SVT rapporterade · Är det för dyrt att ta studenten?

12.30
Nu är det snart studenttider, något som slår hårt i kassan för många. Vad tycker du var det mest onödiga man köpte inför studenten? Och har det blivit en klassfråga? Diskutera i vår chatt!
12.57
Snacka om konstruerade I-landsproblem!
Vem tvingar dem?
12.58
Mest onödiga köpet var, nu efter ett par års distans till allt, all öl som slösades bort på flaket... Eftersom det är ett privat firande så handlar det om prioriteringar; idag ligger studiebidraget för gymnasieungdomar på dryga tusenlappen per månad. Om medelstudenten lägger 5300:- räcker det gott och väl att enbart spara hälften av bidraget varje månad för att täcka utgifterna under studenttiden.
13.09
Det är väl i första hand upp till studenterna själva att ordna med studenten och vad för fester som skall hållas. Har svårt att se hur skolan skulle kunna styra utvecklingen och prisnivå. Studentfirare är trots allt 18 år, myndiga och får själva organisera firandet. Kan hålla med om att studenten blivit alldeles för dyr och för stor. Tror att studentfirande från storstädernas rika skolor sätter normen och spiller över mer och mer på fattigare skolor ute i landet. Skulle välkomna om firandet blev mindre och enklare men det måste komma från eleverna själva.
13.12
Nu förstår jag inte riktigt. Vad vill man få sagt med detta reportage? Att vissa varor/tjänster är dyra? Finns det någon som inte redan var medveten om detta? Eller är det journalisternas mening att försöka få kommun/stat att subventionera limousinefärder till de som tar studenten?
Hej Eazy! Det handlar om att belysa en oro som flera studenter har, och i studenttider så blev det relevant att låta ungdomarna komma till tals. Vänligen Shohreh, reporter. 
13.12
Att ta studenten handlar väl om att studera och avsluta studierna med godkända betyg. Fester under och efter studierna deltar man väl i man har råd och/eller lust?
13.13
Det finns många sätt att spara på men en sak som jag använde mycket efteråt på universitetet och även på privata tillställningar var min kostym. Kostym är i princip standardklädsel på många vuxna sociala tillställningar och att jag satsade lite extra och köpte en riktig kostym hade jag glädje av i flera år efter. Om man absolut vill vara med och dricka alkohol så är 2,8% öl mycket billigare och på krogen kan man beställa 2cl drink istället för 4/6cl.
13.14
Nu gick jag på en kommunal skola i en mindre stad men vem behövde inte ta extrajobb som 18åring...? Självklart är det en klassfråga som allt annat men att vaska champange och köpa märkeskläder är ingen mänsklig rättighet. Fokusera mer på betygen och mindre på löshåret.
13.15
Lyxproblem! Inget av det uppräknade är något lagstadgat krav, det är bara att avstå om man känner att det kostar för mycket. Vilket jag visst känner sympati för. Men på den tiden studentexamen verkligen var en examen (numera firar man bara att man gått ut gymnadiet) förekom inte mycket av det nämnda. Min studentexamen kostade inte många slantar, enbart inköp av studentmössa. Och inte fick man studiebidrag heller. Så tagga ner och framför allt, inget öl på lastbilsflaken!
13.18
Men allvarligt, det finns inga krav på att köpa mössa hyra lastbil mm, mm det är bara trams, betyder inte något när du senare skall ut I arbetslivet, ingen bryr sig om vad som hände på studenten när du söker jobb.
Klart Att det är kul, men det betyder ingenting.
13.39
Vid min egen student (Falköping -95) förekom inga dyra flak. Klassen byggde ett eget ekipage och tågade från skolan till torget där uppvaktningen skedde. Så den kostnaden gick bort. Kostym av herrmodell (vilket jag var hänvisad till) har fördelen att den kan användas ofta, till exempel på både studentdag och studentbal, och min passar ännu så när som på att den är omodern i snittet. (Jag hade fått en ny några månader till en begravning några månader tidigare så det var ingen kostnad ens då.) Balen i sig kostade säkert några kronor, men det fanns inga krav på överfin klädsel för någon.

Vad jag ser idag, bland annat efter att ha arbetat i flera år på ett gymnasium, är att det blir dyrt om allt ska vara top-notch. Lite samma symptom som för moderna bröllop, faktiskt. Den som vågar gå mot strömmen och vara alternativ, köper kläder på secondhand (särskilt för balklänningar finns det grupper som organiserar det, har jag sett reportage om) eller hyr sin outfit. En väninna sade ”varför ska jag köpa ett par vita skor som jag aldrig tänker använda igen?” och tog studenten i svarta. Andra tycker att studentflaken är överdrivna och åker inte med. Balen anses av många som ett måste och är dyr i sig, trots att det enligt dem som insatta serveras billig mat.

Det slår mig just nu, att studenten idag är vad konfirmationen var förr. Då syddes det ofta upp en ny kostym eller klänning inför inträdet i vuxenlivet, så kanske har inte särskilt mycket förändrats?
13.39
Ja. det har blivit alldeles för dyrt att gå ur gymansiet - studenten tar man inte längre. Vi som tog riktig studentexamen med censorer som bedömde kunskaperna på examensdagen, vi fick en mössa, inga andra. Vi fick också lite blommor och tårtkalas hemma. Kunskapsflit och uppoffring belönades alltså. Men idag då alla tror de är ’studenter’ så har det givetvis som ett brev på posten, också blivit kommersialiserat. Det är helt bedrövligt, åt alla håll. Och det mest bedrövliga är då de som verkligen lagt ner hårt arbete på sina studier, och samtidigt kommer från obemedlade hem, inte har råd med någonting alls och dessvärre inte heller kanske kommer in på sin drömutbildning på universitet/högskola, då platsen stulits av någon med köpta högskolepoäng (men som är tom i bollen i övrigt). Det är väl ändå skolorna själva som ska stävja de här jippona och skippa all penningrullning. Skolorna bidrar ju till att det blir en klassfråga och som vanligt kommer kunskap och premiering av de som klarat sina studier, helt i skymundan. Det är fel. Det handlar istället om kunskapsförakt när vem som helst tar på sig en studentmössa och tror att de är något de aldrig kan bli.
13.43
Nej.
Kostnaderna kan man som alltid reglera själv, annat är bara trams.
13.46
Ställ studentfesten mot en ny mobil. Den måste man väl ha och också senaste model. Och den kostar väl ungefär samma eller mer än lägsta beloppet angivet häruppe som studenterna använder till festen. Om man går gymnasiet och vill vara med att festa när man är färdig får man väl spara ihop under de tre åren. Många som studerar har ju jobb medan de läser.
14.11
Studenten, det som tidigare var ett bevis för att en hade studerat hårt, finns inte längre. Firandet av den så kallade studenten är ett kommersiellt jippo som några få företag tjänar enorma summor på.
Återinför gamla tiders skolsystem.
Hej Nisse! Vad tänker du med gamla tiders skolsystem? Vänligen, Shohreh
14.37
Det är dags för dessa personer att börja inse att livet kostar pengar. Bortskämda personer.
14.37
Trams de behöver inte fixa några kalas och extra dyra kläder! Sedan har de ju inte tagit studenten på riktigt det har ej gjorts någon riktig examination med censorer och kunskapsprov! Hur många kuggades vid examinationen?
14.37
Snälla nån, man behöver inte ha studentmössa för att följa med på flaket, man behöver inte ha världens snyggaste klädsel etc etc. Jag spenderade några hundra kronor på mössa och flak kombinerat, och det var många i klassen som valde bort mössan. Festandet med kompisar behöver inte kosta något!
Som andra säger - lyxproblem.
14.37
Det kostar väl inte en krona att gå ur gymnasiet, eller har jag missat nått? Vill man göra det till ett gigantiskt jippo är det väl upp till var och en. Det dyraste för mig när jag gick ut i slutet på 90-talet var min studentmössa. Då fanns det förvisso ingen större prestige i att utmåla sig själv som ett framgångrikt varumärke som de är idag. Idag ska ju alla göra sig själv till ett varumärke...
14.50
Jädra trams, dags för dem att växa upp och inse sina egna begränsningar.
"Om man känner att man inte har råd vill man inte kämpa, för jag får inte fira på samma sätt som de som har råd". Det löjligaste jag hört. Skulle jag sluta jobba för att jag inte tjänar lika mycket pengar som H&Ms VD? Jag har inte råd att festa och spendera lika mycket pengar som honom.
14.53
Det är nog många som missförstår frågan...
Du MÅSTE inte spendera pengarna. Men om du inte vill vara utanför så behöver du hosta upp pengarna ändå. Jag räknade ut att för att kunna vara delaktig i aktiviteterna (alltså ej inräknat studentklänning, studentmössa, balklänning) så kostade det närmare 3500kr (varav 800kr gick till flak som alla i min klass blev tvungna att betala, ca 2000kr till att få gå ut på krogen på deras studentfester, och 700kr på balbiljetten). Bara det är väldigt mycket pengar bara på själva aktiviteterna, och jag vet att många verkligen ville vara med för att kunna känna sig delaktiga.

Inte att förglömma att kraven från samhället har blivit högre för den generation som tar studenten nu: det är svårare att komma in på högskolan, sociala medier gör att man konstant blir jämförd med alla andra, det är svårare att få bra betyg på uppsatser, och dessutom blir den yngre generationen konstant kritiserad på allt som de gör (musik, kläder, smink etc). Stressen i samhället stiger och studenten ska vara något som hjälper en att stressa mindre, men för vissa som inte har råd så tror jag att studenten kan bli ännu en anledning till stress.
14.59
Där jag bor börjar det redan när de går ut 9an.. de ska anlända till balen i riktigt fina bilar, tjejerna har balklänning, håruppsättningar, fixade naglar mm för flera tusen! Killarna ska ha kostym, det inleds med finmiddag och sedan dans till levande musik!
Dom slutar NIAN!!!!
Jag vet många elever som väljer bort balen av ekonomiska skäl, bedrövligt att det inte kan duga med en enkel grillfest vid en badstrand!
15.09
Har man inte ekonomin gäller det att spara. Det är ju inte så att studenten kommer som en överraskning. Aldrig hört talas om framförhållning?
15.11
Man är väl nöjd med att man klarat det här steget... varför öda surt förvärvade slantar på ett flyktigt nöje. Ta ett körkort som belöning o gå vidare i karriären! Lycka till alla blivande studenter!
15.30
Det är aldrig någon som lovat att saker och ting är rättvisa här i världen. Dom får väl spara eller jobba extra.
15.30
När jag tog studenten för många år sedan hade jag och de flesta av mina studentkamrater extrajobb, jag förstår inte problemet. Jag köpte begagnade kläder och gick inte på alla fester. "behöver nästan ta ett extrajobb". Ja men ta ett extrajobb då, om pengarna tryter?!
15.49
Köp enklaste mössan, enkel, begagnad klänning eller enklaste kostymen, ha ditt hår som vanligt och några skor som du redan har. Bestäm gemensamt i klassen så går det att minimera utgifterna. Det är roligast när alla kan vara med!
15.52
Tänk om vi skulle kunna återgå till enklare svenska traditioner - utan inblandning av vare sig amerikansk ’examensbal’ och andra länders bling-blingkultur - och istället ge uppmärksamhet till flit, kunskap och bildning, god uppfostran och äkta kamratskap, ge stipendier till extra begåvade och extra flitiga elever, till de som överkommit stora svårigheter för att få bra studieresultat, tänk om vi kunde få tillbaka detta och slippa ens höra talas om dagens kommerskultur kring skolavslutningar. Återinför framförallt riktiga kunskapsprov och examensprov, så att bara den som klarar detta också kan kalla sig student.
15.52
Studentfirande 1979, Eslöv
Införskaffade en styck studentmössa och fick en blazer av mina föräldrar.
Efter en gemensam samvaro i gymnasiets aula tågade vi ut och träffade våra vänner och släktingar. Därefter var det tradition att vandra från gymnasiet till Trollsjöparken, ca två kilometer, obs! vi vandrade och åkte inte dit på flak. Där hölls det tal och vi tog varandra farväl för att sedan nästa dag ha en avslutningsfest på Hörby hotell tillsammans med våra lärare. Det var en trerättersmiddag som avslutades med dans. Det var inget hysteriskt över det och det var överkomligt prismässigt. Skillnaden var att det var inte dyra kostymer eller balklänningar, inga champagnefrukostar, inga flakbilar. Men vet ni vad, jag tror att vi hade lika roligt för vi lade inte ned så mycket på ytligheter som man gör idag. Men jag är inte förvånad när man ser hur mycket pengar folk lägger ned på bröllop t.ex. Allting har blivit så upphaussad sedan 80-talet. Det ska vara mer och mer och mer men det blir till sist bara yta. Det här är verkligen vad man kallar för white man's problem.
16.08
Ilska? Mot vem eller vad? Mot att betala för något man inte vill ha - OK men var inte med. Det ”nya” firandet av studenten - som alla klarar som orkar stiga upp på morgonen - är importerat från USA’s high school med bal och limousin. Behållningen är en selfie på Facebook (och en bakfylla).
Gör en ”Greta” - Feststrejk mot dumheten.
16.08
Det är svårt att sticka ut, vara den som inte har råd, som föreslår att klassen ska göra något ”billigare”. Varje generation har sina traditioner, att tro att ungdomar idag ska göra som andra gjorde på 70-, 80- och 90-talet är som att vi som tog studenten då skulle ha gjort som på 40- och 50-talet. Det är inte meningsfullt att prata om att ”så gjorde minsann vi och det gick bra”. Det är klart man kan ha synpunkter att det är tramsigt, dyrt, onödigt etc, men säg det till din 19-åring som bara vill vara med och fira som alla andra. Att i efterhand veta att hela studentfirandet inte har så stor betydelse är förunnat oss att veta, vi som levt ett helt liv därefter. Men vi får också försöka minnas hur det var att vara ung. Extrajobb tror jag många skulle vilja ha, men det finns inte så många att tillgå.
16.20
Förstår inte riktigt var problemet egentligen är.
Om hela klassen vill ha ett flak- blir det billigare.
Vi tog studenten - hela klassen samlad efteråt/ åkte runt för att sedan droppas av där man kunde gå hem eller bli körd hem..
För mottagning
Jag hörde aldrig någon klaga på kostnaderna då.
Jag började visserligen jobba redan när jag var 14
År.
När det kom till Bal så hade vi det både i 9:an och 3:an.
Ingen stor grej då heller.
Alla hade inte värsta balklänningen.
Man hade som det man vilka ha på sig,

Har säkert blivit något kostsammare nu- det ör ju ändå 16 år sedan som jag tog studenten.


Jag tror att folk stissar upp sig.
Ju mer pengar man kan lägga ut desto bättre är man- eller?
svar Nej, om ungdomarna kunde förstå det så skulle allt vara en mindre grej.9
17.11
Att ha extrajobb i gymnasiet var närmast självklart då jag var student (80-talist) och då hade man råd med klänning, mössa, flak, fest(er) och annat om man sparade, även om det var ett par tusen som krävdes. Tror knappast att det var billigare då?
17.11
Ja det är för dyrt därför sket jag i studenten.
17.21
Man ska inte alltid säga att det var bättre förr....men när jag tog studenten 1979 inköptes en studentmössa, en fin vit klänning, skor hade jag redan. Champagnefrukost o sedan en enkel studentbuffé hemma m släktingar mm på em. På kvällen var d fest på lokal, var kommer jag inte ihåg....för mkt champagne tror jag. Detta blev inte så dyrt....ingen hysteri....
18.15
Det är klart att det är dyrt att ta studenten men det är ju för alla studenter Jag har varit ensamstående med två barn ett fast två extra inom vården man får offra lite har heller aldrig haft semester i fyra veckor har jobbat 45 år på samma sätt om bara föräldrar jobbar så kan man fixa allt
18.23
Visst är det för dem som bär klänning, att det inte blir så dyrt. Men för en som bär kostym med matchande tillbehör så kan summan höjas väldigt högt... Att köpa sin kostym på hm tror jag att nästan ingen som bär kostym vill, så tycker att iaf klädseln skulle kunna ändras från det traditionella. Sen är det även så att pengar till flak och annat som klassen gör tillsammans, kan lösas genom att man säljer kakor eller what ever så det ser jag ingen anledning till att diskutera...
18.59
Mina föräldrar tog fel på dag så de kom aldrig. Det var bara att vanka hem till studentrummet medan de andra drogs i väg av sina föräldrar i skrindor och allt vad det var.
19.30
16år gammal börjar man i gymnasiet med vetskap att om 3år skall man stå där och sjunga på ett flak, dricka champagne till frukost och ha klänningar till en bal. Som 16åring kanske man inte har stenkoll men alla vet att det kostar. Där och då borde man som ungdom börja tänka på ja nu är det dags att börja spara om man själv ska stå för kalaset och om man som förälder skall betala notan då borde det vara än mer självklart att lägga undan. Flak däremot och ljud och säkerhet är något som precis till en klassresa samlas ihop till. Vi tog studenten 2007 inte kan väl våra ungdomar och lärare blivit mindre smarta än för 12år sedan? Samla ihop en klasskassa och planera.. Vissa klasser sparar ihop till allt även bal genom ett gemensamt engagemang och klasskassa. Hitta lösning ist för problem så. Lovar jag att det kommer inte kännas som att du blir ruinerad under detta evenemang :)