SVT rapporterade · Vad tycker du om dagens skyltdockor?

09.24
Ett mycket .👍👍👍
09.31
Orealistiska proportioner!
09.39
Tycker nog att de kunde ha skyltdockor med kroppar som faktiskt ser ut som folk gör och i lite olika storlekar. Jobbade i en second-hand affär tidigare och vi använde oss av gamla skyltdockor och även provdockor även i större storlekar (från storlek 40 och upp). Det var väldigt omtyckt av kunderna.
09.41
För smala, och liknar mest unga kvinnor, används även till kläder som riktar sig till den äldre konsumenten.
09.59
ibland tycker jag att jag är cool men det verkar inte som om skyltdockorna tycker det :(
10.00
Borde väl representera något slags medel-mått
10.01
Trött på det. Lockar inte ens till köp eftersom att ingen kan se hur kläderna faktiskt sitter.
10.04
Tycke de är fulla asså det borde finns i olika färger tex grön
10.04
Skulle vara fantastiskt bra om butikerna hade mer variation på skyltdockorna. Dels givetvis för att minska kroppshetsen men också för att kunna inspirera kunder med kläder som passar för olika kroppstyper. Idag så är ju alla dockor stöpt i samma form, vilket egentligen är helt orimligt.
10.14
Varför skall man visa på att ett ohälsosamt levande är ok? Att vara överviktig kanske inte alltid är ett val men 90% av fallen är det garanterat så. Låt skyltdockorna vara normalt smala och inse istället att ett ohälsosamt levande/övervikt och fetma är ett växande samhällsproblem som kostar liv och pengar.
10.16
Håller med Martin
10.27
Nej, jag känner verkligen inte igen mig i
skyltdockornas utseende och midjemått!
Vi ’vanliga’ människor ser inte ut så. En av de största humanitära insatserna någonsin vore att skippa de sjuka kroppsidealen med trådsmala ideal. Acceptera att vi måste få se ut som vi ät skapta. Tänk så mycket oro, stress, mobbning och ytlighet vi kunde slippa då.
12.32
Dessa kommentarer om övervikt som ploppar upp i tid och otid när man diskuterar alternativ till trådsmala skyltdockor är fruktansvärt tröttsamt. Bara för att man väger mer än 55 kg är man inte överviktig, och steget till fetma är väldigt stort. Gemene man (kvinna) ser inte ut som skyltdockor. Kroppar förändras, ofta med åldern eller andra faktorer, t.ex barnafödande. Att eftersträva variation och mer verklighetstrogna skyltdockor handlar knappast om att förespråka ohälsosamma levnadsvanor. Och framförallt- en smal kropp innebär INTE att den tillhör en hälsosam person!
12.33
finns det några bra nyheter
12.45
Gå ut på stan och kolla hur människor i gemen ser ut. De som har storlek 36 är ett fåtal, de flesta har storlekar mellan 42 och 50 typ. När skall modevärlden inse hur människor i allmänhet ser ut. Det modevärlden vill ha är en önskedröm, en utopi. Det finns ingen normal människa som vill se ut som någon som har en sjukdom av något slag. Man undrar ju om modevärlden är blind.
16.03
Tack Maria!
Skäms Martin!


16.12
Bra med skyltdockor i ALLA storlekar, smala som runda. Vi är alla olika och det finns inget ”normalt”. Själv har jag varit smal som en sticka hela livet och har svårt att gå upp i vikt och få former. Bra om det finns olika storlekar på kläder och skyltdockor!
16.16
Bra att motverka kroppshets och kroppshat. Media kan ju följa med i spåret och sluta sprida så mycket bodyshaming. Alla har ett ansvar att sluta mobba. Snälllhet är ett val. Diskutera andras kroppar är sexism. Sköt din egen kropp och sluta ge kommenterar till folk som inte bett om det. Låt läkaren och deras hälsotester avgöra vad som är friskt och sjukt.
16.16
Längden då på dockorna? Olika längd och olika färger på dockorna.
Hejsan! Såvitt jag förstår varierar även längden på dockorna. Utav det jag har sett så är materialet som används till dockorna vitt.
16.24
Tycker att Martin och Theo ska skämmas ordentligt.
Alla ser inte lika ut och kommer aldrig att göra det.
Att kasta sig över personer som inte är trådsmala och ondgöra sig över övervikt utan att ha en aning om varför de ser ut som de gör är SÅ fel.
Sen undrar jag om det bara är kvinnor med övervikt som de ser ner på eller gäller det överviktiga män också?
Av någon anledning så verkar många ha ont av att kvinnor inte är trådsmala, men det är ok att män är överviktiga. Kan någon förklara varför det verkar vara så?
Sluta att anklaga alla som inte är trådsmala utan att veta deras bakgrund. Det skadar mer än det gör nytta.
16.30
Äntligen något vettigt, hoppas att detta leder till något positivt,och ett godkänt examen arbete. Lycka till
16.31
Bara för att man är underviktig eller överviktig betyder det inte att man är ohälsosam. Bara för att man är normalviktig betyder inte det att man är hälsosam. BMi utan riktiga tester -blod-urin tester etc är bara gissningar. Man måste bevisa att man är hälsosam om man påstår att man är hälsosam.
16.50
Inte ens enäggstvillingar är helt lika. Vi behöver tänka mer positivt. För om vi kan tänka oss friskare kan vi också tänka oss sjukare. Placeboeffekt finns på riktigt.
16.50
Bra initiativ. Kroppar har alltid sett ut som de gör idag och med en gemensam nämnare - de tillhör människosläktet. Biologiska faktorer, arv och miljö bidrar till kroppsformerna, där borde nog Martin läsa på för inse att vi inte lever i 60- och 90-talets svältvåg längre.
16.56
Ta tex en kropp som ser supervältränad ut, ta en kropp som ser supersmal ut, ta en kropp som ser superstor= Samtliga människorna i dessa kroppar kan vara i riktigt dålig hälsa, de kan samtliga vara i riktigt bra hälsa, de kan gå igenom HELA livet utan minsta sjukdom/ ohälsa eller problematik!! Detta har skett i ALLA tider som människan har funnits! Men ALLA former/volymer/vikt/leverne är EJ för ALLA människor= Blir du sjuk av att va 'för tränad' (tex hjärtfel, psykos), 'för smal' (tex hjärtfel, demens) eller 'för stor' (tex hjärtfel, deppression) så är det bra om du söker hjälp och att samhället finns där och stöttar dig. Omge dig med 'supporters' och lär dig hantera alla tex 'dumma/låg intelligenta/elaka/ tunnelseende förståsigpåeare' därute! För livet kan vara rätt tufft för ALLA människor i ALLA volymer och yttre attribut som kommer få kommentarer om sitt utseende att kämpa på och få i sig GRUNDNÄRING/VÄTSKA varje dag! Å ta reda på sin genetik och vad deras individuella kropp behöver för att må bra och fungera i vardagen! Var glad om just Er kropp fungerar och ni kan leva och må okej i en hållbar vardag!! Jag stöttar unga, gamla, alla volymer och nyanser på människor; Vänligen låt gärna bli att attackera folk hejvilt! Testa se likheter och välj hellre att stötta varandra o er själva; Hur i norden kan ni veta vad som ligger bakom den YTA och VOLYM ni ser på den människa ni möter?!! När jag var som mest misshandlad, levde under stress o hot var mitt adrenalinpåslag på så konstant höga nivåer i kroppen och mitt immunförsvar raserades o allt ledde till en djup depression och samtidigt drabbades jag av körtelfeber som i sin tur gjorde mig isolerad och sängliggande i 3år! Jag tackar ALLA inom modevärlden för att de skapar kläder i ALLA volymer!! = För hur i fanders skulle jag annars kunna komma ut på mina promenader så jag kunde få komma ner i en 'volym' som funkar ihop med min kropp, genetik, utformning och vikt som gör att jag kan leva ett gott, fungerande långt liv; Om det inte fanns kläder som täckte min kropp hela åren runt då jag skulle komma tillbaka till ett hållbart liv?! Det verkar som om det är väldigt ENKELT att vara dömande/ignorant/lat/elak= Det verkar som om det krävs 20år till innan folk fattar att hälsa/utseende/ förmåga är individuellt!! Personligen så får jag ej ta lån hos banken för att operera till mig själv till ett yttre som hade gjort mig mer accepterad i samhället just nu.. Fast även om jag hade opererat mig så hade det ändå varit fullt med folk som hade dömt/ föraktat/hånat/ retat mig ändå för det! Så skit i andras ord/beteende; Men var vänligen rädda om er själva och ge era kroppar näring, vätska o ÅTERHÄMTNING som Er INDIVIDUELLA kropp behöver för att fungera och må bra i den verklighet ni lever i! tack o Med vänlig hälsning /C i Luleå
17.03
Varför är inte männen lika hårt granskade ”objekt”?
Ätstörningar dödar.
17.03
Hej igen! Kan man beställa en av sin egen kropp? Skulle vara super som sydocka!
Hejsan Lena! Såvitt jag förstår har ansökningstiden gått ut.
17.03
Vilken jättebra idé! Så himla smart! Av samma skäl som alla andra positiva anger.
17.05
Sven: jag ser inte mer ner på kvinnor än män, faktum är att jag inte ser ner på någon överhuvudtaget. Kan dock inte låta bli att tycka synd om överviktiga personer som misshandlar sina kroppar. Man har ett liv och en kropp, se till att ta tillvara på den. Givetvis finns det faktorer som gör att både män och kvinnor är stora. Men nu snackar jag inte om personer som är stora pga graviditeter eller sjukdomar. Extremt många har fredag hela veckan och en fika på jobbet för att någon slutar ena dagen och fyller år andra dagen. Känns det igen? Troligtvis.
Jag är den som ständigt får höra att jag borde unna mig lite för att jag inte tar kakan, eller har en nyttig matlåda. Men det gör jag, i lagom dos.
Men jag antar att du gnäller över att manliga skyltdockan på stadium att rutor på magen med? Det gör inte jag, för det är resultatet att en person som motionerar och äter bra mat istället för att sitta i soffan, kolla serier och äta chips.

Biologiska faktorer, arv och miljö påverkar givetvis med våra kroppars utveckling men det finns inget belägg i vetenskapen som säger att det inte går att förändra. Man svälter inte bara för man är smal! Den stora förändringen sen 90 talet är att tvn blir smalare och vi tjockare.
Men det är upp till var och en hur man vill leva och se ut i många fall. Och jag säger inte något om det mer än jag hoppas föräldrar ser till att ställa bra mat på bordet till sina barn och ser till att aktivera dom istället för panpizza och surfplattor.
17.29
Det finns många åsikter om dockans storlek, så det vore väl bra att den vore ”normal” enligt ett bra BMI-värde. De smala dockorna som finns är ju underviktiga. Och sen längden då? Vi som är drygt 160 långa? Vi får aldrig kläderna att sitta som på en docka som är 175-180 lång.
17.31
Borde anses som en folksjukdom.
18.19
Underbart! Varför har inte detta kommit pås förut? De flesta människor är ju kramgoa o då bör väl skyltdockorna representera oss vanliga människor. Både kvinnliga och manliga! Gissar vilt att den butik som vågar ta in dessa skyltdockor kommer att få fler människor som kommer in i butiken :-)
Jag fönstershoppar ibland och visst ser jag fina klänningar eller annat. På supersmala skyltdockor. Jo, det klädesplagget är snyggt tänker jag och går vidare för jag kommer inte i storlek 34.
När ska butikerna upptäcka att de förmodligen får sälja mer om de byter ut sina standarddockor?
18.20
Har aldrig varit överviktig i hela mitt liv men storleken på de kläder som sitter på dagens skyltdockor har jag inte kunnat ha sen jag var 11 år gammal! Sen försvinner i regel den pojkkropp med minibröst som ska representera alla kvinnor! Dags för förändring!
18.20
Modetidning: retuscherade kroppar, insta: filter, klädbutik: plaggen ser snyggare ut upphängda än de någonsin gör på en vanlig kropp. Går du och shoppar kläder behöver du tänka in din egen kropp i plaggen och föra över dem från fantasin. Precis som när du läser en modetidning eller ser kroppar i reklam för underkläder som inte ser ut som gemene person. Härligt att verkliga kroppar får beträda våra skyltfönster.
Den som pratar om hälsa har inte förstått någonting! Vi pratar om normalkroppar här. De kan se ut lite hursom. Så som människor ser ut överlag.
19.04
Frågan är ju egentligen varför vi ens har skyltdockor? Kan man inte bara hänga kläder på galgar i skyltfönstret om man vill visa upp dem?
19.04
Jag tränar 3 gånger i veckan och äter hälsosam mat. Slutade helt med socker och alkohol för ett par år sedan. Så jag lever hälsosamt och mina värden ser bra ut men jag är fet. Tyvärr väger jag trots allt jag gör över 100 kg och det är jättesvårt att hitta kläder som passar. När jag vägde 60 kg levde jag mycket mer ohälsosamt, åt vad som helst och tränade aldrig men det syntes inte på utsidan.

Attityden Martin visar i sitt inlägg där han bara antar att man är lat och osund på grund hur man ser ut möter jag dagligen och det gör mig jätteledsen. Det är väldigt lätt att ta sin kropp och hälsa för given, det gjorde jag också före jag blev sjuk och tvingades äta mängder med mediciner som påverkar min kropp. Försök se på dina medmänniskor med lite empati istället för att döma dom utan att känna dom.
19.55
Gläd dig åt din kropp och tänk som Baloo - var nöjd med allt som livet ger.... Fördomsfulla personer är "små människor" som behöver trycka ner andra för att kunna höja sig själva, tyvärr.
20.15
Tack Lisa!
21.12
Äntligen de va på tiden
21.12
Toppen!
Vilken bra idé!
Hoppas detta sprids och blir norm!
21.30
Inte en dag för försent
21.30
Kläderna ser snyggast ut på smala modeller, vill de inte sälja lika mycket???