SVT rapporterade · Chatta om skärmars påverkan på hjärnan

19.16
Är det vanligt att man känner ett tryck i tinningarna när man använder en smartphone?
Hej!
 
Det tror jag inte, om du är orolig skulle jag söka vårdcentral
 
Anders
19.16
Hej!
Vad heter appen dom du pratade om i programmet där man kan se hur länge man har suttit med mobilen?
Vänliga hälsningar Felicia Littorin
Hej! Den heter Moment och är gratis att ladda ner.
19.16
Jag började jobba på 80 talet och tycker att det inte fanns något som hette eller liknade sjukdomen ”att springa in i väggen” har inte detta med mobiler mm att göra pga att man ej får vara ifred?
Hej!
 
Bra poäng. Jag tror man ska se det som att vi människor behöver återhämtning. Vi tål ganska mycket stress men behöver återhämtas en helg, en semester etc. Och när vi inte får det mår vi dåligt och det har man satt lite olika diagnoser på under olika tidsperioder. 
19.21
Kan strålningen från smartphones och surfplattor orsaka hjärnskador?
Se svaret ovan
19.21
Hej Anders
Jag har läst dina böcker och tycker att de är mycket viktiga och intressanta. En fråga som jag inte fick svar på är: Hur påverkas människan av den elektromagnetiska strålningen vid användandet av mobiler och plattor. WiFi såklart också i sig?
Det vågar jag inte svara på, den forskningen kan jag inte
19.21
Hej! Hur påverkas vi av mängden appar? Blir vi mer beroende om vi har många olika appar i mobilen?
19.21
Jag delar din uppfattning till 100%.
Funderar dock över; att använda mobilen för att lyssna på böcker, musik, nyheter osv. Det vill säga sådant som jag tidigare gjorde men då på annat vis. Hur tänker du om detta !
19.22
Har svårt att ta tag i saker då mobilen ”bromsar”/lockar mer. Blir bekväm & väljer ofta bort saker som skulle vars roliga. Hur blir jag mindre beroende av att ständigt vara uppkopplad?
Många upplever samma sak som du. Jag tror en bra utgångspunkt är att inte ha med mobilen överallt. Ha den inte i samma rum som när du ska jobba eller göra ngt viktigt. Ha den inte sovrummet. Den pockar på vår uppmärksamhet på ett sätt som vi inte märker och då är det bra att inte ha den bredvid sig på samma sätt som att man inte ska ha godis bredvid sig 24 timmar om dygnet
 
Anders
19.22
Hej!
Tack för viktig information. Apropå det du säger om "stort experiment" vad gäller vår hantering av den digitala tekniken; hur ser du på den strålning som vi utsätts för i detta sammanhang och som många initierade forskare och experter anser vara en stor hälsorisk, i synnerhet 5G-utbyggnaden som nu stormar fram på bred front t.ex. i Umeå?
Hälsningar
Stefan Hörnqvist
19.22
Hej
Jag undrar om även sömnkvaliteten försämras med mobilen i närheten dvs mindre djupsömn?
19.23
Hej, jag jobbar på en kommunal förskola som har digitalisering som utvecklingsområde. Vi jobbar mycket med olika pedagogiska program och appar. Borde kommunen komma med riktlinjer för skärmtid?
19.23
Dålig sömn med mobilen i sovrummet. Är det strålningen, som dåtidens klockradio?
Nej, det tror jag inte. Det är snarare att hjärnan lägger bandbredd på att ignorera mobilen som serverar den med så mycket belöningar och då är det svårt att komma ner i varv. Många sover bra med mobilen i sovrummet men förvånansvärt många får problem med sömnen och då tycker jag det är bäst att plocka bort mobilen och skaffa en vanlig väckarklocka innan man tänker på sömntabletter.
 
19.24
Jag undrar om man ska undvika dator och telefon om man har utmattning, så kallad hjärnstress?
mvh Annette
Det är nog en bra ide att vara lite restriktiv då. Hjärnan behöver vila av och till, det gäller särskilt om man har en sådan diagnos.
19.24
förr i tiden lyssnade man på radio, läste en bok, kollade kartor, ringde vänner, beställde kläder per brev, lyssnade på vinylskivor, läste dagstidningen, visade kort i ett fotoalbum, tog emot brev genom ytterdörren med mera. nu kan man göra allt på mobilen. det är lite slentriantyckande att påstå att allt mobilanvändande gäller facebook och instagram
Absolut, det är en bra poäng. Begreppet skärmtid är naturligtvis alldeles för brett. Men med det sagt så spenderar vi mest tid framför sociala media, det gäller framför allt unga. Problemet är inte att vi lägger mer och mer tid på att betala räkningar på internetbanken eller Skypa med kusinerna i Australien genom vår mobilen. Problemet är att vi, särskilt unga, lägger så mycket tid på sociala media och att det ökar så snabbt.
19.24
Hej Anders
Har sett dig många gånger i en annan kanal. Vet inte om det har med min hjärna att göra eller din. Men tycker verkligen att du var mycket mer frispråklig här. Helt underbart att se kom tillbaka här igen. Tack.
Tack, roligt att höra!
19.24
Lite motsägelsefullt plocka fram mobilen efter ditt inlägg men jag undrar vad som finns skrivet om hur vår hälsa påverkas av mobilanvändning? Jobbar på studenthälsa så det skulle vara bra kunna rekommendera nåt till dom.
Det korta svaret: det vet man inte. Mobilen stör vår koncentration, stör vår sömn och gör oss ointresserade av vår omgivning. Kan den även göra oss deprimerade? Det vet man inte. Jag tror personligen att dess påverkan på vårt mående kan vara att den tar ifrån oss sådant som skyddar mot depressioner. Vi hinner inte sova, motionera eller träffa andra när vi spenderar 3-5 timmar per dag framför en skärm. 
19.28
Vad är lagom skärmtid för en 9-åring per dag?
19.29
Från vilken ålder skulle du rekommendera att ett barn får sin egen mobiltelefon? Vår son är snart 10år. Många i hans klass har egen telefon, men vi vill gärna vänta med att ge honom det.
19.29
Hej Anders! Apropå det ni tog upp i programmet angående barns bristande kontakt med förälder pga mobiler. Väldigt ofta ser man ju barn som hela tiden försöker prata med sin förälder när den är helt upptagen av mobilen, så barnet kan ropa på t.ex mamma hur många gånger som helst, men får inget svar alls. Jag hörde en gång någon psykiater, tror jag det var, jämföra detta med barn till föräldrar med psykisk sjukdom som är avstängda och har stora kontaktsvårigheter, för dom barnen får inte heller så mycket kontakt som dom vill ha. Jag undrar så vad detta kommer att få för följder, förutom det du sa om att barn aldrig gör som man säger - utan som man gör! Vad tror du, kan man jämföra detta med varandra!
19.29
Hej Anders. Har försökt nå dig på instagram. Jag har varit sjukskriven länge för utmattningssyndrom. Var kan man boka in en tid hos dig ?
19.31
Hej, vad heter appen som mäter mobilanvändandet
19.31
Hej, hur ser du på att läsa dagstidning via telefon/dator jämfört med papperstidning? Räknas tidningsläsande som "skärmtid"?
19.32
Hej! Det kommer väldigt många frågor just nu. Anders svarar så fort han kan. Försök hålla frågorna korta och koncisa så är det större chans att ni får svar!
19.32
Jag lyssnar på Storytel all ledig tid nästan. Somnar till det. Är ju via mobilen. Är det oxå skadligt för hjärnan?🤔
Nej, det kan jag inte tänka mig. 
19.32
Jag är lite tvärtom, om jag har svårt att somna, så tar jag fram telefonen och spelar en patiens, då dröjer det inte länge förrän ögonen klipper och jag somnar snabbt. Kan det vara så olika?
Om det funkar så fortsätt med det, vi är alla olika! I genomsnitt sover vi sämre om vi använder mobilen innan vi lägger oss men vissa påverkas inte av det och då är det ju bara att använda den.
19.32
Vad heter appen som håller koll på hur mkt man är ute på nätet. Mvh
Moment
19.33
Hej Anders
Jag jobbar som lärare och är rejält oroad över hur barns beteenden ändras. Jag anser att det är en nästan omöjlig uppgift att förmedla detta till föräldrarna då "drogen" pacificerar barnet hemma och familj stressen inte behöver öka pga spattiga barn. Finns det tillräcklig forskning till ett allmänt upprop ifrån läkerkåren?
19.33
I vår tid är man ju beroende av internet om man skall hålla sig informerad. Jag läser tidningen, söker information, skickat mail. Aldrig Facebook. Hur skall man tänka kring detta? Något råd för att tiden med surfplattan blir mindre och mer effektiv.
Jag tror i grund och botten att det handlar om digital disciplin. Våra digitala verktyg kan hjälpa oss och förenkla livet men om vi låter dem ta 4-5 timmar är risken att det påverkar oss negativt. För att undvika det kanske man inte ska ha dem överallt. Inte i sovrummet, klassrummet eller vid middagsbordet.
19.33
Har skärmens storlek betydelse? Anstränger man hjärnan mer med en liten skärm som en telefon jämfört med surfplatta? Nästa fråga: Är det farligare att läsa en tidning på skärm jämfört med traditionell papperstidning?
Jag skulle inte säga att det är farligt att läsa en tidning på en skärm, men om man lägger 4-5 timmar på att titta på sin mobil så hinner man inte göra sådant som får en att må bra, som att sova, träffa andra eller motionera. Vad man däremot vet är att om man läser exakt samma text i bokform och på en läsplatta/dator så kommer man ihåg mer av det om man läst i bokform. Papperstidning är med andra ord bättre men man måste ju såklart också tänka på miljön.
19.33
Har en dotter på snart 13 år. Hemma kör vi med att all laddning av mobiler, paddor och skoldatorer ska laddas i köket (gäller även oss vuxna). Det fungerar bra hos oss. Sen lägger vi ifrån oss mobilen så mycket som möjligt.
Kanske ett tips till någon annan?
Ps Vi använder vanliga väckarklockor! Ds
Bra tips!
19.33
Är det lika skadligt att sitta framför dator skärmen som smartphones?
Datorn sitter man ju vid ibland. Telefonen har man i fickan hela tiden. Det man ska vara medveten om är att den stör ens koncentration, stör ens sömn och gör en ointresserad av ens omgivning.Om man lägger 3-5 timmar på datorn eller telefonen hinner man inte träffa andra, sova ordentligt eller motionera.
19.39
Jag får inte fram några inlägg... Är ni i gång?
jodå!
 
19.39
angående att ha tel utanför sovrummet på natten ....är det pga att telefonen påverkar oss negativt av strålning...eller bara för att bli mindre uppbunden av att kolla på den..?
19.39
Hej Anders , vill fråga dig hur kommer våran hjärnor påverkas av att vi ska ha mobiler som arbetsredskap inom hemtjänsten . Vi ska logga in och logga ut vid varje besök, dokumentera under besöket om det händer något avvikande. På kvällarna har vi ungefär 16 till 20 besök. Är väldigt orolig för detta. Tacksam för svar.
19.40
Hur påverkas barn på förskolorna där små barn sitter med iPads o tittar på sagor, sånger m m?
19.40
Hej Anders! Jag är helt överens med dig gällande skärmars och sociala mediers påverkan på vår hjärna. Många kommuner satsar mycket pengar idag på att införa datorer till varje elev. Istället för böcker jobbar man on-line med uppgifter, läxförhör och prov som skall göras genom en dator eller på mobilen (för de elever som har glömt sin dator hemma). Jag är mattelärare och har en teori om att inlärning (iaf när det gäller matte) sitter lika mycket i finmotorikens skrivande som i undervisningen. Hur ser du på detta att kommuner inte tittar på forskning och utveckling utan just nu tror att skolans (STORA) problem skall lösas med digitalisering.
19.40
Jag har läst din bok Skärmhjärnan och anser att boken skulle finnas i varje hem. Vi vet hur viktig anknytning är. Precis som ni sa i programmet gör barn som föräldrar gör.
Marita Martinsson
19.40
Min man är totalt drogad av mobilen. Han blir arg om jag påpekar att han borde låta bli den. Resultatet är att vi inte pratar så mycket med varandra (han hör också dåligt). Vad ska jag göra för att förbättra detta tillstånd?
Bra fråga, ett tips kan vara att installera en app så han kan se svart på vitt hur mycket tid han lägger på den. Det brukar vara motiverande att se det, många, mig inkluderat, får en tankeställare om man gör det.
19.41
Till er som ställer frågor om 5G: Anders har inte forskat på detta och kan därför inte svara på sådana frågor.
19.41
Vissa påstår att människan fördummas med för mycket skärmtid. Stämmer det?
Det stämmer att IQ sjunker och att det pågått sedan slutet av 90-talet. Vad det beror på vet man inte säkert, mer skärmar är en teori. Minskad fysisk aktivitet och annorlunda skolsystem är andra teorier. Ingen vet säkert, sannolikt spelar flera saker in.
19.41
Kan jag genom träning, t ex i pulszon 4, kompensera hjärnan för skärmpåverkan om jag har ca 3 tim skärmtid/dag.
Är all skärmtid lika farlig? Läsa tidning mot FB, instagram, spel?
Fysisk aktivitet stärker hjärnan så det kan säkert kompensera. Skärmtid är ett för brett begrepp. Det viktigaste tror jag är att när vi lägger så mycket tid på våra telefoner hinner vi inte göra annat som får oss att må bra, som att sova, träffa andra eller motionera. Vad gäller sociala media har man sett att de som använder detta som ett verktyg att kommunicera med andra mår bra (i alla fall om det används måttligt) medan de som bara bläddrar förbi en ändlös rad uppdateringar från folk de knappt känner riskerar må sämre, bli avundsjuka etc.
19.42
Jag undrar vad forskningen säger angående funktionen Night Shift som finns i dagens mobiltelefoner. Sover vi bättre om den funktionen är påkopplad? Mvh/ Sara
Vågar inte svara på det.
19.42
Hur hjälper man någon som är uppenbart beroende av sin skärm (dator som mobil) på bästa sätt?
Ett bra första steg är att installera en app så att de kan se svart på vitt hur mycket tid de lägger. Det brukar motivera. "Va, lägger jag fyra timmar om dagen på telefonen, det är ju bortslängd tid" etc. Finns gratis appar man kan ladda ner, en heter "moment"
19.46
Hej Anders.
Börjar dagen med att titta på en allsköns program på Tv och kolla fb, mail och play det jag missat. Senare på em eller kvällen går jag ut och dricker öl på krogen eftersom jag blir rastlös och vill prata och träffa folk. Har prövat en massa kurser och annat " som man borde göra" istället för krogen, men det är det enda jag känner är bäst och roligast. Vad rekomenderar du i detta läge är bäst anser du?
19.48
Jag skulle önska att alla våra universitet utförde skärmexperiment lika som det Danska osh redovisade resultaten så snabbt som möjligt. Varfor visas inte det danska progammet på bästa sändningstid med repriser. Ligger det inte i linje med SVTs pollicy med aktiv marknadsföring för bebispoddar och annat skräp?
Hej! Vi rapporterar också om forskning som genomförs utomlands till exempel här
19.50
Hej! Att se film/ serier på tv jämförelsevis på skärm, påverkar det på olika sätt?


19.50
Jag - helt ointresserad av mobilanvändning. Laddar mer än använder. Fattar noll när folk runt om mig ideligen står fastlimmade vid mobilen. En sak har jag dock snappat upp. Läste ett tips på datorn; Ska man köpa glödlampor (eller bildskärm) så kan man hålla upp mobilen i kameraläge framför lampan. Om mobilens fönster får en "persienn" som rullar, så flimrar lampan. Om ingen "persienn" syns så är lampan flimmerfri. Jag har provat och det funkar perfekt ! (tyvärr ytterst få lampor flimmerfria - Energetic 25W o 40W)
PS. Facebook - ett centrum för vardagsgråa tråkmånsar samt mytomaner ! Jag provade ett dygn en gång. Sedan klev jag av och har aldrig återvänt.
Bra att du hittat något som fungerar för dig :-)
19.51
Jag har telefonen vid sängen, inte uppkopplad, är det lika farligt?
MVH Lasse
Om du sover bra så är det inte farligt! Vi sover i genomsnitt kortare med mobilen bredvid oss i sovrummet men det är just genomsnittet. Vissa påverkas inte. Andra påverkas mycket. Om man inte har sömnsvårigheter behöver man inte tänka på det men om man har sömnsvårigheter kan det vara värt att prova att skaffa en vanlig väckarklocka och lämna telefonen utanförsovrummet.
19.51
Svarar ni på alla inlägg som kommer med och hur länge kan man gå in och se svaren?
Vi kan tyvärr inte svara på alla frågor. Det har kommit hundratals. De frågor som fått svar kan du se i flera veckor framöver.
19.52
Hej Anders! Har två barn, 20 och 16 år. Jag är överlycklig att Du som läkare och författare kommer nu med ett sådant viktig debatt. Har nämligen haft strikta restriktioner om skärmtid och mobil användning, men fått höra att jag är bakåtsträvande, dum, osocial, psykiskt sjuk mm. Allt som sägs och hörs nu om detta ämne slår de bort, vi förstår inget om det moderna samhälle. Hur ska vi nå till våra ungdomar? Hur ska vi nå till föräldrarna? Ps: någon jag känner tycker att du borde bli skol, hälso- och idrottsminister! Tack för ditt värdefulla insats.
Jag förstår att vissa tänker så, min fråga till dem: tycker de alla som utvecklat tekniken som själva är försiktiga med den också är teknikfientliga? Naturligtvis finns det otroliga fördelar med våra digitala verktyg och naturligtvis kan vi inte backa utvecklingen men när det visar sig att det verkar finnas en baksida med sättet vi använder våra mobiler på så är det sunt förnuft, inte bakåtsträvande, att ta det på allvar. Det betyder inte att vi inte ska använda mobiler, vi ska använda dem smartare och mindre. Och komma ihåg att vi människor är skapta för att röra på oss, sova ordentligt och träffa varandra "på riktigt". Det är så vi är utvecklade och det kommer vi aldrig ifrån. hur mycket en del vill blunda för det är vi biologiska varelser.
19.53
Såg svaret om folk som ställer frågor om 5G. Efterlyser att SVT tar upp denna viktiga fråga i andra program. Bl a har Bryssel och Geneve stoppat utbyggnaden av 5G, men det har inte rapporterats i svensk media
Tack för ditt tips! Jag skickar det vidare till nyhetsredaktionen.
19.53
Varför tar ni bort tidigare inlägg? Det skulle inte vara några problem att behålla alla publicerade frågor och svar.
Alla frågor som besvarats finns kvar. Klicka på "visa fler inlägg". Har du explorer kan knappen ibland inte synas.
19.54
Dessa problem behövs diskuteras ofta så det når alla. Tycker det är fruktansvärt tråkigt att se hur barn och hundar söker kontakt men blir inte sedda. 🥵
Ja, det håller jag verkligen med om
19.54
Jag blev mycket glad över det ämne du tog upp, bl.a. mobiltelefon- sömn, mindre motion.
Tack för tipset.
Det vore viktigt att alla barn/ungdomar o föräldrar borde gå en slags hälsokurs, där man lär sig se samband mellan sömn, motion, regelbundna måltider. Sunda kvällsrutiner och vanor. Hoppas att det kunde förebygga ohälsa.
19.56
Till er som inte fått svar på er fråga: läs igenom chatten! En liknande fråga kan ha fått ett svar längre ner.
19.56
Jag upplever att jag fått mer ögonmigrän och att jag fått olika färger på text, något blir är svart text och något är grått. Kan det bero på för mycket skärmtid? Går det tillbaka? Påverkar styrkan på skärmen, ljus, upplösning mm och vad skall jag välja inför nästa mobil ang upplösning, ljusstyrka m m?
19.56
Är det viktigt att ha låg ljusstyrka på skärmen eller ha automatisk ljus efter hur ljust det är i omgivningen? Det är ju så lätt hänt att man har så starkt ljus på.
Det är nog bra att försöka sänka ljuset om man kollar på skärmen innan man somnar. På dagen tror jag inte det spelar ngn roll.
19.58
Vad ska man göra om man använder mobilen flera timmar per dag och ändå tänker fortsätta med det, bästa tipsen då?
Om man tycker att det är väl investerad tid och att man mår bra av det så skulle jag fortsätta. Vi påverkas alla olika. 
19.58
En annan sida av saken. Internet har öppnat en ny värld för oss som är sjuka, handikappade och därmed isolerade ifrån kontakter IRL. Det har också inneburit mycket bra.
Naturligtvis kan internet och soc media vara fantastiskt och hjälpa oss på många sätt, det råder inget tvivel om!
19.59
Kan man jämföra flitigt bokläsande med användning av mobiltelefon?
Nej, det tycker jag inte. Fortsätt läsa! Man lär sig mer av att läsa en vanlig pappersbok än att läsa samma text på en padda. Ingen vet säkert varför. 
19.59
Har lätt autism .hur kan det påverka en då ?
Bra fråga, vågar inte svara 100 procent, tror inte det har gjorts så mycket forskning 
20.02
Brukar bli less på mobilen efter några timmar .vad beror det på ?
20.03
Hej!
Får man svårt att koncentrera sej o blir mer lättretlig. Min man har inte hört vad jag sagt eller kommer ihåg vad vi bestämde. Verkar inte riktigt närvarande. Jag skyller på mobilen som är honom så kär.
Den stör vår koncentration så det kan det nog ligga något i. Det kanske är en bra ide att inte ha den i samma rum som när man jobbar, äter middag etc. 
20.03
Har hört att blinkande ljus från videor på youtube är farligt, ibland finns det varningstext om fblinkande ljus men ibland gör det inte det, hur farligt är det ,ska man undvika det helt eller ?
Blinkande ljus tror jag inte är farligt annat än om man har epilepsi.
20.03
Jag är inte det minsta intresserad av Facebook m.m. Men jag tror mig märka att vid ett personligt möte har Facebook-kulturen inverkan på samtalstekniken. Kan det stämma ?
20.03
Det skulle vara intressant att göra försök med avslagen repektive påslagen mobil och se om utfallet blir detsamma med sömnsvårigheter och koncentrationsstörningar.
Testa!
20.06
Tips till många. Har en telefon från år 2013. Sparar både miljö och pengar. Vinsten är också att den är jobbig att använda moderna sociala medier på.
20.07
Tid med mobilen. Räknas den tid jag använder för att läsa böcker och lösa korsord på paddan?
20.07
Om man ändå använder mobilen flera timmar vad ska man då göra om du skulle sammanfatta de bästa tipsen?
Då skulle jag tänka på att det tar av ens uppmärksamhet även om man inte håller på med den. Med andra ord: ha den inte med vid middagsbordet, ha den inte i närheten om man ska göra något viktigt på jobbet eller om man pluggar. Om man har minsta sömnsvårigheter skulle jag pröva att lämna den utanför sovrummet.
20.07
Hur är det andra skärmar, tex. skärmen till datorn, och framför allt den stora platta TV-skärmen?
20.09
Jag är mycket missnöjd med att inget av mina inlägg har publicerats, men jag är inte alls förvånad; det handlar ju ändå om SVT - experterna på manipulativ mörkläggning.
Hej Magnus! Dina frågor om strålning etc hade ändå inte kunnat få några vettiga svar eftersom det inte är något som Anders forskat om. Därför har vi inte publicerat dina inlägg. Den här chatten handlar om hur skärmar påverkar hjärnan, inte om hur strålning påverkar hjärnan. 
20.13
Nu stänger vi chatten. Tack för alla kloka och intressanta frågor! Har du inte fått svar på din fråga? Skicka in den till redaktionen här så får vi se om den dyker upp i något kommande program