SVT rapporterade · Valborgsfirande i Lund

09.55
Hej och välkomna till SVT:s bevakning av valborgsfirandet i Lund. Våra reportrar Anton Hansson och Anna Gjöres är snart framme i Stadsparken. Förra året samlades 30 000 personer där för att fira siste april.
09.58

Milt väder på valborg – sedan kommer köldknäppen

Tisdagens valborgsfirande blir milt, med risk för korta regnskurar på eftermiddagen. – Om man är ute till midnatt och röjer kan det bli lite kyligt, säger Pererik Åberg, meteorolog på SVT.
10.05
Hej! Vi som är på plats i Stadsparken i Lund heter Anton Hansson och Anna Gjöres.
 
10.18

Trafikverket varnar: ”Livsfarligt att gena över tågspåren”

Stadsparken i Lund lockar årligen upp mot 30 000 ungdomar. Många tar sig dit via tåg. Det livsfarligt att gena över tågspåren, dessutom är det dryga böter för den som åker fast.
10.21
Festen har startat. Runt 30 000 personer beräknas besöka Stadsparken i Lund under tisdagen.
 
10.38
Kön till bajamajorna har inte hunnit växa sig så lång ännu.
 
10.50
Olivia Avendano, Clara Tahm, Tova Orrenius, Hanna Meyer och Louise Rydberg var några av de tidiga besökarna i Stadsparken.
 
11.01
Studentprästen Josefin Andersson delar ut vatten till besökarna i Stadsparken. – Vi hade 2000 vattenflaskor, de tog slut på en gång, säger hon.
 
11.17
Det är många volontärer på plats i Stadsparken. – Vi är här för att skapa trygghet. Det känns bra att finnas till hands och ha uppsikt på om någon har druckit för mycket och kunna hjälpa om det behövs. Vi är mer som vanliga människor så det kan vara lättare att prata med oss än en uniformerad polis, säger Mats Christensson (i mitten) som arbetar tillsammans med Robin Linghagen och Erika Lafleur.
 
11.20
 
 
Ieva Malmros och Marie Björklund promenerar i stadsparken.
Går ni hit för att det är Valborg?
- Både och, går just idag för det är valborg. Det är en av våra promenadrundor. Ett av smultronställena!
Det avskräcker inte att det är fest och stoj?
- Tvärt om! Det har utvecklats så positivt. Så många frivilliga som är beundransvärda. Städningen inför bålet är fenomenal. Man borde lyfta fram volontärerna. Utan dom hade det blivit inget alls! 
11.30
11.31
Polisen på plats vid ingången till Stadsparken.
 
11.47
"Jag tog med en kortlek så att vi skulle ha något att göra medan vi lyssnar på musik och har det härligt", berättar Evelina Nilsson, här med Klara Molander och Felix Lönn.​
11.48
– Väldigt lugn inledning. Folk började strömma hit redan klockan fem i morse. Vi har ännu inte behövt omhänderta några berusade personer. Förra året tog vi de första redan vid åtta på morgonen, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.
12.50
14.03
Cirka 30 000 personer väntas besöka Stadsparken i Lund under tisdagen.
14.08
Festen i Stadsparken börjar tunnas ut, men många dröjer sig kvar. André Karlsson, Albin Mårtensson, Erik Olli, Hasse Nielsen och Elina Ala-Jukuri hänger kvar ett tag till.
 
14.13
Festhatt på valborgsfirande Anna Dahlklint.
 
14.16
 
14.23
Marina Kricak: "Det känns som att det har varit extra lugnt i år. Det brukar vara proppat med folk, men det har det inte varit".
 
14.30
Cajsa Vingros Carlsson från socialtjänsten i Lund delade ut vatten till törstiga besökare.
 
14.32
Festen i Stadsparken har varit välbesökt.
– Strax före lunch var det drygt 25 000 besökare, uppger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson.
14.36
Därmed sätter vi stopp för vår bevakning från Stadsparken i Lund. Fler artiklar om Valborgsfirande runt om i Skåne hittar du på vår sajt svt.se/skane. Tack till alla som följt oss under dagen!