SVT rapporterade · Tar föräldrar idag för lite ansvar för sina barns beteende?

12.32
Hej! I Mariestad har politikerna fått nog och uppmanar nu föräldrar att ta ett större ansvar för sina barn. Man tycker att det allt för ofta skylls på skolan, vad tycker du?
12.47
Instämmer helt och hållet, den nuvarande föräldragenerationen verkar inte vara alltför intresserade av sina barn. Men att beskylla dom löser väl inget, mobilförbud eller iallafall restriktioner är nog vägen att gå.
Skolan är en kollektiv gemenskap som ska främja sinnet, inte ett rum för individuell frihet på kunskapens bekostnad.
12.48
Äntligen några som vågar ta itu med daltet. Det är på tiden att föräldrar tar ansvar för sin avkomma, och inte bara låter skolan ta ansvar för elevers framtid.Elever ska vara uppfostrade när dom KOMMER till skolan och där få sin utbildning.
13.07
Helt rätt. Bra gjort. Trött på att vi i skolan ska uppfostra barnen.det är föräldrarnas skyldighet att göra.
13.07
Kommunen borde fokusera mer på att följa Skollagen, vilket de inte gör idag, istället för att skylla ifrån sig.
13.07
När man skaffar barn , har man tagit på sig ett ansvar .De skall få grunduppfostran normer och värdering av sina föräldrar .Barnen skall gå i första hand inte föräldrarnas karriär eller egentid .
13.09
Om en lärare vågar säga åt en elev som inte uppför sig som man ska så riskerar läraren att bli anmäld för kränkning. Skolan riskerar böter och lärare och rektorer förvandlas därför till mesar som inte kan hålla ordning i klassen. Det är klart att föräldrars försummelse ligger till grund för detta men förr kunde lärare bestraffa elever utan att riskera påföljder för egen del. Man tål ingenting idag utan är en samling veklingar utan mål och medel.
13.15
Givetvis kan föräldrar inte skylla ifrån sig. Har man satt barn i världen har man ansvaret för uppfostran av dem. Tyvärr finns det många idag som vill ha en bekvämare lösning och smita undan sitt ansvar.
13.18
Helt rätt. Änligen en skola som säger ifrån.
13.19
Ja det är väl självklart att vi som föräldrar har ansvaret att fostra våra barn till vad som är rätt o fel, att vi alla är en del av samhället samt att vi har respekt för våra medmänniskor. Lärare o personal skall få lov att att ha konsekvenser i skolan om någon uppför sig illa mm. Det här mesiga samhället behöver sträckas upp. Och har man skaffat barn så har man ansvar!
13.20
Ge lärarna sin auktoritet tillbaka. Skriv om läroplanen så budskapet går fram tydligt: skolan utbildar barnen - föräldrarna uppfostrar dem. Personligen tror jag att många föräldrar idag inte har förstått detta och därmed underminerar lärarnas auktoritet. Hur ska ett barn reagera i skolan om det får till sig av föräldrarna att läraren är em riktig idiot som bara gör fel!
Jag vet MÅNGA barn i lågstadieålder idag som slår lärare och rymmer från skolan för att läraren ställer lite krav. Där påpekar föräldrarna att läraren inte tar tag i problemet! Men var är föräldrarnas ansvar i frågan, och ska barnet få göra hur det vill utan vare sig krav eller eget ansvar?! Galet!!
13.26
Skolans ansvar är att undervisa för kommande arbetsliv, inte att uppfostra barnen. Att uppfostra barnen är helt föräldrarnas ansvar och kan inte läggas på skolan. Föräldrarna kan inte heller hela tiden lägga sig i skolarbetet. Snart vare sig vill eller orkar någon vara lärare.


13.26
Tyvärr blir det lätt en ond spiral. Föräldrar som tar sitt föräldraansvar på allvar sätter sina barn i skolor med tydlig ordnings-profil, så de med förvirrade föräldrar blir kvar i skolor där rektor och lärare är rädda för att orsaka konflikter; varken skola eller hem tar ansvar för att barnen ska få gränser.
13.26
Självklart skall föräldrarna ta ett större ansvar. Dags att föräldrabalken tas på allvar. Låt skolan stå för kunskapsutveckling och låt föräldrarna se till att skolplikten respekteras.
13.28
Inte direkt oväntat att barnen inte kan hålla en tanke i skallen utan att sträcka sig efter telefonen. De flesta hade ju en platta och inte förälder som närmaste under uppväxten. Oerhört oansvarigt att ta den lätta vägen och vika sig för den som ska uppfostras istället för att lära den vettiga värderingar. Inför barnkörkort! Det är ingen rättighet att avla barn.
13.41
Det finns i dag ett mycket lågt ansvar, föräldrarna bör sättas i skolbänken, eller så skall
de betala en försummelse avgift.
13.45
”Det fordras en hel by för att fostra ett barn”.
13.54
Hur ska föräldrar orka med att efter jobbet när barnen är trötta och hungriga kunna påverka det som orsakats under en hel dags problem som vi ser. En stor del av orsaken är avsaknad av gemensam västerlänsk värdegrund i samhället.
Samhället är vi alla som bor i här!!!!!
Barnen är vår framtid! Vilken framtid vill vi ha i Sverige? Lär av historien! Om man inte ser bakåt när man ska gå frammåt får man se upp!




14.47
Skönt att höra detta äntligen! Jag som yngre människa (20-30) finner detta är något som behövs extremt sägas ifrån. För mycket ansvars läggs på skolan/lärarna, de är inte deras uppgift att uppfostra barnen på andra sätt än inom det "sociala".

Så tummen upp!
14.47
Inte en dag för tidigt.
Det är på tok för många föräldrar som är kompisar med ungarna snarare än just föräldrar.
14.47
Det är fantastiskt att agan har försvunnit från klassrummen, men nu verkar det har gått åt motsatt håll när lärarna utsätts för våld och/eller hot om våld. Någonting mittemellan borde vara det vi skall eftersträva. MÅSTE eftersträva.
14.47
Angående föråldras bristande ansvar.
Ta en titt på hur många lärare som anmäls för kränkande behandling!
Det handlar om tusentals och åter tusentals! Helt absurda mängder.

Än mer absurt är att läraren blir anmäld för att den sagt till en elev som missköter sig.
Och det anmäler föräldrar som kränkande behandling!

Hög tid att ni media tar upp den här aspekten, hur föräldrar urholkar skolorna.
14.47

Inför mobilförbud OCH logistik för detta. Beslagta mobilerna om elever trotsar mobilförbudet och då skall endast föräldrar kunna kvittera ut mobilen. Det ska vara obekvämt och ge konsekvenser att ha ett ouppfostrat barn.

Idag är mobilerna lärarnas problem. De ska starta varje lektion med att samla in och avsluta varje lektion med att dela ut mobilerna. Hur mycket lektion blir kvar 10 minuter?






14.47
Många barn tas från den föräldern som är lämpligast vid vårdnadstvister idag. Det gör det svårare att få folk av barn som de är i våra tider. Det går ofta att läsa att allt fler barn och ungdom far illa i det svenska samhället. Det finns snart inga kvar som bryr sig!
14.47
Äntligen!
Lärarnas uppgift idag är i första hand att fostra barn och först därefter kommer undervisa. Föräldrar idag har abdikerat och fungerar själva som barn (barn kan inte fostra barn)

Vi ger skolorna ständigt mer resurser för elevassistenter och kringpersonal när det mesta av det här handlar om föräldrars oförmåga! Barn med diagnos ska självklart ha all hjälp och stöd men idag är det inte dem som kräver de stora resurserna, det är normalstörda barn som saknar fostran pga föräldrar har abdikerat.

Skolverket måste också göras om från grunden. Skolverket struntar i politiska beslut och kör sitt eget race och krånglar till allt så till den milda grad att personal måste gå kurser för att kanske förstå vad skolverket vill.

Skolinspektionen gör allt för att undergräva skolorna och lärarnas auktoritet. Det finns hur många absurda beslut som helst där lärare fällts, tex för att skydda elever från våld, för att ha skojat osv.
14.47
Visst har föräldrar ansvar för sina barn.
Men när dom går i skolan övergår det ansvaret till skolan.
Det måste väl vara skolans ansvar att sätta regler för
ordning och uppförande. Att skylla på föräldrarna är som
att skjuta sig själv i foten.
14.47
Föräldrar måste inse att barnen är deras eget ansvar och inte lägga det på skola och andra. Orkar man inte med det ansvaret kanske man inte ska skaffa barn. Dessutom tycker jag att föräldrar har för mycket makt i skolan. Det blir för många viljor att tillgodose. Lärarna är, får vi utgå ifrån, utbildade och professionella vad gäller att undervisa våra elever.
14.58
Jättebra det måste vara klara gränser utan gråa zoner lärare skall lära inte uppfostra det skall föräldrar göra
15.09
Änligen! Dagens föräldrar är skrämmande passiva, och hänvisar ständigt till att någon annan ska ta ansvar för uppfostran av deras barn. Hoppas detta sprider sig!!
15.26
På mina barns skola mellan- och högstadiet, lämnas mobiler in på morgonen och delas ut igen efter sista lektionen på em. Det fungerar utmärkt. Ingen behöver mobilen på dagen.
15.38
Att samla in telefoner under skoldagen är en sak, men faktum är att de flesta konflikter mellan eleverna sker på kvällar, nätter och på skollov. Konflikter vi på skolan sen har skyldighet att lösa. Reglerna kring skolans ansvar ändrades för något år sedan, nu gäller devisen att ”utan skolan hade eleverna inte känt varandra, alltså är det också skolans skyldighet att lösa de konflikter som uppstår mellan eleverna, oavsett om konflikten sker på skoltid eller fritid”.
15.51
Ja, det gör det! Jobbar själv som lärare och vi har elever som inte kan passa tider, stå i kö, vänta på sin tur, samspela, säga tack och inte ens knyta skorna när det går i åk 3. Alla dessa grundläggande förmågor som barns ska ha lärt sig med och tillsammmans med sina föräldrar har dessvärre vi lärare mer och mer ofrivilligt fått över på vårt bord. Dessvärre har det blivit värre och värre de senaste åren. Så jag kan bara instämma. Föräldrar ta ansvar och prata inte illa om skolan med barnen, uppfostra istället och ägna tid med läxor och tala om empati, tolerans, respekt och hänsyn. Dessutom måste föräldrar sluta att ta sina barns parti när vi ringer hem om pratar om brist på respekt och stök. Någon ordning måste det vara.
16.29
I skola, förskola har personal ansvar för grupp. Hemma och fritid tar föräldrar ansvar för individ.
Föräldrars egentid sparas till barnen klarar sig själv, då får ni gott om tid till annat. Föräldrar har ansvar för sina barn och det är de som ska fostra barnen.
17.01
@Björn Andersson
"Men när dom går i skolan övergår det ansvaret till skolan. Det måste väl vara skolans ansvar att sätta regler för ordning och uppförande."

Det ÄR föräldrarnas ansvar att fostra barnen så att de KAN följa givna regler och uppföra sig. Väldigt många barn kan inte det idag! Regler följer man bara om man har lust och annars struntar man i det.

Man kan inte lägga ansvar för ordning och uppförande på skolorna utan att samtidigt säga att föräldrarna inte duger och det är bara institutioner som klarar av att fostra barnen.
17.01
Ja , föräldrar tar för lite, och ibland inget ansvar, för sina barns beteende . Undantag finnes .
17.12
Absolut! Men det behövs kunskaper på många håll. Ett problem är den flykt från ansvar som kännetecknar dagens välfärdssamhälle. Någon annan ska bära detta ansvar.
17.50
@Anna där har du fel, det är föräldrarnas ansvar att uppfostra sina barn, fostransansvaret ligger på både på skola och föräldrar.

Ett problem är att barn blir olika individer på grund av vilken miljö de befinner sig i.

Skolan och politiker försöker göra det lätt för sig genom att försöka lämpa över allt ansvar på föräldrarna.

Skolan får inte resurser ifrån politikerna för att kunna ta sitt ansvar med en fostrade roll som är reglerad i skollagen, det är enklare att skylla på någon annan för att spara pengar.
17.50
Demokratin är i upplösning, helt klart.
17.52
Föräldrar måste uppfostra barnen rätt,
Skolan ska ej vara förälder.Rektorer
måste stötta lärare .❤😊
18.06
Tråkig polemik. Ett gott samarbete mellan skola och familjerna är förutsättningen för att barn ska kunna fungera i samhället Jag hör aldrig erfarna pedagoger uttrycka sig så här.Tvärtom försöker man bygga goda relationer med hemmen. Det gör man inte genom att anklaga föräldrar för bristande ansvarstagande. Något måste ha gått väldigt snett i Mariestad.
18.29
@Lasse
Jag skriver att det är ett föräldraansvar, det var en replik till Björn.

Faktum ÄR att skolorna har enorma problem pga att barnen saknar uppfostran. Till syvende och sist blir det skolornas problem och de som får tackla det. Resurer går till fostran och inte till undervisning. Det är inte att skylla ifrån sig, det är att beskriva verkligheten.

@Karin
Pedagoger uttrycker sig inte så därför att då blir de anmälda av kränkta föräldrar. Skolinspektionen går på föräldrarnas linje. Lärare får anmärkning för att de säger ifrån när barn beter sig riktigt illa! De blir ju kränkta av en tillsägelse!
Något är riktigt galet i skolorna.
Det ser ut såhär överallt i Sverige men Mariehamn har bra politiker som vågar sätta ner foten. Många, många kommuner kommer att följa!
18.29
På tiden! Hur ska dessa sönder-curlade barn bli samhällsnyttiga medborgare om dom aldrig får lära sig att inrätta sig i ett system?
18.29
Samarbete behövs.
Det är viktigt att man samarbetar och hitta möjliga lösningar på problem som uppstår.
Jag tror inte det går att dela upp vad som är strikt en uppgift för föräldrar resp skola. Allt vävs ihop.

I Sjuntorp fanns det problem med ungdomar som hängde och störde vid skolan. Nu har en unga/föräldrargrupp skapats som ordnar aktiviter för ungdomar, och har blivit populärt.

Detta tror jag är viktigt i arbetet med att alla måste hjälpa till.
18.29
@Anna
Det ÄR föräldrarnas ansvar att fostra barnen så att de KAN följa givna regler och uppföra sig. Väldigt många barn kan inte det idag! Regler följer man bara om man har lust och annars struntar man i det.

Givna regler ? Vems givna regler. Ett barn med "fri" uppfostran, en med "kristen"
uppfostran etc. etc.
I en skolklass finns det kanske 20 elever. Vilket också betyder 20 olika typer
av föräldrar. vems givna regler är dom rätta?
Jag tror nog det är bäst att skolan sätter reglerna.
19.08
Bra initiativ, tyvärr är det många föräldrar som inte verkar inse att barn måste kunna uppföra sig utan curlar dem till max. Givetvis gäller det inte alla föräldrar. Sen borde mobiltelefoner vara förbjudet att ha i skolan där är man för att lära sig och inte för att spela mobilspel eller chatta på lektionerna. Det skulle ju också förhindra att barn filmar varandra och laddar upp på sociala medier. Barn förstår inte konsekvenserna av detta, det kan till exempel finnas barn med skyddade personuppgifter och liknande.
19.08
@Anna : Tror vi ser väldigt olika på världen och hur vi tillsammans bygger ett samhälle. Jag är själv pedagog och en god relation med hemmet förebygger väldigt många problem. Ömsesidig respekt är en process och kräver högst kompetent personal.
19.08
Håller helt med. Jag skrev ett mail hem till föräldrar för ett tag sedan där jag bad dem prata med sitt barn efter upprepade regelbrott (bollspel i korridorer, matkrig i matsalen och brottningsmatcher på rasterna) och hur eleven vägrade inse att detta var problem.
Fick ett svar rätt snabbt där föräldrarna berättade för mig hur jag BORDE hanterat situationen och ville att jag bad ursäkt till barnet. För att jag röt till när hen sparkade på en klasskamrat.
19.08
Mycket bra!!!!!!
19.13
Föräldrarna ska sluta curla barnen och ta deras ansvar och uppfostra barnen de e inte skolans uppgift. Den är till för och ge barnen en utbildning och inget annat
19.58
@Björn
Givna regler= skolans regler. Otroligt många barn kan inte följa någon regel alls utan tror att de alltid kan göra som de har lust till.
Givna regler kan handla om att inte kasta mat på väggarna, att stå i sin plats i kön, att inte störa på lektionerna´. Rätt basal ordning och inte kadaverdiciplin a´la 1940-tal.

@Karin.
Ömsesidig respekt är vad jag efterfrågar.
Hundratals lärare blir anmälda varje dag bara för att de säger ifrån när elever inte sköter sig, tex stör lektioner. Många, många tusen lärare blir anmälda pga "kränkande behandling". De blir hotade av föräldrar och det är inte ovanligt.
Ömsesidig respekt ska gå åt två håll och det gör den generellt sett INTE idag. Idag är det bara föräldrar och elever som ska respekteras sen att vi offrar undervisning för en hel generation är kanske inte lika viktigt som att vi offrar en hel yrkeskår?
19.58
Vi lärare har vi i vårt uppdrag att fostra. Men allt vanligare blir det med uppfostran av barn och samtal med föräldrar om vad föräldraskap innebär 😩
20.12
Hem och skola fostrar tillsammans. Min erfarenhet efter 30 år som lärare på mellanstadiet är att de allra flesta föräldrar tar sitt ansvar, och att de förstår att arenorna är olika. I skolan tränas du på att ta hänsyn till och respektera mångfald och oliktänkande. Privat väljer du att umgås med gelikar. I det förstnämnda har skolan, (och barnens ev föreningsliv), ett suveränt uppdrag.

I en klass kan det räcka med en eller några enstaka elever som stökar till och stör arbets- och studiero, (eller i värsta fall elevtrygghet för en hel skola…) Och det kan räcka med en eller några enstaka föräldrar som av olika skäl ”abdikerat”. Av vitt skilda skäl blir den enklaste utvägen att lägga ansvaret för sina barns uppförande på skolan. Dessvärre kan dessa vårdnadshavare hitta stöd för (sina förmodade) frustrationer och sina missnöjen i Skollagen, BEO, (Barn- och Elevombudsmannen), samt Skolinspektionen.

Det här är inget annat än ett ett systemfel, som jag ser det. Vi sviker våra barn, och inte minst våra ”abdikerande” föräldrar. De behöver alla en form av stöd som i dagens skola inte verkar kunna tillhandahållas.