SVT rapporterade · Ska kyrkan erbjuda skolavslutningar i icke-religiös anda?

19.37
Hej! 
 
Sävare församling utanför Lidköping har beslutat att säga nej till de skolor som vill hålla skolavslutning i församlingens kyrkor. Prästen Judith Fagrell motiverar beslutet bed att de inte kan låta skolorna bestämma hela innehållet. Vad tycker du? 
20.24
Man kan förstå hur kyrkan tänker. Samtidigt borde de kunna hyra ut den utan att ställa krav tycker jag.
20.28
Nej
20.36
Heder åt Judith Fagrell! Kyrkans uppdrag är att förmedla Gud och det får man inte utplåna för att vara samhället till lags.
20.36
Kyrkan gör helt rätt.
20.36
Ponera motsatsen. Att kyrkan vill komma till skolan och ställa villkor på mottagande och innehåll. Tyvärr måste man nog sära på skola och religion. Kyrkan kan ju ordna en avslutningsgudstjänst med sommarpsalmer och förkunnelse efter skoltid för alla som vill komma.
20.36
Helt rätt. En kyrka är inte en skolaula där skolan kan bestämma innehållet.
20.36
Heder åt pröstenJ
udith Fagrell!! En kristen kyrka är en kristen kyrka.
Vi som är medlemmar i Svenska Kyrkan ä r ese med prästen att Kyrkorummet inte är en profan lokal. Förresten, vad skulle skada med lite kristen medmänsklighet, det finns alldeles för mycket av våldsbejakande extremism i samhället idag!
20.36
Kyrkan hyr ut lokalerna till andra icke-religiösa aktörer eftersom det ofta är en av de större samlingslokalerna som finns. Borde inte vara något konstigt för kyrkan att hyra ut den under skolavslutningar förutsatt att den inte är bokad sen tidigare.
20.36
Nej
20.46
Nej
20.46
Om en lånar/hyr en lokal som kyrkans blir det väl alltid en religiös anda.
20.46
Helt rätt
20.51
Helt riktigt! Kyrkan ska vara kyrka... Självklart måste kyrkan få utföra sitt uppdrag att förmedla det kristna budskapet, sedan får väl mydigheterna ta beslut om det är förenligt med skollagen. Men kanske toleransnivån för hur mycket religiöst som får finnas i skolan borde höjas, så vi får sjunga "Den blomstertid nu kommer" i fortsättningen, och att skolåret avslutas på detta traditionella pch högtidliga sätt...
20.51
Kyrkan gör absolut helt rätt! Heder åt Judith Fagrell som står upp för detta.
20.51
Prästen gör helt rätt!
21.03
Heder åt dig Judith, jag bugar mig för att du vågar stå upp för kyrkan och för vår kristna tro!
21.03
Jättebra! Vi har länge efterfrågat en religiöst neutral skolavslutning. Att inte vara i en kyrka är en rimlig logisk början. Nu hoppas vi att skolor, kommuner och rektorer förstår att det är de som ska ta skolan ut ur kyrkan, inte kyrkan som ska behöva neka. Klart skolavslutning inte ska vara i en kyrka
21.03
Jag tycker också att det finns många kyrkliga traditioner som hör till skolavslutningen. Men att någon ska bedriva förkunnelse är inte något jag kopplar till skolårets avslutning.
21.03
Nej
21.03
Helt rätt! Jag önskar att skolavslutning sker i kyrkan. De som ser negativt på det kristna budskapet måste inte delta i detta högtidliga sammanhang.
21.03
Helt rätt av kyrkan. Varför skall vi svenskar lägga oss platt och avstå all vår kultur, vår religion, alla seder o bruk bara för att vi är såå ängsliga. Låt avslutningen i kyrkan vara frivillig. En högtidlig avslutning där även övriga familjen kan vara med.
21.04
Nej.

Är inte troende men uppskattade att få gå på skolavslutning i kyrkan, men då sjöng vi också sommarpsalmer etc. Är motivet från skolans sida att enbart få använda kyrkan som lokal finns det andra platser att tillgå. Misstänker att det är få trossamfund som skulle låna ut sina för dem heliga byggnader eller platser till ett icke-religiöst evenemang. Att försöka jämföra kyrkobyggnaden med församlingshem, lägergårdar etc. är enligt min uppfattning ignorant.
21.12
”En levande kyrka” måste kunna vara välkomnande för att locka nya medlemmar och besökare. Ett tillfälle att visa en öppen och välkomnande kyrka, och ett vackert kyrkorum, är skolavslutningarna så som de varit. Synd att det nu gått prestige i detta och agerandet (kanske från båda parter?) är så fyrkantigt och att den nya prästen nu bryter en sådan vacker tradition. Barnen är väldigt besvikna!
Pappa till ett av barnen
21.12
Helt rätt.
21.12
Nej! Heder åt prästen!
21.21
En gång hade vi innebandymatch i kyrkan. Prästen var domare. Sen valde vi att ha skolavslutningen i vår innebandyhall. Kändes bra att variera. Tycker man kan lånbytas.
21.21
Kyrkorummet passar fint för högtidligheter. Är dock tveksam till om någon då ska börja förkunna mot vetenskap och forskning, till exempel människans ursprung.
21.25
Prästen gör rätt.
21.30
En kyrka är väl inte samlingslokal,vilken som helst... dit går man för att höra Guds ord!
22.04
Nej
Klart att kyrkan ska vara det den är ,
Skolreglerna borde ses över ist.
Varför ta bort nått som är så fint och gott.
22.04
Ovanligt inslag i SVT! Kyrkoherde Judith Fagrell bör tjäna som förebild för många i Svenska kyrkan - även präster - som inte fattat innebörden i Jesu ord om jordens salt och världens ljus, om salt som mist sin sälta och ljus som sätts under skäppan..."
22.04
Bra beslut, ääven om det drabbar barnen och föräldrarna, så är det en kyrka, en religiös byggnad, och där bestämmer prästen vad som får ske. Eftersom Sverige har satt prestige i att håna kyrkan, så tycker inte jag att kyrkan bata ska lägga sig platt. Att vara kristen är inte att vara antivetenskaplig, även om det är budskapet ofta från ateister. Jag hoppas att kyrkan erbjuder en frivillig avslutning på skolavslutningen med kristet innehåll, dit alla är välkomna även de som inte är kristna förstås.
22.04
Mycket bra av prästen! Skolan ska inte bestämma över kyrkan
22.05
”Låt barnen komma till mig”
Kan det bli tydligare?
22.05
Idiotiskt beslut. Gud välkomnar alla som vill komma till kyrkan
22.05
Såg nyheterna och det här med skolavslutningen. Jag har aldrig fattat varför den måste ske i en kyrka? Vad har en religion att göra med en skolavslutning, eller skola? På mina skolavslutningar under högstadiet, vid 80-talet, befann vi oss i matsalen. Rektorn höll sitt tal, sen påpekade han alltid att vi skulle ha flytväst.
När vi hade en avslutning i en kyrka reste jag på mig och gick därifrån.
Jag är född 1967. En bekant till min mamma frågade henne när jag var nyfödd och när skulle bli döpt. Då svarade mamma att vi ska inte döpa honom. Då stirrade den äldre kvinnan på mamma och utbröt; Då blir ha ju en hedning!
Jag är gärna en hedning, för ingen religion har gjort något bra eller vettigt.
22.05
Underbart 😎
22.05
”En levande kyrka” måste kunna vara välkomnande för att locka nya medlemmar och besökare. Ett tillfälle att visa en öppen och välkomnande kyrka, och ett vackert kyrkorum, är skolavslutningarna så som de varit. Synd att det nu gått prestige i detta och agerandet (kanske från båda parter?) är så fyrkantigt och att den nya prästen nu bryter en sådan vacker tradition. Barnen är väldigt besvikna!
Pappa till ett av barnen
22.05
Svar till pappa till av barnen: det är nog snarare du som är besviken?
22.15
Nej. Varför ska man då vara i en kyrka?
07.22
Äntligen lite attityd från kyrkan!
07.28
Nej,kyrkan ska göra sitt uppdrag:förkunna Kristus
07.28
Ecce Homo var godkänt i kyrkorummet,men inte skolbarn.
07.29
Vi är ett kristet land. Givetvis skall vi bevara traditionen att ha skolavslutning i kyrkan. Med kristna inslag. En självklarhet!
07.30
Bra beslut av kyrkan!
07.32
Prästen gör rätt.
07.32
Skulle tro att eleverna inte bryr sig men föräldrarna tycker det är synd
07.32
Ska det vara i kyrkan ska det vara med våra kristna värderingar.
07.35
Kyrkan har redan stora problem med att dem tappar medlemmar, tror inte detta kommer gynna tillväxten. Muslimska församlingar har samling för barnen efter skolavslutningar, där sker en omfattande tillväxt av medlemmar, man kan fundera vilket håll svenska kyrkan vill driva folket.
07.35
Mycket bra initiativ, skolan ska inte styra kyrkan!
07.35
Nej det er et hus med religöst budskap främst för de som tror på Jesus och en gud. Att det tidigare varit ett folkets hus var för att Sverige varit helstöpt kristet förut. Det är det inte längre. Om man går i kyrkan och sjunger psamler för att hålla fast i den kristna traditionen så skall man också respektera det kristna budskapet. Om man inte vill det och önskar säja vad man vill i kyrkan utan religöst innehåll, bryter vi en urgammal tradition om en helig plats där gudarna är närvarande.
07.35
Bra beslut, det ska religionsfritt i skolor.så respekt för kyrkans beslut. Skolan kan int säga vad som skall göras på en kyrklig skolavslutning. Det är mycket trevligt med skolavslut i kyrka men så måste det se ut
07.36
Varför inte avsluta i en moske eller synagoga
07.40
Helt rätt. Kyrkan är ett heligt rum.
Avslutning på skolgårdar hade vi i min barndom i Malmö. Det var festligt och somrigt!
07.40
Mycket bra beslut! Jag är inte särskilt religiös eller kyrklig. Men det är bra att kyrkan står för sina värderingar och inte låter sig styras av skolan.
07.40
Äntligen en präst som säger ifrån.
07.41
Nej. Prästen gör helt rätt. Kyrkan är Guds helgedom o barnens m de måste även få höra Guds ord där...
07.41
Äntligen en kyrkoherde som visar var skåpet skall stå någonstans. En skolavslutning i kyrkan utan en enda psalm, kan lika gärna arrangeras i skolmatsalen eller skolgården.
07.41
Till prästen!
Visst kan det vara utmanande att mötas i kyrkan med andra förutsättningar än de vanliga..
Det kan handla om att att kanske behöva lämna "vi & dom"-tänket, att se andlighet i varje människa, särskilt i barnens hjärtan ♡ att lyssna in och mötas öppet, generöst och och icke-dömande. Vår egen rädsla för att inte ha kontroll sätter ofta gränser för nya upplevelser. Så är det för alla oss människor..
Men tack & lov är Gud närvarande även på skolans lekplats och välsignar avslutningar och människors glädje över sommar och ledighet! Amen.
07.41
Svårt att se behövet av en högtidlig avslutning överhuvudtaget. Fullt övertygad att de flesta elever skulle må bättre av ett helt nytänk. Det är en show för föräldrar, inte barn. Förlegad och tråkig är den traditionen, så varför inte dra ett streck över det? Nog med kyrka.
07.41
Äntligen någon som säger ifrån !
07.43
Bra att en präst tycker till.
07.43
Ett bra beslut. Stor integritet. Beundransvärt?
07.43
Svar till Mats:
Barnens besvikelse är äkta det är därför jag bemödar mig att skriva här, men varför skulle nu min åsikt inte räknas också? Jag är medlem i församlingen och min röst därför är lika mycket värd som någon annans. Tidigare präster och skolledning har löst ”problemet” på ett utmärkt sätt. Men nu är både präst och rektor nya, och det verkar ha skurit sig rejält. De som får sitta emellan är barnen. Sluta vara så inskränkta!
07.44
Bra att politikens munkavle på kyrkan äntligen får reaktion!
07.46
Vill man bara finnas för redan "frälsta" så isolerar man sig och når inte fler..
07.46
Bra med en präst som sätter villkoren och inte en flat skola som Sverige har nu...
07.46
Äntligen en kyrka som vågar stå på ordet om Guds hus. Skolan och politikerna ska inte styra det som sägs i kyrkan.
07.47
Jag förstår inte problemet med att sjunga psalmer och sådant på skolavslutningarna. Vi hade alltid både jul och sommar avslutningen i kyrkan. Jag kommer ihåg det som väldigt högtidligt och fint. Det var väl inte direkt någon gudstjänst eller så, men prästen brukade hålla ett tal om hur vi skulle vara rädda om varandra och njuta av sommaren. Och till julen så lästes det ur julevangeliet.

Svergie har faktisk en tusenårig kristen historia och kristna traditioner. Tycker det blir väldigt konstigt om man ska låtsas som om det inte existerar.
07.47
Varför har vi i Sverige så svårt att hantera det faktum att kristendomen är del av vårt kulturarv?
07.52
Kyrkan är ju guds hus och då får vi ta seden dit vi kommer. Alla är ju välkomna till kyrkan oavsett om vi tror eller ej.
Jag är inte troende men respekterar religiösa platser oavsett religion.
Tror nog att det är ett litet typiskt svenskt beslut att allt måste vara religionsfritt och utan att ha torrt på fötterna gissar jag att även den som har en annan tro skulle bry sig.
Jag tycker det skapar mer splittring än frihet
07.52
Och nu blev kyrkan av med min kyrkskatt.
07.52
Äntligen en skola som slipper vara i kyrkan!
07.53
Bra med en modig och rakryggad präst!
07.53
Självklart ska avslutning som anordnas av skolan vara icke-religiös.
07.53
Äntligen en präst som agerar som hen skall göra.
07.53
"Tro är en personlig sak. Elever ska enligt skollagen inte indoktrineras - val av religion väljer de när de blivit myndiga. Att sjunga en svensk psalm har med svensk kultur - inte nödvändigtvis med religion - att göra."
07.53
Helt rätt beslut av kyrkoherden. Skolavslutning kan gärna vara i en kyrka men då ska kyrkan få välja hur det ska se ut. Om inte så kan man vara ngn annan stans.
07.53
Kan vi inte släppa strikta religösa åsikter? Jag har själv varit konf ledare och gjort mycket icke religöst i kyrkan. Skolavslutning passar kanske inte i en kyrka. Men är inte pga religon utan av annat. Denna präst kanske borde försöka se vad som händer när man har lite kul också.
07.53
Helt rätt Judith.👍🐥🎶☀️
07.53
Alla skall kunna deltaga på skolavslutningen oavsett religion..... det är vad det i grund och botten handlar om
07.54
Låten barnen komma till mig, här finns icke jude eller grek, icke slav eller fri, icke man eller kvinna. Så sade kyrkans upphovsman en gång i betydelsen att alla är välkomna in i detta ”heliga rum”. Sluta tjafsa och låt även fortsättningsvis skolavslutningarna äga rum i kyrkan. Avsluta skolavslutningen med den vackra psalmen ”den blomstertid nu kommer”, så skapar ni goda minnen av både skolavslutningen och kyrkan som en inkluderande plats.
07.54
Skolavslutning ska givetvis inte ske i ett religiöst rum, härlig tydlighet från prästen här.
07.54
Skolavslutningarna i Sävare där jag varit med mina barnbarn är de absolut finaste jag varit med om. Att stoppa detta kommer bara att leda till att ännu fler går ur Svenska Kyrkan o sen kan ni sitta där i era tomma kyrkorum. Det är en mycket dumt beslut ni tar nu.
Ledsen farmor
07.55
Kyrkan är inte statlig längre, men vi är många fler som betalar kyrkoskatt än som regelbundet besöker gudstjänster. Kyrkorummet tillhör inte och finns inte till för en enskild präst eller den lilla församling som använder den just år 2019, jag tänker att den finns till för mer eller mindre kristna männniskor i samhället, för att vi ska kunna träffas för att känna stämning och andlighet i en minnesvärd stund. Om präster i Svenska Kyrkan bara vill träffa de barn vars föräldrar redan är aktivt kristna istället för alla barn, istället för att medverka till att alla barn oavsett föräldrarnas religiösa aktivitet får uppleva en fin skolavslutning i kyrkan, hur tänker de?
07.56
Äntligen någon som har kurage att tala om var skåpet skall stå! Skolans trams får backa!
07.56
Så bra . Äntligen någon som säger vad som gäller i kyrkan ett ❤️ till dej . Det är igen annan som ska försöka och ändra på vad som gäller på prästernas arbetsplats , håller i skolan om det inte passar
07.57
Helt rätt av kyrkoherden! Föräldrarna som tycker att skolavslutningen måste vara icke konfesionell kan tillsammans med skolledningen fixa egen skolavslutning. Jag behöver inte fundera länge över vem kan det vara...
07.57
Kyrkoherden Om det är de enda mötena som vissa barn får med vår levande Kristus är det ju ett svek mot dessa barn/ vuxna. Mvh
07.58
Skolan klarar sig utan kyrkan och kyrkan klarat sig utan skolan. Finns inget som heter delad vårdnad av avslutning. Däremot finns mycket annat som är värt mer att lägga energi på när det gäller kyrkor och religion.
07.58
Jättebra att stå upp på det här sättet. Bra jobbat Judith!
07.58
Om kyrkan vill försämra det sedan länge sviktande besöksunderlaget är detta rätt. Om de vill öka inflödet av besökare och få fler att betala kyrkoavgiften så är det fel. Kan dock förstå om kyrkan inte vill låta sig styras helt av skolan gällande innehåll.
08.01
Varför har vi i sverige ett sånt behov att upprätthålla tradition för traditions skull? Innan den kristna avslutningen har vi en hejdundrans vikingakultur. Kanske var en bra idé att sluta upp med det när folk slutade tro på en skapelsemyt. Absurt att vissa vill tvinga andras barn att sitta och lyssna på någon som säger att världen är sex tusen år gammalt. Eller ska det vara frivilligt? Men då blir det intressant att se hur många kids som självmant går till kyrkan.
08.02
ja, det tycker jag
08.04
Bra, fler borde följa. Skolan och kyrkan ska hållas separat
08.04
Varför inte ha en ickereligiös avslutning i en moské?
Politikerna ska styra vad imamen får säga.
08.04
Vad är det exakt som skolan vill göra som kyrkan inte kan acceptera? Dåligt reportage som inte kan klargöra detta.
Hej @Carl Johan!
Skolan hålla sig till skollagen som föreskriver att skolans verksamhet måste vara "icke-konfessionell", alltså att det inte får förekomma religiösa inslag. Enligt kyrkoheden Judith Fagrell så kan en skolavslutning som hålls i en kyrka omöjligtvis bli icke-konfessionell.
08.07
Skolavslutningar ska inte hållas i kyrkor eller andra religiösa byggnader.
08.07
Om nu Kyrkan är "Guds hus" så borde väll i rimlighetens namn Gud se till "Alla sina barn". En skolavslutning är en högtid, en vacker tradition och vad är lämpligare än att då få vistas i en storslagen högtidlig miljö. Ger många varma minnen.
Eller är gesten att guds hus enbart ska beträdas utav religiöst medvetna Kristna? Att separera och urskilja. Sorgligt att detta beslut kommer från kyrkan, hade skolbarnen önskat bort traditionen för någon annan avslutnings plats vore det en annan sak.
08.07
Jag förstår församlingens beslut. Skolan ska inte styra vad man gör i kyrkan. Men barnen har rött i att få del av vårtvkristna arv och ska könna till kristen tradition. Det innebär inte att någon påtvingas något för det är ett personligt beslut varje människa gör att följa Jesus eller inte. Barn påverkas av så mycket annat i samhället som är negativt men då är inte skolan där och styr.
Det är skolpersonalens fördomar som befästs och visar deras fördomar och rädsla för något som i grunden betyder det mest positiva i en människas liv. Barn har rätt att få evangelium. De icketroendes fördomar ska inte dominera barnens liv.
08.07
Svenska kyrkan verkar inte förstå sin roll i samhället. Om inte Svenska kyrkan i alla lägen välkomnar barn och ungdomar och framhåller sin del i kulturarvet - ja då kommer det inte finnas så många medlemmar kvar om 30 år. Man har redan tappat ca 2 miljoner medlemmar på 20 år.
08.07
Skönt.
Barn skall inte tvingas in i kyrkor på skoltid om det inte är i utbildningssyfte.
Religion och skola ska inte knytas ihop på något annat sätt.
08.08
Bra beslut. Kyrkan måste få tala tydligt om sin tro. Det är hennes uppdrag.
08.08
Är väl fullständigt normalt att kyrkan säger nej. Varför ska man ha gäster hos sig som styr och ställer på det viset som dessa rektorer?
Blir ju smått absurt och till och mer jag som 100 % antikristen inser ju detta. Helt och hållet logiskt resonerat av kyrkoherden.
08.09
Jag har för mig att Jesus sa:
"Låt barnen komma till mig"
Gäller tydligen inte för alla präster.
08.09
Är inte våra kyrkor för alla barn?
Får slut att gå till kyrkan.

08.09
Det är vanligt i Sverige och kanske även i övriga Skandinavien att rektorer för grundskolor saknar respekt för västerländsk
civilisation och kultur.
Annorlunda i central-europa där kristdemokraterna i huvudsak styrt sedan andra världskriget.
08.09
Nej , Kyrkan är en religös byggnad som har sina förrättningar efter vissa regler som bestäms av kyrkomötet.
Det är skolan med sin negativa inställning som ställer till det.
08.14
Jag stödjer kyrkoledningens beslut att avstå från att hålla skolavslutningen i kyrkan. Skolan kan använda sina egna lokaler.
08.14
Nej, kyrka är kyrka och skola är skola. Varför blanda ihop dom?
08.14
Helt i sin ordning! Religionsfriheten betyder också att man slipper, om man så vill! 😏
08.15
Skolorna borde följa skollagen och inte ha avslutning i kyrkan.
08.18
På många mindre orter finns ingen annan lokal än kyrkan där alla får plats. Varför inte samarbeta? De som inte är kristna får väl bita ihop om de mår så illa i en kyrka i Sverige. Mycket märkligt att en präst säjer nej. Är inte alla välkomna till Guds hus? Behöver inte Svenska kyrkan fler medlemmar?
08.19
Tack Judith Fagrell att ni nu låter det vara Guds hus. Kyrkan är till för tro, som skolorna försöker skalla av. Skolan får inte göra den religiös en heller kan man inte vänta att en präst i Guds hus inte ska prata om herrens ord eller Gud. Kyrkan eller specifikt församlingen gör rätt och alla ej religiösa skolor har ständigt gjort fel, pga skollagen och mänskliga rättigheten religionsfriheten.

Skolavslutningar funkar lika bra i idrottshallen, ute på skolgården och i aulan. I efterhand gillade jag idrottshallen bäst då de hade sittplatser då det spelades matcher i lokalen.
08.20
Intressant. Begränsningar i friheter får människor att visa sitt rätta ansikte. Låt kyrkan avgöra sitt. Låt rektorn avgöra sitt. Ge ungarna något annat fint. Enkelt.
08.20
De som är mest kritiska mot svenska traditioner och svensk kultur verkar vara personer som jobbar i Svenska kyrkan.
08.21
Om man är en religiös skola så borde man få fira skolavslutningen i en helig byggnad, annars får den hållas på en annan plats.
08.21
Helt rätt. Mer sådant!
08.21
Vi måste ta tillbaka Sverige till att det är kristna värderingar som gäller här!
08.21
Klokt beslut av Judith, men tråkigt att konsekvenser av en skollag leder till detta och att vi därför inte kan använda våra vackra kyrkor till avslutningar.
Att det skulle vara några religösa inslag på skolavslutningar som påverkar elever i en viss riktning verkar nästan osannolikt.
08.21
Skolavslutningen är inte en högtid för att några föräldrar uppfattar dagen som högtidlig i sina egna liv. Det är en skolavslutning. Punkt.
Och skolavslutningen är definitivt ingen religiös händelse och bör därmed ske i anslutning till skolan. Kyrkan är en plats för religiösa händelser och jag förstår att de inte vill ha skolavslutningar i sina rum.
08.21
Denna bestämda präst har visat stort civilkurage som manar till efterföljd!
Ut med politrukerna ur vår älskade kyrka.
08.25
Kyrka är kyrka och skola är skola. Helt rätt av prästen. Religion är något privat och personligt och heligt och ska hållas utanför politiken, mm.
08.25
Sa inte Jesus, låt barnen komma till mig ?
08.25
Sätt skolornas ledning på plats.
08.25
Ett odöpt barn och är som inte döpt i guds namn är inte heller välkommen till guds rike. Därför är jag Ateist
08.25
Nej, kyrkan är en bönelokal och ett heligt rum, enbart avsedd för gudstjänster och kyrkliga ceremonier.
08.25
Bra tycker jag. Kyrkan ska gå på sitt uppdrag och inte vika sig för opinion.
08.26
Kyrkan eller religion har inget att göra med varken stat, kommun eller skola. Dogmer och gudssagor har inget där att göra.
08.26
Kyrkan fjärmar sig mer och mer från det kristna budskapet och människosyn. Och blir som en otymplig blodfattig stor koloss som stöter människor ifrån sig istf tvärtom. Har ni helt glömt var Jesus, Guds son, färdades och vilka människor han tog till sitt hjärta. Han tog avstånd från de skriftlärda som bröstade sig med sin klokskap och fördömde sina medmänniskor på löpande band. I tron att de var de själva var de riktiga och goda medans de andra var fel och full av ondskap
08.26
Kyrkan gjorde helt rätt. Bra att dom säger ifrån. Finns säkert någon Herrgård eller slott runtomkring som kan inhyras om man bara vill ha en historisk miljö att befinna sig i.
08.27
Kyrkan skall föra ut det kristna budskapet detta görs av en präst,då skall inte lärare eller rektor gå in och detaljstyra prästens budskap till eleverna på skolavslutning. Kyrkan är en helig plats inte en vanlig lokal som man kan ha skolavslutning i ,Därför är det rätt att neka skolavslutning i kyrkan.
08.28
En gammal svensk tradition som går i graven på grund av detta pk samhälle som uppstått! Otroligt dålig stil av skolan att diktera villkor i en kyrkobyggnad! Sverige är ett kristet land med traditioner och där ingår skolavslutningar i kyrkan!
08.28
Här har kyrkan sin chans att få barn som aldrig annars befinner sig kyrkan att komma dit. Skolan har skollagen som skall följas. En skolavslutning som genomförs i kyrkan måste göras på rätt sätt. Kyrkan väldigt svårt att acceptera detta. Följer inte kyrkan den nya tiden, flyr den.
08.32
Jodå det sa han om man ska tro den vetenskapliga publikationen Bibeln. Det är enklare att övertyga barn om att sagor är sanna så verkar inte orimligt att någon har sagt något sådant. Religiös indoktrinering av barn borde inte tillåtas innan de är stora nog att kunna fatta egna beslut utan att blint lita på vad vuxna säger är sant.
08.32
Skolavslutning i kyrkan har alltid varit en högtidsdag för mig. Jag är inte särskilt religös, men när man sjöng "den blomstertid nu kommer" fylldes man av värme. Tycker prästen gör rätt i att förbjuda skolorna att avsluta i kyrkan. Tål man inte ett guds ord har man inte där att göra.....
08.32
Äntligen! Barn ska inte tvingas på någon religion överhuvudtaget.
08.32
Om jag inte minns fel så sa inte Jesus "Låten barnen komma till mig. "
08.32
Religionen har ingen plats i skola och politik. Religion som ämne bör dessutom avskaffas och istället bakas in i ämnet historia. Religionsfrihet betyder lika mycket att de barn (och föräldrar) som inte vill utsättas för propaganda och indoktrinering från olika församlingar och trossamfund ska få slippa detta.
08.32
Kyrkan är öppen för alla. Men budskapet är kristet.
08.32
Om Sävare församling inte vill ha skolan där så får man respektera det beslutet. Men jag tycker att det är deras beslut och det behöver inte påverka övriga kyrkor. Jag tycker att det är en väldigt fin tradition i Sverige att skolor går till kyrkan på skolavslutningen. Om vi ska analysera sönder alla våra svenska traditioner så är jag inte säker på att vi kommer att få några traditioner kvar. Traditioner är oerhört viktigt för ett folk för att känna samhörighet, glädje och för att se fram emot vissa högtider. Vi ska vara stolta över våra vackra svenska kyrkor som är en del av allas vårt arv. Många av oss är sällan där och att man åtminstone får uppleva kyrkan som en vacker plats i sina yngre år tycker jag är synd att ändra på. Då kanske aldrig många svenska barn får uppleva en kyrka. Religionskunskap är ett ämne i skolan och då tycker jag att det passar utmärkt att eleverna ibland får uppleva den svenska kyrkan.
08.33
Bra beslut. Att skolan förbjuder kristna inslag i ett kristet land, och att dessutom kräva det i en kyrka!
08.33
Håller helt med! Mycket klokt beslut. Då jag var liten hade vi skolavslutning i skolans gymnastiksal. Kändes festligt och vackert. Kyrkan kommer inte att tappa besökare - tvärtom kommer de som längtar efter andlig påfyllning att självmant söka sig dit. Heder åt ett rakryggat beslut!
08.33
Stå på dig Judith någon måtta får det va, jag är inte religös men det här guds hus och inte skolans 🙌🙌🙌
08.33
Kyrkan gör helt rätt. Dom som inte vill vara med om avslutning i kyrkan kan stanna hemma, då har man ett val.
08.34
Censur av präster hör hemma i det gamla kommunistblocket, inte i en modern demokrati. All heder åt denna präst som vägrar rätta sig i ledet, fler som Dig behövs!
08.34
Vilken toppentjej till prälle!!
Sätt de förvirrade på plats.
Sverige är ett kristet konungadöme.
08.35
Jag förstå kyrkan, eftersom de inte få använda ett ända ord i vår religion, barnen kan bli påverkade. Löjligt jag själv har haft alla mina skolavslutningar i kyrkan och inte tagit skada av en bön.Mina tre barn har också haft sina skolavslutningar i kyrkan och inte tagit någon skada av det fast det lästes både välsingelsen och bön och evangelium. Tycker det är synd att vi inte är mer rädda om vår religion och våra kyrkor.Våra invandrare vårda sin religion men inte vi svenska. Svenska kyrkan gör mycket för hos medlemmar om vi bara visa lite intresse. Har fått mycket stöd ifrån kyrka när min man avled, hade inte kyrkan funnits så hade jag icke klarat av det jag hade gått under, tack vare kyrkans stöd grupper är jag på väg tillbaka. Så visa ingen förakt för det är troligen vet ni inte var kyrkan gör och finns till för.Så länge man inte behöver har något stöd så kan ma håna och förakta , men tänk på att den dagen kan komma när ni kommer att bli tacksamma att den finns.💜
08.35
Nej, Kyrkan är ju en religiösbyggnad som tillhör Svenska Kyrkan. Sen ska ju fantasi som Harry Potter, Kristendomen eller Game of Thrones inte ha något med skola att göra överhuvudtaget.
08.35
Låt kyrkan styra kyrkan och skolan styra skolan.
08.38
Bra!
08.39
Tack! Äntligen en präst som vågar sätta ner foten och stå upp för kyrkan!!!! Bra!
08.39
Det är viktigt att se kyrkan som en samlande symbol för en trakt och skola. En skolavslutning får gärna vara i kyrkan om önskemål finns.
08.39
Lilian Sverige är inte ett kristet land. Kyrkan och stat skildes 2000,rätt längesedan. Det är inte PKsamhället utan skollagen som skolor ständigt bryter emot.

Det där med att kyrkan måste följa med i tiden, nä. Att kyrkan ska vara öppen och läsa bibeln i sin samtid är en sak men att skala bort de religiösa inslagen för att skolan vill det i Guds hus är vansinnigt. Det är en plats för bön och liknande. Kyrkan är skapad och ska vara en plats för tro.

Beträffande att barnen annars inte kommer till kyrkan får väl man som lärare ta ett besök i kyrkan i undervisningsyfte. Skolan har väl religiönsvetensskap. Eller varför inte besöka kyrkan på skärtorsdagen varje år för att få lära sig om gud i kyrkan, då det inte är en röd dag eller klämdag.
08.39
Nej
Staten och kyrkan är delade sedan länge
08.40
Nej, jag anser också (med hänsyn till många befintliga religioner) att avslutningen kan hållas någon annanstans än just i kyrkan.
08.40
Detta handlar om ett samhällsval:
1. antingen är vi det som vi de facto är - ett land vars grund vilar på en Kristen tradition gällande rättssystem, moral, etik etcetera och där en skolavslutning FÅR innehålla en hymn av tacksamhet till den Kristna Guden för blommor och träd

2. vi är det som man i vissa kretas kallas för "toleranta" och vidsynta och skall sopa bort den del av historien som under lång tid format vårt land till det som det är

Personligen vidhåller jag det första alternativet.
LAUDATOR TEMPORIS ACTI! (Lovprisare av den svunna tiden)
08.40
Jag själv och jag vet många andra i min närhet som alltid fullständigt har avskytt skolavslutningarna i kyrkan. Det är otroligt drygt att behöva sitta och lyssna igenom psalmer och bibelverser när man själv inte är troende. Har man en tro och man vill gå till någon form av religiös byggnad får man göra det på sin fritid.
08.42
Tack Judith och kyrkorådet för att ni står upp för vår kristna tro!
08.42
Super! En skolavslutning är inte en kristen ceremoni och bör därför inte vara i kyrkan.
08.42
Absolut inte, skolan får se till att ha egna lokaler för sina evenemang
09.13
Gud välsigne Judith Fagrell och de styrande i församlingen. Hoppas att andra kyrkans ledare kan ta efter detta lovvärda initiativ. Kyrkan får inte urvattnas
dess heliga syfte. "HERRE SIGNE DU OCH RÅDE".
09.13
Med människan ord fara mening skolade i behov oavsett i för sig menade i utvecklingens ömsesidiga placering sin fokus tydligt i sak otillräckligt kunnig nog med tidiga avecklingar oavsett skolan.
09.15
Fantastiskt bra gjort, Judith!
09.15
Helt rätt beslut av kyrkoherden. Skall kyrkorummet utnyttjas så skall kyrkan få sätta reglerna. Vill inte skolan acceptera det så får de avstå. Äntligen någon i kyrkan som sätter ner foten.
09.15
Det är en sann kristen handling att välkomna alla, att det sker under värdiga former, s.k. religiösa eller icke. Här om någonstans är en öppen dörr att öppna sitt hjärta.
09.15
Helt riktigt beslut från kyrkan.
09.15
Dax att den kristna kyrkan står för sin tro. Visst är det vacker att med skolavslutning i kyrkan, men den hör hemma i skolan.
09.15
Rektor har inte insett kristendomens betydelse för socialismens framgångar.
Enkelspårigt.
09.15
Jag hade inte en enda skolavslutning i kyrkan medan jag gick i skolan. Inte heller var det en massa föräldrar på skolavslutningarna.
Det måste vara nåt nytt påhitt ;-)
09.16
Givetvis skolavslutning i kyrka !
09.16
Nej det tycker jag inte. Skolan ska vara ickekonfessionell och då bör man hålla sig ifrån alla religiösa utrymmen och inslag. Vi hade alltid skolavslutning på skolgården. Regnade det gick vi till gympasalen. Det var inte sämre det och bänkarna var lika hårda som kyrkans att sitta på...
09.16
Skolan ska ändra sig i stället tycker jag. Ha skolavslutning i kyrkan och låt prästen tala fritt. De är tradition och vår lagar bygger på de judokristna lagarna. Folk väljer ju fritt om de tror på det som sägs och om de ber. Och kan barn bestämma sitt kön så kan de också bestämma sin tro. Ha tillit till barnens egna hjärna.
09.16
Mycket bra beslut, på tiden att kyrkan sätter ner foten och talar om vad som gäller i en SVENSK kyrka. Clabbe
09.17
Helt rätt att våga säga till och inte acceptera att orden i kyrkan inte styrs vare sig politiskt eller annan religion.
Hoppas att fler kyrkor tar samma beslut.
09.17
Andreas vi har mer gemensamt med den romerska rätten än vad vi har med kristen tradition om moral och etik. Finns ingen etisk grund från Kristendomen som inte går att hämta från andra källor redan innan kristendomen ens fanns.
09.17
Helt rätt Judith, låt de som jobbar för antikristna traditioner och värderingar stanna utanför er fina kyrkobyggnad.
09.17
Resultatet är att de kristna värderingar som utgör västsamhällets fundament undermineras. Det är en mångårig tradition som upplöses så nej det är dessvärre kontraproduktivt för alla, troende eller ej.
09.17
Jag håller med. Med tanke på olika praktiserande religioner i vårt land, är det bra idé att hålla skolavslutningen neutral. Byt alla officiella kyrkor i sjukhus, flygplatser etcetera till vanliga bönerum eller meditation rum där alla är välkomna oavsett deras tro.
09.18
Absolut! Jag är ateist och har tvingats sitta många timmar och lyssna på präster för att kunna vara med på klassens avslutning. Mina egna barn har sluppit tack och lov!
09.18
Stort misstag att inte ha avslutning i kyrkan. Fundamentalism är ingen bra värdegrund
09.18
Tycker att Judith gör helt rätt. Skönt att hon vågade sätta ner foten.
09.18
Den unga prästen utgör ett föredöme. Vi är tacksamma för ditt goda omdöme.
Kasta ut månglarna ur templet.
09.18
Skolavslutning i kyrkan är ingen gammal tradition, det har bara pågått några årtionden, dessförinnan var det endast konfirmationen som leddes av prästen och hölls i kyrkan, konfirmationsundervisningen gick man några veckor efter att man slutat skolan, skolavslutningen eller examen som det då hette hölls alltid i skolan med föräldrarna närvarande.
09.19
Endast de som tror på GUDS skapelse och själva på GUD och son Jesus Kristus of Nasareth och hans Heliga skrifts lagar och regler - ska prästerskap göra sådana beslut inför: HELIGA GUD och själva kyrkan . I hella universum fins lagar och regler som ska följas ! I dagens skolor lär man inte barn om GUD längre .
09.19
Nej, det ska kyrkan inte med självklarhet tillhandahålla. Icke-konfessionell verksamhet kan inte läggas i kyrkan ej heller i en Moské....
09.19
På en skolavslutning ska det talas om kärlek till alla medmänniskor,att vi ska hjälpa och ta hand om varandra,vara bra kompisar,stå upp mot mobbning och så ska man sjunga "Den blomstertid nu kommer" . Om skolledningen inte tycker det kan dom hålla till någon annanstans!
09.19
Helt rätt av kyrkan. Staten och kyrkan separerades för snart 20 år sedan och att hålla ceremonier som dessa är inte kyrkans syfte. Skolavslutningen har ingenting med kristendomen att göra och det finns därför heller ingen som helst anledning att hålla ceremonin i kyrka, på samma sätt som att man inte heller skulle hålla den i en moské eller synagoga. Skolan har säkerligen tillgång till andra lokaler de kan hålla sina avslutningar som inte är kopplade till ett religiöst samfund.

Den enda gången som skola bör ta med elever till kyrkan skulle vara i form av ett studiebesök under en religionskunskapslektion, på samma sätt som man ibland besöker moskéer eller synagogor.
09.19
Klart att skolavslutningar ska vara i kyrkan varför ska man dra allting till sin spets , Alla behöver ett lugn och ro , vet att Kyrkan är Guds hus men själv är jag inte troende på Gud utan Kyrkan är en plats för rofylldhet troende eller ej
09.20
Ser väl inga problem med att hålla skolavslutningar i kyrkan om både församlingen och skolan är överens. Men vill skolan ha sin avslutning i en kyrka så får de räkna med ett par psalmer. Dessutom finns det många psalmer som inte är överreligösa utan snarare hyllar livet och naturen, perfekta för en sommaravslutning.
09.20
Nej.
09.20
Mkt bra beslut av en rakryggad kyrkoherde!
09.20
Jag menar att Kyrkan sätter en dumstrut på sig själv!
09.21
Nej varför det. Kyrkan är en plats för religion. Vill man inte ha det kan man vara i bygdegården istället.
09.21
Varför inte ha avslutningen på ett universitet i en aula?
Om man ska indoktrinera barn i trosamfund kan man ju konstatera att vetenskapen i alla fall mördar och lemlästar färre än tron på olika gudar.
09.22
Svenska Kyrkan är inte en institution som skall rätta sig efter trender, Svenska Kyrkan skall primärt föra fram Guds ord. Kan inte skolverksamheten förstå det, får dom hitta en annan lokal för avslutning. Judith Fagrell visade civilkurage när hon i gårdagens SVT deklarerade det, Svenska Kyrkan behöver fler sådana präster.
09.22
Stor heder till kyrkoherde Judith Fagrell och kyrkorådet i Sävare församling som värnar om Guds hus och vågar sätta ned foten och markera. Hoppas att det blir fler församlingar som tar efter Sävare församling.
09.22
Instämmer fullt med Andreas W kl. 8.40

*Sverige är ett kristet land med kristna värderingar, sedan många år, långt bakåt i tiden.
Våra lagar och samhälleliga grunder bygger på de kristna värderingarna.
* Skolavslutningen har av tradition varit i kyrkan. Detta uppskattas av många.
* Det är fint med de kristna psalmerna och de var alltid fint med en liten bön och välsignelse på skolavslutningen.
Något som tyvärr är förbjudet idag.
* Personligen är jag besviken på den förändring som sker med avståndstagande från de kristna värderingarna.
Andra religioner får tyvärr mer uppmärksamhet, plats och inflytelse i det svenska samhället idag!
*Låt kristendomen och dess värderingar återuppstå!
09.22
Nej då får det vara tycker jag.
En rektor ska inte bestämma vad som ska sägas i guds hus
09.23
Ett mycket nyanserat beslut! Själv är jag uppvuxen med avslutningar i kyrkan, både jul och sommar, sen var vi där och hade luciatåg också bl.a. Mycket skoltid i kyrkan blev det! Jag har aldrig tyckt det varit konstigt eller fel men var själv med i kyrkans barn- och ungdomskör och spenderade en hel del tid där trots att jag aldrig varit troende. Jag tror dock att min uppskattning av det mycket var för att den präst som kom att arbeta i kyrkan i slutet på 90-talet, Jens Linder, hade en fantastisk förmåga att fånga unga och anpassa sitt arbete till vem som var i kyrkan. Mycket bra minnen och mycket fina stunder har jag själv med mig från skolans tid i kyrkan, men jag tycker trots det inte att skolan har där att göra. Min egen nostalgi och uppskattning kan jag faktiskt inte pracka på andra, att jag upplevt det positivt och bra betyder inte att det är i kyrkan skolans avslutningar hör hemma, för det gör dom faktiskt inte. Kyrkan gör ett fantastiskt arbete för människor och det ska alla i landet, troende eller inte, vara glada för. Men vår skola ska inte vara bundna till kyrkan på det sätt den blir när vi använder den på så sätt som vi, av nostalgiska skäl, gör.
09.23
Bra formulerat Andreas W. TACK.
Min barndoms Sverige fattas.
09.23
Jag är inte troende på något vis men tycker det är viktigt att respektera dem som är det och i sin tur deras heliga platser. Ett bra beslut detta, heja Judith.
09.23
Bättre med tro än otro. Ingen tar väl skada av att lyssna till Guds budord, inte heller av att följa dem
09.23
Tack för den tiden som det var , nu är det kanske bästa beslutet från alla synvinklar .
09.23
Äntligen en präst som står för det kristna budskapet och tydligt sätter ner foten. Har väntat på detta långe. Om fler gjorde som den här prästen/kyrkorådet skulle vi slippa dessa oändliga diskussioner var eviga år. Redan på 70-talet (efter ny läroplan) löste vi frågan där jag jobbade med en ”riktig” skolavslutning på skolgården och därefter en kortare, frivillig avslutningsgudstjämst i kyrkan med bön och psalmsång. Frid och fröjd! Sen kaffe/saft och tårta.
09.24
När jag gick i grundskolan gick vi i kyrkan på skolavslutningarna och sjöng bl a "Den blomstertid nu kommer" och det var någonting som uppskattades grundligt av alla elever. Jag tillhörde de mest kritiska i skolan men även jag tyckte det var en värdig avslutning på skolåret. Det var inga större inslag kristendom till skillnad mot julsamlingarna i kyrkan utan bara en värdig inramning med gemensam sång. Det är i det närmaste farligt att sådana samlingar försvinner eftersom detta kommer att skapa större och större alienation i samhället med bara färre och färre gemensamma brytpunkter.
09.24
Befriande att kyrkan sätter ner foten. Det är kyrkans agenda som skall gälla i kyrkan o inte skolans. Dock bedrövligt av skolan att man fråntar barnen den fina högtidsstund som skolavslutning i kyrkan under många år har inneburit för många. Även om man kanske inte uppskattade det så mycket som barn så bär man som vuxen med sig det som finna minnen. Förslag: Erbjud de som inte blir kränkta över att fira en skolavslutning i en kristen kyrka att få fira den där. Resten kan fira den på skolan, i naturen eller annorstädes.
09.24
Det är ju helt otroligt detta, hur det kan uppröra så många. Där jag bor i en liten by är kyrkan den enda större lokalen som finns. Att hålla skolavslutning där skulle vara fullt möjligt och gjordes så tidigare. Det tog dock slut när prästen var med sina fingrar i syltburken och kladdade, ville ha med sina smutsiga tankar om icke kristna. Den kristna tron har inte någon som helst plats i en svensk skola. Att lära ut religion är dock på sin plats. Att bråka om en lokal känns dock som lite på sandlådenivå, att få hålla en vanlig skolavslutning i en kyrka borde rimligtvis inte vara något problem, kan man ju tycka.
09.25
Att ha en icke-konfessionell skolavslutning i en kyrka är en omöjlighet. Hela lokalen är ofta fullproppad med bilder på korsfästa gubbar, brända helgon och religiösa symboler. Ska man täcka över allt det i så fall? Nä, bättre att helt separera. Kyrka får vara kyrka.
09.25
Rätt. Men lite patetiskt att det måste komma från kyrkans sida. Skolan borde se det som självklart att inte tvinga ungarna till en minoritetssekt.
USA och Frankrike har bättre traditioner av att hålla kyrkan borta från offentlig verksamhet. Och ingen kan påstå att de är oreligiösa länder.
09.25
Kyrkan får ju gärna betala tillbaka de tusen år av finansiering de fått av skattebetalarna för sina lokaler i så fall.
09.26
Jag är helt för att utbildningen ska vara ickekonfessionell. Däremot ser jag ett visst problem i att Svenska Kyrkan verkar ha ensamrätt på beslutande hur kyrkorum som uppförts innan kyrkan och staten separerade ska användas. Vi snackar om skattefinansieraed lokaler här.
09.26
En präst med integritet.
09.27
En bestämd prästinna som sätter folk på plats. Heder!
09.27
Barn bör hållas borta från all form av religiös påverkan, kyrkobesök bör göras privat.
09.27
Bra beslut! Dansa efter pipan på en svag och handlingsförlamad skola? Nej, sätt ned foten.
09.27
Rätt, men jag har själv haft mina skolavslutningar i kyrkan ( är inte religös) och alls inte mått dåligt för det. Mina barn likaså ( de har gått ur kyrkan). Vi mår hur bra som helst trots alla dessa avslutningar i kyrkan. Jag kan ändå förstå denna kyrkas beslut.
09.28
Välgörande om skolorna och kyrkan går skilda vägar. De som önskar behålla kyrkobesöken gör det med argument från 1800-talet.
Byt ut det mot ett besök i kommunhuset. Låt kommundirektören hålla ett tal. Det borde stärka medborgarandan hos det växande släktet!
09.29
Varför inte? Kristendomen är en del av vår kultur och skolavslutningar i kyrkan har varit en tradition så länge åtminstone jag minns. På den tiden jag var barn hade vi alltid skolavslutning i kyrkan. Det var högtidligt och andaktsfullt, men så hade också lärarna mer pli på oss. Även svenska kyrkan var mer sträng i sitt synsätt, men inte var det tal om att det får vara slut, eftersom kyrkan var "Guds rum". Alla var välkomna och var det inte Jesus som sa "låt barnen komma till mig"? Så vad är problemet egentligen?
09.29
Judith Fagrell bör utses till årets svensk p.g.a.
Vänligen låt stå...
09.29
Mycket bra gjort, att stå rak i denna fråga.Det borde ALLA kyrkor som har ett Jesusbudskap, stå enade med Prästen Judith Fragell.🙏🙏❤
Jag står med Prästen Helt i denna fråga.
Det är skamligt att vi inte ska kunna ha kvar våra traditioner, som funnits sen vi blev ett kristnat land. Guds Ord , är för Evigt och kan ALDRIG utrotas. Jesus VAR och ÄR och SKALL komma åter, det säger Guds Ord BIBELN. Det kan INGEN,
INGET i Guds skaparverk Jorden ,ÄNDRA PÅ.
09.30
Absolut inte !
09.30
Jag minns mina skolavslutningar med andakt. Men var vi barn mogna att förstå innebörden? Och indoktrinering (det prästen pådyvlar) är människans största fiende! Hur förklara diskrepansen - Paulus som inget visste om Jesu liv och gärningar- med evangelisterna som 40 år senare visste !!?
09.30
Rätt beslut!
Äntligen någon som har mod att sätta ned foten.
Kyrkan är inte någon icke-religiös plats och verksamheten där ska inte styras av skolan..
09.30
Att rektorer är ett vanligt problem i vårt land förstår många. Bra att vi hjälps åt att undervisa dem.
09.32
Varför ska man ta bort traditioner som man haft i flera år. Börjar Sverige vika ner sig nu. Snart får man väll inte ringa i klockan heller. Låt barnen få sjunga Den blomster tid nu kommer. Många går aldrig till kyrkan så detta är ett bra tillfälle att vara där.
09.34
Vad har egentligen klåfingriga politiker i svenska kyrkan att göra?
Den skulle ju skiljas från staten men ändå är det val dit.
Jättebra präst som säger ifrån till obildat folk.
09.35
När blir traditioner tradition?? Slutade skolan i slutet av 60-talet (mindre stad) och det var aldrig skolavslutning i kyrkan, trots att kyrkan o staten inte var separerade! Endast i första/andra klass kunde någon förälder var med i klassrummet om de ville! Likadant säger min man (Stockholm). Inte var det heller sådant ståhej när våra barn hade terminsavslutning! Nu verkar alla tro att det alltid varit i kyrkor och att "hela släkten" bör/skall få vara med!
09.35
Prästen är oinformerad om saken, helt klart. Kristendomen bygger på en doktrin. Kyrkor tillhör oss alla. Håll en stämningsfull avslutning i kyrkan. Som barn gillade jag det. I vuxen ålder förstår jag bättre: indoktrinering!
09.35
Hela vår samhällsgrund bygger på kristna värderingar sen tusen år. Att ha avslutning i kyrkan och sjunga t ex (den blomstertid som kommer) som innehåller ordet Gud. Eller sjunga stilla natt på julavslutningen skulle vara något konstigt och skada våra barn, det ser jag som osannolikt. Det finns nog andra saker som är betydligt värre! Sen att kyrkan och staten är skild, är en sanning med modifikation. Det är fortfarande politikerna som styr kyrkan det ser vi ju genom kyrkovalen!
09.38
Judith är en sådan präst och person vi behöver i Sverige! Varför skall vi jamsa med och vika oss hela tiden?
09.38
Kommunalfullmäktige bör ompröva förordnandet av grundskolerektor.
Vi föräldrar kräver hyfs!
09.41
Bra beslut.
Vill kyrkan ordna aktiviteter för skolbarn så kan de bjuda in och göra det i egen regi istället. Det är mycket bättre än att skolan organiserar aktiviteter i kyrkan.
09.41
Så sjukt att skolans och Skolinspektionens noja om icke-konfessionalitet leder till att kontrollera vad en präst säger i kyrkan. Rena Gestapo. Vad med alla dessa ateister som gått i kyrkan på skolavslutning under hela sin skolgång, har de blivit hjärntvättade kristna för det? Om inte, varför är de så sjukt rädda för att barnen ska höra ett enda ord om Gud under sin utbildning!? Jag blir fruktansvärt illamående av Sverige när sånt hör händer! Bra gjort av kyrkan att sätta ner foten för detta trams.
09.42
Helt rätt. Skolan borde ha fattat detta beslut långt tidigare eftersom verksamheten är ickekonfessionell. Låt människor som tror gå till sina kyrkor, det finns ju fler.
09.47
Helt rätt beslut av kyrkoherde Judith Fagrell. Idag är det många som bara går till kyrkan vid avslutningar i skolan. Är ju också många som gått ur svenska kyrkan oftast tror jag det beror på att slippa betala kyrkoskatt. Anser att skolorna kan ha avslutning på sin skola och göra det till tradition, mina barn hade alltid avslutning i skolan. Någon skrev att barn aldrig går i kyrkan, de föräldrar som vill att barnen ska gå i kyrkan kan börja med att gå dit med dem. Min åsikt har inget med religion att göra för i min värld får alla ha den religion som dem vill, bara vi respekterar varandra.
09.48
Kyrkan är en andlig plats sedan urminnes tider och skall så förbli.
Det finns andra lokaler som säkert passar för skolans terminsavslutningar.
Rätt sak på rätt plats.
Heder åt kyrkoherden Judith!
09.48
Jonathan här tidigare uttrycker medborgarnas rungande protester mot
det politiserade skolsystemet munväder.
09.48
Helt rätt som prästen säger,jättebra att någon säger ifrån.
09.48
Alla barns föräldrar borde gå ur Svenska Kyrkan om examen inte får hålla där som det gjort i alla tider. Vi alla äger kyrkan som vi betalar skatt för.
09.48
Låt oss skicka blommor till prästen Judith Fagrell som uppskattning för att hon sätter lite inskränkt folk på plats!
09.48
om det är Bibelns Gud hon hänvisar till så kan de för min del gärna riva kyrkan. Läser man Gamla Testamentet så är det högst osannolikt att den guden som bl. a kallas Yahweh, är Universums skapare. Det som i GT tillskrivs Yahweh är "inte särskilt smickrande". Läs själva så får ni se.
Därför har skolbarnen inget i denna kyrka att göra. Inte i någon kyrka som har sitt ursprung i GT. Vi behöver "fred på Jorden och kärlek mellan människor", inte religion.
09.48
Positivt med ett tydligt kliv mot en konfessionslös kyrka. Sen hugger ju kyrkan sig själv i foten när de skadar den hand som matar den. Kyrkan tappar fortfarande mycket medlemmar. Inom en 10-20 år kan avslutningen hållas där i kyrkan som blivit avhelgad och blivit skolornas nya idrottshall. Skrattar bäst som skrattar sist!
09.54
Nej.
Föräldrar till kristna barn borde få tillstånd av skolan att anmäla sig till skolavslutning i kyrkan som en helt frivillig åtgärd. Då behöver inte ateister, muslimer och andra ta del av vår kristna skoltradition. Det blir allt viktigare i dessa tider att stå upp för den kristna etiken.
09.54
Äntligen!! Tack Gud för präster som vågar sätta gränser :) Underbart!!
09.55
Nej, kyrkan ska vara ett aktivt val för varje enskild individ - är det enkla svaret. Det långa svaret är: Religion är en fråga om tro och skolan ska aldrig ta ställning eller särbehandla. Så kyrkan ska leva sitt liv och skolan sitt. I samma samhälle.
09.55
Helt rätt. Kyrkan tillhör INTE oss alla. Kyrkan tillhör en organisation som bygger på en tolkning av den kristna doktrinen. Det är rimligt att kräva att allt som försiggår mellan dess vägar är ett uttryck av Kristendomen och att den styrs av organisationen Svenska Kyrkan. Bekänner man inte den kristna doktrinen (egentligen t om om man inte bekänner Svenska Kyrkans doktrin) har man inget att säga till om. Då vi har religiös frihet i landet, är det inget som hindrar en att starta en egen Kyrka.
09.55
Många omdömeslösa människor har tjänster på skolverket.
Efter nästa val bör de bytas ut och lagen sätta ateisterna på plats tydligare.
Ute i kommunerna kan vi redan nu byta ut obstinata "rektorer".
09.55
Ett skäl som något att lämna svenska kyrkan. Ska skattebetalarna inte få något för de surt förvärvade pengar de betalar i skatt.
09.57
Vad bygger svenska värderingar och traditioner på- kan det möjligen vara kristendomen?
09.57
Helt rätt. I vårt land som blivit mer och mer internationellt, med många olika troende samfund,
finns det ingen anledning att skolavslutningar sker i vår svensks kyrka.
09.58
Konstigt att ingen ifrågasätter att vi överhuvudtaget firar skolavslutning för alla barn i grundskolan varje enda sommar som var det en befrielsefest. Är det ett straff att gå i skolan? Eller en fantastisk möjlighet?
Oavsett vad är det fint med en präst som tar ställning och säger ifrån. Skola för sig och kyrka för sig.
10.03
udih är ett föredöme. Sådana kvinnor hör framtiden till.Ut med de politiska månglarna ur templen.
10.17
Helt rätt. Politikerna och deras tjänstemän, politiska kommissarier, ska ut ur kyrkan och lära sig visa respekt.
10.17
Både jag själv och mina barn har firat jättefina skolavslutningar på skolgården
Förstår inte varför man vill vara i kyrkan
Å andra sidan är ju kyrkan en fantastisk konsertlokal som man borde kunna utnyttja till olika evenemang
10.17
Ett märkligt beslut mot bakgrund av Svenska Kyrkans fallande medlemsantal. Genom att porta skolavslutningar går Kyrkan miste om ett bra tillfälle att sälja in kyrkan som en mötesplats för personer i alla åldrar och livssituationer. Genom att inte nyttja varje tillfälle till att initiera en dialog med almännheten går kyrkan en fortsatt mörk framtid till mötes. Att Svenska Kyrkan inte förstår att skruva sin verksamhet i linje med dagens samhälle är en tydlig kvittens på strutsbeteende, inkompetens och konservatism i dess sämsta form. Varje gång kyrkan väljer att inte ta ett möte med samhället i almännhet, och ungdomar i synnerhet, bidrar det till en utveklingen mot ett alltmer sekulariserat samhälle. Ett samhälle som idag, mer än nånsin, behöver mötesplatser, fysiska som digitala, för att kalibrera den etiska kompass som ständigt ger signifkant felaktiga utslag i många olika riktningar. Om inte Svenska Kykan omgående börjar att kritiskt omvärdera sin verksamhet går den mot sin död. Och det vore ju oerhört tragiskt. Kykan måste våga ta in verkligheten, agera därefter och snarast öka sin "sense of urgency" innan man skrivit in sig i historieböckerna för gott. Möt människor, uteslut dom inte -agera!
10.17
På ett sätt har hon rätt. Det är en kyrka avsedd för att fira en viss given gud. Nu är det så att underhåll av kyrkor generellt sätt står staten för. Att då vägra att upplåta sina lokaler för skolavslutningar låter märkligt i mina öron.
10.18
Naturligtvis ska skolans verksamhet inte ha något med kyrkan att göra. Religion är frivilligt och ska tas bort från offentliga traditionella seder. Många lever utan att tillhöra någon församling och skolan ska vara opartisk. Inget hyckleri med att det är gamla traditioner. Verkligen förändras i takt med oss och ska anpassas därefter. Religiösa får ägna sig åt det på egna promisser.
10.18
Då kan kyrkan betala för sig själv också och inte genom kyrkoskatt. Det är fina gamla byggnader som tillhör oss alla och minner om vår historia. Antingen fyller de kyrkorna och drar in den ekonomi de behöver eller så får vi alla ta del av vårt kulturarv och fylla lokalerna med verksamhet som gynnar alla i samhället.
10.18
Här i landet gäller numera sunda Europeiska värderingar!
Kristdemokraterna har faktisk huvudsakligen styrt Europa sedan andra världskriget.
Med den äran.
Svensk ateism anses vanligen inte riktigt rumsren i ledande kretsar.
10.18

Tack till Svenska Kyrkan ! Man kan inte sitta på två stolar .Ett Nej ska vara Nej i ett demokrati
10.22
Politiserad censur här kommer att studeras och anmälas!
Hej - ! Vad är det för censur du syftar på? Det är många kommentarer och flödet uppdateras hela tiden. Jag godkänner så fort jag kan och de kommentarer som jag inte godkänner strider mot våra kommenteringsregler som du kan läsa om här. Mvh
 
10.35
Det är allra mest olyckligt för kyrkan själv. Dess raison d'etre är just att vara en integrerad del av samhället stå för kontinuitet, trygghet, vägleda i existentiella och andliga frågor. För att kunna göra detta måste människor hitta dit. Genom neka människor tillträde i samband med en tradition som en skolavslutning så lägger man knappast grunden till att medvetengöra sig själv hos eleverna. I förlängningen riskerar kyrkan endast bli en angelägenhet för en begränsad grupp. Nu är förstås artikeln mycket kortfattad och det är otydligt varför prästen inte längre vill erbjuda skolavslutning i kyrkan. Kan det möjligtvis ha med mångkultur att göra?

Hej @Dr Flint! I videon så säger kyrkoheden Judith Fagrell att de inte bara är en förening som upplåter lokaler utan en levande kyrka och att deras uppdrag är just det, att vara en kristen kyrka. Och därför kan de aldrig vika från det uppdraget. Angående rektorerna säger hon ”Rektorerna ska följa skollagen och vaka över verksamheten vilket kan resultera i att man vill kontrollera vad som sker i kyrkorummet t.ex. genom att läsa prästens manus innan talet. Det är ingenting som vi kan gå med på i församlingens eget hus”. Mvh

10.39
Så beklämmande att läsa om det stora behov som aktivt kristna och många kyrkligt anställda och förtroendevalda tydligen har av att sätta upp gränser gentemot andra människor, för att försvara Gud. Så mycket rädsla.
Det behövs sannerligen mer yrkesskicklighet, utbildning, djup, varm och inkluderande andlighet, ödmjukhet, nyfikenhet och uppfinningsrikedom i sättet att leda en skolavslutning i samarbete med skolan. Präster -come on!!
10.39
Förstår inte varför det blir sånt rabalder om det här. Både prästen och skolledaren förtjänar respekt för att de följer riktlinjerna för sina uppdrag och vågar fatta obekväma beslut. Tiderna förändras och kyrkan har varit skild från staten i snart 20 år för att vi själva vill ha religionsfrihet i det här landet. Rakryggat av kyrkan att stå upp för att den är en religiös organisation och inte en tillhandahållare av Astrid Lindgren-idyller.
10.41
Visst står staten för underhållningen av kyrkan men väldigt många väljer att lämna kyrkan. Kostanden faller på oss som stannar kvar av olika skäl ( kyrkan ställer upp för många svaga i samhället är mitt skäl att stanna kvar). Vi medborgare kan välja att stöda kyrkan eller gå ur. Självklart ska svenska kyrkan då få välja hur och varför deras kyrkor ska användas.
10.42
Konstigt att kyrkan som dras med minskande antal besökare och därmed tvingas lägga ned kyrkor nu bannlyser unga människor att avsluta sitt skolår i kyrkan på grund av något byråkratiskt beslut på en statlig myndighet, det visar på att kyrkan dras med mycket gamla värderingar, kyrkan ska väl välkomna alla som som vill besöka oavsett tillhörighet, hudfärg, härkomst. Blir nästa åtgärd att säga nej till de som bara går till julottan som tradition, eller nej till de som vill gifta sig kyrkligt. Tycker kyrkan ska ta tillfället i akt att marknadsföra sig som platsen där alla är välkomna när och hur de vill, samt visa vägen hur vi vill ha det värdegrundsmässigt i landet Sverige. Skolavslutning når framtidens svenskar.
Kyrkan är en del av Sverige visa det!!
10.42
Tänk att det ska till en kvinnlig präst för att tala om att kyrkan är Guds hus!. Om inte Guds namn får nämnas där, har naturligtvis inte skolan där att göra. Tack Judith o Du tillåter säkert inte något mångleri efter konserter heller, även om Guds ord varit med under konserten.
Mvh Birgitta Olsson
10.42
Jesus sade låten barnen komma till mig - kyrkan borde väl vara glada för varje besökare o inte kasta ut någon !
10.42
Till moderatorn. Ber om ursäkt, hade endast läst texten men inte tittat på videon. Jag är väl lite gammalmodig av mig när det gäller nyhetskonsumtion.
Ingen fara @Dr Flint! Ha en fin dag!
10.43
Kyrkoherden har givetvis rätt. Rektorerna skall inte bestämma vad som får sägas i kyrkan. Det strider mot yttrandefriheten. Dessutom är ju kyrkorna en del av kristendomen.
10.43
Kan man inte ha skolavslutning i asa trons anda? Det skulle hajpa upp det hela...Trasor på kroppen(det går ju att förfina det hela),träsköld."Tempel" av torv och stockar.alkoholfri(annars blir det ett jäkla liv) mjöd. Allt kan göras själv.Så här i prepper tidens anda.
10.43
Notera gärna att samtliga kommentarer i denna fråga kommer från personer som på ett eller annat sätt bryr sig om Svenska Kyrkan och dess värderingar. De som inte kommer till tals är de som "loggat ut" och inte bryr sig. Med stor sannolikhet just de personer som nu inte kommer att ha sina avslutningar i kyrkan längre. Och hur anser ni som är för detta beslut (att utestänga skolavslutningar) -att det ska bidra till ett ökat medlemsantal?
10.44
1. Kyrkan är skild från staten det är märkligt att folk så är års alltid gömmer bor detta.

2. Ni som skriver att dom för kyrkoskatt ni har fel. Det är en frivillig skatt gillar ni inte svenska kyrkan eller deras agerande är det bara att lämna det är ingen som tvingar er att betala.
Det gräver ju för stås att man som individ av registrerar sig. Men det är ju alltid kul att gnälla när man kan eller hur?

3. En skolavslutning är inte någon religös högtid och då ska det inte firas på en religös byggnad det går lika bra att göra det hela i en aula eller annan mötes lokal.
10.45
Det verkar som om många som kommenterar inte förstår att Svenska kyrkan är just en religiös organisation. Målet är inte att ha så många medlemmar som möjligt utan att förmedla den kristna läran genom bl a gudstjänst, mission och diakoni. Varför då locka människor till sig mot löfte att inte prata om Gud, som är själva kärnpunkten i tron????
10.45
I förståelse till både Judith Fagrell och Camilla Brolin att skolan styr mer under skolavslutning, dock det är kyrka som inte är under samma lag. Liknande som olika koncerner bland företag.
Första jag tänker runt då är serien Halvvägs till Himmelen, då skolledningen inte alls vill gå i kyrka för avslutningen, dock ändrade dig sig dom OM han inte sa något om gud eller dylikt religiöst. Dom höll sin avslutning och präst Albin (Johan Glans) höll sin predikan, medan ungdomarna inte lyssnade utan höll på med sina mobiler. I slutändan sa ändå präst Albin: "Gud välsigne er". För det var ändå i kyrkan dom var i. Dess heliga hus. Skolledningen blev förbannad ändå.
Kanske vill inte skolledningen bli lynchade av föräldrar som är ateister eller har annan gud?
Därför lite kredd till Camilla B. att hon böjde sig i förstånd och inte skällde!
Kredd till Judith Fagrell som ville ta detta avstånd för det inte är så kyrkligt att skolledningen rotar och styr.
Lite lång text, men tänka sig att en sketch inte är långt ifrån verkligheten, eh?
10.54
Bra att man tog ställning baserad på kyrkans regler.
10.54
Kommentar till Catarina: "Varför då locka människor till sig mot löfte att inte prata om Gud, som är själva kärnpunkten i tron????".
-Jo -för att om man har ambitionen att, som du själv skriver "förmedla den Kristna läran" så måste man bjuda in till dialog. Att överhuvudtaget få en ungdom att lämna sin dator och komma till en kyrka är i praktiken näst intill en omöjlighet. Ett steg i taget!
10.54
Har aldrig förstått icke-konfessionell skolavslutning i en kyrka. Även om kyrkorummet är trevligt och traditionellt att vara i så tycker jag skolorna borde kunna ordna trevliga avslutningar inom skolans lokaler. Låt kyrkan vara kyrka och så bör man nog fundera på varför inte skolor/kommuner klarar av att göra trevliga avslutningar i egen regi.
Eller öppna upp för fler typer av skolavslutningslokaler. Varför inte en sporthall som kommunen eller sponsorer tillhandahåller gratis, eller en moske, buddistiskt tempel mm.
10.55
Skolan ska lära för det framtida livet, bl a kunskap om umgänge mellan människor och kyrkan ska missionera och även lära om medmänsklig samvaro. Märkligt att dess förkunnare inte har lärt sig något om fördragsamhet. Det är enligt min mening ett av de stora ”gisslen” i dagens samhälle.
11.03
Rektorn står i skamvrån och den unga kvinnliga prästen hyllas över hela landet för att ha satt obildat folk på plats.
Glädjande med kvinnor som kan. Stå på dig!
11.06
Kyrkoherden gör helt rätt. Skolan ska inte lägga sig i hur hon hanterar sitt arbete i kyrkan.
11.11
Väldigt många ateister som skryter med sin inskränkthet i denna spalt.
11.11
Kyrkor och tempel är Guds hus! Därmed inte sagt att någon med nödvändighet har rätt i sin tolkning av Gud! Det bör inte vara några problem att fira skolavslutning, midsommar eller nyår med inslag av Gud, i Guds hus. Problemen börjar när människor slåss om vilken Gud, eller vilken profet som är den rätta. Då har man missförstått Gud och missbrukar hennes namn!
11.12
Skolorna vill ha skolavslutning i Kyrkan som är Guds hus.
Men när de är i Guds hus får prästerna inte prata eller nämna Gud.
Det är helt ologiskt!
Kyrkoherden Judith gör helt rätt som sätter ner foten.
11.13
Jag vill tacka Judith Fagrell för att hon står upp för kyrkans värderingar och väljer att hålla skolavslutningar borta från kyrkan. Barn ska inte behöva bli utsatta av förvirrade tankar som tolkas som verklighet.

Tack Judith!
11.20
Trevlig omväxling att höra från en präst som fokuserar mer på Gud än på politisk aktivism. Heder till henne.
11.20
Det är rektorn som saknar kompass. Byt ut honom.
11.21
Kyrka och skola som säger sig vara främsta företrädare för värdegrund kan nu återigen ifrågasättas om de klarar av det själva i praktiken, lag och förordning statuerar ramverket för verksamhet. Det praktiska samarbetet mellan verksamheter ska genomföras av personer och det är här som lagar och förordningar i samklang med värdegrund kommer in, skolan hänvisar till lag och förordning, inget annat, kyrkan hänvisar till det fundamentalistiskt religiösa, inget annat! Vad är ni rädda för, skolverket, biskopen? Visa för ”guds skull” och ”samhället” att ni som vuxna människor i ett modernt samhälle kan samarbeta för en god tradition som ger en stor och god effekt på kommande medborgare! Glöm inte bort vilka ni är till för! Skolans all personal är till för eleverna inte Skolverket, Kyrkans all personal är till för församlingen inte biskopen. Som ni resonerar nu är ni INTE det!!
11.21
Om svenska kyrkan skall överleva måste man vara öppen för allmänheten. Så är det inte idag. Kyrkor över hela landet hålls låsta stora delar av dygnet och religionen pådyvlas de som tar sig dit. Förtryck, ojämställdhet och skam har präglat svenska kyrkan och det verkar inte finnas någon vilja till att förändra detta.
12.02
Jag håller med "Daniel O", det känns alltmer tydligt att de bokstavstrogna och konservativa förespråkarna tagit över kyrkan. Det är tragiskt att på avstånd bevittna detta kollektiva självmord. Våga tänka nytt och undvik att vara faktaresistenta om ni vill bidra till en kyrka som kommer att överleva er tid här på jorden.
12.02
Jesus sade låten barnen komma till mig ! Och det gällde väl alla barn ? Vad för sorts präst är Judit Fagrell närhon sätter sig emot detta ?!
12.02
Daniel O Bra summerat
12.03
Olämpliga människor har infiltrerat skolmyndigheterna.
Vid nästa val bör vi prioritera att byta ut dem för våra ungdomars skull!
Det gäller inte bara kyrkan, vi har Europas dyraste och sämsta skolsystem med. Inte så bra.
12.03
Ett tråkigt beslut tycker jag.
Ska vi inte heller kunna avnjuta konserter i kyrkan om de inte sker i en kristen anda?
Att stänga ute folk ur kyrkorummet gagnar inte någon.
12.03
Jag står helt bakom kyrkoherdens och kyrkorådets beslut.
Rektorer elller skolstyrelse/utbildningsnämnd skall inte ha något som helst inflytande
över kyrkans ceremonier. Kyrkor är ingen allmän möteslokal.
12.03
Kommentar till Carl - men varför bjuda in till en dialog som inte får handla om tro eller religion??
12.03
Det är väl inte så märkvärdigt att skolan får skaffa egna lokaler att hålla olika events i? Speciellt om det inte ska vara associerat till religion. Stiger man in i kyrkan är det oundvikligt att uppleva någon slags kristendom. Jag personligen avskydde att skolan skulle hålla olika högtider och dylikt i kyrkan då jag alltid kände mig utanför och tyckte att det blev en påtvingad kristlighet över det hela. Sjunga psalmer och fader vår och what not. Nuförtiden känner jag mig föraktfull mot kyrkan, jag respekterar fortfarande dom som vill hålla på med det där, och allt därtill, bl a för att det blev så påtvingat.
12.03
Vill man ha skolavslutning i kyrkan får man finna sig i att allt sker utifrån kristna värdegrunder. I en kyrka pratar man om vad Gud gör för oss människor och man ber om hans välsignelse. Vill man som skola inte respektera detta har man inte i kyrkan att göra utan då får man hålla till på neutral mark. Kyrkoherden gör helt rätt som sätter ner foten.
13.01
Äntligen.
13.01
Jag ser gärna att skolavslutningar hålls i kyrkan. Men helt klart är ju kyrkan då måste få vara delaktiga innehållet. Varför skulle man annars vara i kyrkan?
13.01
Jag har alltid trott att Jesus välkomnade barn i sin församling...men Bibeln har ju i och för sig alltid tolkats på olika sätt....
13.01
Bra! En kyrka är en kyrka och jag är imponerad av Judith Fagrell och kyrkorådets beslut.
13.02
Absolut inte!
13.02
Helt klart inte, jag förstå församlingens beslut.
I Sverige har man valt att separera stat och kyrka, då måste staten sluta att vara klåfingrig och styra
Förutsättningar. Ett hedervärt uppträdande av kyrkan och ta ställning.
13.10
Är själv inte medlem i kyrkan men om man ska avkristna kyrkan inför varje skolavslutning så måste man ju ta ner eller täcka över t.ex. krucifix och liknande. Jag förstår inte varför det är så hemskt att besöka en kyrka. Jag har besökt moskéer utan att ta illa upp av muslimska idéer.
Detta är en ickefråga tycker jag. Acceptera fastighetsägarens villkor eller välj en annan fastighet.
13.10
Traditionen var inte lokalen i sig, utan det kristna momentet, vilket man hade i kyrkan. Nu har vi genom demokratiska beslut frångått kristna/religiösa moment i skolundervisningen och då lämnar man lämpligen också lokalen för sådana, dvs. kyrkan. Problemet uppstår att en del skolor då vill avkristna kyrkan för att kunna fortsätta ha skolavslutningen där. Klart att kyrkan tar avstånd från att avkristnas.
13.10
Om nu allmänheten finansierar kyrkans lokaler, vilket de gör genom det kyrkoantivkariska bidraget på runt en halv miljard, varför får de då inte ta del av kyrkans lokaler?
13.10
Folket på trakten kommer säkert att sätta sig i respekt hos denne inskränkte rektor.
Kommunalbetjänt säger man i Norge och civil servant i UK...
Mao det är inte upp till en kommunaltjänsteman att ta sig ton.
13.10
Äntligen en präst som säger sanningen.
13.10
Helt rätt av kyrkoherden. Kyrkan är Guds hus och ingen ”vanlig” lokal för allehanda jippon.
Det har diskuterats och debatterats alldeles för länge redan i denna fråga . Skönt att någon från kyrkans håll vågat sätta ner foten.
13.11
Född på 60-talet. Skolavslutningarna hade vi i skolans aula, och efter det avslutade man i
det egna klassrummet, med glass och kram av fröken. Minnen av enkelhet och glädje.
Det är ju en dag för barnen och deras lärare, gör något roligt utomhus, grilla korv, umgås och
ha roligt!
13.11
Vart tack till församlingen som drar tydlig gräns att Guds hus är Guds hus. Det finns ingen gråzon. En kyrka är ett religiöst sammanhang. Och inte ett "Traditionens Hus". Det blir rätt för alla parter. Både skola, elever och kyrka.

Ett studiebesök som del av religionsundervisningen, absolut, och lika självklart som ett studiebesök i en synagoga och en moské. Men inte som en lokal för en icke-reliös skolundervisning.
13.11
Skolavslutningar i kyrkan är förlegat. Ingen som är icke-troende ska behöva tvingas dit. I skolor brukar finnas en aula av något slag, man kan mötas där, eller samlas ute på en neutral plats. Förutsättningen är att det ska vara lugnt, utan stök och störande personer - de ska portas, får inte vara med utan ska uteslutas från gemenskapen. Sedan så finns det mycket att säga om kyrkan och dess värderingar. Företrädare för kyrkan ska knappast diktera för andra hur de ska vara, tro och utöva sitt liv. Många församlingsmedlemmar lämnar kyrkan årligen, man kan kalla det massflykt. Det vore bra och behövligt om man försökte analysera varför. Politisk extremism, penningslöseri av ofattbart mått, högmod och moraliskt förfall - där är några av orsakerna till att man lämnar medlemskapet i kyrkan. Det konfessionella inslaget har man glömt bort i all verksamhet, så det är ju tramsigt att hålla fram det just nu. Men det är bra att skolavslutningarna i kyrkor upphör, inga religiösa inslag inom skolans värld, tack!
13.12
Samhället har svårt att förstå kyrkans roll numera. En accelerera kristofobi gör att man med förstoringsglas spanar efter kristna inslag, sådant som man menar skulle skada och våldföra sig på barnen. De tar inte skada av om prästen skulle få be Fader vår eller utdela välsignelsen. Kyrkan som förminskas till samlingslokal är inte längre kyrka. Då förstår jag prästens hållning.
13.24
Jag tycker att skolan ska ändra sig, så att skolavslutningen kan ske i kyrkan.
13.24
Om man kan ha musikkonserter i kyrkan borde väl skolavslutning även vara ok.
13.25
Det måste väl stå för varje enskild kyrka att avgöra hur de vill göra. Jag respekterar att en kyrka inte tar emot en skolavslutning om de inte får hålla avslutningen på religiöst vis. Sen ska en skola självklart inte ha skolavslutningen där religion predikas
13.25
Detta förstår jag inte alls. Visst ska man kunna vara i kyrkan, tack och lov att vi kan vara där för våra barnbarn. Det är högtidligt med bra akustik när barnen sjunger och spelar, det kan ingen urtråkig aula i världen konkurrera med. Tacksam att jag inte bor i Lidköping....
15.45
Detta är enligt mitt tycke trams!!!!
Skolavslutning i kyrkan är en fin tradition som vi bör bevara.
Oftast är det ju också den ända gången som kyrkan är fylld både av människor och av glädje.
15.45
Tänk dej att gå till en sporthall men du får absolut inte sporta där. Befängt.
15.45
Det finns massor av barn som aldrig kommer i kontakt med kyrkan om inte skolan arrangerar ngt. Det är väl en fantastisk idé att ha avslutningar i kyrkan?? Dumheter.
15.46
Jag tycker om barnen vill ha det i kyrkan så ska de få ha sång å musik i kyrkan men med religiösa inslag ❣🌷🥀
15.46
Tycker detta är bra gjort av kyrkoherden i Sävare pastorat.
Kyrkan är ingen uthyrningslokal som står till förfogande om inte kyrkans budskap får förmedlas. Annika S
15.47
Skönt att kyrkan äntligen tar ställning för något! Bra gjort!
15.47
Skolans jobb är att allmänbilda elever och kyrkans jobb är att försöka få folk att tro på deras gud. Dessa intressen är bara förentliga under religionskunskap, och defenitivt inte under skolavslutningen. Som lärare brukar säga om elevers mobiltelefoner: ”Gör det på fritiden”.
15.47
Barn som inte är kristna ska inte vara tvingade att gå dit! Ett sekulärt land betyder att
religionen har INGENTING med skolan att göra.
15.47
Från Skolverkets läroplan LGR11:
"I överensstämmelse med den etik som förvaltats av kristen tradition och västerländsk humanism sker detta genom individens fostran till rättskänsla, generositet, tolerans och ansvarstagande. "
Nyckelordet är kristen tradition för den som undrar.
15.48
Det här är bara ännu ett steg för i Svenska Kyrkans process mot att dödförklaras hos folket.
15.48
Tycker själv om skolavslutningar i kyrkan. Ett bra förslag hade varit att ha avslutningen efter skoltid då kan prästen själv bestämma innehållet. Sorgligt att lärare och rektorer vill detaljstyra innehållet. Sen är skolavslutning också ett billigt sätt för skolan att komma undan. Att bjuda eleverna på en middag med efterrätt kostar ju pengar. "skolgården" man kan ju hyra en lämplig lokal och anstränga sig lite mer.
15.48
Konstigt att man är så rädd för kyrkans budskap.Det finns så mycket annat i samhället idag som är så mycket värre och har en otroligt dålig inverkan på både vuxna och barn.
15.48
Mycket bra av kyrkoherden. Det är ingen rektor eller skola som ”tagit sitt uppdrag på allvar” som skall sätta agendan och ställa en massa krav.
15.49
Kyrka och stat är separerad. Nästan.Varje år får Svenska kyrkan över en halv miljard i antikvariskt bidrag för att bevara lokalerna. Utöver det tillhandahåller staten en tjänst åt kyrkan, där de för ta ut sin medlemsavgift på skattsedeln. Den är värderad till lite över hundra miljoner. Så det är gott om skattepengar som går till kyrkan varje år.Det gör att allmänheten har ett anspråk, om än kanske litet, på kyrkorna. Och Svenska kyrkan håller med. Så här skriver de på sin hemsida:"Kyrkomiljöerna i Sverige är en tillgång inte bara för Svenska kyrkan och hennes medlemmar utan för hela befolkningen. Kyrkorna har en viktig betydelse i dagens mångkulturella samhälle. Både de som i generationer levt i Sverige, och de som nyligen har blivit svenska medborgare ska ha möjlighet att lära känna Sveriges kyrkor, landets största sammanhållna kulturarv."
15.49
Jag tycker att skolavslutningen skall vara i kyrkan. Det blir så fin stämning med sång och musik. Det räcker med ”den blomstertid nu kommer ....” av kyrkligt inslag. Vi svenskar har trots allt en tusenårig historia att ta hänsyn till och kyrkan bör vara öppen för alla.
Samarbete och smidighet anbefalls!
15.50
Härligt med en kyrkoherde som står upp för kyrkan och dess värderingar!
15.50
Kyrkan är Guds hus Det är självklart.
Skolavslutningen hör hemma på skolgården
15.50
Ett bra initiativ av kyrkans ansvarige. Tänk omvänt. Accepterar skolan om kyrkan styr i skolan? I kyrkan skall prästen styra innehållet i predikan och psalmsången. Viktigt i dagens svenska samhälle.
15.50
Skolan ska vara sekulär och inte hålla sina avslutningar samlingslokaler för religösa trossamfund. Det finns vanligen en idrottshall eller aula som kan användas för avslutningar. Gör skolan så, blir frågan aldrig aktuell.
15.51
Äntligen nån som säger ifrån!
Varför bara utnyttja kyrkan,som en bra lokal,med god akustik,o för att det är tradition?
Skapa nya traditioner då!
Och låt kyrkan vara en, kyrka!
15.52
Svar till Catarina ("Kommentar till Carl - men varför bjuda in till en dialog som inte får handla om tro eller religion??")

Catarina, jag håller med om att det är tokigt att man inte får tala om religion i en kyrka under en skolavslutning. Men blanda inte ihop den frågan med skolans (eller almännhetens) rätt till kyrkorummet, eller kykorummet som en neutral mötesplats där ett frö till djupare intresse för religion kan få möjlighet att gro. En vacker och fin samling i en kyrka, som till sin natur manar till eftertänksamhet, respekt och djupa tankar, är en otvetydig framgång för såväl individ som kyrka. I den bästa av världar plockar besökaren upp ett informationsblad om kyrkans verksamhet på vägen ut, ser en affisch om en spännande konsert i nästa vecka eller helt enkelt bara sänker tröskelm för att komma tillbaka till kyrkan igen.

Det enda riktigt effektiva sättet att döda en dialog är att stänga kyrkans portar. Så har nu skett.
15.53
Absolut inte
15.53
När jag läser det här är jag tacklsam att jag ämnade kyrkan för ett par år sedan . Så mycket hyckleri som de troende visar upp .Vad hände med låten barnen komma till mig och att alla har lika värde .
15.53
Bra beslut, kyrkan är kyrka och förmedlar kristna budskap. Skolan skall inte pyssla med detta öven om islam tillåts och lyfts fram och skyddas. Skolan skall lära ut, skolan är skola. Bra gjort av kyrkoherden
15.54
Om det blir fler som gör som Fagrell finns det hopp att kyrkan kanske åter blir en kyrka och inte ett ”politiskt” styrt folkets hus.
Då kan man vara med och betala Kyrkoavgift.via skattsedeln igen


15.54
Nej. Kyrkan är guds hus och där skall inte skolorna bestämma.
15.55
Bra beslut...man jan inte ära kakan och ha hålet kvar.
15.55
Tycker f ö att rubrikerna till de två artiklarna är olyckliga "Lidköpingsprästen som säger nej...//" samt "Skola nekas skolavslutning i kyrka". Vänd på det istället: "Verksamhetschefen som säger nej till religiösa inslag i kyrkan" och "Skola nekar skolavslutning i kyrka" (i o m kravet på avsaknad av konfessionella inslag vilket per se är en omöjlighet i en kyrkobyggnad).
15.55
Tradition efter tradition försvinner i vårt Sverige. En skolavslutning i kyrkan är ett av många vackra barnsminnen man bär med sig i livet. Kyrkans miljö och akustik från de vackra barnstämmorna som gör en tårögd av glädje. Är detta en uppkomst av att antalet andra religioner blir större i barnklasserna? Handlar detta i grund och botten om diskriminering av vår Svenska kyrka?
16.09
En förändring har skett av den svenska kyrkan. I dag är det många som har gått ur kyrkan. Kyrkan är i dag ingen del av staten. Vi är färre och färre som betalar medlemsavgiften.
Beslutet är rätt. Förr tillhörde kyrkan staten och då svenska folket. Så är det inte nu.
Man kan inte kräva en rättighet om man inte är medlem.
I och för sig har församlingen annat argument , men mitt argument är det grunläggande
16.53
Självklart skall man kunna använda både kyrka, moské eller synagoga för att hålla en skolavslutning med musik och sång!
16.53
Då har vi åter en gammaldags präst.
Kyrkan måste våga förnya sig för att få ungdomarna att gå ditt.
Hon glömmer nog att Jesus vill att alla ska få vara med honom.
Låt bar­nen kom­ma hit till mig och hind­ra dem in­te: Guds ri­ke tillhör såda­na som de. San­ner­li­gen, den som in­te tar emot Guds ri­ke som ett barn kom­mer ald­rig dit in.” Och han tog dem i fam­nen, la­de händer­na på dem och välsig­na­de dem.
Men alla människor är inte lika mycket värda i den kristna värde.
16.54
Om det är så viktigt för skolan där man inte får prata om Gud att ha avslutning i kyrkan borde skolan ha avslutning i en moske istället...eller alternera runt bland alla olika typer av religiösa byggnader som utövar olika religioner! Vi är ju så mångkulturella....eller?
17.00
Tack Judth Fagrell och ditt kyrkoråd för att ni vågar och orkar låta kyrkan vara kyrka och inte bara en lokal för traditioner. Ska skolverket bestämma vad vi som präster inte får säga och göra i den kyrka som vi lovat följa? Naturligtvis inte. Guds hus är alltid ett bönens hus oavsett vilka som är där. Gud välsigne er!
17.00
I en tid då kyrkorna får färre och färre besök kan man ju undra hur de tänker sig att kyrkan ska upptäckas av nya generationer. Hur många kommer gifta sig kyrkligt om 4-5 generationer? Inte många.
Om vi nu ska betala skatt för eländet kan de väl lika gärna få användas?
17.12
Jag har varit på många skolavslutningar med barn och barnbarn.Så många gånger kaotiskt och ett otroligt oväsen. Jag hörde ingen lärare tysta ner oljudet.och örklara ör barnen att i kyrkan visar man en viss respekt och vördnad.
17.18
Äntligen, masken av. Skolan har inget med kyrkan av göra i ett modernt sekulärt samhälle. Traditioner är finna men kan förändras om dessa blivit föråldrade. Skolavslutning är en ceremoni som kan göras på många olika sätt som passar både troende som icke troende personer.
17.18
Varför är det så viktigt att det inte sägs något kristet på skolavslutningen just? Mig veterligen har alla skolbarn påsklov. Firas inte påsken till minne av Jesu uppståndelse? Borde vi slopa det också?
Låt prästen vara med och säga sitt, det är det ingen som dör av. Kristendomen har väl varit vår huvudreligion ganska länge nu.
17.38
Jag tycker det är synd att barnen inte får uppleva den vackra kyrkomiljön på skolavslutningen. Jag brukade alltid ta mina elever till olika religioners byggnader såsom moskéer, synagogan, tempel, katolska och ortodoxa kyrkan. Att eleverna ska få våra i den Lutherska kyrkan tycker jag är självklart. Det är den bakgrunden majoriteten i detta land har. Prästen kan välja att berätta något om kyrkan och religionen kortfattat och att Kristendomen har mycket gemensamt med judendomen och Islam. Det är viktigt för eleverna att få se olika religiösa miljöer och inte minst sitt egets lands majoritetsreligion. Synd att prästen och rektorn inte kan komma överens för elevernas skull. Våra kyrkor är en del av vårt kulturarv och att få sjunga Psalmen Den blomstertid nu kommer hör till alla skolavslutningar och akustiken är så bra i det vackra kyrkorummet. Låten barnen komma till kyrkan under avslutningen! Det hade nog Jesus låtit dem komma in.
17.38
Nej! Kyrkan är inte vilken lokal som helst. Vi ska hålla kyrka o världsliga ting isär.
17.38
Jag ser att många som är upprörda i kedjan använder ett av Jesus citat om att låta barnen komma till honom, och även hävdar att kyrkan är hycklare pågrund av att barnen inte får ha avslutningar där. Saken är den att en kyrka har i uppgift att låta barnen komma till Jesus, men när skolbarnen kommer till kyrkan blir kyrkans uppgift att förmedla Jesus borttagen från dem, när skolan ska styra om vad som ska sägas eller inte, tystas budskapet om Jesus ned. Alltså inte hyckleri, bara ett väldigt bra ställningstagande!
17.38
Personligen så tycker jag att i och med skyrkans och statens skilsmässa 99, så är detta på tiden. Kristendomen, eller för den delen, religion har inget att göra i ett samhälle som är baserat på forskning, empiriska bevis och medmänsklighet.
Helgdagarna är kvar som ett förlegat sätt att ge oss helger, men personligen tycker jag mest att dom är "meh".

Kyrkan och skolan skall inte gå med varandra hand i hand, och det är lika bra bra att vi inser det.
18.21
Eftersom skollagen kastat ut Gud ut kyrkan måste väl få kyrkan få reagera? Alla som förfäras och skriver att Jesus sa ”låt barnen komma till mig” har missat något. Jesus får inte ens nämnas, så honom lär barnen knappast känna på avslutningen. På julavslutningen nämns snarare Kalle Anka. Starkt, Judith!
18.21
I vår lilla by är det skolavslutning i kyrkan, väldigt fint och stämningsfullt. Både religösa och ickereligösa inlägg, alltid många i kyrkan och jag tror inte någon tycker att det inte skulle vara lämpligt med avslutning i kyrkan. Förvånad över inställning i aktuell kyrka, småaktigt och fyrkantigt.
18.41
På förekommen andledning: Ingen betalar kyrkoskatt idag. Medlemmar betalar avgift, på skattade pengar. Alla betalar begravningsavgift då Svenska Kyrkan förvaltar kyrkogårdarna. Det gör att alla i Sverige har rätt till en grav och en begravning när de dör. Till skillnad från tex i England. Många verkar blanda ihop begreppen.
18.41
Ja. Föräldrarna kan ju fundera på om de fortfarande vill vara med i Svenska kyrkan ?
18.41
Många okunnigheter här: 1. går man ut ur kyrkan betalar man inte ett öre till kyrkan, vare sig verksamheten eller byggnaderna. De underhålls av den krympande skaran medlemmar . Trots att kyrkorna är en del av vårt kulturarv. Således ansvarar en del svenskarna för kulturarvet medan andra som gått ur kyrkan inte bidrar till underhållet av Sveriges kyrkor. Jag har svårt att tro att det kan fortsätta. Då får väl kyrkorna förfalla.
2.Alla betalar en begravningsavgift och den går uteslutande till begravningsverksamheten. 3. Kyrkoantikvariskt bidrag går till en mindre del av kyrkorna som har speciell antikvariskt värde mestadels medeltida på Gotland. Den absoluta majoriteten av Sveriges kyrkor drivs och bekostas av kyrkan själv.
19.16
Absolut inte Kyrkan skall stå för kristna värderingar
Annars är det inte en kyrka men ingen skall tvingas att gå dit
Allt som sker i kyrkan eftersom den är Guds hus ska ske på kristen biblisk grund
Vill man ha ett annat program får man ha det på annat ställe
19.16
Vad är det egentligen som rektorerna har problem med? Hade dessa ängsliga rektorer velat detaljstyra en skolavslutning i en moské eller synagoga?
19.17
Håller med prästen i Lidköping. Det är inte rimligt att skolan bestämmer vad som ska sägas i kyrkan.
19.17
Absolut! Det fyller liv, kärlek, gemensamhet och glädje i kyrkan och det tycker Gud om!
19.17
Kyrkor har inte med vår allmäna skola att göra.
19.17
Jag tycker att kyrkan ska ge avslutning i religiös ande eftersom det blir ett minne för livet, respekt och kärlek
19.18
Många även journalister lever kvar i det gamla statskyrkosystemet och tror att man kan styra över kyrkorna, men svenska kyrkan är en frikyrka som alla andra och styr över sitt eget liv
19.19
Anser kyrkorådet eller vem det nu är som bestämmer att kyrkan är en helig byggnad som inte får användas till annat än gudstjänst, så ska det givetvis inte hållas en skolavslutning i den kyrkan, utan prästens medverkan, förhoppningsvis tillåts inte heller konserter i den kyrkan. Är kyrkan en stor samlingslokal i närheten av skolan som kyrkorådet kan tänka sig hyra ut för annat än gudstjänst så kan man väl mycket väl ha skolavslutning i den lokalen utan religiösa inslag, mer än vad lokalen i sig själv vittnar om.
När jag själv gick i skolan fyllde vi skolans gymnastiksal med stolar och hade skolavslutning där, vi sjöng de klassiska sommarpsalmerna men ingen präst medverkade, jag har även varit på fina skolavslutningar utomhus. Så varför denna debatt varje vår?
Varför är det så viktigt för en del att skolavslutningen ska vara i en kyrka?
De flesta kyrkor anordnar gudstjänster och andra samlingar flera gånger i veckan som man är välkommen till om man vill besöka kyrkan och många kyrkor är inte heller beroende av en speciell lokal för att fira gudstjänst för Gud är inte beroende av någon speciell lokal. 😊
19.19
Det är mycket fint att hålla skolavslutningen etc i kyrkan och att prästen skall vara med och prata. Kyrkan är inte vilken lokal som helst som skall lånad ut till skolan etc utan det är väldigt rogivande där och fint med prästens tal. Bra för barnen att få känna detta lugn vi omges med i kyrkan i detta hektiska liv vi har. Respekt för vår kyrka. Vi har våra fina traditioner och de vill jag att generation efter generation skall få uppleva oavsett trohet eller ej. Hade själv alla mina skolavslutningar i kyrkan.
Kristina i Göteberg ej troende.
19.19
Självklart att skolavslutningar skall kunna vara i Kyrkan det är en vedertagen händelse och det är inte fel med vår religion.
19.20
Är ateist och tidigare lärare. Anser dock att prästen skall diktera villkoren när de upplåter lokalen. Barnen hade inget emot att prästen valde några kloka ord ur Bibeln, dessutom ansåg de att prästen hörde till när man är i kyrkan. Skolan valde senare år icke präst på grund av elever med annan trosgrund. Dessa elever behövde dock inte gå i kyrkan vid nämnda tillfälle utan erbjöds annan aktivitet. Dock ansåg skolledningen att det pekade ut elever och valde då istället att kräva kyrka utan präst. Man vek sig alltså av konflikträdsla för att en minoritet av föräldrar ställde krav.
19.20
Ja skolavslutningar i ickereligiös anda ska kunna äga rum i det fina akustiska kyrkorummet . Alla barn ska känna sig
Inkluderade . Musiklärare
19.25
Se det som en fin tradition med avslutning i kyrkan. Barnen idag behöver få en stund med lugn och finstämdhet.
19.25
Jag tycker inte att mina barn ska gå till kyrkan under avslutningen. Det går emot religionsfrihet och dom tvingar kristen propaganda. Skolan ska vara för alla och bara för kristna. Sverige ska vara öppen för alla och inte bara för kristna. Sverige är inte längre kristet land. Vi står för sekulär och öppen land.
19.25
Varför skall vi ändra på alla våra traditioner??? Det gör inte något annat nordisk land. Sverige är så mesigt ock livrädda för at stöta sig med någon annan!!!
Jag vill at5 våta tr@ditioner vidhålles!!!!
20.50
Äntligen börjar även kyrkorna förstå det hela. Nu är det upp till skolorna att förstå det med. Skola och kyrka ska inte blandas och inte på någon av parternas villkor. Bra beslut Judith!
20.50
Tradition och tradition. Personligen tycker jag att inga barn ska tvingas att fira sin skolavslutning i en kyrka med tanke på religionsfrihet. Ni som insisterar att ha skolavslutningen i en kyrka, hur ofta besöker ni själva kyrkan? Går ni ens på deras gudstjänster? Och så pratar ni om att det är fint att fira där. Javisst Guds hus, kyrkan är fint men inte bara en gång om året!
20.50
Jesus sade väl: Låt barnen komma till mig.
20.50
Även skolan måste följa andra lagar och regler i samhället, som inte står i skollagen. Hur svårt ska det vara att lära våra barn att följa regler i Samhället.
20.51
I så fall ska heller inte några konserter hållas, vare sig profana eller religiösa. Applåder i kyrkan hör inte hemma där.
20.51
Det är självklart att skolavslutningen inte ska hållas i kyrkan. Vi har en icke konfessionell skola och då ska vi inte blanda in kyrkan i skolans åtaganden.
Traditioner kan bytas ut och så har skett under all tid. Håll skolan fri från religiösa inslag.
20.51
Bra beslut Sävare församling!
Viktigt att Våga vara kyrka.
20.51
Även om många gått ur kyrkan idag så har många svenskar betalt till byggnaden förr i tiden. Många kyrkor är mycket gamla och vackra. Dessa vackra kyrkor har våra förfäder betalat till. Jag vill hävda att dessa vackra kyrkor borde alla få glädja sig åt. Jag kan inte förstå prästen som inte vill ta emot skolan och berätta lite om kristendomen för barnen. Lutherdomen har trots allt betytt mycket för vår kultur.
I påskars mötte jag en ung dam i 30-årsåldern på T-banan. Hon frågade mig vad långfredagen var. Hon var född av svenska föräldrar och uppvuxen i Sverige. Både skolan och kyrkan har en viktig roll att fylla genom att berätta om vårt kulturarv.
20.51
Ett icke-problem. Håll skolavslutning i skolan så behöver man inte diskutera det hela.
20.51
Förstår inte, varför kyrkan ska upplåta lokaler för ändamål som inte har med kyrkan att göra, särskilt inte om kyrkans tjänstgörande inte får bestämma över innehållet i sammankomsten. Alternativa lokaler för avslutningar bör väl i all sin da'r stå att finna. (Själv är jag född år 1938 och har aldrig varit med om avslutning i kyrka; däremot är jag konfirmerad i kyrka)
20.51
Intressant att läsa inläggen. Av många av dem
lär man sig varför Sverige är som det är idag: där finns människor som skäms över att vara kristen och i stället kallar sig ej troende eller ateist. I vårt
sekulära paradis skall skolor och andra myndigheter få sprida sina budskap i det heliga
kyrkorummet och många människor präglade av konflikträdsla och allmän feghet vågar aldrig
säga ifrån av rädsla att bli anklagade för att vara
kristna eller kyrkoanhängare. Många av dessa
kujoner finns inom Svenska kyrkan. Så icke kyrkoherde Judith Fagrell. Hennes modiga och
bestämda uppträdande gjorde mig uppriktigt
stolt över en företrädare för Svenska kyrkan.
Heder åt sådana kyrkans tjänare !
Lars-Åke Hansson

20.51
Sverige är inte längre kristet land och kristen avslutning är ingen tradition, utan man har tvingat människor att följa kristendom och följa kristen propaganda. Hur länge ska Sverige tvinga våra barn att följa kristendom. Som ateist tycker jag att alla ska vara delaktiga och inte enbart kristna. Låt dom avsluta skolavslutning ute i naturen eller utanför skolan!
20.51
Håller med Judith.
Väljer man att vara i kyrkans lokal, ja då lär man rätta sig efter kyrkans regler och traditioner. Annars finns det ju massa andra platser att vara på.
20.51
Vi har som tradition i alla tider i Sverige haft vår skolavslutning i kyrkan.
Varför skall vår svenska tradition försvinna. Det är lika viktigt för svenskarna att behålla vår tradition som alla andra länder som har dina traditioner.
Kyrkan skall vara en kyrka med en präst som talar till oss och att vi sjunger våra traditionsenliga psalmer etc.
Sverige skall vara ett demokratiskt land men det är det inte längre. Varför skall svenska traditioner försvinna. Vi är också människor med känslor och traditioner. Kyrkan skall fungera som kyrka med våra präster.
Katarina
Katarina
20.52
Den protestantiska nationella Kyrkan är en del av Sveriges kulturarv. Att beröva barnen detta, eller exempelvis den svenska litteraturen, är att göra dem urarva, som min gamle svensklärare uttryckte det. Detta säger jag som döpt katolik, dvs tillhörande en kommunitet som sedan Luthers och andra kristna fundamentalisters uppror verkligen inte alltid uppskattat protestantiska denominationer. Jag fick ta del av majoritetskulturen i Sverige, vilket alla barn boende i landet har rätt till. Bildning ger rötter, en grund att stå på även för att kunna kritisera kultur, inklusive religion. Det är ingenting att vara så ängslig för - såvida man inte är rädd för just kritik. All heder åt prästen som lär barnen att skilja mellan en kyrka och en aula.
20.52
Absolut inte! Detta är svenska traditioner som det ska visas respekt för!
20.52
När ska människor växa upp och inse att religion är gamla sagor påhittade av religiösa ledare för flera tusen år sedan. Dessa sagor var till nytta för att fostra och styra folket på den tiden då man inte hade dagens kunskaper och vetenskap.
Idag skulle samhället och världen fungera bättre och må bättre utan religiösa dogmer, vi skulle slippa mycket fientlighet, bråk och krig.
De som vill behålla religion har ofta en baktanke eller en dold agenda. Vakna upp ur era fantasier!
21.00
Jag är kristen av egen FRI VILJA! Utan någon tvång från ovan. Om man vill att alla ska känna sig välkomna i Guds hus, då skall man välkomna alla. Oavsett om man är religiös eller ej så ska man känna sig välkommen i Guds hus! Eller ska vi införa religiös diktatur i Sverige? För det börjar lättare än man tror. Plötsligt blir det som hos min vän som bor i Guldheden ( ekonomisk stark stadsdel i Göteborg), som Inte FÅR tvätta i tvättstugan på Söndagar! Tvättstugorna ( 6 i antal) har ingen el på Söndagar!! Fundera på det alla ni som vill ge kyrkan större makt än dessa borde ha.
Jag tvivlar på att Jesus var emot tvätt av kläder!
21.00
Snälla nån! Varför i kyrkor? Kan dom inte Baraja skolavslutning på skolgården? Det är mycket enklare och man behöver inte ha tillstånd vad jag vet.
21.09
Det är bra att kyrkan inte låter skolan styra innehållet. Alla är välkomna till Guds hus men en skolavslutning är inte en religiös ceremoni utan har blivit något slags kultur- event i kyrkan, som inte får vara för ” kristet”. Det är fel tycker jag. Vi måste våga stå upp för vår kristna tro.