SVT rapporterade · I dag tas beslut om skolnedläggningar i Luleå - följ vår rapportering här

Sammanfattning:
  •  Följade beslut har tagits av nämnden:

    Skolor:
    Kyrkbyskolan stängs 2019.
    Vitåskolan stängs.
    Borgmästarskolan stängs.
    Klöverträskskolan undantas och räddas därmed.

    Förskolor:
    Jämtögårdens förskola stängs hösten 2019
    Ängesbyns förskola hösten 2019
    Karlsviks förskola stängs hösten 2019 

  • Subventionerade busskort för gymnasielever i Luleå tas bort. Förslaget att ta bort subventionen för gymnasieelevers busskort antogs av nämnden, men med yttrandet att denna subvention istället bör betalas av någon annan del av kommunen. I dag har alla gymnasieelever möjlighet att köpa ett busskort för obegränsade resor med LLT under läsåret för endast 1700 kronor, BUF subventionerar med 1800 kronor. 323 elever har köpt detta kort och det betyder att om detta togs bort skulle det innebära en besparing på 1,5 miljon.
     
  • Moderaternas Sana Suljanovic bekräftar för SVT att de vill undanta Klöverträskskolan från stängning. Anledningen är att man anser att det inte finns en tydlig plan för skolstrukturen i denna del av kommunen. Moderaterna kommer att rösta nej på denna punkt men har inte så här långt fått stöd från något annat parti kring detta förslag. Hör Sana Suljanovic i klippet ovan.
Följ dirketrapporteringen nedan.
08.04
Spara? Gör tvärtom! Låt barn från centrum o staden åka till de nedläggningshotade skolorna istället. Borde väl vara billigare lokaler o en tryggare skolgång?
08.16
Barn- och Nu inleds Barn- och utbildningsnämndens möte
 
08.19
Så här långt inte särskilt många åhörare plats förutom representanter från media.
08.20
Man undrar ju vad landsbygdsborna får för sin kommunalskatt? Är syftet endast att de ska sponsra stadens investeringar?
08.28
I morse var det tomt utanför stadshuset men igår var det många som samlades för att protestera mot nedläggningsplanerna.

Se uppslutningen vid skoldemonstrationen

SVT NyheterDet var många som slöt upp vid skolnedläggningsdemonstrationerna vid Gula paviljongen i centrala Luleå under tisdagskvällen. Hela Storgatan i Luleå fylldes av tusentals demonstranter.
08.30
Var snälla och sluta stäng ned Sverige!! Man tappar ju helt tron på samhället! Vart tar våra skattepengar vägen?
08.31
Nu har det börjat ramla in åhörare medan politikerna fattar sekretessbelagda beslut.
 
08.48
Nästa punkt på dagordningen är att skolchefen Marit Enbuske informerar nämnden om hur långt förvaltningen kommit med genomförandet av Framtidens skola.
08.57
Marit Enbuske berättar att behörigheten bland lärare i Luleå gått ner med 8 procent på fyra år. Spanska, tyska och teknik är områden där kommunen har extra svårt att hitta behöriga lärare.
09.03
Centerpartiets Arne Nykänen ställer en fråga om det undersökts hur hur lärare och elever upplever sin situation i de fall där man redan hunnit flytta in i större skolennheter.
09.09
Vänsterpartiets Joel Nordström ställer en fråga kring uppgiften att lärarnas behörighet har sjunkit i kommunen: Är behörighetsproblemen jämt fördelad över olika skolor i kommunen?
 
- Det är väldigt stor skillnad mellan åren om man tittar några år tillbaka, det svänger fram och tillbaka. Råneå har 92 procent, Borgmästarskolan 68 procent. Det är stor variation mellan åren och även mellan skolorna, säger Marit Enbuske.
 
- Jag uppmanar att vi håller koll på detta så att vi ser till att det inte är vissa områden som faller i behörighet, säger Joel Nordström.
09.14
Thomas Söderström (L) undrar vad förvaltningen gör för att få upp lärarlönerna och menar att Luleå ligger lågt i lärarlöner. Marit Enbuske replikerar att lärarlönerna i Luleå ligger i jämt i nivå med andra kommuner.
 
Marit Enbuske tar också upp att en undersökning visar att lärarnas arbetsmiljö och möjlighet att utföra sitt yrke är det viktigaste för att lärare ska vilja stanna kvar i skolan. Här tittar man på om man kan få in andra yrkesgrupper som kan avlasta lärana så att de kan folkusera på undervisningen.
 
Thomas Söderström: - Jag får höra att rekorer har svårt att få den personal man vill för att man inte kan erbjuda en tillräckligt hfög lön.
 
Enbuske: Det har blivit bättre för vi har ökat spannet för lönesättning. 
09.19
Politikerna fortsätter att ställa frågor efter att skolchefen Enbuske berättat om uppföljningen av Framtidens skola som det togs beslut om i kommunfullmäktige 2015.
 
09.22
Klockan är redan 09.20 men vi har inte kommit in på skolbesluten ännu. Som ni förstår kommer det här att ta tid ... men håll ut alla som följer flödet!
 
09.22
Nästa ärende på dagordningen handlar om subventionerade bussresor.
09.26
Information om förslag om borttagna subventioner av busskort. Idag har alla gymnasieelever möjlighet att köpa ett busskort för obegränsade resor med LLT under läsåret för endast 1700 kronor, BUF subventionerar med 1800 kronor. 323 elever har köpt detta kort och det betyder att om detta togs bort skulle det innebära en besparing på 1,5 miljon.
Det lagstadgade busskortet för de gymnasieelver som har mer än 6 kilometer till skolan påverkas inte.
09.28
Dra ner på tjänstemännen ni har i kommunen och låt skolorna vara kvar.
09.31
Thomas Söderström (L)
- Arbetsutskottet var rörande överens om att detta var en väldigt tråkig sak att dra ner på. Jag stödjer förslaget men anser att det ska finnas en subvention men att den ska betalas av kommunstyrelsen och inte barn- och utbildnigsnämnden och ses som ett stöd till alla ungdomar i Luleå.
 
Joel Nordsström(V):
- Jag undrar också om man hittat något på om det här påverkar kommunens möjlighet att uppnå sitt klimatmål. Jag vill framhålla att detta är ett förslag som får social påverkan, för vissa familjer är detta mycket pengar. Jag håller med om att detta inte ska betalas av BUF men jag kommer inte att stödja förslaget innan vi fått till en annan lösning.
09.33
Förslaget att ta bort subventionen för gymnasieelevers busskort antogs av nämnden, men med yttrandet att denna subvention istället bör betalas av någon annan del av kommunen.
09.37
Nu är det dags för fika - kaffe och macka - innan mötet börjar igen.
 
09.51
Lägg ned landsbygsskolorna, folk kan inte förvänta sig samma service oavsett var man bor.
09.53
Nästa punkt handlar om samverkan mellan Luleå och Bodens kommuner om skol- och förskoleverksamhet i Avan och Unbyn.
09.58
Moderaterna vill spara Klöverträskskolan
 
I pausen meddelade moderaternas Sana Suljanovic att den skola som Moderaterna vill undanta från stängning är skolan i Klöverträsk. Anledningen är att man anser att det inte finns en tydlig plan för skolstrukturen i denna del av kommunen. Moderaterna kommer att rösta nej på denna punkt men har inte så här långt fått stöd från något annat parti kring detta förslag.
09.59
Skolchefen vill ha ett tydligare uppdrag av nämnden när det gäller samverkan om skolor och förskolor i Avan/Unbyn.
10.02
 
En tjänsteperson redogör nu för förslaget till policy för effektiviseringar inom Barn och utbildnignsförvaltningen i Luleå. Det innehåller effektiviseringar av måltidsorganisationen, minskade lokalkostnader bland annat.
 
Kompetensförsörjning är prioriterat. Ambitionen är att behålla grundbemanningen i skolverksamheten, att inte göra barngrupperna större men att samla eleverna i större skolenhete.
 
målet är att jobba med en kostnadseffektiv administration. 
 
Detta är grunden till de förslag till beslut som kommer sen.
 
 
 
 
 
10.04
Enda logiska lösningen är att skrota prestigeprojektet framtidens skola och dra ner på investeringstakten. Då går budgeten ihop. Men för att få veta hur hög investeringstakt som kommunen klarar så behövs kalkylerna till budgeten som S+M vägrar redovisa.
10.18
Ambitionen är att medarbetare och fackliga parter ska jobba med besluten tillsammans.
 
Ledstjärna för arbetet:
"Medhjärtat hos varje barn utvecklar vi tron på framtiden"
 
10.22
Sana Suljanovic(M)
 
- Vi har valt att ställa oss bakom den tolkning av underlaget som våra tjänstepersoner gjort. Jag vill yrka bifall till förvaltniens förslag till policy.
10.25
Nu är vi inne på sista punkten innan nämnden går in på dagens största punkt - de planerade skolnedläggningarna.
 
10.28
Thomas Söderström (L):
- Tjänstemännen har gjort ett bra arbete och det är inte deras fel att de har varit för kort om tid att ta fram det här förslaget, det ansvaret ligger på kommunstyrelsen. Eftersom det har varit så bråttom har vi politiker i nämnden inte kunnat vara med och ta fram policyn och vi yrkar därför avslag.
 
Joel Nordström (V) håller med Söderström om att tjänstemännen gjort ett bra jobb men att det inte funnits tillräckligt med tid för politiken att delta:
- Det här förslaget är för drastiskt. Vi måste ha ett mer långsiktgt tänkande. Jag anser att vi ska lämna denna policy därhän och istället inleder en politisk process där vi kan inkludera medarbetare, barn fackliga organisationer och medarbetare i Luleå. Jag yrkar därför avslag på denna policy.
10.30
Maria Muller (S):
- Jag anser att förslaget till policy är bra och inte ett hastverk. Den är bra, den sätter eleven i centrum och den sätter personalen i centrum vilket är bra. Det viktigaste för att eleven ska kunna lyckas är det som sker i klassrummet, inte var klassrummet är beläget.
10.33
Arne Nykänen (C):
- Jag kommer att yrka avslag eftersom jag anser att policyn inte är färdig. Jag anser att barnen inte är tillräckligt i centrum i den här policyn. Policyn borde ta yupp något om hur man är varsam med barnen i processen, hur bråttom får det vara. Det står väldigt lite om hur lärarna ska komma in i den hrä utvecklingsprocessen också.
10.36
Även Kd, Sverigedemokraterna och Sjukvårdspartiet yrkar avslag.
10.38
Linnea Ber (S):
- Med de förutsättningar vi fått från kommunfullmäktige måste vi ställa lokaler mot löner. Jag tror inte det blöir sämre med större skolor. Det viktiga är att vi har vuxna i skolan, viktigare än att ha många små skolor.
10.40
Anna Suljanovic (M)
- Förslaget till policy är i enlighet med vår policy, jag tycker att vi har ett tillräckligt unerlag och det finns inte anledning attt skjuta upp det här. Jag tycker att vi försöker enas om en bild av verkligheten, vad vi har och inte har, och vi ska inte skjuta upp det.
10.41
Mp anser att det varit för kort om tid och yrkar även de avslag.
10.42
Förslaget till policy bifalls av en majoritet av ledamöterna i nämnden.
10.44
Nu ska det handla om förslaget till besparingar inom grundskolan.
 
Louice Stridsman, grundskolechef:
- Vi har en hög kostnad per barn vad gäller kostander för lokaler och måltider. De enheter som berörs är Vitåskolan, Klöverträskskolan, Borgmästarskolan och Kyrkbyskolan.
10.44
Nu är det dags för beslutet om skolnedläggningarna i Luleå. Just nu presenterar tjänstemän underlaget.
 
10.47
Först ut är Kyrkbyskolan förskoleklass till klass 6.
 
10.52
Grundskolechefen berättar att man fått många frågor kring om beräkningarna om kostnaderna för skolskjuts kan stämman. Enligt underlaget innebär förslaget en besparing på skolskjuts i det här området.
 
Grundskolechefen förklarar besparingen med att man idag har flera upphandlade turer i olika riktningar vilket ger kostnader. Enligt henne finns det även idag förstärkningbussar, alltså inga ökade kostnader för det.
 
Man ska i framtiden nyttja befintliga turer hos länstrafiken och befintliga förstärkningsbussar, och man slipper på detta sett de upphandlade turerna.
10.53
Borgmästarskolan:
- Elverna kommer att rymmas i Tunaskolan, säger grundskolechefen. Besparingen på 20.000 per elev kommer framförallt från lokalhyra.
10.54
Klöverträskskolan:
- Eleverna kommer att få plats på Alviksskolan. Besparingen kommer att bli 37.000 kronor per elev, säger grundskolechefen.
10.54
Nu talar tjänstemännen om underlag kring Vitåskolan (förskoleklass till årskurs 6). Därefter kommer man berätta om underlaget för Klöverträskskolan och Borgmästarskolan.
 
10.57
Arne Nykänen (C):
- Först några mindre detaljer kring kostnaderna: Något som jag inte fick svar på är att extrabussar kommer att behöva sättas in i linjetrafiken. Det andra är besparingen på lokalkostnader. Flera av de här lokalerna ansvänds även för andra verksamheten vilket innebär att det kanske inte är aktuellt att sälja dem. Har det tittats hur detta påverkar kommunens lokalkostander som helhet?
10.58
- Det är stadsbyggnadsförvaltningen som ska se över vad vi gör med lokalerna, svarar en tjänsteperson.
11.03
Sana Suljanovic (M):
- Under 206-2010 sades flera lärare och förskolelärare upp på grund av minskade barnkullar. Vi anser att det har visat sig att detta var ett misstag med tanke på kompetensförsörjningen. Det vill jag inte ska hända igen. Som moderat vill jag inte heller höja skatten. Men vilka andra möjligheter finns till besparingar? Som ledamot i BUN måste jag se till alla barns bästa, inte bara till mitt eget barn, och vi måste få slantarna att räcka. Vi har här ett underlag till besparingar som är möjliga att göra.
11.08
Sana Suljanovic:
- Vi yrkar avslag på den punkt som gäller Klöverträskskolan. Vi anser att underlaget när det gäller de södra delarna av kommunen är otillräckligt om vad som kommer att ske i framtiden. Vi vill att det ska finnas en långsiktig plan. En långsiktig plan finns däremot i de norra kommundelen.
- Klöverträskskolan har ett väldigt speciellt läge och vi vill undanta deni nuläget.
 
- Vi vill halvera budgeten för Kulturskolan och utreda möjligheten att lägga ut delar som städ poå entreprenad.
11.12
Joel Nordström (V):
-Några detaljfrågor: Saknas Vitå och Klöverträsk i bilagan om säkra skolvägar och i så fall varför? Har man gjort en klimatanalys av förslaget?
 
Marit Enbuske, skolchef:
- Om det underlaget saknas, vad gäller säkra skolvägar, så ska vi givetvis ta fram det. Vi har inte gjort en klimatanalys.
11.14
Tomas Aronsson Ylipää:
- Vi har fullt förtroende för vår förvaltning. Det här är inga roliga beslut att ta. Jag trodde inte jag skulle behöva stå här redan nu och ta så här svåra beslut. Vi har fått ett bra underlag från förvaltningen och alternativet är att vi måste sparka personal vilket är otänkbart.
 
- Jag hör när jag är ute att skolhälsovården skulle vinna på att man kan samverka mer med det här förslaget.
11.15
På landsbygden får vi inget för våra skattepengar för allt går till Centrum Luleå och det får kosta hur mycket som helst då S politiker har Storhetsvansinne!!!!
11.15
Tänk om man hade lyssnat på lärarna så hade det förmodligen inte varit något bekymmer att behålla och rekrytera lärare. Lönerna är bara en del i ekvationen, trivsel och arbetsvillkor är en mycket viktig del i att attrahera medarbetare. Det Luleå kommun nu försöker göra med stordrift och industrialisera lärandet är fel väg att gå, känslan är att förslaget mera styrs av korruption och karriärslystnad än av samhällsnytta, hur kan man annars förklara alla fel i kostnadsuppgifter som kommer fram vid granskning av underlagen?.
11.15
Visst vet ni att alla dessa siffror är felaktiga?
11.23
"Det är stadsbyggnadsförvaltningen som ska se över vad vi gör med lokalerna, svarar en tjänsteperson" Denna kommentar säger en hel del om hur dåligt underbyggt hela förslaget är.
11.17
Tomas Aronson Ylipää (S) säger att många av politikerna fått mängder av sms, mejl och meddelanden kring skolbeslutet. ”Sista mejlet kom 22:47 igår kväll”.
 
11.18
Thomas Söderström (L):
- Jag är besviken på processen som har varit. Både i kommunstyrelse och fullmäktige och det har gått väldigt fort. Jag har inte sett tillräckligt för att kunna säga att en skola ska sparas framför de andra.
 
- Vi i Liberalerna gick till val på skolan först och det gäller även skolan på landsbygden. Skolan på landsbygden är så mycket mer än bara skola. Skolan gör en by livskraftigt. Därför ska dessa beslut tas i kommunstyrelsen med en blick på helheten och utifrån en landsdbygdsstrategi. 
 
- Vi ska inte ta det här beslutet idag och vi bryter mot kommunallagen.
 
- Det här kommer troligen att överklagas och det tror jag alal är medvetna. Vi kommer att yrka avslag på förslaget men vi kommer att yrka bifall på utredning av städet för det tror vi är bra.
11.26
Besparing på hyrorna och driften blir ingen besparing för kommunen, så länge lokalerna befinner sig i kommunens ägo. Kallställning innebär inte noll i driftkostnader och internhyror flyttas över från BUF till Stadsbyggnads. Nollsummespel är resultatet, men barnen får betala för detta...
11.26
I små kommuner har man i 50 år varit tvungna att avveckla skolor i områden där det bor för få människor. På samma sätt är det inom näringslivet. Det finns anledningar till varför inte McDonalds finns på mindre orter. Skolor måste finnas där det bor flest människor, inte där det bara bor ett fåtal människor.
11.27
Arne Nykänen (C):
- Vi vet att större enheter ger sämre förutsättningar för barnen i skolorna. Det är en sak men ska upp på bordet. M,en framför allt är skolor en förutsättning för att barnfamiljer ska kunna bo på landsbygden och om de försvinner så försämras förutsättningarna för företg på landsbygden.
 
- Det här är en besparing för BUN men det är inte en besparing för kommunen, tvärt om är det förödande för kommunen och vi yrkar avslag på förslaget.
 
- Vi yrkar bifall till Moderternas förslag om utredning av städ och minskade kostnader för kulturskolan.
 
- Det här är inte möjligt att genomföra, man stänger skolor redan i sommar. Och vi vet inte hur det här påverkar samhället i stort. Det här måste skickas tillbaka till fullmäktige.
11.31
Kimmo Yliniemi (SD)
 
- Vi är liksom moderaterna mot att höja skatterna men vi hävdar samtidigt att lägga ner skolorna kommer att innebära höjda skatter, för det kommer att minska inflyttningen till landsbygden. Landsbygdens befolkning ökar mer är centrums.
 
- Jag tycker att man bör göra en analys av om lärarna kommer att vilja stanna kvar i den här nya skolstrukturen.
11.37
(S):
- Vi var alla överens om bilden i nämnnden men åtgärderna är vi inte överens om. Jag anser att vi inte sett några andra förslag på hur de här besparingarna ska genomföras.
 
- Jag anser att vi i BUN ska besluta om besparingarna i skolan. Vi har i processen att tillvarata ett fullmäktigeförslag. Det är vårt ansvar.
 
Fråga till tjänstemännen:
- Hur månag personal skulle vi måsta säga upp om förslaget inte skulle behöva gå igenom i sin helhet?
 
Svar från tjänsteperson:
- Det får man ju räkna ut. Men vi skulle behöva införa ett anställningsstopp efetrsom att det inte är möjligt att säga upp personal så här snabbt.
 
- Jag ser inte stora enheter som negativt. Forskningen visar att det är det som hädner i klassrummet är det viktiga. Vi ser också att det här skulle ge eleverna bättre tillgång till elevhälsa. Jag yrkar bifall tillf rövaltnigens förslag i sin helhet.
11.42
William Torrika, Sjukvårdspartiet:
- Jag är fruktansvärt besviken på hur den här politiska frågan har hanterats. Jag kom in som ledamot i höstas. jag trodde det var ett skämt när jag fick veta tidsplanen för att ta det hrä beslutet.
 
- Jag har fått in många sybnpunkter på det här och jag skulle kunna stå hela dagen och prata om det hrä.
 
- Även kommunjuristen förordar att detta ska tas i fullmäktige. Anledningen till att detta ska tas i fullmäktige är att vi i Barn- och utbildnignsnämnden inte har helhetsperspektivet när det gäller konsekvenserna på flera olika områden somdet här förslaget får. Vårt ansvar är bara skolan. Det här beslutet ska tas av fullmäktige!
11.47
Sjukvårdspartiet William Torikka kliver av efter att ha meddelat att partiet avslår förslaget på att lägga ned fyra grundskolor.
 
11.51
De flesta inom oppositionen har yttrat sig. De anser, kort sammanfattat, att det hela är för hastigt gjort, att det ska lyftas till kommunfullmäktige och utredas bättre.
 
11.52
Joel Nordström (V):
- Jag vill tacka ledamtörena som talat för goda inlägg. Jag vill tala en stund om det hrä attta vårt ansvar:
 
- Två dagar efter tilläggsbudgeten frpesenterades detta förslag för oss och nu mindre en månad ska vi fatat beslut. De föreslaga stängningarna har motivarats att det är att vara ansvarstagande i en pressad til. Jag anser att detta tvärtemot är oansvarigt:
 
1, Detta ska ske i en halsbrutande hastighet, det är svåra ärenden som får stora konsekvenser.
 
2, Detta har fraamlagts för nämnden som det enda alternativet. Hur ska då ett gott belsut kunna fattas. Majoriteten måste ha varit medveten som vad detta skulle innebära när man röstade igenom det i fullmäktige. Är ett rimligt sätt att arbeta att ställa nämnden inför ultimatum? Är dte ansvar att lårta alndsbygdens liv och leverne reduceras till en post kvartalsrapport? Är det ansvar att låta budgethänsyn helt styra skolan? Ne,j ansvar är att vrida och vända på varenda krona för att hitta alternativ. Vi ahr en tvångströja och inget utrymme att diskutera alternativ och hur skolan ska utvecklas.
 
- Vänsterpartiet lade ett alternativ i fullmäktige, ett alternativ som tar ansvar.
 
- Ansvar är att skicka tillbaka detta till fullmäktige. Jag yrkar avslag till dessa fyra punkter och yrkar även avslag till Moderaternas tilläggsyrkanden.
 
 
11.57
Åhörarna sitter kvar. Ibland skrattas det till och efter att Vänsterpartiet uttalade sig applåderade någon snabbt. De lär få sitta ett tag då det mest troligt är avbrott för lunch snart.
 
12.00
Sara Önneby Nordström (KD):
 
- Nu vill de styrande snabbt ta till åtgärder för att rätta misstag som gjorts tidigare, man har trott att man är rikare än vad man är. Vi behöver fördela om pengar men det behöver ta längre tid för att inte skapa stora negativa effekter.
 
Vi yrkar avslag på de fyra punkterna och i övrigt yrkar vi som liberalerna.
12.06
Mest upprörd när han talar är Liberalernas Thomas Söderström som nyss bad om ursäkt för att han måste svära. Men han rev också ned mest applåder hittills.
 
12.12
Nu diskuteras om när man ska komma till beslut då BUN endast avsatt tid för mötet under förmiddagen. Moderaterna menar att man till exempel måste vidare till sina vanliga arbeten.
 
12.16
Emma Engelmark (S):
 
- Det har varit vissa saker som kommit upp om att det går snabbt och att man inte fått information och det tycker jag inte stämmer.
 
- Vi har fått en uppgift av fullmäktige att förverkliga detta och det ansvaret måste vi ta.  
 
- Det finns målkonflikter kring alla frågor som tas i kommunen och om detta skulle betyda att de ska lyftas till fullmäktige så skulle alla frågaor behöva lyftas.
 
- Alla som sitter här inne har fått gott om information. Det är i svåra frågor det syns vilka som tar ansvar. 
 
- Vi ser att det itne finns utrymme att välja mellan mer än erpsonaler eller personal. Ibland måste man välja och våga prioritera. Man kan inte vara populistisk i det avseendet.
 
- Det här är något man brottas ned i alla kommuner. Behörigheten är något man behöver prioritera och då måste an dra ner på lokaler. Jag yrkar på bifall till ärendet i sin helhet.
 
12.18
William Torikka, Sjukvårdspartiet:
- Jag yrkar avslag på den del av moderaternas förslag som gäller kulturskolan och bifall på den delen som gäller att lägga ut verksamheten på entreprenad.
12.28
Lägg ned skolorna och ta ansvar. Jag är inte beredd att potentiellt få höjd kommunalskatt för att subventionera glesbygden och ineffektivt utnyttjade lokaler.
12.29
Nu sker omröstning om de de fyra punkterna:
 
Punkt 1, stängning av Kyrkbyskolan stängs 2019. - Bifall, 8 röster mot 7
 
Punkt 2, stängning av Vitåskolan, Bifall, 8 röster mot 7
 
Punkt 3, stängning av Klöverträskskolan - Avslag
 
Punkt 4, stängning av Biorgmästarskolan - Bifall 8 mot 7
 
 
12.31
Nu prövas tilläggsyrkanden från Moderaterna:
 
1, Kulturskolan ska få halverad budget - Avslag
 
2, Utredning av utlägg av service på entreprenad - Avslag
12.33
Det kan väl inte vara så dåligt med Vitåns skola och Jämtöns förskola? Det har ju blivit kommunalråd, lärare,journalister,läkare, kommunalarbetare,ingenjörer förskollärare, chaufförer, mfl yrken som jobbar och betalar SKATT och många vill bo kvar på landsbygden. Läggs skolorna ner blir det bara gamlingar kvar och vem skall vårda dem?????
12.34
Det blev alltså ingen votering om Klöverträskskolan, detta eftersom Moderaterna vill undanta den skolan vilket gjorde att det inte finns en majoritet för att stänga den.
 
Nämnden har alltså beslutat om stängning av de övriga tre skolorna.
12.38
Flyttade hit från Skåne och häpnades positivt av vilken levande och engagerad landsbygd det fanns här. Nu blir jag istället uppriktigt ledsen över hur man vågar anse sig "ta ansvar" över sin kommun när man dödar en så stor del av den.
12.38
Tänk på barnen som vill gå i en mindre skola .Barnen mår ej bra som de blir behandlade nu med hot att skolan skall läggas ner!!!! SKOLA ,VÅRD OMSORG VALLÖFTEN SOM BRYTS.
12.39
Det finns inget brett stöd för kulturskolans fredande vare sig bland tjänstemän eller folk i allmänhet. Kulturskolan utnyttjas dessutom i allmänhet av en liten klick från samma socialgrupp. Det är inte många nyanlända elever som spelar exempelvis trombon?! Inför en avgift med maxtaxa likt fritidshemmen som baseras på inkomst. Detta gör att de som har inkomst får betala för tjänsten och de utan arbete får delta ändå.
12.39
Efter att det blev klart att Kyrkbyskolan, Vitåskolan och Borgmästarskolan läggs ned försvann i stort sett alla åhörare.
 
12.41
De här riskerna ser föräldrar till barnen på Jämtögårdens förskola om förskolan läggs ned.
 
12.51
Ta ert förnuft till fånga och TÄNK PÅ BARNEN !!!! Ta inte deras SKOLA ifrån dem.
12.56
Nu fattas beslut om de tre förskolor som föreslås stängas:
 
1, Jämtögårdens förskola stängs hösten 2019
 
2, Ängesbyns förskola hösten 2019
 
3, Karlsviks förskola stängs hösten 2019 
 
Liberalerna, Sjukvårdspartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Sverigedemoktaterna, Vänsterpartiet meddelade att de skulle yrka avslag.
 
Socialdemokraterna meddelar att de yrkar bifall till förslaget och anser det väl genomfört.
 
Förslaget att stänga de tre förskolorna får bifall i sin helhet med åtta röster mot sju. Förskolorna stängs alltså.
 
 
13.00
Sammanfattning:
 
Nämnden har beslutat att stänga tre skolor: Vitåskolan, Kyrkbyskolan och Borgmästarskolan. Klöverträskskolan har man beslutat får vara kvar.
 
De tre förskolorna stängs hösten 2019.
13.02
Utanför sessionssalen satt föräldrarna Ida Jansson och Anna Karlsson från Vitå. Båda två arga och ledsna över kommunens beslut att lägga ned Vitåskolan och de övriga skolorna: ”Som en käftsmäll”
 
13.13
Sorglig dag för Luleå kommuns barn och deras familjer idag, med en sådan ledning som Luleå har behövs inga fiender, men vi kämpar på #viärlandsbygd.
13.13
Nu försvinner stödet för Socialdemokraterna i Luleå kommun.
13.25
52 ÅRIG livslång i centrum boende Socialdemokrat, blev just en fd Socialdemokrat.
13.27
Nu har vi avslutat vår direktrapportering men under eftermiddagen lägger vi ut kommentarer och nya inslag här på svt.se/nyheter/norrbotten
14.02
Aldrig mer en röst på sossarna
14.41
Brist på personal och tid har lärare klagat på i åratal, nu blir det fler personal per enhet, varför klaga när politiker och tjänstemän nu rättar till balansen mellan uppgift och resurs!