SVT rapporterade · Syskonförtur i skolvalet i Uppsala kommun

10.39
Nu är våra gäster från Uppsala kommun här redo att ta emot just din fråga.
10.47
Hej! Jag skulle vilja ställa min fråga till Helena. Jag tycker det är konstigt att man inte får gå tillsammans. Jag känner stor oro när jag tänker att min son som är 5år kanske inte får gå med sin storebror i skolan. Varför ska dom inte kunna vara säkra på att få gå tillsammans? Känns bättre och tryggare att veta att de skulle få gå tillsammans.
Hej! Jag håller med dig och önskar att vi skulle kunna fortsätta ha syskonförtur. Det var för att underlätta för familjer som politiker från alla partier i utbildningsnämnden var överens om att vi skulle ha syskonförtur. Att vi nu måste ta bort detta är inte för att vi vill, utan för att domstolarna har sagt att det inte är förenligt med skollagen. Vi vill därför att regeringen ska skriva in det i lagen. Hälsningar Helena
10.47
Hur är det med avståndet? Vilka är reglerna som gäller? Vi pratar mycket om detta på dagis, men ingen verkar veta. Tacksam för svar! /Anncatrine
Hej Anncatrine,
menar du vilka som omfattas av syskonförtur eller relativ närhet förskola?
10.48
Finns det något som man kan göra själv för att undvika att barnen hamnar på olika skolor? Höra av sig tidigt till exempel? Eller finns det något man ska tänka på?
Hej,
skolvalet sker vi ett tillfälle med möjlighet till omval. Det finns ingen kö till kommunala skolor. Däremot har fristående skolor kösystem som gäller för deras skolor. Hoppas det var svar på dina frågor.
Hej! Nej, tyvärr finns inget du kan göra. Valen sker samtidigt för alla till skolan.  Vem som får vilken plats beror på vem som har rätt till den enligt relativ närhet. Hälsningar Helena 
10.58
Vet inte exakt vad det betyder som du skrev. Alltså det vi undrar, kan jag vara säker på att mina barn får gå på skolan som ligger nära oss?
Hej Anncathrine! 
När barn placeras försöker vi tillgodose elever och föräldrars önskemål, men vem som får vilken plats beror på vem som har rätt till den enligt principen relativ närhet. Det vill säga, vi försöker ordna så att ingen ska få orimligt långt till sin skola. 
11.05
varför måste en minister ändra så att det kan komma tillbaka?
Hej! Det är för att domstolarna kommit fram till att syskonförtur enligt Uppsalas modell inte är förenligt med skollagen. Lagen kan bara riksdagen ändra. Vi vill att det ska vara likvärdigt oavsett var man bor. Då är syskonförtur inskrivet i lagen bästa sättet. 
11.07
Jag blir så arg över detta. Hur kan ni tycka att barn inte ska få gå med sina syskon? För mig är det obegripligt.
Hej,
Det är verkligen önskvärt att syskon ska få gå tillsammans och detta finns en politisk enighet om i Uppsala kommun. Däremot krävs det en lagändring för att få till stånd det. Den hoppas vi kommer så snart det är möjligt.
Hej Knivstamamman! Jag tycker verkligen att syskon ska få gå i samma skola. Det underlättar för familjen och känns tryggt för barnen. Men att syskonförturen tagits bort är inte för att det är något vi politiker vill göra, utan för att vi är tvungna utifrån beslut i domstol. Syskonförtur enligt Uppsalas modell är inte förenligt med skollagen. Vi vill att skollagen ska ändras. Hälsningar Helena
11.07
Om nu inte syskonförturen ska gälla, varför inte bara placera barnen bra direkt? så det passar oss som föräldrar?
Hej Hasse! Det är vår ambition naturligtvis. Vi vill att elever och föräldrar ska vara nöjda med sina placeringar. På vissa skolor är dock söktrycket högre än antalet platser som går att få fram och då måste ett urval ske. Hälsningar Helena 
11.12
Hej, jag har hört att vissa kommuner fortsätter med syskonförturen trots att det strider mot skollagen. Varför kan inte ni ha kvar regeln i väntan på regeringens beslut?
Hej Johanna! Eftersom det inte finns ett samstämmigt sätt att använda sig av syskonförtur så har kommunerna upprättat olika regelverk med olika sätt att argumentera för syskonförtur. Uppsalas modell - som flera kommuner använder sig av - har av domstol bedömts olaglig, därför kan vi inte fortsätta i Uppsala. Om föräldrar i kommuner som har samma sätt att argumentera skulle överklaga skulle utfallet bli samma som i Uppsala, att man måste få plats på den skola man skulle ha haft rätt till om syskonförturen inte funnits. Skulle vi fortsätta i Uppsala som tidigare skulle den som blir utan platsen på grund av syskonförtur kunna överklaga och då få rätt till platsen, det skulle bli ohållbart. Vi skulle alltså behöva få fram fler platser på skolor som redan är fulla. Hälsningar Helena 
11.14

Därför togs syskonförturen bort i Uppsala

SVT NyheterEfter domstolsbeslut 2019 så slopades syskonförturen i i grundskolan för Uppsala kommun. I klippet ovan hör du Helena Hedman Skoglund (L), kommunalråd med ansvar för utbildningsfrågor, om varför syskonförturen togs bort.
11.15

Utbildningsministern vill se syskonförtur för alla skolor

SVT NyheterUtbildningsministern vill återinföra syskonförturen i grundskolan. Men att få till en lagförändring tar tid, och fram till dess hamnar många familjer mellan stolarna. Hanna Kantolas familj måste lämna sina barn på tre olika skolor i höst.
11.26
HEj, är ni överens politiskt i denna fråga? /mvh
Alla partier är överens om att vi vill ha syskonförtur och alla var eniga om att skicka en skrivelse till utbildningsministern och be om att de skyndar på med att skriva in syskonförtur i skollagen. Hälsningar Helena
11.32
Jag förstår inte problemet, har inte kommunen koll på hur många barn det finns i varje kommundel? Bor det 1000 barn i Storvreta så ska det väl finnas 1000 platser där, bor det 5000 barn i Gottsunda ska det finnas 5000 platser där, är det ett problem att hålla koll på?
Hej,
Det stämmer att skolplatser bygger på befolkningsstrukturen och vi tittar långsiktigt på byggnation och inflytt i alla områden i och omkring Uppsala. 
Hej Anette!  Vi kan erbjuda varje barn en skolplats, men eftersom vi har fritt skolval kan föräldrar och barn önska skola, och då är det inte säkert att man vill gå just där det finns gott om plats. Uppstår det konkurrens om plats måste urval göras på något sätt. Hittills har syskonförtur varit en del i urvalet, men efter ett domslut kan det inte längre vara det. Hälsningar Helena Hedman Skoglund
11.37
Ställer mig frågande till varför just detta skulle vara prioriterat att ändra i skollagens urvalskriterier när skolverket i rapport efter rapport visar på ökad skolsegregering. Socioekonomisk bakgrund skulle mycket bättre vara en urvalskriterie, så att skolor inte blir så segregerade som de är idag.
Hej Erik! Skolsegregation är ett problem att ta på allvar. Men syftet med syskonförtur är att underlätta familjers vardag. Livspusslet är svårt nog att få ihop utan att lämna barnen på flera olika skolor. Därför vill jag och övriga politiker att vi ska ha syskonförtur. Hälsningar Helena 
11.39
Nu tackar Helena Hedman Skoglund, utbildningsnämnden och Outi Ceder, antagningsenheten för sig och vi avslutar härmed chatten om syskonförtur. Tack alla som bidragit med sina frågor.