mittenräcket i riktning mot Eskilstuna. Inga personskador har rapporterats och räddningstjänsten är på väg till platsen.
18.22
Hur är trafiken mellan Linköping och Jönköping - väntar på min dotter som sitter på en försenad buss fr Stockholm ?
@Christina - Det inträffade en kollision på E4:an i höjd med Linköping för ungefär en timme sen. Det ledde till avstängda körfält och räddningstjänsten varnar för långa köer.
18.25
 

Trafiken i gång på E18 vid Enköping – en till sjukhus

UPPSALA: En bil voltade på E18 vid Enköping på eftermiddagen och vägen stängdes av under räddningsarbetet. Räddningstjänsten meddelar nu att trafiken flyter på igen. 
18.29
Åkte E4an norrut fr sthlm i fm. Mycket trafik, stundtals riktigt trögt. Ifrågasätter dock polisens strategi under trafikerade helger. Istället för att visa sig i trafiken och ha en allmänt lugnande effekt så står de och mäter hastigheten på en viadukt vid uppsala. Det leder till panikbromsningar bland nervösa bilister, trots att farten är låg. Dessutom kontroll längre fram vilket ytterligare bygger på köerna. Förstår inte hur de tänker? Fartkontroller har man väl när det är lite glesare trafik och man vet att folk kör för fort?
18.47
GÄVLEBORG: Efter E4, mellan Hagsta och Axmartavlan, ska en personbil ha blivit stående i norrgående körfält. Det har stor påverkan på trafiken, meddelar Trafikverket. Preliminärt rullar trafiken på som vanligt vid 19:30.
19.27
Hur är trafiken mellan mjölby-jönköping?
@J - Trafiken ska rulla på som vanligt efter olyckan på E4:an i höjd med Linköping, uppger polisen. Däremot är det begränsad framkomlighet i södergående riktning efter Jönköping, på grund av en olycka mellan Ryhov och Ljungarum, skriver Trafikverket.
19.56
Hej!

Skall köra från Lycksele -- Umeå-- Stockholm imorrn bitti. Vad tror ni om läget då?
@Jimmy - Hej Jimmy. Mest intensiv beräknas trafiken vara under skärtorsdagen och annandag påsk. E4 mellan Sundsvall och Stockholm är dock en av de mest trafikerade vägarna i påsk. Så det är klokt att vara ute i god tid och ta det lugnt på vägarna. Ha en bra resa! 
20.15
GÄVLEBORG: Uppdatering gällande E4 mellan Hagsta och Axmartavlan. Nu är det full framkomlighet igen.
20.20
VÄSTERBOTTEN: En singelolycka har inträffat på E4 i höjd med Rödviken, Nordmaling. Enligt uppgifter till SOS alarm är det en personbil som kört in i mitträcket. Räddningstjänst och ambulans är larmade till platsen.Enligt Trafikverket är det stor påverkan på trafiken.
Det är köer på E4 efter olyckan.
 
21.00
Nu stänger vi ned direktrapporten för kvällen. Tack till alla som läst och skrivit och fortsätt att köra försiktigt. Glad påsk!