SVT rapporterade · Hur tänker du kring barn och mat?

Nu stänger vi chatten för i dag! Tack för era tankar och synpunkter!
12.36
Jag tycker mat är gott så de ska väl också få njuta
12.36
Ge dem pizza
12.38
Ge dem kött och inte någon vegetarisk skit
12.39
Barn ska äta allsidigt och kan sedan göra egna val när de blir äldre.
12.45
Det mest naturliga är väl att man undviker processad mat och i övrigt äter lite av allt. Så varierat man kan och har ekonomisk möjlighet till. De här extrema "dieterna" blir bara mer och mer orealistiska.
12.47
Få människor äter så ensidig kost som köttätare å andra sidan. Är man inte medveten om vad man stoppar i sig så funkar inget levnadssätt och val av mat i längden. Testa ni gärna att leva som nomader som bara äter kött och inget annat så blir det spännande att se hur länge ni överlever där uppe på era höga hästar ;-)
13.04
Om man kollar på människans historia så har människan aldrig ätit lika mycket kött som vi gör i dag. Det har sina risker. Människor är omnivorer (allätare) och en varierad och balanserad kost är bäst.
Dock måste man komma ihåg att alla är olika och vissa har alleriger som gör det omöjligt att äta t.ex ägg, gluten eller mjölk. Då får man hitta andra källor till dem mineralerna, vitaminerna etc.

Däremot ska man nog dra i handbromsen när man börjar kallar vissa dieter för extrema.
Vegansk och vegetarisk kost är inte mer eller mindre skadlig än en kost där man enbart äter kött och potatis. En varierad kost, oavsett restriktioner, är ett måste.

Om barn får en vegansk kost måste föräldrarna vara pålästa och ge en varierad kost samt kosttillskott för det som inte kommer naturligt i maten de ger barnet.

Det sagt så gäller det även föräldrar med kräsna barn som vägrar äta den där gröna saken som smakar bittert.
13.33
Alex, varför skulle någon normal människa leva som nomad och bara äta kött? I synnerhet nomader behöver en allsidig kost vilket innebär både kött och vegetariskt. Speciellt om man knarkar också.
Och mina höga hästar har jag redan ätit upp, för övrigt.
13.44
Tycker fokus inte borde ligga på att kosten var vegansk, det finns bra veganska koster som det inte nödvändigtvis är något fel på. Vad fokus borde ligga på är snarare att om åklagaren har rätt så har en flicka inte blivit omhändertagen av sina föräldrar. Föräldrar som sätter sitt barn i sån här fara bör stå till svars för det, inte för att de är veganer utan för att de är dåliga föräldrar.
13.45
Studerar skallar från urmänniskor ser man en utveckling mot större hjärnvolym och att ett extra stort språng skedde för mellan 2 och 1,6 miljoner år sedan. På den tiden var vi jägare och samlare. Kost var till största delen bla kött, fisk, nötter, bär, rötter mm. Utan den kosten hade vi inte utvecklats till de vi är idag. Krävs otroligt mycket större intag av VARIERAD vegetarisk kost för att kroppen skall kunna ta till vara på samma mängd vitaminer och mineraler som man får i sig vid en mindre mängd FETT- och PROTEINRIK kost (Kött fisk nötter mm). Skrämmande att folk ger sina barn ensidig vegetarisk kost. Barnet i artikeln är ett barn för mycket som får lida av fel kost...
13.46
Jag är vegan och menar att en korrekt sammansatt vegetarisk kost innehåller allt du behöver. När man hävdar att man bör äta allsidigt och därmed menar att vi bör äta kött, mjölk och ägg är man farligt ute - WHO har ju t.ex. för inte så länge sedan klassat charkuterier (korv, skinka mm) som cancerframkallande på den högsta nivån (som cigarettrök), och rött kött som cancerframkallande på den näst högsta nivån. Varm korv någon? Ska vi ge våra barn cancerframkallande mat? I bamba, på sjukhusen?
Är det förresten några föräldrar som åtalats för att ha orsakat barnfetma, diabetes eller hjärtkärlsjukdom hos sina barn? Nä, för de har antagligen gett sina barn svensk standardmat, trots att vi vet att den inte är bra för någon.
Jag tycker vi kan bredda diskussionen och försöka ta reda på vad som egentligen är nyttigt - det finns massor av forskning. Utan att lyssna till livsmedelsindustrins och läkemedelsjättarnas "konsensus". Gå t.ex. till nutritionfacts.org.
13.49
Alla vårdnadshavare är skyldiga att ta hand om sina barn på bästa sätt. Möjligen går det att leva 100% veganskt. Är lite skeptisk. B12 vitaminer finns väl inte i vegansk mat? Men oavsett om man äter kött eller ej så måste man vara noga med bad man stoppar i sig.
Finns jättemycket info att få både på vårdcentralen och på nätet.
Det låter kanske romantiskt och fritt att leva som nomader... men också verklighetsfrämmande.
Hoppas det lilla barnet mår bra!
13.49
"Studerar skallar från urmänniskor ser man en utveckling mot större hjärnvolym och att ett extra stort språng skedde för mellan 2 och 1,6 miljoner år sedan. På den tiden var vi jägare och samlare. Kost var till största delen bla kött, fisk, nötter, bär, rötter mm. Utan den kosten hade vi inte utvecklats till de vi är idag. Krävs otroligt mycket större intag av VARIERAD vegetarisk kost för att kroppen skall kunna ta till vara på samma mängd vitaminer och mineraler som man får i sig vid en mindre mängd FETT- och PROTEINRIK kost (Kött fisk nötter mm). Skrämmande att folk ger sina barn ensidig vegetarisk kost. Barnet i artikeln är ett barn för mycket som får lida av fel kost..." Av Dante

källa på det....


Jag tränar själv 5-7 dagar i veckan och äter uteslutande vegetarisk kost utan några som helst problem. Klart att äter man bara broccoli och isbergssallad blir det tungt, men det har tydligen alla vegetarianer i Sverige förutom dessa två föräldrar vett att göra.

13.56
Tycker den här debatten är lite märklig. Har själv inga direkta sympatier för vegansk levnadsstil men å andra sidan har fallet med det utmärglade barnet heller inte mycket med detta att göra heller då det förefaller som föräldrarnas, eller åtminstone pappans, "veganska" kost till stor den bestått av en slags växt som inte är tillåten att vare sig odla eller på något annat sätt befatta sig med. Lite tråkigt att media väljer att fokusera på "vegansk mat" snarare än missbruk och allmän vanskötsel.
14.13
Mycket bra (icke politisk/livsmedelsindustri/läkemedelsindusti finansierad "forskning") finns. Bland annat skulle jag rekommendera Prof. Tim Noakes och Dr. Gary Fettke som har mycket intressant att läsa om bra mat.
14.27
Ät allsidig kost, kött, fågel, fisk, ägg, grönsaker, frukter. Hur svårt kan det vara?
14.28
varför skall man låta sina vuxna värderingar styra vad barnen (enskild individer) skall äta. det bästa känns ändå att låta barnet äta kost som är normalt för barn att äta alltså kött , fisk ,ägg ,mjölk , och grönsaker (med undantag på allergier) fram tills barnet är i mogen ålder att bestämma själv om den vill vara vegan , veglaktorian, fiskoman osv.
14.37
@Nathali Det bästa är tycker jag att inte låta värderingar eller känslor styra vårt val av mat. Fråga vetenskapen! Vad säger du om WHOs ställningstagande mot charkuterier och rött kött? Det är ett beslut grundat på forskning! Ändå ger vi våra barn korv! Varför?
Bara för att det är normalt i Sverige betyder det ju inte att det är bra!
14.53
@ Lars Eriksson
Det WHO missar att berätta är att det handlade om processat kött med nitriter. Det handlar alltså mycket om det röda i köttet, inte enbart om ”rött kött”. Riskerna är överdrivna. Purdue University har gått igenom alla studier som gjorts och det visade sig att merparten gjorts på människor som redan hade hjärt- och kärlsjukdomar. Många hade visserligen ätit rött kött men man fann inga bevis för att kött var själva orsaken till hjärt-kärlsjukdomar. Det gäller även de som dricker mycket rödbetssaft, nitratet i rödbetorna kan i viss mån omvandlas till nitriter i munhålan som kan bilda nitrosaminer, dock inte som för processat kött. Det är alltså nitrosaminerna som är den verkliga skurken.

Att äta kött är alltså inget problem, det man skall vara försiktig med är processat kött, korv, bacon, rökt skinka, kassler, salami.
15.09
Hur jag tänker kring barn och mat? Jag är själv kvasi-vegetarian, dvs undviker kött och processad mat, men äter fisk och ägg. Kött slutade jag äta för ca 25 år sedan, och blev kvitt mina ständiga förkylningar, halsfluss etc. Bröd är helig mat för mig, liksom mejeriprodukter., jag kommer från en lantbrukarfamilj. Har lärt mig laga god och näringsriktig mat från de som aldrig köpt färdig mat. Denna kost har jag också serverat mina barn, och det har gått helt fint.
Att undvika kött tror jag är hälsobefrämjande, likaså ska man undvika rökt mat.
Barn kan vara mycket kinkiga med mat, och det bör man sätta stopp för på ett tidigt stadium.
Förstås kan det bero på födoämnesallergi men det kan ju testas lätt idag. Annars så får barn äta det de serveras, annars får de vara utan mat. De blir hungriga snart och äter.
Det jag tycker om föräldrar, barn och mat idag, är att barn får bestämma alltför mycket vad de ska äta. Det är inte rätt barnuppfostran. Godis och läsk enbart på lördag/söndag. Glass kan man äta som efterrätt på vardagar, men bara om man ätit upp sin mat.
15.11
Det som är märkligt att dem flesta vegetarianer vuxit upp som allätare, men dem berövar sina barn den möjligheten...det skall vara straffbart 😫
15.25
Spelar ingen roll om det är vegetarisk eller vegansk eller ja kött kost, barnets hälsa går alltid före.

Man behöver inte göra det så komplext
15.26
Det stora problemet här är föräldrarnas misstro mot samhället, att de inte är registrerade någonstans utan lever i ett parallelltsanhölle på något sätt. De har inte låtit dottern träffa någon på barnhälsovården. Där hade hon få D-droppar, kontroll på vikt och längd och nödvändiga vaccinationer. Hoppas det går bra för den lilla.
15.32
Jag försöker dra ner på köttet, mest av miljöskäl men också hälsa. Dock är det mycket svårt då jag växte upp med kött som huvudingrediens i nästan varje större måltid.

Jag är osäker på om jag vill ge något kött alls till mina framtida barn. Jag är övertygad om att de kommer ha det lättare att äta nyttigt i vuxen ålder om de redan är vana att göra det som barn.

Enligt vetenskapen bidrar kött och mejeriprodukter till inflammation i kroppen, som i sig bidrar till många av de folkhälsoproblem vi har idag. Dock är de ett enkelt sätt att få i sig mycket energi och näringsämnen, så det är en svår balansgång.

Som 23-åring mår jag fortfarande bra trots en inte alltför mångsidig kost, men jag räknar inte med att vara särskilt alert under livets sista år. Nästan alla äldre verkar ha den ena åkomman efter den andra, och jag tror att det till stor del beror på livsstilen, inte att det är något oundvikligt som alla måste dras med.
15.32
Barn ska äta fet mat och kött med en mindre dos grönsaker, ännu mindre dos kolhydrater
Detta för att få vitaminer och mineraler som behövs
15.33
Vill man ta risker med "alternativ" experimentkost så är det endast moraliskt försvarbart när det gäller den egna kosthållningen och under förutsättningen att man också är myndig. Ett barn har små möjligheter att freda sig mot sådana stolligheter och har mindre förmåga att kommunicera ett sviktande hälsotillstånd. Det är därför helt rätt att föräldrarna till den lilla flickan åtalas.
15.34
Det här är smutskastning mot veganer. Vi står för en plantbaserad kost och jag personligen anser även att västerländsk medicin inte är att lita på. Jag skulle aldrig låta en svensk läkare bestämma över hur jag uppfostrar mitt barn.
15.43
Föräldrarna registrerade inte dottern eftersom de "inte litar på systemet". Kommer de att genomgå en sinnesundersökning också?
15.44
Finns inget annat att säga, föräldrarna har grovt misshandlat barnet, och skall inte få ha vårdnaden om barnet.
15.44
Ett litet barn kan inte bestämma vad som bra eller dålig mat. Det är föräldrarnas ansvar att se till att barnet får i sig tillräckligt med näring. I det här fallet verkar det som föräldrarna är analfabeter...? Vad som förvånar mig är att man inte haft någon insyn i familjens situation ,barnet föddes hemma och familjen saknar fast adress. Vad gör myndigheterna nu? Vad händer med stackars barnet?
Föräldrakurs och utbildning borde vara obligatorisk för alla som ska skaffa barn!
Dieter/ vegetarisk/vegansk kost är inte anpassade för små barn. Barn behöver näring och behöver äta allsidig kost.
Blir så jävla förbannad på egoister som på grund av deras ”tro” förstör deras stackars barn.
15.46
Människan är anpassad för att äta kött och att experimentera med barm är oförsvarligt. Det får vara måtta med allt.
15.47
Jag håller med Peter som kommenterade. Der är vilseledande att kalla detta för vegankost. Av allt jag läste hittills handlar det om ensidig kost bestående av bröstmjölk, brunt ris och frukt/grönt. Detta är iof inte animaliskt men kan väl knappast kallas för vegankost. Dessutom har de medvetet undanhållit barnet ifrån all form av myndighetskontakt. Ingen utomstående visste eller kunde reagera innan det nästan var försent. Enligt min åsikt får alla föräldrar själv bestämma om de ge barnen vegan, vegetariskt eller vilken kost de vill så länge barnet får alla viktiga ämnen och vitaminer som beprövad vetenskap har kommit fram till.
15.47
Ang. föräldrarnas påstådda misstro mot samhället: Det finns anledning att känna misstro mot myndigheter, och särskilt som förälder är man utsatt. Jag har sett mycket myndighetsmissbruk och övergrepp mot medborgare, och har även en egen fruktansvärd erfarenhet från 12 års ålder som jag aldrig glömmer. Kritiskt tänkande kring myndigheter och barnhälsovård/skolhälsovård/sjukvård, det är sunt, det bör man ha. Det finns mycket fördomar kring mat och i synnerhet föräldraskap. Alla ska vara likriktade, annars går det illa. Liksom i klimatfrågan så finns det inflation i hur man ’bör’ göra, och alla som slaviskt rättar sig efter det känner sig nöjda. Man måste få vara individuell i sin mathållning, och det bör alla respektera. Jag har en vän som har 6 barn, de äter bara sk fallfrukt. Där kan det bli knepigt med mathållning. Men de klarar sig bra och barnen är vuxna, friska personer idag. Vem ska ha rätt att säga att de ätit ’fel’ sorts mat? Ingen alls.
15.47
Detta har ju väldigt lite med vegansk kost att göra, så är tråkigt att medier återigen vinklar det so att det är vegansk mat det är fel på. Sjukhusen är fulla med barn till köttätare.
15.51
@Bianca. Det krävs mycket goda kunskaper och speciella hänsyn om man ska kunna ge en fullgod vegansk kost till barn. Dessa föräldrar har uppenbarligen inte haft tillräckliga kunskaper och därmed riskerat ett försvarslöst barns hälsa och liv.
15.53
om man är vegan så är detta personligt, det gäller EJ ditt barn!!!
15.55
Korv som ofta gillas av barn/barnfamiljer är inte särskilt nyttigt. Men paradoxalt nog så skulle korv ha varit livräddande för ett barn som äter väldigt ensidig vegansk kost. Varför ? Jo det innehåller en del B-vitamin järn fettlösliga vitaminer och mycket fett och kalorier, skulle helt enkelt vara ett utmärkt komplement. Att vi gjort charkuterier är ju en överlevnadsgrej, förvara o att ta till när det är matbrist. Det är däremot inte så bra att ha korv o charkuterier som basmat, leva huvudsakligen på det. Eller LCHF . Vi behöver äta varierat ! Trots allt så dör det fler barn i fattiga länder där man av brist på allt ger barnen huvudsakligen vegetarisk kost. Brister gör att infektioner kan bli dödliga
15.59
Jag önskar att alla kunde ha tillgång till kunnig dietist via BVC. När mitt första barn var litet var det inget problem att få träffa dietist via BVC, även om jag uttryckligen fick be om det och motivera det noga flera gånger om när inte BVC-sköterskan kunde svara på kostfrågor kring vegokost. Men dietisten var knuten till vårdcentralen och kunde 1. väldigt lite om barn, 2. väldigt lite om vegetarisk kost, mindre än vad människor som läst Livsmedelsverkets råd kan, skulle jag säga. Jag försökte ställa mycket tydliga, konkreta frågor men det hjälpte inte. Jag gissar att min upplevelse inte var en isolerad händelse utan att det säkert kan vara svårt för många föräldrar som vill att få konsultera en dietist som både kan barn och vegokost på djupet. Hur många dietister med den kompetensen finns det knutna till BVC i landet? Hur många delar min upplevelse?
16.06
Undernärd och vitaminbrist. Alltför ensidig kost.
Det finns massor av sätt att åstadkomma dylik misshandel. Exempelvis att endast äta ägg, att endast äta rödbetor, att endast äta ostbågar, att endast äta geléhallon. Det är viktigt att äta varierat, även för oss veganer. Det är bristen på variation som tas upp i rätten, inte kosten i sig. Kroppen behöver en variation på näringsämnen för att fungera. Det får man inte av ensidig kost. Men vegan är inte ekvavilent med ensidig kost.
Jag tror dock inte det hade fått samma mediala uppmärksamhet om de inte kunnat klämma in ett ”vegan” i sina rubriker.
16.07
När jag växte upp så åt vi husmanskost och vi var som 7 barn och alla är fortfarande friska så vegan kost hör inte hemma när det gäller små barn
16.08
Gör det istället kriminellt att ge barn rött kött som är starkt sammankopplat med analcancer, processat kött som korv och charkuterier som är sammankopplat med bland annat prostata- och bukspottkörtelcancer. Eller varför inte banna mjölk och mjölkprodukter som har vetenskapligt bevisat driver på den inflammatoriska processen i kroppen.

Att ge barn denna typen av mat räknas absolut som misshandel.
16.09
Folk tror vi äter animaliska produkt för skojs skull, det är vårt liv som är beroende, tyvärr! De bör aldrig få tillbaka vårdnaden av barnet då de prioterar uteslutningen av animalisk produkt än dotterns liv!
16.15
Jag tänker att föräldrarna helt enkelt är aningen korkade, kan det vara så enkelt tro.
16.15
@Nora: Du har en poäng där. Väldigt få dietister har nog den kompetensen, och det är synd,
och lite oförståeligt idag då så många väljer bort kött i sin kost.
Jag har som vuxen sökt dietist men det blev pannkaka
(!) av det mötet, det fanns noll kunskap om vegetrarisk kost, och inte heller någon förståelse. Jag fick rådet att äta kyckling fast jag talat om att jag inte äter kött. Mer kompetens gällande vegokost i dietistkåren efterlyses alltså, både för barn och vuxna.
16.15
Vissa verkar inte begripa hur viktigt det är med vitamin B12.
vitamin B₁₂ är en vattenlöslig vitamin som framför allt används till produktionen av röda blodkroppar samt bidrar till nervsystemets funktion genom att medverka i bildningen av myelin. Den är en av åtta B-vitaminer. Kobalamin har fått sitt namn genom att det innehåller grundämnet kobolt.
16.16
Enl dietister kan barn under 2 år äta vegitarisk/vegansk kost OM föräldrarna inhämtar råd & kunskap så den blir allsidig SAMT ger tillskott av B12, då man inte får tillräckl mängd utan att ära animalisk kost i så låg ålder. Jag äter själv fisk, ägg, mjölk & vegitarisk kost och vet hur krångligt det kan vara att få i mig alla spårämnen. Men när det gäller dessa föräldrar är det nog inte att de är veganer som är problemet utan deras syn på samhället - veganer i allmänhet brukar inte undvika MVC,BVC och att registrera nyfödda hos Skattemyndigh. Att dessutom leva utan fast adress med ett så litet barn verkar vara direkt osunt gör den mentala hälsan för alla åldrar!
16.16
Som förälder har man ansvar för sitt barns hälsa och att se till att barnet får den mat som det behöver! Dessa föräldrar har ju gömt barnet för myndigheterna, och de verkar ha en vansinnig fanatisk uppfattning om vad ett barn behöver för mat. Hur kunde det gå så långt så barnet nästan dog? De bör ha ett hårt straff och är säkert inte lämpliga att ta hand om sitt barn! Eftersom de heller inte visar ånger för hur de agerat
16.17
Tragiskt. Problemet verkar ju dock vara att barnet fått en extrem begränsad diet, inte att den varit vegansk. Att kalla det här vegansk kost är missvisade på samma sätt som att säga att barn som varje dag enbart serveras mamma scans köttbullar (utan tillbehör) ges husmanskost.

Vegansk diet är normalt sett inte särskilt restriktiv, utan i högsta grad varierad och näringsriktig. B12 krävs som tillskott om man äter veganskt, så är det. Men att äta tillsatt B12 är ju inte konstigare än att äta joderat salt.

Livsmedelsverket är mycket tydliga: "om den vegetariska kosten är väl sammansatt, innehåller berikade produkter eller vissa tillskott och ger tillräckligt med energi kan även barn äta helt vegetarisk mat – vegansk mat." Detta är ju precis samma sak som gäller icke-vegansk mat - den behöver också vara varierad och innehålla vissa tillskott som d-vitamin (vilket rekommenderas alla barn) .
16.18
Oavsett om du är vegan eller allätare så behöver man en balanserad kost. Vad vi har fått veta än så länge visar ju inte på att det dottern har fått äta är så särskilt balanserat. Jag hade nog inte rekommenderat vegansk mat till så små barn i första hand, men efter en särskilt ålder (som en läkare/dietist kan säkert svara bättre på) så tror jag det är inga problem så länge barnet får allt de behöver. Vi lever i 2019, på ett sätt "framtiden" våran medicinska kunskap och teknologi är ett under, vi trots allt lever i en ålder jag tycker vi har råd att vara positiva. Det är bra att SVTs artikel sätter den veganska livsstilen/kosten på press, för det kan gynna den själv i längden. Det finns nu en motivering för ta reda på hur kan vi bäst ge barn en vegansk kost genom de åren de växer upp.

Jag är inte vegan själv, men äter veganskt flera gånger i veckan mest på grund det är mer ekonomiskt. Det är något jag rekommenderar folk att testa.
16.25
@Robert dessa sjukdomar förekommer inte hos barn och ungdomar. Låt barnen bestämma själva då de blivit myndiga. Hur man än vänder och vrider sig så går det inte komma ifrån att vegansk kost till barn är en riskfaktor för malnutrition. Det är bara om man gör långtgående anpassningar av en vegansk kost som den kommer vara lämplig för ett växande barn. Så länge det inte finns bättre kunskaper på t.ex BVC eller hos fanatiska veganföräldrar så bör man avstå från att ge vegansk kost till barn.
16.25
@Dante IARC som är WHOs expertpanel har utvärderat över 800 epidemiologiska studier när de kommit fram till sitt resultat. Den aktuella arbetsgruppen bestod av 22 experter från 10 länder.
Det finns alltid studier åt båda håll (framför allt för att livsmedelsindustrin gör sitt yttersta för att
få oss att tro att det vi köper är nyttigt och nödvändigt).
Du har rätt i att processat kött är den värsta boven här, förmodligen. Men det är ju det vi äter!!
Rött kött är kött från kor, grisar och lamm.
Vi får sluta tro på gamla sanningar, bara för att de är gamla. T.ex. har det visat sig att mjölk inte ger starka ben! Men väl bröstcancer och prostatacancer, förmodligen.
16.29
Dags att vi talar allvar om det här med vegansk/vegetariansk kost. Som en vuxen människa med all möjlighet att välja mellan mat av alla slag, kan vissa kroppstyper inte tillgodose sig tillräckligt med protein såväl som många andra spårämnen from vegansk/vegetariansk kost. Det är fastslaget av diverse experter att barn, särskilt spädbarn inte ska födas upp med sådan kost. Vi är bara för lama här i Sverige att faktiskt slå fast att det kan vara direkt skadligt, såsom åtalet också gäller, att göra på det sättet mot små spädbarn som inte kan välja själva eller ta hand om sina kostval.
16.30
Väldigt tråkigt att fokuset hamnar på vegankosten då den inte är problemet i sej. Problemet är ju snarare ensidigheten av kosten samt att föräldrarna inte riktigt verkade lita på vare sej myndigheter eller kostvetenskap. Animalier är inget som är livsnödvändigt för oss människor, det enda som är problematiskt är just vitamin B-12 som är svår att få i sig tillräckligt av enbart från växtriket. Ensidiga dieter är just näringsfattiga därför att de just är ensidiga. Hoppas verkligen att flickan mår bra nu och att folk inte skräms bort av att själva äta eller ge sina barn en allsidig växtbaserad kost.
16.33
@robert Allt är dödligt, beroende på mängd. Det som definitivt är dödligt är inte få i sig vitaminer.
16.34
Jag anser att vegansk mat är något som på tvingas idag genom nyheter kroppsfokus mm mycket pga av hur man framställer jordbruket med djur. Vilket i sin tur pratet om miljö mm. Vegansk kost är inte fullvärdig mat för ett barn som växer protein är 1 av byggstenarna för att utväckla muskler mm. Anser att det är helt rätt att drömma föräldrarna. Å vill dom leva som nomader helt ok. Men när du har barn måste dom tänka lite förnuftigt.
16.42
Robert, vet du vad vitamin B12 är? Flickan är i en fas i livet där hon behöver animaliska produkter för att leva, eller åtminstone kosttillskott. Hon var döende på grund av deras idiotiska livsstil. Jag åt processat kött som barn, men jag har aldrig blivit döende.
16.42
I 90 000 år levde mäniskan under vad som måste varit de absolut värsta förutsättningarna för överlevnad. Denna epok kallas för istiden och vi levde på 95% animaliska produkter. Det fanns knappt några ätbara växter.

Dagens växtbaserad kost härstammar från landsbruket som kom för cirka 10 000 år sedan. Dock så är dagens växter väldigt långt från vad de var ursprungligt, de flesta fanns inte ens för 200 år sedan och dessutom är de flesta av dessa gröder knappt 100 år gamla och är framavlade. Att tro att vi kan leva på enbart dessa växter, när vi under tiotusentals år anpassade våra kroppar att processera och leva på animaliska produkter är befängt och saknar evolutionär logik. 90 000 år av de absolut värsta förutsättningarna och vi lyckades överleva.

Den västerländska veganismen och nästan all fakta som den har i ryggen är rotad i religös propaganda från Amerikanska 7:e dags adventisterna. Avengelisk medicin är inget vi borde förespråka.
16.49
Intressant vad många forskare inom området kost det finns i tråden ;)