SVT rapporterade · Liverapport: Låna en reporter

09.48
Hej! Den här veckan ska ni få följa med när reportern Rebecca Nyström gör ett reportage av ett av era tips. Ni är också välkomna att ställa frågor här i chatten som rör hur vi arbetar journalistiskt på redaktionen.
09.48
Vi som arbetar med "låna en reporter" är Rebecca Nyström, reporter, Anton Svendsen, redaktör, och Anna Wikman, onlinespecialist.
 
10.06
Rebecca tackar för alla mejl och berättar om steg ett den här veckan!
10.30
Hej!
Det är jag som är reportern som ska "lånas ut" under veckan.
 
Vi har fått in så otroligt många tips från er kring vad vi ska kolla på under veckan. STORT TACK!
Om en liten stund avslöjar vi vilket ämne vi har valt ut och vem vi ska åka för att träffa. / Rebecca Nyström
 
10.55
Vi vill rapportera om sådant som är viktigt och relevant för er, just därför bad vi er skicka in era egna idéer på vad ni skulle vilja göra för reportage om ni fick låna vår reporter. Responsen vi fick var otrolig. Rebecca mottog över 400 tips i sin mejl och dessutom fick vi över 1000 kommentarer på Facebook. Vi har läst allt och några tips skickar vi även vidare till andra reportrar. Vi vill såklart gärna att ni fortsätter att kontakta oss på vast@svt.se i framtiden när ni har önskemål om sådant ni tycker att vi borde uppmärksamma! 
10.58
Går det att låna en reporter till den rikstäckande och nationella demonstrationen som är den 4/5 kl 12 utanför försäkringskassan i Stockholm, Göteborg, Eskilstuna, Motala, Östersund, Luleå, Kalmar, Skövde, vore fint om ni hade möjlighet att stödja oss och få ut vårt budskap att nu får det vars nog. Ge oss tillbaka vår rätt att få sjukpenning när vi är sjuka. Ansvarig i Stockholm är jag dom skriver detta
@KarinHammarberg - Hej Karin. Vi har redan valt ut en idé som Rebecca kommer följa den här veckan. Däremot är vi alltid glada för tips (så som ditt). Jag kommer skicka det vidare till en av redaktörerna. Du får gärna mejla lite kort info till vast@svt.se , och glöm inte dina kontaktuppgifter!
11.16
Klicka
Tryck igång klippet för att höra Rebecca berätta om det tipset vi har valt att gå vidare med! 
11.34
Många av de tipsen ni skickade in rörde vårdfrågor, och det tipset vi valde att gå vidare med var alltså svårt cancersjuke Angela som vill få cannabis utskrivet som smärtlindring. Andra "vanliga" tips på reportageidéer berörde försäkringskassan och arbetsrelaterade problem. Två ämnen vi givetvis kommer rapportera mer om i framtiden med.
11.36
Det här är Joel Sund, han arbetar som reporter på nyhetsredaktionen i Väst. Alla reportrar på redaktionen kan hantera filmkamerorna. På redaktionen arbetar vi så att man som reporter vissa dagar åker ensam och filmar samt intervjuar. Andra dagar åker vi ut i team. I dag ska Joel vara fotograf och följa med Rebecca när hon träffar Angela som vi ska göra ett reportage om.
 
11.39
Nu står Rebecca och Joel i en hiss någonstans i Majorna i Göteborg där de ska träffa Angela.
 
11.47
Hur lång tid tar det att göra ett reportage en hel vecka?
@Göte - Hej Göte! Vi räknar med att detta ska ta en vecka. Allt från att reportern tar den första kontakten tills dess att reportaget är färdigklippt och redo att publiceras på sajten och sändas i TV. Hur lång tid ett reportage tar att göra varierar oerhört mycket beroende på vilken typ av jobb det handlar om. Ibland gör vi kortare reportage som görs över en dag, då åker vi ut och filmar på förmiddagen och sedan publiceras det på kvällen. Andra gånger, till exempel när det handlar om granskningar, är arbetstiden mycket längre.
11.50
Detta är alltså Angela vars reportageidé vi skall göra
 
13.33
Att göra en intervju tar ibland tid. Rebecca är fortfarande hemma hos Angela De Cabo som är 49 år. Hon fick diagnosen skelettcancer 2017, och har fått besked av läkarna att hennes sjukdom är obotlig. Angela berättar att hon tidigare har fått Sativex, en typ av cannabis, utskrivet på recept. Det läkemedlet kostar cirka 4700 kronor i månaden och det blir för dyrt tycker Angela. Hon åker också till Danmark där hon ingår i ett testprojekt där hon får en annan typ av cannabisbaserat läkemedel, Bedrocan, men det kostar nästan 5000 danska kronor i månaden. 
 
13.36
Direkt när vi kom hit fick Angela ett telefonsamtal. Det var en ung tjej från Göteborg som ringde. Hon berättade att hon har ADHD och undrade till vilken läkare hon kunde vända sig för att få cannabis på recept. Hon berättade att hon hade fått det när hon bodde i USA och att det var det enda som hjälpt. Jag kommer ringa henne i eftermiddag och prata med henne / Rebecca
13.37
Vi har idag på morgonen kontaktat pressavdelningen på Läkemedelsverket för att ta reda på vilka lagar och regel som gäller kring cannabis på recept idag. De svarade precis på mejl att en expert kommer att kontakta mig inom kort /Rebecca
13.45
 I klippet berättar Angela De Cabo om varför hon ville låna Rebecca i en vecka.
14.23
Nu är jag tillbaka på redaktionen efter ett intressant möte med tipsaren Angela De Cabo. Jag kommer nu att söka den tjej som ringde till Angela för att få råd när vi var där. för att höra hennes bild av cannabis på recept. Hoppas att hon svarar och återkommer! / Rebecca
14.59
Här kommer ett litet inspel från mig som jobbar som redaktör för satsningen "Låna en reporter".
Angela säger i klippet att hon vill få vår hjälp att få den cannabismedicin hon vill ha. Vi är dock inte ute efter att hjälpa Angela. Vi vill belysa hennes fall eftersom vi tyckte att det var intressant, vi vill ta reda på vilka regler som gäller för medicinsk cannabis samt belysa frågan ur flera olika perspektiv. Inte bara Angelas. Det finns naturligtvis anledningar till att sjukvården är restriktiv till cannabismedicin. Detta kommer att komma fram under veckan tänker vi oss.  
15.19
Har nu gjort en kort intervju med tjej i 25-års åldern som har ADHD och som också hon vill få cannabis utskrivet på recept.
 
"Man har proppat in mig allt möjligt, jag är så trött på att inget hjälper" säger hon.
Hon vill vara anonym, men vi kan kalla henne "Cornelia". Jag fick kontakt med "Cornelia"  via Angela, då hon ringde till henne för att få tips på vilka läkare hon kan kontakta här i Sverige för att få cannabis-läkemedlet Sativex utskrivet på recept.
 
"Cornelia" berättar att hon har lidit av psykisk ohälsa sedan 10-års åldern. Hon har en ADHD-diagnos och ångestsyndrom och medicineras idag för detta med diverse mediciner. Under ett längre besök i California, USA testade hon att medicinera med cannabis istället. "Jag köpte ätbart cannabis i smoke-shops och tog på daglig basis och behövde då inte ta andra mediciner alls. Kände inte ångest", berättar "Cornelia".
 
Nu är hon orolig över att kontakta sjukvården för att be om att få cannabis på recept utskrivet. Hon är orolig över att få "en dålig stämpel" som patient.
15.26
Det går framåt....
Läkemedelsverket har lovat att i eftermiddag skicka över statistik på hur många i Sverige som får cannabispreparatet Sativex (munhålespray) utskrivet på recept. Det ger oss en bättre nulägesbild av ämnet. 
 
Jag har också blivit lovad en intervju imorgon, tisdag, med deras expert på ämnet  - Karl Mikael Kälkner.
Jag vill fråga om vilka patienter det är som idag kan få cannabis på recept? Och vad som krävs för att man ska bli akutell för detta.
 
Vad vill ni att jag ska fråga Läkemedelsverket om kring cannabis på recept?
15.57
Att belysa gemene man om att patienter inom rättspsyk ej har tillgång till mobiler varken på avdelning eller utanför på permissioner
@KristenUmer - Hej, detta är ett intressant ämne att ta upp, mejla oss gärna mer information till vast@svt.se
16.03
Rebecca arbetar hårt. Nu försöker hon få tag i en läkare som är expert på smärta samtidigt som hon har ätit sin lunch vid skrivbordet.
 
16.26
Nu har Läkemedelsverket mejlat statistik. Jag ska kolla närmare på detta senare, men klipper in statistiken för att ni ska kunna se. 
Som ni ser var det alltså år 2018 totalt 395 patienter som fick cannabis utskrivet inom sjukvården i Sverige. 
16.38
Den här burken innehåller cannabis-preparatet Bedrocan. Det är INTE tillåtet i Sverige, men man kan som patient få det ändå om man  ansöker och får en licens beviljad via Läkemedelsverket.
Angela de Cabo åker till Danmark för att få ut det här cannabispreparatet som inte är tillåtet i Sverige. Det kostar henne 5000 DKK i månaden.

 
Cancersjuka Angela de Cabo är mitt i processen att söka om licens för Bedrocan-preparatet, men har ännu inte fått den godkänd. I väntan åker hon till Danmark där hon får det utskrivet. Men det är dyrt. 5000 DKK betalar hon för sex burkar som räcker i en månad. 
 
16.45
Tycker att detta är fel metod av er på Svt Väst. Jag skrev mail till er men fick inte ens något svar. Varför ska det vara ett lotteri att få media att granska makthavare och aktörer ute i samhället? Är man utsatt redan från barndomen för övergrepp, och det sedan fortsätter i andra former när man blir vuxen, från bl a myndigheters sida, då är det i allmänhet helt omöjligt att få media att granska detta. Ni värderar inte den som är illa ute särskilt mycket, spelar ingen roll hur mycket bevis man än har. Att inte ens få svar gör att man känner isg värdelös - och det är ju precis det man är, eller hur?
@AnneMarie - Hej AnneMarie, vi förstår att det kan kännas som en besvikelse att inte bli "utvald". Anton Svendsen som är redaktör har skrivit och förklarat hur vi arbetade när vi valde ut det tipset vi gick vidare med. Läs gärna det här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/sa-valjer-vi-ut-vara-tips
 
Vi vill väldigt gärna att du fortsätter höra av dig om du har något konkret tips även i framtiden. Vi vill verkligen poängtera att det ALLTID går att tipsa oss. Antingen till vast@svt.se eller att ringa in till redaktionen: 031-83 72 60
 
 
16.46
Hur valde vi egentligen ut vilket tips vi skulle gå vidare med?
Här förklarar redaktören Anton Svendsen hur processen såg ut: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/sa-valjer-vi-ut-vara-tips
16.53
Nu lämnar jag redaktionen för dagen och cyklar hem i vårsolen/sommarvärmen här i Göteborg! 
Det har varit en intensiv och givande dag som reporter. Jag fick många tankar och inspel efter mötet med cancersjuka Angela...
 
Vi fortsätter arbetet mot ett reportage om "cannabis på recept" imorgon, tisdag! Följ oss då. Ses :) / Rebecca 
 
17.01
Även jag stämplar ut för dagen! Men fortsätt gärna ställa era frågor kring hur vi arbetar. Vi besvarar dem i morgon! Då ska även Rebecca göra en intervju med Läkemedelsverket. Vad vill ni att hon ska ställa för fråga om cannabis på recept? /Anna
07.59
Godmorgon! Jag är på plats vid mitt skrivbord här i SVT-huset på Lindholmen i Göteborg igen. Valborgsmässoafton är det ju, men här fortsätter arbetet med reportaget om cannabis på recept. Att-göra-listan idag är lång. Det är många jag vill få tag i och intervjua. Vet att en del statligt anställda är lediga idag, pga att det är afton. Hoppas inte det sätter käppar i hjulet. Snart ska vi ha ett morgonmöte och diskutera vad vi ska fokusera på idag. Återkommer med besked till er! / Rebecca
08.01
Tack för era frågor som kommit in sedan igår eftermiddag. Ni ser dem här ovan!
08.01
Äntligen ett bra ämne! Jag tycker lite synd om dom som inte odlar cannabis hemma.
Det är väldigt enkelt, allt du behöver finns lagligt att köpa i svenska nätbutiker.
Det är en fantastiskt sak när väl förstår sig på hur man brukar på rätt sätt.
Hej Niklas! Samtidigt så är det ju olagligt och straffbart att odla cannabis hemma. Det här reportaget ska handla om de cannabis-preparat som man lagligt kan få utskrivet på recept av läkare. Har du några frågeställningar kring det som du vill att jag tar upp med Läkemedelsverket idag? / Rebecca, reporter
08.01
Varför får inte vi sjuka vara med och välja om vi vill ha kemikalier eller växter som medicin?
Bra fråga! Jag tar med mig den till Läkemedelsverket och hoppas efter det kunna berätta mer om det regelverk som finns för medicinsk cannabis och varför det finns begränsningar. / Rebecca, reporter
08.05
Jag vaknade ur en narkos efter en stor bäckenoperation, efter en vattenplaningsolycka hösten 1982, och hade fruktansvärda nervsmärtor i mina fötter och på den vägen är det snart 37 år senare. Ingen smärtlindring har hjälpt.
Jag skulle vilja få medecinsk cannabis på recept. Dessutom tycker jag att Ni klargör att medecinsk cannabis inte röks och att man inte blir hög. Att det är en olja, THC(?) från växten som kan intas oralt.
Hej Lars! Tack för att du skriver till oss. Jag beklagar olyckan och smärtan du måste leva med. Har du försökt att få Sativex eller annat cannabispreparat på recept men nekats av sjukvården? / Rebecca, reporter 
08.21
En reporter på redaktionen tipsade mig igår om att han sett att Inspektionen för vård och omsorg (IVO) i mars i år kritiserade en läkare i Västra Götaland för att ha skrivit ut cannabissprayen Sativex för godtyckligt. Jag ska nu kontakta registrator på IVO för att få hjälp att hitta den här handlingen, som jag tycker låter intressant. Ringer nu direkt på morgonen för att skynda på processen. Ibland kan det ta lång tid att få ut handlingar. Håller tummarna för snabb hjälp/ Rebecca
09.00
Vi har precis haft ett litet morgonmöte, på att göra listan i dag finns:
  • Att spela in en explainer (förklarande video) om vilka regler som gäller vid medicinsk cannabis
  • Rebecca ska söka Läkemedelsverket för en telefonintervju
  • Anna ska göra research på vad som har skrivits på ämnet tidigare och länka artiklar här i chatten
  • Rebecca ska också försöka få tag i en läkare inom smärta och/eller cancer som kan berätta mer om ämnet
  • Rebecca ska också söka smärtkliniken i Malmö
  • Vi vill också höra era åsikter om ämnesvalet och Anna chattar gärna med er om det i dag!
09.16
TELEFONINTERVJU klockan 9:30. Då ringer jag upp Karl-Mikael Kälkner på Läkemedelsverket. Jag vill på det sättet få bättre koll på vad som gäller idag i Sverige för cannabis på recept. Vilka lagar och regler finns. Det svar jag får kommer jag sedan utgå i från när jag gör det som vi kallar en "explainer". Det är inte direkt ett reportage, men en förklarande video där jag som reporter eller en expert ställer mig framför kameran och redogör för fakta i ett ämne. (Vi publicerar i eftermiddag så håll utkik)
 
Frågor jag tänkt ställa till Läkemedelsverket:
  • Vilka patienter kan få cannabissprayen Sativex idag utskrivet? Finns det några restriktioner som läkare måste förhålla sig till?
  • Det finns andra cannabispreparat som inte är godkända i Sverige, men som man ändå kan få genom en licens.
  • Vad krävs för att få en licens godkänd av Läkemedelsverket?
  • Hur många har en sådan licens idag? 
Publicerar de svar jag får senare idag....
 
 

 

09.17
Rebecca, Anna och Anton under morgonmötet
 
09.48
Jag undrar varför man inte skriver ut smärtstillande när det är helt uppenbart att det behövs och preparaten finns att tillgå? Det finns många läkare som har "köpt" konceptet sockerpiller och "tänk bort din smärta" och trots att studier visar på att detta inte hjälper ALLA, tycker de att de har rätt att besluta över människors lidande och livskvalité. Hur kan det få vara så? Vad är vården till för och vem? Bara för de som är lite lagom sjuka (som ryms inom deras besökstid på 15 min) eller de som man kan bota lätt? Hur kan man ha en smärtgradering för kvinnor och en för män som man faktiskt följer? Är vi inte alla olika? Varför förutsätter läkare att man gnäller eller är hypokondriker när man söker hjälp för smärtor? Det är skamligt! De människor som VERKLIGEN behöver medicinsk cannabis för att lindra sina plågor och för att få behålla lite livskvalité, ska SJÄLVKLART få det utskrivet!!!
@Jade - Tack för din åsikt Jade! Rebecca gör just nu en intervju med läkemedelsverket där hon försöker reda ut vilka patienter som kan få cannabisspray mm. Se hennes inlägg nedan. Skickar också med henne dina andra frågor för framtida samtal med smärtklink/läkare! 
10.22
Har nu avslutat en 20 minuter lång telefonintervju med Läkemedelsverket. Känner att jag fick mer på fötterna i form av fakta i ämnet. Återkommer senare med svaren på frågorna som jag utlovat. Ska nu skriva ett manus till explainern!
10.30
Jag har nu fått kontakt med en läkare på en privat smärtklinik i Malmö. Han heter Niels Videndal Olsen. Han berättar att han framgångsrikt behandlar smärtpatienter med Sativex, bland annat cancerpatienter, personer som har smärta efter amputering av kroppsdel eller har skadat sig i trafikolycka. 
Jag hade hoppats på att kunna träffa honom för en intervju, alternativt göra en Skype-intervju. Men han har fullbokat med patienter denna vecka och säger att han tyvärr inte hinner. Men han har lovat att svara på mina frågor i mail under veckan. 
 
 
10.33
Enligt tips från cancerpatienten Angela de Cabo så vill Sahlgrenska inte skriva ut Sativex till cancerpatienter. Jag vill såklart kolla upp om det stämmer och har kontakt med Sahlgrenskas pressavdelning som försöker ordna så jag får träffa och intervjua Olaf Gräbel som är chef för Smärtcentrum på Sahlgrenska.
10.43
 
Klicka igång klippet så får ni ett litet smakprov på hur det kan låta i rummet där vi gör telefonintervjuer som ska spelas in. 
 
11.05
Vi är långt ifrån först med att göra ett reportage på medicins cannabis. På SVT arbetar reportern Johan Wicklén som har skrivit mycket på ämnet. Jag har precis skrivit med honom i vår interna chattfunktion. Dels för att jag ville vet vad han hade skrivit om ämnet, men också för att få en kollegas kunskap. Ibland kan vi till exempel ta hjälp av varandra för att få kontaktuppgifter till personer som vi kan använda in våra intervjuer. Jag har nu fått några namn som jag skickar vidare till Rebecca.
 
Här kan ni läsa ett av Johans reportage: 

Efter flera års kamp: Nu får Andreas Thörn medicinsk cannabis

För första gången kommer nu svenska patienter att få cannabis utskrivet på recept. Detta efter ett beslut från Läkemedelsverket.
11.07
Här har också Johan Wicklén skrivit om substansen cannabidiol, CBD.
11.14
Varför är det så viktigt att det omnämns som cannabis. Andra smärtstillande mediciner utvinns ur narkotiska och benämns på annat sätt, vi använder exempelvis morfinliknande smärtstillande medel.
Det är något lurigt här, att ropa efter smärtstillande cannabis samtidigt som stora lobbyrörelser vill legalisera narkotiska droger!

@MariaStern - Hej Maria, förstår dina tankegångar här. Vi har valt att "smalna av" ämnet till just cannabis och inte alla narkotikaklassade läkemedel eftersom det finns många frågetecken kring det regelverket som finns kring just cannabis som medicinskt preparat. Och vår förhoppning nu är att vi ska försöka reda ut detta under veckan.
11.18
Här har Johan också skrivit om forskning på området. 
 
11.38
Så växer en explainer fram
  1. Information hämtas in (till exempel ringde Rebecca läkemedelsverket) och manus skrivs
  2. Reportern filmas och berättar utifrån manus (som på bilden nedan när Joel filmar Rebecca)
  3. Klippet ska redigeras, eftersom Rebecca har mycket att göra och Joel skall ut på ett annat jobb har vi idag bett Sandra Andersson som är produktionskoordinator, en specialist på de tekniska produktionsverktygen, om hjälp.
  4. En redaktör kollar på och godkänner klippet
  5. Det färdiga klippet skickas på textning. För tillgänglighetens skull ska alla våra klipp heltextas, detta är inte något vi på redaktionen själva gör utan vi gör en beställning till SVT Språk & tillgänglighet. 
  6. Klippet är redo att publiceras!
Efter lunch får ni se resultatet! 
 
11.41
Jag har ännu inte fått kontakt med smärtläkaren på Sahlgrenska, men har blivit ombedd av presskontakten att mejla mina frågor på förhand så att läkaren kan vara förberedd. Ibland är det svårt att skriva frågor innan jag ens fått prata med personen på telefon för att "känna av personen" och vilka frågor som passar. Men jag delar de frågor jag i nuläget tror att jag vill ställa nedan:

Frågor till Smärtcentrum Sahlgrenska:

  • Efterfrågar era patienter Sativex eller annan typ av cannabis på recept?
  • Sativex är ju endast godkänt för smärtlindiring av MS-patienter. Skriver ni ut “off label” även till patienter med andra sjukdomstillstånd?
  • I så fall - när kan det vara befogat att behandla med Sativex?
  • Vad ser ni för positiva respektive negativa aspekter av att behandla med Sativex?
  • Det finns en privat smärtklinik i Malmö dit flera göteborgare, enligt vår källa, har vänt sig för att få Sativex utskrivet då de upplevt att läkare inom Sahlgrenska är negativt inställda till Sativex. Vad är din bild av detta?
11.46
Här har vi Sandra Andersson som redigerar explainern!
 
12.10
Det är fint att ha kollegor runt om i hela landet och på SVT Nyheter samarbetar vi ofta. Nu har SVT-reportern Johan Wicklén mailat mig IVO:s beslut gällande den läkare som kritiseras för att ha skrivit ut cannabispreparat till över 200 patienter. Jag begärde ju ut dessa handlingar i morse av Inspektionen för vård och omsorg...men de har ännu inte hört av sig. Bra när det gick fortare på annat sätt! Jag ska läsa igenom IVO:s beslut nu under lunchen (blir en lunch framför datorn igen, så mycket jag vill hinna med idag). 
 
Skriver snart kort om vad läkaren kritiserades för och varför...
13.08
Mätt och belåten är jag nu (efter en fryspaj och lite sallad). Och intressant läsning fick jag under lunchen också! Redogör kort nedan för vad jag fick veta av IVO-beslutet jag läste:
 
Läkaren, verksam i Västra götaland, har skrivit ut cannabis-sprayen Sativex till personer med olika sjukdomstillstånd. Tex: ADHD, Asperger, ångest, ledvärk, fibromyalgi, panikångest och depression.

Det ter sig som att patienter från runt om i landet sökt sig till läkare. Patienterna kommer inte bara från Västra götaland utan från tex. Jönköpings län, Skåne och Värmland. 

Det framgår att personer som tidigare på olaglig väg köpt cannabis och "självmedicinerat" har sökt sig till läkaren och fått cannabis utskrivet på recept.

IVO kritiserar att läkaren i vissa fall enbart gått på patienternas berättelse om att de mått bra av cannabis och menar att det saknas motivering till förskrivning av Sativex. De kritiserar också läkaren för bristfällig journalföringen.

Läkaren själv har i ett yttrande uppgett att han som läkare känner ett ansvar att erbjuda patienterna den vård som internationellt sett anses vara den mest effektiva vid många sjukdomar. Han uppger att "cannabis håller på att legaliseras i hela världen".
 
Följande stårockså i hans yttrande:
"Tyvärr verkar svenska kollegor inte vilja bekanta sig med internationella forskningsrapporter, vilket leder till att många av de patienter som skulle behöva vård, inte får det. Sativex är ett tryggare alternativ än t.ex. rökcannabis."
 
Ivo yrkar att Hälso och sjukvårdens ansvarsnämnd ska besluta om en treårig prövotid för läkaren och att han behörighet att skriva ut narkotiska läkemedel dras in.
14.46
Ja fick en fråga i svaret på mitt inlägg. Borde det inte finnas en SVARSLÄNK när man får en fråga i svaret.
Att svara på frågan i ett nytt inlägg verkar ologiskt eftersom det inte hamnar där originalinlägget ligger så jag får bli Rebecca svaret skyldig.
Håller med dig Lars! Den funktionen saknas i vår chatt! Du får gärna skicka ditt svar som ett vanligt inlägg! Jag läser allt, så jag kommer inte att missa det. Med vänlig hälsning, Rebecca Nyström reporter
15.00
NU ÄR EXPLAINERN FÄRDIG!
Vad gäller kring medicinsk cannabis i Sverige? Klicka igång klippet för att se den färdiga videon när Rebecca förklarar.
VAd
15.07
Det fortsätter att trilla in tips i min mailkorg från tittare som vill "Låna en reporter". Tack igen! Jag är överväldigad över responsen. Misströsta inte om ni inte fått svar. Jag lovar att gå igenom alla mail och tillsammans med redaktörer göra en bedömning av ert tips! Även om vi inte tittar på just ditt tips denna vecka, så kan vi plocka upp det senare. 
 
 
15.12
Hej.
Jag undrar om det finns rusramkallande THC i medicinsk cannabis?
@Börje - Hej Börje, bra fråga! Den skickar vi vidare för Rebecca att ta med när hon träffar läkaren på smärtcentrum på Sahlgrenska!
15.43
Medan Rebecca har arbetat på redaktionen med att nå läkare och andra intervjupersoner har jag åkt iväg för träffat cancersjuka Angela De Cabo igen. Hon ville visa för oss och er hur hon utöver cannabis kämpar för att få smärtlindring. Angela fick en akupunkturbehandling och även något som akupunktören benämner som healing. Angela berättar att detta hjälper henne mot smärta och stress och får henne att må bättre. / Joel - reporter och fotograf Här får Angela De Cabo en akupunkturbehandling.
 
15.56
VAD TYCKER DU? 
Ska man kunna få cannabis utskrivet på recept? Dela gärna med dig av dina åsiker.
16.08
Rebecca har bokat in en spännande intervju med en smärtläkare som hon ska träffa på fredag. Det visar sig att på smärtkliniken i Göteborg skrivs inget cannabispreparat ut alls, men i en annan del av Sverige tänker man annorlunda. Kolla på klippet för att höra Rebecca berätta mer!
17.26
Sativex som nämns är högst troligt mindre beroendeframkallande och har färre biverkningar än de opioider, syntetiska eller derivat från opiumvallmo, som används idag.
@Undrande - Hej, Jag har inte sett någon sådan studie som bekräftar detta, men jag har långt ifrån läst alla. Så som jag förstår det pågår mycket forskning men lite är ännu konstaterat. Här har Johan Wiklén sammanställt en rad olika studier om cannabisolja: https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/cannabisolja-cbd-cannabidiol-vad-ar-det-och-fungerar-det
17.32
Nu stämplar vi ut för dagen, eftersom det är en röd dag i morgon kommer vi vara lediga. Tyvärr stannar då också jobbet med uppdateringarna upp här. MEN! På torsdag är vi åter i tjänst och då kommer vi fortsätta arbetet med att undersöka medicinsk cannabis på recept. 
 
Vi vill gärna att ni fortsätter ställa frågor till oss om hur vi arbetar.`Vi läser och släpper igenom kommentarer på torsdag. Skriv också gärna av er om era åsikter gällande cannabis som läkemedel. Ska man kunna få det utskrivet tycker du?
08.24
Vilket otroligt bra initiativ det här är SVT! Väldigt roligt att få följa ert arbete om dagarna.
Tack Nina! Roligt att höra att du tycker det är intressant att se hur det kan vara att arbeta som journalist. / Rebecca 
08.25
Tar det ofta en vecka att producera ett reportage idag, förr hade ju Västnytt flera långa fina reportage i sina då längre sändningar eller är ni inte längre så många som jobbar kvar på nyhetsredaktionen i GBG? Ha en skön helg 🌹
Hej Kalle Kula!
Hur lång tid ett reportage tar att göra varierar väldigt. Ofta åker vi ut samma dag och spelar in från en händelse eller rapporterar om en fråga som är aktuell för dagen. Då har reportern deadline klockan 17, då allt ska vara färdigt. Reportage, text till sajt/app och gärna också ett videoklipp till sajt/app. Men ibland kan det absolut ta en vecka att färdigställa ett reportage. Det kan ta tid att sätta sig in i ämnet, få tag i rätt intervjupersoner, göra inspelningen och redigera. 
 
På din andra fråga - vi har inte blivit färre här på redaktionen. Men vi satsar mer resurser på vårt onlinearbete nu än tidigare. 
09.34
ATT VÄLJA VINKEL...
 
Skönt med en ledig dag igår - men nu är det full fart framåt som gäller. Reportage, text och onlineklipp. Deadline fredag kl 17! 
 
Just nu funderar jag en del på det vi journalister kallar "vinkel". Alltså vilken fråga jag ska fokusera på i reportaget. Efter Angelas berättelse om hur svårt hon haft att få sjukvården här i Västra Götaland att skriva ut cannabis-sprayen...så lutar det åt en vinkel där jag jämför VG-regionens restriktiva inställning - med den privata kliniken i Malmö där man ser väldigt positiva effekter av behandling med Sativex (sprayen). 
 
 
09.39
Torsdagens to-do (Rebeccas):
  •  Kolla igenom mailsvar från läkare Niels Videndal Olsen (Malmö-klinken)
  • Läsa igenom Angels dokument om hennes kontakt med vården
  • Redigera en onlinevideo med Angela --> publiceras här senare idag
  • Skriva texter till sajt/appen Svt Nyheter 
10.06
HUR VI HANTERAR FAKTAFEL
Ojoj! Ibland blir det fel. I explainern smög det in sig ett faktafel. Vi säger att Sativex används som smärtlindring till ms-patienter, rätt skall vara att det används för att lindra muskelkramper. 
 
Vi har därför skrivit en rättelse i artikeln där videon ligger:
 
10.13
Just nu sitter jag, som är planeringsredaktör på SVT Nyheter Väst, och planerar vilken dag vi ska sända det färdiga reportaget om Angela och cannabis på recept. Det lutar åt att vi publicerar det på måndag. Men först ska jag kontrollera vår dagbok/kalender, prata med kollegorna på redaktionen, samt prata med kollegorna på Rapport och online i Stockholm så att dom är med på detta också. 
Händelsenyheter, som olyckor, brott, snabba avslöjanden, dom publicerar vi ju så snabbt vi kan. Men med planerade nyheter som vi själva tagit fram så kan vi ju bestämma vilken dag ni som tittare och läsare ska få ta del av dom. Målet för oss är att vi ska ha minst en egen planerad nyhet varje dag.
Och på måndag ser det alltså ut att bli reportaget om Angela.
10.24
Läser igenom papper jag fick av Angela när vi träffades i måndags. Det är dokument från hennes kontakt med vården som visar på de svårigheter hon stött på när hon efterfrågat medicinsk cannabis som smärtlindring. Onkologen på Sahlgrenska skriver till exempel att de inte kan skriva ut medicinsk cannabis till cancerpatienter eftersom det endast är godkänt för MS-patienter. Samtidigt har ju den privata kliniken i Malmö vi pratat med använt sig av sin fria förskrivningsrätt och skrivit ut till personer med vitt skilda sjukdomstillstånd. Intressant tycker jag och något jag kommer att lyfta i reportaget!
 
10.46
Ett tips vi har fått i samband med att vi har arbetat med medicinsk cannabis som smärtlindring. På Akademiska sjukhuset i Uppsala lär en studie vara på gång för medicinsk cannabis mot smärta. Det ska då handla om liknande studie som den i Danmark, med växtbaserad "ren" cannabis, inte läkemedel tillverkade på cannabinoider.
 
Eftersom att Rebecca har mycket att göra med att bland annat klippa videon från intervjun med Angela i morse kommer jag hjälpa till och söka den ansvarige professorn under dagen.
 
12.26
Rebecca ska nu börja redigera det som filmades med Angela i måndags. Rebecca ska försöka plocka ur det "viktigaste" ur en timmes filmat material ska ska kokas ner på ungefär en minut. Resultatet får ni se i eftermiddag!
13.13
Jag har fått tag i den läkaren i Uppsala som sades ha en studie gällande medicinsk cannabis, han menade att detta inte stämde, men att en annan person vid en stiftelse var intresserad av en sådan studie. Många gånger är arbetet såhär för oss, en del är att ringa samtal och dra i olika trådar för att se om de leder någonstans.
13.29
Nu är onlinevideon med Angela färdigklippt - publiceras senare i eftermiddag.
Måste textas först så man kan ta del av den utan ljud i sin mobil.
Textningen görs av personer i Stockholm som jobbar enbart med detta och med översättning från olika språk.
 
Jag går iväg en sväng på en sen lunch :) 
13.55
Så här ser det ut där jag och Anton sitter. En del av mina arbetsuppgifter handlar om att paketera våra artiklar så de ser bra och uppdaterade ut för er. Min plats är främst framför skärmen. Jag förnyar rubrikerna och byter bild så de överensstämmer med den fasen vi är i arbetet. Nu senast satte jag rubriken "En timme ska bli en minut – följ arbetet bakom ett reportage" eftersom att det idag huvudsakligen pågår arbete med att klippa ner materialet. När videon med Angela är redo att publiceras kommer jag ändra igen. Annat jag gör är att läsa och svarar på era frågor som kommer in här. Jag försöker också avlasta Rebecca så gott jag kan i hennes arbete. 
15.10
Jag har nu läst igenom mailsvaren för läkaren på smärtkliniken i Malmö. Han skriver att man framgångsrikt behandlar patienter med medicinsk cannabis och radar upp vilka olika typer av patienter som de skriver ut till. Det handlar tex om ryggmärgsskador, amputation, cancer, diabetes och trafik- och arbetsolyckor.
 
Jag skulle vilja veta om de också skriver ut till patienter med ADHD och autism. Eftersom jag vet att Inspektionen för vård och omsorg kritiserade den läkare som gjorde det här i Västra götalandsregionen nyligen.
Vi skrev en kort artikel om det här -->
 
Jag svarar på mailet och ber läkaren i Malmö svara på den frågan också. 
16.02
Hej, Jag har både adhd och autism, finns studier om cannabis för adhd som visar gott resultat men ingen klinisk studie pågår, många åkommor är just i detta mellanstadie till bekräftas som bevis, svenska staten kan legalisera medicinskt för börja klinisk forskning. Det pågår 3 kliniska studier, angående cbd och cannabis mot autism. Om det blir bra resultat och bevis för det hjälper mot autism, kan man få ut sativex då det finns ingen läkemedel emot. Vi med adhd och autism har korrelerat med vår diagnos även ångest, stress och depressions problem och sömnsvårigheter, kan man få ut sativex för det då dessa symptomer är bevisad lindras av cannabis. Dags för politiker att legalisera för komma åt klinisk forskning istället för politiker säger " behövs mer forskning " men de gör inget åt det och media struntar i internationell forskning. Vi tror vi är i framkanten men vi är långt efter utvecklingen. Detta system gör sjuka till kriminella och sjuka blir misstrodda av vården och samhället, vilket är ytterligare en kamp för bortsätt från kriminaliseringen och det vi lider av.. Jag får även svår spänning och smärta utav det fysiska stressen och de avslappning/smärt tabletter tål jag inte, blir som zombie och blir resistent mot det efter par veckor. Får inte ut annat, men ansökt om sativex har ej fått, men ångrat mig pga inte råd med. Provade illegalt 1:1 thc/cbd ratio olja som sativex är, fick bättre resultat än enbart cbd produkter, men inte lika effektivt som thc dominant, men 1:1 ratio ( sativex ) skulle jag vara tacksam för, om det var under högkostnadsskyddet. Men vården förnekar att jag kan få ut sativex för annat än ms, men samtidigt har man off label förskrivning. Jag får så många olika svar av så många olika läkare, att jag tappat fattningen om vad är det som stämmer och vad inte, eller är det motvillighet att erbjuda läkemedlet pga det är cannabis?
@Patient - Tack för din berättelse. Tanken är att vi den här veckan ska försöka reda ut lite kring ämnet. Den här videon sammanfattar lite av den informationen som finns gällande medicinsk cannabis som smärtlindring: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/vad-ar-medicinsk-cannabis-reportern-forklarar
16.14
NU ÄR VIDEON MED ANGELA DE CABO FÄRDIG 
Angela De Cabo med obotlig cancer fick möjligheten att låna en reporter i en vecka. Hon ville berätta om sin önskan om att lindra sin cancerrelaterade smärta med hjälp av medicinsk cannabis. Hon ville också belysa att hon hade upplevt att det var olika svårt att få medicinsk cannabis utskrivet på recept beroende på vilken läkare och klinik man besökte. I klippet får ni höra Angelas berättelse om det dyra och svåråtkomliga preparatet. 
 
Detta är en av delarna som kommer bli den färdiga publiceringen. Till detta finns också den explainern som Rebecca gjorde i tisdags (https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/vad-ar-medicinsk-cannabis-reportern-forklarar) samt den intervjun med läkaren på Smärtcentrum på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. 
17.23
Nu går vi alla hem för i dag och laddar inför den sista dagen av "låna en reporter". Då kommer Rebecca göra den sista intervjun med en läkare på smärtkliniken som kommer förklara varför de är restriktiva med förskrivningen. Vi kommer också försöka sy ihop det färdiga reportaget som ska publiceras på måndag.
09.43
Godmorgon! Nu har vi landat bakom våra skrivbord igen och har precis haft ett litet morgonmöte. Schemat är fullspäckat, men som tur är har vi fått förstärkning av Anders Ekwing i dag!
 
På schemat:
- Kontakta smärtkliniker i hela landet
- Intervjua en läkare vid Smärtcentrum på Sahlgrenska 
- Rebecca ska vara med i Sverige i dag
- Redigering av intervjun med läkaren
- Texterna ska göras färdiga
 
10.08
Jag är nu snart klar med huvudtexten till detta reportage. Alltså det som ska synas på sajt....sen ska ju manus skrivas till själva tv-reportaget också.
Tänkt rubrik på sajt är: "Smärtpatienter på Sahlgrenska får inte cannabis på recept"
Underrubrik: Överläkaren: "Jag vill inte öppna Pandoras ask"
 
Rubriken är tänkt att vara informativ och sammanfatta nyheten, men den ska ju också locka till läsning. Man ska bli nyfiken! 
 
Nu ska jag finslipa texten och sen ska redaktör Anton Svendsen läsa igenom den. Vi låter alltid någon, helst en redaktör, kontroll-läsa våra texter. Dels för att upptäcka små fel som kan ha smugit sig in. Men också för att eventuellt vässa eller korta texten.
/ Rebecca 
10.10
Starta klippet för att höra Rebecca reflektera över "inför-deadline-stress". 
10.24
Nu sätter jag tänderna i den kortare versionen av tv-reportaget som ska sändas måndag morgon. Det ska bli 1 min och 30 sekunder. Till kvällen gör jag sedan ett längre reportage, 2-3 minuter. Dessutom ska det klippas onlinevideos till sajten (Anders ska häjlpa mig med det).
 
Hursomhelst. Såhär tänker jag mig att påannonseringen till reportaget kommer att låta på måndag morgon:
 
"Många av smärtpatienterna här på Östra sjukhuset efterfrågar cannabis på recept.
Men de nekas. I princip skriver man inte ut det till någon. Samtidigt finns det läkare som behandlar flera olika smärttillstånd med den lagliga cannabissprayen."
 
Möjligen är "påan" något lång...alltid viktigt att tänka kort och koncist för att det ska bli tydligt....Får bolla med redaktör. 

 
11.02
På morgonmötet idag fick vi en tanke om att det vore roligt att kolla med alla smärtkliniker i hela landet om de skriver ut Sativex eller inte som "rutin". Det är ett arbete som kommer ta en hel del tid då det rör dig om 47 smärtkliniker. Högst sannolikt kommer den kartläggningen inte hinna vara klar i dag, men vårt arbete fortsätter ju även efter perioden med "låna en reporter" är över ;) 
 
Jag har i alla fall mejlat och hoppas på bra svar snart!
11.39
Rebecca sitter i en redigering och jobbar nu med att få ihop delar av det som ska bli det färdiga reportaget! Strax ska hon och Anders bege sig iväg för att göra den sista intervjun.
 
11.48
Har lagt en grund till morgonreportaget. Inte färdigklippt. Men nu blir det en 5-mins lunch (behöver energi) och sen till Östra sjukhuset för intervjun med smärtläkaren. Anders hänger på och fotar! 
12.34
Fick bli lunch i bilen. Lovar, händer inte så ofta, men som sagt deadline-dagar är intensiva! Anders kör och det tar ju typ 15 min till Östra sjukhuset, så det får duga som lunchrast ​:)

Är iallafall väldigt taggad på intervjun. Angela de Cabo har också skickat med några frågor.... /Rebecca
 
13.01
Ovanlig och MYCKET BRA ide av Sveriges Television!
@Peter - Tack för det Peter! :)
13.05
Jag har nu mejlat alla smärtkliniker, det tar sin lilla tid att leta upp adresser till rätt personer. Får se om vi får ett tillräckligt brett underlag för att kunna gå vidare.
13.35
Här träffar Rebecca överläkaren Olaf Gräbel utanför Sahlgrenskas huvudentré Det här var hans första tv-intervju berättade han. Och eftersom han kommer från Tyskland var han lite orolig att han bröt för mycket.
 
14.30
Vilken bra idé att hörs med alla kliniker. Väntar spänt på att höra hur det gick idag och vad som sades.Tänk er att behöva göra era efterforskningar som sjuk? Ungefär som Rebecca har jag också en deadline,döden. Lite stressigt blir det vissa dagar.
@AngeladeCabo - Hej Angela! Vad roligt att få ett inspel från dig här i chatten. Det ska bli väldigt intressant att höra dina reflektioner kring det färdiga reportaget sen! :) 
14.40
Här står Rebecca framför kameran i en park i närheten av Sahlgrenska.
Hon ska vara med i "Sverige idag", ett nyhetsprogram som lyfter de största och intressantaste nyheterna från dagen. Tanken är att Rebecca ska berätta om arbetet med "låna en reporter". Men allt går inte alltid som på räls, Rebecca skrev nyss att de fick avbryta och ta om inspelningen för att en ambulanshelikopter flög över dem.
 
15.31
Skall bli intressant att höra vad det finns för alternativ för oss som lider av smärta. Vi är säkert många som har besvär av olika smärtor ...
@Lisa - Hej! Vi får se om det går att utröna från vårt reportage. Men förhoppningsvis kommer vi kanske klargöra lite vad indikationerna för medicinsk cannabis på recept kan vara.
16.47
FRÅGOR OCH SVAR TILL LÄKAREN NIELS VIDENDAHL OLSEN PÅ SMÄRT & PSYKIATRICENTRUM I MALMÖ
 
Här redovisar vi mejlfrågorna och svaren mellan Rebecca och Niels Videndahl Olsen.
 
Vad ser ni för positiva effekter när det gäller behandling med Sativex? Hur blir patienterna hjälpta?
Hos patienter med kroniske nervesmerter kan behandling med cannabinoid hos nogle nedsætte smerterne, bedre søvnkvaliteten og reducere spasticitet.
 
Vilka sjukdomstillstånd behandlar ni med Sativex?
Vi behandler patienter med kroniske komplekse smerter, f.eks. efter rygmarvsskade, fysisk nedslidning, amputation, cancer, kemoterapi, apopleksi, trafik- eller arbejdsulykker, diabetes, etc.. Altså oftest patienter med væsentlig handikap.
 
I vilken omfattning skriver ni ut Sativex?
Vi udfører en individuel bedømmelse af indikationen. Mange patienter med kroniske nervesmerter, som behandles med cannabinoid kan ofte nedtrappe morfin og bensodiazepiner.

Varför använda Sativex istället för annan smärtlindring, som tex morfin etc?
Cannabinoid har få bivirkninger i forhold til andre smertestillende farmaka, det har ikke samme vanedannende potentiale som morfin og benzodiasepiner, og det virker ikke hæmmende på respirationen som morfin. Cannabinoider er i modsætning til morfin ikke livsfarlige.
 
Hur ser du på att patienter kommer till er klinik när de nekats Sativex av andra läkare, tex vid smärtcentrum Sahlgrenska? På smärtcentrum på Sahlgrenska säger man att man inväntar mer forskning och skriver inte ut medicinsk cannabis till sina patienter. Varför gör ni en annan bedömning?
Behandlingen på Sahlgrenska Universitetssjukehus er helt i top, også efter internationale standarder, og jeg er sikker på at den i hvert tilfælde baseres på et kompetent lægeligt skøn. Risikoen for psykose hos unge synes øget ved misbrug af hash, men der er ikke tegn på øget risiko hos ældre smertepatienter som behandles med relativt lave doser cannabinoid. På Smärt & Psykiatri Centrum Malmö følger vi rekommendationerne i FASS.se og anvender ikke cannabinoider til patienter med tidligere psykoser, enten selv eller i familien, og ej heller til patienter med misbrugsproblemer. Al behandling ved Smärt & Psykiatri Centrum Malmö, både med cannabinoid og anden medicinsk behandling, er evidensbaseret og sker i overensstemmelse med internationalt anerkendte rekommendationer og Läkemedelverket.
16.57
 
På SVT Opionon finns en debattartikeln undertecknad Fred Nyberg, professor och koordinator för Uppsala universitets forum för forskning om läkemedels- och drogberoende. Länkar artikeln här för läsning:
 
17.01
Såhär ser den ut - "timelinen" i redigeringen med det färdiga reportaget! Klockan är 17.00=deadline. Blev klar i grevens tid. SKÖNT! Nu tar vi helg - men missa inte vår publicering av reportaget och texter på måndag-morgon! Ser framemot er och Angelas respons..../Rebecca 
17.14
Nu börjar även jag stänga ner datorn. De sista timmarna har jag ägnat åt att läsa igenom våra texter och kollat på bildlösningar. Det har också droppat in några mejlsvar (gällande förskrivning av Sativex) från olika kliniker under eftermiddagen, hoppas på ännu fler svar på måndag när jag kollar mejlen.
 
Det har varit en fantastiskt rolig vecka att få arbeta på det här lite speciella viset. Vi hoppas såklart att ni också har tyckt att det har varit roligt att få följa oss!
 
Nu tar vi alltså helg men på måndag kommer vi fylla på lite här. Bland annat med det helt färdiga reportaget som också kommer gå i TV. Förutom detta kommer en kortare text med Angela + videon med henne publiceras som en egen artikel. Även en artikel med tillhörande video från dagens intervju med Olaf Gräbel kommer publiceras klockan 06 på måndagsmorgonen. Tanken är också att det lite senare under måndagen kommer att publiceras en fråga-svar-artikel med Angela om hennes reflektioner av att "låna" Rebecca i en vecka.
 
Allt gott,
Anna
07.42
Godmorgon! Har ni sett Västs morgonsändning? Där gick morgonversionen av Rebeccas jobb om medicinsk cannabis. Det ligger också två publicerade texter med tillhörande videoklipp på sajt (länkar de strax).
 
Även fast den stora "låna en reporter"-veckan är slut kommer vårt arbete med ämnet att fortsätta. Vi har fortfarande några trådar att följa upp. Vi inväntar fortfarande fler svar från kliniker runt om i landet och dessutom så vill vi också veta vad Angela tyckte om resultatet! 
 
Vi fortsätter uppdatera er här lite smått under dagen.
07.44
Efter ett drygt år med äntarms canser och allt det drar med sig.
Skulle det vara kul att göra ett repotage med alla jag har träffat inom vården.
Ihop med en riktig reporter.
Det startade i november 2018 och var klart i mars 2019
Det har hänt LITE där i mellan.

Inte jättekul men jag skulle vilja fokusera på när det fungerar

helt underbart inom vården (så som det borde fungera alltid)
@JörgenCarlsson - Hej Jörgen! Vilken bra idé. Välkommen att mejla oss på vast@svt.se med dina kontaktuppgifter så hör en redaktör av sig. Eller så är du välkommen att ringa oss på 031-83 72 60.
07.48
Kvinna 60år, opererad blindtarm för 6år sen.
Värken i buk och höfter och under revben började då. HJÄLP! Finns ingen! VC klarar inte det.
Kvinnan, har dessutom ME, fibromyalgi, är sängliggande nästan dygnet runt.
Nu börjar det bli svårt att röra sej.har varit överkänslig för flera mediciner. Har inget liv nu. Orkar inte sina barn, sina djur pgr. av VÄRK, dygnet runt! Vem vill hjälpa?
Kan nån hjälpa? Ingen, för hon är stämplad, omöjlig, vårdkrävande patient, som det sitter i psyket på!Hoppas... ni lyssnar! AKUT!
@EvaKolle’nGräsboÖsterbybruk - Hej, är det så att du vill att SVT ska göra ett reportage på det råder jag dig att kontakta Uppsala redaktionen på e-post: uppsala@svt.se eller telefon: 018-17 41 20 så får ni diskutera med dem om de vore möjligt.
Hoppas att kvinnan får rätt hjälp snart! 
08.23

Överläkaren om cannabis på recept: "60 procent av patienterna efterfrågar det"

Mer än varannan smärtpatient på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg frågar efter cannabis på recept. Men den typen av behandling är inte aktuell där. 
– Vi skriver i princip inte ut något alls, säger överläkare Olaf Gräbel. 
Samtidigt finns det läkare på andra kliniker i landet som behandlar flera olika sjukdomstillstånd med cannabispreparat.
 

LÄS HELA REPORTAGET HÄR:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/smartpatienter-pa-sahlgrenska-far-inte-cannabis-pa-recept

09.31
Här kan du se klippet med läkaren Olaf Gräbel 
10.47
11.44
Under veckan som gått så har flera andra nyhetsredaktioner inom SVT visat intresse för det vi gjort. Så jag tror att konceptet "Låna en reporter" kommer att sprida sig och få en fortsättning!
Alldeles nyss blev jag också intervjuad av branchtidningen/sajten Medievärlden som kommer att publicera en artikel om vad vi gjort. Kul! Jag kommer länka till den här i flödet när den kommer!
14.57
Nu är reportaget färdigt! Om du startar klippet kan du se det i sin helhet.
Denna versionen kommer även sändas i TV under kvällen! 
15.16
15.34
Här har Josefin Ziegler, redaktionschef och ansvarig utgivare för SVT Nyheter Väst, skrivit ett blogginlägg om projektet. Läs gärna hennes tankar! https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/i-dag-publicerar-svt-nyheter-vast-ett-reportage-om-en-cancersjuk-kvinnas-kamp-att-fa-medicinsk-cannabis-utskrivet-som-smartlindrin
14.26
I går publicerades Angelas reflektioner kring att "låna en reporter". Läs gärna hela intervjun här:
 
Det fortsätter droppa in svar gällande hur förskrivningarna av medicinsk cannabis ser ut runt om hos smärtklinikerna. Förhoppningsvis går detta att sammanställa, men vi kommer inte fortsätta uppdatera här i liveflödet. Ni får följa våra nyhetsuppdateringar på sajt eller i appen istället! 
 
Vi i teamet, Rebecca, Anton och Anna hade också en utvärdering i går. Vi funderade på vad som blev bra och vad vi kanske skulle ha gjort annorlunda. Sammantaget landade vi i att "låna ut en reporter" var ett väldigt lyckat projekt, då vi fick många bra tips som vi kommer gå vidare med. Och vi tror och hoppas att konceptet med att "Låna en reporter" kommer sprida sig till andra redaktioner och förhoppningen är att konceptet även kommer utföras flera gånger här från redaktionen i Väst med.
 
Tack för att ni var med oss och följde vårt arbete, vi hade alla en jätterolig arbetsvecka!