SVT rapporterade · Har du frågor om stalkning? Ställ dem till experten!

07.27
Hej hej! Roligt att så många redan skickat in frågor! Fortsätt gärna så startar vi vid 10:00 med att svara. Då kommer kriminolog Susanne Strand hit. / Åsa
09.58
En släkting till mig blev förföljd och trakasserad av samma kvinna ganska länge. Hur lång tid ska det ha gått innan det är någon idé attt polisanmäla?
@Gerd - Susanne svarar: Det handlar inte om tid. Om en person blir utsatt för upprepade kontakter mot sin vilja och känner obehag av det är det stalkning.

Problemet är att alla saker en stalker gör är inte brottsligt, även om det är en del av själva stalkningen. Till exempel har man generellt rätt att parkera sin bil var man vill, eller att handla på vilken matbutik man vill.

Man ska alltid göra en polisanmälan om man känner sig utsatt för ett brott. Det är polisens uppgift att avgöra huruvida det går att bevisa att det är en brottslig handling eller inte.
10.00
Blir man tgen på allvar om man går till polisen?
@TR - Susanne svarar: Ja det är min uppfattning att man blir tagen på allvar.
 
Däremot är det lätt att uppleva att man inte blir tagen på allvar när det inte går för polisen att bevisa att något brott har skett.
 
Men man ska alltid anmäla om man känner att man blivit utsatt för ett brott.
10.04
Är det alltid frågan om "sjuka individer" eller finns det ihärdiga stalkers som är medvetna om sitt djupt felaktiga beteende?
@Linnea - Susanne svarar: 
Nej, alla som stalkar lider inte av psykisk ohälsa. Men ju längre stalkingbeteendet har pågått, desto vanligare är det att det finns en psykisk ohälsa.
Det vill säga personen saknar förmåga att "släppa taget".
Därför kan stalking komma och gå i perioder.
Det finns också personer som är medvetna om sitt beteende men ofta anser de inte att det är felaktigt.
10.06
Min förra kille blev skitförbannad när jag träffade en annan, fast vi redan hade gjort slut. Sedan ringde han jätteofta i över ett år och när jag svarade slängde han bara på luren. Det var väldigt jobbigt.
10.09
Är det någonting man ska undvika att göra om man blir utsatt för en stalkare? Exempelvis något beteende eller någon reaktion som kan förvärra stalkingen
@Maja - Susanne svarar: 
Ta inte kontakt med den som stalkar. En stalkare upplever all kontakt som "positiv" och blir oftast mer ihärdig eftersom personen har fått kontakt.
Det du bör göra är att dokumentera det som händer, berätta för någon i din omgivning om vad du är utsatt för och gör en polisanmälan om du anser att det är brottsligt.
10.14
Hej! Undrar om det finns någon statistik på andelen stalkers som "går över gränsen" och blir våldsamma eller agerar på andra sätt i linje med de hot de kommer med? Sen även om det är vanligare att en stalker är någon offret känner/har känt eller en för offret helt främmande person?
@Matilda - Susanne svarar:
Ungefär var tredje stalker är våldsam. Hälften uttalar hot. Det är en rätt så stor andel alltså.
Statistiken kan delvis bero på vad som kommer till vår kännedom. Det vill säga den som är utsatt gör ofta en anmälan först när det finns hot eller våld.
Om fler skulle anmäla ofredande och trakasserier, det vill säga det som sker i början av en stalkning, så skulle siffrorna kanske ändras.
Det vanligaste är att det finns en tidigare relation mellan stalker och den som är utsatt. Mest vanligt är en före detta parter men även andra bekant som grannar och medarbetare förekommer.
10.18
Hej!
Jag hade ett ex som var bosatt i England medan jag bodde i Sverige. När jag bröt vår relation kom samtal, mejl, post från honom till mig i tid och otid, jag var rädd för att han skulle dyka upp hemma hos mig. Jag fick tips från en vän att polisanmäla honom här i Sverige. Något jag aldrig gjorde. Är lagarna för stalkning olika/lika i Sverige och andra länder?
@Martin - Susanne svarar:
Det är olika lagar i olika länder. Det gör det extra svårt i ett fall som ditt.
Alla länder har inte specifika stalking-lagar men beteendet i sig kan vara olagligt ändå.
Om du är utsatt för stalking i Sverige, oavsett var stalkaren befinner sig, så bör du göra en polisanmälan här så hjälper de dig vidare.
10.22
Varför kallar ni det för det svengelska ordet ”stalkning”?? Det finns ett svenskt ord som med fördel borde användas - förfölja!
Tack för ordet
@Gunilla - Susanne svarar: 
Tack för din uppmärksamhet! Det är helt korrekt - på svenska heter det stalkning och på engelska stalking.
Dessa begrepp blandas ofta ihop då de är så snarlika. Vi får precis som du säger jobba lite extra för att lyfta det svenska ordet.
10.27
Det är helt förfärligt att man ska behöva utsättas för sånt här utan möjligheter att göra något åt det! Var själv utsatt för stalker under ca 10 år på 80 och 90talet. Telefontrakasseri ibland 50, 100 gånger per dygn, hela nätterna, mordhot, grova kränkningar. Polisanmälde och fick till svar att de inte kunde göra något alls förrän det hände något fysiskt (alltså förrän han misshandlade mig fysiskt eller satte sina mordhot i verket). Han hotade och trakasserade många visade det sig, men de andra jag träffade på hade alla haft en intim relation med personen innan han började trakassera dem (det hade inte jag) och de var inte utsatta lika länge som jag.
Har lagstiftningen och polisens möjligheter ändrats sedan 90talet så att polisen kan göra något som konkret förhindrar förföljerserna numera? Eller är man fortfarande skyddslös mot sånt?
Eftersom det är så att stalkers sätter igång igen när de ser en eller ens namn så väljer jag att skicka detta "anonymt"
Vänliga hälsningar
@Anonym - Susanne svarar:
Det var tråkigt att höra om din utsatthet och det bemötande du fick när du anmälde.
Idag har vi en lagstiftning, lagen om olaga förföljelse, vilket i sig gör att de utsatta blir mer tagna på allvar än för 30 år sedan.
Men även om vi har en ny lagstiftning är många handlingar som stalkaren gör svåra att bevisa som brott.
 
10.28
Vi påminner om att inte skriva under era inlägg med för- och efternamn då vi inte kan ta bort dem. Underteckna hellre med bara förnamn när du återger känsliga händelser.
10.36
Är det vanligare att män stalkar än kvinnor? Och i så fall, vet man varför det är så?
@Isak - Susanne svarar:
Ja, det är vanligare att män stalkar än kvinnor. Det finns flera anledningar. Ungefär hälften av alla som stalkar utsätter en före detta partner. I många av de fallen har det funnits våld i nära relation tidigare. Män är överrepresenterade när det gäller den sortens våld så därför hänger det ihop.
Bland kvinnor som begår våldsbrott kan man däremot se att stalkning är mer förekommande. 
Stalkning är att anse som ett våldsbrott även om inte alla handlingar i sig är våldsamma.
10.45
Hej
Jag utsattes för några år sedan av stalking, när patienten förstod att kontakten med mig var omöjlig började hen stalka min då 18-årige son. Har du hört talas om stalking by prox? (Åklagare la ned förundersökningen.)
@Paul - Susanne svarar:
Jag förstår att den här situation är extra jobbig då det gäller ditt jobb. Personer som arbetar inom hälso- och sjukvården och olika myndigheter kan tyvärr bli utsatta utifrån sitt arbete.
Stalkning by proxy innebär att stalkaren får någon annan att utföra stalkningen, det vill säga stalkaren gör anonyma polisanmälningar eller anmälningar till socialen som kan leda till utredningar. På det viset blir det indirekt polisen eller socialtjänsten som utför stalkningen.
I ditt fall handlar det om sekundär stalkning. Istället för att stalka dig, som är primär för stalkaren, väljer stalkaren ut en person som är viktig för dig och stalkar den i hopp om att du då ska ta kontakt - vilket du inte ska göra!
Bra att du polisanmälde!
10.54
Det är svårt att veta vad som är stalking och normalt kontaktsökande, var gränsen går.
Människor som är förälskade tenderar nästan att stalka då de gör allt för att bli uppmärksammade av sin förälskelse.
Uppvaktning och jakt är en del av naturligt mänskligt beteende men det får ju inte gå för långt så att det väcker obehag.
Jag vet personer som har avvisat andra som har varit envisa upprepade gånger och så har de ändå bildat par efter en tid. Skaffat familj...
Det är viktigt att ha i åtanke att upprepat kontaktsökande inte behöver vara stalking utan kan vara normal uppvaktning. Idag ser jag att vissa anser sig blivit stalkade för att de har fått en förfrågan om de vill gå på middag ena helgen och om de vill ta en fika helgen efter.
De börjar känna obehag och rädsla för någon som en annan hade tagit som en trevlig invit och uppenbar komplimang.
Det vore bra att klargöra tydliga gränser. Vad är skillnaden mellan stalking och uppvaktning? Var går gränsen i laglig mening? Hur hanterar man övertramp? När bör man polisanmäla?
@MariaAnna - Susanne svarar:
Det stora problemet med stalkning är just gränsdragning. 
Det viktigaste är att man tydligt sagt "Nej, jag vill inte ha mer kontakt!" och därmed inte heller har kontakt.
Stalkning innefattar även en känsla av obehag och rädsla, vilket stalkaren inte bryr sig om utan fortsätter.
Vad som är brottsligt i lagens mening är en helt annan sak. Här gäller det att se stalkningsbeteendet som något olagligt som till exempel ofredande eller trakasserier, något som är vanligt i början av en stalkningsperiod.
Därför finns det ingen klar och tydlig gräns som vid till exempel stöldbrott.
När du anser att du blivit utsatt för ett brott ska du alltid anmäla. Sen får polisen utreda om det går att bevisa brottslig handling.
@MariaAnna - 
11.01
Brukar stalkare sluta om man säger till? Jag är rädd för att göra det.
@Ben - Susanne svarar:
Ibland.
Det är viktigt att du säger "Nej! Jag vill inte ha kontakt" och därefter inte har mer kontakt.
Många slutar där, det vill säga innan stalkningen har startat.
Därefter ska du inte ha någon kontakt för du har redan sagt ifrån. Risken blir annars att det triggar till stalkning.
Be inte heller en anhörig eller någon du känner att kontakta stalkaren - låt polisen göra det i samband med en polisanmälan. 
11.05
Vad ska man göra om stalkaren är en förälder.
@L - Susanne svarar:
Oavsett vem det är som stalkar så är rådet att inte ha kontakt med personen. 
Det är naturligtvis svårt och väldigt jobbigt i situationer som den du beskriver när man ändå vill behålla en relation.
11.16
Hur lång tid brukar det kunna ta innan en stalker har kommit över personen och slutar stalka? Kan stalking ibland pågå i flera år? Jag förstår att det är individuellt men finns det någon statistik på detta? Med tanke på hur kort kontaktförbud kan vara..
@Anonym - Susanne svarar:
Stalkningsbeteendet finns ofta kvar hos en person som har stalkat under längre tid. Däremot kan en del stalkare "byta" person att förfölja.
Några stalkare fortsätter under väldigt lång tid då de inte alltid förstår vad de gör.
Om stalkaren dessutom lider av psykisk ohälsa och inte får vård så kan stalkningen pågå under hela personens livstid.
11.19
Hur ska man förhålla sig till en person som stalkar en på sociala medier trots att man har kontaktförbud? Personen i fråga skapar nya konton hela tiden och enligt polisen går det inte att göra något med IP-adressen pga nya lagar... Enligt kontaktförbud är det väl tex inte olagligt att kolla någons Instagram storys så länge personen inte kommenterar eller följer? Även fast det är precis samma känsla av förföljelse som man får när någon förföljer en på "riktigt".
@Anonym - Susanne svarar:
Sociala medier utgör en ny arena för stalkare. Det innebär att de kan följa på avstånd precis som IRL när de till exempel står utanför arbetsplatsen och väntar.
Eftersom vi ofta lägger ut mycket om oss själva blir det lättare för en stalkare att kartlägga och även svårare för stalkaren att hålla sig därifrån. Ett bra sätt är att blocka stalkaren där det är möjligt.
11.24
När blir en person en stalker? Vart går "gränsen" så att säga.
11.39
Är det naturligt att man beskyller sig själv efter att man varit med om en stalker? Vi var i en relation men han respekterade aldrig mina gränser, det fortsatte i flera år efter vi gjort slut också. Är det vanligt att det är svårt att släppa känslorna efteråt? Det har gått tid sen det hände men jag har fortfarande svårt att lita på män.
@Johanna - Susanne svarar:
Jag förstår din känsla av utsatthet och att den finns kvar. Det är väldigt vanligt bland de som har blivit utsatta att känna som du.
Det är vanligt att de utsatta tänker att "om jag hade gjort si eller så hade det här inte hänt" men det är aldrig den utsattas fel.
Stalkning beskrivs av de utsatta som något som "kryper under skinnet" - det finns alltid med.
Det gör att upplevelsen också finns kvar under väldigt lång tid. När det handlar om våld i nära relation blir det extra svårt eftersom det också har funnits positiva känslor för personen i fråga innan.
Ett sätt att gå vidare är att skapa bra strategier för att hantera upplevelsen och obehag när känslan kommer tillbaka. Det kan vara att prata med någon. 
Om man behöver stöd och hjälp när det gäller stalkning och våld i nära relation kan man ringa Kvinnofridslinjen på 020-50 50 50
11.43
Det är väl inte bara kvinnor som blir stalkade? även män kan ju bli trakasserade, hur vanligt är det?
@”Joppe” - Susanne svarar:
Det är riktigt, män blir också utsatta för stalkning även om det är mer vanligt att kvinnor blir utsatta. 
Men för män som utsätts kan det kännas extra svårt eftersom det ofta är kvinnor som uppmärksammas när de utsätts. 
Män kan därför uppleva att de inte tas på allvar på samma sätt som kvinnor. Det är viktigt att alla anmäler när de blir utsatta, både män och kvinnor. På så vis kommer samhället på sikt att bli bättre på att uppmärksamma samtliga som blir utsatta.
11.46
Har en person som engagerar sig mycket i det jag gör inom idrottsklubben och jag har svårt att tacka nej till hjälpen. Kan det vara en stalker eftersom det känns obehagligt ibland när personen hela tiden ringer och ligger i för att vara där jag är, trots att jag har familj?
@Anonym - Susanne svarar:
Det finns personer som inte alltid förstår det sociala samspelet. De kan ibland uppfattas som stalkare.
Det gäller att sätta tydliga gränser för den kontakt som du vill ha så minskar du risken för att det utvecklas till stalkning.
11.56
Får alla som döms till rättspsykiatrisk vård samma vård eller är den vården individanpassad beroende på vad man har gjort? Om en stalkare döms till vård, får den personen hjälp mot sitt beteende? Och brukar vården hjälpa i så fall?
@Klas - Susanne svarar:
Den som döms till rättspsykiatrisk vård får vård för den psykiska ohälsan samt hjälp att bearbeta sina brottsliga handlingar:
Det innebär att vården är individanpassad utifrån personens behov. En stalkare som döms till vård får därmed vård för sin psykiska ohälsa och hjälp att hantera sitt beteende.
Det i sin tur innebär att det finns ingen typisk behandling för stalkare utan den utgår från individens behov.
12.06
Tack för era frågor - vi avslutar med att Susanne Strand får beskriva några vanliga typer av stalkare som kan besvara många av de frågor som ännu inte blivit besvarade.

Susanne förklarar:
Motivet till stalkning kan variera och därför kan stalkarna vara väldigt olika även om beteendet är snarlikt.
Det finns fem olika kategorier som man brukar använda sig av för att beskriva de mest vanliga.

- Den före detta partnern. Motivet är att antingen få tillbaka förhållandet eller hämnas för att det tagit slut. Det är den mest vanligt förekommande stalkaren.
- Den närhetssökande stalkaren. Motivet är att komma nära en annan person som vän eller partner. Det kan till exempel vara stalkarens psykolog, läkare, lärare, arbetsgivare eller en kändis. 
- Stalkaren som inte förstår det sociala samspelet. Stalkaren har svårt att förstå gränsdragning och andra signaler i det sociala samspelet och fortsätter för att hen vill ha en relation.
- Hämnaren. Det är en person som vill hämnas en upplevd oförrätt. Det kan vara ett myndighetsbeslut som går emot personen som slutar med att personen stalkar myndigheten. Det kan också vara en grannfejd eller en medarbetare som känner sig orättvist behandlad på jobbet.
- Stalkaren som förföljer med ett sexuellt motiv. Minst vanlig, men den vi kanske fruktar mest. Det är en person som kartlägger och förföljer i syfte att utföra en våldshandling eller sexuell handling.
12.08
Därmed avslutar vi för idag - tack alla som har varit med och skrivit in. Ni som inte har fått svar på just era frågor - titta vidare i flödet och se om ni hittar svaret där. Många har ställt liknande frågor nämligen. Läs mer på svt.se/orebro om stalkning.