SVT rapporterade · Är tonen för hård mot domare inom idrotten?

07.38
Folk tar idrotten på alldeles för stort allvar. Tagga ner så blir det en trevligare ton.
07.39
Man behöver absolut tagga ner på könsord mm men tror aldrig att man kommer att komma ifrån att det är en hård ton. Folk är ju engagerade och man blir upprörd. Idrott väcker alltid känslor.
09.41
Samhällstonen har visserligen blivit hårdare och hoten har ökat, men några idrotter har alltid haft en förmåga att locka fram de sämsta sidorna hos delar av publiken och vissa spelare. Det gäller framför allt fotbollen och hockeyn. Varför det är på det sättet kan vara värt en utredning. Heja, värmlands fotbollförbund som väljer samtalsvägen för att stävja oacceptabelt beteende på plan och läktare.
09.41
Ja det gnälls alldeles för mkt på domare. Dom föräldrar och deltagare som gnäller och skäller kanske skulle fundera på att själva börja jobba som domare för nästan ingen ersättning. Uppenbarligen är dom så kunniga att dom fixar jobbet utmärkt.
09.41
Att se föräldrar kliva in på planen och gå fram till domaren för samtal under pågående matchtid för att samtala är så dumt, det borde vara strängt förbjudet och blir en ungdomsdomare orolig eller känner sig påhoppad ska matchen strykas helt och domaren kan lämna med gott samvete. Finns ingen respekt inom idrotten längre, skam.
10.16
Det är klart att det inte är ok att skrika vad som helst till domarna. Men nivån på svenska domare måste också höjas!
11.05
Man klagar inte utan en anledning, är alldeles för mycket felaktiga domslut men det värsta är att många av de nya som kommer in som domare inte har en bakgrund inom fotbollen.
Ett grundkrav är ju att ha kännedom om det du ska jobba med, det är stora krav man ska stå upp till och man är där för att skipa rättvisa åt de lag som spelar.
Har vart med om alldeles för många matcher där domarna styr resultatet, vilket inte är rätt.
Objektiviteten är den viktigaste ledstjärnan och se det som verkligen händer inte det man tror och där kommer erfarenheten in. Idag finns ingen inskolning av domare som är värd att nämna och kvalitets uppföljning finns inte med alls från Värmlands fotbollsförbund.
Vad tror du hade varit lösningen? / Hanna, reporter
11.05
Axel... vad menar du? Menar du att det är ok att trakassera/hota domare om de blåser fel? Folk glömmer att unga 13-18åriga domare är fortfarande under utbildning o man blir inte färdig domare över en natt. SKÄRPNING!
12.11
Domaren dömer.
Pungt och slut.
12.11
Jag brukar säga sähär, likställ det med ett traditionellt jobb. Om man gör ett fel på en arbetsplats så kommer chefen med största sannolikhet INTE säga saker såsom "är du dum i huvudet" eller "du är blind som inte såg det".
Självklart sker det felbeslut på en fotbollsplan, spelare gör fel, tränare gör fel, domare gör fel. Men ingen skriker "Du är dum i huvudet" till en lagkamrat som slarvar ut bollen till hörna. Däremot är just den sägningen helt OK mot domaren om han/hon blåser en frispark som någon individ inte håller med om. Detta enbart för att personen axlar rollen som domare...
12.53
Tycker att tonläget mot domare återspegar hur det ser ut i samhället i stort. Respekten för andra människor har förändrats mycket dom senaste 10-20 åren.Se bara på hur det ser ut i skolor o på arbetsplatser idag.
13.29
Kritiken, framförallt den negativa kritiken, mot dagens domare initieras många ggr av media i direktsändningar. Helt fel att sitta och hårdgranska och kritisera domarna utifrån repriser i slowmotion av skeenden som domarna skallbeöma på tiondels sekunder. Sluta visa repriser i hallar och på arenor. Domaren dömer och dömt är dömt. Punkt slut.
14.52
Jag har följt ungdomsfotboll under 30 år och kan inte förstå att det upplevs som värre. Är mkt lugnare nu. Känns ibland som offerkoftan tas på alltför lättvindigt och förmågan att bli kränkt för bagateller ökat. Då och om det händer har föreningen ett stort ansvar mot ledare och ledare mot föräldrar. Viktigt ta det omgående. Sen bör domare ha ett intresse för att döma utöver en inkomstförstärkning, oengagerade domare väcker irritation. De flesta dock engagerade
19.45
Dömer ungdomar säkert 30 matcher per säsong, domarna har det tufft, imed den uppfostran som är nu. Könsord svordomar Klagomål om beslut, spelar själv fotboll och ser även detta i mitt lag . Det blir ofta 2 eller flera tillsägelser per match och kanske till o med kort.