SVT rapporterade · Hur tar du kontakt med okända medresenärer?

Tack för att ni delat med er av tankar och historier! Nu stänger vi chatten för denna gången. Ha en fortsatt trevlig helg!
12.58
Jag brukar skrika mitt telefonnummer
13.02
Alltid tagit kontakt med någon på vägen hem från nattklubb osv, flesta är oftast lika berusad som mig och det blir bara en roligare resa hem för alla. Är öppen som människa och skulle säga att den avrage sthlmaren är öppen. Blir jag vän med dem och träffar dem planerat vid ett annat tillfälle? Nej det skulle jag inte påstå.
13.11
Jag tar ofta kontakt med andra människor ombord på tåg, det är trevligt. Jag tycker dock att det blivit svårare med åren, numera är de flesta djupt försjunkna i sin digitala teknik...många gånger svårt att nå fram och innanför hörlurar och det är nätt och jämt att man släpper ut en och man behöver gå på toa, sladdar överallt...nej, fram för mer spontana samtal, det är ju en del av tjusningen med tågåk! Har inte fått bestående vänskapsrelationer på detta vis, men haft möjligheten om jag velat ;-)
13.14
En av tjusningarna med att åka kollektivt på egen hand är ju egentiden. Det är vid två tillfällen jag njuter särskilt om dagen av mitt eget sällskap, på bussen till arbetet och på toaletten. Svårt att halvslumra på tåget om en främling kommer för att bara snacka för snackandets skull.
13.20
Om de läser en bok börjar jag tala om den eftersom jag är
kunnig i litteratur. Det är oftast en lagom "nära" kontakt.
Eller om det sitter nån med en laptop framför sig brukar
jag skoja med dem, alla fattar inte det, genom att fråga
om de vet var allt skräp i datorns papperskorg tar vägen.
Hamnar det i cyber space eller på en soptipp utanför Lagos?
13.36
Definitivt inte med dagens kollektivtrafik. Det känns snarare som en boskapstransport än en bekväm och moderniserad samåkning.

Den enda kontakt jag har är när jag måste tränga mig fram för att komma in- och ut.
14.03
Jag tycker personligen att det är både störande och obehagligt när främmande människor får för sig att börja prata med mig under resandet. Jag tar inte själv kontakt med okända medresenärer, och tycker inte heller att det är något som bör uppmuntras.
14.44
Jag brukar känna av hur medresenärerna känner Går alltid bra
15.22
Ser personen upptagen ut, tex läser eller ser halvsovande ut pratar jag inte annars pratar jag gärna. Det är många gånger som man får höra spännande berättelser och personöden. Det häftigaste var för många år sedan. En dam som jag suttit mittemot på jobbresa mån-fred i månader. Hon såg väldigt sur och tillknäppt ut men så en dag fick jag för mig att försöka och det visade sig vara en mycket trevlig och social person och det lärde mig att inte döma hunden efter håren.
15.23
I Sverige brukar de som söker kontakt utan anledning vara jobbiga desperata typer som inte har något att förlora. De man skulle vilja prata med aktar sig noga att för att släppa någon främling för nära, för man kan inte veta om det straffar sig, det har jag varit med om flera gånger, idioter som blir blodiglar om man är trevlig och öppen.
På semestern utomlands är det mycket lättare att få trevliga samtal och kontakter.
15.52
Jag brukar alltid få god kontakt med mina medpassagerare. Åker mycket tåg, långa sträckor från Norrland till Västkusten och norra Skåne. Det kan bli stora tågförseningar. Några sådana förseningar har gjort att jag fått nya vänner, för livet. Vi har träffats igen ett par ggr och har mycket att prata om varje gång, vi är alla i olika åldrar vilket gör det extra kul. Människor som man kanske aldrig skulle ha träffat annars är extra roligt att lära känna. Hur uppstår kontakt? Det är oftast situationen som gör det, eller att man börjar småprata. Jag brukar dessutom bli jourhavande kurator, vare sig jag vill eller inte. Men jag tar det som en komplimang att man känner förtroende för mig, en helt okänd människa. På flyget blir det lite stelare, och bussresor är oftast jobbiga, då blir man lätt tyst.
15.58
En grupp bakom mig på ett tåg som stod still och var försenat körde musikquiz eftersom vagnen var nästan tom men jag blev så frustrerad att dem inte klarade av en låt så jag sa det rakt ut. Det blev faktiskt trevlig stämning.
17.50
Jag är väldigt social och öppen! Älskar att prata med mina medmänniskor. Jag brukar känna på mig om den jag söker kontakt med inte är intresserad av att prata. Det måste man så klart acceptera ☺️
18.20
Jag studerar ofta på tåget. Om någon pratar med mig brukar jag ta en paus och språka lite :).