SVT rapporterade · Hur tycker du att din hyresvärd hanterar renoveringar?

Vilket härligt engagemang här i kommentarsfältet. Tyvärr har vi inte möjlighet att publicera kommentarer som pekar ut ett specifika fastighetsbolag utan att låta dem bemöta kommentarerna. Skicka gärna tips om specifika hyresvärdar till reportern Shohreh Zare: shohreh.zare@svt.se
08.07
Fortlöpande underhåll inom fastigheten sköts dåligt eller nästan inte alls. Med den vetskapen är det inte konstigt att behov av underhåll "läggs på hög" vilket senare resulterar i mer omfattande renoveringar som blir dyra för hyresgästen.
08.09
Var skall vanligt folk bo? Kollar man på vad nyproduktion samt renovering på hyresrätter kostar idag så tappar man tilltron till politikerna som måste ha gjort upphandlingarna? Ett väldigt orättvist system som inte gynnar bostadsbristen i våra städer. Staten borde vara skyldig att gå in och subventionera hyresrätter när de kan subventionera allt annat för höginkomsttagare (läs Rut) Att ha en bostad är en rättighet.
08.11
Min hyresvärd har inte renoverat här på 20 år. Även om det skille behövas är det inget jag efterlyser då jag är rädd för påföljande hyresökning.
08.20
Dåligt. Blir även dyrt för oss boende med ökade hyreshöjning. Orättvisa hyror eftersom en del har bättre standard. Hgf orkar man inte prata med, standard uttryck prata med hyresvärden återkom senare om du behöver hjälp.. hyresgäst hos willhems.
08.21
Min hyresvärd gör ingenting, ändå tillhör hon en av Sveriges rikaste familjer!
08.29
Tråkigt för de boende. Men samtidigt så är ju hyran orimligt låg på många håll. Borde ha höjts till en hållbar nivå för länge sedan. Då kanske renoveringar inte hade inneburit en chockhöjning
08.59
Fastighetsägare skall alltid underhålla fastigheterna för den hyran som är satt. Jag tycker att det är tråkigt att man tvingar på hyresgäster en massa standardhöjningar för att kunna tjäna på underhållet.
09.00
Ska man skratta eller gråta? Många hyresvärdar tror eller fattar inte att underhåll är ett måste. Å sen kommer de stora grejorna som ett brev,i efterskott!!! Sådan är min. Hur artig å trevlig som helst i övrigt. Men allt tar tid,det än är!
09.01
Varför måste hyresägare tjäna miljoner. De kan väl nöja sig med en vanlig lön, så att fattiga kan bo kvar. Jag är nöjd bara jag har mat på bordet. Och hade jag haft en biljon kronor så hade jag byggt bostäder åt alla fattiga i Sverige, och jag hade lätt nöjt mig med en vanlig lön då. För mår fattiga bra, så mår landet bra. Men det förstår inte många idag.
09.07
Ååh vad fint sagt solljus!!!
09.23
Lägenhet är finare och modernare, men hyran höjdes för mycket efter renoveringen. Det skulle renoveras i alla fall, för att fastigheten var så gammal och det borde inte påverka hyran - höjdes 1800:kr
09.26
Jag har betalat hyra i massor av år för en hyresbostad. Från början sades det att en viss del sattes av till underhåll. Lägenheterna renoverades med ett efter ett visst antal år. När tog detta system bort, för borta är det. När och varför detta togs bort bör hyresgästföreningen. Förklara då de alldeles säkert varit med om detta beslut.
09.27
Under 90-talet fanns det en möjlighet att parkera en del av hyran i en fond, den skattades då inte som vinst. När man väl skulle genomföra underhållet så fanns det pengar att ta av. Hyresvärdarna kunde enklare planera sitt underhåll, dessutom kunde de undvika kraftiga hyreshöjningar i samband med dessa. Det här vill vi återinföra för att på så sätt motverka höga hyreshöjningar vid renovering.
www.hyresgastforeningen.se
09.28
Ett tips till alla framtida arkitekter. Bygg vatten och avloppsrören utanför husen, så är det ungefär 1500 gånger lättare att underhålla och sköta. Vem kom på den dumma idéen att bygga in avloppen och vattenrören in i betong. Förmodligen en väldigt rik människa som ville att huset skulle se snobbigt ut. Det gör ju inte husen idag ändå. Tänk innan ni bygger för en gång skull. Spelar väl ingen roll med lite rör utanför. Det blir både billigt och smidigt att sköta. Men dem vill väl att det ska gå att renovera rejält så att de kan tjäna pengar på hyran, vad vet jag.
09.38
Underhåll har ingått i hyrorna sedan husen byggdes. Var är de pengarna?
09.38
Vad är det för konstigt med att betala för vad ens boende faktiskt kostar???
Bolagens "miljonvinster" beror på uppskrivningar av taxeringsvärdet. INTE på att underhåll, avgifter, räntor och löner är billiga. Uti fall någon missat det så är hyresnivåerna fortfarande reglerade.
Byggbolagen renoverar inte lägenheter gratis och staten har slutat subventionera hyresrätter, så någon måste betala, rimligtvis den som använder lägenheten.
I alla andra boendeformer får den boende bära sina egna kostnader och bostadens värdeökningen går till den som äger bostaden och tagit risken.
09.41
Flyttade till en ny lägenhet för fyra år sedan. Får i 10 år framåt betala 1 000 kr extra i mån för målning av väggar i alla rum. Idag har färgen släppt på flera ställen, nuddar man väggen med en stol eller bord blir det märken. Blev tyvärr arbetslös och går på aktivitetsstöd. Har 2 000 kr kvar efter hyra, el och försäkring. Fasar för större renoveringar i huset. Hyreshöjning varje år är högre än höjningar i inkomsten. Jobb för utbrända av arbetslöshet växer inte på träd. Inte heller lägenheter i vår prisklass.
09.42
10k i hyra för en nyrenoverad 3a på 82 kvadrat är inte orimligt någonstans, men naturligtvis ett problem om folk inte kan bo kvar. Men vad är alternativen egentligen, Balder är ju ingen ideell organisation direkt
10.00
Jag är ensam förälder med barn med autism, min inkomst, vilket är bidrag för vård av mitt barn är 6800 kr efter skatt, vi bor trångt och vi är fattiga och sjuka.
Att påverka sin inkomst är inte möjligt i min situation.
Bostadsbidragen ligger efter, max hyra man ska ha för fullt bostadsbidrag är på 5400 kr idag. Allt över det får man betala med 100%
Hyresvärdar har princip att hyran får vara max en tredjededel av din inkomst.
Tror ni jag hittat en lägenhet med en hyra på 2000 något?
10.09
När man hyr en lägenhet betalar man hyra Denna hyra skall gå till amortering av lån räntekostnader underhåll men även tiil avsättning för underhåll. Tanken är att den som brukar lägenheten betalar för slitaget. Nu har man tagit ut hyra och avgifter för underhåll under 50 år utan att göra något underhåll och när man nu upptäcker att det behövs vill man ha betalt en gång till. Vart tog de pengar som avsattes för underhåll under 50 år vägen
..
10.09
Det är märkligt att det är så mycket billigare att bo i hus, än i hyresrätt?! Om man bara får lån vill säga... o det får man ju inte som låginkomsttagare. Något är ruttet i konungariket?
10.12
Väldigt konstigt att lagen ger hyresvärdar rätt att ta ut en del av hyran för renoveringar. Men dessa pengar behöver inte sparas för sådana här större saker. Så fort det är fråga om "standarduppdateringar" kan hyresvärden ta ut fantasisummor i hyra efteråt. Du som hyresgäst har i princip ingen rätt att neka i sammanhanget. Följden blir att många tvingas flytta. En del som får hyran betald kan stanna kvar eftersom de inte betalar hyran själv. Vinnaren? Bolaget bakom hyresvärden.
10.17
Bor hos ett av Sveriges största hyresbolag. Rotrenoverar varje lägenhet mellan hyresgäster och höjer hyrorna med tusentals kronor. Vi som bor kvar får noll underhåll och lever i ständigt renoveringskaos med oljud och skräp. Hyreshöjning med två procent per år.
11.08
Jag bor i en lgh från 1990-talet. Det finns en del skavanker och det känns som om hyresvärden övergett huset, till förmån för de nyare lgh längre ner på gatan som lyxrenoverats. I dessa lgh har ingen ’vanlig’ hyresgäst råd att bo, så dit hyr kommunen in sig för att låta flyktingar bo. Vi i de gamla husen har nu fått sk ’deklarationer’ över våra lgh., inför hyreshöjningar. Vi ska betala högre hyra för det vi redan har, dvs icke fungerande tvättmaskin, trasiga golvmattor, trasiga klädskåp mm. Otroligt hur hyresvärdar får bära sig åt. När ska bostadsmarknaden bli fungerande igen? Jag efterlyser stenhård reglering över hyresvärdar, och bort med det kommunsla självstyret!
11.09
10 000 kr för en nyrenoverad trea kan man tycka vad man vill om, men för ett par är det 5000 kr i månaden. Det är mindre än många ensamstående betalar för en bostad i dag. Att standardhöjning ger högre hyra är rimligt, men att hyran i princip dubblas efter en renovering förstår vem som helst är absurt. I fallet ovan låter det som hyran var ovanligt låg från början. Det är dyrt att vara fattig. Den som har råd köper sin bostad, allt annat är ekonomiskt vansinne. Lyssnar man på både politiker och marknad kommer denna gamla sanning bara att bli tydligare framöver. Tyvärr, för den som blir kvar utanför.
11.09
De borde ha gjort en konsekvensanalys av hyressättningen för de boende, beräknat vad inkomsten är i området, hur familjekonstellationerna ser ut, sysselsättningsgraden i området för att se om de boende skulle klara av de nya hyrorna. Och det är trots allt ett miljonprogram område så förstår inte hur de (Balder) kunde se att de boende inte har råd.
11.19
Janne Byggnadsarbetare här nedanför pekar på den största kostnaden, STAMBYTEN. Vattenskador är inte ovanligt i hus byggda på 60-70-talen. Ca 4-10 stammar /4-8 våningar är inte gratis, och ett "förträngt" faktum för fastighetsägarna. Liksom fönster. I egen bostad skrapar man gammal färg, målar och låter torka innan man stänger. Billigt och snabbt går det om man inte skrapar eller väntar tills det är riktigt torrt. Som att beställa röta fukt går in i den krackelerade ytan.
12.42
Håller med Pontus om att hyran är för låg i dag. Det är därför höjningen blir så stor. Var hittar man en trea så centralt som Långströmsgatan för under 6000 kr/mån
13.19
Problemet är inte bostäderna utan de ofantliga priserna som inte går i balans med befolkningens inkomst. Samhället kan inte fortsätta på det här viset om vi inte vill att hela ekonomin ska kollapsa. När tillväxten som vi haft i Sverige har lett till flera fördelar för företagen, så har dem också tagit tillfälle att sno åt sig så mycket pengar så att vi inte kommer ha några om inte konjukturen i ekonomin balanseras ut med bostadspriserna eller medelinkomsterna.
13.24
Ofattbart att de får lägga såna summor på hyran. Det är inte hyresgästernas fel att hyresbolag inte renoverar kontinuerligt . Fruktansvärt !!!!!!
Först bo i nedslitna eländiga lägenheter i många långa år men när de äntligen efter stått ut med oväsen mm så får de fina lägenheter , som de nu måste lämna för de inte har råd med hyran.
Vansinne och det är för jävligt!
13.24
Märkligt exempel. Nya hyran skulle bli drygt 5000 per person. De är ju två som delar. Jag betalar ensam 6000 för en etta.
13.26
Miljonprogrammet byggdes med stora statliga subventioner. De som oftast bor i dessa områden har oftast heller inte råd att med egna medel bekosta en renovering och därtill efterföljande högre hyra. Alternativt så kommer den högre hyran på kommunernas socialbidragskonton eller på statens bostadsbidragskonto. Att kommunalt höja skatten för att tillskjuta medel till de kommunala bostadsbolagen för att de skall kunna renovera är inte bara olagligt enligt kommunallagen utan även politiskt omöjligt om de styrande politikerna vill sitta kvar...
13.29
Jag hade stambyte när jag bodde kvar i min HR 1:a på 25 m2.
Vi fick gå på wc i källaren och även duscha där i fd cykelrummet.
Som nu är cykelrum igen... I övrigt var det ingen renovering alls.
Det var ett himla liv och spring i månader. Ingen hyreshöjning alls.
13.44
Själv betalar jag 5400 för en 2a på 48 kvadratmeter i centrala delarna av stan i Göteborg och eftersom jag delar hyran med tjejen så kommer vi båda väldigt lindrigt undan men för några månader sedan så var vi i tankar om att flytta till en större men tyvärr så är de nybyggda lägenheterna alldeles för dyra då hyran ligger runt 12 till 13000 för en större 2a eller 3a.
14.12
Hej höjningarna är befogade och helt i linje men vår policy att maximera vår vinst
14.32
Hej. Jag är en av de som bor på långströmsgatan. Bor nu i en helrenoverade 3a. Just nu är hyran 8690. I juli är den årliga höjningen då landar hyran på 8900. Som heltids ensamstående mamma med en 9årig dotter och endast 1inkomst så har jag satt mig för byte. Med tanke på att det ej finns så många 2or så blir det en 1a. Inte det optimala med ett barn som växer och ska bli tonåring. Men vad ska man göra. Så hur tanken var med denna extrema höjning är mycket konstigt. Eftersom det finns underlag som visar hur mycket medelinkomsten ligger på i området. Mvh Dijana
14.33
Vilket sammanträffande att detta råkar infalla med Moderaternas förslag på att låta boende i miljonprogramsområden göra "bostadskarriär" genom att omvandla hyresrätter till bostadsrätter...
14.45
Personligen är det inte märkligt att man inte kan betala en hyra på 10 000+ när man är två personer. Allt beror ju på vad man har för inkomst. Kanske är det så att båda har sjukbidrag, pension eller vad det nu vara. Alla har inte höga inkomster på dessa områden tyvärr. Sen har man betalt underhåll i sin hyra, lika länge som husen har funnits, så det är inte rimligt att hyresgästen ska betala detta igen och tvingas flytta och om hen har tur, kanske får lägenhet någon annanstans alternativt blir hemlös. Många gånger får man det även låta som att man är enot renoveringar, men så är inte fallet. Alla hyresgäster, som idagsläget har hyresreducering, kommer troligtvis leva väldigt knapert, när hela hyran skall betalas, för då har det kommit ytterligare alla dessa årliga hyreshöjningarna.
08.05
Beklaglig situation för var, naturligtvis, inget snack om det.
Det som jag fastnade för är hyrorna i Göteborg(och således i alla större städer i Sverige?). En trea på över 80 kvadrat - 10000kr. ...
Själv är jag finsk och bor i Helsingfors. Jag bor i en två på 42 kvadrat, min hyra 1055e. (ca 10000kr). Denna bostad är en bland alla och så är även hyran. Varken hög eller överdrivet låg. Vanlig överallt. Vill jag bo på 80kv får jag stå för 25000
08.05
Alla vet att medel borde läggas undan till underhåll å renoveringar men pengarna tas ut å läggs förmodligen i egen ficka. Kortsiktigt tänkande åförmodligen så skiter många ägare i sina skyldigheter å tänker att,den dagen den sorgen. Å så får hyresgästerna ta smällen.
08.05
Abitionen va att vi hyresgäster inte ska behöva flytta säger hon på balder..men helt ärligt va tror dom med 70%hyereshöjningar eller ta paket 1 av 3 man kan göra o bo i ett råttbo sen
08.06
Varför måste människor med små inkomster bo i storstan flytta ut på landet så har ni råd att bo mitt stora hus med stor tomt kostar ca 2000 kr/månad
08.07
Jag har 2a handskontrakt via fastighetskontoret. Jag har således ingen besittningsrätt eller rätt till hyressänkning eller annan ersättning för en eftersatt lägenhet då jag ej står på kontraktet. Jag har fått ca 20% av felanmälningar åtgärdade. Fastighetskontoret vet om och har sett standarden och vad som behövs åtgärdas. Det är bl.a kyl frys spis, element, väggar, golv och tak. Jag är alltså ganska rättslös medans hyresbolaget tjänar pengar på att hyra ut via fastighetskontoret när de ej, helt lagligt, behöver åtgärda felen. Nu har de höjt hyran igen med ca 300 kr. Det är bara att betala.
08.08
Bodde i htg en mini 3. 5380 och fick målat i alla rum plus ny spis och fläkt. Plus ny kyl och frys. Hyran gick upp med knappt 450 kr per månad. Efter 2 år så va det stambyte och total renovering. . Allt kastades på tippen. Nya golv,nya tapeter, nya dörrar, nytt badrum, men dom hadde också fuskat ordentligt. Hyran gick upp med 35% . Kan tillägga privat värd. När jag flyttade ut så va hyran 8650 i månaden. Vem har råd om man här pensionär. ....måste bli en ändring via lag att inte bli så höga hyror. ..Och hyresgäst förening va helt nöjd .....undrar varför
08.10
Lika för alla gäller inte när det kommer till renoveringen..inredning,uteplatser,husfasader osv skiljer sig avsevärt...vilket jag tycker som boende på gatan inte är OK när det kommer till de olika paketalternativen...Har du en lägenhet som inte är renoverad sen mitten på åttiotal och vill ha paket ett får du inte det..Sedan beror det på vilka personer som renoverar var...yrkestoltheten lyser med på flera ställen med sin frånvaro...hastverk och motsvarar inte alls hyrehöjningarna..Det sas att hyresgästerna kan vara och påverka..Inte alls
08.11
Efter mycket tjatande fick jag ett par nya fönster insatta av hyresvärden eftersom att de tidigare var i uselt skick, det blåste rakt in i lägenheten. För övrigt anser jag att hyresvärdar, precis som vem som helst som äger ett hus bör avsätta ett belopp för renovering. Det kan väl inte komma som en överraskning för någon att ett hus kräver löpande underhåll?!
08.11
Fick omtapetserat o målat för 3 år sedan. Blev jättefint. Var nog dax för det.
08.11
Två arbetande vuxna kan klara den nya hyran! Men två stora hundar kostar massor. Sälj dem o bo bättre
08.11
Inte haft problem alls med detta. Alla värdar jag haft har åtgärdat allvarliga brister omedelbart men dock är ytskick oftast slitna, om man inte gillar det får man betala extra för att få fräscht.
08.13
Varför betalar inte fastighetsägarna renoveringarna?
Det är ju deras hus och har man sparat pengar genom att strunta i att betala för underhåll av sina hus och sedan säljer det före det behöver renoveras. Varför ska vi hyresgäster då betala det överhuvudtaget? Min fastighetsägare Skandia har de senaste åren gått med ca 800-1000 miljoner plus. Ändå tvingas vi hyresgäster betala för fastighetsägarnas renoveringar, det verkar vara en självuppfyllande profetia att strunta i underhåll och sedan låta hyresgäster betala vid stora renoveringar.
08.14
Kommunens fastighets bolag struntar i underhållet för oss på landet/liten ort, till förmån för städernas hyreshus. Vi får alltid vänta. Så har det varit sedan 1958 då det bygdes. Det är fel att vinsterna i allmännyttans bostadsbolag får föras över till kommunerna (att använda till vad de vill) Boverket sammanställer länstyrelsernas kartläggning över stora värdeöverföringar varje år! Varför går inte min hyra till just den fastighet jag bor i, till underhåll? Huset förfaller i mögel, dålig ventilation och dåliga vattenledningar, element som går sönder osv. och vi bara får höjda hyror - samma som i stadens hyreshus fast de har det väl lika illa i sina hus där, har jag sett och hört. Vår kommun har varit med på svt för att de haft råttor i tvättstuga.
08.16
min släkting tog livet av sig för hennes hyresvärd bara höjde hyran utan ens underhåll av lägenheten hon hyrde! Där jag bor varken det byggs nytt eller underhålls av själva fastigheten. Nya tapeter får man, när man flyttar in, går spisen eller kylskåpet sönder byts det ut men de större väsentliga byggnadstekniska delarna som byte av gamla vattenledningsrör som brusar så man vaknar, dålig ventilation så man har 23-26 grader inne dygnet runt (utan att elementen är på) trots att det är 19 grader ute och frostnätter. Allt underhåll sker i städerna inte på mindre orter, som här, Det är diskriminerande att våra hyror går till boenden i stan och inget till oss. Ändå får vi betala samma hyra som de inne i stan! Är man sjuk kanske man inte klarar bo i stan, men det är det ingen som tänker eller tar hänsyn till. Utbrända läker bättre på mindre orter/landet eftersom det är tystare där. Tack för ordet.
@Siv - Hej Siv, det var ledsamt att höra att din kusin tog livet av sig. Vad säger din hyresvärd om ventilationen?
08.18
Bra inlägg av Anna kl. 11.08 jag instämmer; det borde finnas licens/körkort för att få bli och vara hyresvärd. Kontroll vart annat år, kunskapskontroll för att få behålla licensen. Kommunernas olika chefer hos kommunernas fastighetsbolag med. Bara för att man är teknisk chef eller direktör över fastighetsbolaget betyder inte att de verkligen kan och följer boverkets byggregler.
Enligt boverket finns det krav inte bara på underhåll utan även krav på förbättringar av äldre fastigheter.
08.19
Det verkar vara en vanlig missuppfattning bland många att den nya hyran efter en större ombyggnation/renovering sätts för att täcka underhållskostnader som hyresvärden borde lagt undan pengar för under årens lopp. Det är fel. Hyresvärden sätter visst undan pengar för underhållsåtgäeder. Den högre hyran är inte ersättning för underhåll och vanliga reparationer utan tas ut för den standardhöjning som hyresvärden passat på att göra samtidigt som renoveringarna görs. Den högre hyran går till sådana standardhöjande åtgärder som inte fanns i lägenheten sedan inom såsom bättre ventilation, bättre fönster, diskmaskin, golvvärme, handukstork, parkettgolv etc. Den högre hyran har inte tagits ut för att täcka underhållsåtgärder då hyresvärden, som många har uppfattningen om, inte får ta ut högre hyra för sådana kostnader.
09.12
I hyresrätten jag bor i pågår det just nu ett stambyte inklusive renovering av badrum då det inte skett sen byggår (1960-1970). Hyresvärden sköter det under all kritik, sen med information, felaktig information, tillfälliga toaletter och duschar städas knappt, fylls inte på med toalettpapper/pappershanddukar etc. Efter detta kommer hyran även höjas med mellan 400-600kr beroende på hur ens lägenhet ser ut. Anser definitivt att när en renovering sker för att utrymmen ska bytas till dagens standard ska hyran inte höjas, speciellt inte när underhåll/renovering inte skett på över 50 år. Hyreshöjning är bara rimligt när det gäller renoveringar som hyresgästen själv vill ha utan att det behövs, till exempel nya golv, tapeter, kök etc när de fortfarande är i bra skick/standard.
11.12
Vår hyra har höjts med 80 % efter en inte alls speciellt lyxig renovering.Vi har haft en pågående förhandling om hyran i snart 8 år.Nu kommer inte värden längre så nu ska det väl äntligen bli lugnt för oss hyresgäster.
12.16
Min hyresvärd har gjort en riktig fuling! Installerat energiglasfönster och sedan tagit ut en höjd hyra på grund av kostnaden! Energiglasfönster är ju med tiden en BESPARING och borde leda till MINSKAD hyra. Eller åtminstone oförändrad tills investeringen betalat sig och därefter minskad. Men en långsiktig besparing tycker jag inte man kan ta ut en ökad hyra för! Det är att lura hyresgäster på pengar.